Ako rozkúriť v grile uhlie a brikety?

Je to tá najdôležitejšia úloha pri grilovaní. Kým priestor pod roštom nie je rovnomerne posiaty rozhorúčenými uhlíkmi, grilovanie musí ešte vyčkať. Ako sa stať majstrom v rozháraní grilu? Existuje viacero možností.

(Zdroj: freeimages.com)

Všetko závisí nielen na tom či siahnete po drevenom uhlí alebo briketách, ale i na konštrukcii grilu pred ktorým stojíte. Kým niektoré sú vybavené aktívnymi prvkami pre podporu rozkurovania, iné sú iba pasívnym ohniskom, ktorého úlohou je zaistiť bezpečnosť grilovania.

Tekutý podpaľač

Je ako olej, ktorý s ľahkosťou nasiakne do brikiet a s ešte väčšou do dreveného uhlia. Ak ho rovnomerne rozlejete po štedro naloženom ohnisku, v obyčajnom vaničkovom grile môžete čakať úspech. Vo chvíli, keď olej vyhorí, vytratí sa s ním aj zápach, ktorý k vôni grilovaných špecialít nepatrí.

Ide o riešenie pre začiatočníkov používajúcich najjednoduchšie typy grilov, ktoré sú otvorené bez krytia a nemajú spodné prieduchy pre nasávanie vzduchu. Táto technika je veľkým plusom i v prípade, ak rozkurujete už raz použité uhlie alebo brikety.

Pevný podpaľač

Olejové kocky majú svoju tradíciu nielen na griloch, ale aj vo všetkých druhoch pecí. Dokážu vytvoriť bodové ohnisko, ktoré niekoľko minút vytvára žiaru, vďaka ktorej sa rozplápolá ako uhlie, tak brikety. S uhlím to samozrejme ide omnoho rýchlejšie a stabilnejšie.

Tento druh rozkurovania svedčí hlavne kotlovým grilom so spodným prívodom vzduchu, ktoré majú na spodku ohniska mriežku, na ktorej možno stavať úhľadné kôpky. Je to akoby ste vytvorili dve či tri hromádky paliva s pevným podpaľačom podspod, ktoré po rozpálení jednoducho rozhrabete. Táto technika pýta skúsenosť, po zacvičení je však spoľahlivá i v silnejšom vetre.

Teplovzdušná pištoľ

Ohnisko možno rozdúchať do tlejúcej pahreby aj bez zápaliek. Skúšali ste to už niekedy s teplovzdušnou pištoľou? Ak ju nastavíte na plný výkon ohrevu (caa 650 °C) a dovolíte jej fúkať plnou silou, hravo zapáli prúdom horúceho vzduchu všetky druhy paliva. Dokonca aj tie najhustejšie brikety s pomalým horením.

Pripomína to trochu starú kováčsku vyhňu, do ktorej ženie ventilátor vzduch, aby rozpálil uhlíky do biela. Inak tomu nie je ani v tomto prípade. Prúd horúceho vzduchu s privanutým kyslíkom naberá na intenzite a predhriatie teplovzdušnou pištoľou tomu náramne pomáha. Funguje to spoľahlivo vo všetkých druhoch grilov, rozkurovanie vyhasnutého paliva z predchádzajúcej grilovačky sa však nezaobíde bez oblakov popola. Ten sa vyplatí vopred vyfúknuť studeným vzduchom, alebo ho vymiesť.

Podpaľovací komín

Komín pre zapaľovanie paliva je typickou výbavou kotlových grilov a má to aj svoj dôvod. Ak sa chcete pustiť do nepriameho grilovania a potrebujete bočné košíčky naplniť rozpálenými uhlíkmi alebo briketami, nikde ich nepripravíte lepšie ako v samotnom komíne. Zaberie to síce takmer 15 minút, výsledok však zodpovedá čakaniu.

Ako to funguje? Položíte na mriežku dve či tri kocky pevného podpaľača, nad ne umiestnite kovový komín naplnený uhlím alebo briketami a čakáte kým stúpajúca horúčava nepokryje bielym popolom všetko pripravené palivo. Vietor je pri takomto rozkurovaní nepriateľom, ak však pri briketách na spodné poschodie nasypete uhlie, funguje to aj vtedy.

Systém v nohe grilu

Možno ste to už niekedy videli. V dutej nohe grilu je priestor podviazaný drôtom, na ktorý naložíte staré noviny. Vo chvíli, keď ich zapálite, s pridusenou klapkou vzduchu sa začne do uhlia naloženého v grile valiť plameň s horúcim vzduchom. Kôpka začne prehárať a keď noviny doblčia, jednoducho vzduchovú klapku otvoríte naplno. Potrvá približne 10 minút, kým sú uhlíky rozpálené do červena.

V čom sa to líši od podpaľovacieho komína? Rozkurovanie prebieha priamo v ohnisku a keď s grilovaním skončíte, v nohe je zásobník z vodou. Do nej jednoducho uhlíky zosypete podvihnutím mriežky a máte o bezpečnosť postarané.

Mať ťah pod kontrolou

Aby bolo uhlie rozpálené po celom ohnisku rovnomerne, dôležité je neuponáhľať sa a pracovať s ním ako so skutočnou pahrebou. To znamená vziať do ruky pohrabáč a aktívne pracovať s prieduchmi, ktoré regulujú tok vzduchu bez veka i s vekom samotným.

Ak teplota stúpne nad hranicu 250 °C a rošt naakumuluje horúčosť do seba, gril je pripravený pre použitie. Teplota samozrejme môže stúpnuť za hranicu 350 °C, je však už na vás aby ste vedeli čo si môžete so surovinami na rošte dovoliť robiť a čo nie.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  4. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  5. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  6. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  7. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  8. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  9. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  10. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  1. Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  2. Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur
  3. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  4. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  5. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  6. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  7. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  8. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  9. Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!
  10. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 15 950
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 8 559
  3. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 593
  4. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 3 900
  5. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 3 084
  6. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek 1 901
  7. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások 1 833
  8. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 822
  9. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba 1 687
  10. Moskva alebo Petrohrad? 1 329

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Zástupca firmy, ktorej zadržali 112 kamiónov: Hľadáte problém tam, kde nie je

Belgické úrady podozrievajú firmu North Sea Express, že vykorisťuje vodičov.

KOMENTÁRE

Môže byť Harabin škodcom?

Aj v pozícii radového sudcu vyzerá Harabin na nebezpečného škodcu.

KOMENTÁRE

Slovensko ničí lowcostová mentalita. Kedy s tým niečo urobíme?

Atmosféra nedôstojnosti nás ničí.

Neprehliadnite tiež

Aby ženy neumierali pri nelegálnych potratoch, predávala im zakázanú antikoncepciu

Za dnes bežnú vec musela Margaret Sangerová radikálne bojovať.

Hmyz všade vo vašej domácnosti. Poznáte prekvapujúci trend tejto zimy?

Prím v dekore hrajú lienky, pavúky, muchy či včely.

Stĺpček Osmelené

Choroba, ktorá ma drží v hrsti: Možno porodím choré dieťa a možno zomriem skôr

Nehovorte mi, že to poznáte, lebo aj vaša babka mala cukrovku.

Playboy sa púšťa do neprebádaných vôd, nafotil kampaň s plus size modelkou

Fotky patria k decentnejším kampaniam modelky Molly Constable.

Vraždili a znásilňovali, no ženy ich milujú a obdivujú. Prečo?

Za ich správaním nie je len sexuálna porucha, psychológia má viaceré vysvetlenia.