SME
Nedeľa, 17. november, 2019 | Meniny má Klaudia

Ako rozkúriť v grile uhlie a brikety?

Je to tá najdôležitejšia úloha pri grilovaní. Kým priestor pod roštom nie je rovnomerne posiaty rozhorúčenými uhlíkmi, grilovanie musí ešte vyčkať. Ako sa stať majstrom v rozháraní grilu? Existuje viacero možností.

(Zdroj: freeimages.com)

Všetko závisí nielen na tom či siahnete po drevenom uhlí alebo briketách, ale i na konštrukcii grilu pred ktorým stojíte. Kým niektoré sú vybavené aktívnymi prvkami pre podporu rozkurovania, iné sú iba pasívnym ohniskom, ktorého úlohou je zaistiť bezpečnosť grilovania.

Tekutý podpaľač

Je ako olej, ktorý s ľahkosťou nasiakne do brikiet a s ešte väčšou do dreveného uhlia. Ak ho rovnomerne rozlejete po štedro naloženom ohnisku, v obyčajnom vaničkovom grile môžete čakať úspech. Vo chvíli, keď olej vyhorí, vytratí sa s ním aj zápach, ktorý k vôni grilovaných špecialít nepatrí.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ide o riešenie pre začiatočníkov používajúcich najjednoduchšie typy grilov, ktoré sú otvorené bez krytia a nemajú spodné prieduchy pre nasávanie vzduchu. Táto technika je veľkým plusom i v prípade, ak rozkurujete už raz použité uhlie alebo brikety.

Pevný podpaľač

Olejové kocky majú svoju tradíciu nielen na griloch, ale aj vo všetkých druhoch pecí. Dokážu vytvoriť bodové ohnisko, ktoré niekoľko minút vytvára žiaru, vďaka ktorej sa rozplápolá ako uhlie, tak brikety. S uhlím to samozrejme ide omnoho rýchlejšie a stabilnejšie.

Tento druh rozkurovania svedčí hlavne kotlovým grilom so spodným prívodom vzduchu, ktoré majú na spodku ohniska mriežku, na ktorej možno stavať úhľadné kôpky. Je to akoby ste vytvorili dve či tri hromádky paliva s pevným podpaľačom podspod, ktoré po rozpálení jednoducho rozhrabete. Táto technika pýta skúsenosť, po zacvičení je však spoľahlivá i v silnejšom vetre.

Teplovzdušná pištoľ

Ohnisko možno rozdúchať do tlejúcej pahreby aj bez zápaliek. Skúšali ste to už niekedy s teplovzdušnou pištoľou? Ak ju nastavíte na plný výkon ohrevu (caa 650 °C) a dovolíte jej fúkať plnou silou, hravo zapáli prúdom horúceho vzduchu všetky druhy paliva. Dokonca aj tie najhustejšie brikety s pomalým horením.

Pripomína to trochu starú kováčsku vyhňu, do ktorej ženie ventilátor vzduch, aby rozpálil uhlíky do biela. Inak tomu nie je ani v tomto prípade. Prúd horúceho vzduchu s privanutým kyslíkom naberá na intenzite a predhriatie teplovzdušnou pištoľou tomu náramne pomáha. Funguje to spoľahlivo vo všetkých druhoch grilov, rozkurovanie vyhasnutého paliva z predchádzajúcej grilovačky sa však nezaobíde bez oblakov popola. Ten sa vyplatí vopred vyfúknuť studeným vzduchom, alebo ho vymiesť.

Podpaľovací komín

Komín pre zapaľovanie paliva je typickou výbavou kotlových grilov a má to aj svoj dôvod. Ak sa chcete pustiť do nepriameho grilovania a potrebujete bočné košíčky naplniť rozpálenými uhlíkmi alebo briketami, nikde ich nepripravíte lepšie ako v samotnom komíne. Zaberie to síce takmer 15 minút, výsledok však zodpovedá čakaniu.

Ako to funguje? Položíte na mriežku dve či tri kocky pevného podpaľača, nad ne umiestnite kovový komín naplnený uhlím alebo briketami a čakáte kým stúpajúca horúčava nepokryje bielym popolom všetko pripravené palivo. Vietor je pri takomto rozkurovaní nepriateľom, ak však pri briketách na spodné poschodie nasypete uhlie, funguje to aj vtedy.

Systém v nohe grilu

Možno ste to už niekedy videli. V dutej nohe grilu je priestor podviazaný drôtom, na ktorý naložíte staré noviny. Vo chvíli, keď ich zapálite, s pridusenou klapkou vzduchu sa začne do uhlia naloženého v grile valiť plameň s horúcim vzduchom. Kôpka začne prehárať a keď noviny doblčia, jednoducho vzduchovú klapku otvoríte naplno. Potrvá približne 10 minút, kým sú uhlíky rozpálené do červena.

V čom sa to líši od podpaľovacieho komína? Rozkurovanie prebieha priamo v ohnisku a keď s grilovaním skončíte, v nohe je zásobník z vodou. Do nej jednoducho uhlíky zosypete podvihnutím mriežky a máte o bezpečnosť postarané.

Mať ťah pod kontrolou

Aby bolo uhlie rozpálené po celom ohnisku rovnomerne, dôležité je neuponáhľať sa a pracovať s ním ako so skutočnou pahrebou. To znamená vziať do ruky pohrabáč a aktívne pracovať s prieduchmi, ktoré regulujú tok vzduchu bez veka i s vekom samotným.

Ak teplota stúpne nad hranicu 250 °C a rošt naakumuluje horúčosť do seba, gril je pripravený pre použitie. Teplota samozrejme môže stúpnuť za hranicu 350 °C, je však už na vás aby ste vedeli čo si môžete so surovinami na rošte dovoliť robiť a čo nie.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  2. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  3. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  4. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu
  5. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  6. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  7. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  8. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  9. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  10. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  1. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  2. O2 opäť pripomína, že sloboda nie je samozrejmosť
  3. Čo funguje v českom obchodnom registri lepšie ako na Slovensku
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  5. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  6. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu
  7. Laserovou terapiou proti chorobám z povolania
  8. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  9. Zdarma doživotně radary a zľava 23 % na autokamery Mio MiVue 731
  10. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 9 729
  2. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 9 447
  3. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 9 239
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 9 072
  5. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 7 304
  6. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 7 249
  7. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 5 528
  8. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 5 468
  9. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 4 804
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 4 250

Hlavné správy zo Sme.sk

Ľudia svietia mobilmi počas koncertu Tublatanky.

Chorvátsky hlásateľ Slovákom: Prepáčte za tri góly

Góly padli po hlúpych chybách, tvrdil Škriniar.

Chorvát Bruno Petkovič (uprostred), Denis Vavro (vľavo) a brankár Martin Dúbravka (vpravo) počas kvalifikačného zápasu E-skupiny EURO 2020 Chorvátsko - Slovensko.
PÍŠE MIKULÁŠ DZURINDA

Nie sme spokojní, aj keď to najdôležitejšie z novembra sme dosiahli

Zabudli sme na hodnoty aj na slušnosť.

Mikuláš Dzurinda

Neprehliadnite tiež

Šaty na stužkovú pre mamy a dcéry. Viete, čo sa nosí?

Oblečte sa na stužkovú podľa trendov aj bontónu.

Korutánsko láka lyžiarov, milovníkov piva aj rodiny s deťmi

Čo môžete zažiť v stredisku Katschberg?