Ako rozkúriť v grile uhlie a brikety?

Je to tá najdôležitejšia úloha pri grilovaní. Kým priestor pod roštom nie je rovnomerne posiaty rozhorúčenými uhlíkmi, grilovanie musí ešte vyčkať. Ako sa stať majstrom v rozháraní grilu? Existuje viacero možností.

(Zdroj: freeimages.com)

Všetko závisí nielen na tom či siahnete po drevenom uhlí alebo briketách, ale i na konštrukcii grilu pred ktorým stojíte. Kým niektoré sú vybavené aktívnymi prvkami pre podporu rozkurovania, iné sú iba pasívnym ohniskom, ktorého úlohou je zaistiť bezpečnosť grilovania.

Tekutý podpaľač

Je ako olej, ktorý s ľahkosťou nasiakne do brikiet a s ešte väčšou do dreveného uhlia. Ak ho rovnomerne rozlejete po štedro naloženom ohnisku, v obyčajnom vaničkovom grile môžete čakať úspech. Vo chvíli, keď olej vyhorí, vytratí sa s ním aj zápach, ktorý k vôni grilovaných špecialít nepatrí.

Ide o riešenie pre začiatočníkov používajúcich najjednoduchšie typy grilov, ktoré sú otvorené bez krytia a nemajú spodné prieduchy pre nasávanie vzduchu. Táto technika je veľkým plusom i v prípade, ak rozkurujete už raz použité uhlie alebo brikety.

Pevný podpaľač

Olejové kocky majú svoju tradíciu nielen na griloch, ale aj vo všetkých druhoch pecí. Dokážu vytvoriť bodové ohnisko, ktoré niekoľko minút vytvára žiaru, vďaka ktorej sa rozplápolá ako uhlie, tak brikety. S uhlím to samozrejme ide omnoho rýchlejšie a stabilnejšie.

Tento druh rozkurovania svedčí hlavne kotlovým grilom so spodným prívodom vzduchu, ktoré majú na spodku ohniska mriežku, na ktorej možno stavať úhľadné kôpky. Je to akoby ste vytvorili dve či tri hromádky paliva s pevným podpaľačom podspod, ktoré po rozpálení jednoducho rozhrabete. Táto technika pýta skúsenosť, po zacvičení je však spoľahlivá i v silnejšom vetre.

Teplovzdušná pištoľ

Ohnisko možno rozdúchať do tlejúcej pahreby aj bez zápaliek. Skúšali ste to už niekedy s teplovzdušnou pištoľou? Ak ju nastavíte na plný výkon ohrevu (caa 650 °C) a dovolíte jej fúkať plnou silou, hravo zapáli prúdom horúceho vzduchu všetky druhy paliva. Dokonca aj tie najhustejšie brikety s pomalým horením.

Pripomína to trochu starú kováčsku vyhňu, do ktorej ženie ventilátor vzduch, aby rozpálil uhlíky do biela. Inak tomu nie je ani v tomto prípade. Prúd horúceho vzduchu s privanutým kyslíkom naberá na intenzite a predhriatie teplovzdušnou pištoľou tomu náramne pomáha. Funguje to spoľahlivo vo všetkých druhoch grilov, rozkurovanie vyhasnutého paliva z predchádzajúcej grilovačky sa však nezaobíde bez oblakov popola. Ten sa vyplatí vopred vyfúknuť studeným vzduchom, alebo ho vymiesť.

Podpaľovací komín

Komín pre zapaľovanie paliva je typickou výbavou kotlových grilov a má to aj svoj dôvod. Ak sa chcete pustiť do nepriameho grilovania a potrebujete bočné košíčky naplniť rozpálenými uhlíkmi alebo briketami, nikde ich nepripravíte lepšie ako v samotnom komíne. Zaberie to síce takmer 15 minút, výsledok však zodpovedá čakaniu.

Ako to funguje? Položíte na mriežku dve či tri kocky pevného podpaľača, nad ne umiestnite kovový komín naplnený uhlím alebo briketami a čakáte kým stúpajúca horúčava nepokryje bielym popolom všetko pripravené palivo. Vietor je pri takomto rozkurovaní nepriateľom, ak však pri briketách na spodné poschodie nasypete uhlie, funguje to aj vtedy.

Systém v nohe grilu

Možno ste to už niekedy videli. V dutej nohe grilu je priestor podviazaný drôtom, na ktorý naložíte staré noviny. Vo chvíli, keď ich zapálite, s pridusenou klapkou vzduchu sa začne do uhlia naloženého v grile valiť plameň s horúcim vzduchom. Kôpka začne prehárať a keď noviny doblčia, jednoducho vzduchovú klapku otvoríte naplno. Potrvá približne 10 minút, kým sú uhlíky rozpálené do červena.

V čom sa to líši od podpaľovacieho komína? Rozkurovanie prebieha priamo v ohnisku a keď s grilovaním skončíte, v nohe je zásobník z vodou. Do nej jednoducho uhlíky zosypete podvihnutím mriežky a máte o bezpečnosť postarané.

Mať ťah pod kontrolou

Aby bolo uhlie rozpálené po celom ohnisku rovnomerne, dôležité je neuponáhľať sa a pracovať s ním ako so skutočnou pahrebou. To znamená vziať do ruky pohrabáč a aktívne pracovať s prieduchmi, ktoré regulujú tok vzduchu bez veka i s vekom samotným.

Ak teplota stúpne nad hranicu 250 °C a rošt naakumuluje horúčosť do seba, gril je pripravený pre použitie. Teplota samozrejme môže stúpnuť za hranicu 350 °C, je však už na vás aby ste vedeli čo si môžete so surovinami na rošte dovoliť robiť a čo nie.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  2. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  4. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 625
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 611
  3. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 6 244
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 054
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 5 776
  6. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 531
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 374
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 855
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 595
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 995

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Křetínský: Desím sa, aby napätie v koalícii neohrozilo Slovensko

Prevážil podľa mňa konsenzus, že problematika je natoľko zložitá, že politická reprezentácia nie je schopná objektívne vyhodnotiť, čo by sa jednotlivým klientom stalo.

PLUS

Nespávajú, aby mohli prekladať titulky. Zadarmo a za pár hodín

I love you, povie filmová postava a v titulkoch sa objaví: Ja láska vy.

Neprehliadnite tiež

Ženský idol Jamie Dornan: Dvere do Hollywoodu mu otvorila postava sériového vraha

„Rád hrám postavy, ktoré sú v hĺbke zlomené, narušené. Má to pre mňa väčšiu výpovednú hodnotu,“ hovorí herec o filmových charakteroch.

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.

Mýty a fakty o menopauze: Čo si myslí gynekológ?

Ženy majú o menopauze často hororové predstavy a obávajú sa jej prejavov. Nie je to nutné.

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop