Ako rozkúriť v grile uhlie a brikety?

Je to tá najdôležitejšia úloha pri grilovaní. Kým priestor pod roštom nie je rovnomerne posiaty rozhorúčenými uhlíkmi, grilovanie musí ešte vyčkať. Ako sa stať majstrom v rozháraní grilu? Existuje viacero možností.

(Zdroj: freeimages.com)

Všetko závisí nielen na tom či siahnete po drevenom uhlí alebo briketách, ale i na konštrukcii grilu pred ktorým stojíte. Kým niektoré sú vybavené aktívnymi prvkami pre podporu rozkurovania, iné sú iba pasívnym ohniskom, ktorého úlohou je zaistiť bezpečnosť grilovania.

Tekutý podpaľač

Je ako olej, ktorý s ľahkosťou nasiakne do brikiet a s ešte väčšou do dreveného uhlia. Ak ho rovnomerne rozlejete po štedro naloženom ohnisku, v obyčajnom vaničkovom grile môžete čakať úspech. Vo chvíli, keď olej vyhorí, vytratí sa s ním aj zápach, ktorý k vôni grilovaných špecialít nepatrí.

Ide o riešenie pre začiatočníkov používajúcich najjednoduchšie typy grilov, ktoré sú otvorené bez krytia a nemajú spodné prieduchy pre nasávanie vzduchu. Táto technika je veľkým plusom i v prípade, ak rozkurujete už raz použité uhlie alebo brikety.

Pevný podpaľač

Olejové kocky majú svoju tradíciu nielen na griloch, ale aj vo všetkých druhoch pecí. Dokážu vytvoriť bodové ohnisko, ktoré niekoľko minút vytvára žiaru, vďaka ktorej sa rozplápolá ako uhlie, tak brikety. S uhlím to samozrejme ide omnoho rýchlejšie a stabilnejšie.

Tento druh rozkurovania svedčí hlavne kotlovým grilom so spodným prívodom vzduchu, ktoré majú na spodku ohniska mriežku, na ktorej možno stavať úhľadné kôpky. Je to akoby ste vytvorili dve či tri hromádky paliva s pevným podpaľačom podspod, ktoré po rozpálení jednoducho rozhrabete. Táto technika pýta skúsenosť, po zacvičení je však spoľahlivá i v silnejšom vetre.

Teplovzdušná pištoľ

Ohnisko možno rozdúchať do tlejúcej pahreby aj bez zápaliek. Skúšali ste to už niekedy s teplovzdušnou pištoľou? Ak ju nastavíte na plný výkon ohrevu (caa 650 °C) a dovolíte jej fúkať plnou silou, hravo zapáli prúdom horúceho vzduchu všetky druhy paliva. Dokonca aj tie najhustejšie brikety s pomalým horením.

Pripomína to trochu starú kováčsku vyhňu, do ktorej ženie ventilátor vzduch, aby rozpálil uhlíky do biela. Inak tomu nie je ani v tomto prípade. Prúd horúceho vzduchu s privanutým kyslíkom naberá na intenzite a predhriatie teplovzdušnou pištoľou tomu náramne pomáha. Funguje to spoľahlivo vo všetkých druhoch grilov, rozkurovanie vyhasnutého paliva z predchádzajúcej grilovačky sa však nezaobíde bez oblakov popola. Ten sa vyplatí vopred vyfúknuť studeným vzduchom, alebo ho vymiesť.

Podpaľovací komín

Komín pre zapaľovanie paliva je typickou výbavou kotlových grilov a má to aj svoj dôvod. Ak sa chcete pustiť do nepriameho grilovania a potrebujete bočné košíčky naplniť rozpálenými uhlíkmi alebo briketami, nikde ich nepripravíte lepšie ako v samotnom komíne. Zaberie to síce takmer 15 minút, výsledok však zodpovedá čakaniu.

Ako to funguje? Položíte na mriežku dve či tri kocky pevného podpaľača, nad ne umiestnite kovový komín naplnený uhlím alebo briketami a čakáte kým stúpajúca horúčava nepokryje bielym popolom všetko pripravené palivo. Vietor je pri takomto rozkurovaní nepriateľom, ak však pri briketách na spodné poschodie nasypete uhlie, funguje to aj vtedy.

Systém v nohe grilu

Možno ste to už niekedy videli. V dutej nohe grilu je priestor podviazaný drôtom, na ktorý naložíte staré noviny. Vo chvíli, keď ich zapálite, s pridusenou klapkou vzduchu sa začne do uhlia naloženého v grile valiť plameň s horúcim vzduchom. Kôpka začne prehárať a keď noviny doblčia, jednoducho vzduchovú klapku otvoríte naplno. Potrvá približne 10 minút, kým sú uhlíky rozpálené do červena.

V čom sa to líši od podpaľovacieho komína? Rozkurovanie prebieha priamo v ohnisku a keď s grilovaním skončíte, v nohe je zásobník z vodou. Do nej jednoducho uhlíky zosypete podvihnutím mriežky a máte o bezpečnosť postarané.

Mať ťah pod kontrolou

Aby bolo uhlie rozpálené po celom ohnisku rovnomerne, dôležité je neuponáhľať sa a pracovať s ním ako so skutočnou pahrebou. To znamená vziať do ruky pohrabáč a aktívne pracovať s prieduchmi, ktoré regulujú tok vzduchu bez veka i s vekom samotným.

Ak teplota stúpne nad hranicu 250 °C a rošt naakumuluje horúčosť do seba, gril je pripravený pre použitie. Teplota samozrejme môže stúpnuť za hranicu 350 °C, je však už na vás aby ste vedeli čo si môžete so surovinami na rošte dovoliť robiť a čo nie.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 17 006
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 15 076
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 12 906
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 867
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 605
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 741
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 405
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 761
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 621
  10. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 3 529

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Architekt: Nikde som nezažil to, čo na Námestí slobody

Socializmus na Námestí slobody architektovi neprekáža, dôležitá je funkčnosť.

ŠPORT

Pálffy kritizoval Lintnera, ten okamžite reagoval

Ďalší spor v slovenskom hokeji?

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.