SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Pažítka je jemnejšia sestra cibule

Bohatá na vitamín C povzbudzuje chuť do jedla a podporuje trávenie

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Pažítka a petržlenová vňať si môžu v kuchyni ruky podávať. Hoci sú každá z iného súdka, jedno majú spoločné. Patria medzi najobľúbenejšie prírodné dochucovadlá a pomocníkov pri finálnej úprave jedla. Tanier predsa treba na záver „pocifrovať“ niečím zeleným.

Ak by sme však pažítku degradovali len na túto funkciu, krivdili by sme jej. Ukrýva sa v nej trikrát viac vitamínu C ako v paradajkách, okrem toho je bohatá na vitamíny E i K a z minerálov najmä na vápnik a draslík. Podobne ako ďalšie cibuľoviny obsahuje dôležitý flavonoid kvercetín, ktorý má antioxidačné účinky. Pažítka povzbudzuje chuť do jedla a podporuje trávenie. Je účinná i proti črevným parazitom.

Protizápalový alicín

Charakteristickú vôňu pažítky (podobne ako pri cesnaku a cibuli) spôsobuje alicín, ktorý má antibakteriálne a antibiotické účinky. Samotnej rastline slúži na ochranu pred škodcami.

Narušením bunkovej steny – napríklad posekaním alebo rozhryznutím – sa z rastliny začnú uvoľňovať silice viazané so sírou, ktoré môžu za jej typickú štipľavú chuť. Pri pažítke však nie je natoľko prenikavá, aj preto je považovaná za miernejšiu sestru cibule. Preto ju lepšie znášajú ľudia, pre ktorých sú cesnak alebo cibuľa príliš ťažké na žalúdok.

Ozdoba i dochucovadlo

Pažítka má v kuchyni široké využitie, no uplatní sa najmä v studenej kuchyni alebo na dozdobenie jedál. Vo Francúzsku patrí spolu s petržlenom, estragónom, prípadne ďalšími bylinkami (majorán, medovka, žerucha) do základného mixu korenia, ktoré sa používa do šalátových dresingov, vaječných omeliet, alebo na prípravu pečeného kurčaťa, rýb, či zemiakov. Švédi ju podávajú v omáčke k svojmu tradičnému jedlu – sleďom.

U nás sa pažítka pridáva do nátierok (vajíčkovej, tvarohovej...), polievok, ale výborne chutí aj len tak nasekaná na krajci chleba s maslom. Výhodou je, že pažítka prirodzene zvýrazní slanú chuť jedla. Preto sa používa na dochucovanie diétnych jedál, ktoré sa nesmú soliť ani koreniť.

Pažítka sa dá v črepníku pestovať celoročne, ale najlepšie chutí, keď je na jar mladá. Neskôr odmení gazdiné malými fialovými kvietkami, ktoré vyzerajú pekne aj vo váze.

Vajíčková nátierka s avokádom a pažítkou

  • 1 zrelé avokádo pazitka2_res.jpg
  • 2 vajcia
  • 1 lyžica bieleho smotanového jogurtu alebo kyslej smotany
  • zväzok čerstvej pažítky
  • polovica citróna
  • soľ
  • čierne korenie
  • čili paprička
  1. Vajcia uvarte natvrdo a nechajte v studenej vode vychladnúť. Zrelé avokádo prekrojte na polovice a protichodným otočením od seba oddeľte. Vyberte kôstku a lyžičkou dôkladne vydlabte dužinu do stredne veľkej misky. Avokádo poriadne pokvapkajte šťavou z polovice citróna a popučte. Ak chcete mať nátierku hladkú, môžete použiť ponorný mixér.
  2. Pridajte jogurt alebo kyslú smotanu, soľ a čierne korenie podľa chuti a ak máte radi pálivé, nasekajte do nátierky aj jednu menšiu čili papričku.
  3. Uvarené vajcia zbavte škrupiny, pokrájajte ich na nerovnomerné väčšie kusy a pridajte do zmesi. Dve tretiny pažítky nastrihajte kuchynskými nožnicami na drobné kúsky. Nožnice sú k pažítke šetrnejšie, ale ak máte ostrý nôž, poslúži aj ten. Pažítku zľahka zamiešajte do nátierky a môžete servírovať.
  4. Do tejto nátierky môžete podľa chuti pridať aj nadrobno nasekaný stopkový zeler, čerstvé paradajky, šalotku, ale i slaninku. Podávajte ju s chlebom alebo ako náplň do wrapov či bagiet. Nátierku konzumujte čerstvú, pretože avokádo časom napriek citrónovej šťave zoxiduje. Chlebíky pred podávaním ozdobte zvyšnou pažítkou.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 547
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 392
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 874
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 728
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 074
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 056
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 396
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 218
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 055
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 948
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

12 h

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan