Pažítka je jemnejšia sestra cibule

Bohatá na vitamín C povzbudzuje chuť do jedla a podporuje trávenie

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Pažítka a petržlenová vňať si môžu v kuchyni ruky podávať. Hoci sú každá z iného súdka, jedno majú spoločné. Patria medzi najobľúbenejšie prírodné dochucovadlá a pomocníkov pri finálnej úprave jedla. Tanier predsa treba na záver „pocifrovať“ niečím zeleným.

Ak by sme však pažítku degradovali len na túto funkciu, krivdili by sme jej. Ukrýva sa v nej trikrát viac vitamínu C ako v paradajkách, okrem toho je bohatá na vitamíny E i K a z minerálov najmä na vápnik a draslík. Podobne ako ďalšie cibuľoviny obsahuje dôležitý flavonoid kvercetín, ktorý má antioxidačné účinky. Pažítka povzbudzuje chuť do jedla a podporuje trávenie. Je účinná i proti črevným parazitom.

Protizápalový alicín

Charakteristickú vôňu pažítky (podobne ako pri cesnaku a cibuli) spôsobuje alicín, ktorý má antibakteriálne a antibiotické účinky. Samotnej rastline slúži na ochranu pred škodcami.

Narušením bunkovej steny – napríklad posekaním alebo rozhryznutím – sa z rastliny začnú uvoľňovať silice viazané so sírou, ktoré môžu za jej typickú štipľavú chuť. Pri pažítke však nie je natoľko prenikavá, aj preto je považovaná za miernejšiu sestru cibule. Preto ju lepšie znášajú ľudia, pre ktorých sú cesnak alebo cibuľa príliš ťažké na žalúdok.

Ozdoba i dochucovadlo

Pažítka má v kuchyni široké využitie, no uplatní sa najmä v studenej kuchyni alebo na dozdobenie jedál. Vo Francúzsku patrí spolu s petržlenom, estragónom, prípadne ďalšími bylinkami (majorán, medovka, žerucha) do základného mixu korenia, ktoré sa používa do šalátových dresingov, vaječných omeliet, alebo na prípravu pečeného kurčaťa, rýb, či zemiakov. Švédi ju podávajú v omáčke k svojmu tradičnému jedlu – sleďom.

U nás sa pažítka pridáva do nátierok (vajíčkovej, tvarohovej...), polievok, ale výborne chutí aj len tak nasekaná na krajci chleba s maslom. Výhodou je, že pažítka prirodzene zvýrazní slanú chuť jedla. Preto sa používa na dochucovanie diétnych jedál, ktoré sa nesmú soliť ani koreniť.

Pažítka sa dá v črepníku pestovať celoročne, ale najlepšie chutí, keď je na jar mladá. Neskôr odmení gazdiné malými fialovými kvietkami, ktoré vyzerajú pekne aj vo váze.

Vajíčková nátierka s avokádom a pažítkou

  • 1 zrelé avokádo pazitka2_res.jpg
  • 2 vajcia
  • 1 lyžica bieleho smotanového jogurtu alebo kyslej smotany
  • zväzok čerstvej pažítky
  • polovica citróna
  • soľ
  • čierne korenie
  • čili paprička
  1. Vajcia uvarte natvrdo a nechajte v studenej vode vychladnúť. Zrelé avokádo prekrojte na polovice a protichodným otočením od seba oddeľte. Vyberte kôstku a lyžičkou dôkladne vydlabte dužinu do stredne veľkej misky. Avokádo poriadne pokvapkajte šťavou z polovice citróna a popučte. Ak chcete mať nátierku hladkú, môžete použiť ponorný mixér.
  2. Pridajte jogurt alebo kyslú smotanu, soľ a čierne korenie podľa chuti a ak máte radi pálivé, nasekajte do nátierky aj jednu menšiu čili papričku.
  3. Uvarené vajcia zbavte škrupiny, pokrájajte ich na nerovnomerné väčšie kusy a pridajte do zmesi. Dve tretiny pažítky nastrihajte kuchynskými nožnicami na drobné kúsky. Nožnice sú k pažítke šetrnejšie, ale ak máte ostrý nôž, poslúži aj ten. Pažítku zľahka zamiešajte do nátierky a môžete servírovať.
  4. Do tejto nátierky môžete podľa chuti pridať aj nadrobno nasekaný stopkový zeler, čerstvé paradajky, šalotku, ale i slaninku. Podávajte ju s chlebom alebo ako náplň do wrapov či bagiet. Nátierku konzumujte čerstvú, pretože avokádo časom napriek citrónovej šťave zoxiduje. Chlebíky pred podávaním ozdobte zvyšnou pažítkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  4. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  5. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  6. Splnený sen
  7. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur
  8. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne
  9. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou
  10. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman
  1. Vysoká hra o súdne trovy
  2. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  3. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  4. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  5. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  6. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  7. Vysoká hra o súdne trovy
  8. Pozvánka na verejnú diskusiu o obnove Pisztoryho paláca
  9. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  10. Návšteva zo Southwestern University of Finance and Economics
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 12 959
  2. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 12 873
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 4 434
  4. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 3 195
  5. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 3 171
  6. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 2 532
  7. Splnený sen 2 027
  8. 3 slovenské projekty, ktoré sa nestratia ani vo svete 1 575
  9. Zaparkujte tak, aby ste s vaším vozidlom odišli vy, a nie iný 1 347
  10. Koniec štátnym príspevkom pre mladých 1 112

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Odsúdili prvých exministrov. Za nástenku dostali dlhoročné tresty Janušek a Štefanov

EXministri výstavby za SNS budú jediní odsúdení za kauzu nástenkový tender.

KOŠICE KORZÁR

Reklamka obvineného dodávala mestu aj tričká I love Košice

Od mesta mala najprv jednu zákazku za druhou.

EKONOMIKA

Štát dáva státisíce na to, aby vyškolil opatrovateľky pre Rakúšanov

Úrady preplácajú preškoľovacie kurzy.

Neprehliadnite tiež

Viete, ako pripraviť gaštany? Tu sú tipy ako na to

Najpopolárnejšia jesenná pochúťka sa dá variť, piecť aj opekať.

Nesústredí sa dieťa v škole? Potrebuje lepšie raňajky

Deti sa stravujú lepšie, no raňajky im stále nechutia.

Michael Fassbender a Alicia Vikander sa zosobášili

Známy herecký pár si povedal svoje áno po troch rokoch vzťahu.