SME
Streda, 22. september, 2021 | Meniny má MóricKrížovkyKrížovky

Pažítka je jemnejšia sestra cibule

Bohatá na vitamín C povzbudzuje chuť do jedla a podporuje trávenie

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Pažítka a petržlenová vňať si môžu v kuchyni ruky podávať. Hoci sú každá z iného súdka, jedno majú spoločné. Patria medzi najobľúbenejšie prírodné dochucovadlá a pomocníkov pri finálnej úprave jedla. Tanier predsa treba na záver „pocifrovať“ niečím zeleným.

Ak by sme však pažítku degradovali len na túto funkciu, krivdili by sme jej. Ukrýva sa v nej trikrát viac vitamínu C ako v paradajkách, okrem toho je bohatá na vitamíny E i K a z minerálov najmä na vápnik a draslík. Podobne ako ďalšie cibuľoviny obsahuje dôležitý flavonoid kvercetín, ktorý má antioxidačné účinky. Pažítka povzbudzuje chuť do jedla a podporuje trávenie. Je účinná i proti črevným parazitom.

Protizápalový alicín

Charakteristickú vôňu pažítky (podobne ako pri cesnaku a cibuli) spôsobuje alicín, ktorý má antibakteriálne a antibiotické účinky. Samotnej rastline slúži na ochranu pred škodcami.

Narušením bunkovej steny – napríklad posekaním alebo rozhryznutím – sa z rastliny začnú uvoľňovať silice viazané so sírou, ktoré môžu za jej typickú štipľavú chuť. Pri pažítke však nie je natoľko prenikavá, aj preto je považovaná za miernejšiu sestru cibule. Preto ju lepšie znášajú ľudia, pre ktorých sú cesnak alebo cibuľa príliš ťažké na žalúdok.

Ozdoba i dochucovadlo

Pažítka má v kuchyni široké využitie, no uplatní sa najmä v studenej kuchyni alebo na dozdobenie jedál. Vo Francúzsku patrí spolu s petržlenom, estragónom, prípadne ďalšími bylinkami (majorán, medovka, žerucha) do základného mixu korenia, ktoré sa používa do šalátových dresingov, vaječných omeliet, alebo na prípravu pečeného kurčaťa, rýb, či zemiakov. Švédi ju podávajú v omáčke k svojmu tradičnému jedlu – sleďom.

U nás sa pažítka pridáva do nátierok (vajíčkovej, tvarohovej...), polievok, ale výborne chutí aj len tak nasekaná na krajci chleba s maslom. Výhodou je, že pažítka prirodzene zvýrazní slanú chuť jedla. Preto sa používa na dochucovanie diétnych jedál, ktoré sa nesmú soliť ani koreniť.

Pažítka sa dá v črepníku pestovať celoročne, ale najlepšie chutí, keď je na jar mladá. Neskôr odmení gazdiné malými fialovými kvietkami, ktoré vyzerajú pekne aj vo váze.

Vajíčková nátierka s avokádom a pažítkou

  • 1 zrelé avokádo pazitka2_res.jpg
  • 2 vajcia
  • 1 lyžica bieleho smotanového jogurtu alebo kyslej smotany
  • zväzok čerstvej pažítky
  • polovica citróna
  • soľ
  • čierne korenie
  • čili paprička
  1. Vajcia uvarte natvrdo a nechajte v studenej vode vychladnúť. Zrelé avokádo prekrojte na polovice a protichodným otočením od seba oddeľte. Vyberte kôstku a lyžičkou dôkladne vydlabte dužinu do stredne veľkej misky. Avokádo poriadne pokvapkajte šťavou z polovice citróna a popučte. Ak chcete mať nátierku hladkú, môžete použiť ponorný mixér.
  2. Pridajte jogurt alebo kyslú smotanu, soľ a čierne korenie podľa chuti a ak máte radi pálivé, nasekajte do nátierky aj jednu menšiu čili papričku.
  3. Uvarené vajcia zbavte škrupiny, pokrájajte ich na nerovnomerné väčšie kusy a pridajte do zmesi. Dve tretiny pažítky nastrihajte kuchynskými nožnicami na drobné kúsky. Nožnice sú k pažítke šetrnejšie, ale ak máte ostrý nôž, poslúži aj ten. Pažítku zľahka zamiešajte do nátierky a môžete servírovať.
  4. Do tejto nátierky môžete podľa chuti pridať aj nadrobno nasekaný stopkový zeler, čerstvé paradajky, šalotku, ale i slaninku. Podávajte ju s chlebom alebo ako náplň do wrapov či bagiet. Nátierku konzumujte čerstvú, pretože avokádo časom napriek citrónovej šťave zoxiduje. Chlebíky pred podávaním ozdobte zvyšnou pažítkou.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  2. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  3. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  6. Odpady nad zlato
  7. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  8. Znalec slovenského brandy
  9. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  1. SodaStream má viac ako 700 predajcov, očakáva ďalší rast
  2. Nová udržateľná značka kávy, ktorá dodá energiu na cesty
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  5. Odpady nad zlato
  6. Schneider Electric má podporiť VELUX v uhlíkovej neutralite
  7. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  8. Znalec slovenského brandy
  9. Lekárne sa stanú miestom prevencie a edukácie pacientov
  10. Projekt KRAJa na podporu včelárov priniesol svoju úrodu
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 10 159
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 6 674
  3. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 154
  4. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 606
  5. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 3 067
  6. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 2 976
  7. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 2 914
  8. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 645
  9. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 289
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 169
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Igor Matovič.

Nájomné byty boli kľúčovou témou Sme rodina aj pred voľbami.


3 h
Šéf Inštitútu zdravotníckych analýz Matej Mišík počas brífingu k aktuálnej epidemiologickej situácii.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 403-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 589 obetí.


a 4 ďalší 17 h
Soňa Jánošová

Umelohmotná raperka spravila svojím príspevkom drobnú službu ľudstvu.


20. sep

Blogy SME

  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Adam Valček: Kauza DPB: Predaj vyše stotisíc pokút skontrolujú, toto sú ďalšie pochybnosti
  1. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  2. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  3. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  4. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  5. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  6. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  7. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  8. veronika babičová: Anjelik môj kde lietaš
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 24 276
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 17 545
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 888
  4. Peter Chudý: Vyšetrovateľov NAKA treba umlčať a naordinovať im leopoldovskú diétu alebo ako nevinný človek môže skončiť za mrežami 6 648
  5. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 6 034
  6. Tomáš Mihalík: Ľuboš Blaha nechcene priznal, že vakcíny chránia pred covidom 5 553
  7. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 275
  8. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 724
Skryť Zatvoriť reklamu