Ste IN v stravovaní?

Aj stravovanie a spôsob prípravy jedál podliehajú trendom. Ako držať krok s kulinárskym svetom?

Ilustračná fotografia(Zdroj: Vogue)

Bezglutamanové všetko

Glutaman sodný nás straší už dlho a čoraz viac producentov jedál a polotovarov vyrába a ponúka sortiment s veľkou nálepkou na obale „Bez obsahu glutamanu sodného“. Dochucovacia prísada si získala popularitu vznikom instantných jedál.

Pre zdravie nie je nebezpečný, no nijakým spôsobom nám nepomôže. Je umelou prísadou, ktorá je len odvodeninou prírodného glutamanu. Ak sa chcete držať zásady, podľa ktorej vylúčite z jedálnička všetko umelé, glutaman sodný zaraďte do zoznamu.

Prekyslenie organizmu
Začalo sa rozprávať o akomsi prekyslení organizmu. Pozreli sme sa na odborné články a tu sú odpovede na päť základných otázok.
1. Čo je prekyslenie?
2. Ovplyvňuje strava pH krvi?
3. Úloha tráviacich štiav
4. Aké pH ovplyvňujú potraviny?
5. Netrpí organizmus ak musí niečo kompenzovať?
Prečítajte si článok Lívie Hlavačkovej. Autorka je lekárka a pracuje v klinickom výskume.
steak.jpg
Foto: Fotolia.com

Eliminovanie zla

Trendy niekedy bývajú šialené. Tak je to aj v prípade jedál. S narastajúcim počtom kníh o správnom stravovaní, o tom, čo kupovať, čo škodí telu a čo naopak prospieva, narastá aj zoznam potravín a prísad, ktoré by sme konzumovať nemali, aby sme ostali navždy mladí a krásni.

Určite máte aj vy vo svojom okolí pár osôb (a možno ste to práve vy), ktoré sa vyhýbajú nasýteným tukom, cukru, bielej múke, potravinám s vysokým pH, všetkému čo začína na písmeno „k“ a podobne.

Trh je presýtený informáciami a nestíhame si ich utriediť do rozumných súvislostí.

Bojíme sa prekyslenia organizmu a vyhadzujeme z nákupných košíkov všetko, čo by mohlo mať negatívny vplyv na naše telo. Pozor, takéto konanie si však treba ustriehnuť, aby sme zdraviu viac neublížili ako pomohli.

Organické potraviny

Napriek miernemu fanatizmu v oblasti stravovania sa niektoré trendy uberajú správnym smerom. Dbáme oveľa viac na obsah na tanieri, čoraz častejšie kombinujeme konzumáciu jedál s pohybom a všímame si pôvod potravín.

Ak máte vlastnú záhradku, viete, že čerstvo natrhaný petržlen chutí a vonia oveľa lepšie ako ten z neďalekého supermarketu. Tí, ktorí záhradku nevlastnia, môžu navštíviť farmárske trhy, trhoviská v okolí a zakúpiť si potraviny bez zásahov chemických látok priamo od farmárov a pestovateľov. Pesticídy, herbicídy a geneticky modifikované potraviny sú “out“.

Raňajky, základ dňa

Je to naozaj tak. Hovorili nám to naše mamy, aj staré mamy. Opakujú to všetci naokolo. Napriek tomu raňajky z času na čas vynecháme a až do obeda sme mrzutí, unavení a vyhovárame sa na počasie.

Základom dňa je správny štart. Okrem vlažnej sprchy a pozitívneho pohľadu na deň, nech vás čaká čokoľvek, je dôležité do niečoho zahryznúť. Metabolizmus sa rozhýbe a aj myslieť sa nám bude chcieť o niečo viac.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 697
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 710
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 351
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 400
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 836
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 385
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 733
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 661
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 793
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 248

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.