Ste IN v stravovaní?

Aj stravovanie a spôsob prípravy jedál podliehajú trendom. Ako držať krok s kulinárskym svetom?

Ilustračná fotografia(Zdroj: Vogue)

Bezglutamanové všetko

Glutaman sodný nás straší už dlho a čoraz viac producentov jedál a polotovarov vyrába a ponúka sortiment s veľkou nálepkou na obale „Bez obsahu glutamanu sodného“. Dochucovacia prísada si získala popularitu vznikom instantných jedál.

Pre zdravie nie je nebezpečný, no nijakým spôsobom nám nepomôže. Je umelou prísadou, ktorá je len odvodeninou prírodného glutamanu. Ak sa chcete držať zásady, podľa ktorej vylúčite z jedálnička všetko umelé, glutaman sodný zaraďte do zoznamu.

Prekyslenie organizmu
Začalo sa rozprávať o akomsi prekyslení organizmu. Pozreli sme sa na odborné články a tu sú odpovede na päť základných otázok.
1. Čo je prekyslenie?
2. Ovplyvňuje strava pH krvi?
3. Úloha tráviacich štiav
4. Aké pH ovplyvňujú potraviny?
5. Netrpí organizmus ak musí niečo kompenzovať?
Prečítajte si článok Lívie Hlavačkovej. Autorka je lekárka a pracuje v klinickom výskume.
steak.jpg
Foto: Fotolia.com

Eliminovanie zla

Trendy niekedy bývajú šialené. Tak je to aj v prípade jedál. S narastajúcim počtom kníh o správnom stravovaní, o tom, čo kupovať, čo škodí telu a čo naopak prospieva, narastá aj zoznam potravín a prísad, ktoré by sme konzumovať nemali, aby sme ostali navždy mladí a krásni.

Určite máte aj vy vo svojom okolí pár osôb (a možno ste to práve vy), ktoré sa vyhýbajú nasýteným tukom, cukru, bielej múke, potravinám s vysokým pH, všetkému čo začína na písmeno „k“ a podobne.

Trh je presýtený informáciami a nestíhame si ich utriediť do rozumných súvislostí.

Bojíme sa prekyslenia organizmu a vyhadzujeme z nákupných košíkov všetko, čo by mohlo mať negatívny vplyv na naše telo. Pozor, takéto konanie si však treba ustriehnuť, aby sme zdraviu viac neublížili ako pomohli.

Organické potraviny

Napriek miernemu fanatizmu v oblasti stravovania sa niektoré trendy uberajú správnym smerom. Dbáme oveľa viac na obsah na tanieri, čoraz častejšie kombinujeme konzumáciu jedál s pohybom a všímame si pôvod potravín.

Ak máte vlastnú záhradku, viete, že čerstvo natrhaný petržlen chutí a vonia oveľa lepšie ako ten z neďalekého supermarketu. Tí, ktorí záhradku nevlastnia, môžu navštíviť farmárske trhy, trhoviská v okolí a zakúpiť si potraviny bez zásahov chemických látok priamo od farmárov a pestovateľov. Pesticídy, herbicídy a geneticky modifikované potraviny sú “out“.

Raňajky, základ dňa

Je to naozaj tak. Hovorili nám to naše mamy, aj staré mamy. Opakujú to všetci naokolo. Napriek tomu raňajky z času na čas vynecháme a až do obeda sme mrzutí, unavení a vyhovárame sa na počasie.

Základom dňa je správny štart. Okrem vlažnej sprchy a pozitívneho pohľadu na deň, nech vás čaká čokoľvek, je dôležité do niečoho zahryznúť. Metabolizmus sa rozhýbe a aj myslieť sa nám bude chcieť o niečo viac.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Hitparáda štiav
  2. 14. ročník AmCham „JOB FAIR“ v Košiciach
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  5. Malé knedličky, veľké dojmy
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  7. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  8. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  9. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  10. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 944
  2. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 225
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 710
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 988
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 788
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 032
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 512
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 128
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 408
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 188

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. Keď pôjdeme tvrdou silou, nemáme šancu.

TECH

Nokii sa podarilo vstať z mŕtvych. Ukázali Nokiu 3310

Majú Android, nízku cenu a dobrý hardvér.

ŠPORT

Sagan ukázal cit pre taktiku a ešte lepšiu formu ako pred rokom

V sobotu bol druhý, v nedeľu už vyhral.

Neprehliadnite tiež

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazí svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.

Niečo pre odvážne: Trblietavá glamour móda

Trblietky a lesklé materiály sa tento rok vracajú na scénu v plnej paráde.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop