Ste IN v stravovaní?

Aj stravovanie a spôsob prípravy jedál podliehajú trendom. Ako držať krok s kulinárskym svetom?

Ilustračná fotografia(Zdroj: Vogue)

Bezglutamanové všetko

Glutaman sodný nás straší už dlho a čoraz viac producentov jedál a polotovarov vyrába a ponúka sortiment s veľkou nálepkou na obale „Bez obsahu glutamanu sodného“. Dochucovacia prísada si získala popularitu vznikom instantných jedál.

Pre zdravie nie je nebezpečný, no nijakým spôsobom nám nepomôže. Je umelou prísadou, ktorá je len odvodeninou prírodného glutamanu. Ak sa chcete držať zásady, podľa ktorej vylúčite z jedálnička všetko umelé, glutaman sodný zaraďte do zoznamu.

Prekyslenie organizmu
Začalo sa rozprávať o akomsi prekyslení organizmu. Pozreli sme sa na odborné články a tu sú odpovede na päť základných otázok.
1. Čo je prekyslenie?
2. Ovplyvňuje strava pH krvi?
3. Úloha tráviacich štiav
4. Aké pH ovplyvňujú potraviny?
5. Netrpí organizmus ak musí niečo kompenzovať?
Prečítajte si článok Lívie Hlavačkovej. Autorka je lekárka a pracuje v klinickom výskume.
steak.jpg
Foto: Fotolia.com

Eliminovanie zla

Trendy niekedy bývajú šialené. Tak je to aj v prípade jedál. S narastajúcim počtom kníh o správnom stravovaní, o tom, čo kupovať, čo škodí telu a čo naopak prospieva, narastá aj zoznam potravín a prísad, ktoré by sme konzumovať nemali, aby sme ostali navždy mladí a krásni.

Určite máte aj vy vo svojom okolí pár osôb (a možno ste to práve vy), ktoré sa vyhýbajú nasýteným tukom, cukru, bielej múke, potravinám s vysokým pH, všetkému čo začína na písmeno „k“ a podobne.

Trh je presýtený informáciami a nestíhame si ich utriediť do rozumných súvislostí.

Bojíme sa prekyslenia organizmu a vyhadzujeme z nákupných košíkov všetko, čo by mohlo mať negatívny vplyv na naše telo. Pozor, takéto konanie si však treba ustriehnuť, aby sme zdraviu viac neublížili ako pomohli.

Organické potraviny

Napriek miernemu fanatizmu v oblasti stravovania sa niektoré trendy uberajú správnym smerom. Dbáme oveľa viac na obsah na tanieri, čoraz častejšie kombinujeme konzumáciu jedál s pohybom a všímame si pôvod potravín.

Ak máte vlastnú záhradku, viete, že čerstvo natrhaný petržlen chutí a vonia oveľa lepšie ako ten z neďalekého supermarketu. Tí, ktorí záhradku nevlastnia, môžu navštíviť farmárske trhy, trhoviská v okolí a zakúpiť si potraviny bez zásahov chemických látok priamo od farmárov a pestovateľov. Pesticídy, herbicídy a geneticky modifikované potraviny sú “out“.

Raňajky, základ dňa

Je to naozaj tak. Hovorili nám to naše mamy, aj staré mamy. Opakujú to všetci naokolo. Napriek tomu raňajky z času na čas vynecháme a až do obeda sme mrzutí, unavení a vyhovárame sa na počasie.

Základom dňa je správny štart. Okrem vlažnej sprchy a pozitívneho pohľadu na deň, nech vás čaká čokoľvek, je dôležité do niečoho zahryznúť. Metabolizmus sa rozhýbe a aj myslieť sa nám bude chcieť o niečo viac.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  4. Top First moment dovolenky na leto 2018
  5. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  6. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  7. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  9. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať
  10. Slováci triedia lepšie
  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Riešenia pre hnedú planétu
  4. Veľtrh vzdelávania v Srbsku
  5. Exkurzia študijných programov AKP a PSA SvF STU v Bratislave
  6. Top First moment dovolenky na leto 2018
  7. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  8. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  9. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 18 930
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 6 932
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 5 972
  4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 3 141
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 457
  6. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 1 974
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 971
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 731
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 609
  10. Slováci triedia lepšie 1 212

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

SME vás prevedie cez štvrťstoročie

Významné dni si pamätáme aj cez vlastné príbehy. Rozmýšľame, kde sme boli v 1989, komu sme v 1993 tlieskali a čoho sme sa v 1995 báli.

DOMOV

Dobré ráno: Privítajte nových pánov, singularita je tu

O nových pokrokoch vo vývoji umelej inteligencie.

KOMENTÁRE

Mobilizácia Smeru. Kto ďalej dohodí kameňom

Kamene ako najlepšia formu sebaobrany.

Neprehliadnite tiež

Veľká vianočná súťaž: Hrajte o ceny za viac ako 2400 eur

Zapojte sa a obdarujte seba alebo blízkych.

Fyzioterapeutka radí: Čo robiť, keď vás sekne?

Neprestajné namáhanie chrbta môže viesť k akútnej bolesti.

Technika vo svete ženy: Bez čoho sa nezaobídu známe Slovenky?

Dnešné ženy poznajú výhody moderných technológií, uľahčujú im život v rôznych oblastiach.

Sedem spôsobov, ako si rozvoňať bývanie Vianocami

Vnímajte najkrajšie sviatky roka všetkými zmyslami. Aj čuchom.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Hrajte o štedré ceny vo veľkej vianočnej súťaži!