Rebarborovo-jahodový koláč s mrveničkou
Suroviny na viac porcií
Na cesto:
- 200 g práškového cukru
- 200 g hladkej múky
- 250 polohrubej múky
- 4 žĺtky
- 250 g tuku na pečenie
- 1 balíček prášku do pečiva
Na plnku:
- 500 g rebarbory
- 200 g jahôd
- 150-200 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
Na mrveničku:
- 150 g masla alebo tuku na pečenie
- 150-200 g hladkej múky
- 150 g kryštálového cukru
Z uvedených surovín vypracujte krehké cesto, zabaľte ho do fólie a odložte do chladničky. Rebarboru očistite , pokrájajte na kocky, zasypte cukrom a vanilínovým cukrom ,pridajte jahody, premiešajte a nechajte krátko postáť. Rúru predhrejte na 180 stupňov.
Cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte na plát a preložte ho na vymastený a múkou vysypaný plech. Ak sa bojíte prenášania, môžete ho rukami rovnomerne „natlačiť“ priamo na plech. Cesto popichajte vidličkou a rozložte naň rebarboru.
Maslo rozpustite, pridajte do neho cukor a múku a rukou premiešajte posýpku. Mala by sa rozpadávať. Podľa potreby doplňte múku. Celý povrch koláča posypte mrveničkou. Pečte približne 35-45 minút.
Tip: Koláč môžete pripraviť na celý plech ale i do menších tartaletkových formičiek. Cukor dopĺňajte podľa chuti a zrelosti rebarbory. Kyslejší koláč vynikne, ak ho pri servírovaní prelejete vanilkovým krémom. Rebarboru môžete podobne ako iné ovocie pridávať i do kysnutých koláčov alebo do bublaniny.