SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Čo chladnička dala

S príchodom supermarketov človek nakupuje viac ako potrebuje. Siahnite na zásoby a varte z toho, čo dom dal.

(Zdroj: Isifa)

Pikantné rizoto z mletého mäsa
Suroviny na 4 porcie

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1/2 -1 ČL mletého čili korenie alebo pálivej paprika
  • 100 ml paradajkového pretlaku
  • 2 červené paradajky
  • 2 žlté paradajky
  • 1 červená cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 250 - 300 g ryže
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky podľa chuti

Rozohrejte olej na panvici a opražte na ňom cibuľu do zlatista. Pridajte mleté mäso a za stáleho miešania ho oprážajte a „rozbíjajte“, aby sa rovnomerne pieklo a nevznikali z neho hrče, približne osem minút. Zalejte trochou vody, pridajte pálivé korenie a soľ podľa chuti, paradajkový pretlak a duste približne 20 - 30 minút. Na záver pridajte na kocky pokrájanú alebo postrúhanú mrkvu a duste, kým nie je mrkva mäkká. Medzitým pripravte ryžu a pokrájajte paradajky, červenú cibuľu a bylinky. Zeleninu osoľte, okoreňte a premiešajte, aby pustila šťavu. Nakoniec ju vmiešajte do hotovej ryže. Servírujte oddelene ako zeleninovú ryžu s mäsovou omáčkou alebo zmiešané na rizoto. Dozdobte zvyšnou zeleninou a bylinkami. Môžete pridať i nastrúhaný syr.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Na tento rýchly pokrm môžete zužitkovať i zvyšnú bolonskú omáčku, ktorá sa nezjedla s cestovinami alebo výdatným chilli con carne. Namiesto mrkvy skúste šampiňóny, hrášok, cuketu, alebo inú zeleninu, ktorá je práve po ruke.


Kuracie cestoviny so sušenými paradajkami, olivami a rukolou
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g dlhých cestovín (makaróny, špagety, linguine...)
  • 100 g sušených paradajok v oleji
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 200 g čiernych olív
  • 2 kuracie prsia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • parmazán
  • rukola

Kuracie prsia rozkrájajte na pásy alebo kocky. Na panvici rozohrejte trošku oleja z paradajok a orestujte na ňom mäso s trochou soli a prelisovaným cesnakom. Poduste domäkka a odstavte. Cestovinu uvarte podľa návodu na obale. Medzitým nasekajte sušené paradajky a olivy, pridajte ich k mäsu, podľa potreby prilejte olej z paradajok prehrejte, zalejte paradajkovým pretlakom a premiešajte. Podľa potreby do omáčky dolejte trošku vody z vyvarených cestovín. Cestoviny nechajte odkvapkať a servírujte preliate omáčkou, dozdobené hoblinkami parmezánu a čerstvou rukolou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Na tento recept sa dajú výborne využiť zvyšky grilovaného kurčaťa alebo akéhokoľvek nasekaného pečeného mäsa. Potom stačí už iba suroviny na panvici prehriať.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. Vitajte v postapokalyptickom svete
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 381
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 515
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 291
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 548
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 808
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 707
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 636
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 373
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 177
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 171
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ženy po oslobodení koncentračného tábora Bergen-Belsen, 1945, ilustračná fotografia