SME

Zdravá pochúťka pohanov

Pohánka bola kedysi jedlom chudobných, dnes tvorí základ zdravej stravy.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

O pohánke sa tradujú tri chýry, z ktorých dva sú zaručene nepravdivé. Hovorí sa, že je to jedlo chudobných. Áno, kedysi to tak bolo. Naši predkovia mali pohánkovú kašu na stole hádam častejšie ako zemiaky. A to už je čo povedať. Dnes to však neplatí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pohánka bola dlho zabudnutá a v posledných rokoch zažíva renesanciu najmä v obchodoch so zdravou výživou a s bioproduktmi, kde si za polkilové balenie vypýtajú od 1,5 po dve eurá. Ešte o čosi drahšia je pohánková múka. Polkilové balenie sa predáva za 2,30 až 2,50 eura.

SkryťVypnúť reklamu

Neplatí ani druhý mýtus, ktorý zaraďuje pohánku medzi obilniny. Jej olúpané semená sa síce štruktúrou i chemickými vlastnosťami ponášajú na cereálie, no pohánka je rastlinou z čeľade stavikrvovitých a príbuzná je napríklad s rebarborou či šťaveľom.

Dar od pohanov

Pravdivý je iba pôvod jej názvu, ktorý odkazuje na pohanov. Pohánku do Európy skutočne priniesli pohania. Konkrétne Tatári počas svojich inváznych nájazdov v 13. storočí. Plodina pochádzajúca z centrálnej Ázie a oblasti Tibetu sa však v Európe uchytila a na konci stredoveku a začiatku novoveku dokonca patrila medzi popredné plodiny pestované na poliach starého kontinentu. Názov jej prischol práve preto, že ju sem priniesli pohania, za ktorých označovali bezbožníkov a vyznávačov iných náboženstiev než kresťanstva. Aj v nemčine sa pohánka (Heidekorn) odvádza od slova Heide, čo znamená pohan.

SkryťVypnúť reklamu

Kráľovná zdravej výživy

Prečo však pohánka zapĺňa regály obchodov so zdravou výživou? Vďaka tomu, že nejde o obilninu, ale veľmi sa na ňu ponáša, je pohánka prirodzene bezlepková. Tým sa stáva neoceniteľnou náhradou pre celiatikov a je vhodná aj pre úplne malé deti. Obsahuje vzácny flavonoid rutín, ktorý chráni vitamín C pred oxidáciou a zvyšuje jeho efektivitu. Podobne ochranne pôsobí na srdcovo-cievny systém. Zvyšuje pružnosť krvných ciev a pomáha regulovať zrážavosť krvi, čo je prospešné najmä pri nadmernom krvácaní z nosa alebo ďasien. Pohánka navyše pomáha regulovať obsah cholesterolu v krvi, je ľahko stráviteľná a obsahuje veľa vlákniny.

Príloha i základ

Pohánka môže mať v kuchyni široké využitie, ak si zvyknete na jej špecifickú chuť. Pohánkové zrno sa podáva ako príloha namiesto ryže alebo ako základ do šalátov či nákypov, pohánkové krúpy sa používa do polievok ako závarka alebo ako základ raňajkových kaší. Pohánkové vločky sú výborné do jogurtu a z múky sa dajú pripraviť palacinky (francúzska pochúťka galletes) alebo slané lievance pochádzajúce z Ruska, nazývané bliny.

SkryťVypnúť reklamu

Bliny – pohánkové lievance naslano

  • 250 ml mlieka

  • 10 g droždia

  • 150 pohánkovej múky

  • 50 g pšeničnej hladkej múky

  • 1 vajce

  • lyžička soli

  • lyžička krupicového cukru

  • kyslá smotana

  • údený losos

  • kôpor na ozdobenie

  1. Mlieko zohrejte, aby bolo vlažné. Rozmrvte doň droždie, pridajte lyžičku cukru, lyžičku pšeničnej múky a nechajte chvíľu postáť, aby vzišiel kvások.

  2. Obe múky preosejte do misky, pridajte soľ, vajce a kvások. Poriadne premiešajte a misku zakrytú čistou utierkou nechajte odpočívať na teplom mieste 30 minút. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.

  3. Rozohrejte panvicu na lievance. Do každej časti kvapnite trochu oleja alebo maslo, nalejte cesto a pomaly smažte z oboch strán.

  4. Ešte teplé lievance ozdobte lyžicou kyslej smotany, plátkom údeného lososa a kúskom čerstvého kôpru, žeruchy alebo vňaťou z mladej cibuľky. Ako obmenu môžete bliny podávať s cviklovým čatní alebo avokádovým guacamole s krevetou. Ak do cesta nepridáte soľ, pokojne servírujte aj sladkú verziu s tvarohom a čerstvým alebo zavareným ovocím. Pohánkové lievance majú v porovnaní s klasickými z pšeničnej múky zemitejšiu chuť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 579
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 604
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 391
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 145
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 594
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 265
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 517
  8. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 502
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťZatvoriť reklamu