Zdravá pochúťka pohanov

Pohánka bola kedysi jedlom chudobných, dnes tvorí základ zdravej stravy.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

O pohánke sa tradujú tri chýry, z ktorých dva sú zaručene nepravdivé. Hovorí sa, že je to jedlo chudobných. Áno, kedysi to tak bolo. Naši predkovia mali pohánkovú kašu na stole hádam častejšie ako zemiaky. A to už je čo povedať. Dnes to však neplatí.

Pohánka bola dlho zabudnutá a v posledných rokoch zažíva renesanciu najmä v obchodoch so zdravou výživou a s bioproduktmi, kde si za polkilové balenie vypýtajú od 1,5 po dve eurá. Ešte o čosi drahšia je pohánková múka. Polkilové balenie sa predáva za 2,30 až 2,50 eura.

Neplatí ani druhý mýtus, ktorý zaraďuje pohánku medzi obilniny. Jej olúpané semená sa síce štruktúrou i chemickými vlastnosťami ponášajú na cereálie, no pohánka je rastlinou z čeľade stavikrvovitých a príbuzná je napríklad s rebarborou či šťaveľom.

Dar od pohanov

Pravdivý je iba pôvod jej názvu, ktorý odkazuje na pohanov. Pohánku do Európy skutočne priniesli pohania. Konkrétne Tatári počas svojich inváznych nájazdov v 13. storočí. Plodina pochádzajúca z centrálnej Ázie a oblasti Tibetu sa však v Európe uchytila a na konci stredoveku a začiatku novoveku dokonca patrila medzi popredné plodiny pestované na poliach starého kontinentu. Názov jej prischol práve preto, že ju sem priniesli pohania, za ktorých označovali bezbožníkov a vyznávačov iných náboženstiev než kresťanstva. Aj v nemčine sa pohánka (Heidekorn) odvádza od slova Heide, čo znamená pohan.

Kráľovná zdravej výživy

Prečo však pohánka zapĺňa regály obchodov so zdravou výživou? Vďaka tomu, že nejde o obilninu, ale veľmi sa na ňu ponáša, je pohánka prirodzene bezlepková. Tým sa stáva neoceniteľnou náhradou pre celiatikov a je vhodná aj pre úplne malé deti. Obsahuje vzácny flavonoid rutín, ktorý chráni vitamín C pred oxidáciou a zvyšuje jeho efektivitu. Podobne ochranne pôsobí na srdcovo-cievny systém. Zvyšuje pružnosť krvných ciev a pomáha regulovať zrážavosť krvi, čo je prospešné najmä pri nadmernom krvácaní z nosa alebo ďasien. Pohánka navyše pomáha regulovať obsah cholesterolu v krvi, je ľahko stráviteľná a obsahuje veľa vlákniny.

Príloha i základ

Pohánka môže mať v kuchyni široké využitie, ak si zvyknete na jej špecifickú chuť. Pohánkové zrno sa podáva ako príloha namiesto ryže alebo ako základ do šalátov či nákypov, pohánkové krúpy sa používa do polievok ako závarka alebo ako základ raňajkových kaší. Pohánkové vločky sú výborné do jogurtu a z múky sa dajú pripraviť palacinky (francúzska pochúťka galletes) alebo slané lievance pochádzajúce z Ruska, nazývané bliny.

Bliny – pohánkové lievance naslano

  • 250 ml mlieka bliny2_res.jpg
  • 10 g droždia
  • 150 pohánkovej múky
  • 50 g pšeničnej hladkej múky
  • 1 vajce
  • lyžička soli
  • lyžička krupicového cukru
  • kyslá smotana
  • údený losos
  • kôpor na ozdobenie
  1. Mlieko zohrejte, aby bolo vlažné. Rozmrvte doň droždie, pridajte lyžičku cukru, lyžičku pšeničnej múky a nechajte chvíľu postáť, aby vzišiel kvások.
  2. Obe múky preosejte do misky, pridajte soľ, vajce a kvások. Poriadne premiešajte a misku zakrytú čistou utierkou nechajte odpočívať na teplom mieste 30 minút. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
  3. Rozohrejte panvicu na lievance. Do každej časti kvapnite trochu oleja alebo maslo, nalejte cesto a pomaly smažte z oboch strán.
  4. Ešte teplé lievance ozdobte lyžicou kyslej smotany, plátkom údeného lososa a kúskom čerstvého kôpru, žeruchy alebo vňaťou z mladej cibuľky. Ako obmenu môžete bliny podávať s cviklovým čatní alebo avokádovým guacamole s krevetou. Ak do cesta nepridáte soľ, pokojne servírujte aj sladkú verziu s tvarohom a čerstvým alebo zavareným ovocím. Pohánkové lievance majú v porovnaní s klasickými z pšeničnej múky zemitejšiu chuť.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Rastie nám pokrivená generácia?
  7. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  8. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  1. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  2. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  3. Detské zúbky sú veda
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  6. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  8. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Rastie nám pokrivená generácia?
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 10 183
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 4 619
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 814
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 279
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 510
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 278
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 048
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 871
  9. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 807
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 773

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Minúta po minúte: Študenti opäť pochodujú proti korupcii

Organizátori na protikorupčný protest pozvali aj premiéra Roberta Fica.

PRIMÁR

Päťdesiatnici a stres: Po päťdesiatke začne stres zabíjať

Nikto nie je stavaný na to, aby prežíval dlhodobý stres.

SVET

Po páde z mosta do Vltavy zomrel český herec Jan Tříska

Okolnosti pádu vyšetruje polícia.

Neprehliadnite tiež

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.

Južná Morava: Dobré víno, história a prírodné krásy

Pri návšteve južnej Moravy vás čakajú neopakovateľné zážitky spojené s ochutnávaním kvalitného vína, spoznávaním bohatej histórie a prírodných unikátov.