SME
Pondelok, 22. apríl , 2019

Zdravá pochúťka pohanov

Pohánka bola kedysi jedlom chudobných, dnes tvorí základ zdravej stravy.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

O pohánke sa tradujú tri chýry, z ktorých dva sú zaručene nepravdivé. Hovorí sa, že je to jedlo chudobných. Áno, kedysi to tak bolo. Naši predkovia mali pohánkovú kašu na stole hádam častejšie ako zemiaky. A to už je čo povedať. Dnes to však neplatí.

Pohánka bola dlho zabudnutá a v posledných rokoch zažíva renesanciu najmä v obchodoch so zdravou výživou a s bioproduktmi, kde si za polkilové balenie vypýtajú od 1,5 po dve eurá. Ešte o čosi drahšia je pohánková múka. Polkilové balenie sa predáva za 2,30 až 2,50 eura.

Neplatí ani druhý mýtus, ktorý zaraďuje pohánku medzi obilniny. Jej olúpané semená sa síce štruktúrou i chemickými vlastnosťami ponášajú na cereálie, no pohánka je rastlinou z čeľade stavikrvovitých a príbuzná je napríklad s rebarborou či šťaveľom.

Dar od pohanov

Pravdivý je iba pôvod jej názvu, ktorý odkazuje na pohanov. Pohánku do Európy skutočne priniesli pohania. Konkrétne Tatári počas svojich inváznych nájazdov v 13. storočí. Plodina pochádzajúca z centrálnej Ázie a oblasti Tibetu sa však v Európe uchytila a na konci stredoveku a začiatku novoveku dokonca patrila medzi popredné plodiny pestované na poliach starého kontinentu. Názov jej prischol práve preto, že ju sem priniesli pohania, za ktorých označovali bezbožníkov a vyznávačov iných náboženstiev než kresťanstva. Aj v nemčine sa pohánka (Heidekorn) odvádza od slova Heide, čo znamená pohan.

Kráľovná zdravej výživy

Prečo však pohánka zapĺňa regály obchodov so zdravou výživou? Vďaka tomu, že nejde o obilninu, ale veľmi sa na ňu ponáša, je pohánka prirodzene bezlepková. Tým sa stáva neoceniteľnou náhradou pre celiatikov a je vhodná aj pre úplne malé deti. Obsahuje vzácny flavonoid rutín, ktorý chráni vitamín C pred oxidáciou a zvyšuje jeho efektivitu. Podobne ochranne pôsobí na srdcovo-cievny systém. Zvyšuje pružnosť krvných ciev a pomáha regulovať zrážavosť krvi, čo je prospešné najmä pri nadmernom krvácaní z nosa alebo ďasien. Pohánka navyše pomáha regulovať obsah cholesterolu v krvi, je ľahko stráviteľná a obsahuje veľa vlákniny.

Príloha i základ

Pohánka môže mať v kuchyni široké využitie, ak si zvyknete na jej špecifickú chuť. Pohánkové zrno sa podáva ako príloha namiesto ryže alebo ako základ do šalátov či nákypov, pohánkové krúpy sa používa do polievok ako závarka alebo ako základ raňajkových kaší. Pohánkové vločky sú výborné do jogurtu a z múky sa dajú pripraviť palacinky (francúzska pochúťka galletes) alebo slané lievance pochádzajúce z Ruska, nazývané bliny.

Bliny – pohánkové lievance naslano

  • 250 ml mlieka bliny2_res.jpg
  • 10 g droždia
  • 150 pohánkovej múky
  • 50 g pšeničnej hladkej múky
  • 1 vajce
  • lyžička soli
  • lyžička krupicového cukru
  • kyslá smotana
  • údený losos
  • kôpor na ozdobenie
  1. Mlieko zohrejte, aby bolo vlažné. Rozmrvte doň droždie, pridajte lyžičku cukru, lyžičku pšeničnej múky a nechajte chvíľu postáť, aby vzišiel kvások.
  2. Obe múky preosejte do misky, pridajte soľ, vajce a kvások. Poriadne premiešajte a misku zakrytú čistou utierkou nechajte odpočívať na teplom mieste 30 minút. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
  3. Rozohrejte panvicu na lievance. Do každej časti kvapnite trochu oleja alebo maslo, nalejte cesto a pomaly smažte z oboch strán.
  4. Ešte teplé lievance ozdobte lyžicou kyslej smotany, plátkom údeného lososa a kúskom čerstvého kôpru, žeruchy alebo vňaťou z mladej cibuľky. Ako obmenu môžete bliny podávať s cviklovým čatní alebo avokádovým guacamole s krevetou. Ak do cesta nepridáte soľ, pokojne servírujte aj sladkú verziu s tvarohom a čerstvým alebo zavareným ovocím. Pohánkové lievance majú v porovnaní s klasickými z pšeničnej múky zemitejšiu chuť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 18 925
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 12 549
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 041
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 644
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 873
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 434
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 406
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 653
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 469
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 080

Hlavné správy zo Sme.sk

Hriešnica, prekliata dcéra či bohyňa. Kto bola Morena

Jarný zvyk odráža krvavé pohanské rituály.

Letiaca zapálená figurína Moreny.

Ukrajinci išli do rizika. Do čela krajiny si vybrali novú tvár

Volodymyr Zelenskyj bude novým ukrajinským prezidentom.

Volodymyr Zelenskyj po zverejnení exit pollov.

Pri Poslednej večeri urobil Leonardo da Vinci fatálnu chybu

O omyle, ktorého sa dopustil maliar, sa hovorí málo.

Slovenský hokejista Richard Pánik v drese Arizony Coyotes.

Neprehliadnite tiež

Zuby budúcnosti: Ako pomôžu moderné technológie v starostlivosti o chrup?

Ústna hygiena sa vďaka moderným technológiám mení a zjednodušuje.

Naučte sa vyberať správny mejkap, raz a navždy

Záleží na tom, aké produkty si nanášame na tvár.

Selma Blair

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.