SME
Utorok, 19. november, 2019 | Meniny má Alžbeta

Zdravá pochúťka pohanov

Pohánka bola kedysi jedlom chudobných, dnes tvorí základ zdravej stravy.

(Zdroj: Erika Farbiaková)

O pohánke sa tradujú tri chýry, z ktorých dva sú zaručene nepravdivé. Hovorí sa, že je to jedlo chudobných. Áno, kedysi to tak bolo. Naši predkovia mali pohánkovú kašu na stole hádam častejšie ako zemiaky. A to už je čo povedať. Dnes to však neplatí.

Pohánka bola dlho zabudnutá a v posledných rokoch zažíva renesanciu najmä v obchodoch so zdravou výživou a s bioproduktmi, kde si za polkilové balenie vypýtajú od 1,5 po dve eurá. Ešte o čosi drahšia je pohánková múka. Polkilové balenie sa predáva za 2,30 až 2,50 eura.

Neplatí ani druhý mýtus, ktorý zaraďuje pohánku medzi obilniny. Jej olúpané semená sa síce štruktúrou i chemickými vlastnosťami ponášajú na cereálie, no pohánka je rastlinou z čeľade stavikrvovitých a príbuzná je napríklad s rebarborou či šťaveľom.

Dar od pohanov

Pravdivý je iba pôvod jej názvu, ktorý odkazuje na pohanov. Pohánku do Európy skutočne priniesli pohania. Konkrétne Tatári počas svojich inváznych nájazdov v 13. storočí. Plodina pochádzajúca z centrálnej Ázie a oblasti Tibetu sa však v Európe uchytila a na konci stredoveku a začiatku novoveku dokonca patrila medzi popredné plodiny pestované na poliach starého kontinentu. Názov jej prischol práve preto, že ju sem priniesli pohania, za ktorých označovali bezbožníkov a vyznávačov iných náboženstiev než kresťanstva. Aj v nemčine sa pohánka (Heidekorn) odvádza od slova Heide, čo znamená pohan.

Kráľovná zdravej výživy

Prečo však pohánka zapĺňa regály obchodov so zdravou výživou? Vďaka tomu, že nejde o obilninu, ale veľmi sa na ňu ponáša, je pohánka prirodzene bezlepková. Tým sa stáva neoceniteľnou náhradou pre celiatikov a je vhodná aj pre úplne malé deti. Obsahuje vzácny flavonoid rutín, ktorý chráni vitamín C pred oxidáciou a zvyšuje jeho efektivitu. Podobne ochranne pôsobí na srdcovo-cievny systém. Zvyšuje pružnosť krvných ciev a pomáha regulovať zrážavosť krvi, čo je prospešné najmä pri nadmernom krvácaní z nosa alebo ďasien. Pohánka navyše pomáha regulovať obsah cholesterolu v krvi, je ľahko stráviteľná a obsahuje veľa vlákniny.

Príloha i základ

Pohánka môže mať v kuchyni široké využitie, ak si zvyknete na jej špecifickú chuť. Pohánkové zrno sa podáva ako príloha namiesto ryže alebo ako základ do šalátov či nákypov, pohánkové krúpy sa používa do polievok ako závarka alebo ako základ raňajkových kaší. Pohánkové vločky sú výborné do jogurtu a z múky sa dajú pripraviť palacinky (francúzska pochúťka galletes) alebo slané lievance pochádzajúce z Ruska, nazývané bliny.

Bliny – pohánkové lievance naslano

  • 250 ml mlieka bliny2_res.jpg
  • 10 g droždia
  • 150 pohánkovej múky
  • 50 g pšeničnej hladkej múky
  • 1 vajce
  • lyžička soli
  • lyžička krupicového cukru
  • kyslá smotana
  • údený losos
  • kôpor na ozdobenie
  1. Mlieko zohrejte, aby bolo vlažné. Rozmrvte doň droždie, pridajte lyžičku cukru, lyžičku pšeničnej múky a nechajte chvíľu postáť, aby vzišiel kvások.
  2. Obe múky preosejte do misky, pridajte soľ, vajce a kvások. Poriadne premiešajte a misku zakrytú čistou utierkou nechajte odpočívať na teplom mieste 30 minút. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
  3. Rozohrejte panvicu na lievance. Do každej časti kvapnite trochu oleja alebo maslo, nalejte cesto a pomaly smažte z oboch strán.
  4. Ešte teplé lievance ozdobte lyžicou kyslej smotany, plátkom údeného lososa a kúskom čerstvého kôpru, žeruchy alebo vňaťou z mladej cibuľky. Ako obmenu môžete bliny podávať s cviklovým čatní alebo avokádovým guacamole s krevetou. Ak do cesta nepridáte soľ, pokojne servírujte aj sladkú verziu s tvarohom a čerstvým alebo zavareným ovocím. Pohánkové lievance majú v porovnaní s klasickými z pšeničnej múky zemitejšiu chuť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  2. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  3. Vlastný biznis? S kvalitným účtom sa živnosť rozbieha ľahšie
  4. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  5. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  6. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť
  7. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich
  8. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí...
  9. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  10. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  1. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  2. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť
  3. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  4. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich
  5. Changes to the Public Procurement Law – Take Two
  6. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  7. Vlastný biznis? S kvalitným účtom sa živnosť rozbieha ľahšie
  8. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  9. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí...
  10. Róbert Boženík je nový patrón školského turnaja McDonald's Cup
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 11 558
  2. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 11 311
  3. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 10 445
  4. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 8 856
  5. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 8 136
  6. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 7 700
  7. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou 4 816
  8. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 4 566
  9. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 4 546
  10. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou 3 922

Hlavné správy zo Sme.sk

Galavečer k novembru ‘89 bol dvakrát drahší ako v kauze Evka

Podujatie v SND vyšlo štát na pol milióna eur.

Galavečer k výročiu Nežnej revolúcie.
Dobré ráno

Dobré ráno: Biskupi kritizujú kňaza Kuffu len opatrne

KBS sa ozvala proti kňazovi, no až keď jeho strana išla do koalície s fašistami.

Podcast Dobré Ráno
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Spájanie? Rozhodne, čo povie Kiska

Bez dobrej nálady Smer nezničíme.

Peter Tkačenko
Martin Valihora je ambasádorom iniciatívy Národné kultúrne a spoločenské centrum

Neprehliadnite tiež

Akú tému v práci nevyťahovať? Menštruáciu

Tretina mužov si myslí, že hovoriť v práci o menštruácii je neprofesionálne.

Ilustračné foto
Ilustračné foto.

Trinásť dezertov, ktoré hravo pripravíte do pohára

Vybrali sme recepty pre tých, ktorí sa v kuchyni necítia doma, no radi by potešili rodinu vlastnoručne pripravenými dobrotami.

Čokoládová pena s avokádom