Krása v každom súste, alebo recepty na peknú pleť

Kvalitné potraviny zaručia kvalitný obed. A nie len to! Odzrkadlí sa to aj na vašej pleti.

(Zdroj: Isifa)

Dusená ryba na ovocí
Suroviny na 4 porcie

Na ovocnú salsu:

  • 1/2 šalátovej uhorky
  • 1 papája (alebo kúsok žltého melóna)
  • 4 stredne veľké paradajky
  • 2 jarné cibuľky
  • 1/2 avokáda
  • hrsť čerstvého koriandra
  • šťava a kôra z jednej limety

Na ryby:

  • 4 kusy rybieho filé
  • 2 PL olivového oleja
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • soľ, čerstvo namleté čierne korenie
  • sušené bylinky podľa chuti (oregano, kôpor, tymian...)
  • čerstvé bylinky na dozdobenie

Všetko ovocie a zeleninu na salsu umyte, podľa potreby zbavte šupky a rozkrájajte na malé kocky. Zmiešajte v miske spolu s nasekaným koriandrom, limetkovou šťavou a kôrou, premiešajte a odložte bokom. Ryby z obidvoch strán osoľte a okoreňte, položte na panvici s rozohriatym olivovým olejom, podlejte citrónovou šťavou a duste domäkka. Na záver dochuťte citrónovou kôrou a sušenými bylinkami. Servírujte dozdobené bylinkami spolu so salsou, doplnené o basmati ryžu alebo varené sladké zemiaky.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Uhorka, avokádo, papája alebo melón obsahujú okrem vhodných vitamínov B a E i veľa vody, preto dokážu vašu pleť dokonale hydratovať a spružniť. Avokádo obsahuje síce rastlinné tuky, tie však vášmu telu neublížia. V spojitosti s nemastnou rybou, ktorá obsahuje vitamín D, posilníte nielen pleť, ale od radosti podskočia i vaše zuby a kosti.


Pestrý šalát z pečenej zeleniny
Suroviny na 6 porcií

Na šalát:

  • 500 g tvrdšej zeleniny (mrkva, sladké zemiaky, tekvica, cvikla)
  • 2 kg mäkšej mladej zeleniny podľa sezónnosti (brokolica, špargľa, zelené fazuľové struky, červená kapusta, šampiňóny, cibuľa...)
  • 4 PL olivového oleja
  • 1 veľká hlávka cesnaku
  • Soľ, mleté čierne korenie
  • Rozmarín alebo tymian
  • Čerstvá rukola

Na zálievku:

  • 125 g nasekaných orechov (mandle, pekanové orechy, kešu)
  • 15 g praženej slnečnice
  • 1 prelisovaný strúčik cesnaku
  • 1 nasekaná jarná cibuľka alebo hrsť pažítky
  • 125 ml čaju rooibos
  • 15 ml olivového oleja
  • 15 ml citrónovej šťavy
  • soľ

Predhrejte rúru na 180 – 190 °C. Tvrdú zeleninu očistite a rozkrájajte. Na dno pekáča vlejte olivový olej, pridajte kúsky zeleniny, na polovicu rozrezanú hlávku cesnaku a trošku rozmarínu alebo tymianu. Pečte asi 15 – 20 minút, medzitým očistite a rozkrájajte mäkšiu zeleninu. Pridajte ju do pekáča, premiešajte, ochuťte soľou a korením a dopečte ďalších 15 minút. Suroviny na zálievku zmiešajte a servírujte spolu s teplým šalátom.

Tip: Všetky druhy orechov obsahujú omega 3-mastné kyseliny, selén i zinok. Olej v nich obsiahnutý blahodarne pôsobí na nečistú pleť. Konzumáciou orechov zlepšíte vzhľad i svojim vlasom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  3. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  4. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  5. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  6. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  7. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli
  9. Naša freestyle kajakárka: na majstrovstvá ideme tri baby
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70%
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  4. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  5. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  6. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  7. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  8. Atos predstavil najúplnejšie 4G a LTE komunikačné riešenie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 622
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 9 149
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 7 725
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 184
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 024
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 5 113
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 350
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 4 199
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 494
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 137

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Majstri sveta ťažia z Nemecka i Afriky. Esá Francúzov sú potomkami prisťahovalcov

Až 15 hráčov Francúzska nemá pôvod v Európe.

KOMENTÁR TOMÁŠA PROKOPČÁKA

To nie je o manželstve. Bojíte sa, že už nebudete výnimoční

A pritom stačí jednoduché: len sa podeliť.

Neprehliadnite tiež

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.

Kladivárka: Hod kladivom je jeden z najnáročnejších športov atletiky

Martinu Hrašnovú čakajú majstrovstvá aj leto s dcérou.