Dusená ryba na ovocí
Suroviny na 4 porcie
Na ovocnú salsu:
- 1/2 šalátovej uhorky
- 1 papája (alebo kúsok žltého melóna)
- 4 stredne veľké paradajky
- 2 jarné cibuľky
- 1/2 avokáda
- hrsť čerstvého koriandra
- šťava a kôra z jednej limety
Na ryby:
- 4 kusy rybieho filé
- 2 PL olivového oleja
- šťava a kôra z jedného citróna
- soľ, čerstvo namleté čierne korenie
- sušené bylinky podľa chuti (oregano, kôpor, tymian...)
- čerstvé bylinky na dozdobenie

Všetko ovocie a zeleninu na salsu umyte, podľa potreby zbavte šupky a rozkrájajte na malé kocky. Zmiešajte v miske spolu s nasekaným koriandrom, limetkovou šťavou a kôrou, premiešajte a odložte bokom. Ryby z obidvoch strán osoľte a okoreňte, položte na panvici s rozohriatym olivovým olejom, podlejte citrónovou šťavou a duste domäkka. Na záver dochuťte citrónovou kôrou a sušenými bylinkami. Servírujte dozdobené bylinkami spolu so salsou, doplnené o basmati ryžu alebo varené sladké zemiaky.
Tip: Uhorka, avokádo, papája alebo melón obsahujú okrem vhodných vitamínov B a E i veľa vody, preto dokážu vašu pleť dokonale hydratovať a spružniť. Avokádo obsahuje síce rastlinné tuky, tie však vášmu telu neublížia. V spojitosti s nemastnou rybou, ktorá obsahuje vitamín D, posilníte nielen pleť, ale od radosti podskočia i vaše zuby a kosti.
Pestrý šalát z pečenej zeleniny
Suroviny na 6 porcií
Na šalát:
- 500 g tvrdšej zeleniny (mrkva, sladké zemiaky, tekvica, cvikla)
- 2 kg mäkšej mladej zeleniny podľa sezónnosti (brokolica, špargľa, zelené fazuľové struky, červená kapusta, šampiňóny, cibuľa...)
- 4 PL olivového oleja
- 1 veľká hlávka cesnaku
- Soľ, mleté čierne korenie
- Rozmarín alebo tymian
- Čerstvá rukola
Na zálievku:
- 125 g nasekaných orechov (mandle, pekanové orechy, kešu)
- 15 g praženej slnečnice
- 1 prelisovaný strúčik cesnaku
- 1 nasekaná jarná cibuľka alebo hrsť pažítky
- 125 ml čaju rooibos
- 15 ml olivového oleja
- 15 ml citrónovej šťavy
- soľ

Predhrejte rúru na 180 – 190 °C. Tvrdú zeleninu očistite a rozkrájajte. Na dno pekáča vlejte olivový olej, pridajte kúsky zeleniny, na polovicu rozrezanú hlávku cesnaku a trošku rozmarínu alebo tymianu. Pečte asi 15 – 20 minút, medzitým očistite a rozkrájajte mäkšiu zeleninu. Pridajte ju do pekáča, premiešajte, ochuťte soľou a korením a dopečte ďalších 15 minút. Suroviny na zálievku zmiešajte a servírujte spolu s teplým šalátom.
Tip: Všetky druhy orechov obsahujú omega 3-mastné kyseliny, selén i zinok. Olej v nich obsiahnutý blahodarne pôsobí na nečistú pleť. Konzumáciou orechov zlepšíte vzhľad i svojim vlasom.