SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Na tekvicovú i japonskú rezancovú polievku nikdy nie je neskoro

Vyskúšajte si pripraviť spolu s nami dve neobyčajné polievky, ktorých odvážna kombinácia surovín vás určite dostane.

(Zdroj: AP/Matthew Mead)

Rezancová polievka so zázvorom, cesnakom, hubami a mäsom
Suroviny na 8 porcií

  • 500 g bravčovej panenky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 PL oleja
  • 2-3 klobúčiky húb šitake
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 liter kuracieho vývaru
  • 2 polievkové lyžice nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 300 g pohánkových rezancov (soba rezance)
  • 3 jarné cibuľky
  • soľ, mleté čierne korenie

Bravčovú panenku pokrájajte na medailónky a premiešajte ich s lyžicou oleja lisovaným cesnakom. Mäso prikryte a odložte marinovať do chladničky minimálne na 2 hodiny, môžete ho tam však ponechať i celú noc. V hrnci rozohrejte zvyšné dve lyžice oleja, pridajte pokrájané čerstvé alebo vopred namočené sušené huby a nasekanú cibuľu. Opražte na miernom plameni, kým nie je cibuľa sklovitá. Pridajte mäso, krátko opečte a zalejte vývarom. Varte približne 30 minút alebo kým mäso nezmäkne. Hotové mäso povyberajte na tanier a „rozbite“ ho vidličkou na malé kúsky. Vráťte ho do polievky, pridajte zázvor a rezance. Varte približne 4 -5 minút. Nakoniec polievku dochuťte soľou a korením a ozdobte nasekanou jarnou cibuľkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Na túto polievku môžete použiť akékoľvek rezance, najvhodnejšie sú však japonské. Ak nezoženiete pohánkové soba, skúste sa poobzerať po pšeničných rezancoch udon.


Tekvicovo-cibuľová polievka
Suroviny na 8 porcií

  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 2 veľké cibule
  • 2 stredne veľké šalotky
  • 1 - 2 čajové lyžičky provensálskych byliniek
  • 2 polievkové lyžice jablčného octu
  • 750 g tekvice
  • 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • soľ, mleté čierne korenie

V hrnci rozohrejte olej, pridajte na kocky pokrájanú cibuľu a šalotku a nechajte 5 minút speniť. Pridajte trošku soli, nasekanú alebo sušenú zmes byliniek, znížte teplotu a za občasného premiešania cibuľu opekajte kým nie je mäkká a hnedá. Na veľmi malom plameni to môže trvať aj 15-20 minút. Nakoniec pridajte ocot, premiešajte a hneď pridajte na kocky pokrájanú tekvicu, vývar a prikryté nechajte variť približne 15-20 minút, kým tekvica úplne nezmäkne. Hotovú polievku rozmixujte dohladka, pridajte smotanu, nechajte prevrieť, dochuťte soľou a korením a servírujte.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Polievku môžete pripravovať i z mrkvy alebo karotky, v letných mesiacoch môžete polievku pripravovať i z cukety alebo patizónu, použite ale menej vývaru, pretože cuketa neobsahuje toľko škrobu. Ak ste sa v neskorej jeseni dobre pripravili, polievku môžete uvariť i zo zaváraného tekvicového pretlaku.

Zaujímavé tipy na servírovanie:

  • Na troške oleja krátko opražte nasekané jarné cibuľky a malé krevety. Dochuťte soľou a korením a servírujte na vrchu polievky.
  • Na masle krátko prehrejte odkvapkanú konzervovanú kukuricu, dochuťte ju soľou a bylinkami podľa chuti. Najlepšie vynikne pažítka, estragón alebo tymian. Servírujte posypané na polievke.
  • Osmažte na kocky pokrájanú prerastenú slaninu. Rozložte ju na vrch polievky a pridajte nastrúhaný syr niva.
  • Na troške oleja opečte pokrájanú sladkú červenú papriky spolu s čili papričkou. Naservírovanú polievku dozdobte červenou pálivou ozdobou.
  • Zvyšné kúsky pečeného alebo bravčového mäsa pokrájajte na pásy alebo kocky, krátko ho prehrejte na panvici a posypte ním polievku. Dozdobte kyslou smotanou.
  • Tak ako na každej krémovej polievke i tu vyniknú opražené semienka alebo oriešky, skúste použiť i krutóny, čipsy, chrumky, polievkové chrumkavé guľôčky alebo obyčajné pukance.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 218
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 974
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 661
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 251
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 722
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 105
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 742
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 374
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 296
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 5 855
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

6 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

5 h

Rozhovory ZKH s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

5 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

12 h
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

18 h

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt