Rezancová polievka so zázvorom, cesnakom, hubami a mäsom
Suroviny na 8 porcií
- 500 g bravčovej panenky
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 PL oleja
- 2-3 klobúčiky húb šitake
- 1 veľká cibuľa
- 1 liter kuracieho vývaru
- 2 polievkové lyžice nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 300 g pohánkových rezancov (soba rezance)
- 3 jarné cibuľky
- soľ, mleté čierne korenie

Bravčovú panenku pokrájajte na medailónky a premiešajte ich s lyžicou oleja lisovaným cesnakom. Mäso prikryte a odložte marinovať do chladničky minimálne na 2 hodiny, môžete ho tam však ponechať i celú noc. V hrnci rozohrejte zvyšné dve lyžice oleja, pridajte pokrájané čerstvé alebo vopred namočené sušené huby a nasekanú cibuľu. Opražte na miernom plameni, kým nie je cibuľa sklovitá. Pridajte mäso, krátko opečte a zalejte vývarom. Varte približne 30 minút alebo kým mäso nezmäkne. Hotové mäso povyberajte na tanier a „rozbite“ ho vidličkou na malé kúsky. Vráťte ho do polievky, pridajte zázvor a rezance. Varte približne 4 -5 minút. Nakoniec polievku dochuťte soľou a korením a ozdobte nasekanou jarnou cibuľkou.
Tip: Na túto polievku môžete použiť akékoľvek rezance, najvhodnejšie sú však japonské. Ak nezoženiete pohánkové soba, skúste sa poobzerať po pšeničných rezancoch udon.
Tekvicovo-cibuľová polievka
Suroviny na 8 porcií
- 2 polievkové lyžice oleja
- 2 veľké cibule
- 2 stredne veľké šalotky
- 1 - 2 čajové lyžičky provensálskych byliniek
- 2 polievkové lyžice jablčného octu
- 750 g tekvice
- 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 200 ml šľahačkovej smotany
- soľ, mleté čierne korenie
V hrnci rozohrejte olej, pridajte na kocky pokrájanú cibuľu a šalotku a nechajte 5 minút speniť. Pridajte trošku soli, nasekanú alebo sušenú zmes byliniek, znížte teplotu a za občasného premiešania cibuľu opekajte kým nie je mäkká a hnedá. Na veľmi malom plameni to môže trvať aj 15-20 minút. Nakoniec pridajte ocot, premiešajte a hneď pridajte na kocky pokrájanú tekvicu, vývar a prikryté nechajte variť približne 15-20 minút, kým tekvica úplne nezmäkne. Hotovú polievku rozmixujte dohladka, pridajte smotanu, nechajte prevrieť, dochuťte soľou a korením a servírujte.
Tip: Polievku môžete pripravovať i z mrkvy alebo karotky, v letných mesiacoch môžete polievku pripravovať i z cukety alebo patizónu, použite ale menej vývaru, pretože cuketa neobsahuje toľko škrobu. Ak ste sa v neskorej jeseni dobre pripravili, polievku môžete uvariť i zo zaváraného tekvicového pretlaku.
Zaujímavé tipy na servírovanie:
- Na troške oleja krátko opražte nasekané jarné cibuľky a malé krevety. Dochuťte soľou a korením a servírujte na vrchu polievky.
- Na masle krátko prehrejte odkvapkanú konzervovanú kukuricu, dochuťte ju soľou a bylinkami podľa chuti. Najlepšie vynikne pažítka, estragón alebo tymian. Servírujte posypané na polievke.
- Osmažte na kocky pokrájanú prerastenú slaninu. Rozložte ju na vrch polievky a pridajte nastrúhaný syr niva.
- Na troške oleja opečte pokrájanú sladkú červenú papriky spolu s čili papričkou. Naservírovanú polievku dozdobte červenou pálivou ozdobou.
- Zvyšné kúsky pečeného alebo bravčového mäsa pokrájajte na pásy alebo kocky, krátko ho prehrejte na panvici a posypte ním polievku. Dozdobte kyslou smotanou.
- Tak ako na každej krémovej polievke i tu vyniknú opražené semienka alebo oriešky, skúste použiť i krutóny, čipsy, chrumky, polievkové chrumkavé guľôčky alebo obyčajné pukance.