Na tekvicovú i japonskú rezancovú polievku nikdy nie je neskoro

Vyskúšajte si pripraviť spolu s nami dve neobyčajné polievky, ktorých odvážna kombinácia surovín vás určite dostane.

(Zdroj: AP/Matthew Mead)

Rezancová polievka so zázvorom, cesnakom, hubami a mäsom
Suroviny na 8 porcií

  • 500 g bravčovej panenky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 PL oleja
  • 2-3 klobúčiky húb šitake
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 liter kuracieho vývaru
  • 2 polievkové lyžice nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 300 g pohánkových rezancov (soba rezance)
  • 3 jarné cibuľky
  • soľ, mleté čierne korenie

Bravčovú panenku pokrájajte na medailónky a premiešajte ich s lyžicou oleja lisovaným cesnakom. Mäso prikryte a odložte marinovať do chladničky minimálne na 2 hodiny, môžete ho tam však ponechať i celú noc. V hrnci rozohrejte zvyšné dve lyžice oleja, pridajte pokrájané čerstvé alebo vopred namočené sušené huby a nasekanú cibuľu. Opražte na miernom plameni, kým nie je cibuľa sklovitá. Pridajte mäso, krátko opečte a zalejte vývarom. Varte približne 30 minút alebo kým mäso nezmäkne. Hotové mäso povyberajte na tanier a „rozbite“ ho vidličkou na malé kúsky. Vráťte ho do polievky, pridajte zázvor a rezance. Varte približne 4 -5 minút. Nakoniec polievku dochuťte soľou a korením a ozdobte nasekanou jarnou cibuľkou.

Tip: Na túto polievku môžete použiť akékoľvek rezance, najvhodnejšie sú však japonské. Ak nezoženiete pohánkové soba, skúste sa poobzerať po pšeničných rezancoch udon.


Tekvicovo-cibuľová polievka
Suroviny na 8 porcií

  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 2 veľké cibule
  • 2 stredne veľké šalotky
  • 1 - 2 čajové lyžičky provensálskych byliniek
  • 2 polievkové lyžice jablčného octu
  • 750 g tekvice
  • 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • soľ, mleté čierne korenie

V hrnci rozohrejte olej, pridajte na kocky pokrájanú cibuľu a šalotku a nechajte 5 minút speniť. Pridajte trošku soli, nasekanú alebo sušenú zmes byliniek, znížte teplotu a za občasného premiešania cibuľu opekajte kým nie je mäkká a hnedá. Na veľmi malom plameni to môže trvať aj 15-20 minút. Nakoniec pridajte ocot, premiešajte a hneď pridajte na kocky pokrájanú tekvicu, vývar a prikryté nechajte variť približne 15-20 minút, kým tekvica úplne nezmäkne. Hotovú polievku rozmixujte dohladka, pridajte smotanu, nechajte prevrieť, dochuťte soľou a korením a servírujte.

Tip: Polievku môžete pripravovať i z mrkvy alebo karotky, v letných mesiacoch môžete polievku pripravovať i z cukety alebo patizónu, použite ale menej vývaru, pretože cuketa neobsahuje toľko škrobu. Ak ste sa v neskorej jeseni dobre pripravili, polievku môžete uvariť i zo zaváraného tekvicového pretlaku.

Zaujímavé tipy na servírovanie:

  • Na troške oleja krátko opražte nasekané jarné cibuľky a malé krevety. Dochuťte soľou a korením a servírujte na vrchu polievky.
  • Na masle krátko prehrejte odkvapkanú konzervovanú kukuricu, dochuťte ju soľou a bylinkami podľa chuti. Najlepšie vynikne pažítka, estragón alebo tymian. Servírujte posypané na polievke.
  • Osmažte na kocky pokrájanú prerastenú slaninu. Rozložte ju na vrch polievky a pridajte nastrúhaný syr niva.
  • Na troške oleja opečte pokrájanú sladkú červenú papriky spolu s čili papričkou. Naservírovanú polievku dozdobte červenou pálivou ozdobou.
  • Zvyšné kúsky pečeného alebo bravčového mäsa pokrájajte na pásy alebo kocky, krátko ho prehrejte na panvici a posypte ním polievku. Dozdobte kyslou smotanou.
  • Tak ako na každej krémovej polievke i tu vyniknú opražené semienka alebo oriešky, skúste použiť i krutóny, čipsy, chrumky, polievkové chrumkavé guľôčky alebo obyčajné pukance.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  3. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  5. Už aj seniori presadajú do SUV
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  7. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  8. Bratislava gets a new public space and park
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 590
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 067
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 559
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 974
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 721
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 371
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 139
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 100
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 684
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 615

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Polovojenská organizácia pýta peniaze na domobranu, končia na súkromnom účte

Výzvou na posielanie finančných príspevkov sa už zaoberá polícia. Slovenskí branci tvrdia, že ide o dobrovoľné dary

KOMENTÁRE

Branci obchádzajú zákon a sú nebezpeční

Demokracia má právo brániť sa a je najvyšší čas, aby to v prípade brancov začala aktívne robiť.

KOMENTÁRE

Po kose na Krym? Zakopnete o tank

Vreckový sprievodca cestovateľov po východných teritóriách, časť III.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.