Na tekvicovú i japonskú rezancovú polievku nikdy nie je neskoro

Vyskúšajte si pripraviť spolu s nami dve neobyčajné polievky, ktorých odvážna kombinácia surovín vás určite dostane.

(Zdroj: AP/Matthew Mead)

Rezancová polievka so zázvorom, cesnakom, hubami a mäsom
Suroviny na 8 porcií

  • 500 g bravčovej panenky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 PL oleja
  • 2-3 klobúčiky húb šitake
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 liter kuracieho vývaru
  • 2 polievkové lyžice nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 300 g pohánkových rezancov (soba rezance)
  • 3 jarné cibuľky
  • soľ, mleté čierne korenie

Bravčovú panenku pokrájajte na medailónky a premiešajte ich s lyžicou oleja lisovaným cesnakom. Mäso prikryte a odložte marinovať do chladničky minimálne na 2 hodiny, môžete ho tam však ponechať i celú noc. V hrnci rozohrejte zvyšné dve lyžice oleja, pridajte pokrájané čerstvé alebo vopred namočené sušené huby a nasekanú cibuľu. Opražte na miernom plameni, kým nie je cibuľa sklovitá. Pridajte mäso, krátko opečte a zalejte vývarom. Varte približne 30 minút alebo kým mäso nezmäkne. Hotové mäso povyberajte na tanier a „rozbite“ ho vidličkou na malé kúsky. Vráťte ho do polievky, pridajte zázvor a rezance. Varte približne 4 -5 minút. Nakoniec polievku dochuťte soľou a korením a ozdobte nasekanou jarnou cibuľkou.

Tip: Na túto polievku môžete použiť akékoľvek rezance, najvhodnejšie sú však japonské. Ak nezoženiete pohánkové soba, skúste sa poobzerať po pšeničných rezancoch udon.


Tekvicovo-cibuľová polievka
Suroviny na 8 porcií

  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 2 veľké cibule
  • 2 stredne veľké šalotky
  • 1 - 2 čajové lyžičky provensálskych byliniek
  • 2 polievkové lyžice jablčného octu
  • 750 g tekvice
  • 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • soľ, mleté čierne korenie

V hrnci rozohrejte olej, pridajte na kocky pokrájanú cibuľu a šalotku a nechajte 5 minút speniť. Pridajte trošku soli, nasekanú alebo sušenú zmes byliniek, znížte teplotu a za občasného premiešania cibuľu opekajte kým nie je mäkká a hnedá. Na veľmi malom plameni to môže trvať aj 15-20 minút. Nakoniec pridajte ocot, premiešajte a hneď pridajte na kocky pokrájanú tekvicu, vývar a prikryté nechajte variť približne 15-20 minút, kým tekvica úplne nezmäkne. Hotovú polievku rozmixujte dohladka, pridajte smotanu, nechajte prevrieť, dochuťte soľou a korením a servírujte.

Tip: Polievku môžete pripravovať i z mrkvy alebo karotky, v letných mesiacoch môžete polievku pripravovať i z cukety alebo patizónu, použite ale menej vývaru, pretože cuketa neobsahuje toľko škrobu. Ak ste sa v neskorej jeseni dobre pripravili, polievku môžete uvariť i zo zaváraného tekvicového pretlaku.

Zaujímavé tipy na servírovanie:

  • Na troške oleja krátko opražte nasekané jarné cibuľky a malé krevety. Dochuťte soľou a korením a servírujte na vrchu polievky.
  • Na masle krátko prehrejte odkvapkanú konzervovanú kukuricu, dochuťte ju soľou a bylinkami podľa chuti. Najlepšie vynikne pažítka, estragón alebo tymian. Servírujte posypané na polievke.
  • Osmažte na kocky pokrájanú prerastenú slaninu. Rozložte ju na vrch polievky a pridajte nastrúhaný syr niva.
  • Na troške oleja opečte pokrájanú sladkú červenú papriky spolu s čili papričkou. Naservírovanú polievku dozdobte červenou pálivou ozdobou.
  • Zvyšné kúsky pečeného alebo bravčového mäsa pokrájajte na pásy alebo kocky, krátko ho prehrejte na panvici a posypte ním polievku. Dozdobte kyslou smotanou.
  • Tak ako na každej krémovej polievke i tu vyniknú opražené semienka alebo oriešky, skúste použiť i krutóny, čipsy, chrumky, polievkové chrumkavé guľôčky alebo obyčajné pukance.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Real-time technológie: nový byt z papiera uvidíte na vlastné oči
  2. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  10. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  1. Stretnutie po rokoch alebo predaj z papiera
  2. Trend zánovných luxusov dorazil i na Slovensko
  3. Real-time technológie: nový byt z papiera uvidíte na vlastné oči
  4. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  5. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  6. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  7. Hitparáda štiav
  8. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  9. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  10. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 11 509
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 7 363
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 6 286
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 4 599
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 597
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 4 367
  7. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 3 584
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 2 482
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 1 916
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 1 819

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zomrel bývalý šéf BMG Invest Vladimír Fruni

Vladimírovi Frunimu operovali vo Veľkej Británii žlčník, zomrel doma po návrate z nemocnice.

EKONOMIKA

Môžu vám zvýšiť cenu uprostred viazanosti, ako to urobilo UPC?

Aj keď človek podpíše viazanosť, nemá istotu, že ju aj dokončí.

KOMENTÁRE

Skutok sa stal. Únos sa vracia sa do kín aj do parlamentu

Mantru „skutok sa nestal“ verejnosť často vníma presne naopak.

SVET

Američania sú blízko k ozajstnému Iron Manovi. Testy začnú o rok

Oblek TALOS dokáže vojakov ochrániť pred strelami.

Neprehliadnite tiež

Rihanna sa stala humanitárnou osobnosťou roka

Barbadoská speváčka získala ocenenie Harvardskej univerzity za svoju humanitárnu činnosť.

Inteligencia v hlavnej úlohe: Sapiosexuálov nezaujíma výzor, ale IQ

Ľudia s novo pomenovanou sexuálnou orientáciou zhmotňujú azda najväčšie klišé romantických vzťahov.

Voňavý boršč

Ponúkame recept na národné jedlo Rusov, Ukrajincov či Bielorusov. Základom je vždy červená repa.

Známe osobnosti, ktoré neveria v monogamiu

V Hollywoode existuje medzi pármi množstvo dohôd, v niektorých prípadoch pred zaviazaním sa jeden druhému, volia skôr otvorený vzťah.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop