SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Na tekvicovú i japonskú rezancovú polievku nikdy nie je neskoro

Vyskúšajte si pripraviť spolu s nami dve neobyčajné polievky, ktorých odvážna kombinácia surovín vás určite dostane.

(Zdroj: AP/Matthew Mead)

Rezancová polievka so zázvorom, cesnakom, hubami a mäsom
Suroviny na 8 porcií

  • 500 g bravčovej panenky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 PL oleja
  • 2-3 klobúčiky húb šitake
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 liter kuracieho vývaru
  • 2 polievkové lyžice nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 300 g pohánkových rezancov (soba rezance)
  • 3 jarné cibuľky
  • soľ, mleté čierne korenie

Bravčovú panenku pokrájajte na medailónky a premiešajte ich s lyžicou oleja lisovaným cesnakom. Mäso prikryte a odložte marinovať do chladničky minimálne na 2 hodiny, môžete ho tam však ponechať i celú noc. V hrnci rozohrejte zvyšné dve lyžice oleja, pridajte pokrájané čerstvé alebo vopred namočené sušené huby a nasekanú cibuľu. Opražte na miernom plameni, kým nie je cibuľa sklovitá. Pridajte mäso, krátko opečte a zalejte vývarom. Varte približne 30 minút alebo kým mäso nezmäkne. Hotové mäso povyberajte na tanier a „rozbite“ ho vidličkou na malé kúsky. Vráťte ho do polievky, pridajte zázvor a rezance. Varte približne 4 -5 minút. Nakoniec polievku dochuťte soľou a korením a ozdobte nasekanou jarnou cibuľkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Na túto polievku môžete použiť akékoľvek rezance, najvhodnejšie sú však japonské. Ak nezoženiete pohánkové soba, skúste sa poobzerať po pšeničných rezancoch udon.


Tekvicovo-cibuľová polievka
Suroviny na 8 porcií

  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 2 veľké cibule
  • 2 stredne veľké šalotky
  • 1 - 2 čajové lyžičky provensálskych byliniek
  • 2 polievkové lyžice jablčného octu
  • 750 g tekvice
  • 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • soľ, mleté čierne korenie

V hrnci rozohrejte olej, pridajte na kocky pokrájanú cibuľu a šalotku a nechajte 5 minút speniť. Pridajte trošku soli, nasekanú alebo sušenú zmes byliniek, znížte teplotu a za občasného premiešania cibuľu opekajte kým nie je mäkká a hnedá. Na veľmi malom plameni to môže trvať aj 15-20 minút. Nakoniec pridajte ocot, premiešajte a hneď pridajte na kocky pokrájanú tekvicu, vývar a prikryté nechajte variť približne 15-20 minút, kým tekvica úplne nezmäkne. Hotovú polievku rozmixujte dohladka, pridajte smotanu, nechajte prevrieť, dochuťte soľou a korením a servírujte.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Polievku môžete pripravovať i z mrkvy alebo karotky, v letných mesiacoch môžete polievku pripravovať i z cukety alebo patizónu, použite ale menej vývaru, pretože cuketa neobsahuje toľko škrobu. Ak ste sa v neskorej jeseni dobre pripravili, polievku môžete uvariť i zo zaváraného tekvicového pretlaku.

Zaujímavé tipy na servírovanie:

  • Na troške oleja krátko opražte nasekané jarné cibuľky a malé krevety. Dochuťte soľou a korením a servírujte na vrchu polievky.
  • Na masle krátko prehrejte odkvapkanú konzervovanú kukuricu, dochuťte ju soľou a bylinkami podľa chuti. Najlepšie vynikne pažítka, estragón alebo tymian. Servírujte posypané na polievke.
  • Osmažte na kocky pokrájanú prerastenú slaninu. Rozložte ju na vrch polievky a pridajte nastrúhaný syr niva.
  • Na troške oleja opečte pokrájanú sladkú červenú papriky spolu s čili papričkou. Naservírovanú polievku dozdobte červenou pálivou ozdobou.
  • Zvyšné kúsky pečeného alebo bravčového mäsa pokrájajte na pásy alebo kocky, krátko ho prehrejte na panvici a posypte ním polievku. Dozdobte kyslou smotanou.
  • Tak ako na každej krémovej polievke i tu vyniknú opražené semienka alebo oriešky, skúste použiť i krutóny, čipsy, chrumky, polievkové chrumkavé guľôčky alebo obyčajné pukance.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 985
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 783
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 118
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 536
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 090
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 692
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 682
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 866
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 736
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 691
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Naď pripúšťa, že možno budú musieť zakázať testovanie ľudí z iných okresov (minúta po minúte)

Záujemcov o testovanie je veľa, uprednostňovať sa budú ľudia z Oravy a Bardejova. Na Slovensku za piatok pribudlo 2890 pozitívne testovaných ľudí a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Celkovo si pandémia vyžiadala 159 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.

Veľká reportáž z Oravy: Deň prvý celoplošného testovania (video)

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Komentár Petra Schutza

Z krajiny sa stal pokusný králik vojny proti Covidu

Koza zarevala, vlk hladný.

Peter Schutz
Ilustračné foto.