SME

Ochutnajte lahôdku z kráľovského dvora

Sezóna špargle je v plnom prúde. Pripravte si ju v pare, varenú i pečenú

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Miloval ju rímsky cisár Augustus, francúzsky kráľ Ľudovít XIV, ktorý vošiel do histórie ako Kráľ Slnko, i milenka ďalšieho francúzskeho panovníka Madame de Pompadour. Jemná, lahodná chuť špargle a jej ozdravné účinky očarili našich predkov dokonca tisíce rokov pred Kristom. Vychutnávať si ju mohli hostia na cisárskych či na kráľovských dvoroch a v bohatých rodinách, pretože patrila k luxusnej zelenine. Ani dnes to nie je inak. Kvalitná špargľa je sezónna lahôdka vyššej cenovej kategórie, no určite stojí za vyskúšanie. Pripraviť si ju môžete práve v tomto období.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Lahôdka pre žalúdok i pre cievy

Ako prvý opísal liečivé a prečisťujúce účinky špargle staroveký lekár Galén v 2. storočí. Neskôr pribúdali poznatky ďalších učencov, ktoré potvrdili aj moderné vedecké štúdie. Špargľa má močopudné, protizápalové a antioxidačné účinky. Obsahuje vzácnu kombináciu flavonoidov, ktoré pomáhajú regenerovať a spevňovať cievy. Okrem toho je bohatým zdrojom antioxidantov, vitamínov C, E, K i skupiny B a tiež minerálov. Najmä železa, zinku, mangánu a selénu.

Špargľa je veľmi ľahko stráviteľná a priaznivo pôsobí na celý tráviaci systém. Môže za to inulín – prírodný uhľovodík, ktorý sa v neporušenom stave dostane až do hrubého čreva. Tu podporí rozmnoženie prospešných baktérií črevnej mikroflóry, a teda zlepšuje činnosť čriev i rýchlosť vyprázdňovania.

SkryťVypnúť reklamu

Biela, zelená, fialová

Na trhu alebo v obchodoch na Slovensku môžete kúpiť dva základné druhy špargle – bielu a zelenú. Biela má jemnejšiu chuť a aby zostala biela, pestuje sa zasypaná pôdou a zakrytá tmavou fóliou bez prístupu svetla. Na slnku sa totiž biela špargľa postupne mení cez fialovú až na fialovozelenú.

Zelená špargľa je na pestovanie menejnáročná, má výraznejšiu chuť a najvyšší obsah vitamínu C. Na juhu Európy je obľúbená aj fialová špargľa, ktorá má spomedzi všetkých odrôd najvýraznejšiu, korenistú až horkastú chuť.

Varená i parená

Mladá a čerstvá špargľa chutí najlepšie jemne uvarená alebo sparená. Predtým sa musí očistiť ostrou škrabkou a drevnatý spodok odrezať. Z bielej treba dať dole hrubšiu vrstvu ako zo zelenej, aj čas jej varenia je dvojnásobný. Do vody pridajte trochu soli, cukru, masla a kvapku citrónovej šťavy. Šetrnejšia je príprava výhonkov v pare.

SkryťVypnúť reklamu

Uvarená špargľa je veľmi jemná a výborne chutí len tak preliata rozpusteným maslom so štipkou čierneho korenia a muškátového orieška. Skvele ide dokopy s vaječnými žĺtkami. Na raňajky ju môžete naservírovať s vajíčkom uvareným namäkko a slaninou či talianskou šunkou prosciutto. Klasicky sa špargľa podáva s vaječnou holandskou omáčkou. Nesmie chýbať ani v typických jarných talianskych cestovinách primavera alebo v rizote či v zelených šalátoch. Skombinovať ju môžete napríklad aj s rybami – lososom či tuniakom. Alebo vyskúšajte šparglový koláč na spôsob francúzskeho quiche, ktorý vám prinášame.

Špargľový koláč z lístkového cesta

  • 15 výhonkov zelenej alebo bielej špargle

  • 1 plát hotového lístkového cesta

  • 250 ml smotany na šľahanie

  • 100 g kyslej smotany

  • 3 vajcia

  • 3 plátky prosciutta alebo anglickej slaniny

  • 150 g strúhaného tvrdého syra

  • soľ

  • čierne korenie

  • muškátový oriešok

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Do zaváraninového pohára s uzatvárateľným viečkom nalejte šľahačku i kyslú smotanu. Pohár pevne uzatvorte a asi pol minúty ním mixujte, ako by ste v shakeri pripravovali koktail. Potom pohár postavte na kuchynskú linku a smotany nechajte odpočívať, kým si pripravíte všetko ostatné.

  2. Do hlbšej panvice alebo do širšieho hrnca nalejte asi tri centimetre vody, pridajte čajovú lyžičku soli, cukru a pár kvapiek citrónovej šťavy. Špargľu očistite, odrežte drevnatý koniec a vložte ju do vody, aby boli výhonky vedľa seba a zakryté vodou. Priveďte do varu, znížte teplotu a povarte. Bielu špargľu varte 10 až 12 minút, zelenej stačí 4 až 6 minút. Mala by byť mäkká, ale nenechajte ju rozvariť. Hotovú špargľu zlejte a nechajte v sitku odkvapkať.

  3. Zatiaľ si plátom lístkového cesta vysteľte okrúhlu formu s vrúbkovaným okrajom. Ak takú nemáte, môžete použiť aj obyčajnú tortovú formu alebo štvorcový plech. Spodok cesta poprepichujte vidličkou, aby sa vám pri pečení nevydúvalo.

  4. V miske si rozšľahajte vajcia a potrite cesto na vnútorných bokoch formy. Zvyšok rozšľahaných vajec pridajte do pohára so smotanami spolu s lyžičkou soli a všetko ešte poriadne premiešajte.

  5. Nechajte si 5 – 6 výhonkov špargle vcelku, zvyšné pokrájajte na menšie kúsky. Na dno formy nalejte tretinu smotanovej zmesi, posypte ju tretinou strúhaného syra, kúskami špargle a nakrájanou šunkou. Ak použijete slaninu, vopred ju trochu opražte. Vrstvenie zopakujte ešte dvakrát. Navrch rozložte celé výhonky špargle a postrúhajte muškátový oriešok. Pečte 30 až 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista. Nechajte trochu vychladnúť a môžete podávať napríklad so šalátom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  5. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  6. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  8. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  1. Letná háčkovaná móda a kúsok mora u vás doma
  2. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  4. Ako znížiť vysoký tlak a cholesterol
  5. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  6. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  7. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  8. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 10 345
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 10 224
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 896
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 025
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 239
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 1 872
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 789
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 1 580
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Architekti vytvorili netypický dom oplechovanou fasádou a strechou z rovnakého materiálu.

Aj takto môže vyzerať moderná stavba.


1
Kamila Heribanová

Prvý rok po strate je najhorší, druhý všetko potvrdzuje.


21
Trnava

Šálka kávy na korze, Smolenický zámok aj cyklistika v okolí vinohradov.


TRNAVA TOURISM
Mgr. Juraj Kocka

Mužsko-ženské vzťahy pod lupou.


Barbora V. Daxner
reklama
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 21 911
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 123
  3. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 978
  4. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 6 374
  5. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 6 152
  6. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 5 852
  7. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 649
  8. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 4 759
  1. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  2. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  3. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  4. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  5. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  6. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  7. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  8. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
SkryťZatvoriť reklamu