SME

Ochutnajte lahôdku z kráľovského dvora

Sezóna špargle je v plnom prúde. Pripravte si ju v pare, varenú i pečenú

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Miloval ju rímsky cisár Augustus, francúzsky kráľ Ľudovít XIV, ktorý vošiel do histórie ako Kráľ Slnko, i milenka ďalšieho francúzskeho panovníka Madame de Pompadour. Jemná, lahodná chuť špargle a jej ozdravné účinky očarili našich predkov dokonca tisíce rokov pred Kristom. Vychutnávať si ju mohli hostia na cisárskych či na kráľovských dvoroch a v bohatých rodinách, pretože patrila k luxusnej zelenine. Ani dnes to nie je inak. Kvalitná špargľa je sezónna lahôdka vyššej cenovej kategórie, no určite stojí za vyskúšanie. Pripraviť si ju môžete práve v tomto období.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Lahôdka pre žalúdok i pre cievy

Ako prvý opísal liečivé a prečisťujúce účinky špargle staroveký lekár Galén v 2. storočí. Neskôr pribúdali poznatky ďalších učencov, ktoré potvrdili aj moderné vedecké štúdie. Špargľa má močopudné, protizápalové a antioxidačné účinky. Obsahuje vzácnu kombináciu flavonoidov, ktoré pomáhajú regenerovať a spevňovať cievy. Okrem toho je bohatým zdrojom antioxidantov, vitamínov C, E, K i skupiny B a tiež minerálov. Najmä železa, zinku, mangánu a selénu.

Špargľa je veľmi ľahko stráviteľná a priaznivo pôsobí na celý tráviaci systém. Môže za to inulín – prírodný uhľovodík, ktorý sa v neporušenom stave dostane až do hrubého čreva. Tu podporí rozmnoženie prospešných baktérií črevnej mikroflóry, a teda zlepšuje činnosť čriev i rýchlosť vyprázdňovania.

SkryťVypnúť reklamu

Biela, zelená, fialová

Na trhu alebo v obchodoch na Slovensku môžete kúpiť dva základné druhy špargle – bielu a zelenú. Biela má jemnejšiu chuť a aby zostala biela, pestuje sa zasypaná pôdou a zakrytá tmavou fóliou bez prístupu svetla. Na slnku sa totiž biela špargľa postupne mení cez fialovú až na fialovozelenú.

Zelená špargľa je na pestovanie menejnáročná, má výraznejšiu chuť a najvyšší obsah vitamínu C. Na juhu Európy je obľúbená aj fialová špargľa, ktorá má spomedzi všetkých odrôd najvýraznejšiu, korenistú až horkastú chuť.

Varená i parená

Mladá a čerstvá špargľa chutí najlepšie jemne uvarená alebo sparená. Predtým sa musí očistiť ostrou škrabkou a drevnatý spodok odrezať. Z bielej treba dať dole hrubšiu vrstvu ako zo zelenej, aj čas jej varenia je dvojnásobný. Do vody pridajte trochu soli, cukru, masla a kvapku citrónovej šťavy. Šetrnejšia je príprava výhonkov v pare.

SkryťVypnúť reklamu

Uvarená špargľa je veľmi jemná a výborne chutí len tak preliata rozpusteným maslom so štipkou čierneho korenia a muškátového orieška. Skvele ide dokopy s vaječnými žĺtkami. Na raňajky ju môžete naservírovať s vajíčkom uvareným namäkko a slaninou či talianskou šunkou prosciutto. Klasicky sa špargľa podáva s vaječnou holandskou omáčkou. Nesmie chýbať ani v typických jarných talianskych cestovinách primavera alebo v rizote či v zelených šalátoch. Skombinovať ju môžete napríklad aj s rybami – lososom či tuniakom. Alebo vyskúšajte šparglový koláč na spôsob francúzskeho quiche, ktorý vám prinášame.

Špargľový koláč z lístkového cesta

  • 15 výhonkov zelenej alebo bielej špargle

  • 1 plát hotového lístkového cesta

  • 250 ml smotany na šľahanie

  • 100 g kyslej smotany

  • 3 vajcia

  • 3 plátky prosciutta alebo anglickej slaniny

  • 150 g strúhaného tvrdého syra

  • soľ

  • čierne korenie

  • muškátový oriešok

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Do zaváraninového pohára s uzatvárateľným viečkom nalejte šľahačku i kyslú smotanu. Pohár pevne uzatvorte a asi pol minúty ním mixujte, ako by ste v shakeri pripravovali koktail. Potom pohár postavte na kuchynskú linku a smotany nechajte odpočívať, kým si pripravíte všetko ostatné.

  2. Do hlbšej panvice alebo do širšieho hrnca nalejte asi tri centimetre vody, pridajte čajovú lyžičku soli, cukru a pár kvapiek citrónovej šťavy. Špargľu očistite, odrežte drevnatý koniec a vložte ju do vody, aby boli výhonky vedľa seba a zakryté vodou. Priveďte do varu, znížte teplotu a povarte. Bielu špargľu varte 10 až 12 minút, zelenej stačí 4 až 6 minút. Mala by byť mäkká, ale nenechajte ju rozvariť. Hotovú špargľu zlejte a nechajte v sitku odkvapkať.

  3. Zatiaľ si plátom lístkového cesta vysteľte okrúhlu formu s vrúbkovaným okrajom. Ak takú nemáte, môžete použiť aj obyčajnú tortovú formu alebo štvorcový plech. Spodok cesta poprepichujte vidličkou, aby sa vám pri pečení nevydúvalo.

  4. V miske si rozšľahajte vajcia a potrite cesto na vnútorných bokoch formy. Zvyšok rozšľahaných vajec pridajte do pohára so smotanami spolu s lyžičkou soli a všetko ešte poriadne premiešajte.

  5. Nechajte si 5 – 6 výhonkov špargle vcelku, zvyšné pokrájajte na menšie kúsky. Na dno formy nalejte tretinu smotanovej zmesi, posypte ju tretinou strúhaného syra, kúskami špargle a nakrájanou šunkou. Ak použijete slaninu, vopred ju trochu opražte. Vrstvenie zopakujte ešte dvakrát. Navrch rozložte celé výhonky špargle a postrúhajte muškátový oriešok. Pečte 30 až 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista. Nechajte trochu vychladnúť a môžete podávať napríklad so šalátom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 033
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 635
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 889
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 690
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 813
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 220
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 151
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 220
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 303
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 294
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 067
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 893
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 818
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 032
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 586
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu