Ochutnajte lahôdku z kráľovského dvora

Sezóna špargle je v plnom prúde. Pripravte si ju v pare, varenú i pečenú

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Miloval ju rímsky cisár Augustus, francúzsky kráľ Ľudovít XIV, ktorý vošiel do histórie ako Kráľ Slnko, i milenka ďalšieho francúzskeho panovníka Madame de Pompadour. Jemná, lahodná chuť špargle a jej ozdravné účinky očarili našich predkov dokonca tisíce rokov pred Kristom. Vychutnávať si ju mohli hostia na cisárskych či na kráľovských dvoroch a v bohatých rodinách, pretože patrila k luxusnej zelenine. Ani dnes to nie je inak. Kvalitná špargľa je sezónna lahôdka vyššej cenovej kategórie, no určite stojí za vyskúšanie. Pripraviť si ju môžete práve v tomto období.

Lahôdka pre žalúdok i pre cievy

Ako prvý opísal liečivé a prečisťujúce účinky špargle staroveký lekár Galén v 2. storočí. Neskôr pribúdali poznatky ďalších učencov, ktoré potvrdili aj moderné vedecké štúdie. Špargľa má močopudné, protizápalové a antioxidačné účinky. Obsahuje vzácnu kombináciu flavonoidov, ktoré pomáhajú regenerovať a spevňovať cievy. Okrem toho je bohatým zdrojom antioxidantov, vitamínov C, E, K i skupiny B a tiež minerálov. Najmä železa, zinku, mangánu a selénu.

Špargľa je veľmi ľahko stráviteľná a priaznivo pôsobí na celý tráviaci systém. Môže za to inulín – prírodný uhľovodík, ktorý sa v neporušenom stave dostane až do hrubého čreva. Tu podporí rozmnoženie prospešných baktérií črevnej mikroflóry, a teda zlepšuje činnosť čriev i rýchlosť vyprázdňovania.

Biela, zelená, fialová

Na trhu alebo v obchodoch na Slovensku môžete kúpiť dva základné druhy špargle – bielu a zelenú. Biela má jemnejšiu chuť a aby zostala biela, pestuje sa zasypaná pôdou a zakrytá tmavou fóliou bez prístupu svetla. Na slnku sa totiž biela špargľa postupne mení cez fialovú až na fialovozelenú.

Zelená špargľa je na pestovanie menejnáročná, má výraznejšiu chuť a najvyšší obsah vitamínu C. Na juhu Európy je obľúbená aj fialová špargľa, ktorá má spomedzi všetkých odrôd najvýraznejšiu, korenistú až horkastú chuť.

Varená i parená

Mladá a čerstvá špargľa chutí najlepšie jemne uvarená alebo sparená. Predtým sa musí očistiť ostrou škrabkou a drevnatý spodok odrezať. Z bielej treba dať dole hrubšiu vrstvu ako zo zelenej, aj čas jej varenia je dvojnásobný. Do vody pridajte trochu soli, cukru, masla a kvapku citrónovej šťavy. Šetrnejšia je príprava výhonkov v pare.

Uvarená špargľa je veľmi jemná a výborne chutí len tak preliata rozpusteným maslom so štipkou čierneho korenia a muškátového orieška. Skvele ide dokopy s vaječnými žĺtkami. Na raňajky ju môžete naservírovať s vajíčkom uvareným namäkko a slaninou či talianskou šunkou prosciutto. Klasicky sa špargľa podáva s vaječnou holandskou omáčkou. Nesmie chýbať ani v typických jarných talianskych cestovinách primavera alebo v rizote či v zelených šalátoch. Skombinovať ju môžete napríklad aj s rybami – lososom či tuniakom. Alebo vyskúšajte šparglový koláč na spôsob francúzskeho quiche, ktorý vám prinášame.

Špargľový koláč z lístkového cesta

  • 15 výhonkov zelenej alebo bielej šparglespargla3_res.jpg
  • 1 plát hotového lístkového cesta
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 100 g kyslej smotany
  • 3 vajcia
  • 3 plátky prosciutta alebo anglickej slaniny
  • 150 g strúhaného tvrdého syra
  • soľ
  • čierne korenie
  • muškátový oriešok
  1. Do zaváraninového pohára s uzatvárateľným viečkom nalejte šľahačku i kyslú smotanu. Pohár pevne uzatvorte a asi pol minúty ním mixujte, ako by ste v shakeri pripravovali koktail. Potom pohár postavte na kuchynskú linku a smotany nechajte odpočívať, kým si pripravíte všetko ostatné.
  2. Do hlbšej panvice alebo do širšieho hrnca nalejte asi tri centimetre vody, pridajte čajovú lyžičku soli, cukru a pár kvapiek citrónovej šťavy. Špargľu očistite, odrežte drevnatý koniec a vložte ju do vody, aby boli výhonky vedľa seba a zakryté vodou. Priveďte do varu, znížte teplotu a povarte. Bielu špargľu varte 10 až 12 minút, zelenej stačí 4 až 6 minút. Mala by byť mäkká, ale nenechajte ju rozvariť. Hotovú špargľu zlejte a nechajte v sitku odkvapkať.
  3. Zatiaľ si plátom lístkového cesta vysteľte okrúhlu formu s vrúbkovaným okrajom. Ak takú nemáte, môžete použiť aj obyčajnú tortovú formu alebo štvorcový plech. Spodok cesta poprepichujte vidličkou, aby sa vám pri pečení nevydúvalo.
  4. V miske si rozšľahajte vajcia a potrite cesto na vnútorných bokoch formy. Zvyšok rozšľahaných vajec pridajte do pohára so smotanami spolu s lyžičkou soli a všetko ešte poriadne premiešajte.
  5. Nechajte si 5 – 6 výhonkov špargle vcelku, zvyšné pokrájajte na menšie kúsky. Na dno formy nalejte tretinu smotanovej zmesi, posypte ju tretinou strúhaného syra, kúskami špargle a nakrájanou šunkou. Ak použijete slaninu, vopred ju trochu opražte. Vrstvenie zopakujte ešte dvakrát. Navrch rozložte celé výhonky špargle a postrúhajte muškátový oriešok. Pečte 30 až 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista. Nechajte trochu vychladnúť a môžete podávať napríklad so šalátom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  7. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  2. Uvažujete nad solárnymi kolektormi? Získajte príspevok až 1750 €
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  4. Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila
  5. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
  6. Noc architektúry 2018
  7. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
  8. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
  9. Talent - vzdelanie - úspech
  10. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 27 767
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 19 793
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 12 981
  4. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 6 511
  5. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 6 380
  6. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 5 748
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 3 655
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 3 406
  9. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 3 157
  10. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 101

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Hovorili sme s Babindolčanmi: Bohatí susedia ich prekvapili

Ľuďom v Babindole sa nepáči, ak sa o nich hovorí ako o bohatej dedine. Zbohatlo podľa nich len pár jednotlivcov.

KOMENTÁRE

Snaha o minimalizáciu škody

Hlavní aktéri babindolskej kauzy nasadili špecialistov na krízovú komunikáciu.

ŠPORT

Za megapodvod minidištanc? Rusov možno na olympiáde omilostia

Rusi túžia kráčať pod svojou vlajkou.

Neprehliadnite tiež

STĹPČEK OSMELENÉ

Dnes sa pomodlím za Istanbulský dohovor

Zdá sa, že predchádzaniu násiliu na ženách pomôže len zázrak.

Štyri trendy pre štýlovú obývačku v roku 2018

Farby v obľúbenej miestnosti v domácnosti ovládnu variácie zemitých tónov.

Nepríjemný zápach z úst má rôzne príčiny, no dá sa vyriešiť

Halitóza je najčastejsie sprievodným znakom ochorení v ústnej dutine.

Po rokoch bolestí si nechala odstrániť maternicu. Nie je to riešenie pre každú ženu

Herečka Lena Dunhamová trpí nevyliečiteľnou chorobou, má len 31 rokov.

Ženy protestujú nahé, aby spoločnosť vypočula ich hlasy. Je to nutné?

Odporcovia argumentujú, či ženy nič lepšie ako svoje telá nemajú.