Ochutnajte lahôdku z kráľovského dvora

Sezóna špargle je v plnom prúde. Pripravte si ju v pare, varenú i pečenú

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Miloval ju rímsky cisár Augustus, francúzsky kráľ Ľudovít XIV, ktorý vošiel do histórie ako Kráľ Slnko, i milenka ďalšieho francúzskeho panovníka Madame de Pompadour. Jemná, lahodná chuť špargle a jej ozdravné účinky očarili našich predkov dokonca tisíce rokov pred Kristom. Vychutnávať si ju mohli hostia na cisárskych či na kráľovských dvoroch a v bohatých rodinách, pretože patrila k luxusnej zelenine. Ani dnes to nie je inak. Kvalitná špargľa je sezónna lahôdka vyššej cenovej kategórie, no určite stojí za vyskúšanie. Pripraviť si ju môžete práve v tomto období.

Lahôdka pre žalúdok i pre cievy

Ako prvý opísal liečivé a prečisťujúce účinky špargle staroveký lekár Galén v 2. storočí. Neskôr pribúdali poznatky ďalších učencov, ktoré potvrdili aj moderné vedecké štúdie. Špargľa má močopudné, protizápalové a antioxidačné účinky. Obsahuje vzácnu kombináciu flavonoidov, ktoré pomáhajú regenerovať a spevňovať cievy. Okrem toho je bohatým zdrojom antioxidantov, vitamínov C, E, K i skupiny B a tiež minerálov. Najmä železa, zinku, mangánu a selénu.

Špargľa je veľmi ľahko stráviteľná a priaznivo pôsobí na celý tráviaci systém. Môže za to inulín – prírodný uhľovodík, ktorý sa v neporušenom stave dostane až do hrubého čreva. Tu podporí rozmnoženie prospešných baktérií črevnej mikroflóry, a teda zlepšuje činnosť čriev i rýchlosť vyprázdňovania.

Biela, zelená, fialová

Na trhu alebo v obchodoch na Slovensku môžete kúpiť dva základné druhy špargle – bielu a zelenú. Biela má jemnejšiu chuť a aby zostala biela, pestuje sa zasypaná pôdou a zakrytá tmavou fóliou bez prístupu svetla. Na slnku sa totiž biela špargľa postupne mení cez fialovú až na fialovozelenú.

Zelená špargľa je na pestovanie menejnáročná, má výraznejšiu chuť a najvyšší obsah vitamínu C. Na juhu Európy je obľúbená aj fialová špargľa, ktorá má spomedzi všetkých odrôd najvýraznejšiu, korenistú až horkastú chuť.

Varená i parená

Mladá a čerstvá špargľa chutí najlepšie jemne uvarená alebo sparená. Predtým sa musí očistiť ostrou škrabkou a drevnatý spodok odrezať. Z bielej treba dať dole hrubšiu vrstvu ako zo zelenej, aj čas jej varenia je dvojnásobný. Do vody pridajte trochu soli, cukru, masla a kvapku citrónovej šťavy. Šetrnejšia je príprava výhonkov v pare.

Uvarená špargľa je veľmi jemná a výborne chutí len tak preliata rozpusteným maslom so štipkou čierneho korenia a muškátového orieška. Skvele ide dokopy s vaječnými žĺtkami. Na raňajky ju môžete naservírovať s vajíčkom uvareným namäkko a slaninou či talianskou šunkou prosciutto. Klasicky sa špargľa podáva s vaječnou holandskou omáčkou. Nesmie chýbať ani v typických jarných talianskych cestovinách primavera alebo v rizote či v zelených šalátoch. Skombinovať ju môžete napríklad aj s rybami – lososom či tuniakom. Alebo vyskúšajte šparglový koláč na spôsob francúzskeho quiche, ktorý vám prinášame.

Špargľový koláč z lístkového cesta

  • 15 výhonkov zelenej alebo bielej šparglespargla3_res.jpg
  • 1 plát hotového lístkového cesta
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 100 g kyslej smotany
  • 3 vajcia
  • 3 plátky prosciutta alebo anglickej slaniny
  • 150 g strúhaného tvrdého syra
  • soľ
  • čierne korenie
  • muškátový oriešok
  1. Do zaváraninového pohára s uzatvárateľným viečkom nalejte šľahačku i kyslú smotanu. Pohár pevne uzatvorte a asi pol minúty ním mixujte, ako by ste v shakeri pripravovali koktail. Potom pohár postavte na kuchynskú linku a smotany nechajte odpočívať, kým si pripravíte všetko ostatné.
  2. Do hlbšej panvice alebo do širšieho hrnca nalejte asi tri centimetre vody, pridajte čajovú lyžičku soli, cukru a pár kvapiek citrónovej šťavy. Špargľu očistite, odrežte drevnatý koniec a vložte ju do vody, aby boli výhonky vedľa seba a zakryté vodou. Priveďte do varu, znížte teplotu a povarte. Bielu špargľu varte 10 až 12 minút, zelenej stačí 4 až 6 minút. Mala by byť mäkká, ale nenechajte ju rozvariť. Hotovú špargľu zlejte a nechajte v sitku odkvapkať.
  3. Zatiaľ si plátom lístkového cesta vysteľte okrúhlu formu s vrúbkovaným okrajom. Ak takú nemáte, môžete použiť aj obyčajnú tortovú formu alebo štvorcový plech. Spodok cesta poprepichujte vidličkou, aby sa vám pri pečení nevydúvalo.
  4. V miske si rozšľahajte vajcia a potrite cesto na vnútorných bokoch formy. Zvyšok rozšľahaných vajec pridajte do pohára so smotanami spolu s lyžičkou soli a všetko ešte poriadne premiešajte.
  5. Nechajte si 5 – 6 výhonkov špargle vcelku, zvyšné pokrájajte na menšie kúsky. Na dno formy nalejte tretinu smotanovej zmesi, posypte ju tretinou strúhaného syra, kúskami špargle a nakrájanou šunkou. Ak použijete slaninu, vopred ju trochu opražte. Vrstvenie zopakujte ešte dvakrát. Navrch rozložte celé výhonky špargle a postrúhajte muškátový oriešok. Pečte 30 až 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista. Nechajte trochu vychladnúť a môžete podávať napríklad so šalátom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 120
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 072
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 8 613
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 862
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 369
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 209
  7. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 5 721
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 039
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 608
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 3 683

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Kotlebovcom sa po vstupe do banskobystrickej župy začalo dariť, kupovali autá aj domy.

SVET

Rakúska štátna tajomníčka: Teraz útočia na webe, zajtra v uliciach

Rakúsko pripravuje zákony o nenávistných prejavoch.

KOMENTÁRE

Netreba vedieť, čo je Kajínek. Z väznice vykročila celebrita (Schutzov týždeň)

Proti „ideám“ Sme rodina je šuvix aj nový „sociálny balík“ Smer-SNS-HíD.

Neprehliadnite tiež

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.