Ochutnajte lahôdku z kráľovského dvora

Sezóna špargle je v plnom prúde. Pripravte si ju v pare, varenú i pečenú

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Miloval ju rímsky cisár Augustus, francúzsky kráľ Ľudovít XIV, ktorý vošiel do histórie ako Kráľ Slnko, i milenka ďalšieho francúzskeho panovníka Madame de Pompadour. Jemná, lahodná chuť špargle a jej ozdravné účinky očarili našich predkov dokonca tisíce rokov pred Kristom. Vychutnávať si ju mohli hostia na cisárskych či na kráľovských dvoroch a v bohatých rodinách, pretože patrila k luxusnej zelenine. Ani dnes to nie je inak. Kvalitná špargľa je sezónna lahôdka vyššej cenovej kategórie, no určite stojí za vyskúšanie. Pripraviť si ju môžete práve v tomto období.

Lahôdka pre žalúdok i pre cievy

Ako prvý opísal liečivé a prečisťujúce účinky špargle staroveký lekár Galén v 2. storočí. Neskôr pribúdali poznatky ďalších učencov, ktoré potvrdili aj moderné vedecké štúdie. Špargľa má močopudné, protizápalové a antioxidačné účinky. Obsahuje vzácnu kombináciu flavonoidov, ktoré pomáhajú regenerovať a spevňovať cievy. Okrem toho je bohatým zdrojom antioxidantov, vitamínov C, E, K i skupiny B a tiež minerálov. Najmä železa, zinku, mangánu a selénu.

Špargľa je veľmi ľahko stráviteľná a priaznivo pôsobí na celý tráviaci systém. Môže za to inulín – prírodný uhľovodík, ktorý sa v neporušenom stave dostane až do hrubého čreva. Tu podporí rozmnoženie prospešných baktérií črevnej mikroflóry, a teda zlepšuje činnosť čriev i rýchlosť vyprázdňovania.

Biela, zelená, fialová

Na trhu alebo v obchodoch na Slovensku môžete kúpiť dva základné druhy špargle – bielu a zelenú. Biela má jemnejšiu chuť a aby zostala biela, pestuje sa zasypaná pôdou a zakrytá tmavou fóliou bez prístupu svetla. Na slnku sa totiž biela špargľa postupne mení cez fialovú až na fialovozelenú.

Zelená špargľa je na pestovanie menejnáročná, má výraznejšiu chuť a najvyšší obsah vitamínu C. Na juhu Európy je obľúbená aj fialová špargľa, ktorá má spomedzi všetkých odrôd najvýraznejšiu, korenistú až horkastú chuť.

Varená i parená

Mladá a čerstvá špargľa chutí najlepšie jemne uvarená alebo sparená. Predtým sa musí očistiť ostrou škrabkou a drevnatý spodok odrezať. Z bielej treba dať dole hrubšiu vrstvu ako zo zelenej, aj čas jej varenia je dvojnásobný. Do vody pridajte trochu soli, cukru, masla a kvapku citrónovej šťavy. Šetrnejšia je príprava výhonkov v pare.

Uvarená špargľa je veľmi jemná a výborne chutí len tak preliata rozpusteným maslom so štipkou čierneho korenia a muškátového orieška. Skvele ide dokopy s vaječnými žĺtkami. Na raňajky ju môžete naservírovať s vajíčkom uvareným namäkko a slaninou či talianskou šunkou prosciutto. Klasicky sa špargľa podáva s vaječnou holandskou omáčkou. Nesmie chýbať ani v typických jarných talianskych cestovinách primavera alebo v rizote či v zelených šalátoch. Skombinovať ju môžete napríklad aj s rybami – lososom či tuniakom. Alebo vyskúšajte šparglový koláč na spôsob francúzskeho quiche, ktorý vám prinášame.

Špargľový koláč z lístkového cesta

  • 15 výhonkov zelenej alebo bielej šparglespargla3_res.jpg
  • 1 plát hotového lístkového cesta
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 100 g kyslej smotany
  • 3 vajcia
  • 3 plátky prosciutta alebo anglickej slaniny
  • 150 g strúhaného tvrdého syra
  • soľ
  • čierne korenie
  • muškátový oriešok
  1. Do zaváraninového pohára s uzatvárateľným viečkom nalejte šľahačku i kyslú smotanu. Pohár pevne uzatvorte a asi pol minúty ním mixujte, ako by ste v shakeri pripravovali koktail. Potom pohár postavte na kuchynskú linku a smotany nechajte odpočívať, kým si pripravíte všetko ostatné.
  2. Do hlbšej panvice alebo do širšieho hrnca nalejte asi tri centimetre vody, pridajte čajovú lyžičku soli, cukru a pár kvapiek citrónovej šťavy. Špargľu očistite, odrežte drevnatý koniec a vložte ju do vody, aby boli výhonky vedľa seba a zakryté vodou. Priveďte do varu, znížte teplotu a povarte. Bielu špargľu varte 10 až 12 minút, zelenej stačí 4 až 6 minút. Mala by byť mäkká, ale nenechajte ju rozvariť. Hotovú špargľu zlejte a nechajte v sitku odkvapkať.
  3. Zatiaľ si plátom lístkového cesta vysteľte okrúhlu formu s vrúbkovaným okrajom. Ak takú nemáte, môžete použiť aj obyčajnú tortovú formu alebo štvorcový plech. Spodok cesta poprepichujte vidličkou, aby sa vám pri pečení nevydúvalo.
  4. V miske si rozšľahajte vajcia a potrite cesto na vnútorných bokoch formy. Zvyšok rozšľahaných vajec pridajte do pohára so smotanami spolu s lyžičkou soli a všetko ešte poriadne premiešajte.
  5. Nechajte si 5 – 6 výhonkov špargle vcelku, zvyšné pokrájajte na menšie kúsky. Na dno formy nalejte tretinu smotanovej zmesi, posypte ju tretinou strúhaného syra, kúskami špargle a nakrájanou šunkou. Ak použijete slaninu, vopred ju trochu opražte. Vrstvenie zopakujte ešte dvakrát. Navrch rozložte celé výhonky špargle a postrúhajte muškátový oriešok. Pečte 30 až 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista. Nechajte trochu vychladnúť a môžete podávať napríklad so šalátom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Real-time technológie: nový byt z papiera uvidíte na vlastné oči
  2. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  10. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  1. Stretnutie po rokoch alebo predaj z papiera
  2. Trend zánovných luxusov dorazil i na Slovensko
  3. Real-time technológie: nový byt z papiera uvidíte na vlastné oči
  4. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  5. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  6. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  7. Hitparáda štiav
  8. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  9. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  10. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 11 512
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 7 373
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 6 288
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 4 602
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 599
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 4 369
  7. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 3 585
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 2 481
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 1 915
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 1 817

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zomrel bývalý šéf BMG Invest Vladimír Fruni

Vladimírovi Frunimu operovali vo Veľkej Británii žlčník, zomrel doma po návrate z nemocnice.

EKONOMIKA

Môžu vám zvýšiť cenu uprostred viazanosti, ako to urobilo UPC?

Aj keď človek podpíše viazanosť, nemá istotu, že ju aj dokončí.

KOMENTÁRE

Skutok sa stal. Únos sa vracia sa do kín aj do parlamentu

Mantru „skutok sa nestal“ verejnosť často vníma presne naopak.

SVET

Američania sú blízko k ozajstnému Iron Manovi. Testy začnú o rok

Oblek TALOS dokáže vojakov ochrániť pred strelami.

Neprehliadnite tiež

Rihanna sa stala humanitárnou osobnosťou roka

Barbadoská speváčka získala ocenenie Harvardskej univerzity za svoju humanitárnu činnosť.

Inteligencia v hlavnej úlohe: Sapiosexuálov nezaujíma výzor, ale IQ

Ľudia s novo pomenovanou sexuálnou orientáciou zhmotňujú azda najväčšie klišé romantických vzťahov.

Voňavý boršč

Ponúkame recept na národné jedlo Rusov, Ukrajincov či Bielorusov. Základom je vždy červená repa.

Známe osobnosti, ktoré neveria v monogamiu

V Hollywoode existuje medzi pármi množstvo dohôd, v niektorých prípadoch pred zaviazaním sa jeden druhému, volia skôr otvorený vzťah.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop