VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Jedno cesto - veľa nápadov alebo trené cesto 5 x inak

Že cez sviatky nestíhate? Koniec paniky, tu je päť receptov z jedného cesta.

(Zdroj: Isifa)

Ako by sa vám páčilo z jedného cesta vyčarovať hneď niekoľko sladkých pochúťok? Môžete ho ozdobiť, obaliť, naplniť i rozdrobiť...

Základný recept na trené cesto

  • 250 g kvalitného tuku na pečenie (izbovej teploty)
  • 200 g práškového cukru
  • 1 PL pravého vanilkového cukru (môžete použiť i vanilínový alebo vanilkovú arómu)
  • 4 rovnako veľké vajíčka
  • 125 g hladkej múky (00 špeciál)
  • 125 g kukuričného škrobu (maizeny)
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva

Zmäknutý tuk rozkrájajte na kocky, vložte ho do misy, pridajte práškový a vanilkový cukor a utrite (vymiešajte) dohladka. Za stáleho miešania pridávajte postupne po jednom vajíčka. Múku premiešajte so škrobom a práškom do pečiva. Na záver po lyžiciach primiešavajte do cesta múčnu zmes. Cesto pečte na plechu alebo vo forme vystlatej papierom na pečenie, vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 30 - 45 minút, podľa výšky formy a korpusu.

Užitočné tipy: Cukor, múku aj škrob je dobré pred použitím preosiať, korpus tak bude ešte nadýchanejší. Nikdy sa nepokúšajte tuhý tuk nahradiť olejom. Cesto môžete miešať ručne vareškou, ale pokojne ho zverte i elektrickému šľahaču. Ak sa vám zdá, že sa nedarí spojiť vajíčka s tukom, nezúfajte, po pridaní múky sa cesto spojí vždy dohladka. Tekuté piškótové cesto sa pečie oveľa kratšie ako trené cesto, ktoré je husté. Nezabúdajte na to hlavne pri vyšších formách ako trenej bábovke alebo tortovom korpuse a vždy si radšej dreveným špáradlom skontrolujte, či je prepečený i stred.

Skúste s nami:

Čarovné vrstvené trifle
Suroviny na 6 - 8 porcií

  • 1 x základný trený korpus
  • 350 g mascarpone
  • 60 ml kávy
  • 30 ml likéru
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 100 g bielej čokolády
  • 250 g čerstvých jahôd
  • práškový cukor

Na dozdobenie:

  • nasekané mandle
  • nastrúhanú čokoládu
  • lístky mäty
  • kakaový prášok

Korpus rozkrájajte na malé kocky alebo ho natrhajte do misy. Polovicu korpusu pofŕkajte kávou a likérom, druhú polovicu nechajte suchú. Mascarpone vymiešajte s rozpustenou bielou čokoládou a troškou cukru na krém. Šľahačku ušľahajte dotuha. Do vysokých pohárov alebo do veľkej sklenej nádoby začnite postupne vrstviť namáčaný korpus, krém, jahody, suchý korpus, šľahačku, postup opakujte, kým neminiete všetky suroviny. Povrch dozdobte podľa fantázie.

Tip: Vrstvený dezert vyzerá naoko lepšie vo veľkej sklenej nádobe alebo miske na nožičke, horšie sa však servíruje ako jednotlivé malé porcie, ktoré sú už nadelené. Do dezertu môžete pridať i na kocky pokrájané jahodové želé alebo puding.


Prevrátený pomarančový koláč
Surovina na viac porcií

  • suroviny na základné trené cesto
  • štvorcový malý plech
  • 200 g kryštálového cukru
  • 250 ml vody
  • 3 pomaranče

Vodu s cukrom dajte do hrnca a pomaly priveďte do varu. Pomaranče medzitým dôkladne umyte. Jeden alebo dva rozkrájajte na kolieska a vložte ich do cukrového sirupu. Pomaly varte, kým neostane sirup dosť hustý, potom ho odstavte a pripravte základné trené cesto. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Plech vysteľte papierom na pečenie, na dno rozmiestnite sladké pomarančové kolieska. Polejte ich sirupom a opatrne na ne, aby sa moc nepoposúvali rozotrite trené cesto. Upečte do zlatista, vyklopte a stiahnite papier na pečenie. Ešte za horúca môžete dozdobiť škoricovým cukrom.

Tip: Do sirupu môžete pri varení pridať celú škoricu, ktorá ho prevonia. Naopak, ak sa vám nechce variť sirup, na dno plechu rozsypte rovnomerne hnedý alebo biely cukor, ktorý pod pomarančmi skaramelizuje. Citrusy môžete nahradiť aj iným ovocím.


Koláč lorda Lamingtona alebo kokosoví ježkovia
Suroviny na viac porcií

  • 1 x základný trený korpus
  • 100 g čokolády na varenie
  • 5 PL mlieka
  • 150 g tuku na pečenie
  • kakao a cukor podľa chuti
  • 200 g strúhaného kokosu

Vychladnutý korpus rozkrájajte na 9 - 12 kociek. Vo vodnom kúpeli roztopte nalámanú čokoládu, rozkrájaný tuk, mlieko a kakaový prášok a cukor podľa chuti. Koláčové štvorce po jednom namáčajte do čokoládovej polevy a potom ich obaľte v kokose.

Tip: Ak chcete upiecť koláč na veľkom plechu, nezabudnite zdvojnásobiť dávku cesta i obaľovacích surovín. Šikovnejšie gazdinky môžu vyšší korpus prerezať a naplniť džemom alebo lieskovo-orieškovou nátierkou a až potom obaliť v čokoláde a kokose. Pre lepší vzhľad sa môžete poobzerať v cukrárenských potrebách po farebnom kokose alebo si ho doma zafarbiť.


Piškótový sendvič s jahodami a šľahačkou
Suroviny na viac porcií

  • 2 x základný trený okrúhly korpus
  • 300 g jahodového džemu s kúskami jahôd
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 200 g čerstvých jahôd
  • práškový cukor na dozdobenie

Smotanu vyšľahajte do tuha spolu s cukrom na šľahačku a dajte ju schladiť. Obidva korpusy by mali byť vychladené. Jeden korpus položte dolu hlavou na podnos, potrite ho džemom, potom navrstvite šľahačku a jemne zaklopte druhým korpusom. Povrch dozdobte práškovým cukrom a čerstvými jahodami. Ak chcete, aby sa koláčik ľahšie servíroval, do stredu dajte iba džem a šľahačkou a jahodami dozdobte až jednotlivé porcie.

Tip: Na tento dezert sa zvyčajne používajú dva samostatne upečené korpusy, práve preto, aby boli v strede rovnako prepečené a džem ani šľahačka ich nerozmočili. Ak však chcete, môžete upiecť z dvojitej dávky jeden veľký korpus a v strede ho prekrojiť.


Koláčikový dezert so zmrzlinou
Suroviny na viac porcií

  • 1 x suroviny na základné trené cesto
  • 2 PL kakaového prášku
  • 2 PL mlieka
  • 1 liter kávovej alebo čokoládovej zmrzliny

Pripravte si základné trené cesto. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Trošku z cesta odoberte nabok do misky a primiešajte k nemu mlieko a kakao. Mafinový plech alebo keramické zapekacie misky dobre vymastite, naplňte do trištvrte cestom a na vrch pridajte za lyžičku hnedého cesta. Špáradlom vytvorte na povrchu mramorový efekt. Košíčky upečte, nechajte vychladnúť, prekrojte a servírujte so zmrzlinovým kopčekom v strede.

Tip: Zmrzlinu si môžete pripraviť i doma. Ak siahnete po ovocnej príchuti, snažte sa doladiť i celkové servírovanie.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 391
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 12 224
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 904
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 463
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 437
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 127
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 548
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 427
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 354
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 102

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Astronautka z NASA: Pocit úžasu s vami ostane aj na Zemi

Ako vyzerá tréning a ako sa astronauti pripravujú na zlyhania.

DOMOV

Najhoršiu zmrzlinu toto leto našli v Ružomberku

Takmer v tretine zistili hygienici nedostatky.

PLUS

Angela Merkelová: Krízová manažérka, ktorá ochránila Nemcov

Má dobré nervy a zvláda krízové situácie.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.