VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Jedno cesto - veľa nápadov alebo trené cesto 5 x inak

Že cez sviatky nestíhate? Koniec paniky, tu je päť receptov z jedného cesta.

(Zdroj: Isifa)

Ako by sa vám páčilo z jedného cesta vyčarovať hneď niekoľko sladkých pochúťok? Môžete ho ozdobiť, obaliť, naplniť i rozdrobiť...

Základný recept na trené cesto

  • 250 g kvalitného tuku na pečenie (izbovej teploty)
  • 200 g práškového cukru
  • 1 PL pravého vanilkového cukru (môžete použiť i vanilínový alebo vanilkovú arómu)
  • 4 rovnako veľké vajíčka
  • 125 g hladkej múky (00 špeciál)
  • 125 g kukuričného škrobu (maizeny)
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva

Zmäknutý tuk rozkrájajte na kocky, vložte ho do misy, pridajte práškový a vanilkový cukor a utrite (vymiešajte) dohladka. Za stáleho miešania pridávajte postupne po jednom vajíčka. Múku premiešajte so škrobom a práškom do pečiva. Na záver po lyžiciach primiešavajte do cesta múčnu zmes. Cesto pečte na plechu alebo vo forme vystlatej papierom na pečenie, vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 30 - 45 minút, podľa výšky formy a korpusu.

Užitočné tipy: Cukor, múku aj škrob je dobré pred použitím preosiať, korpus tak bude ešte nadýchanejší. Nikdy sa nepokúšajte tuhý tuk nahradiť olejom. Cesto môžete miešať ručne vareškou, ale pokojne ho zverte i elektrickému šľahaču. Ak sa vám zdá, že sa nedarí spojiť vajíčka s tukom, nezúfajte, po pridaní múky sa cesto spojí vždy dohladka. Tekuté piškótové cesto sa pečie oveľa kratšie ako trené cesto, ktoré je husté. Nezabúdajte na to hlavne pri vyšších formách ako trenej bábovke alebo tortovom korpuse a vždy si radšej dreveným špáradlom skontrolujte, či je prepečený i stred.

Skúste s nami:

Čarovné vrstvené trifle
Suroviny na 6 - 8 porcií

  • 1 x základný trený korpus
  • 350 g mascarpone
  • 60 ml kávy
  • 30 ml likéru
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 100 g bielej čokolády
  • 250 g čerstvých jahôd
  • práškový cukor

Na dozdobenie:

  • nasekané mandle
  • nastrúhanú čokoládu
  • lístky mäty
  • kakaový prášok

Korpus rozkrájajte na malé kocky alebo ho natrhajte do misy. Polovicu korpusu pofŕkajte kávou a likérom, druhú polovicu nechajte suchú. Mascarpone vymiešajte s rozpustenou bielou čokoládou a troškou cukru na krém. Šľahačku ušľahajte dotuha. Do vysokých pohárov alebo do veľkej sklenej nádoby začnite postupne vrstviť namáčaný korpus, krém, jahody, suchý korpus, šľahačku, postup opakujte, kým neminiete všetky suroviny. Povrch dozdobte podľa fantázie.

Tip: Vrstvený dezert vyzerá naoko lepšie vo veľkej sklenej nádobe alebo miske na nožičke, horšie sa však servíruje ako jednotlivé malé porcie, ktoré sú už nadelené. Do dezertu môžete pridať i na kocky pokrájané jahodové želé alebo puding.


Prevrátený pomarančový koláč
Surovina na viac porcií

  • suroviny na základné trené cesto
  • štvorcový malý plech
  • 200 g kryštálového cukru
  • 250 ml vody
  • 3 pomaranče

Vodu s cukrom dajte do hrnca a pomaly priveďte do varu. Pomaranče medzitým dôkladne umyte. Jeden alebo dva rozkrájajte na kolieska a vložte ich do cukrového sirupu. Pomaly varte, kým neostane sirup dosť hustý, potom ho odstavte a pripravte základné trené cesto. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Plech vysteľte papierom na pečenie, na dno rozmiestnite sladké pomarančové kolieska. Polejte ich sirupom a opatrne na ne, aby sa moc nepoposúvali rozotrite trené cesto. Upečte do zlatista, vyklopte a stiahnite papier na pečenie. Ešte za horúca môžete dozdobiť škoricovým cukrom.

Tip: Do sirupu môžete pri varení pridať celú škoricu, ktorá ho prevonia. Naopak, ak sa vám nechce variť sirup, na dno plechu rozsypte rovnomerne hnedý alebo biely cukor, ktorý pod pomarančmi skaramelizuje. Citrusy môžete nahradiť aj iným ovocím.


Koláč lorda Lamingtona alebo kokosoví ježkovia
Suroviny na viac porcií

  • 1 x základný trený korpus
  • 100 g čokolády na varenie
  • 5 PL mlieka
  • 150 g tuku na pečenie
  • kakao a cukor podľa chuti
  • 200 g strúhaného kokosu

Vychladnutý korpus rozkrájajte na 9 - 12 kociek. Vo vodnom kúpeli roztopte nalámanú čokoládu, rozkrájaný tuk, mlieko a kakaový prášok a cukor podľa chuti. Koláčové štvorce po jednom namáčajte do čokoládovej polevy a potom ich obaľte v kokose.

Tip: Ak chcete upiecť koláč na veľkom plechu, nezabudnite zdvojnásobiť dávku cesta i obaľovacích surovín. Šikovnejšie gazdinky môžu vyšší korpus prerezať a naplniť džemom alebo lieskovo-orieškovou nátierkou a až potom obaliť v čokoláde a kokose. Pre lepší vzhľad sa môžete poobzerať v cukrárenských potrebách po farebnom kokose alebo si ho doma zafarbiť.


Piškótový sendvič s jahodami a šľahačkou
Suroviny na viac porcií

  • 2 x základný trený okrúhly korpus
  • 300 g jahodového džemu s kúskami jahôd
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 200 g čerstvých jahôd
  • práškový cukor na dozdobenie

Smotanu vyšľahajte do tuha spolu s cukrom na šľahačku a dajte ju schladiť. Obidva korpusy by mali byť vychladené. Jeden korpus položte dolu hlavou na podnos, potrite ho džemom, potom navrstvite šľahačku a jemne zaklopte druhým korpusom. Povrch dozdobte práškovým cukrom a čerstvými jahodami. Ak chcete, aby sa koláčik ľahšie servíroval, do stredu dajte iba džem a šľahačkou a jahodami dozdobte až jednotlivé porcie.

Tip: Na tento dezert sa zvyčajne používajú dva samostatne upečené korpusy, práve preto, aby boli v strede rovnako prepečené a džem ani šľahačka ich nerozmočili. Ak však chcete, môžete upiecť z dvojitej dávky jeden veľký korpus a v strede ho prekrojiť.


Koláčikový dezert so zmrzlinou
Suroviny na viac porcií

  • 1 x suroviny na základné trené cesto
  • 2 PL kakaového prášku
  • 2 PL mlieka
  • 1 liter kávovej alebo čokoládovej zmrzliny

Pripravte si základné trené cesto. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Trošku z cesta odoberte nabok do misky a primiešajte k nemu mlieko a kakao. Mafinový plech alebo keramické zapekacie misky dobre vymastite, naplňte do trištvrte cestom a na vrch pridajte za lyžičku hnedého cesta. Špáradlom vytvorte na povrchu mramorový efekt. Košíčky upečte, nechajte vychladnúť, prekrojte a servírujte so zmrzlinovým kopčekom v strede.

Tip: Zmrzlinu si môžete pripraviť i doma. Ak siahnete po ovocnej príchuti, snažte sa doladiť i celkové servírovanie.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  2. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  3. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  7. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  1. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  2. Cíťte sa v priestore príjemne
  3. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  4. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  5. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  6. Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru
  7. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  8. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  9. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  10. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  1. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 5 861
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 822
  3. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 533
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 283
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 3 209
  6. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 044
  7. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 2 733
  8. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 003
  9. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 049
  10. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 898

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Koho odfotili s Kollárom či Lipšicom? Politici a mafiáni na fotkách

Súd na kauciu prepustil z väzby Ľubomíra Kudličku, považovaného za šéfa gangu takáčovcov. Bol na prvej fotke spájajúcej mafiu a politika.

TECH

O krok bližšie k základni na Mesiaci. Je plný vody

Voda sa na Mesiac dostala krátko po jeho vzniku.

Neprehliadnite tiež

Vymysleli sex robota, s ktorým možno simulovať znásilnenie

Odborníci na robotiku veria, že pri sexualite s robotmi netreba zabúdať na etický aspekt.

Cuketa v kuchyni. Od polievky až po šťavnatý koláč.

Máte jej plnú záhradu alebo ste si ju doniesli z trhu a neviete čo s ňou. Máme pre vás niekoľko overených receptov s cuketou.

Aj Katarzia povedala nie. Proti sexuálnemu násiliu vystupujú známe tváre

Kampaň poukazuje na to, že každý človek môže odmietnuť násilie v akejkoľvek podobe.

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.