VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Jedno cesto - veľa nápadov alebo trené cesto 5 x inak

Že cez sviatky nestíhate? Koniec paniky, tu je päť receptov z jedného cesta.

(Zdroj: Isifa)

Ako by sa vám páčilo z jedného cesta vyčarovať hneď niekoľko sladkých pochúťok? Môžete ho ozdobiť, obaliť, naplniť i rozdrobiť...

Základný recept na trené cesto

  • 250 g kvalitného tuku na pečenie (izbovej teploty)
  • 200 g práškového cukru
  • 1 PL pravého vanilkového cukru (môžete použiť i vanilínový alebo vanilkovú arómu)
  • 4 rovnako veľké vajíčka
  • 125 g hladkej múky (00 špeciál)
  • 125 g kukuričného škrobu (maizeny)
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva

Zmäknutý tuk rozkrájajte na kocky, vložte ho do misy, pridajte práškový a vanilkový cukor a utrite (vymiešajte) dohladka. Za stáleho miešania pridávajte postupne po jednom vajíčka. Múku premiešajte so škrobom a práškom do pečiva. Na záver po lyžiciach primiešavajte do cesta múčnu zmes. Cesto pečte na plechu alebo vo forme vystlatej papierom na pečenie, vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 30 - 45 minút, podľa výšky formy a korpusu.

Užitočné tipy: Cukor, múku aj škrob je dobré pred použitím preosiať, korpus tak bude ešte nadýchanejší. Nikdy sa nepokúšajte tuhý tuk nahradiť olejom. Cesto môžete miešať ručne vareškou, ale pokojne ho zverte i elektrickému šľahaču. Ak sa vám zdá, že sa nedarí spojiť vajíčka s tukom, nezúfajte, po pridaní múky sa cesto spojí vždy dohladka. Tekuté piškótové cesto sa pečie oveľa kratšie ako trené cesto, ktoré je husté. Nezabúdajte na to hlavne pri vyšších formách ako trenej bábovke alebo tortovom korpuse a vždy si radšej dreveným špáradlom skontrolujte, či je prepečený i stred.

Skúste s nami:

Čarovné vrstvené trifle
Suroviny na 6 - 8 porcií

  • 1 x základný trený korpus
  • 350 g mascarpone
  • 60 ml kávy
  • 30 ml likéru
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 100 g bielej čokolády
  • 250 g čerstvých jahôd
  • práškový cukor

Na dozdobenie:

  • nasekané mandle
  • nastrúhanú čokoládu
  • lístky mäty
  • kakaový prášok

Korpus rozkrájajte na malé kocky alebo ho natrhajte do misy. Polovicu korpusu pofŕkajte kávou a likérom, druhú polovicu nechajte suchú. Mascarpone vymiešajte s rozpustenou bielou čokoládou a troškou cukru na krém. Šľahačku ušľahajte dotuha. Do vysokých pohárov alebo do veľkej sklenej nádoby začnite postupne vrstviť namáčaný korpus, krém, jahody, suchý korpus, šľahačku, postup opakujte, kým neminiete všetky suroviny. Povrch dozdobte podľa fantázie.

Tip: Vrstvený dezert vyzerá naoko lepšie vo veľkej sklenej nádobe alebo miske na nožičke, horšie sa však servíruje ako jednotlivé malé porcie, ktoré sú už nadelené. Do dezertu môžete pridať i na kocky pokrájané jahodové želé alebo puding.


Prevrátený pomarančový koláč
Surovina na viac porcií

  • suroviny na základné trené cesto
  • štvorcový malý plech
  • 200 g kryštálového cukru
  • 250 ml vody
  • 3 pomaranče

Vodu s cukrom dajte do hrnca a pomaly priveďte do varu. Pomaranče medzitým dôkladne umyte. Jeden alebo dva rozkrájajte na kolieska a vložte ich do cukrového sirupu. Pomaly varte, kým neostane sirup dosť hustý, potom ho odstavte a pripravte základné trené cesto. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Plech vysteľte papierom na pečenie, na dno rozmiestnite sladké pomarančové kolieska. Polejte ich sirupom a opatrne na ne, aby sa moc nepoposúvali rozotrite trené cesto. Upečte do zlatista, vyklopte a stiahnite papier na pečenie. Ešte za horúca môžete dozdobiť škoricovým cukrom.

Tip: Do sirupu môžete pri varení pridať celú škoricu, ktorá ho prevonia. Naopak, ak sa vám nechce variť sirup, na dno plechu rozsypte rovnomerne hnedý alebo biely cukor, ktorý pod pomarančmi skaramelizuje. Citrusy môžete nahradiť aj iným ovocím.


Koláč lorda Lamingtona alebo kokosoví ježkovia
Suroviny na viac porcií

  • 1 x základný trený korpus
  • 100 g čokolády na varenie
  • 5 PL mlieka
  • 150 g tuku na pečenie
  • kakao a cukor podľa chuti
  • 200 g strúhaného kokosu

Vychladnutý korpus rozkrájajte na 9 - 12 kociek. Vo vodnom kúpeli roztopte nalámanú čokoládu, rozkrájaný tuk, mlieko a kakaový prášok a cukor podľa chuti. Koláčové štvorce po jednom namáčajte do čokoládovej polevy a potom ich obaľte v kokose.

Tip: Ak chcete upiecť koláč na veľkom plechu, nezabudnite zdvojnásobiť dávku cesta i obaľovacích surovín. Šikovnejšie gazdinky môžu vyšší korpus prerezať a naplniť džemom alebo lieskovo-orieškovou nátierkou a až potom obaliť v čokoláde a kokose. Pre lepší vzhľad sa môžete poobzerať v cukrárenských potrebách po farebnom kokose alebo si ho doma zafarbiť.


Piškótový sendvič s jahodami a šľahačkou
Suroviny na viac porcií

  • 2 x základný trený okrúhly korpus
  • 300 g jahodového džemu s kúskami jahôd
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 200 g čerstvých jahôd
  • práškový cukor na dozdobenie

Smotanu vyšľahajte do tuha spolu s cukrom na šľahačku a dajte ju schladiť. Obidva korpusy by mali byť vychladené. Jeden korpus položte dolu hlavou na podnos, potrite ho džemom, potom navrstvite šľahačku a jemne zaklopte druhým korpusom. Povrch dozdobte práškovým cukrom a čerstvými jahodami. Ak chcete, aby sa koláčik ľahšie servíroval, do stredu dajte iba džem a šľahačkou a jahodami dozdobte až jednotlivé porcie.

Tip: Na tento dezert sa zvyčajne používajú dva samostatne upečené korpusy, práve preto, aby boli v strede rovnako prepečené a džem ani šľahačka ich nerozmočili. Ak však chcete, môžete upiecť z dvojitej dávky jeden veľký korpus a v strede ho prekrojiť.


Koláčikový dezert so zmrzlinou
Suroviny na viac porcií

  • 1 x suroviny na základné trené cesto
  • 2 PL kakaového prášku
  • 2 PL mlieka
  • 1 liter kávovej alebo čokoládovej zmrzliny

Pripravte si základné trené cesto. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Trošku z cesta odoberte nabok do misky a primiešajte k nemu mlieko a kakao. Mafinový plech alebo keramické zapekacie misky dobre vymastite, naplňte do trištvrte cestom a na vrch pridajte za lyžičku hnedého cesta. Špáradlom vytvorte na povrchu mramorový efekt. Košíčky upečte, nechajte vychladnúť, prekrojte a servírujte so zmrzlinovým kopčekom v strede.

Tip: Zmrzlinu si môžete pripraviť i doma. Ak siahnete po ovocnej príchuti, snažte sa doladiť i celkové servírovanie.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  2. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  1. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  2. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  3. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  4. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  5. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  6. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  7. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  8. Leto nekončí!
  9. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  10. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 707
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 335
  3. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 329
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 796
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 293
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 208
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 113
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 081
  9. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 846
  10. Leto nekončí! 680

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Dcéru našla v nemocnici so zlomenou nohou. Tvrdia, že to si urobila sama

Po odbere krvi ostala mesačnej Liliane modrina na päte a zlomená stehenná kosť.

Neprehliadnite tiež

Legendárny zdvih z Hriešneho tanca: Hlavná herečka sa podelila o detaily z natáčania

Všetci dobre poznáme scénu, keď Baby namiesto sedenia v kúte vyskočí do náruče Patricka Swayzeho.

Keď priznajú rakovinu, rodina ich zavrhne. Juhoázijské ženy trpia potichu

Mnohé ochorenie považujú za boží trest a neliečia sa.

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.