Bulharská kuchyňa: Jahňa, ruže a červené víno

Bulharská veľvyslankyňa na Slovensku, Margarita Ganeva pripravila pre seriál Varíme s veľvyslancom tradičné veľkonočné menu.

Okrem varenia sa tentokrát aj tvorilo. Sestry Valeria a Isabela Hadjiyskové, žiačky Bulharskej základnej a strednej školy v Bratislave zdobili veľkonočné vajíčka.(Zdroj: Slovak Spectator)

"Chceli sme vám priniesť tradičné bulharské jedlá, ktoré sú typické pre veľkonočné obdobie,“ povedala Margarita Ganeva, bulharská veľvyslankyňa na Slovensku, keď predstavovala menu, ktoré vytvorila pre program Slovak Spectator a TV Sme. Dodala, že tieto konkrétne jedlá sa tiež pripravujú na tradičné oslavy ako Veľká noc alebo 6. máj, deň Svätého Georgia.

Jahňa, kultový šopský šalát a koláč kozunak však nie sú obyčajné jedlá. V bulharskej kuchyni majú hlboký symbolický význam a silnú tradíciu. Podľa veľvyslankyne „sa jahňa rodí na jar“, a jedlá z jahňaciny sa spájajú s Veľkou nocou a obetným baránkom. No jahňa, ktoré pripravili, nepochádzalo z Bulharska, jedného z najväčších producentov a vývozcov tohto druhu mäsa, ale z Tvrdošína na severe Slovenska.

„My Bulhari sme známi zdravou výživou a prakticky všetky recepty, ktoré chcem predstaviť Slovákom, sú zdravé,“ dodala Ganeva.

Olivy v šopskom šaláte nemajú čo robiť

Šopský šalát je nepochybne zdravý a človek by povedal, že ho netreba ani veľmi predstavovať. No Slováci by možno s prekvapením prijali informáciu, že mnohé „šopské“ šaláty, ktoré im servírujú v miestnych reštauráciách, sa dosť líšia od pôvodného receptu.

„Pripravili sme šopský šalát špeciálne pre tento program, lebo sme chceli ponúknuť pôvodný recept, ktorý sa vlastne nepoužíva nikde v Európe, keďže každý si doň primieša niečo svoje,“ povedala Ganeva.

Bulharská veľvyslankyňa vysvetlila aj to, že šalát nesie meno po etniku Šopi, ktorého príslušníci žijú v oblasti blízko hlavného mesta, Sofie.

„Najdôležitejšie je nedávať do tohto šalát olivy a hlávkový šalát, pretože tam podľa tradičného receptu nepatria,“ vysvetlila Ganeva.

Ruže na zjedenie

Ďalší známy bulharský produkt je ružová voda, ktorá má v krajine hlboké korene. Vyrába sa z ruží pestovaných v strednom Bulharsku v takzvaných ružových údoliach. Kvalitný olej, pôvodne používaný v kozmetike, si podľa ambasádorky našiel cestičku aj do potravinárstva, vo forme ružového džemu alebo lupienkov s ružovým olejom.

„Najlepšie obdobie na zber ruží je máj a prvé týždne júna, keď idete stredným Bulharskom ružovou dolinou okolo miest Karlovo alebo Sopot a môžete sa nadýchať vzduchu plného ružovej vône,“ povedala Ganeva a vysvetlila, že ružový olej sa vyrába zo špecifického druhu ruže, damasceny.

Keď mala porovnať slovenskú a bulharskú kuchyňu, veľvyslankyňa povedala, že spoločnou črtou je, že Slovensko aj Bulharsko produkujú veľa zeleniny. Bulhari jej však skonzumujú viac ako Slováci: „Bez ohľadu na to, či ide o obed, večeru alebo raňajky, vždy sa nájde nejaká zelenina, ktorá patrí na stôl.“ Výroba rôznych druhov syrov je ďalšou spoločnou tradíciou. No ako poznamenala, rozdiel je, že Bulhari svoje jedlá nevyprážajú, ale radšej ich pečú, dusia alebo varia v pare.

Pokiaľ ide o víno, tradícia siaha až k Trákom, no moderní Bulhari stále považujú víno nielen za nápoj, ale skôr za kultúru, povedala Ganeva, dodávajúc, že slnečná klíma Bulharska napomáha červenému vínu. „Máme veľmi peknú pieseň,“ uzavrela Ganeva, „že najkrajšie biele víno je červené. To mnohé vysvetľuje. Nejde o farbu, ale o pocit toho, kto ho ochutnáva. Súvisí to aj s tým, čo má dotyčný alebo dotyčná na tanieri.“

Jahňacie pliecko na prírodný spôsob

jahnacie-plece.jpg

  • 1,5 kg jahňacieho pliecka
  • 125 g masla
  • 2 veľké cibule
  • 5 – 6 strúčikov cesnaku
  • petržlenová vňať
  • sladká paprika
  • čierne korenie
  • bazalka
  • mäta

Postup: Jahňacie pliecko dobre opláchneme studenou vodou a utrieme osuškou. Osolíme, okoreníme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, potrieme maslom a vložíme do vrecka na pečenie. Pridáme 1-2 poháre vody, zatvoríme vrecko a prepichneme ho na pár miestach ihlou. Pečieme asi hodinu a pol v elektrickej rúre predhriatej na 180 stupňov. Po ukončení pečenia jahňacie pliecko posypeme posekanou pretržlenovou vňaťou.

Jahňacie rizoto

dsc_8257_r2619.jpg

  • 1 kg jahňacích vnútorností (drobky, srdce, slezina)
  • 5-6 strúčikov mladej cibuľky
  • 100 g guľatej ryže
  • 125 g masla
  • 2 – 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja
  • petržlen
  • kôpor
  • čierne korenie

Postup: Vnútornosti nakrájané nadrobno a uvaríme v slanej vode. Nadrobno nakrájanú cibuľku podusíme na panvici v slnečnicovom oleji a potom pridáme vnútornosti a ryžu. Keď sa ryža trošku podusí, dolejeme časť vývaru z vnútorností. Ryža dusíme kým sa neuvarí. Pridáme petržlen, kôpor a čierne korenie. Takto uvarenú zmes vylejeme na plech a dáme piecť do rúry vopred zohriatej 180 stupňov. Pečieme asi desať minút a potom zmes zalejeme rozšľahaným vajcom, do ktorého sme pridali 2 polievkové lyžice jogurtu. Vrátime do rúry a pečieme ďalších 10 minút.

Šopský šalát

sopsky_salat.jpg

  • 4 – 5 zrelých paradajok
  • 5 – 6 strúčikov mladej cibuľky alebo jedna cibuľa
  • 1 šalátová uhorka
  • 2 – 3 opečené a olúpané zelené alebo červené papriky
  • petržlenová vňať
  • ½ pohára slnečnicového oleja
  • 300 g bieleho slaného balkánskeho syra

Postup: Prísady nakrájame nadrobno, dobre rozmiešame a pridáme slnečnicový olej a podľa chuti aj čajovú lyžičku vínneho octu. Podávame na tanieri vo forme kopčekov posypaných nastrúhaným bielym balkánskym syrom.

Kozunak (veľkonočný koláč)

dsc_8263_r8829.jpg

  • 6 vajec
  • 200 ml mlieka
  • 100 g masla (príp. 150 g, aby sa cesto nelepilo)
  • 250 g cukru (príp. 300 g, ak chceme aby bol sladší)
  • 1 kg hladkej múky
  • 1 kocka kvasníc
  • hrozienka

Postup: Kvasnice zamiesime so štipkou soli, 1 vajíčkom a 1 lyžicou cukru, primiešame trochu múky a mlieko. Necháme vykysnúť. Do múky nastrúhame kôru z 1 citrónu a pridáme citrónovú šťavu. Mlieko s cukrom dôkladne vymiešame, kým sa cukor neroztopí. Vajíčka rozhabarkujeme zvlášť. Do preosiatej múky pridáme mlieko s cukrom a začneme s miesením. Potom pridáme vajíčka, nakoniec vykysnuté kvasnice. Miesime dôkladne a dosť dlho, pričom z času na čas sa cesto polievame roztopeným maslom. Necháme vykysnúť a opäť miesime . Vložíme do pripravenej formy a opäť necháme kysnúť a vložíme do rúry.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  4. Moskva alebo Petrohrad?
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  6. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  7. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  8. Nový Jaguar XF Sportbrake
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  2. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  3. Modern luxury next to the Blue Church
  4. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  5. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  6. Moskva alebo Petrohrad?
  7. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  9. HB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  10. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  1. Moskva alebo Petrohrad? 10 304
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 183
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 148
  4. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 1 683
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 646
  6. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 460
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 416
  8. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 145
  9. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 071
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 807

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

V Belgicku zadržali 112 slovenských kamiónov pre možné vykorisťovanie vodičov

Polícia skúma či nedošlo k systematickému sociálnemu dumpingu.

TRENČÍN

Strelcovi zo Smeru potvrdil súd 20 rokov za pokus o vraždu

Krajský súd zamietol odvolanie Jaroslava Baču.

ŠPORT

Zomrela bývala wimbledonská víťazka Jana Novotná

Češka zomrela vo veku 49 rokov.

Neprehliadnite tiež

Americké hviezdy zabudli šokovať. Pozrite si galériu z American Music Awards 2017

Odovzdávania hudobných cien idú často ruka v ruke s módnou extravaganciou.

Vzťahová poradňa: Môj priateľ sa veľmi podobá na môjho bývalého. Bude aj on tyran?

Psychologička odpovedá, či majú fyzicky podobní ľudia aj rovnakú povahu a či je dobré chodiť s oveľa starším mužom.

Frida Kahlo: K nešťastiu v živote mala svojský prístup, dávala ho na plátno

Mexická maliarka je dodnes legendou, dokázala konkurovať mužom a vysporiadať sa s osudovými ranami vďaka maľovaniu.

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.