Bulharská kuchyňa: Jahňa, ruže a červené víno

Bulharská veľvyslankyňa na Slovensku, Margarita Ganeva pripravila pre seriál Varíme s veľvyslancom tradičné veľkonočné menu.

Okrem varenia sa tentokrát aj tvorilo. Sestry Valeria a Isabela Hadjiyskové, žiačky Bulharskej základnej a strednej školy v Bratislave zdobili veľkonočné vajíčka.(Zdroj: Slovak Spectator)

"Chceli sme vám priniesť tradičné bulharské jedlá, ktoré sú typické pre veľkonočné obdobie,“ povedala Margarita Ganeva, bulharská veľvyslankyňa na Slovensku, keď predstavovala menu, ktoré vytvorila pre program Slovak Spectator a TV Sme. Dodala, že tieto konkrétne jedlá sa tiež pripravujú na tradičné oslavy ako Veľká noc alebo 6. máj, deň Svätého Georgia.

Jahňa, kultový šopský šalát a koláč kozunak však nie sú obyčajné jedlá. V bulharskej kuchyni majú hlboký symbolický význam a silnú tradíciu. Podľa veľvyslankyne „sa jahňa rodí na jar“, a jedlá z jahňaciny sa spájajú s Veľkou nocou a obetným baránkom. No jahňa, ktoré pripravili, nepochádzalo z Bulharska, jedného z najväčších producentov a vývozcov tohto druhu mäsa, ale z Tvrdošína na severe Slovenska.

„My Bulhari sme známi zdravou výživou a prakticky všetky recepty, ktoré chcem predstaviť Slovákom, sú zdravé,“ dodala Ganeva.

Olivy v šopskom šaláte nemajú čo robiť

Šopský šalát je nepochybne zdravý a človek by povedal, že ho netreba ani veľmi predstavovať. No Slováci by možno s prekvapením prijali informáciu, že mnohé „šopské“ šaláty, ktoré im servírujú v miestnych reštauráciách, sa dosť líšia od pôvodného receptu.

„Pripravili sme šopský šalát špeciálne pre tento program, lebo sme chceli ponúknuť pôvodný recept, ktorý sa vlastne nepoužíva nikde v Európe, keďže každý si doň primieša niečo svoje,“ povedala Ganeva.

Bulharská veľvyslankyňa vysvetlila aj to, že šalát nesie meno po etniku Šopi, ktorého príslušníci žijú v oblasti blízko hlavného mesta, Sofie.

„Najdôležitejšie je nedávať do tohto šalát olivy a hlávkový šalát, pretože tam podľa tradičného receptu nepatria,“ vysvetlila Ganeva.

Ruže na zjedenie

Ďalší známy bulharský produkt je ružová voda, ktorá má v krajine hlboké korene. Vyrába sa z ruží pestovaných v strednom Bulharsku v takzvaných ružových údoliach. Kvalitný olej, pôvodne používaný v kozmetike, si podľa ambasádorky našiel cestičku aj do potravinárstva, vo forme ružového džemu alebo lupienkov s ružovým olejom.

„Najlepšie obdobie na zber ruží je máj a prvé týždne júna, keď idete stredným Bulharskom ružovou dolinou okolo miest Karlovo alebo Sopot a môžete sa nadýchať vzduchu plného ružovej vône,“ povedala Ganeva a vysvetlila, že ružový olej sa vyrába zo špecifického druhu ruže, damasceny.

Keď mala porovnať slovenskú a bulharskú kuchyňu, veľvyslankyňa povedala, že spoločnou črtou je, že Slovensko aj Bulharsko produkujú veľa zeleniny. Bulhari jej však skonzumujú viac ako Slováci: „Bez ohľadu na to, či ide o obed, večeru alebo raňajky, vždy sa nájde nejaká zelenina, ktorá patrí na stôl.“ Výroba rôznych druhov syrov je ďalšou spoločnou tradíciou. No ako poznamenala, rozdiel je, že Bulhari svoje jedlá nevyprážajú, ale radšej ich pečú, dusia alebo varia v pare.

Pokiaľ ide o víno, tradícia siaha až k Trákom, no moderní Bulhari stále považujú víno nielen za nápoj, ale skôr za kultúru, povedala Ganeva, dodávajúc, že slnečná klíma Bulharska napomáha červenému vínu. „Máme veľmi peknú pieseň,“ uzavrela Ganeva, „že najkrajšie biele víno je červené. To mnohé vysvetľuje. Nejde o farbu, ale o pocit toho, kto ho ochutnáva. Súvisí to aj s tým, čo má dotyčný alebo dotyčná na tanieri.“

Jahňacie pliecko na prírodný spôsob

jahnacie-plece.jpg

  • 1,5 kg jahňacieho pliecka
  • 125 g masla
  • 2 veľké cibule
  • 5 – 6 strúčikov cesnaku
  • petržlenová vňať
  • sladká paprika
  • čierne korenie
  • bazalka
  • mäta

Postup: Jahňacie pliecko dobre opláchneme studenou vodou a utrieme osuškou. Osolíme, okoreníme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, potrieme maslom a vložíme do vrecka na pečenie. Pridáme 1-2 poháre vody, zatvoríme vrecko a prepichneme ho na pár miestach ihlou. Pečieme asi hodinu a pol v elektrickej rúre predhriatej na 180 stupňov. Po ukončení pečenia jahňacie pliecko posypeme posekanou pretržlenovou vňaťou.

Jahňacie rizoto

dsc_8257_r2619.jpg

  • 1 kg jahňacích vnútorností (drobky, srdce, slezina)
  • 5-6 strúčikov mladej cibuľky
  • 100 g guľatej ryže
  • 125 g masla
  • 2 – 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja
  • petržlen
  • kôpor
  • čierne korenie

Postup: Vnútornosti nakrájané nadrobno a uvaríme v slanej vode. Nadrobno nakrájanú cibuľku podusíme na panvici v slnečnicovom oleji a potom pridáme vnútornosti a ryžu. Keď sa ryža trošku podusí, dolejeme časť vývaru z vnútorností. Ryža dusíme kým sa neuvarí. Pridáme petržlen, kôpor a čierne korenie. Takto uvarenú zmes vylejeme na plech a dáme piecť do rúry vopred zohriatej 180 stupňov. Pečieme asi desať minút a potom zmes zalejeme rozšľahaným vajcom, do ktorého sme pridali 2 polievkové lyžice jogurtu. Vrátime do rúry a pečieme ďalších 10 minút.

Šopský šalát

sopsky_salat.jpg

  • 4 – 5 zrelých paradajok
  • 5 – 6 strúčikov mladej cibuľky alebo jedna cibuľa
  • 1 šalátová uhorka
  • 2 – 3 opečené a olúpané zelené alebo červené papriky
  • petržlenová vňať
  • ½ pohára slnečnicového oleja
  • 300 g bieleho slaného balkánskeho syra

Postup: Prísady nakrájame nadrobno, dobre rozmiešame a pridáme slnečnicový olej a podľa chuti aj čajovú lyžičku vínneho octu. Podávame na tanieri vo forme kopčekov posypaných nastrúhaným bielym balkánskym syrom.

Kozunak (veľkonočný koláč)

dsc_8263_r8829.jpg

  • 6 vajec
  • 200 ml mlieka
  • 100 g masla (príp. 150 g, aby sa cesto nelepilo)
  • 250 g cukru (príp. 300 g, ak chceme aby bol sladší)
  • 1 kg hladkej múky
  • 1 kocka kvasníc
  • hrozienka

Postup: Kvasnice zamiesime so štipkou soli, 1 vajíčkom a 1 lyžicou cukru, primiešame trochu múky a mlieko. Necháme vykysnúť. Do múky nastrúhame kôru z 1 citrónu a pridáme citrónovú šťavu. Mlieko s cukrom dôkladne vymiešame, kým sa cukor neroztopí. Vajíčka rozhabarkujeme zvlášť. Do preosiatej múky pridáme mlieko s cukrom a začneme s miesením. Potom pridáme vajíčka, nakoniec vykysnuté kvasnice. Miesime dôkladne a dosť dlho, pričom z času na čas sa cesto polievame roztopeným maslom. Necháme vykysnúť a opäť miesime . Vložíme do pripravenej formy a opäť necháme kysnúť a vložíme do rúry.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 21 005
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 825
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 14 785
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 178
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 602
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 259
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 324
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 397
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 284
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 117

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Chorvátsky novinár pre SME: Nie som šťastný z futbalového úspechu

Tréner Zlatko Dalič premrhal možnosť zmeniť veci.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

A čo majú urobiť, aby boli dobrí Francúzi?

Národnosť sa neurčuje podľa DNA.

Neprehliadnite tiež