Bulharská kuchyňa: Jahňa, ruže a červené víno

Bulharská veľvyslankyňa na Slovensku, Margarita Ganeva pripravila pre seriál Varíme s veľvyslancom tradičné veľkonočné menu.

Okrem varenia sa tentokrát aj tvorilo. Sestry Valeria a Isabela Hadjiyskové, žiačky Bulharskej základnej a strednej školy v Bratislave zdobili veľkonočné vajíčka.(Zdroj: Slovak Spectator)

"Chceli sme vám priniesť tradičné bulharské jedlá, ktoré sú typické pre veľkonočné obdobie,“ povedala Margarita Ganeva, bulharská veľvyslankyňa na Slovensku, keď predstavovala menu, ktoré vytvorila pre program Slovak Spectator a TV Sme. Dodala, že tieto konkrétne jedlá sa tiež pripravujú na tradičné oslavy ako Veľká noc alebo 6. máj, deň Svätého Georgia.

Jahňa, kultový šopský šalát a koláč kozunak však nie sú obyčajné jedlá. V bulharskej kuchyni majú hlboký symbolický význam a silnú tradíciu. Podľa veľvyslankyne „sa jahňa rodí na jar“, a jedlá z jahňaciny sa spájajú s Veľkou nocou a obetným baránkom. No jahňa, ktoré pripravili, nepochádzalo z Bulharska, jedného z najväčších producentov a vývozcov tohto druhu mäsa, ale z Tvrdošína na severe Slovenska.

„My Bulhari sme známi zdravou výživou a prakticky všetky recepty, ktoré chcem predstaviť Slovákom, sú zdravé,“ dodala Ganeva.

Olivy v šopskom šaláte nemajú čo robiť

Šopský šalát je nepochybne zdravý a človek by povedal, že ho netreba ani veľmi predstavovať. No Slováci by možno s prekvapením prijali informáciu, že mnohé „šopské“ šaláty, ktoré im servírujú v miestnych reštauráciách, sa dosť líšia od pôvodného receptu.

„Pripravili sme šopský šalát špeciálne pre tento program, lebo sme chceli ponúknuť pôvodný recept, ktorý sa vlastne nepoužíva nikde v Európe, keďže každý si doň primieša niečo svoje,“ povedala Ganeva.

Bulharská veľvyslankyňa vysvetlila aj to, že šalát nesie meno po etniku Šopi, ktorého príslušníci žijú v oblasti blízko hlavného mesta, Sofie.

„Najdôležitejšie je nedávať do tohto šalát olivy a hlávkový šalát, pretože tam podľa tradičného receptu nepatria,“ vysvetlila Ganeva.

Ruže na zjedenie

Ďalší známy bulharský produkt je ružová voda, ktorá má v krajine hlboké korene. Vyrába sa z ruží pestovaných v strednom Bulharsku v takzvaných ružových údoliach. Kvalitný olej, pôvodne používaný v kozmetike, si podľa ambasádorky našiel cestičku aj do potravinárstva, vo forme ružového džemu alebo lupienkov s ružovým olejom.

„Najlepšie obdobie na zber ruží je máj a prvé týždne júna, keď idete stredným Bulharskom ružovou dolinou okolo miest Karlovo alebo Sopot a môžete sa nadýchať vzduchu plného ružovej vône,“ povedala Ganeva a vysvetlila, že ružový olej sa vyrába zo špecifického druhu ruže, damasceny.

Keď mala porovnať slovenskú a bulharskú kuchyňu, veľvyslankyňa povedala, že spoločnou črtou je, že Slovensko aj Bulharsko produkujú veľa zeleniny. Bulhari jej však skonzumujú viac ako Slováci: „Bez ohľadu na to, či ide o obed, večeru alebo raňajky, vždy sa nájde nejaká zelenina, ktorá patrí na stôl.“ Výroba rôznych druhov syrov je ďalšou spoločnou tradíciou. No ako poznamenala, rozdiel je, že Bulhari svoje jedlá nevyprážajú, ale radšej ich pečú, dusia alebo varia v pare.

Pokiaľ ide o víno, tradícia siaha až k Trákom, no moderní Bulhari stále považujú víno nielen za nápoj, ale skôr za kultúru, povedala Ganeva, dodávajúc, že slnečná klíma Bulharska napomáha červenému vínu. „Máme veľmi peknú pieseň,“ uzavrela Ganeva, „že najkrajšie biele víno je červené. To mnohé vysvetľuje. Nejde o farbu, ale o pocit toho, kto ho ochutnáva. Súvisí to aj s tým, čo má dotyčný alebo dotyčná na tanieri.“

Jahňacie pliecko na prírodný spôsob

jahnacie-plece.jpg

  • 1,5 kg jahňacieho pliecka
  • 125 g masla
  • 2 veľké cibule
  • 5 – 6 strúčikov cesnaku
  • petržlenová vňať
  • sladká paprika
  • čierne korenie
  • bazalka
  • mäta

Postup: Jahňacie pliecko dobre opláchneme studenou vodou a utrieme osuškou. Osolíme, okoreníme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, potrieme maslom a vložíme do vrecka na pečenie. Pridáme 1-2 poháre vody, zatvoríme vrecko a prepichneme ho na pár miestach ihlou. Pečieme asi hodinu a pol v elektrickej rúre predhriatej na 180 stupňov. Po ukončení pečenia jahňacie pliecko posypeme posekanou pretržlenovou vňaťou.

Jahňacie rizoto

dsc_8257_r2619.jpg

  • 1 kg jahňacích vnútorností (drobky, srdce, slezina)
  • 5-6 strúčikov mladej cibuľky
  • 100 g guľatej ryže
  • 125 g masla
  • 2 – 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja
  • petržlen
  • kôpor
  • čierne korenie

Postup: Vnútornosti nakrájané nadrobno a uvaríme v slanej vode. Nadrobno nakrájanú cibuľku podusíme na panvici v slnečnicovom oleji a potom pridáme vnútornosti a ryžu. Keď sa ryža trošku podusí, dolejeme časť vývaru z vnútorností. Ryža dusíme kým sa neuvarí. Pridáme petržlen, kôpor a čierne korenie. Takto uvarenú zmes vylejeme na plech a dáme piecť do rúry vopred zohriatej 180 stupňov. Pečieme asi desať minút a potom zmes zalejeme rozšľahaným vajcom, do ktorého sme pridali 2 polievkové lyžice jogurtu. Vrátime do rúry a pečieme ďalších 10 minút.

Šopský šalát

sopsky_salat.jpg

  • 4 – 5 zrelých paradajok
  • 5 – 6 strúčikov mladej cibuľky alebo jedna cibuľa
  • 1 šalátová uhorka
  • 2 – 3 opečené a olúpané zelené alebo červené papriky
  • petržlenová vňať
  • ½ pohára slnečnicového oleja
  • 300 g bieleho slaného balkánskeho syra

Postup: Prísady nakrájame nadrobno, dobre rozmiešame a pridáme slnečnicový olej a podľa chuti aj čajovú lyžičku vínneho octu. Podávame na tanieri vo forme kopčekov posypaných nastrúhaným bielym balkánskym syrom.

Kozunak (veľkonočný koláč)

dsc_8263_r8829.jpg

  • 6 vajec
  • 200 ml mlieka
  • 100 g masla (príp. 150 g, aby sa cesto nelepilo)
  • 250 g cukru (príp. 300 g, ak chceme aby bol sladší)
  • 1 kg hladkej múky
  • 1 kocka kvasníc
  • hrozienka

Postup: Kvasnice zamiesime so štipkou soli, 1 vajíčkom a 1 lyžicou cukru, primiešame trochu múky a mlieko. Necháme vykysnúť. Do múky nastrúhame kôru z 1 citrónu a pridáme citrónovú šťavu. Mlieko s cukrom dôkladne vymiešame, kým sa cukor neroztopí. Vajíčka rozhabarkujeme zvlášť. Do preosiatej múky pridáme mlieko s cukrom a začneme s miesením. Potom pridáme vajíčka, nakoniec vykysnuté kvasnice. Miesime dôkladne a dosť dlho, pričom z času na čas sa cesto polievame roztopeným maslom. Necháme vykysnúť a opäť miesime . Vložíme do pripravenej formy a opäť necháme kysnúť a vložíme do rúry.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  2. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  7. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  8. Inteligencia vo všetkom
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  1. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  2. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  3. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  6. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  7. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  8. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  9. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  10. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  1. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 8 128
  2. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 7 526
  3. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 328
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 7 085
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 091
  6. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 5 214
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 5 090
  8. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 3 912
  9. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 069
  10. 5 krokov k vlastnému bývaniu 2 994

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Kuriózny zločin spred 50 rokov ožíva vďaka novinárovi Romanovi Kaliskému

Vlastnú susedu chcela utopiť v odpadovej šachte, napokon dostala 6 rokov.

TECH

Objavili prepojenie medzi autizmom u vnúčat a fajčením v tehotenstve

Fajčenie môže ohroziť aj vaše vnúčatá.

ŠPORT

Slováci porazili Nórov, opäť im dali tri góly

Slováci si udržali čisté konto.

Neprehliadnite tiež

Návod na prežitie v kancelárii: tipy, ako zvládnuť sedavé zamestnanie

Sedieť celý deň v práci môže mať fatálne následky na zdravie.

Nepočujúcemu môže tlmočník zachrániť rodinu, dokonca aj život

Milena Fabšičová (29) je tlmočníčkou posunkového jazyka, ktorý považuje za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.

Nové trendy pre svadobné šaty? Čipka a odhalené ramená

Inšpiráciu pre budúce nevesty priniesol Týždeň svadobnej módy v New Yorku.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop