VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Pestré veľkonočné menu

Ani v kuchyni nezabúdajte na to, že Veľká Noc má byť pestrá a veselá. Koniec pôstu - začína veľkonočné hodovanie, možno trochu v nezvyčajnom štýle...

(Zdroj: Isifa)

Tvarohová nátierka s fetou a medvedím cesnakom
Suroviny na viac porcií

  • 200 g tvarohu
  • 150 g syra feta
  • 3 ČL citrónovej šťavy
  • 2 PL olivového oleja
  • 100 g medvedieho cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Tvaroh a fetu rozmrvte do misky. Vidličkou ich roztlačte na kašu. Ak chcete nátierku bez hrudiek, pokojne ju vymixujte ponorným tyčovým mixérom alebo metličkovým šľahačom. Postupne pridávajte olej, citrónovú šťavu a nasekaný medvedí cesnak. Dochuťte soľou a korením. Pred servírovaním môžete nátierku nechať vychladiť. Servírujte s čerstvým pečivom.

Tip: Ak chcete nátierku obohatiť, nebojte sa siahnuť po cibuľke, pažítke alebo najemno postrúhanom tvrdom syre.


Morský kokteil
Suroviny na viac porcií

  • 600 g očistených malých kreviet (alebo hrebenatiek, krabov...)
  • 2 mladé cibuľky
  • 1 paradajka
  • 1 výhon stonkového zeleru (alebo polovica avokáda)
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 ČL citrónovej šťavy
  • soľ, mleté čierne korenie
  • trošku čili omáčky alebo kajenského korenia
  • sezamové semienka
  • bylinky alebo jedlé kvety na dozdobenie

Očistené krevety ponorte do vriacej vody a hneď zlejte. Rozohrejte olivový olej a krátko ich opečte na panvici so sezamovými semienkami a trochou čili omáčky alebo kajenského korenia. Preložte do misy a primiešajte k nim nadrobno pokrájané cibuľky aj zo zelenou časťou, paradajku, zeler alebo avokádo, dochuťte citrónovou šťavou a korením. Servírujte vo vyčistených a vyvarených vaječných škrupinkách, dozdobené bylinkami alebo kvetmi spolu s čerstvým pečivom alebo toastami.

Tip: Ak pripravujete na veľkonočný stôl veľa šalátov, nátierok alebo domácu majonézu z varených vajec, myslite na to už v ten deň a škrupinky si odložte.


Zelená polievka s rukolou a zemiakmi
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 300 g zemiakov
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 150 ml smotany na varenie
  • 250 g rukoly
  • 2 strúčiky cesnaku
  • bylinky podľa chuti
  • 2 PL olivového oleja
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené zemiaky rozkrájajte na malé kocky a uvarte do mäkka v zeleninovom vývare. Keď sú zemiaky úplne mäkké, pridajte 200 g nasekanej rukoly, nasekané bylinky podľa chuti, prelisovaný cesnak a olivový olej. Nechajte zovrieť, odstavte a rozmixujte ponorným mixérom dohladka. Nakoniec prilejte smotanu, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom, minútu povarte a odstavte. Servírujte dozdobené zo zvyšnou rukolou.

Tip: Ak sa vám zdá rukola prihorká, pokojne siahnite po klasickom špenáte. Polievku môžete dozdobiť i nastrúhaným syrom, opraženou slaninou alebo píniovými orieškami.


Pečená bravčová rolka plnená mandľami a sušenými marhuľami
Suroviny na viac porcií

  • 1 kg vykosteného bravčového karé
  • 200 g sušených marhúľ
  • 50 g lúpaných mandlí
  • 200 ml bieleho suchého vína
  • 2 hrubšie plátky masla
  • sušený rozmarín
  • 1 - 2 PL marhuľového džemu
  • soľ, mleté čierne korenie

Mäso umyte, osušte, zospodu narežte do tvaru písmena V alebo zboku celé rozrežte na roládový plát. Mäso nasoľte, okoreňte, zviňte a odložte prikryté do chladničky. Medzitým zahrejte víno a namočte do neho sušené marhule aj mandle asi na 15 - 30 minút. Potom ich nechajte odkvapkať a naplňte nimi mäso. Mäso zviňte, zviažte potravinárskym špagátikom a opečte na masle. Preložte do pekáča, podlejte maslom z panvice a trochou vody alebo vínom, povrch mäsa potrite džemom, posypte rozmarínom, dosoľte a prikryté pečte pri teplote 180 stupňov približne hodinu. Počas pečenia mäso prelievajte výpekom. Pred koncom môžete mäso odokryť a nechať krátko zapiecť dozlatista. Servírujte so zemiakovým šalátom alebo pyré, poprípade tenkými rezmi dozdobte studenú misu.

Tip: Ak by ste chceli mäso podávať k suchším pečeným zemiakom alebo ryži, z výpeku a smotany dorobte jemnú omáčku.


Jahňacie stehno na zelenine s gratinovanými zemiakmi
Suroviny na viac porcií

  • jahňacie stehno bez kosti (približne 1 kg)
  • 200 g fazuľových zelených strukov
  • 200 g mladej mrkvy
  • 200 g zeleniny podľa chuti (zeler, špargľa, fenikel, cuketa...)
  • 2 cibule
  • 250 ml vína podľa chuti
  • 4 - 6 strúčikov cesnaku
  • olej
  • bylinky podľa chuti
  • soľ, mleté čierne korenie

Na gratinované zemiaky:

  • 1 kg zemiakov (ošúpaných a nastrúhaných na tenké krúžky)
  • 200 ml smotany na varenie
  • Nastrúhaný muškátový oriešok
  • Soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
  • Maslo na vymastenie misy

Očistené a umyté mäso osoľte, okoreňte a narežte na tukovej časti a popichajte tam strúčiky cesnakov. Do misy z varného skla, hliny alebo liatiny vlejte trošku oleja, rozložte na kolieska pokrájané cibule, na ne uložte mäso, zalejte vínom a dajte piecť pri teplote 160 stupňov asi na 1 a pol hodiny. Medzitým si načistite a rozkrájajte zeleninu. Po uplynutí času pečenia pridajte k mäsu po bokoch nádoby kúsky zeleniny, nasekané bylinky a podľa potreby podlejte vodou. Pečte ďalšiu 1 - 2 hodiny. V malom hrnci zahrejte smotanu s muškátovým orieškom. Osušené zemiaky naukladajte po vrstvách do misy, vrstvy osoľte a okoreňte, zalejte smotanou a pomaly pečte pri teplote 160-170 stupňov približne 40 minút. Nakoniec (keď vyberiete z rúry mäso) zvýšte teplotu na 210 stupňov a zapečte povrch zemiakov asi na 10 minút dochrumkava. Hotové mäso servírujte rozkrájané na plátky spolu so zeleninou a gratinovanými zemiakmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  2. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  3. Cestou - necestou
  4. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  5. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  7. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  8. Zábavný aj sebavedomý
  9. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  10. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  1. Zdravé zuby rovná sa zdravý kôň
  2. Majsterka Európy v silovom trojboji zo SvF STU
  3. Obnova kaštieľa v Malinove
  4. Vklad na kataster vybavíte od marca elektronicky
  5. Nulový úrok pre klientov, ktorí si do mBank prenesú kreditku
  6. Ako inovovať vo vašej firme? Poradí vám odborný seminár
  7. Nové bývanie bez murovania
  8. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  9. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  10. Cestou - necestou
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 15 355
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 9 699
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 9 436
  4. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 4 639
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 640
  6. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 3 224
  7. Zábavný aj sebavedomý 3 216
  8. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 454
  9. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 2 275
  10. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 2 250

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

V ružomberskom spore pomáhajú Fiľovi veľké kalibre

Nad privatizáciou papierní sa dodnes vznášajú pochybnosti. Strach, zastrašovanie a nitky vedúce k organizovanému zločinu.

SVET

Brexit sa začína. Pozrite si čo a kedy sa stane

Rokovania s Úniou majú trvať dva roky. Pravdepodobne sa výrazne pretiahnu.

SVET

Kde ste boli, keď zomrel Fidel? A prečo na tom vôbec nezáleží

Kubánska diktatúra nie sú len vládnuci bratia.

Neprehliadnite tiež

Kate Middletonová sa rozhovorila o strastiach materstva, zažíva ich aj ona

Pocit ťažoby, stres a tlak zo zodpovednosti za deti sa nevyhýba ani princeznám. Anglická vojvodkyňa o tom hovorila na rovinu.

Herecké osobnosti, ktoré páchali násilie na ženách, no svet im odpustil

Na ich umelecké výkony vrhlo zlý tieň násilné správanie. Hoci časť fanúšikov sklamali, ich kariéry sa to väčšinou nedotklo.

Kanadská fotografka nafotila nahé ženy rôznych tvarov, užívatelia žalovali Facebooku

Ukážka pestrosti ženskej krásy opäť niektorých pohoršila.

Barbora Rakovská: Tehotenstvo mi pomohlo osobnostne aj v kariére

Pred rokmi chcela úplne skončiť so šoubiznisom. Dnes berie svoju prácu viac s nadhľadom.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop