SME
Štvrtok, 24. jún, 2021 | Meniny má JánKrížovkyKrížovky
VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Pestré veľkonočné menu

Ani v kuchyni nezabúdajte na to, že Veľká Noc má byť pestrá a veselá. Koniec pôstu - začína veľkonočné hodovanie, možno trochu v nezvyčajnom štýle...

(Zdroj: Isifa)

Tvarohová nátierka s fetou a medvedím cesnakom
Suroviny na viac porcií

  • 200 g tvarohu
  • 150 g syra feta
  • 3 ČL citrónovej šťavy
  • 2 PL olivového oleja
  • 100 g medvedieho cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Tvaroh a fetu rozmrvte do misky. Vidličkou ich roztlačte na kašu. Ak chcete nátierku bez hrudiek, pokojne ju vymixujte ponorným tyčovým mixérom alebo metličkovým šľahačom. Postupne pridávajte olej, citrónovú šťavu a nasekaný medvedí cesnak. Dochuťte soľou a korením. Pred servírovaním môžete nátierku nechať vychladiť. Servírujte s čerstvým pečivom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak chcete nátierku obohatiť, nebojte sa siahnuť po cibuľke, pažítke alebo najemno postrúhanom tvrdom syre.


Morský kokteil
Suroviny na viac porcií

  • 600 g očistených malých kreviet (alebo hrebenatiek, krabov...)
  • 2 mladé cibuľky
  • 1 paradajka
  • 1 výhon stonkového zeleru (alebo polovica avokáda)
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 ČL citrónovej šťavy
  • soľ, mleté čierne korenie
  • trošku čili omáčky alebo kajenského korenia
  • sezamové semienka
  • bylinky alebo jedlé kvety na dozdobenie

Očistené krevety ponorte do vriacej vody a hneď zlejte. Rozohrejte olivový olej a krátko ich opečte na panvici so sezamovými semienkami a trochou čili omáčky alebo kajenského korenia. Preložte do misy a primiešajte k nim nadrobno pokrájané cibuľky aj zo zelenou časťou, paradajku, zeler alebo avokádo, dochuťte citrónovou šťavou a korením. Servírujte vo vyčistených a vyvarených vaječných škrupinkách, dozdobené bylinkami alebo kvetmi spolu s čerstvým pečivom alebo toastami.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak pripravujete na veľkonočný stôl veľa šalátov, nátierok alebo domácu majonézu z varených vajec, myslite na to už v ten deň a škrupinky si odložte.


Zelená polievka s rukolou a zemiakmi
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 300 g zemiakov
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 150 ml smotany na varenie
  • 250 g rukoly
  • 2 strúčiky cesnaku
  • bylinky podľa chuti
  • 2 PL olivového oleja
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené zemiaky rozkrájajte na malé kocky a uvarte do mäkka v zeleninovom vývare. Keď sú zemiaky úplne mäkké, pridajte 200 g nasekanej rukoly, nasekané bylinky podľa chuti, prelisovaný cesnak a olivový olej. Nechajte zovrieť, odstavte a rozmixujte ponorným mixérom dohladka. Nakoniec prilejte smotanu, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom, minútu povarte a odstavte. Servírujte dozdobené zo zvyšnou rukolou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak sa vám zdá rukola prihorká, pokojne siahnite po klasickom špenáte. Polievku môžete dozdobiť i nastrúhaným syrom, opraženou slaninou alebo píniovými orieškami.


Pečená bravčová rolka plnená mandľami a sušenými marhuľami
Suroviny na viac porcií

  • 1 kg vykosteného bravčového karé
  • 200 g sušených marhúľ
  • 50 g lúpaných mandlí
  • 200 ml bieleho suchého vína
  • 2 hrubšie plátky masla
  • sušený rozmarín
  • 1 - 2 PL marhuľového džemu
  • soľ, mleté čierne korenie

Mäso umyte, osušte, zospodu narežte do tvaru písmena V alebo zboku celé rozrežte na roládový plát. Mäso nasoľte, okoreňte, zviňte a odložte prikryté do chladničky. Medzitým zahrejte víno a namočte do neho sušené marhule aj mandle asi na 15 - 30 minút. Potom ich nechajte odkvapkať a naplňte nimi mäso. Mäso zviňte, zviažte potravinárskym špagátikom a opečte na masle. Preložte do pekáča, podlejte maslom z panvice a trochou vody alebo vínom, povrch mäsa potrite džemom, posypte rozmarínom, dosoľte a prikryté pečte pri teplote 180 stupňov približne hodinu. Počas pečenia mäso prelievajte výpekom. Pred koncom môžete mäso odokryť a nechať krátko zapiecť dozlatista. Servírujte so zemiakovým šalátom alebo pyré, poprípade tenkými rezmi dozdobte studenú misu.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak by ste chceli mäso podávať k suchším pečeným zemiakom alebo ryži, z výpeku a smotany dorobte jemnú omáčku.


Jahňacie stehno na zelenine s gratinovanými zemiakmi
Suroviny na viac porcií

  • jahňacie stehno bez kosti (približne 1 kg)
  • 200 g fazuľových zelených strukov
  • 200 g mladej mrkvy
  • 200 g zeleniny podľa chuti (zeler, špargľa, fenikel, cuketa...)
  • 2 cibule
  • 250 ml vína podľa chuti
  • 4 - 6 strúčikov cesnaku
  • olej
  • bylinky podľa chuti
  • soľ, mleté čierne korenie

Na gratinované zemiaky:

  • 1 kg zemiakov (ošúpaných a nastrúhaných na tenké krúžky)
  • 200 ml smotany na varenie
  • Nastrúhaný muškátový oriešok
  • Soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
  • Maslo na vymastenie misy

Očistené a umyté mäso osoľte, okoreňte a narežte na tukovej časti a popichajte tam strúčiky cesnakov. Do misy z varného skla, hliny alebo liatiny vlejte trošku oleja, rozložte na kolieska pokrájané cibule, na ne uložte mäso, zalejte vínom a dajte piecť pri teplote 160 stupňov asi na 1 a pol hodiny. Medzitým si načistite a rozkrájajte zeleninu. Po uplynutí času pečenia pridajte k mäsu po bokoch nádoby kúsky zeleniny, nasekané bylinky a podľa potreby podlejte vodou. Pečte ďalšiu 1 - 2 hodiny. V malom hrnci zahrejte smotanu s muškátovým orieškom. Osušené zemiaky naukladajte po vrstvách do misy, vrstvy osoľte a okoreňte, zalejte smotanou a pomaly pečte pri teplote 160-170 stupňov približne 40 minút. Nakoniec (keď vyberiete z rúry mäso) zvýšte teplotu na 210 stupňov a zapečte povrch zemiakov asi na 10 minút dochrumkava. Hotové mäso servírujte rozkrájané na plátky spolu so zeleninou a gratinovanými zemiakmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  2. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  3. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  4. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  7. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  8. Vážení poslanci, to naozaj?
  9. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  2. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  3. Vážení poslanci, to naozaj?
  4. Koniec čakania na kuriéra
  5. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  6. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Václav Vydra: Ako nedostať pokutu v úseku kde je meraná rýchlosť
  9. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  10. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 10 980
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 643
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 785
  4. Stiahnite si stovky e-kníh 5 887
  5. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 4 790
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 3 612
  7. Crème de la crème po slovensky 3 031
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 975
  9. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 2 958
  10. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou 2 712
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kľúčovou zbraňou proti delta variantu koronavírusu je zaočkovanie obidvoma dávkami vakcíny.

Aktuálne je na Slovensku zaočkovaných 26 percent obyvateľstva.


11 h
Smútok futbalistov Slovenska po zápase so Španielskom na EURO 2020.

Pokazili sme si dojem, tvrdí Šatka.


Pavol Spál 10 h

Neprehliadnite tiež

Anna Grusková

Anna Grusková o príprave a vzniku inscenácie Demokratka Erža.


16 h
Alžbeta Göllnerová – Gwerková v pracovni

Život Alžbety Gwerkovej fascinuje vedcov aj divákov.


16 h
Jana Jankovičová počas jednej z disciplín v rybolovnej technike.

Jana Jankovičová sa venuje netradičnému športu.


17 h
Palacinky z ryžovej a pohánkovej múky.

Pozrite si recepty na palacinky aj koláč


19 h