VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Pestré veľkonočné menu

Ani v kuchyni nezabúdajte na to, že Veľká Noc má byť pestrá a veselá. Koniec pôstu - začína veľkonočné hodovanie, možno trochu v nezvyčajnom štýle...

(Zdroj: Isifa)

Tvarohová nátierka s fetou a medvedím cesnakom
Suroviny na viac porcií

  • 200 g tvarohu
  • 150 g syra feta
  • 3 ČL citrónovej šťavy
  • 2 PL olivového oleja
  • 100 g medvedieho cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Tvaroh a fetu rozmrvte do misky. Vidličkou ich roztlačte na kašu. Ak chcete nátierku bez hrudiek, pokojne ju vymixujte ponorným tyčovým mixérom alebo metličkovým šľahačom. Postupne pridávajte olej, citrónovú šťavu a nasekaný medvedí cesnak. Dochuťte soľou a korením. Pred servírovaním môžete nátierku nechať vychladiť. Servírujte s čerstvým pečivom.

Tip: Ak chcete nátierku obohatiť, nebojte sa siahnuť po cibuľke, pažítke alebo najemno postrúhanom tvrdom syre.


Morský kokteil
Suroviny na viac porcií

  • 600 g očistených malých kreviet (alebo hrebenatiek, krabov...)
  • 2 mladé cibuľky
  • 1 paradajka
  • 1 výhon stonkového zeleru (alebo polovica avokáda)
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 ČL citrónovej šťavy
  • soľ, mleté čierne korenie
  • trošku čili omáčky alebo kajenského korenia
  • sezamové semienka
  • bylinky alebo jedlé kvety na dozdobenie

Očistené krevety ponorte do vriacej vody a hneď zlejte. Rozohrejte olivový olej a krátko ich opečte na panvici so sezamovými semienkami a trochou čili omáčky alebo kajenského korenia. Preložte do misy a primiešajte k nim nadrobno pokrájané cibuľky aj zo zelenou časťou, paradajku, zeler alebo avokádo, dochuťte citrónovou šťavou a korením. Servírujte vo vyčistených a vyvarených vaječných škrupinkách, dozdobené bylinkami alebo kvetmi spolu s čerstvým pečivom alebo toastami.

Tip: Ak pripravujete na veľkonočný stôl veľa šalátov, nátierok alebo domácu majonézu z varených vajec, myslite na to už v ten deň a škrupinky si odložte.


Zelená polievka s rukolou a zemiakmi
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 300 g zemiakov
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 150 ml smotany na varenie
  • 250 g rukoly
  • 2 strúčiky cesnaku
  • bylinky podľa chuti
  • 2 PL olivového oleja
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené zemiaky rozkrájajte na malé kocky a uvarte do mäkka v zeleninovom vývare. Keď sú zemiaky úplne mäkké, pridajte 200 g nasekanej rukoly, nasekané bylinky podľa chuti, prelisovaný cesnak a olivový olej. Nechajte zovrieť, odstavte a rozmixujte ponorným mixérom dohladka. Nakoniec prilejte smotanu, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom, minútu povarte a odstavte. Servírujte dozdobené zo zvyšnou rukolou.

Tip: Ak sa vám zdá rukola prihorká, pokojne siahnite po klasickom špenáte. Polievku môžete dozdobiť i nastrúhaným syrom, opraženou slaninou alebo píniovými orieškami.


Pečená bravčová rolka plnená mandľami a sušenými marhuľami
Suroviny na viac porcií

  • 1 kg vykosteného bravčového karé
  • 200 g sušených marhúľ
  • 50 g lúpaných mandlí
  • 200 ml bieleho suchého vína
  • 2 hrubšie plátky masla
  • sušený rozmarín
  • 1 - 2 PL marhuľového džemu
  • soľ, mleté čierne korenie

Mäso umyte, osušte, zospodu narežte do tvaru písmena V alebo zboku celé rozrežte na roládový plát. Mäso nasoľte, okoreňte, zviňte a odložte prikryté do chladničky. Medzitým zahrejte víno a namočte do neho sušené marhule aj mandle asi na 15 - 30 minút. Potom ich nechajte odkvapkať a naplňte nimi mäso. Mäso zviňte, zviažte potravinárskym špagátikom a opečte na masle. Preložte do pekáča, podlejte maslom z panvice a trochou vody alebo vínom, povrch mäsa potrite džemom, posypte rozmarínom, dosoľte a prikryté pečte pri teplote 180 stupňov približne hodinu. Počas pečenia mäso prelievajte výpekom. Pred koncom môžete mäso odokryť a nechať krátko zapiecť dozlatista. Servírujte so zemiakovým šalátom alebo pyré, poprípade tenkými rezmi dozdobte studenú misu.

Tip: Ak by ste chceli mäso podávať k suchším pečeným zemiakom alebo ryži, z výpeku a smotany dorobte jemnú omáčku.


Jahňacie stehno na zelenine s gratinovanými zemiakmi
Suroviny na viac porcií

  • jahňacie stehno bez kosti (približne 1 kg)
  • 200 g fazuľových zelených strukov
  • 200 g mladej mrkvy
  • 200 g zeleniny podľa chuti (zeler, špargľa, fenikel, cuketa...)
  • 2 cibule
  • 250 ml vína podľa chuti
  • 4 - 6 strúčikov cesnaku
  • olej
  • bylinky podľa chuti
  • soľ, mleté čierne korenie

Na gratinované zemiaky:

  • 1 kg zemiakov (ošúpaných a nastrúhaných na tenké krúžky)
  • 200 ml smotany na varenie
  • Nastrúhaný muškátový oriešok
  • Soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
  • Maslo na vymastenie misy

Očistené a umyté mäso osoľte, okoreňte a narežte na tukovej časti a popichajte tam strúčiky cesnakov. Do misy z varného skla, hliny alebo liatiny vlejte trošku oleja, rozložte na kolieska pokrájané cibule, na ne uložte mäso, zalejte vínom a dajte piecť pri teplote 160 stupňov asi na 1 a pol hodiny. Medzitým si načistite a rozkrájajte zeleninu. Po uplynutí času pečenia pridajte k mäsu po bokoch nádoby kúsky zeleniny, nasekané bylinky a podľa potreby podlejte vodou. Pečte ďalšiu 1 - 2 hodiny. V malom hrnci zahrejte smotanu s muškátovým orieškom. Osušené zemiaky naukladajte po vrstvách do misy, vrstvy osoľte a okoreňte, zalejte smotanou a pomaly pečte pri teplote 160-170 stupňov približne 40 minút. Nakoniec (keď vyberiete z rúry mäso) zvýšte teplotu na 210 stupňov a zapečte povrch zemiakov asi na 10 minút dochrumkava. Hotové mäso servírujte rozkrájané na plátky spolu so zeleninou a gratinovanými zemiakmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  2. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  3. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  4. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  5. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  6. Slovanet spustil LTE internet aj v okolí Prešova
  7. Košickí športovci „pustili žilou“
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  9. Počet predplatiteľov SME.sk dosiahol ďalší rekord
  10. Olympiáda ukradne fanúšikom hodiny spánku
  1. Fascinuje ma nadšenie mladých ľudí, s akým hltajú nové trendy
  2. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  3. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  4. Chute a vône kórejskej kuchyne priamo v METRO
  5. Adient je tretí najlepší zamestnávateľ
  6. 8 krokov k príprave na zdravé tehotenstvo
  7. Študenti SPU skúmajú vplyv rýchlostnej cesty na život obyvateľov
  8. V Botanickej záhrade predstavia nežnú krásu orchideí
  9. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  10. Príbeh tradičného družstva - príbeh Daniela Hrudu
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 18 507
  2. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 622
  3. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 9 400
  4. Hektická Moskva, ktorá nikdy nespí 8 830
  5. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 6 842
  6. Počet predplatiteľov SME.sk dosiahol ďalší rekord 6 306
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 226
  8. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 4 463
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 2 989
  10. Olympiáda ukradne fanúšikom hodiny spánku 2 767

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kuzminová: Dochádzali mi sily, tŕpli nohy. Prísť s vlajkou však bol môj sen

Kuzminová si pri streľbe opakovala: Ja som tá voda, ktorá ťa drží nad vodou.

ŠPORT

Slováci nevyužili pomoc Rusov. Je to sklamanie, priznal Graňák

Slováci mali šancu priamo preniknúť medzi najlepšiu osmičku.

TECH

Päť hier na telefón, s ktorými si precvičíte mozgové závity

Dokážete navrhnúť najlepšiu križovatku a mechanické puzzle?

Neprehliadnite tiež

Jedenásť trendov pre záhradu v roku 2018

Nový rok prináša nové trendy pre vašu záhradu, balkón aj terasu.

Kokosový olej na akné? Zaručené zázraky radšej nečakajte

Upcháva póry a ako krém ho používať netreba.

Hlasová pedagogička Eva Žilineková: V hlase a v prejave je najdôležitejšia ľudskosť

Rukami jej prešla viac ako stovka moderátorov. Mikrofonický hlas nepovažuje za najdôležitejšiu vec v brandži.

Burberry robí odvážny krok, v ich novej kampani sa bozkávajú muži

Značka, ktorá kedysi vyrábala kabáty pre staršie dámy, dnes podporuje LGBT.

Justin Timberlake: Jeho osobnosť ho predurčovala k sólovej dráhe

Je všestranným umelcom, no v poslednom čase ho najviac teší najmä rola otca.