SME

Pestré veľkonočné menu

Ani v kuchyni nezabúdajte na to, že Veľká Noc má byť pestrá a veselá. Koniec pôstu - začína veľkonočné hodovanie, možno trochu v nezvyčajnom štýle...

(Zdroj: Isifa)

Tvarohová nátierka s fetou a medvedím cesnakom
Suroviny na viac porcií

  • 200 g tvarohu
  • 150 g syra feta
  • 3 ČL citrónovej šťavy
  • 2 PL olivového oleja
  • 100 g medvedieho cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Tvaroh a fetu rozmrvte do misky. Vidličkou ich roztlačte na kašu. Ak chcete nátierku bez hrudiek, pokojne ju vymixujte ponorným tyčovým mixérom alebo metličkovým šľahačom. Postupne pridávajte olej, citrónovú šťavu a nasekaný medvedí cesnak. Dochuťte soľou a korením. Pred servírovaním môžete nátierku nechať vychladiť. Servírujte s čerstvým pečivom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak chcete nátierku obohatiť, nebojte sa siahnuť po cibuľke, pažítke alebo najemno postrúhanom tvrdom syre.


Morský kokteil
Suroviny na viac porcií

  • 600 g očistených malých kreviet (alebo hrebenatiek, krabov...)
  • 2 mladé cibuľky
  • 1 paradajka
  • 1 výhon stonkového zeleru (alebo polovica avokáda)
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 ČL citrónovej šťavy
  • soľ, mleté čierne korenie
  • trošku čili omáčky alebo kajenského korenia
  • sezamové semienka
  • bylinky alebo jedlé kvety na dozdobenie

Očistené krevety ponorte do vriacej vody a hneď zlejte. Rozohrejte olivový olej a krátko ich opečte na panvici so sezamovými semienkami a trochou čili omáčky alebo kajenského korenia. Preložte do misy a primiešajte k nim nadrobno pokrájané cibuľky aj zo zelenou časťou, paradajku, zeler alebo avokádo, dochuťte citrónovou šťavou a korením. Servírujte vo vyčistených a vyvarených vaječných škrupinkách, dozdobené bylinkami alebo kvetmi spolu s čerstvým pečivom alebo toastami.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak pripravujete na veľkonočný stôl veľa šalátov, nátierok alebo domácu majonézu z varených vajec, myslite na to už v ten deň a škrupinky si odložte.


Zelená polievka s rukolou a zemiakmi
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 300 g zemiakov
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 150 ml smotany na varenie
  • 250 g rukoly
  • 2 strúčiky cesnaku
  • bylinky podľa chuti
  • 2 PL olivového oleja
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené zemiaky rozkrájajte na malé kocky a uvarte do mäkka v zeleninovom vývare. Keď sú zemiaky úplne mäkké, pridajte 200 g nasekanej rukoly, nasekané bylinky podľa chuti, prelisovaný cesnak a olivový olej. Nechajte zovrieť, odstavte a rozmixujte ponorným mixérom dohladka. Nakoniec prilejte smotanu, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom, minútu povarte a odstavte. Servírujte dozdobené zo zvyšnou rukolou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak sa vám zdá rukola prihorká, pokojne siahnite po klasickom špenáte. Polievku môžete dozdobiť i nastrúhaným syrom, opraženou slaninou alebo píniovými orieškami.


Pečená bravčová rolka plnená mandľami a sušenými marhuľami
Suroviny na viac porcií

  • 1 kg vykosteného bravčového karé
  • 200 g sušených marhúľ
  • 50 g lúpaných mandlí
  • 200 ml bieleho suchého vína
  • 2 hrubšie plátky masla
  • sušený rozmarín
  • 1 - 2 PL marhuľového džemu
  • soľ, mleté čierne korenie

Mäso umyte, osušte, zospodu narežte do tvaru písmena V alebo zboku celé rozrežte na roládový plát. Mäso nasoľte, okoreňte, zviňte a odložte prikryté do chladničky. Medzitým zahrejte víno a namočte do neho sušené marhule aj mandle asi na 15 - 30 minút. Potom ich nechajte odkvapkať a naplňte nimi mäso. Mäso zviňte, zviažte potravinárskym špagátikom a opečte na masle. Preložte do pekáča, podlejte maslom z panvice a trochou vody alebo vínom, povrch mäsa potrite džemom, posypte rozmarínom, dosoľte a prikryté pečte pri teplote 180 stupňov približne hodinu. Počas pečenia mäso prelievajte výpekom. Pred koncom môžete mäso odokryť a nechať krátko zapiecť dozlatista. Servírujte so zemiakovým šalátom alebo pyré, poprípade tenkými rezmi dozdobte studenú misu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ak by ste chceli mäso podávať k suchším pečeným zemiakom alebo ryži, z výpeku a smotany dorobte jemnú omáčku.


Jahňacie stehno na zelenine s gratinovanými zemiakmi
Suroviny na viac porcií

  • jahňacie stehno bez kosti (približne 1 kg)
  • 200 g fazuľových zelených strukov
  • 200 g mladej mrkvy
  • 200 g zeleniny podľa chuti (zeler, špargľa, fenikel, cuketa...)
  • 2 cibule
  • 250 ml vína podľa chuti
  • 4 - 6 strúčikov cesnaku
  • olej
  • bylinky podľa chuti
  • soľ, mleté čierne korenie

Na gratinované zemiaky:

  • 1 kg zemiakov (ošúpaných a nastrúhaných na tenké krúžky)
  • 200 ml smotany na varenie
  • Nastrúhaný muškátový oriešok
  • Soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
  • Maslo na vymastenie misy

Očistené a umyté mäso osoľte, okoreňte a narežte na tukovej časti a popichajte tam strúčiky cesnakov. Do misy z varného skla, hliny alebo liatiny vlejte trošku oleja, rozložte na kolieska pokrájané cibule, na ne uložte mäso, zalejte vínom a dajte piecť pri teplote 160 stupňov asi na 1 a pol hodiny. Medzitým si načistite a rozkrájajte zeleninu. Po uplynutí času pečenia pridajte k mäsu po bokoch nádoby kúsky zeleniny, nasekané bylinky a podľa potreby podlejte vodou. Pečte ďalšiu 1 - 2 hodiny. V malom hrnci zahrejte smotanu s muškátovým orieškom. Osušené zemiaky naukladajte po vrstvách do misy, vrstvy osoľte a okoreňte, zalejte smotanou a pomaly pečte pri teplote 160-170 stupňov približne 40 minút. Nakoniec (keď vyberiete z rúry mäso) zvýšte teplotu na 210 stupňov a zapečte povrch zemiakov asi na 10 minút dochrumkava. Hotové mäso servírujte rozkrájané na plátky spolu so zeleninou a gratinovanými zemiakmi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 033
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 635
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 889
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 690
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 813
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 220
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 151
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 218
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 326
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 292
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 174
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 891
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 806
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 029
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 582
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu