VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Pestré veľkonočné menu

Ani v kuchyni nezabúdajte na to, že Veľká Noc má byť pestrá a veselá. Koniec pôstu - začína veľkonočné hodovanie, možno trochu v nezvyčajnom štýle...

(Zdroj: Isifa)

Tvarohová nátierka s fetou a medvedím cesnakom
Suroviny na viac porcií

  • 200 g tvarohu
  • 150 g syra feta
  • 3 ČL citrónovej šťavy
  • 2 PL olivového oleja
  • 100 g medvedieho cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Tvaroh a fetu rozmrvte do misky. Vidličkou ich roztlačte na kašu. Ak chcete nátierku bez hrudiek, pokojne ju vymixujte ponorným tyčovým mixérom alebo metličkovým šľahačom. Postupne pridávajte olej, citrónovú šťavu a nasekaný medvedí cesnak. Dochuťte soľou a korením. Pred servírovaním môžete nátierku nechať vychladiť. Servírujte s čerstvým pečivom.

Tip: Ak chcete nátierku obohatiť, nebojte sa siahnuť po cibuľke, pažítke alebo najemno postrúhanom tvrdom syre.


Morský kokteil
Suroviny na viac porcií

  • 600 g očistených malých kreviet (alebo hrebenatiek, krabov...)
  • 2 mladé cibuľky
  • 1 paradajka
  • 1 výhon stonkového zeleru (alebo polovica avokáda)
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 ČL citrónovej šťavy
  • soľ, mleté čierne korenie
  • trošku čili omáčky alebo kajenského korenia
  • sezamové semienka
  • bylinky alebo jedlé kvety na dozdobenie

Očistené krevety ponorte do vriacej vody a hneď zlejte. Rozohrejte olivový olej a krátko ich opečte na panvici so sezamovými semienkami a trochou čili omáčky alebo kajenského korenia. Preložte do misy a primiešajte k nim nadrobno pokrájané cibuľky aj zo zelenou časťou, paradajku, zeler alebo avokádo, dochuťte citrónovou šťavou a korením. Servírujte vo vyčistených a vyvarených vaječných škrupinkách, dozdobené bylinkami alebo kvetmi spolu s čerstvým pečivom alebo toastami.

Tip: Ak pripravujete na veľkonočný stôl veľa šalátov, nátierok alebo domácu majonézu z varených vajec, myslite na to už v ten deň a škrupinky si odložte.


Zelená polievka s rukolou a zemiakmi
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 300 g zemiakov
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 150 ml smotany na varenie
  • 250 g rukoly
  • 2 strúčiky cesnaku
  • bylinky podľa chuti
  • 2 PL olivového oleja
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené zemiaky rozkrájajte na malé kocky a uvarte do mäkka v zeleninovom vývare. Keď sú zemiaky úplne mäkké, pridajte 200 g nasekanej rukoly, nasekané bylinky podľa chuti, prelisovaný cesnak a olivový olej. Nechajte zovrieť, odstavte a rozmixujte ponorným mixérom dohladka. Nakoniec prilejte smotanu, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom, minútu povarte a odstavte. Servírujte dozdobené zo zvyšnou rukolou.

Tip: Ak sa vám zdá rukola prihorká, pokojne siahnite po klasickom špenáte. Polievku môžete dozdobiť i nastrúhaným syrom, opraženou slaninou alebo píniovými orieškami.


Pečená bravčová rolka plnená mandľami a sušenými marhuľami
Suroviny na viac porcií

  • 1 kg vykosteného bravčového karé
  • 200 g sušených marhúľ
  • 50 g lúpaných mandlí
  • 200 ml bieleho suchého vína
  • 2 hrubšie plátky masla
  • sušený rozmarín
  • 1 - 2 PL marhuľového džemu
  • soľ, mleté čierne korenie

Mäso umyte, osušte, zospodu narežte do tvaru písmena V alebo zboku celé rozrežte na roládový plát. Mäso nasoľte, okoreňte, zviňte a odložte prikryté do chladničky. Medzitým zahrejte víno a namočte do neho sušené marhule aj mandle asi na 15 - 30 minút. Potom ich nechajte odkvapkať a naplňte nimi mäso. Mäso zviňte, zviažte potravinárskym špagátikom a opečte na masle. Preložte do pekáča, podlejte maslom z panvice a trochou vody alebo vínom, povrch mäsa potrite džemom, posypte rozmarínom, dosoľte a prikryté pečte pri teplote 180 stupňov približne hodinu. Počas pečenia mäso prelievajte výpekom. Pred koncom môžete mäso odokryť a nechať krátko zapiecť dozlatista. Servírujte so zemiakovým šalátom alebo pyré, poprípade tenkými rezmi dozdobte studenú misu.

Tip: Ak by ste chceli mäso podávať k suchším pečeným zemiakom alebo ryži, z výpeku a smotany dorobte jemnú omáčku.


Jahňacie stehno na zelenine s gratinovanými zemiakmi
Suroviny na viac porcií

  • jahňacie stehno bez kosti (približne 1 kg)
  • 200 g fazuľových zelených strukov
  • 200 g mladej mrkvy
  • 200 g zeleniny podľa chuti (zeler, špargľa, fenikel, cuketa...)
  • 2 cibule
  • 250 ml vína podľa chuti
  • 4 - 6 strúčikov cesnaku
  • olej
  • bylinky podľa chuti
  • soľ, mleté čierne korenie

Na gratinované zemiaky:

  • 1 kg zemiakov (ošúpaných a nastrúhaných na tenké krúžky)
  • 200 ml smotany na varenie
  • Nastrúhaný muškátový oriešok
  • Soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
  • Maslo na vymastenie misy

Očistené a umyté mäso osoľte, okoreňte a narežte na tukovej časti a popichajte tam strúčiky cesnakov. Do misy z varného skla, hliny alebo liatiny vlejte trošku oleja, rozložte na kolieska pokrájané cibule, na ne uložte mäso, zalejte vínom a dajte piecť pri teplote 160 stupňov asi na 1 a pol hodiny. Medzitým si načistite a rozkrájajte zeleninu. Po uplynutí času pečenia pridajte k mäsu po bokoch nádoby kúsky zeleniny, nasekané bylinky a podľa potreby podlejte vodou. Pečte ďalšiu 1 - 2 hodiny. V malom hrnci zahrejte smotanu s muškátovým orieškom. Osušené zemiaky naukladajte po vrstvách do misy, vrstvy osoľte a okoreňte, zalejte smotanou a pomaly pečte pri teplote 160-170 stupňov približne 40 minút. Nakoniec (keď vyberiete z rúry mäso) zvýšte teplotu na 210 stupňov a zapečte povrch zemiakov asi na 10 minút dochrumkava. Hotové mäso servírujte rozkrájané na plátky spolu so zeleninou a gratinovanými zemiakmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  2. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  3. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  4. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  5. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  6. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  7. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  8. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  9. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  10. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 9 154
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 891
  3. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 8 147
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 435
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 710
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 504
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 186
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 702
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 403
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 673

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Poliaci vyšetrujú Štrougala. Na Slovensku sú zločiny premlčané

Poľsko rieši štyri prípady usmrtenia ľudí elektrinou na hranici s ČSSR. Na slovenskej časti hranice s Rakúskom ich zomrelo vyše štyridsať.

KOMENTÁRE

Pripomeňme si, že režim bol naozaj zločinecký

Námietka, že ÚPN v Poľsku má väčšie právomoci, je nemiestna.

TECH

Veľký objav astronómov, ďaleké planéty môžu mať vodu aj život

V systéme Trappist-1 je sedem Zemi podobných planét.

KOMENTÁRE

Každý astronóm a tvorca nových liekov im pripomína, aké sú nuly

Namiesto cesty ľudstva na Mars, rozprávajú blázni o malom človeku.

Neprehliadnite tiež

Lucia Šoralová: Materstvom svoj život odovzdávate niekomu inému

Slovenská šansoniérka, ktorá sa usadila v Česku, spevom vyjadruje svoju identitu ženy, umelkyne, matky aj manželky.

Šesť najznámejších modeliek, ktoré sa narodili ako muži

V modelingovom priemysle sa im darí rúcať všetky tabu.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Každá masáž je iná. Viete, ktorá je pre vás tá pravá?

Naše telo potrebuje dotyky a jednou z foriem, ako mu ich dopriať, sú relaxačné či liečivé masáže.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop