Škoricovo-orechové slimáky

Slimáky, osie hniezda, špirálky. Na pomenovaní zmotaných kysnutých koláčikov sa nevieme zhodnúť už roky. Na neodolateľnej chuti sa ale zhodne každý.

(Zdroj: Isifa)

Škoricovo-orechové slimáky
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 kocka droždia
  • 300 ml vlažného mlieka
  • 100 ml roztopeného tuku
  • 4 PL kryštálového cukru
  • štipka soli
  • múka na podsypávanie

Na plnku:

  • 150 g hnedého cukru
  • 80 masla
  • 1 PL mletej škorice
  • 100 g nasekaných orechov
  • 50 g nasekaného sušeného ovocia

Z vlažného mlieka, cukru a namrveného droždia pripravte kvások. Po chvíľke doň primiešajte, štipku soli, roztopené, ale nie horúce maslo a obidve múky. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho krátko vykysnúť. Na pomúčenej doske ho vyvaľkajte na plát, posypte ho hnedým cukrom zmiešaným so škoricou, rovnomerne prelejte rozpusteným maslom, rozsypte nasekané orechy a sušené ovocie, zviňte nahusto do rolády a rozkrájajte na 2 cm plátky. Tie naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do studenej rúry. Rúru zapnite na 180 stupňov, kde koláčiky dokysnú, a upečte dozlatista.

Tip: Ak chcete koláčiky menšie, rozdeľte cesto ešte pred vyvaľkaním na dva alebo tri bochníky. Naopak, ak chcete koláče vysoké a bohaté, rozkrojené kúsky upečte vo forme na mafiny, kde sa nebudú dotýkať a každý sa podvihne pri kysnutí dovrchu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 14 256
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 332
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 7 853
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 883
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 236
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 575
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 401
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 348
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 228
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 726

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.