SME
Pondelok, 22. apríl , 2019
VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Sladká veľkonočná nádielka

Upečte si spolu s nami koláče a torty, ktoré sa budú krásne vynímať i na vašom sviatočnom stole.

(Zdroj: Isifa)

Čučoriedkovo-citrónová torta
Suroviny na viac porcií

Na korpus:

  • 4 vajíčka
  • 200 g hnedého cukru
  • 2 PL medu
  • 100 ml citrónovej šťavy
  • 100 ml oleja
  • 210 g polohrubej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 150 g čučoriedok
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy

Na krém a dozdobenie:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g práškového cukru
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • 50 g čučoriedok

Vymastite a vysypte tortovú formu, rúru predhrejte a 180 stupňov. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Žĺtky vyšľahajte s hnedým cukrom do penista. Pridajte olej, med a citrónovú šťavu. Postupne zapracujte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec zľahka primiešajte ručne sneh z bielkov. Cesto preložte do formy a po povrchu rozložte polovicu čučoriedok. Cesto vložte do rúry. Asi za päť minút alebo keď sa čučoriedky z povrchu stratia - rýchlo, aby ste rúru pridlho nevyvetrali, rozložte po povrchu druhú polovicu čučoriedok. Korpus pečte približne 30 minút, podľa výšky. Medzitým zmiešajte práškový cukor s mascarpone a citrónovou šťavou a kôrou a odložte do chladničky. Hotový korpus po vychladnutí prekrojte, potrite krémom a dozdobte čučoriedkami.

Tip: Druhú polovicu čučoriedok vhodenú do cesta môžete najskôr obaliť v múke, aby neklesli rýchlo ku dnu. Ak chcete tortu potrieť i zvonka, zdvojnásobte dávku krému. Ak chcete krém ešte lahodnejší a hustejší, primiešajte doň roztopenú bielu čokoládu.


Kokosovo-malinový koláč
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 250 g polohrubej múky
  • 160 g masla
  • 60 práškového cukru
  • 1 vajíčko
  • 2 PL strúhaného kokosu

Na plnku:

  • 100 g tvarohu
  • 1 vajíčko
  • 3 PL strúhaného kokosu
  • 4 PL sladeného kondenzovaného mlieka
  • 200 g malinového džemu
  • čerstvé maliny
  • kokos na posypanie

Všetky suroviny na cesto spracujte dokopy, aby vám vzniklo krehké keksíkové cesto podobné lineckému. Zabaľte ho do fólie a odložte do chladničky asi na hodinu. Pred vaľkaním kúsok cesta odtrhnite a odložte bokom na zajačiky, kvietky alebo iné ozdoby. Cesto vyvaľkajte na kruh vo veľkosti formy, preneste ho do nej a prstami ho pritlačte aj o okraje formy. Dno popichajte vidličkou. Zmiešajte tvaroh, vajíčko, sladené mlieko a kokos a hmotou potrite spodok cesta. Navrch natrite rovnomerne malinový džem a naukladajte čerstvé maliny. Nakoniec koláč posypte kokosom a dozdobte vykrojenými ozdobami z cesta. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov približne 20 minút alebo kým cesto nechytí ružovkastý nádych.


Orechová bábovka s citrónovou polevou
Suroviny na viac porcií

  • 350 g hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 220 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového pudingového prášku
  • 5 vajíčok
  • 100 ml oleja
  • 250 g bieleho jogurtu
  • 150 g mletých orechov
  • tuk a múka na vysypanie formy

Na polevu:

  • 300 ml práškového cukru
  • 3 PL horúceho mlieka
  • 5 PL citrónovej šťavy

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Formu na bábovku vymastite a vysypte. Bielky vyšľahajte dotuha. Pridajte cukor a premiešajte. Postupne pridávajte po jednom žĺtky, olej a jogurt. Nakoniec primiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva, pudingovým práškom a namletými orechmi. Cesto prelejte do formy a dajte piecť. Pečte približne 35 - 45 minút. Na prípravu polevy zmiešajte elektrickým šľahačom citrónovú šťavu s horúcim mliekom a najlepšie preosiatym cukor. Hotovú bábovku vyklopte, nechajte vychladnúť a polejte polevou.

Tip: Na prípravu polevy môžete použiť i limety alebo pomaranče. Ak nechcete osviežujúci polevu, pokojne bábovku polejte roztopenou bielou alebo horkou čokoládou, ktorá sa tiež výborne hodí k orieškovej chuti.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 18 931
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 12 553
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 043
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 642
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 873
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 432
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 402
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 654
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 469
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 080

Hlavné správy zo Sme.sk

Hriešnica, prekliata dcéra či bohyňa. Kto bola Morena

Jarný zvyk odráža krvavé pohanské rituály.

Letiaca zapálená figurína Moreny.

Ukrajinci išli do rizika. Do čela krajiny si vybrali novú tvár

Volodymyr Zelenskyj bude novým ukrajinským prezidentom.

Volodymyr Zelenskyj po zverejnení exit pollov.

Pri Poslednej večeri urobil Leonardo da Vinci fatálnu chybu

O omyle, ktorého sa dopustil maliar, sa hovorí málo.

Slovenský hokejista Richard Pánik v drese Arizony Coyotes.

Neprehliadnite tiež

Zuby budúcnosti: Ako pomôžu moderné technológie v starostlivosti o chrup?

Ústna hygiena sa vďaka moderným technológiám mení a zjednodušuje.

Naučte sa vyberať správny mejkap, raz a navždy

Záleží na tom, aké produkty si nanášame na tvár.

Selma Blair

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.