VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Sladká veľkonočná nádielka

Upečte si spolu s nami koláče a torty, ktoré sa budú krásne vynímať i na vašom sviatočnom stole.

(Zdroj: Isifa)

Čučoriedkovo-citrónová torta
Suroviny na viac porcií

Na korpus:

  • 4 vajíčka
  • 200 g hnedého cukru
  • 2 PL medu
  • 100 ml citrónovej šťavy
  • 100 ml oleja
  • 210 g polohrubej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 150 g čučoriedok
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy

Na krém a dozdobenie:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g práškového cukru
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • 50 g čučoriedok

Vymastite a vysypte tortovú formu, rúru predhrejte a 180 stupňov. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Žĺtky vyšľahajte s hnedým cukrom do penista. Pridajte olej, med a citrónovú šťavu. Postupne zapracujte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec zľahka primiešajte ručne sneh z bielkov. Cesto preložte do formy a po povrchu rozložte polovicu čučoriedok. Cesto vložte do rúry. Asi za päť minút alebo keď sa čučoriedky z povrchu stratia - rýchlo, aby ste rúru pridlho nevyvetrali, rozložte po povrchu druhú polovicu čučoriedok. Korpus pečte približne 30 minút, podľa výšky. Medzitým zmiešajte práškový cukor s mascarpone a citrónovou šťavou a kôrou a odložte do chladničky. Hotový korpus po vychladnutí prekrojte, potrite krémom a dozdobte čučoriedkami.

Tip: Druhú polovicu čučoriedok vhodenú do cesta môžete najskôr obaliť v múke, aby neklesli rýchlo ku dnu. Ak chcete tortu potrieť i zvonka, zdvojnásobte dávku krému. Ak chcete krém ešte lahodnejší a hustejší, primiešajte doň roztopenú bielu čokoládu.


Kokosovo-malinový koláč
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 250 g polohrubej múky
  • 160 g masla
  • 60 práškového cukru
  • 1 vajíčko
  • 2 PL strúhaného kokosu

Na plnku:

  • 100 g tvarohu
  • 1 vajíčko
  • 3 PL strúhaného kokosu
  • 4 PL sladeného kondenzovaného mlieka
  • 200 g malinového džemu
  • čerstvé maliny
  • kokos na posypanie

Všetky suroviny na cesto spracujte dokopy, aby vám vzniklo krehké keksíkové cesto podobné lineckému. Zabaľte ho do fólie a odložte do chladničky asi na hodinu. Pred vaľkaním kúsok cesta odtrhnite a odložte bokom na zajačiky, kvietky alebo iné ozdoby. Cesto vyvaľkajte na kruh vo veľkosti formy, preneste ho do nej a prstami ho pritlačte aj o okraje formy. Dno popichajte vidličkou. Zmiešajte tvaroh, vajíčko, sladené mlieko a kokos a hmotou potrite spodok cesta. Navrch natrite rovnomerne malinový džem a naukladajte čerstvé maliny. Nakoniec koláč posypte kokosom a dozdobte vykrojenými ozdobami z cesta. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov približne 20 minút alebo kým cesto nechytí ružovkastý nádych.


Orechová bábovka s citrónovou polevou
Suroviny na viac porcií

  • 350 g hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 220 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového pudingového prášku
  • 5 vajíčok
  • 100 ml oleja
  • 250 g bieleho jogurtu
  • 150 g mletých orechov
  • tuk a múka na vysypanie formy

Na polevu:

  • 300 ml práškového cukru
  • 3 PL horúceho mlieka
  • 5 PL citrónovej šťavy

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Formu na bábovku vymastite a vysypte. Bielky vyšľahajte dotuha. Pridajte cukor a premiešajte. Postupne pridávajte po jednom žĺtky, olej a jogurt. Nakoniec primiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva, pudingovým práškom a namletými orechmi. Cesto prelejte do formy a dajte piecť. Pečte približne 35 - 45 minút. Na prípravu polevy zmiešajte elektrickým šľahačom citrónovú šťavu s horúcim mliekom a najlepšie preosiatym cukor. Hotovú bábovku vyklopte, nechajte vychladnúť a polejte polevou.

Tip: Na prípravu polevy môžete použiť i limety alebo pomaranče. Ak nechcete osviežujúci polevu, pokojne bábovku polejte roztopenou bielou alebo horkou čokoládou, ktorá sa tiež výborne hodí k orieškovej chuti.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  2. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  2. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  3. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  4. Hitparáda štiav
  5. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  6. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  7. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  8. Malé knedličky, veľké dojmy
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  10. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 741
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 783
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 055
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 437
  5. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 5 424
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 391
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 462
  8. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 716
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 353
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 190

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zoznam vecí, na ktorých chce ušetriť štátna zdravotná poisťovňa

Výber úsporných opatrení, ako ho navrhla Všeobecná zdravotná poisťovňa.

TECH

BlackBerry vstáva z mŕtvych, chystá novinku s klávesnicou

Klávesnica, touchpad, dobre čitateľný displej a kvalitné fotoaparáty.

KOMENTÁRE

Pozrime sa na pád predsedu Danka z výslnia

Aj keby výložky z pyžamy neodpáral, určite im už bozkami lásku neprejavuje.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop