SME

Sladká veľkonočná nádielka

Upečte si spolu s nami koláče a torty, ktoré sa budú krásne vynímať i na vašom sviatočnom stole.

(Zdroj: Isifa)

Čučoriedkovo-citrónová torta
Suroviny na viac porcií

Na korpus:

  • 4 vajíčka
  • 200 g hnedého cukru
  • 2 PL medu
  • 100 ml citrónovej šťavy
  • 100 ml oleja
  • 210 g polohrubej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 150 g čučoriedok
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy

Na krém a dozdobenie:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 250 g mascarpone
  • 100 g práškového cukru
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • 50 g čučoriedok

Vymastite a vysypte tortovú formu, rúru predhrejte a 180 stupňov. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Žĺtky vyšľahajte s hnedým cukrom do penista. Pridajte olej, med a citrónovú šťavu. Postupne zapracujte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec zľahka primiešajte ručne sneh z bielkov. Cesto preložte do formy a po povrchu rozložte polovicu čučoriedok. Cesto vložte do rúry. Asi za päť minút alebo keď sa čučoriedky z povrchu stratia - rýchlo, aby ste rúru pridlho nevyvetrali, rozložte po povrchu druhú polovicu čučoriedok. Korpus pečte približne 30 minút, podľa výšky. Medzitým zmiešajte práškový cukor s mascarpone a citrónovou šťavou a kôrou a odložte do chladničky. Hotový korpus po vychladnutí prekrojte, potrite krémom a dozdobte čučoriedkami.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Druhú polovicu čučoriedok vhodenú do cesta môžete najskôr obaliť v múke, aby neklesli rýchlo ku dnu. Ak chcete tortu potrieť i zvonka, zdvojnásobte dávku krému. Ak chcete krém ešte lahodnejší a hustejší, primiešajte doň roztopenú bielu čokoládu.


Kokosovo-malinový koláč
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 250 g polohrubej múky
  • 160 g masla
  • 60 práškového cukru
  • 1 vajíčko
  • 2 PL strúhaného kokosu

Na plnku:

  • 100 g tvarohu
  • 1 vajíčko
  • 3 PL strúhaného kokosu
  • 4 PL sladeného kondenzovaného mlieka
  • 200 g malinového džemu
  • čerstvé maliny
  • kokos na posypanie

Všetky suroviny na cesto spracujte dokopy, aby vám vzniklo krehké keksíkové cesto podobné lineckému. Zabaľte ho do fólie a odložte do chladničky asi na hodinu. Pred vaľkaním kúsok cesta odtrhnite a odložte bokom na zajačiky, kvietky alebo iné ozdoby. Cesto vyvaľkajte na kruh vo veľkosti formy, preneste ho do nej a prstami ho pritlačte aj o okraje formy. Dno popichajte vidličkou. Zmiešajte tvaroh, vajíčko, sladené mlieko a kokos a hmotou potrite spodok cesta. Navrch natrite rovnomerne malinový džem a naukladajte čerstvé maliny. Nakoniec koláč posypte kokosom a dozdobte vykrojenými ozdobami z cesta. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov približne 20 minút alebo kým cesto nechytí ružovkastý nádych.

SkryťVypnúť reklamu

Orechová bábovka s citrónovou polevou
Suroviny na viac porcií

  • 350 g hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 220 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového pudingového prášku
  • 5 vajíčok
  • 100 ml oleja
  • 250 g bieleho jogurtu
  • 150 g mletých orechov
  • tuk a múka na vysypanie formy

Na polevu:

  • 300 ml práškového cukru
  • 3 PL horúceho mlieka
  • 5 PL citrónovej šťavy

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Formu na bábovku vymastite a vysypte. Bielky vyšľahajte dotuha. Pridajte cukor a premiešajte. Postupne pridávajte po jednom žĺtky, olej a jogurt. Nakoniec primiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva, pudingovým práškom a namletými orechmi. Cesto prelejte do formy a dajte piecť. Pečte približne 35 - 45 minút. Na prípravu polevy zmiešajte elektrickým šľahačom citrónovú šťavu s horúcim mliekom a najlepšie preosiatym cukor. Hotovú bábovku vyklopte, nechajte vychladnúť a polejte polevou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Na prípravu polevy môžete použiť i limety alebo pomaranče. Ak nechcete osviežujúci polevu, pokojne bábovku polejte roztopenou bielou alebo horkou čokoládou, ktorá sa tiež výborne hodí k orieškovej chuti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 990
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 599
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 819
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 630
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 286
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 927
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 413
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 125
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 210
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 652
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 444
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 875
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 758
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 559
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu