Bylinky, ktoré by vám v kuchyni určite nemali chýbať

Čo si na jar vysiať do záhradky alebo na balkón, aby ste mali pri varení naporúdzi

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Ak ste sa v posledných týždňoch s nadšením vrhli na obrábanie záhradky alebo si vysádzate rastliny na balkóne, určite nezabudnite na bylinky. Sú pomerne nenáročné na pestovanie a dokážu nádherne prevoňať a spestriť jedlá i nápoje. Ak ich v sezóne neminiete čerstvé, nasušíte si z vlastnej úrody aj zásoby na zimné obdobie. Poradíme, ktoré by vám v kuchyni určite nemali chýbať a na čo ich použiť.

V záhrade problém s priestorom nie je, ak vysádzate len na balkón alebo dokonca na okenný parapet, postačí vám základné trio bazalka, mäta, tymian. Za zváženie stojí aj tradičný petržlen, no vyberte si vňaťovú odrodu. Tieto bylinky sú najuniverzálnejšie a hojne sa používajú v pestrých jarných a letných jedlách či nápojoch.

Prenikavá bazalka

Bazalka má výraznú korenistú chuť a tvorí nerozlučnú dvojicu s paradajkami. Talianska kuchyňa by sa bez nej nezaobišla. Používa sa v surovom stave do šalátov alebo sa z nej pripravuje pesto – obľúbená zmes na cestoviny. Do polievok či omáčok sa pridáva tesne pred dovarením, aby sa neznehodnotili esenciálne oleje a zachovala si chuť i vôňu. Hodí sa aj k rybám aj hydine a výborne sa dopĺňa s citrónom. Skúste pár lístkami ozvláštniť citronádu alebo si pripravte bazalkovo-limetkový sorbet.

Bazalka je vynikajúcim zdrojom vitamínu K, ktorý je priamo zapojený do procesu zrážania krvi, napomáha rast buniek i mineralizáciu kostí. Podporuje metabolizmus a chuť do jedla a nezanedbateľné sú aj protizápalové účinky.

Voňavá mäta pieporná

Čo vám napadne, keď zacítite pepermintovú vôňu mäty? Čaj na zimné večery alebo osviežujúce mojito na horúce letné dni. V našich končinách je mäta známa najmä z nápojov či kozmetiky, pri varení sa používa skôr

v severoafrickej, arabskej alebo ázijskej kuchyni. Hojne sa pridáva do šalátov pripravovaných z bulguru či kuskusu s čerstvou zeleninou. Hodí sa k jahňaciemu mäsu, ale aj ku krevetám a rybám. Chladiváa svieža chuť mäty vynikne aj v kombinácii s čokoládou, preto sa nebojte túto bylinku vyskúšať aj pri pečení.

Mäta, podobne ako bazalka, podporuje trávenie, zaberá pri kolikách, kŕčoch a plynatosti. Jej prenikavá aróma pomáha pri problémoch s dýchaním a nádche.

Tymian do kytičky

Tymian pochádza zo suchých trávnatých oblastí južnej Európy a tiež je jednou zo základných kulinárskych byliniek najmä francúzskej kuchyne. Nesmie chýbať v tzv. bouquet garni – kytičke byliniek, ktorá sa nechá vyvariť v polievkach, omáčkach a rôznych vývaroch. Zloženie byliniek sa mení podľa receptu i regiónu, ale tymian a bobkový list zväčša zostávajú. Na rozdiel od bazalky sa tymian do varenia pridáva skôr, aby sa stihli uvoľniť voňavé oleje. Smelo ho pridávajte do jedál s baklažánom, paprikami, ale hodí sa aj k paradajkám a výborné sú zemiaky alebo koreňová zelenina pečené s tymianom. Nezabudnite naň ani pri letných grilovačkách, je perfektný do marinád na mäso, na rybách zase vynikne s citrónom.

Zo zdravotného hľadiska má tymian protizápalové účinky, ktoré fungujú vnútorne, napríklad pri nachladnutí a kašli, ale i zvonka na koži. Zo všetkých spomínaných byliniek existuje veľa odrôd. Pred vysadením si preštudujte, ktoré sa najviac hodia na varenie, alebo ak kupujete sadeničky, poraďte sa predajcom na trhu.

Cestoviny s cuketou, paradajkami a bazalkou

  • 250 g cestovín (druh podľa chuti)bylinky-2.jpg
  • 1 menšia cuketa
  • 150 g cherry paradajok
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • zväzok čerstvej bazalky (5-6 väčších lístkov)
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • parmezán na podávanie
  1. Cestoviny dajte variť do osolenej vody podľa návodu.
  2. Medzitým umyte cuketu, pozdĺžne ju prekrojte a nakrájajte na plátky s hrúbkou dva až tri milimetre. Cherry paradajky tiež umyte a prekrojte ich na polovicu. A ešte si pripravte cesnak, ktorý očistite a nakrájajte na menšie plátky.
  3. Na panvici si rozohrejte asi dve lyžice olivového oleja, pridajte cesnak a nakrájanú cuketu. Občas premiešajte a opekajte, kým cuketa trochu nezmäkne. Ak nemáte radi cesnak, vyberte ho z panvice. Pridajte prepolené rajčiny, orestujte ich, prilejte do panvice menšiu naberačku vody z cestovín a chvíľu povarte.
  4. Omáčku odstavte, dochuťte soľou a mletým čiernym korením a na záver pridajte nasekané alebo natrhané lístky bazalky. Uvarené cestoviny zlejte a nasypte ich do panvice. Poriadne premiešajte. Cestoviny môžete podávať posypané parmezánom a ozdobené lístkami čerstvej bazalky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Hitparáda štiav
  2. 14. ročník AmCham „JOB FAIR“ v Košiciach
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  5. Malé knedličky, veľké dojmy
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  7. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  8. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  9. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  10. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 946
  2. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 224
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 716
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 988
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 790
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 031
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 513
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 128
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 412
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 189

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. Keď pôjdeme tvrdou silou, nemáme šancu.

TECH

Nokii sa podarilo vstať z mŕtvych. Ukázali Nokiu 3310

Majú Android, nízku cenu a dobrý hardvér.

ŠPORT

Sagan ukázal cit pre taktiku a ešte lepšiu formu ako pred rokom

V sobotu bol druhý, v nedeľu už vyhral.

Neprehliadnite tiež

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.

Niečo pre odvážne: Trblietavá glamour móda

Trblietky a lesklé materiály sa tento rok vracajú na scénu v plnej paráde.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop