SME
Pondelok, 22. apríl , 2019

Bylinky, ktoré by vám v kuchyni určite nemali chýbať

Čo si na jar vysiať do záhradky alebo na balkón, aby ste mali pri varení naporúdzi

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Ak ste sa v posledných týždňoch s nadšením vrhli na obrábanie záhradky alebo si vysádzate rastliny na balkóne, určite nezabudnite na bylinky. Sú pomerne nenáročné na pestovanie a dokážu nádherne prevoňať a spestriť jedlá i nápoje. Ak ich v sezóne neminiete čerstvé, nasušíte si z vlastnej úrody aj zásoby na zimné obdobie. Poradíme, ktoré by vám v kuchyni určite nemali chýbať a na čo ich použiť.

V záhrade problém s priestorom nie je, ak vysádzate len na balkón alebo dokonca na okenný parapet, postačí vám základné trio bazalka, mäta, tymian. Za zváženie stojí aj tradičný petržlen, no vyberte si vňaťovú odrodu. Tieto bylinky sú najuniverzálnejšie a hojne sa používajú v pestrých jarných a letných jedlách či nápojoch.

Prenikavá bazalka

Bazalka má výraznú korenistú chuť a tvorí nerozlučnú dvojicu s paradajkami. Talianska kuchyňa by sa bez nej nezaobišla. Používa sa v surovom stave do šalátov alebo sa z nej pripravuje pesto – obľúbená zmes na cestoviny. Do polievok či omáčok sa pridáva tesne pred dovarením, aby sa neznehodnotili esenciálne oleje a zachovala si chuť i vôňu. Hodí sa aj k rybám aj hydine a výborne sa dopĺňa s citrónom. Skúste pár lístkami ozvláštniť citronádu alebo si pripravte bazalkovo-limetkový sorbet.

Bazalka je vynikajúcim zdrojom vitamínu K, ktorý je priamo zapojený do procesu zrážania krvi, napomáha rast buniek i mineralizáciu kostí. Podporuje metabolizmus a chuť do jedla a nezanedbateľné sú aj protizápalové účinky.

Voňavá mäta pieporná

Čo vám napadne, keď zacítite pepermintovú vôňu mäty? Čaj na zimné večery alebo osviežujúce mojito na horúce letné dni. V našich končinách je mäta známa najmä z nápojov či kozmetiky, pri varení sa používa skôr

v severoafrickej, arabskej alebo ázijskej kuchyni. Hojne sa pridáva do šalátov pripravovaných z bulguru či kuskusu s čerstvou zeleninou. Hodí sa k jahňaciemu mäsu, ale aj ku krevetám a rybám. Chladiváa svieža chuť mäty vynikne aj v kombinácii s čokoládou, preto sa nebojte túto bylinku vyskúšať aj pri pečení.

Mäta, podobne ako bazalka, podporuje trávenie, zaberá pri kolikách, kŕčoch a plynatosti. Jej prenikavá aróma pomáha pri problémoch s dýchaním a nádche.

Tymian do kytičky

Tymian pochádza zo suchých trávnatých oblastí južnej Európy a tiež je jednou zo základných kulinárskych byliniek najmä francúzskej kuchyne. Nesmie chýbať v tzv. bouquet garni – kytičke byliniek, ktorá sa nechá vyvariť v polievkach, omáčkach a rôznych vývaroch. Zloženie byliniek sa mení podľa receptu i regiónu, ale tymian a bobkový list zväčša zostávajú. Na rozdiel od bazalky sa tymian do varenia pridáva skôr, aby sa stihli uvoľniť voňavé oleje. Smelo ho pridávajte do jedál s baklažánom, paprikami, ale hodí sa aj k paradajkám a výborné sú zemiaky alebo koreňová zelenina pečené s tymianom. Nezabudnite naň ani pri letných grilovačkách, je perfektný do marinád na mäso, na rybách zase vynikne s citrónom.

Zo zdravotného hľadiska má tymian protizápalové účinky, ktoré fungujú vnútorne, napríklad pri nachladnutí a kašli, ale i zvonka na koži. Zo všetkých spomínaných byliniek existuje veľa odrôd. Pred vysadením si preštudujte, ktoré sa najviac hodia na varenie, alebo ak kupujete sadeničky, poraďte sa predajcom na trhu.

Cestoviny s cuketou, paradajkami a bazalkou

  • 250 g cestovín (druh podľa chuti)bylinky-2.jpg
  • 1 menšia cuketa
  • 150 g cherry paradajok
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • zväzok čerstvej bazalky (5-6 väčších lístkov)
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • parmezán na podávanie
  1. Cestoviny dajte variť do osolenej vody podľa návodu.
  2. Medzitým umyte cuketu, pozdĺžne ju prekrojte a nakrájajte na plátky s hrúbkou dva až tri milimetre. Cherry paradajky tiež umyte a prekrojte ich na polovicu. A ešte si pripravte cesnak, ktorý očistite a nakrájajte na menšie plátky.
  3. Na panvici si rozohrejte asi dve lyžice olivového oleja, pridajte cesnak a nakrájanú cuketu. Občas premiešajte a opekajte, kým cuketa trochu nezmäkne. Ak nemáte radi cesnak, vyberte ho z panvice. Pridajte prepolené rajčiny, orestujte ich, prilejte do panvice menšiu naberačku vody z cestovín a chvíľu povarte.
  4. Omáčku odstavte, dochuťte soľou a mletým čiernym korením a na záver pridajte nasekané alebo natrhané lístky bazalky. Uvarené cestoviny zlejte a nasypte ich do panvice. Poriadne premiešajte. Cestoviny môžete podávať posypané parmezánom a ozdobené lístkami čerstvej bazalky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 18 941
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 12 555
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 044
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 644
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 873
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 430
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 393
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 655
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 471
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 079

Hlavné správy zo Sme.sk

Hriešnica, prekliata dcéra či bohyňa. Kto bola Morena

Jarný zvyk odráža krvavé pohanské rituály.

Letiaca zapálená figurína Moreny.

Ukrajinci išli do rizika. Do čela krajiny si vybrali novú tvár

Volodymyr Zelenskyj bude novým ukrajinským prezidentom.

Volodymyr Zelenskyj po zverejnení exit pollov.

Pri Poslednej večeri urobil Leonardo da Vinci fatálnu chybu

O omyle, ktorého sa dopustil maliar, sa hovorí málo.

Slovenský hokejista Richard Pánik v drese Arizony Coyotes.

Neprehliadnite tiež

Zuby budúcnosti: Ako pomôžu moderné technológie v starostlivosti o chrup?

Ústna hygiena sa vďaka moderným technológiám mení a zjednodušuje.

Naučte sa vyberať správny mejkap, raz a navždy

Záleží na tom, aké produkty si nanášame na tvár.

Selma Blair

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.