Bylinky, ktoré by vám v kuchyni určite nemali chýbať

Čo si na jar vysiať do záhradky alebo na balkón, aby ste mali pri varení naporúdzi

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Ak ste sa v posledných týždňoch s nadšením vrhli na obrábanie záhradky alebo si vysádzate rastliny na balkóne, určite nezabudnite na bylinky. Sú pomerne nenáročné na pestovanie a dokážu nádherne prevoňať a spestriť jedlá i nápoje. Ak ich v sezóne neminiete čerstvé, nasušíte si z vlastnej úrody aj zásoby na zimné obdobie. Poradíme, ktoré by vám v kuchyni určite nemali chýbať a na čo ich použiť.

V záhrade problém s priestorom nie je, ak vysádzate len na balkón alebo dokonca na okenný parapet, postačí vám základné trio bazalka, mäta, tymian. Za zváženie stojí aj tradičný petržlen, no vyberte si vňaťovú odrodu. Tieto bylinky sú najuniverzálnejšie a hojne sa používajú v pestrých jarných a letných jedlách či nápojoch.

Prenikavá bazalka

Bazalka má výraznú korenistú chuť a tvorí nerozlučnú dvojicu s paradajkami. Talianska kuchyňa by sa bez nej nezaobišla. Používa sa v surovom stave do šalátov alebo sa z nej pripravuje pesto – obľúbená zmes na cestoviny. Do polievok či omáčok sa pridáva tesne pred dovarením, aby sa neznehodnotili esenciálne oleje a zachovala si chuť i vôňu. Hodí sa aj k rybám aj hydine a výborne sa dopĺňa s citrónom. Skúste pár lístkami ozvláštniť citronádu alebo si pripravte bazalkovo-limetkový sorbet.

Bazalka je vynikajúcim zdrojom vitamínu K, ktorý je priamo zapojený do procesu zrážania krvi, napomáha rast buniek i mineralizáciu kostí. Podporuje metabolizmus a chuť do jedla a nezanedbateľné sú aj protizápalové účinky.

Voňavá mäta pieporná

Čo vám napadne, keď zacítite pepermintovú vôňu mäty? Čaj na zimné večery alebo osviežujúce mojito na horúce letné dni. V našich končinách je mäta známa najmä z nápojov či kozmetiky, pri varení sa používa skôr

v severoafrickej, arabskej alebo ázijskej kuchyni. Hojne sa pridáva do šalátov pripravovaných z bulguru či kuskusu s čerstvou zeleninou. Hodí sa k jahňaciemu mäsu, ale aj ku krevetám a rybám. Chladiváa svieža chuť mäty vynikne aj v kombinácii s čokoládou, preto sa nebojte túto bylinku vyskúšať aj pri pečení.

Mäta, podobne ako bazalka, podporuje trávenie, zaberá pri kolikách, kŕčoch a plynatosti. Jej prenikavá aróma pomáha pri problémoch s dýchaním a nádche.

Tymian do kytičky

Tymian pochádza zo suchých trávnatých oblastí južnej Európy a tiež je jednou zo základných kulinárskych byliniek najmä francúzskej kuchyne. Nesmie chýbať v tzv. bouquet garni – kytičke byliniek, ktorá sa nechá vyvariť v polievkach, omáčkach a rôznych vývaroch. Zloženie byliniek sa mení podľa receptu i regiónu, ale tymian a bobkový list zväčša zostávajú. Na rozdiel od bazalky sa tymian do varenia pridáva skôr, aby sa stihli uvoľniť voňavé oleje. Smelo ho pridávajte do jedál s baklažánom, paprikami, ale hodí sa aj k paradajkám a výborné sú zemiaky alebo koreňová zelenina pečené s tymianom. Nezabudnite naň ani pri letných grilovačkách, je perfektný do marinád na mäso, na rybách zase vynikne s citrónom.

Zo zdravotného hľadiska má tymian protizápalové účinky, ktoré fungujú vnútorne, napríklad pri nachladnutí a kašli, ale i zvonka na koži. Zo všetkých spomínaných byliniek existuje veľa odrôd. Pred vysadením si preštudujte, ktoré sa najviac hodia na varenie, alebo ak kupujete sadeničky, poraďte sa predajcom na trhu.

Cestoviny s cuketou, paradajkami a bazalkou

  • 250 g cestovín (druh podľa chuti)bylinky-2.jpg
  • 1 menšia cuketa
  • 150 g cherry paradajok
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • zväzok čerstvej bazalky (5-6 väčších lístkov)
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • parmezán na podávanie
  1. Cestoviny dajte variť do osolenej vody podľa návodu.
  2. Medzitým umyte cuketu, pozdĺžne ju prekrojte a nakrájajte na plátky s hrúbkou dva až tri milimetre. Cherry paradajky tiež umyte a prekrojte ich na polovicu. A ešte si pripravte cesnak, ktorý očistite a nakrájajte na menšie plátky.
  3. Na panvici si rozohrejte asi dve lyžice olivového oleja, pridajte cesnak a nakrájanú cuketu. Občas premiešajte a opekajte, kým cuketa trochu nezmäkne. Ak nemáte radi cesnak, vyberte ho z panvice. Pridajte prepolené rajčiny, orestujte ich, prilejte do panvice menšiu naberačku vody z cestovín a chvíľu povarte.
  4. Omáčku odstavte, dochuťte soľou a mletým čiernym korením a na záver pridajte nasekané alebo natrhané lístky bazalky. Uvarené cestoviny zlejte a nasypte ich do panvice. Poriadne premiešajte. Cestoviny môžete podávať posypané parmezánom a ozdobené lístkami čerstvej bazalky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 855
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 055
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 11 770
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 796
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 430
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 978
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 596
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 604
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 499
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 225

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto bude udeľovať Ficove štátne vyznamenania

Nové štátne ceny chce udeľovať vláda.

Stĺpček Jakuba Fila

Vatry zvrchovanosti, Svätopluk. Prečo nie august 1968?

Že si komunisti nevšimli november ´89, sa stalo smutnosmiešnou glosou ich sveta.

KULTÚRA

Vraždu Kuciaka nemali chuť spracúvať. Ukázalo sa, že je čas

Joj chystá tretie pokračovanie seriálu Za sklom.

Neprehliadnite tiež

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.