Bylinky, ktoré by vám v kuchyni určite nemali chýbať

Čo si na jar vysiať do záhradky alebo na balkón, aby ste mali pri varení naporúdzi

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Ak ste sa v posledných týždňoch s nadšením vrhli na obrábanie záhradky alebo si vysádzate rastliny na balkóne, určite nezabudnite na bylinky. Sú pomerne nenáročné na pestovanie a dokážu nádherne prevoňať a spestriť jedlá i nápoje. Ak ich v sezóne neminiete čerstvé, nasušíte si z vlastnej úrody aj zásoby na zimné obdobie. Poradíme, ktoré by vám v kuchyni určite nemali chýbať a na čo ich použiť.

V záhrade problém s priestorom nie je, ak vysádzate len na balkón alebo dokonca na okenný parapet, postačí vám základné trio bazalka, mäta, tymian. Za zváženie stojí aj tradičný petržlen, no vyberte si vňaťovú odrodu. Tieto bylinky sú najuniverzálnejšie a hojne sa používajú v pestrých jarných a letných jedlách či nápojoch.

Prenikavá bazalka

Bazalka má výraznú korenistú chuť a tvorí nerozlučnú dvojicu s paradajkami. Talianska kuchyňa by sa bez nej nezaobišla. Používa sa v surovom stave do šalátov alebo sa z nej pripravuje pesto – obľúbená zmes na cestoviny. Do polievok či omáčok sa pridáva tesne pred dovarením, aby sa neznehodnotili esenciálne oleje a zachovala si chuť i vôňu. Hodí sa aj k rybám aj hydine a výborne sa dopĺňa s citrónom. Skúste pár lístkami ozvláštniť citronádu alebo si pripravte bazalkovo-limetkový sorbet.

Bazalka je vynikajúcim zdrojom vitamínu K, ktorý je priamo zapojený do procesu zrážania krvi, napomáha rast buniek i mineralizáciu kostí. Podporuje metabolizmus a chuť do jedla a nezanedbateľné sú aj protizápalové účinky.

Voňavá mäta pieporná

Čo vám napadne, keď zacítite pepermintovú vôňu mäty? Čaj na zimné večery alebo osviežujúce mojito na horúce letné dni. V našich končinách je mäta známa najmä z nápojov či kozmetiky, pri varení sa používa skôr

v severoafrickej, arabskej alebo ázijskej kuchyni. Hojne sa pridáva do šalátov pripravovaných z bulguru či kuskusu s čerstvou zeleninou. Hodí sa k jahňaciemu mäsu, ale aj ku krevetám a rybám. Chladiváa svieža chuť mäty vynikne aj v kombinácii s čokoládou, preto sa nebojte túto bylinku vyskúšať aj pri pečení.

Mäta, podobne ako bazalka, podporuje trávenie, zaberá pri kolikách, kŕčoch a plynatosti. Jej prenikavá aróma pomáha pri problémoch s dýchaním a nádche.

Tymian do kytičky

Tymian pochádza zo suchých trávnatých oblastí južnej Európy a tiež je jednou zo základných kulinárskych byliniek najmä francúzskej kuchyne. Nesmie chýbať v tzv. bouquet garni – kytičke byliniek, ktorá sa nechá vyvariť v polievkach, omáčkach a rôznych vývaroch. Zloženie byliniek sa mení podľa receptu i regiónu, ale tymian a bobkový list zväčša zostávajú. Na rozdiel od bazalky sa tymian do varenia pridáva skôr, aby sa stihli uvoľniť voňavé oleje. Smelo ho pridávajte do jedál s baklažánom, paprikami, ale hodí sa aj k paradajkám a výborné sú zemiaky alebo koreňová zelenina pečené s tymianom. Nezabudnite naň ani pri letných grilovačkách, je perfektný do marinád na mäso, na rybách zase vynikne s citrónom.

Zo zdravotného hľadiska má tymian protizápalové účinky, ktoré fungujú vnútorne, napríklad pri nachladnutí a kašli, ale i zvonka na koži. Zo všetkých spomínaných byliniek existuje veľa odrôd. Pred vysadením si preštudujte, ktoré sa najviac hodia na varenie, alebo ak kupujete sadeničky, poraďte sa predajcom na trhu.

Cestoviny s cuketou, paradajkami a bazalkou

  • 250 g cestovín (druh podľa chuti)bylinky-2.jpg
  • 1 menšia cuketa
  • 150 g cherry paradajok
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • zväzok čerstvej bazalky (5-6 väčších lístkov)
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • parmezán na podávanie
  1. Cestoviny dajte variť do osolenej vody podľa návodu.
  2. Medzitým umyte cuketu, pozdĺžne ju prekrojte a nakrájajte na plátky s hrúbkou dva až tri milimetre. Cherry paradajky tiež umyte a prekrojte ich na polovicu. A ešte si pripravte cesnak, ktorý očistite a nakrájajte na menšie plátky.
  3. Na panvici si rozohrejte asi dve lyžice olivového oleja, pridajte cesnak a nakrájanú cuketu. Občas premiešajte a opekajte, kým cuketa trochu nezmäkne. Ak nemáte radi cesnak, vyberte ho z panvice. Pridajte prepolené rajčiny, orestujte ich, prilejte do panvice menšiu naberačku vody z cestovín a chvíľu povarte.
  4. Omáčku odstavte, dochuťte soľou a mletým čiernym korením a na záver pridajte nasekané alebo natrhané lístky bazalky. Uvarené cestoviny zlejte a nasypte ich do panvice. Poriadne premiešajte. Cestoviny môžete podávať posypané parmezánom a ozdobené lístkami čerstvej bazalky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  6. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  7. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 27 047
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 9 233
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 211
  4. Kreditná karta – áno alebo nie 7 996
  5. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 709
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 5 281
  7. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 5 266
  8. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 5 218
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 4 611
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 963

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Dlhy by mal štát odpúšťať budúci rok. Náklady vyčísľujú

Šéf SNS Andrej Danko spomína aj ďalší generálny pardon v Sociálnej poisťovni. Komore exekútorov sa to nepáči.

PODCAST DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Liek existoval, aj tak ho takmer nechali umrieť

Príbeh, ktorý opisuje slovenské zdravotníctvo.

ŠPORT

Takto Sagana často neuvidíte. Čudoval sa aj Svorada

Trojnásobný majster sveta získal šiesty národný titul skvelým spôsobom.

ŽENA

Rozkvitnutá krása: Ako udržať rezané kvety čerstvé čo najdlhšie?

Rezané kvety sú krásne, no nie trvácne.

Neprehliadnite tiež

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.

Móda pre tehotné: Ako sa obliecť s bruškom?

V tehotenstve musí byť šatník praktický a komfortný.

Pijete každý večer a vravíte, že nemáte problém? Máte

Funkčný alkoholizmus sa týka aj matiek.