SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Bylinky, ktoré by vám v kuchyni určite nemali chýbať

Čo si na jar vysiať do záhradky alebo na balkón, aby ste mali pri varení naporúdzi

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Ak ste sa v posledných týždňoch s nadšením vrhli na obrábanie záhradky alebo si vysádzate rastliny na balkóne, určite nezabudnite na bylinky. Sú pomerne nenáročné na pestovanie a dokážu nádherne prevoňať a spestriť jedlá i nápoje. Ak ich v sezóne neminiete čerstvé, nasušíte si z vlastnej úrody aj zásoby na zimné obdobie. Poradíme, ktoré by vám v kuchyni určite nemali chýbať a na čo ich použiť.

V záhrade problém s priestorom nie je, ak vysádzate len na balkón alebo dokonca na okenný parapet, postačí vám základné trio bazalka, mäta, tymian. Za zváženie stojí aj tradičný petržlen, no vyberte si vňaťovú odrodu. Tieto bylinky sú najuniverzálnejšie a hojne sa používajú v pestrých jarných a letných jedlách či nápojoch.

Prenikavá bazalka

Bazalka má výraznú korenistú chuť a tvorí nerozlučnú dvojicu s paradajkami. Talianska kuchyňa by sa bez nej nezaobišla. Používa sa v surovom stave do šalátov alebo sa z nej pripravuje pesto – obľúbená zmes na cestoviny. Do polievok či omáčok sa pridáva tesne pred dovarením, aby sa neznehodnotili esenciálne oleje a zachovala si chuť i vôňu. Hodí sa aj k rybám aj hydine a výborne sa dopĺňa s citrónom. Skúste pár lístkami ozvláštniť citronádu alebo si pripravte bazalkovo-limetkový sorbet.

Bazalka je vynikajúcim zdrojom vitamínu K, ktorý je priamo zapojený do procesu zrážania krvi, napomáha rast buniek i mineralizáciu kostí. Podporuje metabolizmus a chuť do jedla a nezanedbateľné sú aj protizápalové účinky.

Voňavá mäta pieporná

Čo vám napadne, keď zacítite pepermintovú vôňu mäty? Čaj na zimné večery alebo osviežujúce mojito na horúce letné dni. V našich končinách je mäta známa najmä z nápojov či kozmetiky, pri varení sa používa skôr

v severoafrickej, arabskej alebo ázijskej kuchyni. Hojne sa pridáva do šalátov pripravovaných z bulguru či kuskusu s čerstvou zeleninou. Hodí sa k jahňaciemu mäsu, ale aj ku krevetám a rybám. Chladiváa svieža chuť mäty vynikne aj v kombinácii s čokoládou, preto sa nebojte túto bylinku vyskúšať aj pri pečení.

Mäta, podobne ako bazalka, podporuje trávenie, zaberá pri kolikách, kŕčoch a plynatosti. Jej prenikavá aróma pomáha pri problémoch s dýchaním a nádche.

Tymian do kytičky

Tymian pochádza zo suchých trávnatých oblastí južnej Európy a tiež je jednou zo základných kulinárskych byliniek najmä francúzskej kuchyne. Nesmie chýbať v tzv. bouquet garni – kytičke byliniek, ktorá sa nechá vyvariť v polievkach, omáčkach a rôznych vývaroch. Zloženie byliniek sa mení podľa receptu i regiónu, ale tymian a bobkový list zväčša zostávajú. Na rozdiel od bazalky sa tymian do varenia pridáva skôr, aby sa stihli uvoľniť voňavé oleje. Smelo ho pridávajte do jedál s baklažánom, paprikami, ale hodí sa aj k paradajkám a výborné sú zemiaky alebo koreňová zelenina pečené s tymianom. Nezabudnite naň ani pri letných grilovačkách, je perfektný do marinád na mäso, na rybách zase vynikne s citrónom.

Zo zdravotného hľadiska má tymian protizápalové účinky, ktoré fungujú vnútorne, napríklad pri nachladnutí a kašli, ale i zvonka na koži. Zo všetkých spomínaných byliniek existuje veľa odrôd. Pred vysadením si preštudujte, ktoré sa najviac hodia na varenie, alebo ak kupujete sadeničky, poraďte sa predajcom na trhu.

Cestoviny s cuketou, paradajkami a bazalkou

  • 250 g cestovín (druh podľa chuti)bylinky-2.jpg
  • 1 menšia cuketa
  • 150 g cherry paradajok
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • zväzok čerstvej bazalky (5-6 väčších lístkov)
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • parmezán na podávanie
  1. Cestoviny dajte variť do osolenej vody podľa návodu.
  2. Medzitým umyte cuketu, pozdĺžne ju prekrojte a nakrájajte na plátky s hrúbkou dva až tri milimetre. Cherry paradajky tiež umyte a prekrojte ich na polovicu. A ešte si pripravte cesnak, ktorý očistite a nakrájajte na menšie plátky.
  3. Na panvici si rozohrejte asi dve lyžice olivového oleja, pridajte cesnak a nakrájanú cuketu. Občas premiešajte a opekajte, kým cuketa trochu nezmäkne. Ak nemáte radi cesnak, vyberte ho z panvice. Pridajte prepolené rajčiny, orestujte ich, prilejte do panvice menšiu naberačku vody z cestovín a chvíľu povarte.
  4. Omáčku odstavte, dochuťte soľou a mletým čiernym korením a na záver pridajte nasekané alebo natrhané lístky bazalky. Uvarené cestoviny zlejte a nasypte ich do panvice. Poriadne premiešajte. Cestoviny môžete podávať posypané parmezánom a ozdobené lístkami čerstvej bazalky.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Zelená Bratislava
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 550
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 676
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 525
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 215
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 112
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 473
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 511
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 387
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 292
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 052
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Novorodencov a matky delíme napriek odporúčaniam znalcov

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.

Potraty sa sprísňovať nebudú, Záborskej novela neprešla

Zákon chcú o pol roka predložiť znova.

Anna Záborská.