SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky
VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Sviatočná plnená omeleta

Aké by to boli veľkonočné sviatky bez vajíčok. Čo tak v podobe omelety. A to nie hocijakej - skúste ju zrolovať alebo naplniť!

(Zdroj: Isifa)

Základný recept na omeletu
Suroviny na 1 porciu

  • 2 - 3 vajíčka
  • štipka soli
  • plátok masla
  • 1 PL oleja
  • podľa chuti syr alebo pažítka

Zahrejte panvicu, pridajte na ňu olej a obracačkou ho rozotrite po celej panvici. Vajíčka rozbite do misky a premiešajte ich vidličkou s trochou soli.

Do stredu panvice pridajte maslo a nechajte ho speniť. Prilejte vajíčka a povrch premiešajte tak, aby ste sa nedotkli dna.

Premiešanie môžete ešte zopakovať.

Na stredne veľkom plameni omeletu dopečte. Tesne pred dokončením pridajte na vrch postrúhaný syr alebo pažítku.

Dobré rady:

  • Ak chcete omeletu chrumkavú z obidvoch strán, obráťte ju. Ak sa bojíte pretrhnutia, preklopte ju na druhú rozpálenú panvicu alebo omeletu zošuchnite na plytký tanier a pomocou neho ju preklopte na pôvodnú panvicu, zabránite tak nedopečeniu surových častí vajíčka.
  • Ak chcete, aby sa vaša omeleta rozplývala na jazyku a bola vysoká a vzdušná, pridajte do nej trošku minerálky, alebo jedno-dve vajíčka vymeňte za samotné bielky.
  • Ak sa chcete s vašou omeletou naozaj „pohrať“, oddeľte pred prípravou žĺtky od bielkov. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh, žĺtky v druhej miske zmiešajte s trochou smotany, soľou a korením. Nakoniec pridajte bielkový sneh a zmes jemne vlejte na panvicu.
  • Naopak, ak plánujete omeletu plniť, zahustite ju múkou, aby sa jemne podobala na riedke palacinkové cesto.
  • Do omelety môžete pridať i trochu hrášku, nasekaných byliniek či špenátových listov až po tenké kolieska zeleniny. Pozor však na preplnenie. Nechcete, aby vám z omelety vznikla španielska zemiaková tortilla alebo ham and eggs.
  • Deťom bude určite chutiť sladká omeleta, plná ovocia a iných prekvapení. Manželovi zas ulahodíte, ak mu do omelety zabalíte minútku z kuracieho alebo bravčového mäsa, bolonskú omáčku z mletého mäsa, alebo dusené huby.

Naše tipy:

Špenátová omeleta
Suroviny na 4 porcie

Na troške oleja opražte pokrájanú cibuľu. Pridajte špenát, prelisovaný cesnak a nechajte zovrieť.

Stiahnite plameň na najslabší a pokúste sa odpariť čo najviac prebytočnej vody, aby plnka z omelety nevytekala.

Nakoniec primiešajte smotanový syr a dochuťte soľou a korením. Ešte za horúca plňte horúce omelety.

Tip: Radšej pripravte skôr plnku, ktorá sa dá udržať teplá, a omelety pripravujte pre každého čerstvú a horúcu i za cenu, že stolovníci nezačnú jesť naraz, alebo ich teplotu udržujte v predhriatej rúre.


Omeletová plnená kapsa
Suroviny na 4 porcie

  • olivový olej

V osolenej vode krátko povarte očistenú špargľu. Vyberte ju z vody a preložte na panvici s trochou olivového oleja.

Krátko opečte a ochuťte soľou a korením. Podľa chuti ju môžete rozdeliť do porcií a zabaliť do plátka opečenej slaniny.

Nakoniec špargľu zaviňte do omelety a dozdobte podľa chuti a fantázie. Pažítku môžete použiť ako jedlý povrázok.

Tip: Ak chcete umocniť vajíčkový zážitok, servírujte k omeletám holandskú omáčku, ktorá je veľmi obľúbená so špargľou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 354
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 501
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 216
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 165
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 185
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 455
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 802
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 927
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 766
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 745
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Klietkový chov sliepok

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Vajcia, Potraviny
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu