VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Sviatočná plnená omeleta

Aké by to boli veľkonočné sviatky bez vajíčok. Čo tak v podobe omelety. A to nie hocijakej - skúste ju zrolovať alebo naplniť!

(Zdroj: Isifa)

Základný recept na omeletu
Suroviny na 1 porciu

  • 2 - 3 vajíčka
  • štipka soli
  • plátok masla
  • 1 PL oleja
  • podľa chuti syr alebo pažítka

Zahrejte panvicu, pridajte na ňu olej a obracačkou ho rozotrite po celej panvici. Vajíčka rozbite do misky a premiešajte ich vidličkou s trochou soli. Do stredu panvice pridajte maslo a nechajte ho speniť. Prilejte vajíčka a povrch premiešajte tak, aby ste sa nedotkli dna. Premiešanie môžete ešte zopakovať. Na stredne veľkom plameni omeletu dopečte. Tesne pred dokončením pridajte na vrch postrúhaný syr alebo pažítku.

Dobré rady:

  • Ak chcete omeletu chrumkavú z obidvoch strán, obráťte ju. Ak sa bojíte pretrhnutia, preklopte ju na druhú rozpálenú panvicu alebo omeletu zošuchnite na plytký tanier a pomocou neho ju preklopte na pôvodnú panvicu, zabránite tak nedopečeniu surových častí vajíčka.
  • Ak chcete, aby sa vaša omeleta rozplývala na jazyku a bola vysoká a vzdušná, pridajte do nej trošku minerálky, alebo jedno-dve vajíčka vymeňte za samotné bielky.
  • Ak sa chcete s vašou omeletou naozaj „pohrať“, oddeľte pred prípravou žĺtky od bielkov. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh, žĺtky v druhej miske zmiešajte s trochou smotany, soľou a korením. Nakoniec pridajte bielkový sneh a zmes jemne vlejte na panvicu.
  • Naopak, ak plánujete omeletu plniť, zahustite ju múkou, aby sa jemne podobala na riedke palacinkové cesto.
  • Do omelety môžete pridať i trochu hrášku, nasekaných byliniek či špenátových listov až po tenké kolieska zeleniny. Pozor však na preplnenie. Nechcete, aby vám z omelety vznikla španielska zemiaková tortilla alebo ham and eggs.
  • Deťom bude určite chutiť sladká omeleta, plná ovocia a iných prekvapení. Manželovi zas ulahodíte, ak mu do omelety zabalíte minútku z kuracieho alebo bravčového mäsa, bolonskú omáčku z mletého mäsa, alebo dusené huby.

Naše tipy:

Špenátová omeleta
Suroviny na 4 porcie

  • 4 omelety
  • 1 cibuľa
  • 400 g špenátového pretlaku
  • 100 g smotanového syra
  • 1 - 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Na troške oleja opražte pokrájanú cibuľu. Pridajte špenát, prelisovaný cesnak a nechajte zovrieť. Stiahnite plameň na najslabší a pokúste sa odpariť čo najviac prebytočnej vody, aby plnka z omelety nevytekala. Nakoniec primiešajte smotanový syr a dochuťte soľou a korením. Ešte za horúca plňte horúce omelety.

Tip: Radšej pripravte skôr plnku, ktorá sa dá udržať teplá, a omelety pripravujte pre každého čerstvú a horúcu i za cenu, že stolovníci nezačnú jesť naraz, alebo ich teplotu udržujte v predhriatej rúre.


Omeletová plnená kapsa
Suroviny na 4 porcie

  • 4 omelety
  • 1 balíček špargle
  • podľa chuti avokádo, opečená slanina, údený losos, paradajka
  • pažítka na dozdobenie
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej

V osolenej vode krátko povarte očistenú špargľu. Vyberte ju z vody a preložte na panvici s trochou olivového oleja. Krátko opečte a ochuťte soľou a korením. Podľa chuti ju môžete rozdeliť do porcií a zabaliť do plátka opečenej slaniny. Nakoniec špargľu zaviňte do omelety a dozdobte podľa chuti a fantázie. Pažítku môžete použiť ako jedlý povrázok.

Tip: Ak chcete umocniť vajíčkový zážitok, servírujte k omeletám holandskú omáčku, ktorá je veľmi obľúbená so špargľou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 20 948
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 805
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 14 752
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 144
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 589
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 311
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 328
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 399
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 302
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 117

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Chorvátsky novinár pre SME: Nie som šťastný z futbalového úspechu

Tréner Zlatko Dalič premrhal možnosť zmeniť veci.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

A čo majú urobiť, aby boli dobrí Francúzi?

Národnosť sa neurčuje podľa DNA.

DOMOV

Známu vilu po šéfovi piťovcov sa vydražiť nepodarilo

Majetok Juraja Ondrejčáka prepadol po jeho odsúdení v prospech štátu.

Neprehliadnite tiež