SME
Štvrtok, 14. november, 2019 | Meniny má Irma
VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Sviatočná plnená omeleta

Aké by to boli veľkonočné sviatky bez vajíčok. Čo tak v podobe omelety. A to nie hocijakej - skúste ju zrolovať alebo naplniť!

(Zdroj: Isifa)

Základný recept na omeletu
Suroviny na 1 porciu

  • 2 - 3 vajíčka
  • štipka soli
  • plátok masla
  • 1 PL oleja
  • podľa chuti syr alebo pažítka

Zahrejte panvicu, pridajte na ňu olej a obracačkou ho rozotrite po celej panvici. Vajíčka rozbite do misky a premiešajte ich vidličkou s trochou soli. Do stredu panvice pridajte maslo a nechajte ho speniť. Prilejte vajíčka a povrch premiešajte tak, aby ste sa nedotkli dna. Premiešanie môžete ešte zopakovať. Na stredne veľkom plameni omeletu dopečte. Tesne pred dokončením pridajte na vrch postrúhaný syr alebo pažítku.

Dobré rady:

  • Ak chcete omeletu chrumkavú z obidvoch strán, obráťte ju. Ak sa bojíte pretrhnutia, preklopte ju na druhú rozpálenú panvicu alebo omeletu zošuchnite na plytký tanier a pomocou neho ju preklopte na pôvodnú panvicu, zabránite tak nedopečeniu surových častí vajíčka.
  • Ak chcete, aby sa vaša omeleta rozplývala na jazyku a bola vysoká a vzdušná, pridajte do nej trošku minerálky, alebo jedno-dve vajíčka vymeňte za samotné bielky.
  • Ak sa chcete s vašou omeletou naozaj „pohrať“, oddeľte pred prípravou žĺtky od bielkov. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh, žĺtky v druhej miske zmiešajte s trochou smotany, soľou a korením. Nakoniec pridajte bielkový sneh a zmes jemne vlejte na panvicu.
  • Naopak, ak plánujete omeletu plniť, zahustite ju múkou, aby sa jemne podobala na riedke palacinkové cesto.
  • Do omelety môžete pridať i trochu hrášku, nasekaných byliniek či špenátových listov až po tenké kolieska zeleniny. Pozor však na preplnenie. Nechcete, aby vám z omelety vznikla španielska zemiaková tortilla alebo ham and eggs.
  • Deťom bude určite chutiť sladká omeleta, plná ovocia a iných prekvapení. Manželovi zas ulahodíte, ak mu do omelety zabalíte minútku z kuracieho alebo bravčového mäsa, bolonskú omáčku z mletého mäsa, alebo dusené huby.

Naše tipy:

Špenátová omeleta
Suroviny na 4 porcie

  • 4 omelety
  • 1 cibuľa
  • 400 g špenátového pretlaku
  • 100 g smotanového syra
  • 1 - 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Na troške oleja opražte pokrájanú cibuľu. Pridajte špenát, prelisovaný cesnak a nechajte zovrieť. Stiahnite plameň na najslabší a pokúste sa odpariť čo najviac prebytočnej vody, aby plnka z omelety nevytekala. Nakoniec primiešajte smotanový syr a dochuťte soľou a korením. Ešte za horúca plňte horúce omelety.

Tip: Radšej pripravte skôr plnku, ktorá sa dá udržať teplá, a omelety pripravujte pre každého čerstvú a horúcu i za cenu, že stolovníci nezačnú jesť naraz, alebo ich teplotu udržujte v predhriatej rúre.


Omeletová plnená kapsa
Suroviny na 4 porcie

  • 4 omelety
  • 1 balíček špargle
  • podľa chuti avokádo, opečená slanina, údený losos, paradajka
  • pažítka na dozdobenie
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej

V osolenej vode krátko povarte očistenú špargľu. Vyberte ju z vody a preložte na panvici s trochou olivového oleja. Krátko opečte a ochuťte soľou a korením. Podľa chuti ju môžete rozdeliť do porcií a zabaliť do plátka opečenej slaniny. Nakoniec špargľu zaviňte do omelety a dozdobte podľa chuti a fantázie. Pažítku môžete použiť ako jedlý povrázok.

Tip: Ak chcete umocniť vajíčkový zážitok, servírujte k omeletám holandskú omáčku, ktorá je veľmi obľúbená so špargľou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  2. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  3. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  4. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  5. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  6. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  7. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  8. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  9. Nestarnú, ale dozrievajú
  10. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE
  1. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  2. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  3. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  4. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  5. Prezentácia zahraničných partnerských univerzít na EUBA
  6. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  7. Nové palivo E10 zníži emisie v doprave
  8. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou
  9. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  10. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  1. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 10 958
  2. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 8 251
  3. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 7 925
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 6 717
  5. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 6 104
  6. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 5 983
  7. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 5 711
  8. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 5 708
  9. VIVO! prišlo do Bratislavy 4 848
  10. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 4 268

Hlavné správy zo Sme.sk

Monika Jankovská.
Dobré ráno

Dobré ráno: Kotleba má strach, bojí sa Harabina

Extrémisti sa snažia vytvoriť jednotný front.

Podcast Dobré Ráno
STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Nechcela by Jankovská radšej mlčať?

Jankovská vyniká teflónom navonok a odhodlaním dovnútra.

Peter Tkačenko

Záchranár: Nedá sa pomôcť hneď každému, pri nehodách musíme stanoviť priority

Rozhovor s Viliamom Dobiášom o nešťastiach s množstvom zranených.

Viliam Dobiáš.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Päťkrát vďaka, milí muži

Nemusíme sa hrať na všeobjímajúce divožienky plné lásky.

Michaela Žureková