Pikantné fazuľové placky
Ingrediencie na 8 porcií:
1 stredne veľká cibuľa
8 strúčikov cesnaku
1 veľký sladký zemiak
0,5 kg tmavej fazule
1 polievková lyžica olivového oleja
1 čajov lyžička pikantnej omáčky
1 a pol čajovej lyžičky mletej rasce
2 veľké vajcia
1/2 šálky strúhanky
soľ
mleté čierne korenie
Postup:
1. Nakrájajte cibuľu na tenké plátky a prelisujte cesnak. Ošúpte sladký zemiak a nastrúhajte ho na strúhadle.
2. Opláchnite čerstvú vopred namočenú alebo konzervovanú tmavú fazuľu.
3. Orestujte nakrájanú cibuľu na rozpálenom oleji dozlatista. Pridajte cesnak, rascu a pikantnú omáčku podľa vlastného výberu. Sprudka všetko spolu opečte a stiahnite z ohňa.
4. V miske vymiešajte 2 veľké alebo 3 menšie vajíčka spolu s nastrúhaným sladkým zemiakom a strúhankou. K zmesi pridajte pripravenú fazuľu a tepelne upravenú cibuľu s cesnakom, rascou a pálivou omáčkou. Všetko spolu poriadne premiešajte a dochuťte soľou a čiernym korením.
5. Hmotu rozdeľte na 8 rovnakých guličiek. Na plechu ich jemne roztlačte, aby z ich vznikli placky.
6. Pečte ich zhruba 8 až 10 minút dozlatista pri 180 °C. Môžete ich tiež grilovať 2 až 3 minútky z každej strany.
7. Podávajte teplé s čerstvým zeleninovým šalátom.
Nutričné hodnoty 1 placky:
Energetická hodnota: 180 kalórií
Bielkoviny: 9 g
Sacharidy: 28 g
Tuky: 4 g
Vláknina: 6 g
Cholesterol: 55 mg
Zdroj - Agentúra Bloomberg