Ázijské pálivé krevety s kokosovým mliekom
Suroviny na 4 porcie
- 1 PL olivového oleja
- 1 zelená čili paprička
- 1 červená čili paprička
- 2 - 3 strúčiky cesnaku
- 1 výhonok citrónovej trávy
- 1 červená cibuľa
- 2 PL tom yum pasty
- 1 konzerva (400 g) kokosového mlieka
- 150 ml zeleninového alebo rybieho vývaru
- šťava z limety
- 1 PL hnedého cukru
- 1 PL rybej omáčky
- 16 veľkých kreviet
- 200 g cherry paradajok
- čerstvý koriander a čili paprička na dozdobenie

Vo vysokej panvici alebo woku rozohrejte olej, pridajte naň nasekané čili papričky, cesnak, citrónovú trávu a cibuľu. Na miernom plameni opražte do zlatista. Pridajte tom yum pastu, premiešajte, zalejte kokosovým mliekom a nakoniec pridajte limetovú šťavu, hnedý cukor a rybiu omáčku. Varte na malom plameni asi desať minút. Nakoniec pridajte krevety a paradajky. Dovarte päť až desať minút, dozdobte nasekanou čili papričkou a koriandrom a servírujte s ryžou.
Pikantné cestoviny s pečenou paprikou a ančovičkami
Suroviny na 4 porcie
- 400 g dlhých cestovín (tagliatelle, špagety...)
- 5 červených paprík
- 3 PL olivového oleja
- 1 cibuľa
- 2 zelené čili papričky
- 44 ančovičky
- 200 g cherry paradajok
- 2 PL kapár
- petržlenová vňať
- parmezán
- limeta
- soľ, mleté čierne korenie

Rúru vyhrejte na 220 stupňov. Papriky umyte, osušte a naukladajte na suchý plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte približne 15 - 20 minút, potom papriky otočte a dopečte opäť 15 minút z druhej strany. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, sceďte a udržujte teplé. Papriky ošúpte, zbavte jadrovníka a rozkrájajte. Na panvici rozohrejte olej, pridajte pokrájanú cibuľu a opražte ju dozlatista. Pridajte papričky, sardely, paradajky a kapary. Krátko opekajte nie viac ako päť minút. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať, papriky, soľ a korenie. Vmiešajte cestoviny a prehrejte. Servírujte s postrúhaným parmezánom a limetovou šťavou.
Tip: Neľakajte sa, ak sa vám zdá, že koža paprík je až priveľmi čierna. Po vybraní z rúry ich vložte do hrnca a prikryte pokrievkou, aby sa sparili. Keď trochu vychladnú, sparené ich ľahko zbavíte celej šupky a jadrovníka.
Mexická pálivá polievka
Suroviny na 4 porcie
- 1 PL olivového oleja
- 1 cibuľa
- 2 výhony stonkového zeleru
- 2 nakladané zelené jalapeňos
- 1 čerstvá červená jalapeňos
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL mletej papriky
- 2 ČL rímskej rasce
- 1 liter rybieho vývaru
- 1 konzerva (400 g) sladkej kukurice
- 250 g cherry paradajok
- 4 rybie filé
- limetová šťava
- soľ, mleté čierne korenie
Na servírovanie:
- kyslá smotana
- čerstvá koriander
- avokádo
- papričky

Zahrejte olivový olej a opražte na ňom pokrájanú cibuľu, stonkový zeler, červenú papričku a cesnak. Po chvíľke pridajte nakladané papričky nakrájané ma malé kúsky, mletú papriku a rascu, zalejte vývarom a priveďte do varu. Pridajte scedenú kukuricu a paradajky, povarte asi päť minút. Znížte teplotu na minimum, pridajte ryby a limetovú šťavu. Dochuťte soľou a korením, krátko povarte, kým nie je ryba uvarená a servírujte dozdobené podľa chuti.
Tip: Pri delení polievky dbajte na to, aby mala každá porcia svoju rybu. Ak sa bojíte, že sa filé rozpadne, radšej ho vopred pokrájajte na kocky.