SME
Piatok, 25. jún, 2021 | Meniny má TadeášKrížovkyKrížovky

Pestré pálivé recepty

Milujete všetko pálivé jedlo? Z našich troch receptov bude poriadne horúco i vo vašej kuchyni.

(Zdroj: Isifa)

Ázijské pálivé krevety s kokosovým mliekom
Suroviny na 4 porcie

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 zelená čili paprička
  • 1 červená čili paprička
  • 2 - 3 strúčiky cesnaku
  • 1 výhonok citrónovej trávy
  • 1 červená cibuľa
  • 2 PL tom yum pasty
  • 1 konzerva (400 g) kokosového mlieka
  • 150 ml zeleninového alebo rybieho vývaru
  • šťava z limety
  • 1 PL hnedého cukru
  • 1 PL rybej omáčky
  • 16 veľkých kreviet
  • 200 g cherry paradajok
  • čerstvý koriander a čili paprička na dozdobenie

Vo vysokej panvici alebo woku rozohrejte olej, pridajte naň nasekané čili papričky, cesnak, citrónovú trávu a cibuľu. Na miernom plameni opražte do zlatista. Pridajte tom yum pastu, premiešajte, zalejte kokosovým mliekom a nakoniec pridajte limetovú šťavu, hnedý cukor a rybiu omáčku. Varte na malom plameni asi desať minút. Nakoniec pridajte krevety a paradajky. Dovarte päť až desať minút, dozdobte nasekanou čili papričkou a koriandrom a servírujte s ryžou.

Skryť Vypnúť reklamu

Pikantné cestoviny s pečenou paprikou a ančovičkami
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g dlhých cestovín (tagliatelle, špagety...)
  • 5 červených paprík
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 zelené čili papričky
  • 44 ančovičky
  • 200 g cherry paradajok
  • 2 PL kapár
  • petržlenová vňať
  • parmezán
  • limeta
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru vyhrejte na 220 stupňov. Papriky umyte, osušte a naukladajte na suchý plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte približne 15 - 20 minút, potom papriky otočte a dopečte opäť 15 minút z druhej strany. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, sceďte a udržujte teplé. Papriky ošúpte, zbavte jadrovníka a rozkrájajte. Na panvici rozohrejte olej, pridajte pokrájanú cibuľu a opražte ju dozlatista. Pridajte papričky, sardely, paradajky a kapary. Krátko opekajte nie viac ako päť minút. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať, papriky, soľ a korenie. Vmiešajte cestoviny a prehrejte. Servírujte s postrúhaným parmezánom a limetovou šťavou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Neľakajte sa, ak sa vám zdá, že koža paprík je až priveľmi čierna. Po vybraní z rúry ich vložte do hrnca a prikryte pokrievkou, aby sa sparili. Keď trochu vychladnú, sparené ich ľahko zbavíte celej šupky a jadrovníka.


Mexická pálivá polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 výhony stonkového zeleru
  • 2 nakladané zelené jalapeňos
  • 1 čerstvá červená jalapeňos
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL mletej papriky
  • 2 ČL rímskej rasce
  • 1 liter rybieho vývaru
  • 1 konzerva (400 g) sladkej kukurice
  • 250 g cherry paradajok
  • 4 rybie filé
  • limetová šťava
  • soľ, mleté čierne korenie

Na servírovanie:

  • kyslá smotana
  • čerstvá koriander
  • avokádo
  • papričky

Zahrejte olivový olej a opražte na ňom pokrájanú cibuľu, stonkový zeler, červenú papričku a cesnak. Po chvíľke pridajte nakladané papričky nakrájané ma malé kúsky, mletú papriku a rascu, zalejte vývarom a priveďte do varu. Pridajte scedenú kukuricu a paradajky, povarte asi päť minút. Znížte teplotu na minimum, pridajte ryby a limetovú šťavu. Dochuťte soľou a korením, krátko povarte, kým nie je ryba uvarená a servírujte dozdobené podľa chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Pri delení polievky dbajte na to, aby mala každá porcia svoju rybu. Ak sa bojíte, že sa filé rozpadne, radšej ho vopred pokrájajte na kocky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  2. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  3. Česi pod Tatrami šijú tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  4. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  5. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  6. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  7. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  8. Desať najkrajších pláží na Korfu
  9. Vážení poslanci, to naozaj?
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Desať najkrajších pláží na Korfu
  2. Úspešná budúcnosť začína štúdiom na FMMR TUKE
  3. Vážení poslanci, to naozaj?
  4. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  7. Vážení poslanci, to naozaj?
  8. Koniec čakania na kuriéra
  9. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  10. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 520
  2. Stiahnite si stovky e-kníh 6 037
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 5 878
  4. Vážení poslanci, to naozaj? 4 608
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 4 415
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 3 655
  7. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou 3 456
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 3 437
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 3 070
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 2 941
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kontrola na rakúsko-slovenskej hranici.

Hranice zostávajú dokorán aj po odhalení delta mutácie na Slovensku.


10 h
Veľké škody sú hlásené z obce Lužice.

Masívne poškodených je sedem obcí.


a 2 ďalší 9 h

Neprehliadnite tiež

Soňa Jánošová

Znásilnenia sa dejú na dozvukoch aj v dlhoročných vzťahoch.


14 h
Klinická psychologička Patrícia Vesel Ganoczyová.

Deti potrebujú počuť, ako sa dá so strachom pracovať.


14 h
Anna Grusková

Anna Grusková o príprave a vzniku inscenácie Demokratka Erža.


23. jún
Alžbeta Göllnerová – Gwerková v pracovni

Život Gwerkovej manželky fascinuje.


23. jún