SME
Pondelok, 22. apríl , 2019

Pestré pálivé recepty

Milujete všetko pálivé jedlo? Z našich troch receptov bude poriadne horúco i vo vašej kuchyni.

(Zdroj: Isifa)

Ázijské pálivé krevety s kokosovým mliekom
Suroviny na 4 porcie

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 zelená čili paprička
  • 1 červená čili paprička
  • 2 - 3 strúčiky cesnaku
  • 1 výhonok citrónovej trávy
  • 1 červená cibuľa
  • 2 PL tom yum pasty
  • 1 konzerva (400 g) kokosového mlieka
  • 150 ml zeleninového alebo rybieho vývaru
  • šťava z limety
  • 1 PL hnedého cukru
  • 1 PL rybej omáčky
  • 16 veľkých kreviet
  • 200 g cherry paradajok
  • čerstvý koriander a čili paprička na dozdobenie

Vo vysokej panvici alebo woku rozohrejte olej, pridajte naň nasekané čili papričky, cesnak, citrónovú trávu a cibuľu. Na miernom plameni opražte do zlatista. Pridajte tom yum pastu, premiešajte, zalejte kokosovým mliekom a nakoniec pridajte limetovú šťavu, hnedý cukor a rybiu omáčku. Varte na malom plameni asi desať minút. Nakoniec pridajte krevety a paradajky. Dovarte päť až desať minút, dozdobte nasekanou čili papričkou a koriandrom a servírujte s ryžou.


Pikantné cestoviny s pečenou paprikou a ančovičkami
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g dlhých cestovín (tagliatelle, špagety...)
  • 5 červených paprík
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 zelené čili papričky
  • 44 ančovičky
  • 200 g cherry paradajok
  • 2 PL kapár
  • petržlenová vňať
  • parmezán
  • limeta
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru vyhrejte na 220 stupňov. Papriky umyte, osušte a naukladajte na suchý plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte približne 15 - 20 minút, potom papriky otočte a dopečte opäť 15 minút z druhej strany. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, sceďte a udržujte teplé. Papriky ošúpte, zbavte jadrovníka a rozkrájajte. Na panvici rozohrejte olej, pridajte pokrájanú cibuľu a opražte ju dozlatista. Pridajte papričky, sardely, paradajky a kapary. Krátko opekajte nie viac ako päť minút. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať, papriky, soľ a korenie. Vmiešajte cestoviny a prehrejte. Servírujte s postrúhaným parmezánom a limetovou šťavou.

Tip: Neľakajte sa, ak sa vám zdá, že koža paprík je až priveľmi čierna. Po vybraní z rúry ich vložte do hrnca a prikryte pokrievkou, aby sa sparili. Keď trochu vychladnú, sparené ich ľahko zbavíte celej šupky a jadrovníka.


Mexická pálivá polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 výhony stonkového zeleru
  • 2 nakladané zelené jalapeňos
  • 1 čerstvá červená jalapeňos
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL mletej papriky
  • 2 ČL rímskej rasce
  • 1 liter rybieho vývaru
  • 1 konzerva (400 g) sladkej kukurice
  • 250 g cherry paradajok
  • 4 rybie filé
  • limetová šťava
  • soľ, mleté čierne korenie

Na servírovanie:

  • kyslá smotana
  • čerstvá koriander
  • avokádo
  • papričky

Zahrejte olivový olej a opražte na ňom pokrájanú cibuľu, stonkový zeler, červenú papričku a cesnak. Po chvíľke pridajte nakladané papričky nakrájané ma malé kúsky, mletú papriku a rascu, zalejte vývarom a priveďte do varu. Pridajte scedenú kukuricu a paradajky, povarte asi päť minút. Znížte teplotu na minimum, pridajte ryby a limetovú šťavu. Dochuťte soľou a korením, krátko povarte, kým nie je ryba uvarená a servírujte dozdobené podľa chuti.

Tip: Pri delení polievky dbajte na to, aby mala každá porcia svoju rybu. Ak sa bojíte, že sa filé rozpadne, radšej ho vopred pokrájajte na kocky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 18 925
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 12 549
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 041
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 644
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 873
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 434
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 406
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 653
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 469
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 080

Hlavné správy zo Sme.sk

Hriešnica, prekliata dcéra či bohyňa. Kto bola Morena

Jarný zvyk odráža krvavé pohanské rituály.

Letiaca zapálená figurína Moreny.

Ukrajinci išli do rizika. Do čela krajiny si vybrali novú tvár

Volodymyr Zelenskyj bude novým ukrajinským prezidentom.

Volodymyr Zelenskyj po zverejnení exit pollov.

Pri Poslednej večeri urobil Leonardo da Vinci fatálnu chybu

O omyle, ktorého sa dopustil maliar, sa hovorí málo.

Slovenský hokejista Richard Pánik v drese Arizony Coyotes.

Neprehliadnite tiež

Zuby budúcnosti: Ako pomôžu moderné technológie v starostlivosti o chrup?

Ústna hygiena sa vďaka moderným technológiám mení a zjednodušuje.

Naučte sa vyberať správny mejkap, raz a navždy

Záleží na tom, aké produkty si nanášame na tvár.

Selma Blair

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.