SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Pestré pálivé recepty

Milujete všetko pálivé jedlo? Z našich troch receptov bude poriadne horúco i vo vašej kuchyni.

(Zdroj: Isifa)

Ázijské pálivé krevety s kokosovým mliekom
Suroviny na 4 porcie

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 zelená čili paprička
  • 1 červená čili paprička
  • 2 - 3 strúčiky cesnaku
  • 1 výhonok citrónovej trávy
  • 1 červená cibuľa
  • 2 PL tom yum pasty
  • 1 konzerva (400 g) kokosového mlieka
  • 150 ml zeleninového alebo rybieho vývaru
  • šťava z limety
  • 1 PL hnedého cukru
  • 1 PL rybej omáčky
  • 16 veľkých kreviet
  • 200 g cherry paradajok
  • čerstvý koriander a čili paprička na dozdobenie

Vo vysokej panvici alebo woku rozohrejte olej, pridajte naň nasekané čili papričky, cesnak, citrónovú trávu a cibuľu. Na miernom plameni opražte do zlatista. Pridajte tom yum pastu, premiešajte, zalejte kokosovým mliekom a nakoniec pridajte limetovú šťavu, hnedý cukor a rybiu omáčku. Varte na malom plameni asi desať minút. Nakoniec pridajte krevety a paradajky. Dovarte päť až desať minút, dozdobte nasekanou čili papričkou a koriandrom a servírujte s ryžou.

Skryť Vypnúť reklamu

Pikantné cestoviny s pečenou paprikou a ančovičkami
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g dlhých cestovín (tagliatelle, špagety...)
  • 5 červených paprík
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 zelené čili papričky
  • 44 ančovičky
  • 200 g cherry paradajok
  • 2 PL kapár
  • petržlenová vňať
  • parmezán
  • limeta
  • soľ, mleté čierne korenie

Rúru vyhrejte na 220 stupňov. Papriky umyte, osušte a naukladajte na suchý plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte približne 15 - 20 minút, potom papriky otočte a dopečte opäť 15 minút z druhej strany. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, sceďte a udržujte teplé. Papriky ošúpte, zbavte jadrovníka a rozkrájajte. Na panvici rozohrejte olej, pridajte pokrájanú cibuľu a opražte ju dozlatista. Pridajte papričky, sardely, paradajky a kapary. Krátko opekajte nie viac ako päť minút. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať, papriky, soľ a korenie. Vmiešajte cestoviny a prehrejte. Servírujte s postrúhaným parmezánom a limetovou šťavou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Neľakajte sa, ak sa vám zdá, že koža paprík je až priveľmi čierna. Po vybraní z rúry ich vložte do hrnca a prikryte pokrievkou, aby sa sparili. Keď trochu vychladnú, sparené ich ľahko zbavíte celej šupky a jadrovníka.


Mexická pálivá polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 výhony stonkového zeleru
  • 2 nakladané zelené jalapeňos
  • 1 čerstvá červená jalapeňos
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL mletej papriky
  • 2 ČL rímskej rasce
  • 1 liter rybieho vývaru
  • 1 konzerva (400 g) sladkej kukurice
  • 250 g cherry paradajok
  • 4 rybie filé
  • limetová šťava
  • soľ, mleté čierne korenie

Na servírovanie:

  • kyslá smotana
  • čerstvá koriander
  • avokádo
  • papričky

Zahrejte olivový olej a opražte na ňom pokrájanú cibuľu, stonkový zeler, červenú papričku a cesnak. Po chvíľke pridajte nakladané papričky nakrájané ma malé kúsky, mletú papriku a rascu, zalejte vývarom a priveďte do varu. Pridajte scedenú kukuricu a paradajky, povarte asi päť minút. Znížte teplotu na minimum, pridajte ryby a limetovú šťavu. Dochuťte soľou a korením, krátko povarte, kým nie je ryba uvarená a servírujte dozdobené podľa chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Pri delení polievky dbajte na to, aby mala každá porcia svoju rybu. Ak sa bojíte, že sa filé rozpadne, radšej ho vopred pokrájajte na kocky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 915
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 948
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 110
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 366
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 073
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 724
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 660
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 855
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 724
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 679
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Naď pripúšťa, že možno budú musieť zakázať testovanie ľudí z iných okresov (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných ľudí a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Celkovo si pandémia vyžiadala 159 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Komentár Petra Schutza

Z krajiny sa stal pokusný králik vojny proti Covidu

Koza zarevala, vlk hladný.

Peter Schutz
Ilustračné foto.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.