Ohnivé recepty s čili

Tešíte sa na horúce leto. Naše mäsové recepty s čili vás poriadne rozpália už teraz.

(Zdroj: Isifa)

Korenisté hovädzie na špajdli
Suroviny na 4 - 6 porcií

Na marinádu:

  • 1 PL nastrúhaného zázvoru
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • šťava z jedného citróna
  • 2 PL sladkej sójovej omáčky (najlepšie Ketjap Manis)
  • 2 PL oleja
  • 700 g hovädzieho mäsa

Na omáčkovú pastu satay:

  • 1 PL nastrúhaného zázvoru
  • 2 šalotky
  • 4 PL arašidového masla s kúskami
  • 2 PL čili pasty (najlepšie sambal oelek)
  • 150 ml kokosového mlieka
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 PL oleja
  • 1 PL rybej omáčky
  • citrónová alebo limetová šťava
  • soľ, mleté čierne korenie

Mäso rozkrájajte na tenké dlhé pásy alebo na kocky. Všetky suroviny na marinádu zmiešajte, primiešajte k nej mäso a nechajte v chladničke postáť približne 30 minút. Potom mäso ponapichávajte alebo oviňte na špajdle, rozohrejte grilovaciu panvicu alebo gril a upečte mäso na špajdli, kým nie je mäkké. Medzitým rozohrejte lyžicu oleja a opražte na nej do sklovita pokrájanú šalotku, pridajte zázvor a prehrejte. Primiešajte arašidové maslo, čili pastu, kokosové mlieko, prevarte a odstavte. Podľa potreby pridajte trošku teplej vody. Nakoniec primiešajte paradajkový pretlak, rybiu omáčku, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Servírujte mäso s omáčkou, podľa chuti doplnené o šalát alebo pečivo.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Mäso môžete rozkrájať na tenké dlhé pásy alebo kocky, záleží iba na vás, či ho chcete napichovať po kúskoch, alebo skladať, či obtáčať na špajdľu vcelku. V obchodoch s orientálnymi koreninami si môžete kúpiť i satay zmes korenia, ktoré pridáte do marinády alebo omáčky na zvýraznenie chutí.


Kurča pečené s čili pastou
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčšie kurča
  • 2 PL olivového oleja
  • 3 PL čili pasty (najlepšie Harrisa)
  • 1 PL rímskej rasce
  • šťava z jedného citróna
  • soľ, mleté čierne korenie

Na servírovanie:

  • červené cibuľa
  • citróny
  • granátové jablko
  • bylinky (koriander, rozmarín...)

Kurča umyte, osušte, otočte prsiami nadol a pokúste sa ho od chrbtice rozrezať alebo nožnicami na mäso chrbticu odstrániť. Po prevrátení ho pekne roztiahnite a rozložte na plech, aby sa rovnomerne pieklo bez otáčania. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Zmiešajte čili pastu s citrónovou šťavou a celou rímskou rascou a zmesou potrite povrch kurčaťa. Osoľte a okoreňte. Pečte približne 40 – 50 minút. Servírujte podľa chuti dozdobené zrniečkami granátového jablka, plátkami červenej cibule alebo pokvapkané citrónovou šťavou, ktoré chuť umocnia. Nezabudnite na čerstvé pečivo.

Tip: Pálivé kurča môžete servírovať i s nakladanými cibuľkami alebo sladkým kompótom či šalátom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 17 577
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 13 987
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 222
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 204
  5. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 903
  6. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 6 387
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 5 326
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 034
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 817
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 361

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Pozrite si nové vozne, železnice sľubujú modernejšie cestovanie

Vozne nasadia na najvyťaženejšie linky.

SVET

V centre Prahy sa zrútila časť budovy, trosky zavalili piatich ľudí

Na mieste zasahujú hasiči i záchranári.

Neprehliadnite tiež

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Herečka Judit Bárdos: Nie každá chvíľa v tomto povolaní vás stopercentne baví

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.