SME
Štvrtok, 14. november, 2019 | Meniny má Irma

Ohnivé recepty s čili

Tešíte sa na horúce leto. Naše mäsové recepty s čili vás poriadne rozpália už teraz.

(Zdroj: Isifa)

Korenisté hovädzie na špajdli
Suroviny na 4 - 6 porcií

Na marinádu:

  • 1 PL nastrúhaného zázvoru
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • šťava z jedného citróna
  • 2 PL sladkej sójovej omáčky (najlepšie Ketjap Manis)
  • 2 PL oleja
  • 700 g hovädzieho mäsa

Na omáčkovú pastu satay:

  • 1 PL nastrúhaného zázvoru
  • 2 šalotky
  • 4 PL arašidového masla s kúskami
  • 2 PL čili pasty (najlepšie sambal oelek)
  • 150 ml kokosového mlieka
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 PL oleja
  • 1 PL rybej omáčky
  • citrónová alebo limetová šťava
  • soľ, mleté čierne korenie

Mäso rozkrájajte na tenké dlhé pásy alebo na kocky. Všetky suroviny na marinádu zmiešajte, primiešajte k nej mäso a nechajte v chladničke postáť približne 30 minút. Potom mäso ponapichávajte alebo oviňte na špajdle, rozohrejte grilovaciu panvicu alebo gril a upečte mäso na špajdli, kým nie je mäkké. Medzitým rozohrejte lyžicu oleja a opražte na nej do sklovita pokrájanú šalotku, pridajte zázvor a prehrejte. Primiešajte arašidové maslo, čili pastu, kokosové mlieko, prevarte a odstavte. Podľa potreby pridajte trošku teplej vody. Nakoniec primiešajte paradajkový pretlak, rybiu omáčku, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Servírujte mäso s omáčkou, podľa chuti doplnené o šalát alebo pečivo.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Mäso môžete rozkrájať na tenké dlhé pásy alebo kocky, záleží iba na vás, či ho chcete napichovať po kúskoch, alebo skladať, či obtáčať na špajdľu vcelku. V obchodoch s orientálnymi koreninami si môžete kúpiť i satay zmes korenia, ktoré pridáte do marinády alebo omáčky na zvýraznenie chutí.


Kurča pečené s čili pastou
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčšie kurča
  • 2 PL olivového oleja
  • 3 PL čili pasty (najlepšie Harrisa)
  • 1 PL rímskej rasce
  • šťava z jedného citróna
  • soľ, mleté čierne korenie

Na servírovanie:

  • červené cibuľa
  • citróny
  • granátové jablko
  • bylinky (koriander, rozmarín...)

Kurča umyte, osušte, otočte prsiami nadol a pokúste sa ho od chrbtice rozrezať alebo nožnicami na mäso chrbticu odstrániť. Po prevrátení ho pekne roztiahnite a rozložte na plech, aby sa rovnomerne pieklo bez otáčania. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Zmiešajte čili pastu s citrónovou šťavou a celou rímskou rascou a zmesou potrite povrch kurčaťa. Osoľte a okoreňte. Pečte približne 40 – 50 minút. Servírujte podľa chuti dozdobené zrniečkami granátového jablka, plátkami červenej cibule alebo pokvapkané citrónovou šťavou, ktoré chuť umocnia. Nezabudnite na čerstvé pečivo.

Tip: Pálivé kurča môžete servírovať i s nakladanými cibuľkami alebo sladkým kompótom či šalátom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  2. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  3. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  4. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  5. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  6. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  7. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  8. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  9. Nestarnú, ale dozrievajú
  10. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE
  1. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  2. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  3. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  4. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  5. Prezentácia zahraničných partnerských univerzít na EUBA
  6. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  7. Nové palivo E10 zníži emisie v doprave
  8. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou
  9. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  10. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  1. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 10 958
  2. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 8 251
  3. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 7 925
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 6 717
  5. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 6 104
  6. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 5 983
  7. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 5 711
  8. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 5 708
  9. VIVO! prišlo do Bratislavy 4 848
  10. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 4 268

Hlavné správy zo Sme.sk

Monika Jankovská.
Dobré ráno

Dobré ráno: Kotleba má strach, bojí sa Harabina

Extrémisti sa snažia vytvoriť jednotný front.

Podcast Dobré Ráno
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Prestaňme porovnávať „socík“ so slobodou

Diskusia o kvalite života by sa mala skončiť tým, že žijeme o osem rokov dlhšie.

Peter Schutz.

Záchranár: Nedá sa pomôcť hneď každému, pri nehodách musíme stanoviť priority

Rozhovor s Viliamom Dobiášom o nešťastiach s množstvom zranených.

Viliam Dobiáš.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Päťkrát vďaka, milí muži

Nemusíme sa hrať na všeobjímajúce divožienky plné lásky.

Michaela Žureková