Korenisté hovädzie na špajdli
Suroviny na 4 - 6 porcií
Na marinádu:
- 1 PL nastrúhaného zázvoru
- 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
- šťava z jedného citróna
- 2 PL sladkej sójovej omáčky (najlepšie Ketjap Manis)
- 2 PL oleja
- 700 g hovädzieho mäsa
Na omáčkovú pastu satay:
- 1 PL nastrúhaného zázvoru
- 2 šalotky
- 4 PL arašidového masla s kúskami
- 2 PL čili pasty (najlepšie sambal oelek)
- 150 ml kokosového mlieka
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 1 PL oleja
- 1 PL rybej omáčky
- citrónová alebo limetová šťava
- soľ, mleté čierne korenie

Mäso rozkrájajte na tenké dlhé pásy alebo na kocky. Všetky suroviny na marinádu zmiešajte, primiešajte k nej mäso a nechajte v chladničke postáť približne 30 minút. Potom mäso ponapichávajte alebo oviňte na špajdle, rozohrejte grilovaciu panvicu alebo gril a upečte mäso na špajdli, kým nie je mäkké. Medzitým rozohrejte lyžicu oleja a opražte na nej do sklovita pokrájanú šalotku, pridajte zázvor a prehrejte. Primiešajte arašidové maslo, čili pastu, kokosové mlieko, prevarte a odstavte. Podľa potreby pridajte trošku teplej vody. Nakoniec primiešajte paradajkový pretlak, rybiu omáčku, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Servírujte mäso s omáčkou, podľa chuti doplnené o šalát alebo pečivo.
Tip: Mäso môžete rozkrájať na tenké dlhé pásy alebo kocky, záleží iba na vás, či ho chcete napichovať po kúskoch, alebo skladať, či obtáčať na špajdľu vcelku. V obchodoch s orientálnymi koreninami si môžete kúpiť i satay zmes korenia, ktoré pridáte do marinády alebo omáčky na zvýraznenie chutí.
Kurča pečené s čili pastou
Suroviny na 4 porcie
- 1 väčšie kurča
- 2 PL olivového oleja
- 3 PL čili pasty (najlepšie Harrisa)
- 1 PL rímskej rasce
- šťava z jedného citróna
- soľ, mleté čierne korenie
Na servírovanie:
- červené cibuľa
- citróny
- granátové jablko
- bylinky (koriander, rozmarín...)

Kurča umyte, osušte, otočte prsiami nadol a pokúste sa ho od chrbtice rozrezať alebo nožnicami na mäso chrbticu odstrániť. Po prevrátení ho pekne roztiahnite a rozložte na plech, aby sa rovnomerne pieklo bez otáčania. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Zmiešajte čili pastu s citrónovou šťavou a celou rímskou rascou a zmesou potrite povrch kurčaťa. Osoľte a okoreňte. Pečte približne 40 – 50 minút. Servírujte podľa chuti dozdobené zrniečkami granátového jablka, plátkami červenej cibule alebo pokvapkané citrónovou šťavou, ktoré chuť umocnia. Nezabudnite na čerstvé pečivo.
Tip: Pálivé kurča môžete servírovať i s nakladanými cibuľkami alebo sladkým kompótom či šalátom.