SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Ohnivé recepty s čili

Tešíte sa na horúce leto. Naše mäsové recepty s čili vás poriadne rozpália už teraz.

(Zdroj: Isifa)

Korenisté hovädzie na špajdli
Suroviny na 4 - 6 porcií

Na marinádu:

  • 1 PL nastrúhaného zázvoru
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • šťava z jedného citróna
  • 2 PL sladkej sójovej omáčky (najlepšie Ketjap Manis)
  • 2 PL oleja
  • 700 g hovädzieho mäsa

Na omáčkovú pastu satay:

  • 1 PL nastrúhaného zázvoru
  • 2 šalotky
  • 4 PL arašidového masla s kúskami
  • 2 PL čili pasty (najlepšie sambal oelek)
  • 150 ml kokosového mlieka
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 PL oleja
  • 1 PL rybej omáčky
  • citrónová alebo limetová šťava
  • soľ, mleté čierne korenie

Mäso rozkrájajte na tenké dlhé pásy alebo na kocky. Všetky suroviny na marinádu zmiešajte, primiešajte k nej mäso a nechajte v chladničke postáť približne 30 minút. Potom mäso ponapichávajte alebo oviňte na špajdle, rozohrejte grilovaciu panvicu alebo gril a upečte mäso na špajdli, kým nie je mäkké. Medzitým rozohrejte lyžicu oleja a opražte na nej do sklovita pokrájanú šalotku, pridajte zázvor a prehrejte. Primiešajte arašidové maslo, čili pastu, kokosové mlieko, prevarte a odstavte. Podľa potreby pridajte trošku teplej vody. Nakoniec primiešajte paradajkový pretlak, rybiu omáčku, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Servírujte mäso s omáčkou, podľa chuti doplnené o šalát alebo pečivo.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Mäso môžete rozkrájať na tenké dlhé pásy alebo kocky, záleží iba na vás, či ho chcete napichovať po kúskoch, alebo skladať, či obtáčať na špajdľu vcelku. V obchodoch s orientálnymi koreninami si môžete kúpiť i satay zmes korenia, ktoré pridáte do marinády alebo omáčky na zvýraznenie chutí.


Kurča pečené s čili pastou
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčšie kurča
  • 2 PL olivového oleja
  • 3 PL čili pasty (najlepšie Harrisa)
  • 1 PL rímskej rasce
  • šťava z jedného citróna
  • soľ, mleté čierne korenie

Na servírovanie:

  • červené cibuľa
  • citróny
  • granátové jablko
  • bylinky (koriander, rozmarín...)

Kurča umyte, osušte, otočte prsiami nadol a pokúste sa ho od chrbtice rozrezať alebo nožnicami na mäso chrbticu odstrániť. Po prevrátení ho pekne roztiahnite a rozložte na plech, aby sa rovnomerne pieklo bez otáčania. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Zmiešajte čili pastu s citrónovou šťavou a celou rímskou rascou a zmesou potrite povrch kurčaťa. Osoľte a okoreňte. Pečte približne 40 – 50 minút. Servírujte podľa chuti dozdobené zrniečkami granátového jablka, plátkami červenej cibule alebo pokvapkané citrónovou šťavou, ktoré chuť umocnia. Nezabudnite na čerstvé pečivo.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Pálivé kurča môžete servírovať i s nakladanými cibuľkami alebo sladkým kompótom či šalátom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 20 088
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 788
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 17 580
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 16 698
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 9 007
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 620
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 610
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 375
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 301
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 813
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu