Ohnivé recepty s čili

Tešíte sa na horúce leto. Naše mäsové recepty s čili vás poriadne rozpália už teraz.

(Zdroj: Isifa)

Korenisté hovädzie na špajdli
Suroviny na 4 - 6 porcií

Na marinádu:

  • 1 PL nastrúhaného zázvoru
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • šťava z jedného citróna
  • 2 PL sladkej sójovej omáčky (najlepšie Ketjap Manis)
  • 2 PL oleja
  • 700 g hovädzieho mäsa

Na omáčkovú pastu satay:

  • 1 PL nastrúhaného zázvoru
  • 2 šalotky
  • 4 PL arašidového masla s kúskami
  • 2 PL čili pasty (najlepšie sambal oelek)
  • 150 ml kokosového mlieka
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 PL oleja
  • 1 PL rybej omáčky
  • citrónová alebo limetová šťava
  • soľ, mleté čierne korenie

Mäso rozkrájajte na tenké dlhé pásy alebo na kocky. Všetky suroviny na marinádu zmiešajte, primiešajte k nej mäso a nechajte v chladničke postáť približne 30 minút. Potom mäso ponapichávajte alebo oviňte na špajdle, rozohrejte grilovaciu panvicu alebo gril a upečte mäso na špajdli, kým nie je mäkké. Medzitým rozohrejte lyžicu oleja a opražte na nej do sklovita pokrájanú šalotku, pridajte zázvor a prehrejte. Primiešajte arašidové maslo, čili pastu, kokosové mlieko, prevarte a odstavte. Podľa potreby pridajte trošku teplej vody. Nakoniec primiešajte paradajkový pretlak, rybiu omáčku, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Servírujte mäso s omáčkou, podľa chuti doplnené o šalát alebo pečivo.

Tip: Mäso môžete rozkrájať na tenké dlhé pásy alebo kocky, záleží iba na vás, či ho chcete napichovať po kúskoch, alebo skladať, či obtáčať na špajdľu vcelku. V obchodoch s orientálnymi koreninami si môžete kúpiť i satay zmes korenia, ktoré pridáte do marinády alebo omáčky na zvýraznenie chutí.


Kurča pečené s čili pastou
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčšie kurča
  • 2 PL olivového oleja
  • 3 PL čili pasty (najlepšie Harrisa)
  • 1 PL rímskej rasce
  • šťava z jedného citróna
  • soľ, mleté čierne korenie

Na servírovanie:

  • červené cibuľa
  • citróny
  • granátové jablko
  • bylinky (koriander, rozmarín...)

Kurča umyte, osušte, otočte prsiami nadol a pokúste sa ho od chrbtice rozrezať alebo nožnicami na mäso chrbticu odstrániť. Po prevrátení ho pekne roztiahnite a rozložte na plech, aby sa rovnomerne pieklo bez otáčania. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Zmiešajte čili pastu s citrónovou šťavou a celou rímskou rascou a zmesou potrite povrch kurčaťa. Osoľte a okoreňte. Pečte približne 40 – 50 minút. Servírujte podľa chuti dozdobené zrniečkami granátového jablka, plátkami červenej cibule alebo pokvapkané citrónovou šťavou, ktoré chuť umocnia. Nezabudnite na čerstvé pečivo.

Tip: Pálivé kurča môžete servírovať i s nakladanými cibuľkami alebo sladkým kompótom či šalátom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  2. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  3. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  4. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  5. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  6. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  7. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  8. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  9. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  10. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 875
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 8 510
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 481
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 226
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 625
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 579
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 251
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 923
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 694
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 714

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Krajina, ktorá neexistuje, ale funguje. Vitajte v Náhornom Karabachu

Nad arménskou krajinou pri Náhornom Karabachu vedie supermoderná lanovka. A z nej vidíme aj kus histórie.

DOMOV

Kotlebov neúspešný kandidát si našiel cestu do parlamentu

Anton Čulen bude poslaneckým asistentom Natálie Grausovej.

KOMENTÁRE

Môže sa zo Slovenska stať slabý kus stáda pre Putina?

Slovensko neutečie pred nevyhnutnosťou viac investovať do armády.

AUTO

Nie v každej hmle treba zapnúť hmlovky

Predné a zadné hmlové svetlá plnia rôzne funkcie.

Neprehliadnite tiež

Lucia Šoralová: Materstvom svoj život odovzdávate niekomu inému

Slovenská šansoniérka, ktorá sa usadila v Česku, spevom vyjadruje svoju identitu ženy, umelkyne, matky aj manželky.

Šesť najznámejších modeliek, ktoré sa narodili ako muži

V modelingovom priemysle sa im darí rúcať všetky tabu.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Každá masáž je iná. Viete, ktorá je pre vás tá pravá?

Naše telo potrebuje dotyky a jednou z foriem, ako mu ich dopriať, sú relaxačné či liečivé masáže.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop