Slaný koláč môže mať mnoho podôb

Taliani nevedia žiť bez pizze, Francúzi bez kišu. A čo vy? Chutia vám slané koláče a nákypy?

(Zdroj: Isifa)

Nájdite si trochu času na jednoduchý slaný koláč, ktorý určite zaboduje rovnako dobre na všedne prestrenom stole, záhradnom pikniku či slávnostnej hostine...

Mafiny so špenátom
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g nasekaných špenátových listov
  • 1 cibuľa
  • 250 g nastrúhaného čedaru
  • 200 ml acidka
  • 100 g hladkej múky
  • 60 g polohrubej múky
  • 200 g šampiňónov
  • 150 g varených zemiakov
  • 4 vajíčka
  • 1 - 2 ČL prášku do pečiva
  • maslo
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhaný parmezán
  • bylinky

Na troške masla opražte nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte pokrájané šampiňóny a opekajte. Nakoniec pridajte špenátové listy, aby zavädli a hneď odstavte z tepla. Zmes nechajte vychladnúť. Medzitým si nastrúhajte alebo popučte zemiaky, pridajte ich k chladnúcej zmesi. Postupne primiešavajte nastrúhaný čedar, acidko, vajíčka, soľ, korenie a bylinky podľa chuti. Rúru predhrejte na 190 stupňov. V druhej miske zmiešajte obidva druhy múky s práškom do pečiva. Múku postupne zapracujte do cesta. Cesto naplňte do vymastených, podľa potreby i vysypaných formičiek a pečte približne 25 minút. Po dopečení povrch posypte parmezánom.

Tip: Ak máte silikónovú formu na mafiny, nákypy môžete pripraviť i v mikrovnke pri výkone 750 W, približne päť minút. Recept môžete obmieňať podľa sezónnosti. Na jar siahnite po špargli, šunke, olivách, paradajkách, ale i po tuniakovi z konzervy či obranom mäse z pečeného kuriatka.


Cuketové tortičky s fetou
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajíčko
  • 125 g masla
  • 2 PL studenej vody
  • štipka soli

Na plnku:

  • 2 - 3 jarné cibuľky
  • 1 cuketa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 g kyslej smotany
  • 200 g syra feta
  • 2 vajíčka
  • nasekaná petržlenová vňať alebo iné bylinky podľa chuti
  • soľ,mleté čierne korenie
  • olivový olej

Navyše:

  • tartaletkové formy
  • alebo veľká forma s vlnkovým okrajom

Všetky suroviny na krehké cesto zmiešajte, rýchlo vypracujte a zabalené odložte do chladničky. Nasekajte očistenú jarnú cibuľku a cesnak a opražte ich na troške olivového oleja. Pridajte k nim nastrúhanú alebo pokrájanú cuketu, krátko opečte a odstavte. V miske zmiešajte kyslú smotanu, rozmrvenú fetu, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, korenie a vajíčka. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske, preložte ho do formy tak, aby pokrývalo aj okraje. Popichajte ho vidličkou, navrstvite naň udusenú zeleninu a zalejte smotanovou plnkou. Pečte pri 190 - 200 stupňov približne 35 minút.

Tip: Ak chcete cesto chrumkavejšie aj vnútri, najskôr ho predpečte bez náplne, určite ho popichajte vidličkou aby sa nevydúvalo, ešte lepšie urobíte, ak ho pri pečení zaťažíte suchou fazuľou.


Olivovo-paradajkové koláčiky
Suroviny na 6 porcií

  • 400 g lístkového cesta
  • 200 g veľkých čiernych olív
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL nasekanej bazalky alebo petržlenovej vňate
  • strúhaný parmezán
  • 1 - 2 paradajky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • formičky

Olivy, cesnak, bazalku alebo petržlenovú vňať rozdrvte v mažiari alebo rozmixujte. Primiešajte k nim citrónovú šťavu, olivový olej a podľa chuti soľ, korenie a parmezán. Lístkové cesto rozvaľkajte na obdĺžnik, narežte ho na šesť štvorcov, cestom vyplňte formičky alebo misky. Cesto popichajte vidličkou, naplňte olivovou tapenádou a vrch dozdobte paradajkou. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov dozlatista.

Tip: Do tapenády môžete pridať i ančovičky alebo sardelové očká a kapary. Ak nechcete koláčiky z mastného lístkového cesta, môžete formičky vystlať natenko nakrájanými plátkami veky alebo bieleho toastového chleba.


Kiš z chrumkavého štrúdľového cesta
Suroviny na 4 porcie

  • 5 veľkých plátkov filo cesta (phyllo, yufka, štrúdľové cesto)
  • 60 g rozpusteného masla
  • 250 g tvarohu alebo cottage cheese
  • 250 g fety
  • 150 ml smotany na varenie
  • 4 vajíčka
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 červené cibule
  • 1 paprika
  • niekoľko olív
  • sparené špenátové alebo mangoldové listy
  • 100 g mozzarelly
  • 1 - 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • voňavé bylinky (rozmarín, tymian...)

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Menší plech alebo formu potrite rozpusteným maslom. Pláty cesta rozdeľte, každý potrite maslom, znova navrstvite na seba a vložte do formy. Fetu rozmrvte na cesto, pridajte natrhanú mozzarellu a navrstvite sparený špenát a nadrobno pokrájanú zeleninu. V miske metličkou rozšľahajte smotanu s tvarohom, vajíčkami, nasekanými bylinkami, prelisovaným cesnakom a soľou a korením. Tekutou hmotou zalejte zeleninu. Vidličkou môžete vnútro koláča trochu ponadvihovať alebo premiešať, aby sa vaječná zmes dostala naozaj všade. Pečte približne 30 - 40 minút. Pred servírovaním nechajte trochu vychladnúť, inak by sa koláč nepodarilo pekne rozkrojiť a vybrať z formy.

Tip: Namiesto masla môžete použiť i olivový olej v spreji. Zeleninu môžete meniť podľa sezónnosti a chuti. Siahnuť môžete i po kockách šunky, klobásy alebo slaniny. Poslednú vrstvu cesta môžete ešte pred naplnením potrieť výrazne ochuteným pestom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  2. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  7. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  8. Inteligencia vo všetkom
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  1. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  2. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  3. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  6. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  7. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  8. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  9. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  10. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  1. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 7 741
  2. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 189
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 6 337
  4. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 173
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 5 584
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 5 490
  7. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 4 802
  8. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 4 723
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu 3 896
  10. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 014

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Remiášova vražda sa ešte dá vyšetriť. Pomôcť musia mafiáni

Polícia minulý rok obnovila vyšetrovanie Remiášovej vraždy, pretože vyšli najavo nové skutočnosti. Ani po roku zatiaľ nikoho neobvinila.

DOMOV

Anna Remiášová pri pomníku syna: Nikdy to nevzdám

Výročie vraždy si prišli k jeho pamätníku pripomenúť aj študenti.

KOMENTÁRE

Kažimír bude musieť siahnuť pod vankúš, aby naplnil Ficove sľuby

Bez zásahu do rozpočtu to nepôjde.

Neprehliadnite tiež

Nepočujúcemu môže tlmočník zachrániť rodinu, dokonca aj život

Milena Fabšičová (29) je tlmočníčkou posunkového jazyka, ktorý považuje za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.

Nové trendy pre svadobné šaty? Čipka a odhalené ramená

Inšpiráciu pre budúce nevesty priniesol Týždeň svadobnej módy v New Yorku.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 29. apríla, nájdete v stánkoch rozhovor s Máriou Leitnerovou, jednou z dobrovoľníkov Teach for Slovakia a omnoho viac.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop