SME
Štvrtok, 18. apríl , 2019

Slaný koláč môže mať mnoho podôb

Taliani nevedia žiť bez pizze, Francúzi bez kišu. A čo vy? Chutia vám slané koláče a nákypy?

(Zdroj: Isifa)

Nájdite si trochu času na jednoduchý slaný koláč, ktorý určite zaboduje rovnako dobre na všedne prestrenom stole, záhradnom pikniku či slávnostnej hostine...

Mafiny so špenátom
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g nasekaných špenátových listov
  • 1 cibuľa
  • 250 g nastrúhaného čedaru
  • 200 ml acidka
  • 100 g hladkej múky
  • 60 g polohrubej múky
  • 200 g šampiňónov
  • 150 g varených zemiakov
  • 4 vajíčka
  • 1 - 2 ČL prášku do pečiva
  • maslo
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhaný parmezán
  • bylinky

Na troške masla opražte nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte pokrájané šampiňóny a opekajte. Nakoniec pridajte špenátové listy, aby zavädli a hneď odstavte z tepla. Zmes nechajte vychladnúť. Medzitým si nastrúhajte alebo popučte zemiaky, pridajte ich k chladnúcej zmesi. Postupne primiešavajte nastrúhaný čedar, acidko, vajíčka, soľ, korenie a bylinky podľa chuti. Rúru predhrejte na 190 stupňov. V druhej miske zmiešajte obidva druhy múky s práškom do pečiva. Múku postupne zapracujte do cesta. Cesto naplňte do vymastených, podľa potreby i vysypaných formičiek a pečte približne 25 minút. Po dopečení povrch posypte parmezánom.

Tip: Ak máte silikónovú formu na mafiny, nákypy môžete pripraviť i v mikrovnke pri výkone 750 W, približne päť minút. Recept môžete obmieňať podľa sezónnosti. Na jar siahnite po špargli, šunke, olivách, paradajkách, ale i po tuniakovi z konzervy či obranom mäse z pečeného kuriatka.


Cuketové tortičky s fetou
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajíčko
  • 125 g masla
  • 2 PL studenej vody
  • štipka soli

Na plnku:

  • 2 - 3 jarné cibuľky
  • 1 cuketa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 g kyslej smotany
  • 200 g syra feta
  • 2 vajíčka
  • nasekaná petržlenová vňať alebo iné bylinky podľa chuti
  • soľ,mleté čierne korenie
  • olivový olej

Navyše:

  • tartaletkové formy
  • alebo veľká forma s vlnkovým okrajom

Všetky suroviny na krehké cesto zmiešajte, rýchlo vypracujte a zabalené odložte do chladničky. Nasekajte očistenú jarnú cibuľku a cesnak a opražte ich na troške olivového oleja. Pridajte k nim nastrúhanú alebo pokrájanú cuketu, krátko opečte a odstavte. V miske zmiešajte kyslú smotanu, rozmrvenú fetu, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, korenie a vajíčka. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske, preložte ho do formy tak, aby pokrývalo aj okraje. Popichajte ho vidličkou, navrstvite naň udusenú zeleninu a zalejte smotanovou plnkou. Pečte pri 190 - 200 stupňov približne 35 minút.

Tip: Ak chcete cesto chrumkavejšie aj vnútri, najskôr ho predpečte bez náplne, určite ho popichajte vidličkou aby sa nevydúvalo, ešte lepšie urobíte, ak ho pri pečení zaťažíte suchou fazuľou.


Olivovo-paradajkové koláčiky
Suroviny na 6 porcií

  • 400 g lístkového cesta
  • 200 g veľkých čiernych olív
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL nasekanej bazalky alebo petržlenovej vňate
  • strúhaný parmezán
  • 1 - 2 paradajky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • formičky

Olivy, cesnak, bazalku alebo petržlenovú vňať rozdrvte v mažiari alebo rozmixujte. Primiešajte k nim citrónovú šťavu, olivový olej a podľa chuti soľ, korenie a parmezán. Lístkové cesto rozvaľkajte na obdĺžnik, narežte ho na šesť štvorcov, cestom vyplňte formičky alebo misky. Cesto popichajte vidličkou, naplňte olivovou tapenádou a vrch dozdobte paradajkou. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov dozlatista.

Tip: Do tapenády môžete pridať i ančovičky alebo sardelové očká a kapary. Ak nechcete koláčiky z mastného lístkového cesta, môžete formičky vystlať natenko nakrájanými plátkami veky alebo bieleho toastového chleba.


Kiš z chrumkavého štrúdľového cesta
Suroviny na 4 porcie

  • 5 veľkých plátkov filo cesta (phyllo, yufka, štrúdľové cesto)
  • 60 g rozpusteného masla
  • 250 g tvarohu alebo cottage cheese
  • 250 g fety
  • 150 ml smotany na varenie
  • 4 vajíčka
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 červené cibule
  • 1 paprika
  • niekoľko olív
  • sparené špenátové alebo mangoldové listy
  • 100 g mozzarelly
  • 1 - 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • voňavé bylinky (rozmarín, tymian...)

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Menší plech alebo formu potrite rozpusteným maslom. Pláty cesta rozdeľte, každý potrite maslom, znova navrstvite na seba a vložte do formy. Fetu rozmrvte na cesto, pridajte natrhanú mozzarellu a navrstvite sparený špenát a nadrobno pokrájanú zeleninu. V miske metličkou rozšľahajte smotanu s tvarohom, vajíčkami, nasekanými bylinkami, prelisovaným cesnakom a soľou a korením. Tekutou hmotou zalejte zeleninu. Vidličkou môžete vnútro koláča trochu ponadvihovať alebo premiešať, aby sa vaječná zmes dostala naozaj všade. Pečte približne 30 - 40 minút. Pred servírovaním nechajte trochu vychladnúť, inak by sa koláč nepodarilo pekne rozkrojiť a vybrať z formy.

Tip: Namiesto masla môžete použiť i olivový olej v spreji. Zeleninu môžete meniť podľa sezónnosti a chuti. Siahnuť môžete i po kockách šunky, klobásy alebo slaniny. Poslednú vrstvu cesta môžete ešte pred naplnením potrieť výrazne ochuteným pestom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  2. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  3. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  5. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  8. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  1. Bim Challenge 2019
  2. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  3. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  4. Grilovacia sezóna je zahájená!
  5. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  6. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  7. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  8. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  9. Kúzlo pravidelného investovania
  10. Prieskum: Chceme kupovať čerstvé a kvalitné vajcia zo Slovenska
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 34 598
  2. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 11 532
  3. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 8 066
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 6 054
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 042
  6. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru 4 354
  7. Volkswagen Touareg ALL INCLUSIVE je ešte príťažlivejší 4 144
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 4 058
  9. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 3 871
  10. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 698

Hlavné správy zo Sme.sk

Kmotríkovcom nevyšiel plán zastaviť súdne vyšetrovanie

Súd odmietol vymazať Infra Services pred skončením vyšetrovania.

Ivan Kmotrík
Slovenský brankár Samuel Hlavaj.

Potom, ako Robertovi Ficovi v roku 2014 unikol prezidentský post sa posledné mesiace snažil získať aspoň post šéfa Ústavného súdu. Aj s pomocou Mariana Kotlebu a jeho ĽSNS.
Parížska katedrála Notre-Dame.

Neprehliadnite tiež

Selma Blair

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.

V dvadsiatich som sa nechala sterilizovať. Hovorili mi, že to budem ľutovať

Tridsaťročná žena hovorí o rozhodnutí nemať deti.

Ilustračné foto.
Sexistický kix