Slaný koláč môže mať mnoho podôb

Taliani nevedia žiť bez pizze, Francúzi bez kišu. A čo vy? Chutia vám slané koláče a nákypy?

(Zdroj: Isifa)

Nájdite si trochu času na jednoduchý slaný koláč, ktorý určite zaboduje rovnako dobre na všedne prestrenom stole, záhradnom pikniku či slávnostnej hostine...

Mafiny so špenátom
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g nasekaných špenátových listov
  • 1 cibuľa
  • 250 g nastrúhaného čedaru
  • 200 ml acidka
  • 100 g hladkej múky
  • 60 g polohrubej múky
  • 200 g šampiňónov
  • 150 g varených zemiakov
  • 4 vajíčka
  • 1 - 2 ČL prášku do pečiva
  • maslo
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhaný parmezán
  • bylinky

Na troške masla opražte nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte pokrájané šampiňóny a opekajte. Nakoniec pridajte špenátové listy, aby zavädli a hneď odstavte z tepla. Zmes nechajte vychladnúť. Medzitým si nastrúhajte alebo popučte zemiaky, pridajte ich k chladnúcej zmesi. Postupne primiešavajte nastrúhaný čedar, acidko, vajíčka, soľ, korenie a bylinky podľa chuti. Rúru predhrejte na 190 stupňov. V druhej miske zmiešajte obidva druhy múky s práškom do pečiva. Múku postupne zapracujte do cesta. Cesto naplňte do vymastených, podľa potreby i vysypaných formičiek a pečte približne 25 minút. Po dopečení povrch posypte parmezánom.

Tip: Ak máte silikónovú formu na mafiny, nákypy môžete pripraviť i v mikrovnke pri výkone 750 W, približne päť minút. Recept môžete obmieňať podľa sezónnosti. Na jar siahnite po špargli, šunke, olivách, paradajkách, ale i po tuniakovi z konzervy či obranom mäse z pečeného kuriatka.


Cuketové tortičky s fetou
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajíčko
  • 125 g masla
  • 2 PL studenej vody
  • štipka soli

Na plnku:

  • 2 - 3 jarné cibuľky
  • 1 cuketa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 g kyslej smotany
  • 200 g syra feta
  • 2 vajíčka
  • nasekaná petržlenová vňať alebo iné bylinky podľa chuti
  • soľ,mleté čierne korenie
  • olivový olej

Navyše:

  • tartaletkové formy
  • alebo veľká forma s vlnkovým okrajom

Všetky suroviny na krehké cesto zmiešajte, rýchlo vypracujte a zabalené odložte do chladničky. Nasekajte očistenú jarnú cibuľku a cesnak a opražte ich na troške olivového oleja. Pridajte k nim nastrúhanú alebo pokrájanú cuketu, krátko opečte a odstavte. V miske zmiešajte kyslú smotanu, rozmrvenú fetu, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, korenie a vajíčka. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske, preložte ho do formy tak, aby pokrývalo aj okraje. Popichajte ho vidličkou, navrstvite naň udusenú zeleninu a zalejte smotanovou plnkou. Pečte pri 190 - 200 stupňov približne 35 minút.

Tip: Ak chcete cesto chrumkavejšie aj vnútri, najskôr ho predpečte bez náplne, určite ho popichajte vidličkou aby sa nevydúvalo, ešte lepšie urobíte, ak ho pri pečení zaťažíte suchou fazuľou.


Olivovo-paradajkové koláčiky
Suroviny na 6 porcií

  • 400 g lístkového cesta
  • 200 g veľkých čiernych olív
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL nasekanej bazalky alebo petržlenovej vňate
  • strúhaný parmezán
  • 1 - 2 paradajky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • formičky

Olivy, cesnak, bazalku alebo petržlenovú vňať rozdrvte v mažiari alebo rozmixujte. Primiešajte k nim citrónovú šťavu, olivový olej a podľa chuti soľ, korenie a parmezán. Lístkové cesto rozvaľkajte na obdĺžnik, narežte ho na šesť štvorcov, cestom vyplňte formičky alebo misky. Cesto popichajte vidličkou, naplňte olivovou tapenádou a vrch dozdobte paradajkou. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov dozlatista.

Tip: Do tapenády môžete pridať i ančovičky alebo sardelové očká a kapary. Ak nechcete koláčiky z mastného lístkového cesta, môžete formičky vystlať natenko nakrájanými plátkami veky alebo bieleho toastového chleba.


Kiš z chrumkavého štrúdľového cesta
Suroviny na 4 porcie

  • 5 veľkých plátkov filo cesta (phyllo, yufka, štrúdľové cesto)
  • 60 g rozpusteného masla
  • 250 g tvarohu alebo cottage cheese
  • 250 g fety
  • 150 ml smotany na varenie
  • 4 vajíčka
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 červené cibule
  • 1 paprika
  • niekoľko olív
  • sparené špenátové alebo mangoldové listy
  • 100 g mozzarelly
  • 1 - 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • voňavé bylinky (rozmarín, tymian...)

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Menší plech alebo formu potrite rozpusteným maslom. Pláty cesta rozdeľte, každý potrite maslom, znova navrstvite na seba a vložte do formy. Fetu rozmrvte na cesto, pridajte natrhanú mozzarellu a navrstvite sparený špenát a nadrobno pokrájanú zeleninu. V miske metličkou rozšľahajte smotanu s tvarohom, vajíčkami, nasekanými bylinkami, prelisovaným cesnakom a soľou a korením. Tekutou hmotou zalejte zeleninu. Vidličkou môžete vnútro koláča trochu ponadvihovať alebo premiešať, aby sa vaječná zmes dostala naozaj všade. Pečte približne 30 - 40 minút. Pred servírovaním nechajte trochu vychladnúť, inak by sa koláč nepodarilo pekne rozkrojiť a vybrať z formy.

Tip: Namiesto masla môžete použiť i olivový olej v spreji. Zeleninu môžete meniť podľa sezónnosti a chuti. Siahnuť môžete i po kockách šunky, klobásy alebo slaniny. Poslednú vrstvu cesta môžete ešte pred naplnením potrieť výrazne ochuteným pestom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  2. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  3. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  4. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  5. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  8. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  9. Zažite vašu vysnívanú dovolenku na Bali
  10. Deň detí oslavujeme štyri dni. Iba v Borylande!
  1. Zmluva o nájme pre ambasádu USA neoprávnene zaradená do programu
  2. 4* projekt víl a apartmánov priamo na pobreží, Chorvátsko
  3. Slováci rozhodli o najlepšom!
  4. AAA Auto má nový úver pre živnostníkov
  5. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  6. Kúpeľňa - profesionálne informácie pri jej zhotovení
  7. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá
  8. Dobrodružstvo s vodou
  9. Neobvyklý objav, ktorý umožňuje zvládnuť angličtinu za 2 týždne
  10. Anglická spoločnosť ATG vytvára progresívny tím technikov
  1. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 8 173
  2. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 7 557
  3. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 5 993
  4. Aký bude váš doplnkový dôchodok 5 489
  5. Neobvyklý objav, ktorý umožňuje zvládnuť angličtinu za 2 týždne 5 018
  6. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 4 633
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 4 232
  8. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 3 726
  9. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 578
  10. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá 2 424

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Slováci vyškolili majstrov Európy. Akú majú šancu postúpiť?

Naši môžu postúpiť do semifinále z druhého miesta, ale musia čakať na vývoj v ďalších dvoch skupinách.

KOMENTÁRE

Štrajk vo Volkswagene je začiatkom záchrany Únie

Za to, že v našich krajinách máme také nízke mzdy, však nemôže EÚ.

Neprehliadnite tiež

Mäso, zelenina aj syry. Vybrali sme desať receptov na letnú grilovačku

Pripravte si poriadnu záhradnú párty, ktorá neskončí len pri pri klobáskach. Máme pre vás tipy na grilovanie.

Madonin komplex: keď muž odmieta sex s matkou svojich detí

Nejde o nový fenomén. Problém mužskej nechuti na sex popísal už Sigmund Freud.

Tehotenstvo po týždňoch - tretí trimester

Ako prebieha tehotenstvo v treťom trimestri. Čo čaká ženu pred pôrodom a ako prebieha predpôrodné vyšetrenie.

Päťdesiat odtieňov sivej alebo prečo je betón v interiéri moderný

Materiálom budúcnosti je takzvaný pohľadový betón, ktorý má v domácnostiach svoj estetický rozmer.