Slaný koláč môže mať mnoho podôb

Taliani nevedia žiť bez pizze, Francúzi bez kišu. A čo vy? Chutia vám slané koláče a nákypy?

(Zdroj: Isifa)

Nájdite si trochu času na jednoduchý slaný koláč, ktorý určite zaboduje rovnako dobre na všedne prestrenom stole, záhradnom pikniku či slávnostnej hostine...

Mafiny so špenátom
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g nasekaných špenátových listov
  • 1 cibuľa
  • 250 g nastrúhaného čedaru
  • 200 ml acidka
  • 100 g hladkej múky
  • 60 g polohrubej múky
  • 200 g šampiňónov
  • 150 g varených zemiakov
  • 4 vajíčka
  • 1 - 2 ČL prášku do pečiva
  • maslo
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhaný parmezán
  • bylinky

Na troške masla opražte nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte pokrájané šampiňóny a opekajte. Nakoniec pridajte špenátové listy, aby zavädli a hneď odstavte z tepla. Zmes nechajte vychladnúť. Medzitým si nastrúhajte alebo popučte zemiaky, pridajte ich k chladnúcej zmesi. Postupne primiešavajte nastrúhaný čedar, acidko, vajíčka, soľ, korenie a bylinky podľa chuti. Rúru predhrejte na 190 stupňov. V druhej miske zmiešajte obidva druhy múky s práškom do pečiva. Múku postupne zapracujte do cesta. Cesto naplňte do vymastených, podľa potreby i vysypaných formičiek a pečte približne 25 minút. Po dopečení povrch posypte parmezánom.

Tip: Ak máte silikónovú formu na mafiny, nákypy môžete pripraviť i v mikrovnke pri výkone 750 W, približne päť minút. Recept môžete obmieňať podľa sezónnosti. Na jar siahnite po špargli, šunke, olivách, paradajkách, ale i po tuniakovi z konzervy či obranom mäse z pečeného kuriatka.


Cuketové tortičky s fetou
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajíčko
  • 125 g masla
  • 2 PL studenej vody
  • štipka soli

Na plnku:

  • 2 - 3 jarné cibuľky
  • 1 cuketa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 g kyslej smotany
  • 200 g syra feta
  • 2 vajíčka
  • nasekaná petržlenová vňať alebo iné bylinky podľa chuti
  • soľ,mleté čierne korenie
  • olivový olej

Navyše:

  • tartaletkové formy
  • alebo veľká forma s vlnkovým okrajom

Všetky suroviny na krehké cesto zmiešajte, rýchlo vypracujte a zabalené odložte do chladničky. Nasekajte očistenú jarnú cibuľku a cesnak a opražte ich na troške olivového oleja. Pridajte k nim nastrúhanú alebo pokrájanú cuketu, krátko opečte a odstavte. V miske zmiešajte kyslú smotanu, rozmrvenú fetu, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, korenie a vajíčka. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske, preložte ho do formy tak, aby pokrývalo aj okraje. Popichajte ho vidličkou, navrstvite naň udusenú zeleninu a zalejte smotanovou plnkou. Pečte pri 190 - 200 stupňov približne 35 minút.

Tip: Ak chcete cesto chrumkavejšie aj vnútri, najskôr ho predpečte bez náplne, určite ho popichajte vidličkou aby sa nevydúvalo, ešte lepšie urobíte, ak ho pri pečení zaťažíte suchou fazuľou.


Olivovo-paradajkové koláčiky
Suroviny na 6 porcií

  • 400 g lístkového cesta
  • 200 g veľkých čiernych olív
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL nasekanej bazalky alebo petržlenovej vňate
  • strúhaný parmezán
  • 1 - 2 paradajky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • formičky

Olivy, cesnak, bazalku alebo petržlenovú vňať rozdrvte v mažiari alebo rozmixujte. Primiešajte k nim citrónovú šťavu, olivový olej a podľa chuti soľ, korenie a parmezán. Lístkové cesto rozvaľkajte na obdĺžnik, narežte ho na šesť štvorcov, cestom vyplňte formičky alebo misky. Cesto popichajte vidličkou, naplňte olivovou tapenádou a vrch dozdobte paradajkou. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov dozlatista.

Tip: Do tapenády môžete pridať i ančovičky alebo sardelové očká a kapary. Ak nechcete koláčiky z mastného lístkového cesta, môžete formičky vystlať natenko nakrájanými plátkami veky alebo bieleho toastového chleba.


Kiš z chrumkavého štrúdľového cesta
Suroviny na 4 porcie

  • 5 veľkých plátkov filo cesta (phyllo, yufka, štrúdľové cesto)
  • 60 g rozpusteného masla
  • 250 g tvarohu alebo cottage cheese
  • 250 g fety
  • 150 ml smotany na varenie
  • 4 vajíčka
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 červené cibule
  • 1 paprika
  • niekoľko olív
  • sparené špenátové alebo mangoldové listy
  • 100 g mozzarelly
  • 1 - 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • voňavé bylinky (rozmarín, tymian...)

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Menší plech alebo formu potrite rozpusteným maslom. Pláty cesta rozdeľte, každý potrite maslom, znova navrstvite na seba a vložte do formy. Fetu rozmrvte na cesto, pridajte natrhanú mozzarellu a navrstvite sparený špenát a nadrobno pokrájanú zeleninu. V miske metličkou rozšľahajte smotanu s tvarohom, vajíčkami, nasekanými bylinkami, prelisovaným cesnakom a soľou a korením. Tekutou hmotou zalejte zeleninu. Vidličkou môžete vnútro koláča trochu ponadvihovať alebo premiešať, aby sa vaječná zmes dostala naozaj všade. Pečte približne 30 - 40 minút. Pred servírovaním nechajte trochu vychladnúť, inak by sa koláč nepodarilo pekne rozkrojiť a vybrať z formy.

Tip: Namiesto masla môžete použiť i olivový olej v spreji. Zeleninu môžete meniť podľa sezónnosti a chuti. Siahnuť môžete i po kockách šunky, klobásy alebo slaniny. Poslednú vrstvu cesta môžete ešte pred naplnením potrieť výrazne ochuteným pestom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  1. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  2. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  3. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  4. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  5. Detské zúbky sú veda
  6. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 15 612
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 565
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 302
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 861
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 972
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 340
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 309
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 094
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 036
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 620

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Alternatíva pre Nemecko skutočnú alternatívu neponúka

Merkelová voľby vyhrala a ostáva mocná. Európa je naozaj vďačná.

DOMOV

Aké stíhačky môžeme a ktoré ponuky sú nereálne?

Rozhodovať sa bude len medzi gripenmi a stíhačkami F-16.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.