SME
reklama

Slaný koláč môže mať mnoho podôb

Taliani nevedia žiť bez pizze, Francúzi bez kišu. A čo vy? Chutia vám slané koláče a nákypy?

Kiš z chrumkavého štrúdľového cesta.Kiš z chrumkavého štrúdľového cesta. (Zdroj: Isifa)

Nájdite si trochu času na jednoduchý slaný koláč, ktorý určite zaboduje rovnako dobre na všedne prestrenom stole, záhradnom pikniku či slávnostnej hostine...

Mafiny so špenátom
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g nasekaných špenátových listov
  • 1 cibuľa
  • 250 g nastrúhaného čedaru
  • 200 ml acidka
  • 100 g hladkej múky
  • 60 g polohrubej múky
  • 200 g šampiňónov
  • 150 g varených zemiakov
  • 4 vajíčka
  • 1 - 2 ČL prášku do pečiva
  • maslo
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhaný parmezán
  • bylinky

Na troške masla opražte nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte pokrájané šampiňóny a opekajte. Nakoniec pridajte špenátové listy, aby zavädli a hneď odstavte z tepla. Zmes nechajte vychladnúť. Medzitým si nastrúhajte alebo popučte zemiaky, pridajte ich k chladnúcej zmesi. Postupne primiešavajte nastrúhaný čedar, acidko, vajíčka, soľ, korenie a bylinky podľa chuti. Rúru predhrejte na 190 stupňov. V druhej miske zmiešajte obidva druhy múky s práškom do pečiva. Múku postupne zapracujte do cesta. Cesto naplňte do vymastených, podľa potreby i vysypaných formičiek a pečte približne 25 minút. Po dopečení povrch posypte parmezánom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ak máte silikónovú formu na mafiny, nákypy môžete pripraviť i v mikrovnke pri výkone 750 W, približne päť minút. Recept môžete obmieňať podľa sezónnosti. Na jar siahnite po špargli, šunke, olivách, paradajkách, ale i po tuniakovi z konzervy či obranom mäse z pečeného kuriatka.


Cuketové tortičky s fetou
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajíčko
  • 125 g masla
  • 2 PL studenej vody
  • štipka soli

Na plnku:

  • 2 - 3 jarné cibuľky
  • 1 cuketa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 g kyslej smotany
  • 200 g syra feta
  • 2 vajíčka
  • nasekaná petržlenová vňať alebo iné bylinky podľa chuti
  • soľ,mleté čierne korenie
  • olivový olej

Navyše:

  • tartaletkové formy
  • alebo veľká forma s vlnkovým okrajom

Všetky suroviny na krehké cesto zmiešajte, rýchlo vypracujte a zabalené odložte do chladničky. Nasekajte očistenú jarnú cibuľku a cesnak a opražte ich na troške olivového oleja. Pridajte k nim nastrúhanú alebo pokrájanú cuketu, krátko opečte a odstavte. V miske zmiešajte kyslú smotanu, rozmrvenú fetu, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, korenie a vajíčka. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske, preložte ho do formy tak, aby pokrývalo aj okraje. Popichajte ho vidličkou, navrstvite naň udusenú zeleninu a zalejte smotanovou plnkou. Pečte pri 190 - 200 stupňov približne 35 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ak chcete cesto chrumkavejšie aj vnútri, najskôr ho predpečte bez náplne, určite ho popichajte vidličkou aby sa nevydúvalo, ešte lepšie urobíte, ak ho pri pečení zaťažíte suchou fazuľou.


Olivovo-paradajkové koláčiky
Suroviny na 6 porcií

  • 400 g lístkového cesta
  • 200 g veľkých čiernych olív
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL nasekanej bazalky alebo petržlenovej vňate
  • strúhaný parmezán
  • 1 - 2 paradajky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • formičky

Olivy, cesnak, bazalku alebo petržlenovú vňať rozdrvte v mažiari alebo rozmixujte. Primiešajte k nim citrónovú šťavu, olivový olej a podľa chuti soľ, korenie a parmezán. Lístkové cesto rozvaľkajte na obdĺžnik, narežte ho na šesť štvorcov, cestom vyplňte formičky alebo misky. Cesto popichajte vidličkou, naplňte olivovou tapenádou a vrch dozdobte paradajkou. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov dozlatista.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Do tapenády môžete pridať i ančovičky alebo sardelové očká a kapary. Ak nechcete koláčiky z mastného lístkového cesta, môžete formičky vystlať natenko nakrájanými plátkami veky alebo bieleho toastového chleba.


Kiš z chrumkavého štrúdľového cesta
Suroviny na 4 porcie

  • 5 veľkých plátkov filo cesta (phyllo, yufka, štrúdľové cesto)
  • 60 g rozpusteného masla
  • 250 g tvarohu alebo cottage cheese
  • 250 g fety
  • 150 ml smotany na varenie
  • 4 vajíčka
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 červené cibule
  • 1 paprika
  • niekoľko olív
  • sparené špenátové alebo mangoldové listy
  • 100 g mozzarelly
  • 1 - 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • voňavé bylinky (rozmarín, tymian...)

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Menší plech alebo formu potrite rozpusteným maslom. Pláty cesta rozdeľte, každý potrite maslom, znova navrstvite na seba a vložte do formy. Fetu rozmrvte na cesto, pridajte natrhanú mozzarellu a navrstvite sparený špenát a nadrobno pokrájanú zeleninu. V miske metličkou rozšľahajte smotanu s tvarohom, vajíčkami, nasekanými bylinkami, prelisovaným cesnakom a soľou a korením. Tekutou hmotou zalejte zeleninu. Vidličkou môžete vnútro koláča trochu ponadvihovať alebo premiešať, aby sa vaječná zmes dostala naozaj všade. Pečte približne 30 - 40 minút. Pred servírovaním nechajte trochu vychladnúť, inak by sa koláč nepodarilo pekne rozkrojiť a vybrať z formy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Namiesto masla môžete použiť i olivový olej v spreji. Zeleninu môžete meniť podľa sezónnosti a chuti. Siahnuť môžete i po kockách šunky, klobásy alebo slaniny. Poslednú vrstvu cesta môžete ešte pred naplnením potrieť výrazne ochuteným pestom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 705
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 529
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 354
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 772
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 005
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 900
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 594
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 7 210
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 641
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 504
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 371
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 11 666
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 362
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 344
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 033
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 419
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
reklama
SkryťZatvoriť reklamu