Cigánsky koláč alebo pečené rebrá. Vyskúšajte, ako chutí rómska kuchyňa

Rómske jedlá sú pripravované najmä z múky, strukovín, mliečnych produktov a údenín.

Pečené rebrá - Pašvare(Zdroj: FOTO PRE SME - RICHARD REHOROVSKÝ)

BRATISLAVA. Rómska kuchyňa vychádza zo skromných a chudobných pomerov.

Príprava jedál nie je náročná, suroviny sú dostupné a napriek tomu sú to jedlá nápadité a chutné.

Merali dlaňami

V minulosti sa suroviny odmeriavali obsahom nádob alebo počtom dlaní. Pri príprave tradičných rómskych jedál sa týmto spôsobom pracuje aj v súčasnosti.

“Do každého vareného jedla som pridávala ešte veľa lásky. Lebo, dať ľuďom niečo zjesť, to je akoby dať im kúsok zo seba,” hovorí rómska spisovateľka Zdenka Mahajová žije na Myjave.

Vyše 28 rokov pracovala ako kuchárka a neskôr vedúca školskej jedálne.

„Prvoradé sú sezónne čerstvé potraviny. To platí na celom svete,“ tvrdí kuchár Zdeněk Michálek. V minulosti pôsobil vo Švajčiarsku, Nemecku, Rakúsku, v Čechách, dnes pracuje v škole varenia Chefparade, kde sa venuje najmä výučbe svetových kuchýň.

Múka, mlieko, strukoviny

Michálek a Mahajová sú autormi väčšiny receptov podávaných v rámci Gypsy Food Festivalu.

Rómske jedlá sú pripravované prevažne z múky, strukovín, mliečnych produktov a údenín. Kým boli nútení žiť na okraji miest a dedín, varili si zväčša na otvorených ohniskách alebo v provizórnych pieckach zostavených z kameňov a kovovej platni.

((video))

Ako chutí rómska kuchyňa

Zemiaková polievka

Potrebujeme: 3 kg zemiakov, 0,5 kg cibule, 2 strúčiky cesnaku, 0,30 kg údenej slaniny, soľ, rasca, sladká mletá paprika, čierne korenie mleté, masť.

Na troške masti upražíme cibuľu, pridáme slaninku a necháme chvíľu na ohni, zmes častejšie premiešame. Keď je cibuľka so slaninkou dozlatista opražená, pridáme papriku a prelisovaný cesnak. Zemiaky uvaríme zvlášť s rascou a soľou. Zmes primiešame do polohotových zemiakov, dobre prevaríme a dochutíme soľou a čiernym korením.

Rezance s pečienkami (Chumer s bukami)

Potrebujeme: 800 g širších rezancov, 400 g kuracích pečienok, 100 g cibule, 2 strúčiky cesnaku,40 g bravčovej masti, soľ, mleté čierne korenie, masť.

Rezance uvaríme, scedíme. Na rozpálenú masť olej dáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pečienky, prelisujeme cesnak, pridáme koreniny a soľ. Na širokej panvici alebo pekáči premiešame zmes s rezancami. Dochutíme koreninami podľa chuti.

tben0187_r4700_res_res_res_res.jpg

FOTO SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ

Pečené rebrá (Pašvare)

Potrebujeme: 3 kg bravčových rebier, 2 ks cibule, 5 strúčikov cesnaku, soľ a rascu.

Mäso posolíme, pridáme rascu, cibuľu a cesnak. Takto pripravené rebrá necháme odležať aspoň hodinu, ideálne dlhšie. Naložené mäso položíme na pekáč alebo hlbší plech, podlejeme vodou a pečieme v rúre na 180° C asi hodinu a pol. Upečené rebrá podávame s chlebom a nakladanou zeleninou (baranie rohy, uhorky, feferónky) na drevenej doske.

((foto))

Džatky (na sladko i slano)

Potrebujeme: 2 kg zemiakov, 0,18 kg hladkej múky, 0,25 kg polohrubej múky, 0,5 kg oravskej slaninky, 1 kg cibule, 0,4 kg jemného hrudkového tvarohu, soľ, cukor, olej, mak, mleté orechy, práškový cukor, škorica.

Slaninu pokrájame nadrobno a opražíme. Zvlášť opražíme aj na veľké kusy nakrájanú cibuľu, odstavíme ju, keď je zlatistá, až mierne hnedá. Zemiaky očistíme, pokrájame na menšie kúsky, vložíme do hrnca. Zalejeme ich vodou tak, aby boli zakryté, osolíme a dáme variť.

Pred dovarením zlejeme vodu , aby časť zostala. Zemiaky rozpučíme akoby sme chceli pripraviť kašu, pridáme oba druhy múky, trochu soli, premiešame a ešte asi 5 min necháme na miernom ohni variť. Zmes nám postupne tuhne. Zo zemiakového cesta pomocou dvoch lyžíc vykrojíme veľké halušky, ktoré na tanieri polejeme vyškvarenou masťou, posypeme slaninou a cibuľou. Džatky môžeme pripraviť aj na sladko. Zmes pripravíme rovnako, halušky polejeme roztopeným maslom a posypeme cukrom, prípadne tvarohom a cukrom.

zemiakova-polievka-a-dzatky-na-sladko-i-_r4948_res.jpg

FOTO PRE SME - RICHARD REHOROVSKÝ

Cigánsky koláč

Potrebujeme: 3 vajcia, 250 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 dl oleja, trochu kakaa, 300 g polohrubej múky a jednu kávovú lyžičku sódy bicarbóny, konzervované ovocie

Vajcia a cukor vyšľaháme do peny, pridáme olej, múku, sódu a kakao. Do masy pridáme 7 dl (1 zaváraninová fľaša) zaváraného ovocia aj so šťavou ( nadrobno pokrájané marhule, jablká, mandarínky) Spolu zmiešame, vylejeme na omastený a múkou posypaný plech a pečieme 10 minút pri teplote 200 stupňov a potom 20 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení a vychladnutí koláč potrieme džemom a polejeme čokoládovou polevou.

Pozn. Bravčová masť sa dá nahradiť olejom.

Recepty pripravili : Zdenka Mahajová a Zdeněk Michálek

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  5. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  6. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  1. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  2. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  3. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  4. Rekonštrukcia v zime? Prečo nie?
  5. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  6. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Bezplatné rozšírenie do prehliadača
  9. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť.
  10. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 4 402
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 4 071
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 3 527
  4. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 3 486
  5. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 2 922
  6. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 2 401
  7. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 2 311
  8. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 1 876
  9. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 835
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 505

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Laššáková: Kiskov výber ma prekvapil, nečakala som to

Poslankyňa za Smer Jana Laššáková tvrdí, že Maďarič na sneme strany hovoril čiastočne aj z jej srdca.

Neprehliadnite tiež

Ak chcú ženy dojčiť dve či tri deti súčasne, musia často veľa vysvetľovať

Tandemové dojčenie sprevádza mnoho nedorozumení a mýtov.

Etické nakupovanie je výzva. Ukazuje, čo sme schopní obetovať a na čom nám záleží

Je to ťažké, ale nie nemožné. Už ste niekedy uvažovali nad etikou pri nákupe oblečenia?

Virginia Apgarová: Vlastné deti nemala, no zachránila milióny novorodencov

V rámci pôrodníctva priniesla revolučný nápad.

Tehotenský test už nebude rovnaký, budete ho môcť spláchnuť

Splachovateľný a kompostovateľný test príde na trh v roku 2018.

Zuzana Porubjaková: Štve ma, keď hranie niekto fláka

V roku 2018 ju diváci uvidia v novom seriáli aj filme, divadlo je jej druhý domov a z emócií je jej najbližší smútok.