Vzdať sa obľúbených jedál a dlhodobo zaužívaných stravovacích návykov, často nesprávnych, je zložité. Detoxikačná kúra si vyžaduje odhodlanie a pevnú vôľu. Naberte odvahu a s príchodom jari sa zbavte všetkých škodlivín, ktoré sa v tele nahromadili počas jesene a zimy a vykročte zdravšie a s lepším pocitom do ďalšej etapy. Vďaka detoxu aj v sukni menšej veľkosti.
Vyprázdnite chladničku od smotanových jogurtov, umelých šalátových dressingov, údenín a majonézových jedov. Vyberte si detoxikačnú kúru a stanovte jej začiatok a koniec. Bonusom kúry bude zlepšenie zdravotného stavu, úbytok na váhe a krajšia pleť.
Ovocný detox
Pripravujte si doma ovocné šťavy a skúšajte kombinovať rôzne druhy ovocia. O tejto forme detoxu by sa dalo povedať, že pri prípravách ovocných nápojov sa nedá čo pokaziť. Jednoducho používajte ovocie, ktoré máte rady. Do mixéra pridajte vodu a v prípade potreby slaďte medom, najlepšie domácim. Skúšajte a spoznajte aj exotické ovocie, ktoré ste doteraz nikdy nepoužívali.
Vitamínový detox
Nemali by sme zabúdať neustále stravou dopĺňať a dodržiavať odporúčané denné dávky vitamínov. Poznáme vitamíny rozpustné v tukoch – A, D, E, K a ďalšie rozpustné vo vode – C a B. Počas kúry konzumujte len jedlá, najmä čerstvé šaláty zo zeleniny a ovocia, ktoré tieto vitamíny obsahujú.
Zdroje vitamínov
Podľa publikácie Blahodárne vitamíny:
A
špenát, cibuľa, žerucha, ružičkový kel, hlávkový šalát, zeler, pažítka, gaštany, figy, jahody, vnútornosti živočíchov
B
obilné klíčky, strukoviny, olejvé semiačka, mlieko, maliny, baza, hríby, zelený rášok, sója, brokolica, avokádo, štipľavá paprika, pór karfiol, kel, kuracia a hovädzia pečeň, ryby, gorgonzola a i.
C
kiwi, ríbezle, papája, jahody, citrusové ovocie, paprika, brokolica, kapusta, hlávkový šalát
D
mlieko, vajíčkové žĺtko, vnútornosti živočíchov
E
obilné klíčky, rastlinné oleje, burské oriešky, mandle, pistácie
K
špenát, kapusta, karfiol, reďkovka, chren, špargľa, zelený hrášok, zelená fazuľka, rajčiny