SME

Čokoládové cookies vznikli náhodou

Pripravte si doma jednoduchý čokoládový dezert, ktorý dnes pozná celý svet.

(Zdroj: Agentúra Bloomberg)

Objaviteľka čokoládových sušienok

Ako prvá ich ponúkala Ruth Wakefieldová hosťom turistickej ubytovne Toll House Inn, ktorú otvorila spoločne s manželom Kennethom. Sama zostavovala recepty a pripravovala všetky jedlá, ktoré sa tam podávali.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jedného dňa v roku 1930 pri pečení sladkých pochúťok pre hostí zistila, že v kuchyni došla všetka čokoláda na varenie. Tú nahradila klasickou rozdrobenou čokoládou, ktorú mala po ruke. Čakala, že sa úplne rozpustí, no nestalo sa tak. Malé kúsočky z nej ostali vo vnútri cesta a boli viditeľné na povrchu. Tak vznikli cookies.

SkryťVypnúť reklamu

Nenazývali sa tak však od začiatku. Názov sa najprv čiastočne zhodoval s názvom hotela, keďže ich výlučne tam ponúkala ako pozornosť návštevníkom. Ruth ich nazvala „Toll House Crunch Cookies“.

Čitateľské recepty

Receptov na cookies nájdete mnoho. Vyskúšať môžete aj tieto:

keksiky.jpg

Jednoduchý dezert zaujal všetkých

Chýr o nich sa pomaly šíril krajinou, aj za hranice amerického štátu Massachusetts, kde vznikli. Keďže Ruth použila na dosiahnutie čokoládovej chuti čokoládu od Nestlé, s ich stúpajúcou popularitou sa jej čoskoro ozvali zástupcovia tejto spoločnosti a spoločne podpísali zmluvu o spolupráci.

Recept na slávne cookies sa dostal na obaly všetkých Nestlé čokolád a šíril sa do celého sveta. Pôvodný recept, ktorý Ruth konglomerátu odovzdala, sa tam vraj používa dodnes. Na výmenu za jeho poskytnutie dostala okrem iného aj doživotné bezplatné zásobovanie čokoládou.

SkryťVypnúť reklamu

Zostaviť dokonalý prepis pôvodného receptu alebo ho dokonca vylepšiť sa snažili viacerí cukrári. V New York Times bol uverejnený návod na prípravu čokoládových cookies od známeho francúzskeho milovníka čokolády a cukrára Jacquesa Torresa. V ingredienciách sa uvádzali aj takéto množstvá: 2 šálky bez 2 čajových lyžičiek múky alebo 1 šálka plus 2 čajové lyžičky kryštálového cukru. Či aj Ruth používala presné množstvá alebo dávkovala ingrediencie len od oka a podľa chuti sa už nedozvieme.

Pripravte si aj vy doma čokoládové cookies s vyše 80 ročnou tradíciou podľa moderného zaužívaného receptu.

Čokoládové cookies

Ingrediencie zhruba na 40 sušienok:

  • 1 a pol šálky hnedého cukru
  • 1 šálka nesoleného maslo
  • 2 veľké alebo 3 malé vajcia
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 2 šálky hladkej múky
  • 2 šálky čokoládových lupienkov
  • 1 lyžička morskej soli

Postup:

SkryťVypnúť reklamu

1. Vymiešajte cukor s maslom a postupne pridajte vajíčka a vanilkový extrakt. Zmes miešajte dohladka. Za stáleho miešania pridajte jedlú sódu, soľ múku a následne lupienky alebo malé kúsočky čokolády. Vzniknuté cesto nechajte odpočívať v chlade najmenej 2 hodiny.

2. Predhrejte rúru na 170 °C a dávkujte cesto na plech pokrytý papierom na pečenie. Medzi cestom na okrúhle sušienky nechávajte voľný priestor približne 3 až 4 centimetre. Každú nakoniec jemnúčko posypte soľou. Pečte kým sú cookies pevné a okraje zlatohnedé približne 10 minút.

Zdroj – Agentúra Bloomberg, women-inventors.com

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 980
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 598
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 803
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 620
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 285
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 961
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 449
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 120
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Veľvyslanec v Británii a bývalý vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj.

K zmene svetového poriadku už prišlo.


Eliška Novotná a 1 ďalší
Harvard je najnovším terčom Trumpa proti zahraničným študentom, ktorí sa zúčastnili na propalestínskych protestoch.

Predtým univerzite už škrtol financie.


7
Ilustračné foto.

Únia sa po odvrátení USA môže posunúť do roly svetovej veľmoci.


22
Michal Konrád v svojej reštaurácii Moozi.

Pred pár mesiacmi si otvoril reštauráciu.


10
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 204
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 10 169
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 494
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 284
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 873
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 735
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 555
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu