Čokoládové cookies vznikli náhodou

Pripravte si doma jednoduchý čokoládový dezert, ktorý dnes pozná celý svet.

(Zdroj: Agentúra Bloomberg)

Objaviteľka čokoládových sušienok

Ako prvá ich ponúkala Ruth Wakefieldová hosťom turistickej ubytovne Toll House Inn, ktorú otvorila spoločne s manželom Kennethom. Sama zostavovala recepty a pripravovala všetky jedlá, ktoré sa tam podávali.

Jedného dňa v roku 1930 pri pečení sladkých pochúťok pre hostí zistila, že v kuchyni došla všetka čokoláda na varenie. Tú nahradila klasickou rozdrobenou čokoládou, ktorú mala po ruke. Čakala, že sa úplne rozpustí, no nestalo sa tak. Malé kúsočky z nej ostali vo vnútri cesta a boli viditeľné na povrchu. Tak vznikli cookies.

Nenazývali sa tak však od začiatku. Názov sa najprv čiastočne zhodoval s názvom hotela, keďže ich výlučne tam ponúkala ako pozornosť návštevníkom. Ruth ich nazvala „Toll House Crunch Cookies“.

Čitateľské recepty
Receptov na cookies nájdete mnoho. Vyskúšať môžete aj tieto:
keksiky.jpg

Jednoduchý dezert zaujal všetkých

Chýr o nich sa pomaly šíril krajinou, aj za hranice amerického štátu Massachusetts, kde vznikli. Keďže Ruth použila na dosiahnutie čokoládovej chuti čokoládu od Nestlé, s ich stúpajúcou popularitou sa jej čoskoro ozvali zástupcovia tejto spoločnosti a spoločne podpísali zmluvu o spolupráci.

Recept na slávne cookies sa dostal na obaly všetkých Nestlé čokolád a šíril sa do celého sveta. Pôvodný recept, ktorý Ruth konglomerátu odovzdala, sa tam vraj používa dodnes. Na výmenu za jeho poskytnutie dostala okrem iného aj doživotné bezplatné zásobovanie čokoládou.

Zostaviť dokonalý prepis pôvodného receptu alebo ho dokonca vylepšiť sa snažili viacerí cukrári. V New York Times bol uverejnený návod na prípravu čokoládových cookies od známeho francúzskeho milovníka čokolády a cukrára Jacquesa Torresa. V ingredienciách sa uvádzali aj takéto množstvá: 2 šálky bez 2 čajových lyžičiek múky alebo 1 šálka plus 2 čajové lyžičky kryštálového cukru. Či aj Ruth používala presné množstvá alebo dávkovala ingrediencie len od oka a podľa chuti sa už nedozvieme.

Pripravte si aj vy doma čokoládové cookies s vyše 80 ročnou tradíciou podľa moderného zaužívaného receptu.

Čokoládové cookies

Ingrediencie zhruba na 40 sušienok:

  • 1 a pol šálky hnedého cukru
  • 1 šálka nesoleného maslo
  • 2 veľké alebo 3 malé vajcia
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 2 šálky hladkej múky
  • 2 šálky čokoládových lupienkov
  • 1 lyžička morskej soli

Postup:

1. Vymiešajte cukor s maslom a postupne pridajte vajíčka a vanilkový extrakt. Zmes miešajte dohladka. Za stáleho miešania pridajte jedlú sódu, soľ múku a následne lupienky alebo malé kúsočky čokolády. Vzniknuté cesto nechajte odpočívať v chlade najmenej 2 hodiny.

2. Predhrejte rúru na 170 °C a dávkujte cesto na plech pokrytý papierom na pečenie. Medzi cestom na okrúhle sušienky nechávajte voľný priestor približne 3 až 4 centimetre. Každú nakoniec jemnúčko posypte soľou. Pečte kým sú cookies pevné a okraje zlatohnedé približne 10 minút.

Zdroj – Agentúra Bloomberg, women-inventors.com

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  4. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  5. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  6. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  7. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  8. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  9. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  10. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 15 391
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 10 516
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 7 685
  4. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 329
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 272
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 780
  7. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 663
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 4 473
  9. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 4 352
  10. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 4 014

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Američania obkľúčujú Severnú Kóreu. Tentoraz nejde o bluf

Pri Kórejskom polostrove sú dve americké lietadlové lode. Ďalšie môžu čoskoro pribudnúť.

KOMENTÁRE

Nová česká celebrita, hlúpa Mary a budúcnosť ľavosúdia (Schutzov týždeň)

Proti „ideám“ Sme rodina je šuvix aj nový „sociálny balík“ Smer-SNS-HíD.

DOMOV

Policajný odborár: Útočiť na ženu od chrbta nie je normálne

Policajti by mali mať kvalitnú výbavu.

KOMENTÁRE

Ťapákovci uvažujú o lapaní kotlebovcov

Kotlebovcom vraj percentá porastú. Tak radšej seďme a buďme.

Neprehliadnite tiež

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.

Aj záhradkárstvo podlieha trendom. Architekt radí, ako zmodernizovať záhradu v roku 2017

Týchto osem moderných prístupov k starostlivosti o záhradu uvíta aj tá vaša.

V hlavnej úlohe čokoláda: Desať dezertov, ktorým neodoláte

Z čokolády sa dá vyčarovať nespočetné množstvo koláčov, dezertov a zákuskov. Necháte sa zlákať?

Čím nahradiť nezdravé potraviny? Siahnite po prospešnejších variantoch

Pri možnostiach, aké nám dnes ponúkajú reťazce a obchody s bio a zdravými potravinami, má každý na výber.