Čokoládové cookies vznikli náhodou

Pripravte si doma jednoduchý čokoládový dezert, ktorý dnes pozná celý svet.

(Zdroj: Agentúra Bloomberg)

Objaviteľka čokoládových sušienok

Ako prvá ich ponúkala Ruth Wakefieldová hosťom turistickej ubytovne Toll House Inn, ktorú otvorila spoločne s manželom Kennethom. Sama zostavovala recepty a pripravovala všetky jedlá, ktoré sa tam podávali.

Jedného dňa v roku 1930 pri pečení sladkých pochúťok pre hostí zistila, že v kuchyni došla všetka čokoláda na varenie. Tú nahradila klasickou rozdrobenou čokoládou, ktorú mala po ruke. Čakala, že sa úplne rozpustí, no nestalo sa tak. Malé kúsočky z nej ostali vo vnútri cesta a boli viditeľné na povrchu. Tak vznikli cookies.

Nenazývali sa tak však od začiatku. Názov sa najprv čiastočne zhodoval s názvom hotela, keďže ich výlučne tam ponúkala ako pozornosť návštevníkom. Ruth ich nazvala „Toll House Crunch Cookies“.

Čitateľské recepty
Receptov na cookies nájdete mnoho. Vyskúšať môžete aj tieto:
keksiky.jpg

Jednoduchý dezert zaujal všetkých

Chýr o nich sa pomaly šíril krajinou, aj za hranice amerického štátu Massachusetts, kde vznikli. Keďže Ruth použila na dosiahnutie čokoládovej chuti čokoládu od Nestlé, s ich stúpajúcou popularitou sa jej čoskoro ozvali zástupcovia tejto spoločnosti a spoločne podpísali zmluvu o spolupráci.

Recept na slávne cookies sa dostal na obaly všetkých Nestlé čokolád a šíril sa do celého sveta. Pôvodný recept, ktorý Ruth konglomerátu odovzdala, sa tam vraj používa dodnes. Na výmenu za jeho poskytnutie dostala okrem iného aj doživotné bezplatné zásobovanie čokoládou.

Zostaviť dokonalý prepis pôvodného receptu alebo ho dokonca vylepšiť sa snažili viacerí cukrári. V New York Times bol uverejnený návod na prípravu čokoládových cookies od známeho francúzskeho milovníka čokolády a cukrára Jacquesa Torresa. V ingredienciách sa uvádzali aj takéto množstvá: 2 šálky bez 2 čajových lyžičiek múky alebo 1 šálka plus 2 čajové lyžičky kryštálového cukru. Či aj Ruth používala presné množstvá alebo dávkovala ingrediencie len od oka a podľa chuti sa už nedozvieme.

Pripravte si aj vy doma čokoládové cookies s vyše 80 ročnou tradíciou podľa moderného zaužívaného receptu.

Čokoládové cookies

Ingrediencie zhruba na 40 sušienok:

  • 1 a pol šálky hnedého cukru
  • 1 šálka nesoleného maslo
  • 2 veľké alebo 3 malé vajcia
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 2 šálky hladkej múky
  • 2 šálky čokoládových lupienkov
  • 1 lyžička morskej soli

Postup:

1. Vymiešajte cukor s maslom a postupne pridajte vajíčka a vanilkový extrakt. Zmes miešajte dohladka. Za stáleho miešania pridajte jedlú sódu, soľ múku a následne lupienky alebo malé kúsočky čokolády. Vzniknuté cesto nechajte odpočívať v chlade najmenej 2 hodiny.

2. Predhrejte rúru na 170 °C a dávkujte cesto na plech pokrytý papierom na pečenie. Medzi cestom na okrúhle sušienky nechávajte voľný priestor približne 3 až 4 centimetre. Každú nakoniec jemnúčko posypte soľou. Pečte kým sú cookies pevné a okraje zlatohnedé približne 10 minút.

Zdroj – Agentúra Bloomberg, women-inventors.com

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018
  9. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 28 183
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 6 731
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 3 720
  4. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 2 742
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 740
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 405
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 341
  8. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 306
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 107
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 962

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Dres Neapola je mojou druhou kožou, tvrdí Hamšík. Slovák dokázal nevídanú vec.

Slovák Marek Hamšík vyrovnal klubový rekord Diega Maradonu.

SVET

Brexit pokračuje. Druhá fáza môže skončiť aj referendom

Začínajú najväčšie obchodné rokovania histórie.

EKONOMIKA

Plánujete živý stromček? Ako ho uskladniť, aby vydržal do Vianoc

Dobre uskladnený stromček by mal bez problémov vydržať.

KOMENTÁRE

Pointou lyžovačky nie je obrat vlekárov

Keby sa Smer držal v týchto limitoch, žili by sme v šťastnej krajine.

Neprehliadnite tiež

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prečítajte si rozhovor s Marianou Kováčovou, ktorá sa venuje problematike týrania detí.

Biblia módy oslavuje výročie. Časopis Vogue má 125 rokov

V decembri 1892 vyšlo prvé číslo magazínu, ktorý je vo svete módy ikonou.