SME

Orechovo-rozmarínový chlieb

Niet nad vôňu a chuť čerstvo upečeného chleba. Ak ho navyše pripravíte doma s voňavými opekanými orechmi a rozmarínom, budete sa len zalizovať.

(Zdroj: AP/Matthew Mead)

Orechovo-rozmarínový chlieb bez miesenia
Suroviny na 1 bochník (10 porcií)

  • 50 nahrubo posekaných orechov
  • 260 g hladkej múky
  • 140 g celozrnnej múky
  • 8 g soli (1 a 1/2 čajovej lyžičky)
  • 3/4 ČL sušeného droždia
  • 3 PL nasekaného rozmarínu
  • 330 ml vlažnej vody
  • Múka na podsypávanie

Nasekané orechy opražte na suchej panvici. Keď orechy vychladnú primiešajte k nim vo väčšej miske obidva druhy múky, soľ, droždie a rozmarín. Nakoniec prilievajte vodu a lyžicou alebo rukou zamiešajte. Cesto by malo byť vlhké a lepkavé. Podľa potreby pridajte ešte trochu vody. Nemieste viac ako pol minúty alebo minútu, prikryte a nechajte pri izbovej teplote stáť 12 -18 hodín.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Vykysnuté cesto vyklopte na dobre pomúčenú dosku a preložte ho na bochník. Nechajte asi 15 minút podkysnúť, aby sa sám dotvaroval. Čistú utierku dobre pomúčte, položte na ňu bochník a prikryte ďalšou utierkou. Nechajte kysnúť dve hodiny.

15-30 minút pred uplynutím kysnutia nezabudnite predhriať rúru na najvyšší stupeň. Do rúry vložte liatinovú nádobu, aby sa predhriala. Chlieb odokryte a opatrne ho zo spodnej utierky preklopte do horúcej nádoby. Pečte prikrytý približne 30 minút, potom ho odokryte a dopečte ešte asi 15-30 minút kôrku dochrumkava. Po upečení chlieb nechajte vychladnúť na mriežke, aby sa nezaparil.

Tip: Ide o horúčavu z nádoby, ktorá pomáha chlebu, aby sa podaril i v obyčajnej rúre. Nádobu netreba vymazávať. Najlepšia je liatinová, skúsiť môžete ale i varné sklo, smaltovaný pekáč či rímsky hrniec.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 564
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 090
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 347
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 876
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 681
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 443
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 15 541
  3. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 9 569
  4. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 388
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 923
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 996
  7. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 6 505
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 5 148
  1. Tupou Ceruzou: Pandemická
  2. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  3. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  4. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  5. Tupou Ceruzou: Krížovka
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  7. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  8. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu