SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Orechovo-rozmarínový chlieb

Niet nad vôňu a chuť čerstvo upečeného chleba. Ak ho navyše pripravíte doma s voňavými opekanými orechmi a rozmarínom, budete sa len zalizovať.

(Zdroj: AP/Matthew Mead)

Orechovo-rozmarínový chlieb bez miesenia
Suroviny na 1 bochník (10 porcií)

  • 50 nahrubo posekaných orechov
  • 260 g hladkej múky
  • 140 g celozrnnej múky
  • 8 g soli (1 a 1/2 čajovej lyžičky)
  • 3/4 ČL sušeného droždia
  • 3 PL nasekaného rozmarínu
  • 330 ml vlažnej vody
  • Múka na podsypávanie

Nasekané orechy opražte na suchej panvici. Keď orechy vychladnú primiešajte k nim vo väčšej miske obidva druhy múky, soľ, droždie a rozmarín. Nakoniec prilievajte vodu a lyžicou alebo rukou zamiešajte. Cesto by malo byť vlhké a lepkavé. Podľa potreby pridajte ešte trochu vody. Nemieste viac ako pol minúty alebo minútu, prikryte a nechajte pri izbovej teplote stáť 12 -18 hodín.

Skryť Vypnúť reklamu

Vykysnuté cesto vyklopte na dobre pomúčenú dosku a preložte ho na bochník. Nechajte asi 15 minút podkysnúť, aby sa sám dotvaroval. Čistú utierku dobre pomúčte, položte na ňu bochník a prikryte ďalšou utierkou. Nechajte kysnúť dve hodiny.

15-30 minút pred uplynutím kysnutia nezabudnite predhriať rúru na najvyšší stupeň. Do rúry vložte liatinovú nádobu, aby sa predhriala. Chlieb odokryte a opatrne ho zo spodnej utierky preklopte do horúcej nádoby. Pečte prikrytý približne 30 minút, potom ho odokryte a dopečte ešte asi 15-30 minút kôrku dochrumkava. Po upečení chlieb nechajte vychladnúť na mriežke, aby sa nezaparil.

Tip: Ide o horúčavu z nádoby, ktorá pomáha chlebu, aby sa podaril i v obyčajnej rúre. Nádobu netreba vymazávať. Najlepšia je liatinová, skúsiť môžete ale i varné sklo, smaltovaný pekáč či rímsky hrniec.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 497
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 564
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 972
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 819
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 717
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 771
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 542
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 426
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 303
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 985
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu