Jablková štrúdľa z lístkového cesta
Suroviny na 1 štrúdľu
- 1 balenie lístkového cesta
- 1 kg jabĺk
- 3 PL masla
- 150 g práškového cukru
- 1/2 balíčka vanilínového cukru
- 100 g hrozienok
- 100 g vlašských orechov
- 4 PL strúhanky
- mletá škorica
- 1 vajíčko na potieranie
- hladká múka na podsypanie
Jablká očistite a pokrájajte na malé kúsky. Strúhanku opražte na masle. Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 mm. Posypte ho opraženou strúhanou, naukladajte pokrájané jablká, posypte práškovým cukrom, vanilínovým cukrom, hrozienkami, mletými alebo nasekanými orechmi a mletou škoricou. Kraje cesta preložte cez plnku a cesto zviňte. Štrúdľu preložte na plech opláchnutý studenou vodou, potrite rozšľahaným vajíčkom, popichajte vidličkou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Hotovú štrúdľu ozdobte práškovým cukrom a lístkami mäty.
Tip: Namiesto lístkového si môžete kúpiť i štrúdľové cesto. To sa ale potiera roztopeným maslom.