Bravčové kebaby s kuskusom
Suroviny na 4 porcie
- 500 g bravčového mäsa
- 100 ml teriyaki omáčky
- 300 ml horúceho kuracieho vývaru
- 200 g kuskusu
- 100 g mandlí
- 1 červená cibuľa
- 1 -2 paradajky
- Šalátové listy
- Citrónová šťava
- Soľ, mleté čierne korenie
- olej

Mäso pokrájajte na rovnaké kocky, polejte ho teriyaki omáčkou, premiešajte a nechajte odstáť. Kocky napichajte na ihly alebo špajdle, naukladajte ich na vymastený plech a upečte kýmnieje mäso mäkké a chrumkavé. Medzitým zalejte kuskus horúcim vývarom, prikryte a nechajte napučať približne 5 minút. Potom ho vidličkou premiešajte, aby sa zrnká nadelili. Mandle nasekajte, opražte na suchej panvici a vmiešajte do kuskusu. Pridajte pokrájanú cibuľu, paradajky a listový baby šalát. Všetko dochuťte soľou a korením a servírujte.
Bleskové kuracie stir fry so zeleninou a ryžou
Suroviny na 4 porcie
- 4 kuracie prsia
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stredne veľké mrkvy
- Kúsok bielej kapusty
- 250 g šampiňónov
- 1 paprika
- 1 vajíčko
- Sójová omáčka
- Nasekané bylinky poľa chuti
- Olej
- Soľ
- Korenie podľa chuti (karí, chilli, korenie piatich vôní, masala...)

Kuracie mäso a všetku zeleninu rozkrájajte na tenké pásy. Vo vysokej panvici alebo woku rozohrejte asi 50-100 ml oleja. Vajíčko rozšľahajte ponorným mixérom na žltú riedku tekutiny, aby v nej neostali kúsky bielku. Vajíčko vmiešajte do mäsa, aby sa každý kúsok obalil. Mäso sprudka opečte dozlatista, postupne pridávajte mrkvu, kapustu, cibuľu, cesnak, papriku a šampiňóny. Všetko premiešavajte, dochuťte soľou, sójovou omáčkou, korením a nasekanými bylinkami. Servírujte horúce.
Tip: Pokrm môžete servírovať s ryžou ako obyčajnou prílohou alebo ryžu do celého pokrmu vmiešať a krátko opiecť dochrumkava. Pozor na prskanie oleja po celej kuchyni. Základom receptu je však rýchle pečenie a nie podlievanie a dusenie.
Pikantné špagety s tuniakom a olivami
Suroviny na 4 porcie
- 500 g špagiet
- 50 ml olivového oleja
- 30 g masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čili paprička
- Šťava z jedného citróna
- 2 konzervy tunika
- 100 g čiernych olív bez kôstky
- 30 g kapár
- Čerstvá bazalka
- Soľ, mleté čierne korenie

Špagety uvarte podľa návodu na obale. Medzitým nechajte tuniaka odkvapkať na sitku. Rozohrejte olej spolu s maslom a osmažte na ňom pokrájaný cesnak a čili papričku do leskla, pridajte citrónovú šťavu, podľa chuti i nastrúhanú kôru. Cestoviny zlejte a nechajte odkvapkať. Primiešajte ich do základu, pridajte tuniaka, olivy, kapary, premiešajte, prehrejte, dochuťte soľou a korením. Pred servírovaním dozdobte nasekanou bazalkou.