VÍNO NA VÍKEND

Aké víno sa hodí k indii

Víno a gastronómia tvoria neoddeliteľný celok. V ideálnom prípade a pri vhodne zvolenej kombinácii víno dokáže zintenzívniť zážitok z jedla a naopak.

Ilustračná fotografia(Zdroj: Sxc.hu)

Ale je to, samozrejme, aj také malé umenie, aby tie kombinácie vyšli. Existujú klasické páry ako burgundský kohút na víne (coq au vin) s Pinot Noir alebo husacia pečienka (foie gras) s tokajským výberom prípadne so Sauternes, steak s robustným kalifornským Kabernetom a ešte dlho by sme mohli pokračovať.

Niekedy sa však nájdu jedlá, ku ktorým veru aj najskúsenejší somelieri majú problém nájsť vhodného manžela zo sveta vína. Napríklad pri zámere šéfkuchárov zaradiť na jedálny lístok špargľu dostanú zimomriavky aj tí skúsenejší. Niežeby sa nedalo, ale je to komplikované.

Väčšinou platí zlaté pravidlo, že k lokálnym jedlám vyberáme miestne vína. To, čo sa vykryštalizovalo v priebehu stáročí - spoločné gastronomické a vinárske tradície - väčšinou aj dobre funguje.

V Toskánsku jeme miestne jedlá a otvárame Chianti a Brunello, k alsaskému Choucroute garnie s rizlingovou omáčkou prirodzene suchý alsaský rizling atď. Ale čo napríklad s indickou a thajskou kuchyňou, ktoré sú právom populárne aj u nás?

V týchto krajinách žiadne miestne vinárske tradície neexistujú, víno nie je ani súčasťou ich gastronomického univerza. Práve tieto kuchyne patria k najväčším výzvam pre somelierov – sú intenzívne, aromatické, korenisté. Existuje však jedna tajná zbraň: alsaské vína, predovšetkým tramín, pinot gris a rizling. Sú veľmi aromatické, intenzívne a keď pridáme jemný zvyškový cukor, tak ani pikantná india ich úplne nezabije a ani nezatlačí do pozadia. Úplne dokonalou kombináciou je napríklad kari s kokosovou omáčkou a nie veľmi komplikovaný tramín s jemným zvyškovým cukrom.

rizling.jpg

Gewurztraminer Tradition 2010

Sipp-Mack, Alsasko, Francúzsko

Hodnotenie: 3,5 **** (z maximálnych 5)

Potenciál: aj teraz perfektné, ale určite vydrží na vrchole ešte dva - tri roky

Cenová kategória: 12 eur – určite vynikajúci pomer cena/kvalita ako alsaské vína vo všeobecnosti.

Jedno takého víno perfektne sa hodiace napríklad k juhoindickým jedlám s kokosovou omáčkou vám predstavíme dnes. Ide o tramín zo základnejšieho radu Tradition od alsaského vinára Sipp-Mack.

Pán Sipp-Mack, popri tom, že je to jeden z najsympatickejších vinárov, s ktorými som sa v živote stretol, vyrába vynikajúce vína z odrôd Tramín, Rizling a Pinot Gris (Grand Cru Ostenberg a Rosacker) aj Crémanty, ale aj jeho základné vína sú vážnymi kandidátmi na šampiónov v súťaži pomer cena/kvalita.

Farba vína slamovožltá, vôňa veľmi intenzívna pripomína liči džús s diskrétnou sladkosťou. Evokuje dojem ovocného, sviežeho a veselého vína. Po ochutnaní je prvý dojem pozitívny, v podstate harmonické pokračovanie vôní. Chute majú veľmi príjemný džúsový charakter: pripomínajú liči džús a ešte zachovávajú aj zvláštnu a veľmi typickú sladkosť tohto ovocia, navyše v kombinácii s ďalším exotickým ovocím, physallisom. Čo sa týka ďalších charakteristík, je to pomerne ľahké víno, veľmi dobre sa konzumuje, ani človek necíti alkohol na úrovni 13 %.

Elegantné, acidita diskrétna, ale taká intenzívna, aby dokázala úplne vybalansovať zvyškový cukor aj alkohol, ktorý cítiť trošku najmä v dochuti. Ak by som to mal zhrnúť do jedinej vety, tak je to aromatický a čistý alsaský tramín, ktorý sa veľmi dobre pije. Úplne dokonalý pár k indickým a thajským jedlám s kokosovou omáčkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  6. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  10. Splnený sen
  1. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  2. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  3. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  4. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  5. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  6. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  9. Vysoká hra o súdne trovy
  10. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 13 720
  2. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 13 367
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 5 094
  4. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 3 442
  5. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 2 507
  6. Splnený sen 2 221
  7. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 1 739
  8. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou 1 115
  9. 3 slovenské projekty, ktoré sa nestratia ani vo svete 1 078
  10. Zaparkujte tak, aby ste s vaším vozidlom odišli vy, a nie iný 970

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šitie bez umŕtvenia či facka. Pôrody sprevádza aj násilie, tvrdia aktivistky

Prednostovia pôrodnickych kliník násilie na rodičkách odmietajú.

KOMENTÁRE

Odsúdenci, ktorí dávno prišli o politický vplyv

Aspoň jedna emblematická kauza sa neskončila v stratene a zmare.

Neprehliadnite tiež

Facky, traumy, málo ľudskosti. Aj tak zobrazuje dokument slovenské pôrodníctvo

Na Slovensku sa znova hovorí o pôrodoch, začínajú sa ozývať hlasy traumatizovaných žien.

Viete, ako pripraviť gaštany? Tu sú tipy ako na to

Najpopulárnejšia jesenná pochúťka sa dá variť, piecť aj opekať.

Nesústredí sa dieťa v škole? Potrebuje lepšie raňajky

Deti sa stravujú lepšie, no raňajky im stále nechutia.