VÍNO NA VÍKEND

Aké víno sa hodí k indii

Víno a gastronómia tvoria neoddeliteľný celok. V ideálnom prípade a pri vhodne zvolenej kombinácii víno dokáže zintenzívniť zážitok z jedla a naopak.

Ilustračná fotografia(Zdroj: Sxc.hu)

Ale je to, samozrejme, aj také malé umenie, aby tie kombinácie vyšli. Existujú klasické páry ako burgundský kohút na víne (coq au vin) s Pinot Noir alebo husacia pečienka (foie gras) s tokajským výberom prípadne so Sauternes, steak s robustným kalifornským Kabernetom a ešte dlho by sme mohli pokračovať.

Niekedy sa však nájdu jedlá, ku ktorým veru aj najskúsenejší somelieri majú problém nájsť vhodného manžela zo sveta vína. Napríklad pri zámere šéfkuchárov zaradiť na jedálny lístok špargľu dostanú zimomriavky aj tí skúsenejší. Niežeby sa nedalo, ale je to komplikované.

Článok pokračuje pod video reklamou

Väčšinou platí zlaté pravidlo, že k lokálnym jedlám vyberáme miestne vína. To, čo sa vykryštalizovalo v priebehu stáročí - spoločné gastronomické a vinárske tradície - väčšinou aj dobre funguje.

V Toskánsku jeme miestne jedlá a otvárame Chianti a Brunello, k alsaskému Choucroute garnie s rizlingovou omáčkou prirodzene suchý alsaský rizling atď. Ale čo napríklad s indickou a thajskou kuchyňou, ktoré sú právom populárne aj u nás?

V týchto krajinách žiadne miestne vinárske tradície neexistujú, víno nie je ani súčasťou ich gastronomického univerza. Práve tieto kuchyne patria k najväčším výzvam pre somelierov – sú intenzívne, aromatické, korenisté. Existuje však jedna tajná zbraň: alsaské vína, predovšetkým tramín, pinot gris a rizling. Sú veľmi aromatické, intenzívne a keď pridáme jemný zvyškový cukor, tak ani pikantná india ich úplne nezabije a ani nezatlačí do pozadia. Úplne dokonalou kombináciou je napríklad kari s kokosovou omáčkou a nie veľmi komplikovaný tramín s jemným zvyškovým cukrom.

rizling.jpg

Gewurztraminer Tradition 2010

Sipp-Mack, Alsasko, Francúzsko

Hodnotenie: 3,5 **** (z maximálnych 5)

Potenciál: aj teraz perfektné, ale určite vydrží na vrchole ešte dva - tri roky

Cenová kategória: 12 eur – určite vynikajúci pomer cena/kvalita ako alsaské vína vo všeobecnosti.

Jedno takého víno perfektne sa hodiace napríklad k juhoindickým jedlám s kokosovou omáčkou vám predstavíme dnes. Ide o tramín zo základnejšieho radu Tradition od alsaského vinára Sipp-Mack.

Pán Sipp-Mack, popri tom, že je to jeden z najsympatickejších vinárov, s ktorými som sa v živote stretol, vyrába vynikajúce vína z odrôd Tramín, Rizling a Pinot Gris (Grand Cru Ostenberg a Rosacker) aj Crémanty, ale aj jeho základné vína sú vážnymi kandidátmi na šampiónov v súťaži pomer cena/kvalita.

Farba vína slamovožltá, vôňa veľmi intenzívna pripomína liči džús s diskrétnou sladkosťou. Evokuje dojem ovocného, sviežeho a veselého vína. Po ochutnaní je prvý dojem pozitívny, v podstate harmonické pokračovanie vôní. Chute majú veľmi príjemný džúsový charakter: pripomínajú liči džús a ešte zachovávajú aj zvláštnu a veľmi typickú sladkosť tohto ovocia, navyše v kombinácii s ďalším exotickým ovocím, physallisom. Čo sa týka ďalších charakteristík, je to pomerne ľahké víno, veľmi dobre sa konzumuje, ani človek necíti alkohol na úrovni 13 %.

Elegantné, acidita diskrétna, ale taká intenzívna, aby dokázala úplne vybalansovať zvyškový cukor aj alkohol, ktorý cítiť trošku najmä v dochuti. Ak by som to mal zhrnúť do jedinej vety, tak je to aromatický a čistý alsaský tramín, ktorý sa veľmi dobre pije. Úplne dokonalý pár k indickým a thajským jedlám s kokosovou omáčkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?
  2. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  3. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  4. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  5. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  6. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky
  7. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu
  8. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom
  9. Zažite elektromobilitu na vlastnej koži v up! city
  10. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie
  1. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  2. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  3. Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?
  4. TOP trendy 2018 v alternatívnych prístupoch ku zdraviu
  5. Ako elektronicky zabezpečiť objekty?
  6. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  7. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  8. Realitná činnosť ako podnikanie
  9. Predstavenie novinky na IDEB 2018: Gerlach
  10. Študentská osobnosť roka Ing. Martina Majorošová
  1. Mladý Slovák vymyslel aplikáciu pre medicínu. 37 753
  2. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 21 718
  3. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 14 109
  4. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 11 967
  5. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 8 778
  6. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 4 397
  7. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom 3 085
  8. Sú pre nás plesne nebezpečné? 2 596
  9. „Šťastný domov“ nie je fráza: 4 tipy, ako si ho vytvoriť 2 580
  10. Astmatici a alergici pozor. Aj toto vám môže spôsobovať problémy 2 313

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Odchádzajúci generál Macko: Gajdoša zomlela SNS, rezort neriadi on

Je chybou, že ministerstvo obrany odmieta verejnú diskusiu. Tá vnútorná prebieha tiež len formálne, poukazuje dlhoročný dôstojník.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Na Havaji sa prebudila sopka, ľudí vyháňa z domovov

Chrlí skaly s veľkosťou mikrovlniek.

komentár petra tkačenka

So žralokmi z SNS sa koalície nerobia

Žralok hryzie rýchlo, nemilosrdne a efektívne – preto tu stále je.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Mám obetovať svoj dlhoročný vzťah?

Klinická psychologička radí v partnerských problémoch.

Štýl podľa Emilie Clarke: Ako obliecť drobnú postavu

Herečkin šatník má niekoľko základných pravidiel.