Ale je to, samozrejme, aj také malé umenie, aby tie kombinácie vyšli. Existujú klasické páry ako burgundský kohút na víne (coq au vin) s Pinot Noir alebo husacia pečienka (foie gras) s tokajským výberom prípadne so Sauternes, steak s robustným kalifornským Kabernetom a ešte dlho by sme mohli pokračovať.
Niekedy sa však nájdu jedlá, ku ktorým veru aj najskúsenejší somelieri majú problém nájsť vhodného manžela zo sveta vína. Napríklad pri zámere šéfkuchárov zaradiť na jedálny lístok špargľu dostanú zimomriavky aj tí skúsenejší. Niežeby sa nedalo, ale je to komplikované.
Väčšinou platí zlaté pravidlo, že k lokálnym jedlám vyberáme miestne vína. To, čo sa vykryštalizovalo v priebehu stáročí - spoločné gastronomické a vinárske tradície - väčšinou aj dobre funguje.
V Toskánsku jeme miestne jedlá a otvárame Chianti a Brunello, k alsaskému Choucroute garnie s rizlingovou omáčkou prirodzene suchý alsaský rizling atď. Ale čo napríklad s indickou a thajskou kuchyňou, ktoré sú právom populárne aj u nás?
V týchto krajinách žiadne miestne vinárske tradície neexistujú, víno nie je ani súčasťou ich gastronomického univerza. Práve tieto kuchyne patria k najväčším výzvam pre somelierov – sú intenzívne, aromatické, korenisté. Existuje však jedna tajná zbraň: alsaské vína, predovšetkým tramín, pinot gris a rizling. Sú veľmi aromatické, intenzívne a keď pridáme jemný zvyškový cukor, tak ani pikantná india ich úplne nezabije a ani nezatlačí do pozadia. Úplne dokonalou kombináciou je napríklad kari s kokosovou omáčkou a nie veľmi komplikovaný tramín s jemným zvyškovým cukrom.
![]() | Gewurztraminer Tradition 2010Sipp-Mack, Alsasko, Francúzsko • Hodnotenie: 3,5 **** (z maximálnych 5) • Potenciál: aj teraz perfektné, ale určite vydrží na vrchole ešte dva - tri roky • Cenová kategória: 12 eur – určite vynikajúci pomer cena/kvalita ako alsaské vína vo všeobecnosti. |
Jedno takého víno perfektne sa hodiace napríklad k juhoindickým jedlám s kokosovou omáčkou vám predstavíme dnes. Ide o tramín zo základnejšieho radu Tradition od alsaského vinára Sipp-Mack.
Pán Sipp-Mack, popri tom, že je to jeden z najsympatickejších vinárov, s ktorými som sa v živote stretol, vyrába vynikajúce vína z odrôd Tramín, Rizling a Pinot Gris (Grand Cru Ostenberg a Rosacker) aj Crémanty, ale aj jeho základné vína sú vážnymi kandidátmi na šampiónov v súťaži pomer cena/kvalita.
Farba vína slamovožltá, vôňa veľmi intenzívna pripomína liči džús s diskrétnou sladkosťou. Evokuje dojem ovocného, sviežeho a veselého vína. Po ochutnaní je prvý dojem pozitívny, v podstate harmonické pokračovanie vôní. Chute majú veľmi príjemný džúsový charakter: pripomínajú liči džús a ešte zachovávajú aj zvláštnu a veľmi typickú sladkosť tohto ovocia, navyše v kombinácii s ďalším exotickým ovocím, physallisom. Čo sa týka ďalších charakteristík, je to pomerne ľahké víno, veľmi dobre sa konzumuje, ani človek necíti alkohol na úrovni 13 %.
Elegantné, acidita diskrétna, ale taká intenzívna, aby dokázala úplne vybalansovať zvyškový cukor aj alkohol, ktorý cítiť trošku najmä v dochuti. Ak by som to mal zhrnúť do jedinej vety, tak je to aromatický a čistý alsaský tramín, ktorý sa veľmi dobre pije. Úplne dokonalý pár k indickým a thajským jedlám s kokosovou omáčkou.
Autor: Robert Ondrejcsák