SME

Aké víno sa hodí k indii

Víno a gastronómia tvoria neoddeliteľný celok. V ideálnom prípade a pri vhodne zvolenej kombinácii víno dokáže zintenzívniť zážitok z jedla a naopak.

Ilustračná fotografiaIlustračná fotografia (Zdroj: Sxc.hu)

Ale je to, samozrejme, aj také malé umenie, aby tie kombinácie vyšli. Existujú klasické páry ako burgundský kohút na víne (coq au vin) s Pinot Noir alebo husacia pečienka (foie gras) s tokajským výberom prípadne so Sauternes, steak s robustným kalifornským Kabernetom a ešte dlho by sme mohli pokračovať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Niekedy sa však nájdu jedlá, ku ktorým veru aj najskúsenejší somelieri majú problém nájsť vhodného manžela zo sveta vína. Napríklad pri zámere šéfkuchárov zaradiť na jedálny lístok špargľu dostanú zimomriavky aj tí skúsenejší. Niežeby sa nedalo, ale je to komplikované.

SkryťVypnúť reklamu

Väčšinou platí zlaté pravidlo, že k lokálnym jedlám vyberáme miestne vína. To, čo sa vykryštalizovalo v priebehu stáročí - spoločné gastronomické a vinárske tradície - väčšinou aj dobre funguje.

V Toskánsku jeme miestne jedlá a otvárame Chianti a Brunello, k alsaskému Choucroute garnie s rizlingovou omáčkou prirodzene suchý alsaský rizling atď. Ale čo napríklad s indickou a thajskou kuchyňou, ktoré sú právom populárne aj u nás?

V týchto krajinách žiadne miestne vinárske tradície neexistujú, víno nie je ani súčasťou ich gastronomického univerza. Práve tieto kuchyne patria k najväčším výzvam pre somelierov – sú intenzívne, aromatické, korenisté. Existuje však jedna tajná zbraň: alsaské vína, predovšetkým tramín, pinot gris a rizling. Sú veľmi aromatické, intenzívne a keď pridáme jemný zvyškový cukor, tak ani pikantná india ich úplne nezabije a ani nezatlačí do pozadia. Úplne dokonalou kombináciou je napríklad kari s kokosovou omáčkou a nie veľmi komplikovaný tramín s jemným zvyškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu
rizling.jpg

Gewurztraminer Tradition 2010

Sipp-Mack, Alsasko, Francúzsko

Hodnotenie: 3,5 **** (z maximálnych 5)

Potenciál: aj teraz perfektné, ale určite vydrží na vrchole ešte dva - tri roky

Cenová kategória: 12 eur – určite vynikajúci pomer cena/kvalita ako alsaské vína vo všeobecnosti.

Jedno takého víno perfektne sa hodiace napríklad k juhoindickým jedlám s kokosovou omáčkou vám predstavíme dnes. Ide o tramín zo základnejšieho radu Tradition od alsaského vinára Sipp-Mack.

Pán Sipp-Mack, popri tom, že je to jeden z najsympatickejších vinárov, s ktorými som sa v živote stretol, vyrába vynikajúce vína z odrôd Tramín, Rizling a Pinot Gris (Grand Cru Ostenberg a Rosacker) aj Crémanty, ale aj jeho základné vína sú vážnymi kandidátmi na šampiónov v súťaži pomer cena/kvalita.

Farba vína slamovožltá, vôňa veľmi intenzívna pripomína liči džús s diskrétnou sladkosťou. Evokuje dojem ovocného, sviežeho a veselého vína. Po ochutnaní je prvý dojem pozitívny, v podstate harmonické pokračovanie vôní. Chute majú veľmi príjemný džúsový charakter: pripomínajú liči džús a ešte zachovávajú aj zvláštnu a veľmi typickú sladkosť tohto ovocia, navyše v kombinácii s ďalším exotickým ovocím, physallisom. Čo sa týka ďalších charakteristík, je to pomerne ľahké víno, veľmi dobre sa konzumuje, ani človek necíti alkohol na úrovni 13 %.

SkryťVypnúť reklamu

Elegantné, acidita diskrétna, ale taká intenzívna, aby dokázala úplne vybalansovať zvyškový cukor aj alkohol, ktorý cítiť trošku najmä v dochuti. Ak by som to mal zhrnúť do jedinej vety, tak je to aromatický a čistý alsaský tramín, ktorý sa veľmi dobre pije. Úplne dokonalý pár k indickým a thajským jedlám s kokosovou omáčkou.

Autor: Robert Ondrejcsák

Víkend

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  6. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  7. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  8. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 513
  2. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 6 561
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 920
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 4 970
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 816
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 3 259
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 155
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 2 896
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 9
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 717
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 420
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 428
  4. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 17 301
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 173
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 330
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 927
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 499
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
reklama
SkryťZatvoriť reklamu