SME
Štvrtok, 14. november, 2019 | Meniny má Irma

Mrkva je potravou pre oči i kožu

Viac betakaroténu telo získa z varenej mrkvy. Ideálne je pripravovať ju v pare.

„Jedz mrkvu, budeš mať zdravé oči,“ prízvukovali nám v detstve babičky, mamy aj učiteľky. A neboli úplne vedľa.

Hoci zdravému zraku najviac prospieva tmavozelená zelenina, ryby a morské plody, ani vplyv mrkvy nie je zanedbateľný.

Obsahuje totiž betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Spolu s vitamínmi B a C v kombinácii so zinkom pomáhajú spomaliť proces degenerácie makuly, ktorá prichádza s vekom a môže sa končiť úplnou slepotou.

Potrava pre oči

Makula, inak nazývaná aj žltá škvrna, je miestom najostrejšieho videnia na sietnici.

Na ploche s priemerom asi päť milimetrov je sústredených najviac zmyslových buniek sietnice - čapíkov, ktorým vďačíme za vnímanie farieb a ostré videnie. Vekom podmienená degenerácia makuly sa prejavuje rozostrením videnia, blednutím farieb, zakrivením obrazu, prípadne až miznutím obrazu v niektorých miestach.

Zaujímavé je, že tejto chorobe sa dá predchádzať správnou stravou s dostatočným prísunom luteínu a zeaxantínu.

Tieto antioxidanty sa koncentrujú v sietnici, kde podporujú tvorbu pigmentu a chránia bunky pred škodlivými látkami. Preventívne pôsobia aj proti vzniku sivého zákalu.

Telo ich dokáže získať zo zeleniny tmavozelenej a žltej farby ako špenát, kel, brokolica, hrášok, kukurica, oranžové tekvice, mrkva, ale napríklad aj z vaječného žĺtka.

Vo vyššom veku, keď je riziko ochorenia vyššie, sa odporúča dopĺňať tieto látky už aj výživovými doplnkami.

Lepšia varená ako surová

Ale vráťme sa k mrkve. Táto koreňová zelenina príbuzná napríklad s petržlenom, sa na rozdiel od väčšiny druhov zeleniny a ovocia odporúča konzumovať skôr tepelne upravená ako surová. Dôvodom je práve betakarotén, v tele sa premieňa na vitamín A, ktorý sa rozpúšťa v tukoch.

Podľa štúdie, ktorá skúmala, ako sa karotenoidy vstrebávajú v tele, sa pri trávení surovej mrkvy uvoľnia len tri percentá betakaroténu.

Varením mrkvy s pridaním tuku sa dá z mrkvy vyťažiť takmer 40 percent obsahu betakaroténu. Mrkva by sa však nemala variť príliš dlho, ideálny spôsob je napríklad aj príprava v pare.

Ochrana pleti

Okrem zraku pôsobí mrkva priaznivo aj na kožu, vlasy či nechty. Chráni ich pred škodlivým UV žiarením a predchádza predčasnému starnutiu a vysušovaniu.

Karotenoidy navyše dodávajú pleti pekné sfarbenie a svieži zlatistý nádych. Mrkvou sa však neprejedajte, pretože betakarotén, ktorý telo nespracuje, ukladá a príznakom môže byť žltnutie dlaní. Oranžový koreň je dobrý aj na srdce a cievy a určité pozitívne výsledky priniesli aj štúdie rakoviny konečníka.

V kuchyni má mrkva široké uplatnenie, či už surová, alebo varená. Používa sa do šalátov, nátierok, nemôže chýbať vo vývaroch, pridáva sa k paradajkám na dosladenie a je výborná aj na pečenie. Podľa nášho receptu si z mrkvy pripravíte výbornú a netradičnú prílohu k mäsu.

Mrkva s javorovým sirupom

    • 0,5 kg mladej mrkvy s vňaťou
    • 20 g masla
    • 2 lyžice javorového sirupu
  • 1 lyžička francúzskej hrubozrnnej horčice

1. Mladú mrkvu jemne oškrabte (nemusíte z nej dávať dolu kožu), odrežte vňať tak, aby na mrkve zostalo zhruba päť centimetrov zelenej časti. Mrkvu dajte do hlbšej panvice a zalejte vodou, aby ju tesne pokryla. Zakryte pokrievkou a povarte, kým nie je mrkva takmer úplne mäkká. Vyberajte menšie mrkvy, ktoré sa uvaria rýchlejšie, alebo väčšie kusy môžete prepoliť.
2. V druhej panvici si rozpustite maslo, pridajte javorový sirup, a keď sa spoja, primiešajte horčicu.
3. Uvarenú mrkvu sceďte, preložte do nahriatej servírovacej misky a prelejte roztopeným maslom s javorovým sirupom. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Podávajte ako prílohu k mäsu alebo do zeleninového kuskusu.
4. Mrkvu si takýmto spôsobom môžete pripraviť aj s inými ingredienciami. Nahraďte napríklad javorový sirup medom a namiesto horčice pridajte nasekaný čerstvý tymian. Ďalšou variáciou môže byť pomarančová šťava s petržlenovou vňaťou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  2. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  3. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  4. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  5. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  6. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  7. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  8. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  9. Nestarnú, ale dozrievajú
  10. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE
  1. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  2. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  3. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  4. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  5. Prezentácia zahraničných partnerských univerzít na EUBA
  6. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  7. Nové palivo E10 zníži emisie v doprave
  8. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou
  9. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  10. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  1. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 10 958
  2. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 8 251
  3. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 7 925
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 6 717
  5. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 6 104
  6. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 5 983
  7. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 5 711
  8. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 5 708
  9. VIVO! prišlo do Bratislavy 4 848
  10. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 4 268

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

Monika Jankovská.
Dobré ráno

Dobré ráno: Kotleba má strach, bojí sa Harabina

Extrémisti sa snažia vytvoriť jednotný front.

Podcast Dobré Ráno
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Prestaňme porovnávať „socík“ so slobodou

Diskusia o kvalite života by sa mala skončiť tým, že žijeme o osem rokov dlhšie.

Peter Schutz.

Záchranár: Nedá sa pomôcť hneď každému, pri nehodách musíme stanoviť priority

Rozhovor s Viliamom Dobiášom o nešťastiach s množstvom zranených.

Viliam Dobiáš.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Päťkrát vďaka, milí muži

Nemusíme sa hrať na všeobjímajúce divožienky plné lásky.

Michaela Žureková