SME

Mrkva je potravou pre oči i kožu

Viac betakaroténu telo získa z varenej mrkvy. Ideálne je pripravovať ju v pare.

„Jedz mrkvu, budeš mať zdravé oči,“ prízvukovali nám v detstve babičky, mamy aj učiteľky. A neboli úplne vedľa.

Hoci zdravému zraku najviac prospieva tmavozelená zelenina, ryby a morské plody, ani vplyv mrkvy nie je zanedbateľný.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obsahuje totiž betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Spolu s vitamínmi B a C v kombinácii so zinkom pomáhajú spomaliť proces degenerácie makuly, ktorá prichádza s vekom a môže sa končiť úplnou slepotou.

Potrava pre oči

Makula, inak nazývaná aj žltá škvrna, je miestom najostrejšieho videnia na sietnici.

SkryťVypnúť reklamu

Na ploche s priemerom asi päť milimetrov je sústredených najviac zmyslových buniek sietnice - čapíkov, ktorým vďačíme za vnímanie farieb a ostré videnie. Vekom podmienená degenerácia makuly sa prejavuje rozostrením videnia, blednutím farieb, zakrivením obrazu, prípadne až miznutím obrazu v niektorých miestach.

Zaujímavé je, že tejto chorobe sa dá predchádzať správnou stravou s dostatočným prísunom luteínu a zeaxantínu.

Tieto antioxidanty sa koncentrujú v sietnici, kde podporujú tvorbu pigmentu a chránia bunky pred škodlivými látkami. Preventívne pôsobia aj proti vzniku sivého zákalu.

Telo ich dokáže získať zo zeleniny tmavozelenej a žltej farby ako špenát, kel, brokolica, hrášok, kukurica, oranžové tekvice, mrkva, ale napríklad aj z vaječného žĺtka.

SkryťVypnúť reklamu

Vo vyššom veku, keď je riziko ochorenia vyššie, sa odporúča dopĺňať tieto látky už aj výživovými doplnkami.

Lepšia varená ako surová

Ale vráťme sa k mrkve. Táto koreňová zelenina príbuzná napríklad s petržlenom, sa na rozdiel od väčšiny druhov zeleniny a ovocia odporúča konzumovať skôr tepelne upravená ako surová. Dôvodom je práve betakarotén, v tele sa premieňa na vitamín A, ktorý sa rozpúšťa v tukoch.

Podľa štúdie, ktorá skúmala, ako sa karotenoidy vstrebávajú v tele, sa pri trávení surovej mrkvy uvoľnia len tri percentá betakaroténu.

Varením mrkvy s pridaním tuku sa dá z mrkvy vyťažiť takmer 40 percent obsahu betakaroténu. Mrkva by sa však nemala variť príliš dlho, ideálny spôsob je napríklad aj príprava v pare.

Ochrana pleti

Okrem zraku pôsobí mrkva priaznivo aj na kožu, vlasy či nechty. Chráni ich pred škodlivým UV žiarením a predchádza predčasnému starnutiu a vysušovaniu.

SkryťVypnúť reklamu

Karotenoidy navyše dodávajú pleti pekné sfarbenie a svieži zlatistý nádych. Mrkvou sa však neprejedajte, pretože betakarotén, ktorý telo nespracuje, ukladá a príznakom môže byť žltnutie dlaní. Oranžový koreň je dobrý aj na srdce a cievy a určité pozitívne výsledky priniesli aj štúdie rakoviny konečníka.

V kuchyni má mrkva široké uplatnenie, či už surová, alebo varená. Používa sa do šalátov, nátierok, nemôže chýbať vo vývaroch, pridáva sa k paradajkám na dosladenie a je výborná aj na pečenie. Podľa nášho receptu si z mrkvy pripravíte výbornú a netradičnú prílohu k mäsu.

Mrkva s javorovým sirupom

    • 0,5 kg mladej mrkvy s vňaťou
    • 20 g masla
    • 2 lyžice javorového sirupu
  • 1 lyžička francúzskej hrubozrnnej horčice

1. Mladú mrkvu jemne oškrabte (nemusíte z nej dávať dolu kožu), odrežte vňať tak, aby na mrkve zostalo zhruba päť centimetrov zelenej časti. Mrkvu dajte do hlbšej panvice a zalejte vodou, aby ju tesne pokryla. Zakryte pokrievkou a povarte, kým nie je mrkva takmer úplne mäkká. Vyberajte menšie mrkvy, ktoré sa uvaria rýchlejšie, alebo väčšie kusy môžete prepoliť.
2. V druhej panvici si rozpustite maslo, pridajte javorový sirup, a keď sa spoja, primiešajte horčicu.
3. Uvarenú mrkvu sceďte, preložte do nahriatej servírovacej misky a prelejte roztopeným maslom s javorovým sirupom. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Podávajte ako prílohu k mäsu alebo do zeleninového kuskusu.
4. Mrkvu si takýmto spôsobom môžete pripraviť aj s inými ingredienciami. Nahraďte napríklad javorový sirup medom a namiesto horčice pridajte nasekaný čerstvý tymian. Ďalšou variáciou môže byť pomarančová šťava s petržlenovou vňaťou.

Víkend

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 990
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 599
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 819
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 630
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 286
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 927
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 413
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 125
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 209
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 898
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 469
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 874
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 751
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 557
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu