SME

Varíme s veľvyslancom: Belgická kuchyňa

Belgická kuchyňa je pestrá rovnako ako ponuka pív, ktoré malá krajina produkuje.

Krémovú žeruchovú polievky si dokážete pripraviť aj doma.Krémovú žeruchovú polievky si dokážete pripraviť aj doma. (Zdroj: Slovak Spectator)

Belgická vášeň pre pivo nie je ani náhodná, ani chvíľková. Belgicko, krajina s 11 miliónmi obyvateľov a s rozlohou 30 000 kilometrov štvorcových, má 150 pivovarov, ktoré vyrábajú 1 100 druhov piva, hovorí Christian Lepage, belgický veľvyslanec na Slovensku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Len aby ste mali predstavu o belgickej pivnej tradícii, v roku 1900 sme mali celkovo 3 223 pivovarov“, povedal Lepage a dodal, že šesť z ôsmich oficiálne uznaných trapistických pív, ktoré varia mnísi v kláštoroch, sa vyrába v Belgicku. „Pivo je nápoj a jedlo v jednom. Mnísi ho volali tekutý chlieb.“

SkryťVypnúť reklamu

Lepage ochotne ponúka krátkeho sprievodcu po svete belgického piva pre program Varíme s veľvyslancom, ktorý pripravuje The Slovak Spectator a TV Sme. Pivo sa delí na tri hlavné kategórie, málo kvasené alebo svetlé, pivo veľmi kvasené, všeobecne varené s tmavším sladom a pivo vyrábané spontánnym kvasením bez pridania kvasníc, ktoré má škálu ďalších podkategórií. Lepage hlbšie ilustroval význam pivárskej tradície a vysvetľuje, že každý typ piva má vlastný typ pohára. Baňaté poháre sú napríklad vhodné na silné pivo, zatiaľ čo vysoké a úzke šampanské poháre sú lepšie na jemné pivo.

Menu, ktoré spolu pripravili veľvyslanec Lepage a Björn Juhnke, šéfkuchár Kempinski Hotela River Park, nenecháva nikoho na pochybách, že pivo je v belgickej kuchyni skutočne dôležité. Napríklad palacinky Mikado vďačia za svoju ružovkastú farbu čerešňovému pivu „Kriek“. Hostitelia vybrali ako aperitív špeciálne pivo deus – Brut de Flandres z letného jačmeňa a vyberaných kvasníc, ktoré zrie niekoľko mesiacov.

SkryťVypnúť reklamu

Belgičania majú vášeň aj pre dobré jedlo a podľa Lepagea, ho povýšili na istú formu umenia. „Sme veľmi vášniví. Milujeme jedlo a naozaj neľutujeme čas na to, aby sme našli najlepšie ingrediencie,“ hovorí veľvyslanec, dodávajúc, že jeho krajina má našťastie „trochu zo všetkého“ . To vďaka tomu, že je multikultúrnou spoločnosťou.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk.

Zaregistrujte sa zadarmo

muz_1.jpg

Seriózne zoznámenie

Lepage a Juhnke vyberali jedlá s prísadami, ktoré môžete na Slovensku nájsť ľahko, a o ktorých si mysleli, že by mohli inšpirovať slovenských divákov okúsiť belgickú kuchyňu. „Začali sme šalátom, ktorý by som nazval zmesou zeme a mora, keďže som si všimol, že na Slovensku nejete toľko morských plodov“, povedal Lepage a šikovne vybral srdce belgickej čakanky – jemnej rastliny, ktorú pôvodne objavili v Belgicku roku 1839 – a vysvetlil, že to odstráni jej trpkú chuť.

SkryťVypnúť reklamu

Aby dodal k menu aj morskú chuť, pridal veľvyslanec k šalátu sleďa, vysvetľujúc, že prítomnosť mora je jedným z hlavných rozdielov medzi slovenskou a belgickou kuchyňou.

„Máme more, ktoré poskytuje chutné jedlo,“ povedal veľvyslanec s tým, že v Belgicku existujú početné recepty na mušle, sivé garnáty zo Severného mora, morské jazyky, platesy a tresky.

Belgičania však jedia pestrú škálu mäsa, väčšinou hovädzie, jahňacie, ovčie, hydinu a „dokonca oveľa exotickejšie zvieratá, ako napríklad pštros,“ dodal Lepage.

Bez čokolády by belgický zážitok nebol úplný. Veľvyslanec naznačil, že jedenie horkej čokolády ľahko zaistí denný príjem horčíka. Podľa neho je tiež zákusok povinná jazda a hostia si ho zvyčajne zapamätajú najviac z celého jedla.

Belgický čakankový šalát so sleďom

sled.jpg

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Potrebujeme:

  • 4 belgické čakanky
  • 8 filet zo sleďa
  • 1 jablko
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • petržlen
  • trebuľka voňavá
  • 1 žĺtok
  • olej
  • ocot
  • citrónová šťava
  • čierne korenie
  • soľ
  • ½ čajovej lyžičky horčice
  • 1 polievková lyžica créme fraiche

Opláchnite čakanky a odstráňte trpké jadro, osušte ich a pokrájajte. Nakrájajte jablko na malé kúsky. Pokrájané čakanky a jablko pokvapkajte citrónovou šťavou. Do octového nálevu vmiešajte soľ, horčicu a ocot, miešajte kým sa soľ celkom nerozpustí. Pridajte natenko nakrájanú cibuľu, olej, žĺtko, čierne korenie, petržlen a smotanu. Dobre premiešajte. Ozdobte šalát plátkami sleďa, petržlenom a trebuľkou.

Krémovo žeruchová polievka

zeruchova_polievka.jpg

  • zväzok žeruchy (umytej)
  • 1 stredne veľká cibuľa (nakrájaná)
  • 3 malé zemiaky (nakrájané)
  • 40g masla
  • 1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 10 cl créme fraiche
  • 1 bobkový list
  • muškátový oriešok
  • soľ a čierne korenie

Preberte žeruchu a odstráňte stonky, umyte ju a nasekajte. Zemiaky a cibuľu ošúpte a nakrájajte natenko. Na panvici roztopte maslo a pridajte zemiaky, cibuľu, bobkový list a soľ. Zalejte vývarom a priveďte do varu, následne prikryte, znížte teplotu a 30 minút nechajte mierne variť. Vyberte bobkový list, zahrejte polievku a pridajte žeruchu. Pridajte créme fraiche, muškátový oriešok a čierne korenie. Stále miešajte, kým nezískate homogénnu krémovú žeruchovú polievku. Pri servírovaní môžete pridať ešte créme fraiche na ozdobenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Flámske hovädzie dusené v pive

hovadzie_napive.jpg

  • 1,5 kg vykosteného mäsa na guláš (nakrájaného na malé kocky)
  • 1 čajová lyžička soli
  • ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 polievkové lyžice múky
  • 4 polievkové lyžice masla
  • 3 veľké cibule nadrobno nakrájané
  • 60cl belgického hustého, tmavého a mierne trpkého piva
  • čerstvý tymián alebo 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1,5 polievkovej lyžice hnedého cukru
  • 1 polievková lyžica červeného vínneho octu

Okoreňte hovädzinu soľou a čiernym korením. Posypte hovädzinu múkou. V panvici na silnom ohni roztopte 2 polievkové lyžice masla a v jednotlivých várkach duste kocky hovädziny, kým nezhnednú. V prípade potreby pridajte ešte lyžicu masla. Preneste mäso do zapekacej misy alebo veľkého hrnca a duste ho. Roztopte zvyšné maslo na panvici nad stredným plameňom, pridajte cibuľu a pražte do hneda. Pridajte zhnednutú cibuľu k mäsu, zalejte panvicu tmavým pivom a priveďte do varu. Potom zalejte pivom mäso a cibuľu, pridajte tymián a bobkový list. Prikryte zapekaciu misu a duste na nízkom plameni, kým mäso nie je celkom mäkké (asi dve hodiny). Pred podávaním pridajte hnedý cukor, červený vínny ocot, premiešajte a duste asi 5 minút. Vyberte bobkový list a vetvičky tymiánu, dochuťte podľa potreby.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Palacinky Mikado

palacinky_mikado.jpg

  • 25 cl Krieku (čerešňového piva)
  • 125 g pšeničnej múky
  • 1 vajce
  • vanilkový cukor alebo čerstvá mletá vanilka
  • tmavá belgická čokoláda

Zmiešajte prísady a nechajte cesto dve až štyri hodiny pracovať. Rozpusťte čokoládu vo vodnom kúpeli. Na panvici pripravte tenké palacinky s troškou nesoleného masla. Naplňte palacinky naberačkou vanilkovej zmrzliny. Zviňte palacinky a polejte ich horúcou tmavou belgickou čokoládou. Ozdobte trochou šľahačky.

Autor: Slovak Spectator

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Praskajú vám steny? Nie vždy ide len o chybu omietky
  2. Ich drony lietali na koncerte Rammsteinu
  3. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  4. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  5. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  6. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  7. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  8. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom
  1. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  2. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  3. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  4. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  5. HAUS - Môžeš za to, že veci fungujú
  6. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  7. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  8. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 28 907
  2. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 25 325
  3. Ľuboš Fellner otvorene 8 044
  4. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 6 350
  5. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 983
  6. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 559
  7. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 3 501
  8. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 3 254
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  2. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  3. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  4. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  5. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  6. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  7. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  8. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 102 346
  2. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 51 012
  3. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 21 257
  4. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 9 774
  5. Monika Albertiová: Ďakujeme, Smer. Vianoce zrušené, odvody zvýšené, a vy voliči žerte seno. Tak vám treba! 6 798
  6. Ján Kušnír: Prečo D2 každé ráno kolabuje 6 755
  7. Otilia Horrocks: Akcia "Hromžia celé Košice" v plnom prúde 6 501
  8. Radoslav Záhumenský: Celé Slovensko v mini verzii? Park, kde prejdete celé Slovensko za pár minút! 6 093
  1. Věra Tepličková: Pravdepodobná reakcia Smeru na vylúčenie z PES alebo Načo mi je perie?
  2. Radko Mačuha: Dôležitá je miera demokracie.
  3. Věra Tepličková: A je to tu: Mars útočí
  4. Radko Mačuha: Dobrá správa pre Fica a Uhríka.
  5. Marian Nanias: Čerenkovovo žiarenie v ľudskom tele.
  6. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli...
  7. Roman Kebísek: Teoretik moci Machiavelli: Je rozdiel medzi tým, aký by mal život byť a aký naozaj je
  8. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka.
SkryťZatvoriť reklamu