Varíme s veľvyslancom: Belgická kuchyňa

Belgická kuchyňa je pestrá rovnako ako ponuka pív, ktoré malá krajina produkuje.

Krémovú žeruchovú polievky si dokážete pripraviť aj doma.(Zdroj: Slovak Spectator)

Belgická vášeň pre pivo nie je ani náhodná, ani chvíľková. Belgicko, krajina s 11 miliónmi obyvateľov a s rozlohou 30 000 kilometrov štvorcových, má 150 pivovarov, ktoré vyrábajú 1 100 druhov piva, hovorí Christian Lepage, belgický veľvyslanec na Slovensku.

„Len aby ste mali predstavu o belgickej pivnej tradícii, v roku 1900 sme mali celkovo 3 223 pivovarov“, povedal Lepage a dodal, že šesť z ôsmich oficiálne uznaných trapistických pív, ktoré varia mnísi v kláštoroch, sa vyrába v Belgicku. „Pivo je nápoj a jedlo v jednom. Mnísi ho volali tekutý chlieb.“

Lepage ochotne ponúka krátkeho sprievodcu po svete belgického piva pre program Varíme s veľvyslancom, ktorý pripravuje The Slovak Spectator a TV Sme. Pivo sa delí na tri hlavné kategórie, málo kvasené alebo svetlé, pivo veľmi kvasené, všeobecne varené s tmavším sladom a pivo vyrábané spontánnym kvasením bez pridania kvasníc, ktoré má škálu ďalších podkategórií. Lepage hlbšie ilustroval význam pivárskej tradície a vysvetľuje, že každý typ piva má vlastný typ pohára. Baňaté poháre sú napríklad vhodné na silné pivo, zatiaľ čo vysoké a úzke šampanské poháre sú lepšie na jemné pivo.

Menu, ktoré spolu pripravili veľvyslanec Lepage a Björn Juhnke, šéfkuchár Kempinski Hotela River Park, nenecháva nikoho na pochybách, že pivo je v belgickej kuchyni skutočne dôležité. Napríklad palacinky Mikado vďačia za svoju ružovkastú farbu čerešňovému pivu „Kriek“. Hostitelia vybrali ako aperitív špeciálne pivo deus – Brut de Flandres z letného jačmeňa a vyberaných kvasníc, ktoré zrie niekoľko mesiacov.

Belgičania majú vášeň aj pre dobré jedlo a podľa Lepagea, ho povýšili na istú formu umenia. „Sme veľmi vášniví. Milujeme jedlo a naozaj neľutujeme čas na to, aby sme našli najlepšie ingrediencie,“ hovorí veľvyslanec, dodávajúc, že jeho krajina má našťastie „trochu zo všetkého“ . To vďaka tomu, že je multikultúrnou spoločnosťou.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk.
muz_1.jpg
Seriózne zoznámenie

Lepage a Juhnke vyberali jedlá s prísadami, ktoré môžete na Slovensku nájsť ľahko, a o ktorých si mysleli, že by mohli inšpirovať slovenských divákov okúsiť belgickú kuchyňu. „Začali sme šalátom, ktorý by som nazval zmesou zeme a mora, keďže som si všimol, že na Slovensku nejete toľko morských plodov“, povedal Lepage a šikovne vybral srdce belgickej čakanky – jemnej rastliny, ktorú pôvodne objavili v Belgicku roku 1839 – a vysvetlil, že to odstráni jej trpkú chuť.

Aby dodal k menu aj morskú chuť, pridal veľvyslanec k šalátu sleďa, vysvetľujúc, že prítomnosť mora je jedným z hlavných rozdielov medzi slovenskou a belgickou kuchyňou.

„Máme more, ktoré poskytuje chutné jedlo,“ povedal veľvyslanec s tým, že v Belgicku existujú početné recepty na mušle, sivé garnáty zo Severného mora, morské jazyky, platesy a tresky.

Belgičania však jedia pestrú škálu mäsa, väčšinou hovädzie, jahňacie, ovčie, hydinu a „dokonca oveľa exotickejšie zvieratá, ako napríklad pštros,“ dodal Lepage.

Bez čokolády by belgický zážitok nebol úplný. Veľvyslanec naznačil, že jedenie horkej čokolády ľahko zaistí denný príjem horčíka. Podľa neho je tiež zákusok povinná jazda a hostia si ho zvyčajne zapamätajú najviac z celého jedla.

Belgický čakankový šalát so sleďom

sled.jpg

Potrebujeme:

  • 4 belgické čakanky
  • 8 filet zo sleďa
  • 1 jablko
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • petržlen
  • trebuľka voňavá
  • 1 žĺtok
  • olej
  • ocot
  • citrónová šťava
  • čierne korenie
  • soľ
  • ½ čajovej lyžičky horčice
  • 1 polievková lyžica créme fraiche

Opláchnite čakanky a odstráňte trpké jadro, osušte ich a pokrájajte. Nakrájajte jablko na malé kúsky. Pokrájané čakanky a jablko pokvapkajte citrónovou šťavou. Do octového nálevu vmiešajte soľ, horčicu a ocot, miešajte kým sa soľ celkom nerozpustí. Pridajte natenko nakrájanú cibuľu, olej, žĺtko, čierne korenie, petržlen a smotanu. Dobre premiešajte. Ozdobte šalát plátkami sleďa, petržlenom a trebuľkou.

Krémovo žeruchová polievka

zeruchova_polievka.jpg

  • zväzok žeruchy (umytej)
  • 1 stredne veľká cibuľa (nakrájaná)
  • 3 malé zemiaky (nakrájané)
  • 40g masla
  • 1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 10 cl créme fraiche
  • 1 bobkový list
  • muškátový oriešok
  • soľ a čierne korenie

Preberte žeruchu a odstráňte stonky, umyte ju a nasekajte. Zemiaky a cibuľu ošúpte a nakrájajte natenko. Na panvici roztopte maslo a pridajte zemiaky, cibuľu, bobkový list a soľ. Zalejte vývarom a priveďte do varu, následne prikryte, znížte teplotu a 30 minút nechajte mierne variť. Vyberte bobkový list, zahrejte polievku a pridajte žeruchu. Pridajte créme fraiche, muškátový oriešok a čierne korenie. Stále miešajte, kým nezískate homogénnu krémovú žeruchovú polievku. Pri servírovaní môžete pridať ešte créme fraiche na ozdobenie.

Flámske hovädzie dusené v pive

hovadzie_napive.jpg

  • 1,5 kg vykosteného mäsa na guláš (nakrájaného na malé kocky)
  • 1 čajová lyžička soli
  • ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 polievkové lyžice múky
  • 4 polievkové lyžice masla
  • 3 veľké cibule nadrobno nakrájané
  • 60cl belgického hustého, tmavého a mierne trpkého piva
  • čerstvý tymián alebo 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1,5 polievkovej lyžice hnedého cukru
  • 1 polievková lyžica červeného vínneho octu

Okoreňte hovädzinu soľou a čiernym korením. Posypte hovädzinu múkou. V panvici na silnom ohni roztopte 2 polievkové lyžice masla a v jednotlivých várkach duste kocky hovädziny, kým nezhnednú. V prípade potreby pridajte ešte lyžicu masla. Preneste mäso do zapekacej misy alebo veľkého hrnca a duste ho. Roztopte zvyšné maslo na panvici nad stredným plameňom, pridajte cibuľu a pražte do hneda. Pridajte zhnednutú cibuľu k mäsu, zalejte panvicu tmavým pivom a priveďte do varu. Potom zalejte pivom mäso a cibuľu, pridajte tymián a bobkový list. Prikryte zapekaciu misu a duste na nízkom plameni, kým mäso nie je celkom mäkké (asi dve hodiny). Pred podávaním pridajte hnedý cukor, červený vínny ocot, premiešajte a duste asi 5 minút. Vyberte bobkový list a vetvičky tymiánu, dochuťte podľa potreby.

Palacinky Mikado

palacinky_mikado.jpg

  • 25 cl Krieku (čerešňového piva)
  • 125 g pšeničnej múky
  • 1 vajce
  • vanilkový cukor alebo čerstvá mletá vanilka
  • tmavá belgická čokoláda

Zmiešajte prísady a nechajte cesto dve až štyri hodiny pracovať. Rozpusťte čokoládu vo vodnom kúpeli. Na panvici pripravte tenké palacinky s troškou nesoleného masla. Naplňte palacinky naberačkou vanilkovej zmrzliny. Zviňte palacinky a polejte ich horúcou tmavou belgickou čokoládou. Ozdobte trochou šľahačky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  2. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  3. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  4. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  5. Keď Slováci krotia morský vietor
  6. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  7. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  8. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  9. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  10. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  1. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  2. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  5. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  6. Do we have "Sagans" in language education?
  7. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  8. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  9. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  10. Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?
  1. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 24 174
  2. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 21 745
  3. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 17 262
  4. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 5 920
  5. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 4 498
  6. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 3 937
  7. Mladý Slovák vymyslel aplikáciu pre medicínu. 3 136
  8. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 2 981
  9. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 2 129
  10. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom 1 938

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Univerzitná nemocnica ignoruje Pellegriniho. Súkromník v nej zarába státisíce

Šéfka Mikrobiologického ústavu navrhla, ako nahradiť súkromníka.

PODCAST DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: McDonald's po desiatich rokoch mení ceny, na Slovensku láme rekordy

Americkému reťazcu sa darí čoraz viac.

stĺpček petra tkačenka

Vojak aby riskoval život?

Podľa Fica Slovensko občas do cudziny pošle vojakov, ale len tam, kde im nehrozí žiadne riziko.

KOMENTÁR JURAJA BERZEDIHO

Na východe je veselo. Len dokedy

Kalkulačka rozhodla. V Košiciach prídu o slovenské zápasy tisíce fanúšikov.

Neprehliadnite tiež

Ako by mal vyzerať dobrý rozhovor o sexe? Trinásť tipov podľa odborníčok

Postup, ako sa začať s partnerom či partnerkou rozprávať o intímnom živote.

Zverejnili oficiálne fotografie zo svadby Harryho a Meghan

Autorom je fotograf Alexi Lubomirski, ktorý snímky zhotovil na hrade Windsor.

Módna poradňa: Ako si vybrať plavky podľa typu postavy

Aby na vás plavky vyzerali sexy, musia správne sedieť. Poradíme vám, ako na to.

Vzťahová poradňa: Mám obetovať svoj dlhoročný vzťah?

Klinická psychologička radí v partnerských problémoch.