Varíme s veľvyslancom: Belgická kuchyňa

Belgická kuchyňa je pestrá rovnako ako ponuka pív, ktoré malá krajina produkuje.

Krémovú žeruchovú polievky si dokážete pripraviť aj doma.(Zdroj: Slovak Spectator)

Belgická vášeň pre pivo nie je ani náhodná, ani chvíľková. Belgicko, krajina s 11 miliónmi obyvateľov a s rozlohou 30 000 kilometrov štvorcových, má 150 pivovarov, ktoré vyrábajú 1 100 druhov piva, hovorí Christian Lepage, belgický veľvyslanec na Slovensku.

„Len aby ste mali predstavu o belgickej pivnej tradícii, v roku 1900 sme mali celkovo 3 223 pivovarov“, povedal Lepage a dodal, že šesť z ôsmich oficiálne uznaných trapistických pív, ktoré varia mnísi v kláštoroch, sa vyrába v Belgicku. „Pivo je nápoj a jedlo v jednom. Mnísi ho volali tekutý chlieb.“

Lepage ochotne ponúka krátkeho sprievodcu po svete belgického piva pre program Varíme s veľvyslancom, ktorý pripravuje The Slovak Spectator a TV Sme. Pivo sa delí na tri hlavné kategórie, málo kvasené alebo svetlé, pivo veľmi kvasené, všeobecne varené s tmavším sladom a pivo vyrábané spontánnym kvasením bez pridania kvasníc, ktoré má škálu ďalších podkategórií. Lepage hlbšie ilustroval význam pivárskej tradície a vysvetľuje, že každý typ piva má vlastný typ pohára. Baňaté poháre sú napríklad vhodné na silné pivo, zatiaľ čo vysoké a úzke šampanské poháre sú lepšie na jemné pivo.

Menu, ktoré spolu pripravili veľvyslanec Lepage a Björn Juhnke, šéfkuchár Kempinski Hotela River Park, nenecháva nikoho na pochybách, že pivo je v belgickej kuchyni skutočne dôležité. Napríklad palacinky Mikado vďačia za svoju ružovkastú farbu čerešňovému pivu „Kriek“. Hostitelia vybrali ako aperitív špeciálne pivo deus – Brut de Flandres z letného jačmeňa a vyberaných kvasníc, ktoré zrie niekoľko mesiacov.

Belgičania majú vášeň aj pre dobré jedlo a podľa Lepagea, ho povýšili na istú formu umenia. „Sme veľmi vášniví. Milujeme jedlo a naozaj neľutujeme čas na to, aby sme našli najlepšie ingrediencie,“ hovorí veľvyslanec, dodávajúc, že jeho krajina má našťastie „trochu zo všetkého“ . To vďaka tomu, že je multikultúrnou spoločnosťou.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk.
muz_1.jpg
Seriózne zoznámenie

Lepage a Juhnke vyberali jedlá s prísadami, ktoré môžete na Slovensku nájsť ľahko, a o ktorých si mysleli, že by mohli inšpirovať slovenských divákov okúsiť belgickú kuchyňu. „Začali sme šalátom, ktorý by som nazval zmesou zeme a mora, keďže som si všimol, že na Slovensku nejete toľko morských plodov“, povedal Lepage a šikovne vybral srdce belgickej čakanky – jemnej rastliny, ktorú pôvodne objavili v Belgicku roku 1839 – a vysvetlil, že to odstráni jej trpkú chuť.

Aby dodal k menu aj morskú chuť, pridal veľvyslanec k šalátu sleďa, vysvetľujúc, že prítomnosť mora je jedným z hlavných rozdielov medzi slovenskou a belgickou kuchyňou.

„Máme more, ktoré poskytuje chutné jedlo,“ povedal veľvyslanec s tým, že v Belgicku existujú početné recepty na mušle, sivé garnáty zo Severného mora, morské jazyky, platesy a tresky.

Belgičania však jedia pestrú škálu mäsa, väčšinou hovädzie, jahňacie, ovčie, hydinu a „dokonca oveľa exotickejšie zvieratá, ako napríklad pštros,“ dodal Lepage.

Bez čokolády by belgický zážitok nebol úplný. Veľvyslanec naznačil, že jedenie horkej čokolády ľahko zaistí denný príjem horčíka. Podľa neho je tiež zákusok povinná jazda a hostia si ho zvyčajne zapamätajú najviac z celého jedla.

Belgický čakankový šalát so sleďom

sled.jpg

Potrebujeme:

  • 4 belgické čakanky
  • 8 filet zo sleďa
  • 1 jablko
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • petržlen
  • trebuľka voňavá
  • 1 žĺtok
  • olej
  • ocot
  • citrónová šťava
  • čierne korenie
  • soľ
  • ½ čajovej lyžičky horčice
  • 1 polievková lyžica créme fraiche

Opláchnite čakanky a odstráňte trpké jadro, osušte ich a pokrájajte. Nakrájajte jablko na malé kúsky. Pokrájané čakanky a jablko pokvapkajte citrónovou šťavou. Do octového nálevu vmiešajte soľ, horčicu a ocot, miešajte kým sa soľ celkom nerozpustí. Pridajte natenko nakrájanú cibuľu, olej, žĺtko, čierne korenie, petržlen a smotanu. Dobre premiešajte. Ozdobte šalát plátkami sleďa, petržlenom a trebuľkou.

Krémovo žeruchová polievka

zeruchova_polievka.jpg

  • zväzok žeruchy (umytej)
  • 1 stredne veľká cibuľa (nakrájaná)
  • 3 malé zemiaky (nakrájané)
  • 40g masla
  • 1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 10 cl créme fraiche
  • 1 bobkový list
  • muškátový oriešok
  • soľ a čierne korenie

Preberte žeruchu a odstráňte stonky, umyte ju a nasekajte. Zemiaky a cibuľu ošúpte a nakrájajte natenko. Na panvici roztopte maslo a pridajte zemiaky, cibuľu, bobkový list a soľ. Zalejte vývarom a priveďte do varu, následne prikryte, znížte teplotu a 30 minút nechajte mierne variť. Vyberte bobkový list, zahrejte polievku a pridajte žeruchu. Pridajte créme fraiche, muškátový oriešok a čierne korenie. Stále miešajte, kým nezískate homogénnu krémovú žeruchovú polievku. Pri servírovaní môžete pridať ešte créme fraiche na ozdobenie.

Flámske hovädzie dusené v pive

hovadzie_napive.jpg

  • 1,5 kg vykosteného mäsa na guláš (nakrájaného na malé kocky)
  • 1 čajová lyžička soli
  • ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 polievkové lyžice múky
  • 4 polievkové lyžice masla
  • 3 veľké cibule nadrobno nakrájané
  • 60cl belgického hustého, tmavého a mierne trpkého piva
  • čerstvý tymián alebo 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1,5 polievkovej lyžice hnedého cukru
  • 1 polievková lyžica červeného vínneho octu

Okoreňte hovädzinu soľou a čiernym korením. Posypte hovädzinu múkou. V panvici na silnom ohni roztopte 2 polievkové lyžice masla a v jednotlivých várkach duste kocky hovädziny, kým nezhnednú. V prípade potreby pridajte ešte lyžicu masla. Preneste mäso do zapekacej misy alebo veľkého hrnca a duste ho. Roztopte zvyšné maslo na panvici nad stredným plameňom, pridajte cibuľu a pražte do hneda. Pridajte zhnednutú cibuľu k mäsu, zalejte panvicu tmavým pivom a priveďte do varu. Potom zalejte pivom mäso a cibuľu, pridajte tymián a bobkový list. Prikryte zapekaciu misu a duste na nízkom plameni, kým mäso nie je celkom mäkké (asi dve hodiny). Pred podávaním pridajte hnedý cukor, červený vínny ocot, premiešajte a duste asi 5 minút. Vyberte bobkový list a vetvičky tymiánu, dochuťte podľa potreby.

Palacinky Mikado

palacinky_mikado.jpg

  • 25 cl Krieku (čerešňového piva)
  • 125 g pšeničnej múky
  • 1 vajce
  • vanilkový cukor alebo čerstvá mletá vanilka
  • tmavá belgická čokoláda

Zmiešajte prísady a nechajte cesto dve až štyri hodiny pracovať. Rozpusťte čokoládu vo vodnom kúpeli. Na panvici pripravte tenké palacinky s troškou nesoleného masla. Naplňte palacinky naberačkou vanilkovej zmrzliny. Zviňte palacinky a polejte ich horúcou tmavou belgickou čokoládou. Ozdobte trochou šľahačky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  4. Top First moment dovolenky na leto 2018
  5. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  6. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  7. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  9. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať
  10. Slováci triedia lepšie
  1. HB Reavis sťahuje žiadosť na pridelenie osvedčenia o Smart City
  2. Do zóny Nové Nivy v Bratislave pribudne projekt
  3. Ako sa zmenili autá za štvrťstoročie?
  4. Accessible Urban Living
  5. RPSP – A good intention ruined by execution
  6. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Riešenia pre hnedú planétu
  9. Veľtrh vzdelávania v Srbsku
  10. Exkurzia študijných programov AKP a PSA SvF STU v Bratislave
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 12 469
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 6 383
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 4 512
  4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 3 129
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 346
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 861
  7. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 559
  8. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 418
  9. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 1 267
  10. Slováci triedia lepšie 1 034

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

O čo naozaj ide Georgeovi Sorosovi

Mýty, fikcia a fakty. Čo sa všetko spája so známym finančníkom.

KOMENTÁRE

Nesrovnal nezvládol už ani oportunizmus

Prečo vám nikto nepovedal o najväčšom zlepšení bratislavskej MHD.

SVET

V New Yorku došlo k pokusu o teroristický útok

Výbuch bomby nikoho nezabil, zranil len dvoch ľudí.

DOMOV

Fico útočil na opozíciu a médiá. Kisku vyzval, aby vymenoval sudcov

Nech urobíme hocičo, všetko je zlé, tvrdí.

Neprehliadnite tiež

Virginia Apgarová: Vlastné deti nemala, no zachránila milióny novorodencov

V rámci pôrodníctva priniesla revolučný nápad.

Neviete, čo robiť s použitým tehotenským testom? Môžete ho spláchnuť

Splachovateľný a kompostovateľný test príde na trh v roku 2018.

Zuzana Porubjaková: Štve ma, keď hranie niekto fláka

V roku 2018 ju diváci uvidia v novom seriáli aj filme, divadlo je jej druhý domov a z emócií je jej najbližší smútok.

Trendom roka 2018 je Ultra Violet, farba vesmíru aj kvetov

Fialová bude vládnuť móde, dizajnu aj líčeniu.

Vzťahová poradňa: Neviem, ako sa mám rozísť s príliš kontrolujúcim partnerom

Čo robiť, ak nechcete ublížiť rozchodom partnerovi a ak sa hanbíte za kamarátku, ktorá miluje všetko nadprirodzené?