SME

Zelená i na vašom tanieri

Zelený nemusí byť len špenát. Privítajte jar a pustite do vašej kuchyne viac zelene.

(Zdroj: Isifa)

Parený losos so zeleninou a bylinkovým maslom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 porcie lososa (500 - 600 g surovej váhy)
  • 400 g zemiakov
  • 400 g mrazeného hrášku
  • 100 g zmäknutého masla
  • 4 PL nasekaných byliniek (kôpor, petržlen, tymian, pažítka...)
  • soľ, mleté čierne korenie

Najskôr vmiešajte do zmäknutého masla nasekané bylinky a soľ. Preložte ho na kúsok alobalu, vytvarujte na kocku a odložte do mrazničky. Zemiaky očistite a pokrájajte na kolieska, naukladajte ich na spodné poschodie parného hrnca. Do druhého poschodia vysypte hrášok a do vrchného naukladajte plátky lososa. Maslo rozkrájajte na plátky a naukladajte ich na povrch lososa, okoreňte. Parte približne 15 - 20 minút, aby boli zemiaky i losos hotové. Servírujte horúce.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: K jemným zemiakom a rybe sa výborne hodí cesnakový dressing alebo holandská omáčka.


Pečené jahňacie s bylinkovou kôrkou
Suroviny na 4 porcie

  • 1 - 1,5 kg jahňacieho mäsa
  • 2 - 3 strúčiky cesnaku
  • 80 g strúhanky
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 3 PL olivového oleja
  • Hrsť byliniek podľa chuti (rozmarín, petržlen, mäta...)
  • 50 g masla
  • soľ, mleté čierne korenie

Jahňacie mäso umyte, osušte, osoľte a okoreňte. Ak máte vykostený neforemný kus, zviažte ho potravinárskym špagátikom. Rozohrejte olivový olej a mäso opečte z obidvoch strán dozlatista. Vyberte ho bokom a predhrejte rúru na 200 stupňov. Zmiešajte zmäknuté maslo s prelisovaným cesnakom, jemne nasekanými bylinkami, parmezánom a strúhankou. Rukou zmes naneste na vrchnú stranu mäsa, posoľte, okoreňte a vložte do zapekacej misy s troškou masla. Podlejte trochou vody, uzatvorte alobalom a pečte približne 40 minút. Nakoniec odokryté dopečte do chrumkava. Servírujte plátky mäsa s pečenými zemiakmi alebo zemiakovým pyré.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Namiesto jahňacieho mäsa, môžete vyskúšať bravčovú panenku alebo hovädziu sviečkovú vcelku, vhodné sú i samostatne pečené steaky.


Teplý šalát z čerstvého tuniaka
Suroviny na 4 porcie

  • 2 steaky z tuniaka
  • 300 g špenátu alebo lístkového šalátu (rukola, mizuna)
  • 2 zemiaky
  • 4 vajíčka
  • 150 g zelených fazuľových strukov
  • olivový olej
  • bylinky (estragón, šalvia, bazalka...)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • citrón

Navyše podľa chuti:

  • avokádo
  • zelené olivy
  • horčicová zálievka

Zemiaky uvarte v šupke do mäkka, vajíčka uvarte natvrdo. Ak ich dôkladne umyjete, môžete ich variť v jednom hrnci naraz. Listový šalát umyte a nechajte odkvapkať. Fazuľové struky krátko sparte vo vriacej vode. Tuniaka nasoľte, okoreňte, pokvapkajte citrónovou šťavou a krátko opečte z obidvoch strán maximálne 1 - 2 minúty. Vyberte z panvice a nechajte odstáť. Na panvici zatiaľ opečte struky. Zemiaky a vajíčka ošúpte a pokrájajte. Steaky nakrájajte na plátky. Zmiešajte listový šalát so zemiakmi, vajíčkami, strúčikmi, tuniakom, dochuťte soľou a korením, pokvapkajte citrónovou šťavou a olivovým olejom. Ozdobte bylinkami a podľa chuti olivami, plátkami tuniaka alebo servírujte s horčicovou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Vo veľkej núdzi môžete urobiť šalát aj z konzervovaných kusov tuniaka. Určite sa to však bude chuťovo veľmi líšiť. Čerstvá alebo opekaná bageta urobí šalát sýtejším.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 814
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 662
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 445
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 690
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 650
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 300
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 561
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 519
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťZatvoriť reklamu