Zelená i na vašom tanieri

Zelený nemusí byť len špenát. Privítajte jar a pustite do vašej kuchyne viac zelene.

(Zdroj: Isifa)

Parený losos so zeleninou a bylinkovým maslom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 porcie lososa (500 - 600 g surovej váhy)
  • 400 g zemiakov
  • 400 g mrazeného hrášku
  • 100 g zmäknutého masla
  • 4 PL nasekaných byliniek (kôpor, petržlen, tymian, pažítka...)
  • soľ, mleté čierne korenie

Najskôr vmiešajte do zmäknutého masla nasekané bylinky a soľ. Preložte ho na kúsok alobalu, vytvarujte na kocku a odložte do mrazničky. Zemiaky očistite a pokrájajte na kolieska, naukladajte ich na spodné poschodie parného hrnca. Do druhého poschodia vysypte hrášok a do vrchného naukladajte plátky lososa. Maslo rozkrájajte na plátky a naukladajte ich na povrch lososa, okoreňte. Parte približne 15 - 20 minút, aby boli zemiaky i losos hotové. Servírujte horúce.

Tip: K jemným zemiakom a rybe sa výborne hodí cesnakový dressing alebo holandská omáčka.


Pečené jahňacie s bylinkovou kôrkou
Suroviny na 4 porcie

  • 1 - 1,5 kg jahňacieho mäsa
  • 2 - 3 strúčiky cesnaku
  • 80 g strúhanky
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 3 PL olivového oleja
  • Hrsť byliniek podľa chuti (rozmarín, petržlen, mäta...)
  • 50 g masla
  • soľ, mleté čierne korenie

Jahňacie mäso umyte, osušte, osoľte a okoreňte. Ak máte vykostený neforemný kus, zviažte ho potravinárskym špagátikom. Rozohrejte olivový olej a mäso opečte z obidvoch strán dozlatista. Vyberte ho bokom a predhrejte rúru na 200 stupňov. Zmiešajte zmäknuté maslo s prelisovaným cesnakom, jemne nasekanými bylinkami, parmezánom a strúhankou. Rukou zmes naneste na vrchnú stranu mäsa, posoľte, okoreňte a vložte do zapekacej misy s troškou masla. Podlejte trochou vody, uzatvorte alobalom a pečte približne 40 minút. Nakoniec odokryté dopečte do chrumkava. Servírujte plátky mäsa s pečenými zemiakmi alebo zemiakovým pyré.

Tip: Namiesto jahňacieho mäsa, môžete vyskúšať bravčovú panenku alebo hovädziu sviečkovú vcelku, vhodné sú i samostatne pečené steaky.


Teplý šalát z čerstvého tuniaka
Suroviny na 4 porcie

  • 2 steaky z tuniaka
  • 300 g špenátu alebo lístkového šalátu (rukola, mizuna)
  • 2 zemiaky
  • 4 vajíčka
  • 150 g zelených fazuľových strukov
  • olivový olej
  • bylinky (estragón, šalvia, bazalka...)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • citrón

Navyše podľa chuti:

  • avokádo
  • zelené olivy
  • horčicová zálievka

Zemiaky uvarte v šupke do mäkka, vajíčka uvarte natvrdo. Ak ich dôkladne umyjete, môžete ich variť v jednom hrnci naraz. Listový šalát umyte a nechajte odkvapkať. Fazuľové struky krátko sparte vo vriacej vode. Tuniaka nasoľte, okoreňte, pokvapkajte citrónovou šťavou a krátko opečte z obidvoch strán maximálne 1 - 2 minúty. Vyberte z panvice a nechajte odstáť. Na panvici zatiaľ opečte struky. Zemiaky a vajíčka ošúpte a pokrájajte. Steaky nakrájajte na plátky. Zmiešajte listový šalát so zemiakmi, vajíčkami, strúčikmi, tuniakom, dochuťte soľou a korením, pokvapkajte citrónovou šťavou a olivovým olejom. Ozdobte bylinkami a podľa chuti olivami, plátkami tuniaka alebo servírujte s horčicovou omáčkou.

Tip: Vo veľkej núdzi môžete urobiť šalát aj z konzervovaných kusov tuniaka. Určite sa to však bude chuťovo veľmi líšiť. Čerstvá alebo opekaná bageta urobí šalát sýtejším.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 465
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 423
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 10 267
  4. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 10 160
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 126
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 405
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 388
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 323
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 4 805
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 222

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Najskôr partneri, potom nepriatelia na život a na smrť. Príbeh Sýkorovej vraždy

Zlikvidovať mafiána Miroslava Sýkoru mala podľa kľúčového svedka záujem aj Slovenská informačná služba.

PLUS

Zločin po slovensky: Ako zomrela Mária?

Temný zločin zo 60. rokov ožíva vďaka novinárovi Jánovi Čomajovi.

SPIŠ KORZÁR

Pri Hrabušiciach horel balón, 12 cestujúcich stihlo ujsť

Teplovzdušný balón sa zachytil na elektrickom vedení.

DOMOV

Kotlebovci bohatli, teraz môžu prísť o milióny

Po vstupe do župy sa im začalo dariť, kupovali autá aj domy.

Neprehliadnite tiež

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.