Zelená i na vašom tanieri

Zelený nemusí byť len špenát. Privítajte jar a pustite do vašej kuchyne viac zelene.

(Zdroj: Isifa)

Parený losos so zeleninou a bylinkovým maslom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 porcie lososa (500 - 600 g surovej váhy)
  • 400 g zemiakov
  • 400 g mrazeného hrášku
  • 100 g zmäknutého masla
  • 4 PL nasekaných byliniek (kôpor, petržlen, tymian, pažítka...)
  • soľ, mleté čierne korenie

Najskôr vmiešajte do zmäknutého masla nasekané bylinky a soľ. Preložte ho na kúsok alobalu, vytvarujte na kocku a odložte do mrazničky. Zemiaky očistite a pokrájajte na kolieska, naukladajte ich na spodné poschodie parného hrnca. Do druhého poschodia vysypte hrášok a do vrchného naukladajte plátky lososa. Maslo rozkrájajte na plátky a naukladajte ich na povrch lososa, okoreňte. Parte približne 15 - 20 minút, aby boli zemiaky i losos hotové. Servírujte horúce.

Tip: K jemným zemiakom a rybe sa výborne hodí cesnakový dressing alebo holandská omáčka.


Pečené jahňacie s bylinkovou kôrkou
Suroviny na 4 porcie

  • 1 - 1,5 kg jahňacieho mäsa
  • 2 - 3 strúčiky cesnaku
  • 80 g strúhanky
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 3 PL olivového oleja
  • Hrsť byliniek podľa chuti (rozmarín, petržlen, mäta...)
  • 50 g masla
  • soľ, mleté čierne korenie

Jahňacie mäso umyte, osušte, osoľte a okoreňte. Ak máte vykostený neforemný kus, zviažte ho potravinárskym špagátikom. Rozohrejte olivový olej a mäso opečte z obidvoch strán dozlatista. Vyberte ho bokom a predhrejte rúru na 200 stupňov. Zmiešajte zmäknuté maslo s prelisovaným cesnakom, jemne nasekanými bylinkami, parmezánom a strúhankou. Rukou zmes naneste na vrchnú stranu mäsa, posoľte, okoreňte a vložte do zapekacej misy s troškou masla. Podlejte trochou vody, uzatvorte alobalom a pečte približne 40 minút. Nakoniec odokryté dopečte do chrumkava. Servírujte plátky mäsa s pečenými zemiakmi alebo zemiakovým pyré.

Tip: Namiesto jahňacieho mäsa, môžete vyskúšať bravčovú panenku alebo hovädziu sviečkovú vcelku, vhodné sú i samostatne pečené steaky.


Teplý šalát z čerstvého tuniaka
Suroviny na 4 porcie

  • 2 steaky z tuniaka
  • 300 g špenátu alebo lístkového šalátu (rukola, mizuna)
  • 2 zemiaky
  • 4 vajíčka
  • 150 g zelených fazuľových strukov
  • olivový olej
  • bylinky (estragón, šalvia, bazalka...)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • citrón

Navyše podľa chuti:

  • avokádo
  • zelené olivy
  • horčicová zálievka

Zemiaky uvarte v šupke do mäkka, vajíčka uvarte natvrdo. Ak ich dôkladne umyjete, môžete ich variť v jednom hrnci naraz. Listový šalát umyte a nechajte odkvapkať. Fazuľové struky krátko sparte vo vriacej vode. Tuniaka nasoľte, okoreňte, pokvapkajte citrónovou šťavou a krátko opečte z obidvoch strán maximálne 1 - 2 minúty. Vyberte z panvice a nechajte odstáť. Na panvici zatiaľ opečte struky. Zemiaky a vajíčka ošúpte a pokrájajte. Steaky nakrájajte na plátky. Zmiešajte listový šalát so zemiakmi, vajíčkami, strúčikmi, tuniakom, dochuťte soľou a korením, pokvapkajte citrónovou šťavou a olivovým olejom. Ozdobte bylinkami a podľa chuti olivami, plátkami tuniaka alebo servírujte s horčicovou omáčkou.

Tip: Vo veľkej núdzi môžete urobiť šalát aj z konzervovaných kusov tuniaka. Určite sa to však bude chuťovo veľmi líšiť. Čerstvá alebo opekaná bageta urobí šalát sýtejším.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 27 239
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 445
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 899
  4. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 609
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 574
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 413
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 355
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 284
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 233
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 114

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Teroristi zaútočili v Barcelone, zahynulo najmenej 13 ľudí (minúta po minúte)

Dodávka vrazila do davu ľudí v centre mesta. K útoku sa prihlásil Islamský štát.

SVET

Ľudia utekali v panike. Ako vyzerá situácia v Barcelone (fotogaléria)

Polícia potvrdila, že išlo o teroristický útok.

KOMENTÁRE

Po kríze pokračujeme

Trauma Dankovi ale prospeje, viac bude počítať vlastné limity a „žetóny“, ktorými disponuje.

SVET

Útoky v Madride zmenili španielsky pohľad na terorizmus

Španielsko sa v roku 2004 poučilo.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.