Zelená i na vašom tanieri

Zelený nemusí byť len špenát. Privítajte jar a pustite do vašej kuchyne viac zelene.

(Zdroj: Isifa)

Parený losos so zeleninou a bylinkovým maslom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 porcie lososa (500 - 600 g surovej váhy)
  • 400 g zemiakov
  • 400 g mrazeného hrášku
  • 100 g zmäknutého masla
  • 4 PL nasekaných byliniek (kôpor, petržlen, tymian, pažítka...)
  • soľ, mleté čierne korenie

Najskôr vmiešajte do zmäknutého masla nasekané bylinky a soľ. Preložte ho na kúsok alobalu, vytvarujte na kocku a odložte do mrazničky. Zemiaky očistite a pokrájajte na kolieska, naukladajte ich na spodné poschodie parného hrnca. Do druhého poschodia vysypte hrášok a do vrchného naukladajte plátky lososa. Maslo rozkrájajte na plátky a naukladajte ich na povrch lososa, okoreňte. Parte približne 15 - 20 minút, aby boli zemiaky i losos hotové. Servírujte horúce.

Tip: K jemným zemiakom a rybe sa výborne hodí cesnakový dressing alebo holandská omáčka.


Pečené jahňacie s bylinkovou kôrkou
Suroviny na 4 porcie

  • 1 - 1,5 kg jahňacieho mäsa
  • 2 - 3 strúčiky cesnaku
  • 80 g strúhanky
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 3 PL olivového oleja
  • Hrsť byliniek podľa chuti (rozmarín, petržlen, mäta...)
  • 50 g masla
  • soľ, mleté čierne korenie

Jahňacie mäso umyte, osušte, osoľte a okoreňte. Ak máte vykostený neforemný kus, zviažte ho potravinárskym špagátikom. Rozohrejte olivový olej a mäso opečte z obidvoch strán dozlatista. Vyberte ho bokom a predhrejte rúru na 200 stupňov. Zmiešajte zmäknuté maslo s prelisovaným cesnakom, jemne nasekanými bylinkami, parmezánom a strúhankou. Rukou zmes naneste na vrchnú stranu mäsa, posoľte, okoreňte a vložte do zapekacej misy s troškou masla. Podlejte trochou vody, uzatvorte alobalom a pečte približne 40 minút. Nakoniec odokryté dopečte do chrumkava. Servírujte plátky mäsa s pečenými zemiakmi alebo zemiakovým pyré.

Tip: Namiesto jahňacieho mäsa, môžete vyskúšať bravčovú panenku alebo hovädziu sviečkovú vcelku, vhodné sú i samostatne pečené steaky.


Teplý šalát z čerstvého tuniaka
Suroviny na 4 porcie

  • 2 steaky z tuniaka
  • 300 g špenátu alebo lístkového šalátu (rukola, mizuna)
  • 2 zemiaky
  • 4 vajíčka
  • 150 g zelených fazuľových strukov
  • olivový olej
  • bylinky (estragón, šalvia, bazalka...)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • citrón

Navyše podľa chuti:

  • avokádo
  • zelené olivy
  • horčicová zálievka

Zemiaky uvarte v šupke do mäkka, vajíčka uvarte natvrdo. Ak ich dôkladne umyjete, môžete ich variť v jednom hrnci naraz. Listový šalát umyte a nechajte odkvapkať. Fazuľové struky krátko sparte vo vriacej vode. Tuniaka nasoľte, okoreňte, pokvapkajte citrónovou šťavou a krátko opečte z obidvoch strán maximálne 1 - 2 minúty. Vyberte z panvice a nechajte odstáť. Na panvici zatiaľ opečte struky. Zemiaky a vajíčka ošúpte a pokrájajte. Steaky nakrájajte na plátky. Zmiešajte listový šalát so zemiakmi, vajíčkami, strúčikmi, tuniakom, dochuťte soľou a korením, pokvapkajte citrónovou šťavou a olivovým olejom. Ozdobte bylinkami a podľa chuti olivami, plátkami tuniaka alebo servírujte s horčicovou omáčkou.

Tip: Vo veľkej núdzi môžete urobiť šalát aj z konzervovaných kusov tuniaka. Určite sa to však bude chuťovo veľmi líšiť. Čerstvá alebo opekaná bageta urobí šalát sýtejším.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Turistický nosič pre malého dobrodruha?
  2. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  3. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  4. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  5. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  6. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  8. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  9. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  10. Zažite vašu vysnívanú dovolenku na Bali
  1. Turistický nosič pre malého dobrodruha?
  2. Kúpte si nehnuteľnosť v 5* luxusnom rezorte v zálive Sistiana
  3. Odmeny za diplomové práce na Stavebnej fakulte STU v Bratislave
  4. Zmluva o nájme pre ambasádu USA neoprávnene zaradená do programu
  5. 4* projekt víl a apartmánov priamo na pobreží, Chorvátsko
  6. Slováci rozhodli o najlepšom!
  7. AAA Auto má nový úver pre živnostníkov
  8. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  9. Kúpeľňa - profesionálne informácie pri jej zhotovení
  10. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 9 204
  2. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 5 082
  3. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 4 995
  4. Neobvyklý objav, ktorý umožňuje zvládnuť angličtinu za 2 týždne 4 774
  5. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 830
  6. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 810
  7. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 3 335
  8. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 3 275
  9. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 234
  10. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá 2 548

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Milióny na štadióny míňajú svoj cieľ. Polovicu dotácií si rozdelí päť podnikateľov

V Košiciach má vďaka štátnej dotácii stáť nový futbalový štadión. Klub však skrachoval.

KOMENTÁRE

Vláda sa futbalu vysmieva rovno do tváre

Štadión s licenciou UEFA jednoducho netreba, lebo nemá využitie.

Neprehliadnite tiež

Na čo sa v strave zamerať, ak sa chcete stať vegánom

Aj strava založená len na rastlinnom pôvode môže byť pre ľudský organizmus nutrične plnohodnotná. Stačí dodržiavať niekoľko pravidiel.

Keď klobúky hrajú prím: Takéto bizarné kúsky sa nosia vo vysokej spoločnosti

Päťdňové kráľovské konské dostihy patria medzi vrcholné podujatia spoločenskej sezóny v Anglicku.

Mäso, zelenina aj syry. Vybrali sme desať receptov na letnú grilovačku

Pripravte si poriadnu záhradnú párty, ktorá neskončí len pri pri klobáskach. Máme pre vás tipy na grilovanie.

Zámky, záhrady, pevnosti. Na Morave si vychutnáte barok všetkými zmyslami

Viaceré moravské barokové skvosty sú súčasťou svetového dedičstva UNESCO.