Zelená i na vašom tanieri

Zelený nemusí byť len špenát. Privítajte jar a pustite do vašej kuchyne viac zelene.

(Zdroj: Isifa)

Parený losos so zeleninou a bylinkovým maslom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 porcie lososa (500 - 600 g surovej váhy)
  • 400 g zemiakov
  • 400 g mrazeného hrášku
  • 100 g zmäknutého masla
  • 4 PL nasekaných byliniek (kôpor, petržlen, tymian, pažítka...)
  • soľ, mleté čierne korenie

Najskôr vmiešajte do zmäknutého masla nasekané bylinky a soľ. Preložte ho na kúsok alobalu, vytvarujte na kocku a odložte do mrazničky. Zemiaky očistite a pokrájajte na kolieska, naukladajte ich na spodné poschodie parného hrnca. Do druhého poschodia vysypte hrášok a do vrchného naukladajte plátky lososa. Maslo rozkrájajte na plátky a naukladajte ich na povrch lososa, okoreňte. Parte približne 15 - 20 minút, aby boli zemiaky i losos hotové. Servírujte horúce.

Tip: K jemným zemiakom a rybe sa výborne hodí cesnakový dressing alebo holandská omáčka.


Pečené jahňacie s bylinkovou kôrkou
Suroviny na 4 porcie

  • 1 - 1,5 kg jahňacieho mäsa
  • 2 - 3 strúčiky cesnaku
  • 80 g strúhanky
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 3 PL olivového oleja
  • Hrsť byliniek podľa chuti (rozmarín, petržlen, mäta...)
  • 50 g masla
  • soľ, mleté čierne korenie

Jahňacie mäso umyte, osušte, osoľte a okoreňte. Ak máte vykostený neforemný kus, zviažte ho potravinárskym špagátikom. Rozohrejte olivový olej a mäso opečte z obidvoch strán dozlatista. Vyberte ho bokom a predhrejte rúru na 200 stupňov. Zmiešajte zmäknuté maslo s prelisovaným cesnakom, jemne nasekanými bylinkami, parmezánom a strúhankou. Rukou zmes naneste na vrchnú stranu mäsa, posoľte, okoreňte a vložte do zapekacej misy s troškou masla. Podlejte trochou vody, uzatvorte alobalom a pečte približne 40 minút. Nakoniec odokryté dopečte do chrumkava. Servírujte plátky mäsa s pečenými zemiakmi alebo zemiakovým pyré.

Tip: Namiesto jahňacieho mäsa, môžete vyskúšať bravčovú panenku alebo hovädziu sviečkovú vcelku, vhodné sú i samostatne pečené steaky.


Teplý šalát z čerstvého tuniaka
Suroviny na 4 porcie

  • 2 steaky z tuniaka
  • 300 g špenátu alebo lístkového šalátu (rukola, mizuna)
  • 2 zemiaky
  • 4 vajíčka
  • 150 g zelených fazuľových strukov
  • olivový olej
  • bylinky (estragón, šalvia, bazalka...)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • citrón

Navyše podľa chuti:

  • avokádo
  • zelené olivy
  • horčicová zálievka

Zemiaky uvarte v šupke do mäkka, vajíčka uvarte natvrdo. Ak ich dôkladne umyjete, môžete ich variť v jednom hrnci naraz. Listový šalát umyte a nechajte odkvapkať. Fazuľové struky krátko sparte vo vriacej vode. Tuniaka nasoľte, okoreňte, pokvapkajte citrónovou šťavou a krátko opečte z obidvoch strán maximálne 1 - 2 minúty. Vyberte z panvice a nechajte odstáť. Na panvici zatiaľ opečte struky. Zemiaky a vajíčka ošúpte a pokrájajte. Steaky nakrájajte na plátky. Zmiešajte listový šalát so zemiakmi, vajíčkami, strúčikmi, tuniakom, dochuťte soľou a korením, pokvapkajte citrónovou šťavou a olivovým olejom. Ozdobte bylinkami a podľa chuti olivami, plátkami tuniaka alebo servírujte s horčicovou omáčkou.

Tip: Vo veľkej núdzi môžete urobiť šalát aj z konzervovaných kusov tuniaka. Určite sa to však bude chuťovo veľmi líšiť. Čerstvá alebo opekaná bageta urobí šalát sýtejším.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  4. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  9. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  10. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  1. Ázijské historky: Osud slonov v Ázii nie je ružový
  2. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  3. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  4. Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  5. Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur
  6. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  7. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  8. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  9. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  10. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 16 567
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 8 105
  3. Eilat: Slnko, teplo a zábava 5 115
  4. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 484
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 3 136
  6. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 3 033
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek 2 256
  8. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba 1 726
  9. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások 1 572
  10. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 269

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Vzdaj sa alebo zomrieš. Asad necháva státisíce ľudí zomrieť od hladu

Vojna proti Islamskému štátu sa skončila, no režim naďalej oblieha milión ľudí.

EKONOMIKA

Ktoré sporenie je bezpečné a ktoré vynesie najviac?

Pri rozhodovaní, kam vložiť peniaze, je dobré zvážiť niekoľko vecí.

NITRA

Zamestnanci FM Slovenská protestovali proti srbským brigádnikom

Zamestnanci poukazovali na zlú atmosféru.

Neprehliadnite tiež

Svet sa zabáva na odlíčených celebritách, aplikácia im zmýva šminky

Vďaka technológii môžete vyzerať horšie ako v skutočnosti.

Sedem receptov na punčové rezy

Jeden z najobľúbenejších receptov všetkých čias v rôznych verziách.

Aby ženy neumierali pri nelegálnych potratoch, predávala im zakázanú antikoncepciu

Za dnes bežnú vec musela Margaret Sangerová radikálne bojovať.

Hmyz všade vo vašej domácnosti. Poznáte prekvapujúci trend tejto zimy?

Prím v dekore hrajú lienky, pavúky, muchy či včely.