Parený losos so zeleninou a bylinkovým maslom
Suroviny na 4 porcie
- 4 porcie lososa (500 - 600 g surovej váhy)
- 400 g zemiakov
- 400 g mrazeného hrášku
- 100 g zmäknutého masla
- 4 PL nasekaných byliniek (kôpor, petržlen, tymian, pažítka...)
- soľ, mleté čierne korenie

Najskôr vmiešajte do zmäknutého masla nasekané bylinky a soľ. Preložte ho na kúsok alobalu, vytvarujte na kocku a odložte do mrazničky. Zemiaky očistite a pokrájajte na kolieska, naukladajte ich na spodné poschodie parného hrnca. Do druhého poschodia vysypte hrášok a do vrchného naukladajte plátky lososa. Maslo rozkrájajte na plátky a naukladajte ich na povrch lososa, okoreňte. Parte približne 15 - 20 minút, aby boli zemiaky i losos hotové. Servírujte horúce.
Tip: K jemným zemiakom a rybe sa výborne hodí cesnakový dressing alebo holandská omáčka.
Pečené jahňacie s bylinkovou kôrkou
Suroviny na 4 porcie
- 1 - 1,5 kg jahňacieho mäsa
- 2 - 3 strúčiky cesnaku
- 80 g strúhanky
- 50 g strúhaného parmezánu
- 3 PL olivového oleja
- Hrsť byliniek podľa chuti (rozmarín, petržlen, mäta...)
- 50 g masla
- soľ, mleté čierne korenie

Jahňacie mäso umyte, osušte, osoľte a okoreňte. Ak máte vykostený neforemný kus, zviažte ho potravinárskym špagátikom. Rozohrejte olivový olej a mäso opečte z obidvoch strán dozlatista. Vyberte ho bokom a predhrejte rúru na 200 stupňov. Zmiešajte zmäknuté maslo s prelisovaným cesnakom, jemne nasekanými bylinkami, parmezánom a strúhankou. Rukou zmes naneste na vrchnú stranu mäsa, posoľte, okoreňte a vložte do zapekacej misy s troškou masla. Podlejte trochou vody, uzatvorte alobalom a pečte približne 40 minút. Nakoniec odokryté dopečte do chrumkava. Servírujte plátky mäsa s pečenými zemiakmi alebo zemiakovým pyré.
Tip: Namiesto jahňacieho mäsa, môžete vyskúšať bravčovú panenku alebo hovädziu sviečkovú vcelku, vhodné sú i samostatne pečené steaky.
Teplý šalát z čerstvého tuniaka
Suroviny na 4 porcie
- 2 steaky z tuniaka
- 300 g špenátu alebo lístkového šalátu (rukola, mizuna)
- 2 zemiaky
- 4 vajíčka
- 150 g zelených fazuľových strukov
- olivový olej
- bylinky (estragón, šalvia, bazalka...)
- soľ, mleté čierne korenie
- citrón
Navyše podľa chuti:
- avokádo
- zelené olivy
- horčicová zálievka

Zemiaky uvarte v šupke do mäkka, vajíčka uvarte natvrdo. Ak ich dôkladne umyjete, môžete ich variť v jednom hrnci naraz. Listový šalát umyte a nechajte odkvapkať. Fazuľové struky krátko sparte vo vriacej vode. Tuniaka nasoľte, okoreňte, pokvapkajte citrónovou šťavou a krátko opečte z obidvoch strán maximálne 1 - 2 minúty. Vyberte z panvice a nechajte odstáť. Na panvici zatiaľ opečte struky. Zemiaky a vajíčka ošúpte a pokrájajte. Steaky nakrájajte na plátky. Zmiešajte listový šalát so zemiakmi, vajíčkami, strúčikmi, tuniakom, dochuťte soľou a korením, pokvapkajte citrónovou šťavou a olivovým olejom. Ozdobte bylinkami a podľa chuti olivami, plátkami tuniaka alebo servírujte s horčicovou omáčkou.
Tip: Vo veľkej núdzi môžete urobiť šalát aj z konzervovaných kusov tuniaka. Určite sa to však bude chuťovo veľmi líšiť. Čerstvá alebo opekaná bageta urobí šalát sýtejším.