Pestré varenie? Začnite s trochou zelene

Radi varíte farebne? Vyskúšate naše zelené variácie...

(Zdroj: Isifa)

Smotanové kurča s pórom a petržlenom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 porcie kuracieho mäsa podľa chuti (prsia, stehná, štvrtky)
  • 3 hrubšie plátky masla
  • 3 PL olivového oleja
  • 2 póry
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • 3 PL bieleho balzamikového octu
  • Hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • 150 ml smotany na varenie
  • bylinky na dochutenie a ozdobenie
  • soľ, mleté biele korenie

Kuracie mäso umyte, osušte, osoľte, okoreňte a sprudka opečte na olivovom oleji z oboch strán. Mäso vyberte bokom a na panvici rozohrejte maslo. Pridajte na kolieska pokrájaný pór a opekajte za stáleho miešania asi 2 minúty. Zalejte octom a vývarom, dochuťte soľou a korením. Primiešajte petržlenovú vňať, nechajte zovrieť a odstavte. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Pórový základ preložte do zapekacej misy, naukladajte naň mäso a pečte približne 20 - 30 minút (podľa veľkosti mäsa). Ak zvolíte mäso na kosti, zo začiatku ho môžete piecť prikryté alobalom. Pred koncom pečenia prelejte mäso rovnomerne smotanou. Servírujte porciu mäsa preliatu omáčkou, s pečenými alebo varenými zemiakmi. Povrch ozdobte čerstvými bylinkami.

Tip: Petržlen tvorí základ omáčky. Na záverečné zdobenie a dochutenie môžete použiť výraznú bazalku, rozmarín, tymian alebo koriander.


Závitky so špenátovo-syrovou plnkou v paradajkovej omáčke
Suroviny na 4 porcie

  • 8 plátkov lasagní
  • 400 g mrazeného špenátu
  • 1 syr v črievku
  • 150 g syra ricotta
  • 100 g tvrdého strúhaného syra
  • 150 g strúhaného parmezánu
  • 1 konzerva krájaných paradajok
  • hrsť čerstvej bazalky
  • 1 malá cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • sušené oregano
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Rozmrazený špenát varte na panvici, kým sa z neho neodparí všetka voda. Dochuťte ho soľou a korením a nakoniec doň primiešajte syr v črievku. Na troche oleja opražte nadrobno pokrájanú cibuľu dozlatista. Pridajte prelisovaný cesnak a zalejte konzervou paradajok. Priveďte do varu, dochuťte nasekanou bazalkou, oreganom, soľou a korením. Odstavte a prelejte do zapekacej misy. Plátky lasagní krátko predvarte (podľa návodu na obale), zlejte a pozdĺžne ich rozkrojte. Každý plátok potrite ricottou, špenátom, posypte strúhaným syrom a opatrne zaviňte. Závitky naukladajte na paradajkovú omáčku, posypte parmezánom a 15 minút zapekajte vo vyhriatej rúre.

Tip: Ak máte možnosť, vyberajte čo najdlhšie cestoviny, krajšie ukážu tie s vlnkovaným okrajom. Najlepšia cesta je urobiť si svoje vlastné domáce pláty lasagní.


Pažítkovo-cesnakové pečivo
Suroviny na 6 porcií

Na cesto:

  • 260 g hladkej múky
  • 120 g ražnej alebo špaldovej múky
  • štipka cukru
  • kúsok čerstvého droždia alebo 1 ČL instantného droždia
  • 1 ČL soli
  • 2 PL oleja alebo rozpusteného masla
  • 120 ml vlažného mlieka
  • 150 ml vody
  • rasca
  • koriander
  • hrsť nasekanej pažítky

Na potieranie:

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 50 g masla
  • 1 vajíčko
  • pažítka

Navyše:

  • múka na pomúčenie
  • olej na vymastenie formy

Všetky suroviny na cesto zmiešajte a vymieste v robote, ručným mixérom s hákmi alebo v pekárničke na chlieb, aby bolo cesto vláčne a dobre vypracované. Hotové cesto nechajte nakysnúť. Vyklopte ho na pomúčenú dosku, vyvaľkajte na plát a potrite roztopeným maslom s dvoma strúčikmi prelisovaného cesnaku. Zviňte do rolády a rozkrájajte na 6 kusov. Z každého kúska cesta vyformujte bochníček. Okrúhlu tortovú formu vymažte olejom a bochníčky do nej naukladajte. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom s prelisovaným cesnakom a posypte nasekanou pažítkou. Nechajte 20 minút kysnúť a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.

Tip: Šikovnejšie gazdinky môžu skúsiť i veľkú pletenku na celý plech alebo kvet. Piecť pečivo môžete aj v remoske, z ktorej bude ešte chrumkavejšie.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako financovať obnovu bytového domu v 2017
  2. Zvažujete nové auto? Namiesto platenia celej sumy skúste paušál
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  4. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  5. Cestou - necestou
  6. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  7. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  8. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  9. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  10. Zábavný aj sebavedomý
  1. Zvažujete nové auto? Namiesto platenia celej sumy skúste paušál
  2. Ako financovať obnovu bytového domu v 2017
  3. Dom od ES - bolo to fajn
  4. Zdravé zuby rovná sa zdravý kôň
  5. Majsterka Európy v silovom trojboji zo SvF STU
  6. Obnova kaštieľa v Malinove
  7. Vklad na kataster vybavíte od marca elektronicky
  8. Nulový úrok pre klientov, ktorí si do mBank prenesú kreditku
  9. Ako inovovať vo vašej firme? Poradí vám odborný seminár
  10. Nové bývanie bez murovania
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 13 305
  2. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 11 384
  3. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 10 459
  4. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 3 521
  5. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 3 281
  6. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 244
  7. Zábavný aj sebavedomý 2 714
  8. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 499
  9. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 2 048
  10. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre 1 995

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Ako naozaj vyzerajú miesta späté s únosom Kováča ml.

Kde sú, čo sa tam stalo a ako sa odlišujú od filmového spracovania?

SVET

Držiteľka Pulizterovej ceny: Jeden článok môže zmeniť svet

Novinárka pomohla vyslobodiť viac ako dvetisíc otrokov thajského krevetového priemyslu.

SVET

Ryby, ktoré ste si kúpili, možno ulovili otroci

Komplikovaná sieť maskuje súvislosť medzi rybami a ľuďmi, ktorí ich chytajú.

KOMENTÁRE

Príbeh pokrivených amnestií už nebude mať ďalších hrdinov

Okrem tých, čo sa zachovali hrdinsky v najtemnejších časoch.

Neprehliadnite tiež

Sedem vecí, na ktoré ženy pri sexe zabúdajú

Prečo by pochopenie vlastného tela a potrieb nemali ísť bokom?

Chutne a zdravo: Desať spôsobov, ako v receptoch použiť cviklu

Vyberte si z našich tipov, ako v kuchyni čarovať s touto zdravou potravinou.

Giulietta Masina: Legendárna Perinbaba ožije na filmovom plátne

Aj keď už od smrti Giulietty Masiny uplynulo dvadsaťtri rokov, znovu ju uvidíme.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop