SME

Pestré varenie? Začnite s trochou zelene

Radi varíte farebne? Vyskúšate naše zelené variácie...

(Zdroj: Isifa)

Smotanové kurča s pórom a petržlenom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 porcie kuracieho mäsa podľa chuti (prsia, stehná, štvrtky)
  • 3 hrubšie plátky masla
  • 3 PL olivového oleja
  • 2 póry
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • 3 PL bieleho balzamikového octu
  • Hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • 150 ml smotany na varenie
  • bylinky na dochutenie a ozdobenie
  • soľ, mleté biele korenie

Kuracie mäso umyte, osušte, osoľte, okoreňte a sprudka opečte na olivovom oleji z oboch strán. Mäso vyberte bokom a na panvici rozohrejte maslo. Pridajte na kolieska pokrájaný pór a opekajte za stáleho miešania asi 2 minúty. Zalejte octom a vývarom, dochuťte soľou a korením. Primiešajte petržlenovú vňať, nechajte zovrieť a odstavte. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Pórový základ preložte do zapekacej misy, naukladajte naň mäso a pečte približne 20 - 30 minút (podľa veľkosti mäsa). Ak zvolíte mäso na kosti, zo začiatku ho môžete piecť prikryté alobalom. Pred koncom pečenia prelejte mäso rovnomerne smotanou. Servírujte porciu mäsa preliatu omáčkou, s pečenými alebo varenými zemiakmi. Povrch ozdobte čerstvými bylinkami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Petržlen tvorí základ omáčky. Na záverečné zdobenie a dochutenie môžete použiť výraznú bazalku, rozmarín, tymian alebo koriander.


Závitky so špenátovo-syrovou plnkou v paradajkovej omáčke
Suroviny na 4 porcie

  • 8 plátkov lasagní
  • 400 g mrazeného špenátu
  • 1 syr v črievku
  • 150 g syra ricotta
  • 100 g tvrdého strúhaného syra
  • 150 g strúhaného parmezánu
  • 1 konzerva krájaných paradajok
  • hrsť čerstvej bazalky
  • 1 malá cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • sušené oregano
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Rozmrazený špenát varte na panvici, kým sa z neho neodparí všetka voda. Dochuťte ho soľou a korením a nakoniec doň primiešajte syr v črievku. Na troche oleja opražte nadrobno pokrájanú cibuľu dozlatista. Pridajte prelisovaný cesnak a zalejte konzervou paradajok. Priveďte do varu, dochuťte nasekanou bazalkou, oreganom, soľou a korením. Odstavte a prelejte do zapekacej misy. Plátky lasagní krátko predvarte (podľa návodu na obale), zlejte a pozdĺžne ich rozkrojte. Každý plátok potrite ricottou, špenátom, posypte strúhaným syrom a opatrne zaviňte. Závitky naukladajte na paradajkovú omáčku, posypte parmezánom a 15 minút zapekajte vo vyhriatej rúre.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak máte možnosť, vyberajte čo najdlhšie cestoviny, krajšie ukážu tie s vlnkovaným okrajom. Najlepšia cesta je urobiť si svoje vlastné domáce pláty lasagní.


Pažítkovo-cesnakové pečivo
Suroviny na 6 porcií

Na cesto:

  • 260 g hladkej múky
  • 120 g ražnej alebo špaldovej múky
  • štipka cukru
  • kúsok čerstvého droždia alebo 1 ČL instantného droždia
  • 1 ČL soli
  • 2 PL oleja alebo rozpusteného masla
  • 120 ml vlažného mlieka
  • 150 ml vody
  • rasca
  • koriander
  • hrsť nasekanej pažítky

Na potieranie:

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 50 g masla
  • 1 vajíčko
  • pažítka

Navyše:

  • múka na pomúčenie
  • olej na vymastenie formy

Všetky suroviny na cesto zmiešajte a vymieste v robote, ručným mixérom s hákmi alebo v pekárničke na chlieb, aby bolo cesto vláčne a dobre vypracované. Hotové cesto nechajte nakysnúť. Vyklopte ho na pomúčenú dosku, vyvaľkajte na plát a potrite roztopeným maslom s dvoma strúčikmi prelisovaného cesnaku. Zviňte do rolády a rozkrájajte na 6 kusov. Z každého kúska cesta vyformujte bochníček. Okrúhlu tortovú formu vymažte olejom a bochníčky do nej naukladajte. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom s prelisovaným cesnakom a posypte nasekanou pažítkou. Nechajte 20 minút kysnúť a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Šikovnejšie gazdinky môžu skúsiť i veľkú pletenku na celý plech alebo kvet. Piecť pečivo môžete aj v remoske, z ktorej bude ešte chrumkavejšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Koľko stojí dovolenka na lodi a koľko apartmán pri mori?
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  5. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  1. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 863
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 6 039
  3. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 4 450
  4. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 3 238
  5. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 277
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 123
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 2 084
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár 1 491
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Tipy na skvelú dovolenku v novembri.

HappyTravel.sk spustila kampaň na zimnú sezónu pár dní pred krachom.


21
Predseda vlády Robert Fico a vpravo minister zahraničných vecí Juraj Blanár.

Vo Fínsku majú kryty pre väčšinu ľudí. Na Slovensku sú pre päť percent.


30
Peter Tkačenko.

Ak si to Fico nevšimol, ideologické sú aj európske fondy.


9
Obyvatelia Gaza City si berú humanitárnu pomoc.

Situáciu zhoršuje aj sporná humanitárna organizácia.


3
  1. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  2. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  3. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  4. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  5. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  6. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  7. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  8. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 24 368
  2. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 16 822
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 15 987
  4. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 5 841
  5. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 5 628
  6. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 4 443
  7. Otilia Horrocks: Tzv. lokálpatrioti ukázali občanom prostredník. 4 333
  8. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 4 063
  1. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  2. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  3. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  4. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  5. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  6. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  7. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  8. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
reklama
SkryťZatvoriť reklamu