SME

Pestré varenie? Začnite s trochou zelene

Radi varíte farebne? Vyskúšate naše zelené variácie...

(Zdroj: Isifa)

Smotanové kurča s pórom a petržlenom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 porcie kuracieho mäsa podľa chuti (prsia, stehná, štvrtky)
  • 3 hrubšie plátky masla
  • 3 PL olivového oleja
  • 2 póry
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • 3 PL bieleho balzamikového octu
  • Hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • 150 ml smotany na varenie
  • bylinky na dochutenie a ozdobenie
  • soľ, mleté biele korenie

Kuracie mäso umyte, osušte, osoľte, okoreňte a sprudka opečte na olivovom oleji z oboch strán. Mäso vyberte bokom a na panvici rozohrejte maslo. Pridajte na kolieska pokrájaný pór a opekajte za stáleho miešania asi 2 minúty. Zalejte octom a vývarom, dochuťte soľou a korením. Primiešajte petržlenovú vňať, nechajte zovrieť a odstavte. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Pórový základ preložte do zapekacej misy, naukladajte naň mäso a pečte približne 20 - 30 minút (podľa veľkosti mäsa). Ak zvolíte mäso na kosti, zo začiatku ho môžete piecť prikryté alobalom. Pred koncom pečenia prelejte mäso rovnomerne smotanou. Servírujte porciu mäsa preliatu omáčkou, s pečenými alebo varenými zemiakmi. Povrch ozdobte čerstvými bylinkami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Petržlen tvorí základ omáčky. Na záverečné zdobenie a dochutenie môžete použiť výraznú bazalku, rozmarín, tymian alebo koriander.


Závitky so špenátovo-syrovou plnkou v paradajkovej omáčke
Suroviny na 4 porcie

  • 8 plátkov lasagní
  • 400 g mrazeného špenátu
  • 1 syr v črievku
  • 150 g syra ricotta
  • 100 g tvrdého strúhaného syra
  • 150 g strúhaného parmezánu
  • 1 konzerva krájaných paradajok
  • hrsť čerstvej bazalky
  • 1 malá cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • sušené oregano
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Rozmrazený špenát varte na panvici, kým sa z neho neodparí všetka voda. Dochuťte ho soľou a korením a nakoniec doň primiešajte syr v črievku. Na troche oleja opražte nadrobno pokrájanú cibuľu dozlatista. Pridajte prelisovaný cesnak a zalejte konzervou paradajok. Priveďte do varu, dochuťte nasekanou bazalkou, oreganom, soľou a korením. Odstavte a prelejte do zapekacej misy. Plátky lasagní krátko predvarte (podľa návodu na obale), zlejte a pozdĺžne ich rozkrojte. Každý plátok potrite ricottou, špenátom, posypte strúhaným syrom a opatrne zaviňte. Závitky naukladajte na paradajkovú omáčku, posypte parmezánom a 15 minút zapekajte vo vyhriatej rúre.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak máte možnosť, vyberajte čo najdlhšie cestoviny, krajšie ukážu tie s vlnkovaným okrajom. Najlepšia cesta je urobiť si svoje vlastné domáce pláty lasagní.


Pažítkovo-cesnakové pečivo
Suroviny na 6 porcií

Na cesto:

  • 260 g hladkej múky
  • 120 g ražnej alebo špaldovej múky
  • štipka cukru
  • kúsok čerstvého droždia alebo 1 ČL instantného droždia
  • 1 ČL soli
  • 2 PL oleja alebo rozpusteného masla
  • 120 ml vlažného mlieka
  • 150 ml vody
  • rasca
  • koriander
  • hrsť nasekanej pažítky

Na potieranie:

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 50 g masla
  • 1 vajíčko
  • pažítka

Navyše:

  • múka na pomúčenie
  • olej na vymastenie formy

Všetky suroviny na cesto zmiešajte a vymieste v robote, ručným mixérom s hákmi alebo v pekárničke na chlieb, aby bolo cesto vláčne a dobre vypracované. Hotové cesto nechajte nakysnúť. Vyklopte ho na pomúčenú dosku, vyvaľkajte na plát a potrite roztopeným maslom s dvoma strúčikmi prelisovaného cesnaku. Zviňte do rolády a rozkrájajte na 6 kusov. Z každého kúska cesta vyformujte bochníček. Okrúhlu tortovú formu vymažte olejom a bochníčky do nej naukladajte. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom s prelisovaným cesnakom a posypte nasekanou pažítkou. Nechajte 20 minút kysnúť a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Šikovnejšie gazdinky môžu skúsiť i veľkú pletenku na celý plech alebo kvet. Piecť pečivo môžete aj v remoske, z ktorej bude ešte chrumkavejšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 341
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 471
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 267
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 306
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 923
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 453
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 554
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 090
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 77 568
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 248
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 16 955
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 643
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 241
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 104
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 384
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 512
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  6. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  7. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  8. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu