Smotanové kurča s pórom a petržlenom
Suroviny na 4 porcie
- 4 porcie kuracieho mäsa podľa chuti (prsia, stehná, štvrtky)
- 3 hrubšie plátky masla
- 3 PL olivového oleja
- 2 póry
- 250 ml kuracieho vývaru
- 3 PL bieleho balzamikového octu
- Hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- 150 ml smotany na varenie
- bylinky na dochutenie a ozdobenie
- soľ, mleté biele korenie

Kuracie mäso umyte, osušte, osoľte, okoreňte a sprudka opečte na olivovom oleji z oboch strán. Mäso vyberte bokom a na panvici rozohrejte maslo. Pridajte na kolieska pokrájaný pór a opekajte za stáleho miešania asi 2 minúty. Zalejte octom a vývarom, dochuťte soľou a korením. Primiešajte petržlenovú vňať, nechajte zovrieť a odstavte. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Pórový základ preložte do zapekacej misy, naukladajte naň mäso a pečte približne 20 - 30 minút (podľa veľkosti mäsa). Ak zvolíte mäso na kosti, zo začiatku ho môžete piecť prikryté alobalom. Pred koncom pečenia prelejte mäso rovnomerne smotanou. Servírujte porciu mäsa preliatu omáčkou, s pečenými alebo varenými zemiakmi. Povrch ozdobte čerstvými bylinkami.
Tip: Petržlen tvorí základ omáčky. Na záverečné zdobenie a dochutenie môžete použiť výraznú bazalku, rozmarín, tymian alebo koriander.
Závitky so špenátovo-syrovou plnkou v paradajkovej omáčke
Suroviny na 4 porcie
- 8 plátkov lasagní
- 400 g mrazeného špenátu
- 1 syr v črievku
- 150 g syra ricotta
- 100 g tvrdého strúhaného syra
- 150 g strúhaného parmezánu
- 1 konzerva krájaných paradajok
- hrsť čerstvej bazalky
- 1 malá cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- sušené oregano
- olivový olej
- soľ, mleté čierne korenie

Rozmrazený špenát varte na panvici, kým sa z neho neodparí všetka voda. Dochuťte ho soľou a korením a nakoniec doň primiešajte syr v črievku. Na troche oleja opražte nadrobno pokrájanú cibuľu dozlatista. Pridajte prelisovaný cesnak a zalejte konzervou paradajok. Priveďte do varu, dochuťte nasekanou bazalkou, oreganom, soľou a korením. Odstavte a prelejte do zapekacej misy. Plátky lasagní krátko predvarte (podľa návodu na obale), zlejte a pozdĺžne ich rozkrojte. Každý plátok potrite ricottou, špenátom, posypte strúhaným syrom a opatrne zaviňte. Závitky naukladajte na paradajkovú omáčku, posypte parmezánom a 15 minút zapekajte vo vyhriatej rúre.
Tip: Ak máte možnosť, vyberajte čo najdlhšie cestoviny, krajšie ukážu tie s vlnkovaným okrajom. Najlepšia cesta je urobiť si svoje vlastné domáce pláty lasagní.
Pažítkovo-cesnakové pečivo
Suroviny na 6 porcií
Na cesto:
- 260 g hladkej múky
- 120 g ražnej alebo špaldovej múky
- štipka cukru
- kúsok čerstvého droždia alebo 1 ČL instantného droždia
- 1 ČL soli
- 2 PL oleja alebo rozpusteného masla
- 120 ml vlažného mlieka
- 150 ml vody
- rasca
- koriander
- hrsť nasekanej pažítky
Na potieranie:
- 3 strúčiky cesnaku
- 50 g masla
- 1 vajíčko
- pažítka

Navyše:
- múka na pomúčenie
- olej na vymastenie formy
Všetky suroviny na cesto zmiešajte a vymieste v robote, ručným mixérom s hákmi alebo v pekárničke na chlieb, aby bolo cesto vláčne a dobre vypracované. Hotové cesto nechajte nakysnúť. Vyklopte ho na pomúčenú dosku, vyvaľkajte na plát a potrite roztopeným maslom s dvoma strúčikmi prelisovaného cesnaku. Zviňte do rolády a rozkrájajte na 6 kusov. Z každého kúska cesta vyformujte bochníček. Okrúhlu tortovú formu vymažte olejom a bochníčky do nej naukladajte. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom s prelisovaným cesnakom a posypte nasekanou pažítkou. Nechajte 20 minút kysnúť a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.
Tip: Šikovnejšie gazdinky môžu skúsiť i veľkú pletenku na celý plech alebo kvet. Piecť pečivo môžete aj v remoske, z ktorej bude ešte chrumkavejšie.