SME
Nedeľa, 17. november, 2019 | Meniny má Klaudia

Pestré varenie? Začnite s trochou zelene

Radi varíte farebne? Vyskúšate naše zelené variácie...

(Zdroj: Isifa)

Smotanové kurča s pórom a petržlenom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 porcie kuracieho mäsa podľa chuti (prsia, stehná, štvrtky)
  • 3 hrubšie plátky masla
  • 3 PL olivového oleja
  • 2 póry
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • 3 PL bieleho balzamikového octu
  • Hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • 150 ml smotany na varenie
  • bylinky na dochutenie a ozdobenie
  • soľ, mleté biele korenie

Kuracie mäso umyte, osušte, osoľte, okoreňte a sprudka opečte na olivovom oleji z oboch strán. Mäso vyberte bokom a na panvici rozohrejte maslo. Pridajte na kolieska pokrájaný pór a opekajte za stáleho miešania asi 2 minúty. Zalejte octom a vývarom, dochuťte soľou a korením. Primiešajte petržlenovú vňať, nechajte zovrieť a odstavte. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Pórový základ preložte do zapekacej misy, naukladajte naň mäso a pečte približne 20 - 30 minút (podľa veľkosti mäsa). Ak zvolíte mäso na kosti, zo začiatku ho môžete piecť prikryté alobalom. Pred koncom pečenia prelejte mäso rovnomerne smotanou. Servírujte porciu mäsa preliatu omáčkou, s pečenými alebo varenými zemiakmi. Povrch ozdobte čerstvými bylinkami.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Petržlen tvorí základ omáčky. Na záverečné zdobenie a dochutenie môžete použiť výraznú bazalku, rozmarín, tymian alebo koriander.


Závitky so špenátovo-syrovou plnkou v paradajkovej omáčke
Suroviny na 4 porcie

  • 8 plátkov lasagní
  • 400 g mrazeného špenátu
  • 1 syr v črievku
  • 150 g syra ricotta
  • 100 g tvrdého strúhaného syra
  • 150 g strúhaného parmezánu
  • 1 konzerva krájaných paradajok
  • hrsť čerstvej bazalky
  • 1 malá cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • sušené oregano
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Rozmrazený špenát varte na panvici, kým sa z neho neodparí všetka voda. Dochuťte ho soľou a korením a nakoniec doň primiešajte syr v črievku. Na troche oleja opražte nadrobno pokrájanú cibuľu dozlatista. Pridajte prelisovaný cesnak a zalejte konzervou paradajok. Priveďte do varu, dochuťte nasekanou bazalkou, oreganom, soľou a korením. Odstavte a prelejte do zapekacej misy. Plátky lasagní krátko predvarte (podľa návodu na obale), zlejte a pozdĺžne ich rozkrojte. Každý plátok potrite ricottou, špenátom, posypte strúhaným syrom a opatrne zaviňte. Závitky naukladajte na paradajkovú omáčku, posypte parmezánom a 15 minút zapekajte vo vyhriatej rúre.

Tip: Ak máte možnosť, vyberajte čo najdlhšie cestoviny, krajšie ukážu tie s vlnkovaným okrajom. Najlepšia cesta je urobiť si svoje vlastné domáce pláty lasagní.


Pažítkovo-cesnakové pečivo
Suroviny na 6 porcií

Na cesto:

  • 260 g hladkej múky
  • 120 g ražnej alebo špaldovej múky
  • štipka cukru
  • kúsok čerstvého droždia alebo 1 ČL instantného droždia
  • 1 ČL soli
  • 2 PL oleja alebo rozpusteného masla
  • 120 ml vlažného mlieka
  • 150 ml vody
  • rasca
  • koriander
  • hrsť nasekanej pažítky

Na potieranie:

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 50 g masla
  • 1 vajíčko
  • pažítka

Navyše:

  • múka na pomúčenie
  • olej na vymastenie formy

Všetky suroviny na cesto zmiešajte a vymieste v robote, ručným mixérom s hákmi alebo v pekárničke na chlieb, aby bolo cesto vláčne a dobre vypracované. Hotové cesto nechajte nakysnúť. Vyklopte ho na pomúčenú dosku, vyvaľkajte na plát a potrite roztopeným maslom s dvoma strúčikmi prelisovaného cesnaku. Zviňte do rolády a rozkrájajte na 6 kusov. Z každého kúska cesta vyformujte bochníček. Okrúhlu tortovú formu vymažte olejom a bochníčky do nej naukladajte. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom s prelisovaným cesnakom a posypte nasekanou pažítkou. Nechajte 20 minút kysnúť a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.

Tip: Šikovnejšie gazdinky môžu skúsiť i veľkú pletenku na celý plech alebo kvet. Piecť pečivo môžete aj v remoske, z ktorej bude ešte chrumkavejšie.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  2. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu
  3. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  4. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  5. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  6. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  7. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  8. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  9. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  10. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  1. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  2. O2 opäť pripomína, že sloboda nie je samozrejmosť
  3. Čo funguje v českom obchodnom registri lepšie ako na Slovensku
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  5. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  6. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu
  7. Laserovou terapiou proti chorobám z povolania
  8. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  9. Zdarma doživotně radary a zľava 23 % na autokamery Mio MiVue 731
  10. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 9 729
  2. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 9 447
  3. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 9 239
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 9 072
  5. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 7 304
  6. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 7 249
  7. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 5 528
  8. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 5 468
  9. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 4 804
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 4 250

Hlavné správy zo Sme.sk

Ľudia svietia mobilmi počas koncertu Tublatanky.

Chorvátsky hlásateľ Slovákom: Prepáčte za tri góly

Góly padli po hlúpych chybách, tvrdil Škriniar.

Chorvát Bruno Petkovič (uprostred), Denis Vavro (vľavo) a brankár Martin Dúbravka (vpravo) počas kvalifikačného zápasu E-skupiny EURO 2020 Chorvátsko - Slovensko.
PÍŠE MIKULÁŠ DZURINDA

Nie sme spokojní, aj keď to najdôležitejšie z novembra sme dosiahli

Zabudli sme na hodnoty aj na slušnosť.

Mikuláš Dzurinda

Neprehliadnite tiež

Šaty na stužkovú pre mamy a dcéry. Viete, čo sa nosí?

Oblečte sa na stužkovú podľa trendov aj bontónu.

Korutánsko láka lyžiarov, milovníkov piva aj rodiny s deťmi

Čo môžete zažiť v stredisku Katschberg?