SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky
"VÍNO NA VÍKEND"

V šumivých vínach nie sme svetoví

Keď hovoríme o šumivých vínach, nedá sa nezačať s legendou opisujúcou vznik najznámejšieho šumivého vína na svete - Champagne.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

V 17. storočí žil v Hautvillers opát Dom Pérignon, ktorý podľa legendy úplnou náhodou „vynašiel“ Champagne. Keď to prvýkrát ochutnal, vraj vyslovil vetu: „Pil som hviezdy!“

Hoci táto legenda pravdepodobne nie je pravdivá, netreba uprieť opátovi jeho nesporné zásluhy vrátane technologických inovácií. Až do 19. storočia sa Champagne vyrábal v pomerne malých množstvách. Paralelne s priemyselnou revolúciou sa však odohrala aj lokálna technologická revolúcia, ktorá umožnila výrobu týchto vín v priemyselných množstvách.

Sekt Pálffy extra suché
Víno Nitra, Slovensko
  • Hodnotenie: 2,5 *** (z maximálnych 5)
  • Potenciál: otvoriť teraz
  • Cenová kategória: 8 eur

Vdova po monsieurovi Clicquotovi objavila metódu ako odstrániť z vína „sediment“ bez toho, aby sa stratili „bublinky“. Začali používať slávnu paletu (po francúzsky pupitres) s dierami. Do nich sa hlavou dolu vsunú fľaše, ktoré následne treba v pravidelných intervaloch pretriasať. Sediment sa týmto spôsobom postupne skoncentruje pri korku. Tým sa odstráni a víno sa „očistí“. Víno sa doplní a fľaša sa opäť uzavrie.

V súčasnosti sa tento proces – dégorgement/degoržovanie – dopĺňa tým, že sa tá časť fľaše zmrazí, čo umožní odstraňovanie sedimentu efektívnejšie. Dégorgement je však len jedným krokom v rámci celého komplikovaného postupu výroby.

Poďme teda krok za krokom, ako vzniká Champagne a vína vyrábané podobnou technológiou. Na samom začiatku máme klasické suché tiché víno s výraznou aciditou. Kľúčovou fázou je tzv. sekundárne kvasenie vína – základ „méthode champenoise“.

Počas tejto fázy totiž vzniká šumivé víno. Pridáva sa liquer de tirage (tirážny likér), čo je v podstate zmes tichého vína, cukru a vínnych kvasiniek, kvasinkovej výživy a číriaceho činidla. Víno sa ešte definitívne neuzavrie – v tejto fáze sa používa dočasný uzáver.

Keď sa táto fáza skončí, premiestnia sa fľaše do už vyššie spomenutých paliet – pupitres. Začína sa proces striasania (remuage), počas ktorého sa skoncentruje sediment pri korku v hrdle.

Pred „remuage“ sa nachádza kľúčové obdobie: zrenie – minimálne 15 mesiacov, v prípade prestížnych značiek a najvyššej kvality aj viac. Vďaka dlhému pôsobeniu sedimentu sa vytvárajú jedinečné a rozmanité arómy.

Podstatnou črtou zrenia je dostatočný kontakt vína s kvasinkami, ktoré asi po ôsmich až desiatich mesiacoch odumreté podstupujú tzv. fázu autolýzy, t. j. ich rozkladu, čím vínu odovzdávajú počas zrenia viaceré špecifické arómy a chute. Potom nasleduje odstránenie sedimentu, degoržovanie. Pridáva sa ešte tzv. expedičný likér (liqueur d´expédition), aby sa dosiahlo pôvodné množstvo vína vo fľaši, čiže aby sa doplnilo množstvo stratené v rámci degoržovania. S liqueur d´expédition sa môže nastaviť aj miera sladkosti. Posledná fáza je finálne korkovanie – zrodil sa Champagne!

Popri Champagne sa však šumivé víno vyrába takmer v každej vinárskej krajine. Vďaka zákonnej ochrane na úrovni Európskej únie žiadne iné víno nemôže niesť názov Champagne. Dokonca sa francúzskym výrobcom podarilo dosiahnuť, že iné šumivé vína nemôžu na etikete označiť ani spôsob výroby, čiže „méthode champenoise“ – šumivé vína pochádzajúce z iných regiónov, hoci vyrobené tou istou metódou ako pravé Champagne, preto väčšinou nesú názov „méthode traditionelle“. Platí to, samozrejme, nielen pre nefrancúzske regióny, ale aj pre samotné Francúzsko. Z tohto dôvodu sú takto označené napríklad alsaské alebo burgundské šumivé vína ako „Crémant“, ale napríklad aj naše dnešné slovenské šumivé víno – sekt Pálffy od Víno Nitra.

Farba vína svetložltá, vôňa viac ovocná ako kvietková. Charakter vína určuje kombinácia ovocí, osviežujúcej acidity a kvasiniek. Chute nie sú príliš intenzívne, pôsobia skôr fádne.

V dochuti cítiť bylinky, najmä bobkový list. Ovocia nie sú také intenzívne ako napríklad v prípade Prosecca, hĺbka a komplexnosť nedosahujú úroveň Champagne. Privítal by som intenzívnejšie arómy, osviežujúcejší charakter. So Champagne by nebolo spravodlivé porovnanie, už ani pre cenu nie, ale za 9 eur nájdeme napríklad perfektné Prosecco. V šumivých vínach Slovensko nie je svetové.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 357
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 517
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 204
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 165
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 185
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 450
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 804
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 925
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 766
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 744
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Víkend

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Záujem je ešte vyšší ako v piatok, celkovo otestovali už takmer 100-tisíc ľudí (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračuje celoplošné testovanie na Covid-19.

Minister Marek Krajčí v Tvrdošíne.
Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Odliatky kostry tyranosaura Stana boli od 90. rokov vystavené vo viacerých múzeách v Európe. Tentoraz však predali vzácnu originálnu kostru, ktorá významne prispela k poznaniu o tyranosauroch.