"VÍNO NA VÍKEND"

V šumivých vínach nie sme svetoví

Keď hovoríme o šumivých vínach, nedá sa nezačať s legendou opisujúcou vznik najznámejšieho šumivého vína na svete - Champagne.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

V 17. storočí žil v Hautvillers opát Dom Pérignon, ktorý podľa legendy úplnou náhodou „vynašiel“ Champagne. Keď to prvýkrát ochutnal, vraj vyslovil vetu: „Pil som hviezdy!“

Hoci táto legenda pravdepodobne nie je pravdivá, netreba uprieť opátovi jeho nesporné zásluhy vrátane technologických inovácií. Až do 19. storočia sa Champagne vyrábal v pomerne malých množstvách. Paralelne s priemyselnou revolúciou sa však odohrala aj lokálna technologická revolúcia, ktorá umožnila výrobu týchto vín v priemyselných množstvách.

Sekt Pálffy extra suché
Víno Nitra, Slovensko
  • Hodnotenie: 2,5 *** (z maximálnych 5)
  • Potenciál: otvoriť teraz
  • Cenová kategória: 8 eur

Vdova po monsieurovi Clicquotovi objavila metódu ako odstrániť z vína „sediment“ bez toho, aby sa stratili „bublinky“. Začali používať slávnu paletu (po francúzsky pupitres) s dierami. Do nich sa hlavou dolu vsunú fľaše, ktoré následne treba v pravidelných intervaloch pretriasať. Sediment sa týmto spôsobom postupne skoncentruje pri korku. Tým sa odstráni a víno sa „očistí“. Víno sa doplní a fľaša sa opäť uzavrie.

V súčasnosti sa tento proces – dégorgement/degoržovanie – dopĺňa tým, že sa tá časť fľaše zmrazí, čo umožní odstraňovanie sedimentu efektívnejšie. Dégorgement je však len jedným krokom v rámci celého komplikovaného postupu výroby.

Poďme teda krok za krokom, ako vzniká Champagne a vína vyrábané podobnou technológiou. Na samom začiatku máme klasické suché tiché víno s výraznou aciditou. Kľúčovou fázou je tzv. sekundárne kvasenie vína – základ „méthode champenoise“.

Počas tejto fázy totiž vzniká šumivé víno. Pridáva sa liquer de tirage (tirážny likér), čo je v podstate zmes tichého vína, cukru a vínnych kvasiniek, kvasinkovej výživy a číriaceho činidla. Víno sa ešte definitívne neuzavrie – v tejto fáze sa používa dočasný uzáver.

Keď sa táto fáza skončí, premiestnia sa fľaše do už vyššie spomenutých paliet – pupitres. Začína sa proces striasania (remuage), počas ktorého sa skoncentruje sediment pri korku v hrdle.

Pred „remuage“ sa nachádza kľúčové obdobie: zrenie – minimálne 15 mesiacov, v prípade prestížnych značiek a najvyššej kvality aj viac. Vďaka dlhému pôsobeniu sedimentu sa vytvárajú jedinečné a rozmanité arómy.

Podstatnou črtou zrenia je dostatočný kontakt vína s kvasinkami, ktoré asi po ôsmich až desiatich mesiacoch odumreté podstupujú tzv. fázu autolýzy, t. j. ich rozkladu, čím vínu odovzdávajú počas zrenia viaceré špecifické arómy a chute. Potom nasleduje odstránenie sedimentu, degoržovanie. Pridáva sa ešte tzv. expedičný likér (liqueur d´expédition), aby sa dosiahlo pôvodné množstvo vína vo fľaši, čiže aby sa doplnilo množstvo stratené v rámci degoržovania. S liqueur d´expédition sa môže nastaviť aj miera sladkosti. Posledná fáza je finálne korkovanie – zrodil sa Champagne!

Popri Champagne sa však šumivé víno vyrába takmer v každej vinárskej krajine. Vďaka zákonnej ochrane na úrovni Európskej únie žiadne iné víno nemôže niesť názov Champagne. Dokonca sa francúzskym výrobcom podarilo dosiahnuť, že iné šumivé vína nemôžu na etikete označiť ani spôsob výroby, čiže „méthode champenoise“ – šumivé vína pochádzajúce z iných regiónov, hoci vyrobené tou istou metódou ako pravé Champagne, preto väčšinou nesú názov „méthode traditionelle“. Platí to, samozrejme, nielen pre nefrancúzske regióny, ale aj pre samotné Francúzsko. Z tohto dôvodu sú takto označené napríklad alsaské alebo burgundské šumivé vína ako „Crémant“, ale napríklad aj naše dnešné slovenské šumivé víno – sekt Pálffy od Víno Nitra.

Farba vína svetložltá, vôňa viac ovocná ako kvietková. Charakter vína určuje kombinácia ovocí, osviežujúcej acidity a kvasiniek. Chute nie sú príliš intenzívne, pôsobia skôr fádne.

V dochuti cítiť bylinky, najmä bobkový list. Ovocia nie sú také intenzívne ako napríklad v prípade Prosecca, hĺbka a komplexnosť nedosahujú úroveň Champagne. Privítal by som intenzívnejšie arómy, osviežujúcejší charakter. So Champagne by nebolo spravodlivé porovnanie, už ani pre cenu nie, ale za 9 eur nájdeme napríklad perfektné Prosecco. V šumivých vínach Slovensko nie je svetové.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Arabská exotika: TOP hotely v Ománe
  2. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  3. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  4. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  5. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  6. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  8. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  9. Najužitočnejšia appka
  10. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  1. Arabská exotika: TOP hotely v Ománe
  2. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  3. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  4. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  10. Dexis Slovakia má nového generálneho riaditeľa
  1. Najužitočnejšia appka 16 369
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 14 780
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 659
  4. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 12 469
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 930
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 556
  7. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 7 190
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 211
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 3 962
  10. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu 2 414

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Slovensko väzní boháča z Ruska, ktorý hovoril o úplatkoch pre Kremeľ

Valentin Vinogradov sa mal dopustiť podvodu pri obchode s nehnuteľnosťou. Nikomu pritom nevznikla škoda.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kúpiť lístky na hokej cez web? Nemožné

Robili čo mohli, dopadlo to ako vždy.

Stĺpček Petra Schutza

O vydaní Vinogradova do Ruska by sa nemalo ani uvažovať

Rusko nie je právny štát.

ŠPORT

Trnava šokovala Brusel, hrdinom bol dvadsaťročný mladík

Senzácia pokračuje aj naďalej.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na okrúhle koláče, ktoré vám rozvoňajú jeseň

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.

Slovensko nedostatočne chráni dojčenie, tvrdí správa WHO

Propagácia umelého mlieka môže byť mätúca.

O dvoch mužoch, ktorí chceli dieťa, a o žene, ktorá im ho vynosila

Čím si musí prejsť náhradná matka a budúci rodičia?

STĹPČEK OSMELENÉ

Len nevyspatý rodič je dobrý rodič

Deti prežijú len vďaka tomu, že ich rodičia nespia.