"VÍNO NA VÍKEND"

V šumivých vínach nie sme svetoví

Keď hovoríme o šumivých vínach, nedá sa nezačať s legendou opisujúcou vznik najznámejšieho šumivého vína na svete - Champagne.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

V 17. storočí žil v Hautvillers opát Dom Pérignon, ktorý podľa legendy úplnou náhodou „vynašiel“ Champagne. Keď to prvýkrát ochutnal, vraj vyslovil vetu: „Pil som hviezdy!“

Hoci táto legenda pravdepodobne nie je pravdivá, netreba uprieť opátovi jeho nesporné zásluhy vrátane technologických inovácií. Až do 19. storočia sa Champagne vyrábal v pomerne malých množstvách. Paralelne s priemyselnou revolúciou sa však odohrala aj lokálna technologická revolúcia, ktorá umožnila výrobu týchto vín v priemyselných množstvách.

Sekt Pálffy extra suché
Víno Nitra, Slovensko
  • Hodnotenie: 2,5 *** (z maximálnych 5)
  • Potenciál: otvoriť teraz
  • Cenová kategória: 8 eur

Vdova po monsieurovi Clicquotovi objavila metódu ako odstrániť z vína „sediment“ bez toho, aby sa stratili „bublinky“. Začali používať slávnu paletu (po francúzsky pupitres) s dierami. Do nich sa hlavou dolu vsunú fľaše, ktoré následne treba v pravidelných intervaloch pretriasať. Sediment sa týmto spôsobom postupne skoncentruje pri korku. Tým sa odstráni a víno sa „očistí“. Víno sa doplní a fľaša sa opäť uzavrie.

V súčasnosti sa tento proces – dégorgement/degoržovanie – dopĺňa tým, že sa tá časť fľaše zmrazí, čo umožní odstraňovanie sedimentu efektívnejšie. Dégorgement je však len jedným krokom v rámci celého komplikovaného postupu výroby.

Poďme teda krok za krokom, ako vzniká Champagne a vína vyrábané podobnou technológiou. Na samom začiatku máme klasické suché tiché víno s výraznou aciditou. Kľúčovou fázou je tzv. sekundárne kvasenie vína – základ „méthode champenoise“.

Počas tejto fázy totiž vzniká šumivé víno. Pridáva sa liquer de tirage (tirážny likér), čo je v podstate zmes tichého vína, cukru a vínnych kvasiniek, kvasinkovej výživy a číriaceho činidla. Víno sa ešte definitívne neuzavrie – v tejto fáze sa používa dočasný uzáver.

Keď sa táto fáza skončí, premiestnia sa fľaše do už vyššie spomenutých paliet – pupitres. Začína sa proces striasania (remuage), počas ktorého sa skoncentruje sediment pri korku v hrdle.

Pred „remuage“ sa nachádza kľúčové obdobie: zrenie – minimálne 15 mesiacov, v prípade prestížnych značiek a najvyššej kvality aj viac. Vďaka dlhému pôsobeniu sedimentu sa vytvárajú jedinečné a rozmanité arómy.

Podstatnou črtou zrenia je dostatočný kontakt vína s kvasinkami, ktoré asi po ôsmich až desiatich mesiacoch odumreté podstupujú tzv. fázu autolýzy, t. j. ich rozkladu, čím vínu odovzdávajú počas zrenia viaceré špecifické arómy a chute. Potom nasleduje odstránenie sedimentu, degoržovanie. Pridáva sa ešte tzv. expedičný likér (liqueur d´expédition), aby sa dosiahlo pôvodné množstvo vína vo fľaši, čiže aby sa doplnilo množstvo stratené v rámci degoržovania. S liqueur d´expédition sa môže nastaviť aj miera sladkosti. Posledná fáza je finálne korkovanie – zrodil sa Champagne!

Popri Champagne sa však šumivé víno vyrába takmer v každej vinárskej krajine. Vďaka zákonnej ochrane na úrovni Európskej únie žiadne iné víno nemôže niesť názov Champagne. Dokonca sa francúzskym výrobcom podarilo dosiahnuť, že iné šumivé vína nemôžu na etikete označiť ani spôsob výroby, čiže „méthode champenoise“ – šumivé vína pochádzajúce z iných regiónov, hoci vyrobené tou istou metódou ako pravé Champagne, preto väčšinou nesú názov „méthode traditionelle“. Platí to, samozrejme, nielen pre nefrancúzske regióny, ale aj pre samotné Francúzsko. Z tohto dôvodu sú takto označené napríklad alsaské alebo burgundské šumivé vína ako „Crémant“, ale napríklad aj naše dnešné slovenské šumivé víno – sekt Pálffy od Víno Nitra.

Farba vína svetložltá, vôňa viac ovocná ako kvietková. Charakter vína určuje kombinácia ovocí, osviežujúcej acidity a kvasiniek. Chute nie sú príliš intenzívne, pôsobia skôr fádne.

V dochuti cítiť bylinky, najmä bobkový list. Ovocia nie sú také intenzívne ako napríklad v prípade Prosecca, hĺbka a komplexnosť nedosahujú úroveň Champagne. Privítal by som intenzívnejšie arómy, osviežujúcejší charakter. So Champagne by nebolo spravodlivé porovnanie, už ani pre cenu nie, ale za 9 eur nájdeme napríklad perfektné Prosecco. V šumivých vínach Slovensko nie je svetové.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Vzorový byt v projekte Nobelova
  2. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  3. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  4. Zábavný aj sebavedomý
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  6. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  7. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  8. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  9. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  10. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu
  1. Vzorový byt v projekte Nobelova
  2. Vlastníci bytov sa zatiaľ požiarnym zábranám vyhýbajú
  3. Nový Country Manager Operations IMMOFINANZ na Slovensku
  4. Registrácia partnerov verejného sektora v praxi
  5. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  6. Nový Ružinov na Bajkalskej má za sebou prvý rok
  7. Slováci budú lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  8. Eurokomisárka Věra Jourová navštívila EU v Bratislave
  9. Gyncare, správna adresa, kde pomáhajú v zrodení nového života
  10. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 19 970
  2. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 7 159
  3. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 6 511
  4. Ako vyzerajú dnešní otroci? 4 961
  5. Gamifikácia: Nový hit v učení finančnej gramotnosti na ZŠ 4 548
  6. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 4 015
  7. Testovanie elektrobicyklov v košickom Cassovare 3 761
  8. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 138
  9. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 3 001
  10. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 2 749

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Rok nádeje pre maniakov a vrahov. Niektorí sa môžu dostať na slobodu

Zločinci odsúdení na smrť majú šancu dostať sa na slobodu. Čo sa deje za múrmi ruského Alcatrazu?

DOMOV

Právnici z HZDS sa uchytili. Ako skončili Cuper, Tóthová a ďalší?

Niektorí sa navzájom pozývajú ako hostia na akcie pre študentov, iní zostali kolegami naďalej.

KOMENTÁRE

Kontinuita: Mečiar skončil, jeho duchovia ostávajú

Éra HZDS sa skončila, jej nositelia sú však stále tu.

KULTÚRA

Dobyli aj Rusko. Dnes si môžu dať pohov

Dave Gahan má 50 a je čistý. To poznamenalo nový Depeche Mode.

Neprehliadnite tiež

Desať jarných trendov pre ženy podľa návrhárov

Čo predpovedajú svetoví dizajnéri nášmu šatníku na jar a leto?

Ako si udržať sex po päťdesiatke? Radia odborníci

Pri sexuálnych problémoch v strednom veku si ľudia málokedy poradia svojpomocne.

Katarína Turnerová: Harfa si vyžaduje oddanosť

Prvá harfistka Slovenskej filharmónie hrala s Plácidom Domingom, Josém Carrerasom, Rayom Charlesom aj Lizou Minneliovou

Tradície ožívajú aj v modernej dobe. Ako to chodí na kurze ľudových tancov?

Ak nerozoznáte čardáš, polku a odzemok, rozdiely vám v Bratislave vysvetlí lektor ľudových tancov.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop