SME
reklama

Varíme s veľvyslancom: Francúzska kuchyňa

Pre Francúzov je jedlo oveľa viac než len výživa pre telo. Varenie sa vo Francúzsku stalo kulinárskym dialógom, ktorý zahŕňa dejiny, filozofiu a umenie.

Didier Lopinot, francúzsky veľvyslanec na Slovensku.Didier Lopinot, francúzsky veľvyslanec na Slovensku. (Zdroj: Slovak Spectator)

„Varenie a zdieľanie jedla je aktom pôžitku, je to skôr privilegovaný okamih, kedy trávime spolu čas a užívame si konverzáciu,“ vysvetľuje Didier Lopinot, francúzsky veľvyslanec na Slovensku.

Hoci sa Francúzi neumiestňujú na popredných priečkach rebríčkov obezity, Lopinot naznačil, že ľudia vo Francúzsku nie sú posadnutí zdravou výživou, hoci zdravá kuchyňa je tam široko dostupná. No na čom Francúzi trvajú, je obed v konkrétnu hodinu a ak to je možné, tak v kruhu rodiny.

„Pre francúzsku rodinu je stále dosť dôležité, aby všetci členovia sedeli za stolom v konkrétnej chvíli a vychutnali si spoločne jedlo. Preto neexistuje niečo také ako chodenie do chladničky v priebehu dňa a jedenie čohokoľvek, na čo dostanete chuť “ povedal Lopinot.

Približne polovica obyvateľstva obeduje o pol jednej alebo o jednej, pričom konzumovanie veľkého množstva jedla alebo drobného občerstvenia medzi hlavnými jedlami nie sú podľa veľvyslanca typické francúzske črty.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk.
zoznamka.jpg
Seriózne zoznámenie

Dejiny a legendy sú však tesne späté s jedlami, ktoré vybral veľvyslanecký manželský pár pre program Varíme s veľvyslancom, pripravovaný v spolupráci The Slovak Spectator a TV SME. Kurča Marengo údajne vzniklo, keď Napoleon porazil rakúsku armádu v bitke pri Marengu, malom mestečku na severe Talianska. Po víťazstve, keď bol cisár šťastný a hladný, jeho kuchár zúfalo prehľadával dediny, aby získal ingrediencie. Použil tie, čo našiel, a vymyslel vďaka tomu jedlo, ktoré sa stalo Napoleonovým obľúbeným a cisár si ho naďalej žiadal po každej bitke, vysvetlil Lopinot históriu jedla.

Známy hruškovo-mandľový dezert, Bourdalue Tart, nazvaný po Louisovi Bourdalue, známom francúzskom jezuitovi, sa tiež dostal na menu francúzskeho veľvyslaneckého páru. Bourdalue, profesor rétoriky za vlády Ľudovíta XIV., bol uznávaný ako dvorný rečník a neskôr po ňom pomenovali ulicu v Paríži. Francúzsky pekár, ktorý mal pekáreň na tejto ulici, údajne pomenoval ovocný koláč práve po ňom.

„Varenie a kuchyňa sa vo Francúzsku považujú za umenie. Sú vysoko uznávané a pre mladých to môže byť veľmi sľubná kariéra. Je to súčasť francúzskej identity,“ povedal veľvyslanec. Lopinot vysvetlil, že francúzska kuchyňa je dosť rôznorodá a zahrňuje pestrú škálu typov varenia, vrátane toho, ktoré sa teraz nazýva molekulárna gastronómia a používa vedu na transformáciu chutí a vôní v jedle, „To však neznamená, že varenie sa mení na vedu: samo osebe je stále ešte umením.“

Každá oblasť Francúzska ponúka vlastné špeciality. Východné Francúzsko má „choucroute“, jedlo z kyslej kapusty, ktorú možno variť dokonca aj s morskými plodmi. Južné Francúzsko láka na jedlá s olivami, olivovým olejom, cesnakom, nespočetnými bylinkami, paradajkami a rybami, prezradila Elisabeth Lopinotová, manželka veľvyslanca. V západnej časti Francúzska, v Bretónsku, sú dostupné všetky druhy plodov mora: ustrice, homáre, mušle, ale aj známe palacinky crépes, dodala. Potom je tu bouillabaisse, populárna polievka z Marseilles, pobrežného stredomorského mesta.

A prirodzene, ako zdôraznil Lopinot, vo Francúzsku by bolo dobré jedlo neúplné bez vína. Francúzske vinárstvo je veľmi živé a neustále sa rozvíja. „Mladí ľudia prestávajú pracovať vo firmách a úradoch vo veľkomestách a vracajú sa na vidiek, aby zakladali nové vinárstva,“ povedal Lopinot.

Podľa francúzskeho veľvyslanca je vinárstvo pod veľkým konkurenčným tlakom, lebo prichádza veľa dobrých vín z iných štátov, čo je dobre, lebo to Francúzov núti stále zlepšovať technológie, obohacovať víno, ktoré Francúzi považujú za najlepšie.

Vo Francúzsku je odjakživa živá diskusia, tak o vínach, ako o kuchyni, dodal. Na otázku o rozdieloch medzi francúzskou a slovenskou kuchyňou odpovedal veľvyslanecký pár, že Francúzi vo všeobecnosti jedia viac jedál založených na šalátoch, zelenine a širšej palete syrov. No Francúzi nejedia tak často polievky ako Slováci.

Pokiaľ ide o ich dojem zo slovenskej kuchyne, Elisabeth a Didier Lupinotovci oceňujú slovenské jedlá z kačky a všetky mliečne produkty.

Kurča Marengo

dsc_5925_r3859.jpg

  • 1 celé kurča
  • olúpané paradajky
  • 20 g múky
  • 500 g húb
  • 1 cibuľa
  • 2 šalotky
  • strúčik cesnaku
  • zväzok rôznych bylín (tymián, bobkový list)
  • pohár suchého bieleho vína
  • 40 g masla
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja

Príprava: Dajte maslo a olivový olej do misy na zapekanie a zohrejte. Nakrájajte kurča na veľké kúsky a dajte na horúce maslo do misy. Miešajte kurča, kým nezhnedne, potom pridajte trochu soli a čierneho korenia. Pridajte múku, kurča stále obraciate. Nakrájajte cibuľu a šalotku na malé kocky a pridajte ku kurčaťu so strúčikom cesnaku. Pridajte paradajky a zmes byliniek. Prilejte pohár vína. Varte 30-40 minút.

Bourdaloue Tart

dsc_5930_r4149.jpg

Cesto:

  • 250 g múky
  • 125 g masla
  • 1 žĺtko
  • 1 polievková lyžica vody.

Príprava: Zmiešajte prísady. Vyvaľkajte a dajte na tortovú formu.

Plnka:

  • 4 hrušky
  • 40 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 žĺtko
  • 150 ml smotany
  • 50g mandľového prášku

Príprava: Olúpte hrušky a máčajte ich, kým nezmäknú (20-25 minút). Rozpoľte hrušky a vyrežte jaderníky (môžete použiť aj hrušky naložené v sirupe). V mise zmiešajte maslo a práškový cukor. Pridajte žĺtok, smotanu a vymiešajte ich. Pridajte mandľový prášok a jemne zmiešajte. Nalejte plnku do tortovej formy. Položte hrušky do pudingu a pečte, kým nie je kôrka zlatistá (asi 35 minút na 180-200°C). Jemne posypte povrch trochou práškového cukru a servírujte teplé.

Autor: Slovak Spectator

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 705
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 530
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 477
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 788
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 008
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 928
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 611
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 6 901
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 715
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 517
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 377
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 11 410
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 371
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 347
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 096
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 422
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu