SME
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Varíme s veľvyslancom: Francúzska kuchyňa

Pre Francúzov je jedlo oveľa viac než len výživa pre telo. Varenie sa vo Francúzsku stalo kulinárskym dialógom, ktorý zahŕňa dejiny, filozofiu a umenie.

Didier Lopinot, francúzsky veľvyslanec na Slovensku.Didier Lopinot, francúzsky veľvyslanec na Slovensku. (Zdroj: Slovak Spectator)

„Varenie a zdieľanie jedla je aktom pôžitku, je to skôr privilegovaný okamih, kedy trávime spolu čas a užívame si konverzáciu,“ vysvetľuje Didier Lopinot, francúzsky veľvyslanec na Slovensku.

Hoci sa Francúzi neumiestňujú na popredných priečkach rebríčkov obezity, Lopinot naznačil, že ľudia vo Francúzsku nie sú posadnutí zdravou výživou, hoci zdravá kuchyňa je tam široko dostupná. No na čom Francúzi trvajú, je obed v konkrétnu hodinu a ak to je možné, tak v kruhu rodiny.

„Pre francúzsku rodinu je stále dosť dôležité, aby všetci členovia sedeli za stolom v konkrétnej chvíli a vychutnali si spoločne jedlo. Preto neexistuje niečo také ako chodenie do chladničky v priebehu dňa a jedenie čohokoľvek, na čo dostanete chuť “ povedal Lopinot.

Približne polovica obyvateľstva obeduje o pol jednej alebo o jednej, pričom konzumovanie veľkého množstva jedla alebo drobného občerstvenia medzi hlavnými jedlami nie sú podľa veľvyslanca typické francúzske črty.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk.
zoznamka.jpg
Seriózne zoznámenie

Dejiny a legendy sú však tesne späté s jedlami, ktoré vybral veľvyslanecký manželský pár pre program Varíme s veľvyslancom, pripravovaný v spolupráci The Slovak Spectator a TV SME. Kurča Marengo údajne vzniklo, keď Napoleon porazil rakúsku armádu v bitke pri Marengu, malom mestečku na severe Talianska. Po víťazstve, keď bol cisár šťastný a hladný, jeho kuchár zúfalo prehľadával dediny, aby získal ingrediencie. Použil tie, čo našiel, a vymyslel vďaka tomu jedlo, ktoré sa stalo Napoleonovým obľúbeným a cisár si ho naďalej žiadal po každej bitke, vysvetlil Lopinot históriu jedla.

Známy hruškovo-mandľový dezert, Bourdalue Tart, nazvaný po Louisovi Bourdalue, známom francúzskom jezuitovi, sa tiež dostal na menu francúzskeho veľvyslaneckého páru. Bourdalue, profesor rétoriky za vlády Ľudovíta XIV., bol uznávaný ako dvorný rečník a neskôr po ňom pomenovali ulicu v Paríži. Francúzsky pekár, ktorý mal pekáreň na tejto ulici, údajne pomenoval ovocný koláč práve po ňom.

„Varenie a kuchyňa sa vo Francúzsku považujú za umenie. Sú vysoko uznávané a pre mladých to môže byť veľmi sľubná kariéra. Je to súčasť francúzskej identity,“ povedal veľvyslanec. Lopinot vysvetlil, že francúzska kuchyňa je dosť rôznorodá a zahrňuje pestrú škálu typov varenia, vrátane toho, ktoré sa teraz nazýva molekulárna gastronómia a používa vedu na transformáciu chutí a vôní v jedle, „To však neznamená, že varenie sa mení na vedu: samo osebe je stále ešte umením.“

Každá oblasť Francúzska ponúka vlastné špeciality. Východné Francúzsko má „choucroute“, jedlo z kyslej kapusty, ktorú možno variť dokonca aj s morskými plodmi. Južné Francúzsko láka na jedlá s olivami, olivovým olejom, cesnakom, nespočetnými bylinkami, paradajkami a rybami, prezradila Elisabeth Lopinotová, manželka veľvyslanca. V západnej časti Francúzska, v Bretónsku, sú dostupné všetky druhy plodov mora: ustrice, homáre, mušle, ale aj známe palacinky crépes, dodala. Potom je tu bouillabaisse, populárna polievka z Marseilles, pobrežného stredomorského mesta.

A prirodzene, ako zdôraznil Lopinot, vo Francúzsku by bolo dobré jedlo neúplné bez vína. Francúzske vinárstvo je veľmi živé a neustále sa rozvíja. „Mladí ľudia prestávajú pracovať vo firmách a úradoch vo veľkomestách a vracajú sa na vidiek, aby zakladali nové vinárstva,“ povedal Lopinot.

Podľa francúzskeho veľvyslanca je vinárstvo pod veľkým konkurenčným tlakom, lebo prichádza veľa dobrých vín z iných štátov, čo je dobre, lebo to Francúzov núti stále zlepšovať technológie, obohacovať víno, ktoré Francúzi považujú za najlepšie.

Vo Francúzsku je odjakživa živá diskusia, tak o vínach, ako o kuchyni, dodal. Na otázku o rozdieloch medzi francúzskou a slovenskou kuchyňou odpovedal veľvyslanecký pár, že Francúzi vo všeobecnosti jedia viac jedál založených na šalátoch, zelenine a širšej palete syrov. No Francúzi nejedia tak často polievky ako Slováci.

Pokiaľ ide o ich dojem zo slovenskej kuchyne, Elisabeth a Didier Lupinotovci oceňujú slovenské jedlá z kačky a všetky mliečne produkty.

Kurča Marengo

dsc_5925_r3859.jpg

  • 1 celé kurča
  • olúpané paradajky
  • 20 g múky
  • 500 g húb
  • 1 cibuľa
  • 2 šalotky
  • strúčik cesnaku
  • zväzok rôznych bylín (tymián, bobkový list)
  • pohár suchého bieleho vína
  • 40 g masla
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja

Príprava: Dajte maslo a olivový olej do misy na zapekanie a zohrejte. Nakrájajte kurča na veľké kúsky a dajte na horúce maslo do misy. Miešajte kurča, kým nezhnedne, potom pridajte trochu soli a čierneho korenia. Pridajte múku, kurča stále obraciate. Nakrájajte cibuľu a šalotku na malé kocky a pridajte ku kurčaťu so strúčikom cesnaku. Pridajte paradajky a zmes byliniek. Prilejte pohár vína. Varte 30-40 minút.

Bourdaloue Tart

dsc_5930_r4149.jpg

Cesto:

  • 250 g múky
  • 125 g masla
  • 1 žĺtko
  • 1 polievková lyžica vody.

Príprava: Zmiešajte prísady. Vyvaľkajte a dajte na tortovú formu.

Plnka:

  • 4 hrušky
  • 40 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 žĺtko
  • 150 ml smotany
  • 50g mandľového prášku

Príprava: Olúpte hrušky a máčajte ich, kým nezmäknú (20-25 minút). Rozpoľte hrušky a vyrežte jaderníky (môžete použiť aj hrušky naložené v sirupe). V mise zmiešajte maslo a práškový cukor. Pridajte žĺtok, smotanu a vymiešajte ich. Pridajte mandľový prášok a jemne zmiešajte. Nalejte plnku do tortovej formy. Položte hrušky do pudingu a pečte, kým nie je kôrka zlatistá (asi 35 minút na 180-200°C). Jemne posypte povrch trochou práškového cukru a servírujte teplé.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  2. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  3. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  4. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  5. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  6. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  7. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  8. Nie je to len chlapská záležitosť
  9. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  10. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  1. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  2. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  3. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  4. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  5. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  6. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  7. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  8. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  9. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 495
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 581
  3. Aká je chémia vôní 13 150
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 684
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 541
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 076
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 691
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 280
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 899
  10. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 7 483
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Varíme s veľvyslancom

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Lučanský je na NAKA už hodiny, usvedčujú ho kajúcnici

Zadržali ho po tom, ako prišiel na dohodnutý výsluch.

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský.
Ilustračné foto
CYNICKÁ OBLUDA

Porovnanie Slovenska a Maďarska

Občas si nahovárame, že sme na tom s úrovňou demokracie a politickej zodpovednosti lepšie.

NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Polovica štátnych akcioviek vymenila šéfov. Netransparentne

Najférovejšie vyberali na ministerstve hospodárstva.

Práce na obchvate by mali byť dokončené v marci 2023.

Neprehliadnite tiež

Aktualizované

Tipy na vianočný darček pre mamu, babku a dcéru

Neviete, čo darovať svojim blízkym pod vianočný stromček? Inšpirujte sa našimi tipmi.

Stĺpček Osmelené

Maďarský europoslanec utekal nahý po odkvape a patrí mu všetka hanba sveta

Neospravedlnil sa tým, ktorým škodil.

Soňa Jánošová

Tipy na vianočné darčeky pre ženy do 20 eur

Lacné a zaujímavé darčeky pre mamu, babku a dcéru.

Ilustračné foto.