Varíme s veľvyslancom: Francúzska kuchyňa

Pre Francúzov je jedlo oveľa viac než len výživa pre telo. Varenie sa vo Francúzsku stalo kulinárskym dialógom, ktorý zahŕňa dejiny, filozofiu a umenie.

Didier Lopinot, francúzsky veľvyslanec na Slovensku.(Zdroj: Slovak Spectator)

„Varenie a zdieľanie jedla je aktom pôžitku, je to skôr privilegovaný okamih, kedy trávime spolu čas a užívame si konverzáciu,“ vysvetľuje Didier Lopinot, francúzsky veľvyslanec na Slovensku.

Hoci sa Francúzi neumiestňujú na popredných priečkach rebríčkov obezity, Lopinot naznačil, že ľudia vo Francúzsku nie sú posadnutí zdravou výživou, hoci zdravá kuchyňa je tam široko dostupná. No na čom Francúzi trvajú, je obed v konkrétnu hodinu a ak to je možné, tak v kruhu rodiny.

„Pre francúzsku rodinu je stále dosť dôležité, aby všetci členovia sedeli za stolom v konkrétnej chvíli a vychutnali si spoločne jedlo. Preto neexistuje niečo také ako chodenie do chladničky v priebehu dňa a jedenie čohokoľvek, na čo dostanete chuť “ povedal Lopinot.

Približne polovica obyvateľstva obeduje o pol jednej alebo o jednej, pričom konzumovanie veľkého množstva jedla alebo drobného občerstvenia medzi hlavnými jedlami nie sú podľa veľvyslanca typické francúzske črty.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk.
zoznamka.jpg
Seriózne zoznámenie

Dejiny a legendy sú však tesne späté s jedlami, ktoré vybral veľvyslanecký manželský pár pre program Varíme s veľvyslancom, pripravovaný v spolupráci The Slovak Spectator a TV SME. Kurča Marengo údajne vzniklo, keď Napoleon porazil rakúsku armádu v bitke pri Marengu, malom mestečku na severe Talianska. Po víťazstve, keď bol cisár šťastný a hladný, jeho kuchár zúfalo prehľadával dediny, aby získal ingrediencie. Použil tie, čo našiel, a vymyslel vďaka tomu jedlo, ktoré sa stalo Napoleonovým obľúbeným a cisár si ho naďalej žiadal po každej bitke, vysvetlil Lopinot históriu jedla.

Známy hruškovo-mandľový dezert, Bourdalue Tart, nazvaný po Louisovi Bourdalue, známom francúzskom jezuitovi, sa tiež dostal na menu francúzskeho veľvyslaneckého páru. Bourdalue, profesor rétoriky za vlády Ľudovíta XIV., bol uznávaný ako dvorný rečník a neskôr po ňom pomenovali ulicu v Paríži. Francúzsky pekár, ktorý mal pekáreň na tejto ulici, údajne pomenoval ovocný koláč práve po ňom.

„Varenie a kuchyňa sa vo Francúzsku považujú za umenie. Sú vysoko uznávané a pre mladých to môže byť veľmi sľubná kariéra. Je to súčasť francúzskej identity,“ povedal veľvyslanec. Lopinot vysvetlil, že francúzska kuchyňa je dosť rôznorodá a zahrňuje pestrú škálu typov varenia, vrátane toho, ktoré sa teraz nazýva molekulárna gastronómia a používa vedu na transformáciu chutí a vôní v jedle, „To však neznamená, že varenie sa mení na vedu: samo osebe je stále ešte umením.“

Každá oblasť Francúzska ponúka vlastné špeciality. Východné Francúzsko má „choucroute“, jedlo z kyslej kapusty, ktorú možno variť dokonca aj s morskými plodmi. Južné Francúzsko láka na jedlá s olivami, olivovým olejom, cesnakom, nespočetnými bylinkami, paradajkami a rybami, prezradila Elisabeth Lopinotová, manželka veľvyslanca. V západnej časti Francúzska, v Bretónsku, sú dostupné všetky druhy plodov mora: ustrice, homáre, mušle, ale aj známe palacinky crépes, dodala. Potom je tu bouillabaisse, populárna polievka z Marseilles, pobrežného stredomorského mesta.

A prirodzene, ako zdôraznil Lopinot, vo Francúzsku by bolo dobré jedlo neúplné bez vína. Francúzske vinárstvo je veľmi živé a neustále sa rozvíja. „Mladí ľudia prestávajú pracovať vo firmách a úradoch vo veľkomestách a vracajú sa na vidiek, aby zakladali nové vinárstva,“ povedal Lopinot.

Podľa francúzskeho veľvyslanca je vinárstvo pod veľkým konkurenčným tlakom, lebo prichádza veľa dobrých vín z iných štátov, čo je dobre, lebo to Francúzov núti stále zlepšovať technológie, obohacovať víno, ktoré Francúzi považujú za najlepšie.

Vo Francúzsku je odjakživa živá diskusia, tak o vínach, ako o kuchyni, dodal. Na otázku o rozdieloch medzi francúzskou a slovenskou kuchyňou odpovedal veľvyslanecký pár, že Francúzi vo všeobecnosti jedia viac jedál založených na šalátoch, zelenine a širšej palete syrov. No Francúzi nejedia tak často polievky ako Slováci.

Pokiaľ ide o ich dojem zo slovenskej kuchyne, Elisabeth a Didier Lupinotovci oceňujú slovenské jedlá z kačky a všetky mliečne produkty.

Kurča Marengo

dsc_5925_r3859.jpg

  • 1 celé kurča
  • olúpané paradajky
  • 20 g múky
  • 500 g húb
  • 1 cibuľa
  • 2 šalotky
  • strúčik cesnaku
  • zväzok rôznych bylín (tymián, bobkový list)
  • pohár suchého bieleho vína
  • 40 g masla
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja

Príprava: Dajte maslo a olivový olej do misy na zapekanie a zohrejte. Nakrájajte kurča na veľké kúsky a dajte na horúce maslo do misy. Miešajte kurča, kým nezhnedne, potom pridajte trochu soli a čierneho korenia. Pridajte múku, kurča stále obraciate. Nakrájajte cibuľu a šalotku na malé kocky a pridajte ku kurčaťu so strúčikom cesnaku. Pridajte paradajky a zmes byliniek. Prilejte pohár vína. Varte 30-40 minút.

Bourdaloue Tart

dsc_5930_r4149.jpg

Cesto:

  • 250 g múky
  • 125 g masla
  • 1 žĺtko
  • 1 polievková lyžica vody.

Príprava: Zmiešajte prísady. Vyvaľkajte a dajte na tortovú formu.

Plnka:

  • 4 hrušky
  • 40 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 žĺtko
  • 150 ml smotany
  • 50g mandľového prášku

Príprava: Olúpte hrušky a máčajte ich, kým nezmäknú (20-25 minút). Rozpoľte hrušky a vyrežte jaderníky (môžete použiť aj hrušky naložené v sirupe). V mise zmiešajte maslo a práškový cukor. Pridajte žĺtok, smotanu a vymiešajte ich. Pridajte mandľový prášok a jemne zmiešajte. Nalejte plnku do tortovej formy. Položte hrušky do pudingu a pečte, kým nie je kôrka zlatistá (asi 35 minút na 180-200°C). Jemne posypte povrch trochou práškového cukru a servírujte teplé.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  2. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  3. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  4. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  5. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  6. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  7. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  8. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  1. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  2. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  3. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Alarica – new business project in the market of shoes
  7. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  8. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  9. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  10. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 9 014
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 098
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 060
  4. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke 2 244
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 076
  6. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 1 839
  7. Kam do tepla v januári? 1 573
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 414
  9. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018? 1 379
  10. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€ 997

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Je z trinástich detí a nikto mu neveril. Dnes láme rekordy

Hovoria o ňom ako o novom Matejovi Tóthovi. Sedemnásťročný Daniel Kováč však musel dokázať, že nie je feťák a so športom to myslí vážne.

DOMOV

Trebišov, mesto syfilisu. Už osem rokov sa mu nedarí nad chorobou zvíťaziť

Syfilis šíria nezriedka detské prostitútky.

ŠPORT

Kuzminovej brat Anton Šipulin nebude môcť štartovať na ZOH

Infomovala spravodajská agentúra RIA.

KOMENTÁRE

Urazili ste môjho priateľa, pán premiér

Viem, nemenovali ste ho. Ale označili ste ho jeho náboženským vyznaním.

Neprehliadnite tiež

Ako vyzerá deň v živote profesionálneho testera sexuálnych hračiek

Tí najlepší sa o svoje skúsenosti podelia vtipne a originálne.

Čo si obliecť na ples?

Plesová sezóna je v plnom prúde, takto sa oblečiete vhodne podľa etikety.

Nosnou témou tohtoročnej svadobnej výstavy v Nitre bola Folk nevesta

Deviaty ročník dvojdňovej výstavy predstavuje najnovšie trendy svadobného dizajnu na rok 2018.

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?