Varíme s veľvyslancom: Francúzska kuchyňa

Pre Francúzov je jedlo oveľa viac než len výživa pre telo. Varenie sa vo Francúzsku stalo kulinárskym dialógom, ktorý zahŕňa dejiny, filozofiu a umenie.

Didier Lopinot, francúzsky veľvyslanec na Slovensku.(Zdroj: Slovak Spectator)

„Varenie a zdieľanie jedla je aktom pôžitku, je to skôr privilegovaný okamih, kedy trávime spolu čas a užívame si konverzáciu,“ vysvetľuje Didier Lopinot, francúzsky veľvyslanec na Slovensku.

Hoci sa Francúzi neumiestňujú na popredných priečkach rebríčkov obezity, Lopinot naznačil, že ľudia vo Francúzsku nie sú posadnutí zdravou výživou, hoci zdravá kuchyňa je tam široko dostupná. No na čom Francúzi trvajú, je obed v konkrétnu hodinu a ak to je možné, tak v kruhu rodiny.

„Pre francúzsku rodinu je stále dosť dôležité, aby všetci členovia sedeli za stolom v konkrétnej chvíli a vychutnali si spoločne jedlo. Preto neexistuje niečo také ako chodenie do chladničky v priebehu dňa a jedenie čohokoľvek, na čo dostanete chuť “ povedal Lopinot.

Približne polovica obyvateľstva obeduje o pol jednej alebo o jednej, pričom konzumovanie veľkého množstva jedla alebo drobného občerstvenia medzi hlavnými jedlami nie sú podľa veľvyslanca typické francúzske črty.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk.
zoznamka.jpg
Seriózne zoznámenie

Dejiny a legendy sú však tesne späté s jedlami, ktoré vybral veľvyslanecký manželský pár pre program Varíme s veľvyslancom, pripravovaný v spolupráci The Slovak Spectator a TV SME. Kurča Marengo údajne vzniklo, keď Napoleon porazil rakúsku armádu v bitke pri Marengu, malom mestečku na severe Talianska. Po víťazstve, keď bol cisár šťastný a hladný, jeho kuchár zúfalo prehľadával dediny, aby získal ingrediencie. Použil tie, čo našiel, a vymyslel vďaka tomu jedlo, ktoré sa stalo Napoleonovým obľúbeným a cisár si ho naďalej žiadal po každej bitke, vysvetlil Lopinot históriu jedla.

Známy hruškovo-mandľový dezert, Bourdalue Tart, nazvaný po Louisovi Bourdalue, známom francúzskom jezuitovi, sa tiež dostal na menu francúzskeho veľvyslaneckého páru. Bourdalue, profesor rétoriky za vlády Ľudovíta XIV., bol uznávaný ako dvorný rečník a neskôr po ňom pomenovali ulicu v Paríži. Francúzsky pekár, ktorý mal pekáreň na tejto ulici, údajne pomenoval ovocný koláč práve po ňom.

„Varenie a kuchyňa sa vo Francúzsku považujú za umenie. Sú vysoko uznávané a pre mladých to môže byť veľmi sľubná kariéra. Je to súčasť francúzskej identity,“ povedal veľvyslanec. Lopinot vysvetlil, že francúzska kuchyňa je dosť rôznorodá a zahrňuje pestrú škálu typov varenia, vrátane toho, ktoré sa teraz nazýva molekulárna gastronómia a používa vedu na transformáciu chutí a vôní v jedle, „To však neznamená, že varenie sa mení na vedu: samo osebe je stále ešte umením.“

Každá oblasť Francúzska ponúka vlastné špeciality. Východné Francúzsko má „choucroute“, jedlo z kyslej kapusty, ktorú možno variť dokonca aj s morskými plodmi. Južné Francúzsko láka na jedlá s olivami, olivovým olejom, cesnakom, nespočetnými bylinkami, paradajkami a rybami, prezradila Elisabeth Lopinotová, manželka veľvyslanca. V západnej časti Francúzska, v Bretónsku, sú dostupné všetky druhy plodov mora: ustrice, homáre, mušle, ale aj známe palacinky crépes, dodala. Potom je tu bouillabaisse, populárna polievka z Marseilles, pobrežného stredomorského mesta.

A prirodzene, ako zdôraznil Lopinot, vo Francúzsku by bolo dobré jedlo neúplné bez vína. Francúzske vinárstvo je veľmi živé a neustále sa rozvíja. „Mladí ľudia prestávajú pracovať vo firmách a úradoch vo veľkomestách a vracajú sa na vidiek, aby zakladali nové vinárstva,“ povedal Lopinot.

Podľa francúzskeho veľvyslanca je vinárstvo pod veľkým konkurenčným tlakom, lebo prichádza veľa dobrých vín z iných štátov, čo je dobre, lebo to Francúzov núti stále zlepšovať technológie, obohacovať víno, ktoré Francúzi považujú za najlepšie.

Vo Francúzsku je odjakživa živá diskusia, tak o vínach, ako o kuchyni, dodal. Na otázku o rozdieloch medzi francúzskou a slovenskou kuchyňou odpovedal veľvyslanecký pár, že Francúzi vo všeobecnosti jedia viac jedál založených na šalátoch, zelenine a širšej palete syrov. No Francúzi nejedia tak často polievky ako Slováci.

Pokiaľ ide o ich dojem zo slovenskej kuchyne, Elisabeth a Didier Lupinotovci oceňujú slovenské jedlá z kačky a všetky mliečne produkty.

Kurča Marengo

dsc_5925_r3859.jpg

  • 1 celé kurča
  • olúpané paradajky
  • 20 g múky
  • 500 g húb
  • 1 cibuľa
  • 2 šalotky
  • strúčik cesnaku
  • zväzok rôznych bylín (tymián, bobkový list)
  • pohár suchého bieleho vína
  • 40 g masla
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja

Príprava: Dajte maslo a olivový olej do misy na zapekanie a zohrejte. Nakrájajte kurča na veľké kúsky a dajte na horúce maslo do misy. Miešajte kurča, kým nezhnedne, potom pridajte trochu soli a čierneho korenia. Pridajte múku, kurča stále obraciate. Nakrájajte cibuľu a šalotku na malé kocky a pridajte ku kurčaťu so strúčikom cesnaku. Pridajte paradajky a zmes byliniek. Prilejte pohár vína. Varte 30-40 minút.

Bourdaloue Tart

dsc_5930_r4149.jpg

Cesto:

  • 250 g múky
  • 125 g masla
  • 1 žĺtko
  • 1 polievková lyžica vody.

Príprava: Zmiešajte prísady. Vyvaľkajte a dajte na tortovú formu.

Plnka:

  • 4 hrušky
  • 40 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 žĺtko
  • 150 ml smotany
  • 50g mandľového prášku

Príprava: Olúpte hrušky a máčajte ich, kým nezmäknú (20-25 minút). Rozpoľte hrušky a vyrežte jaderníky (môžete použiť aj hrušky naložené v sirupe). V mise zmiešajte maslo a práškový cukor. Pridajte žĺtok, smotanu a vymiešajte ich. Pridajte mandľový prášok a jemne zmiešajte. Nalejte plnku do tortovej formy. Položte hrušky do pudingu a pečte, kým nie je kôrka zlatistá (asi 35 minút na 180-200°C). Jemne posypte povrch trochou práškového cukru a servírujte teplé.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  2. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  3. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  4. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  5. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  6. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  7. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  8. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  9. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  10. ZOC MAX Prešov má za sebou úspešnú desaťročnicu
  1. Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!
  2. Bratislava začína s výstavbou bulváru Mlynské nivy
  3. Tréningové moduly HACCP online
  4. Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre
  5. Návštevníkov Gardenie zaujali expozície SPU v Nitre
  6. Slováci si nevedia predstaviť svoj deň bez chleba a pečiva
  7. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  8. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  9. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  10. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 419
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 14 377
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 14 108
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 9 616
  5. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 7 613
  6. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 6 051
  7. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 5 946
  8. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 5 461
  9. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 4 836
  10. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 3 628

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Rozdeľuje nás chudoba, nie nevedomosť

Dlhodobý nedostatok peňazí je nesmierne poučná skúsenosť

SVET

Ako Skripaľovci prežili? Šťastie, tekutiny, rýchla pomoc

Miesta v Salisbury, kde objavili novičok, budú niekoľko mesiacov čistiť.

ŠPORT

Kužmová po veľkej dráme zdolala bieloruskú jednotku

Napínavý duel musel rozhodnúť až tajbrejk tretieho setu.

TECH

Kde sú všetci? Prečo sme ešte nenarazili na mimozemský život

Podľa hypotézy môže byť ľudstvo jednou z prvých civilizácií vo vesmíre.

Neprehliadnite tiež

Valeria Schulczová: Treba vedieť prijímať kritiku, ktorá môže byť aj naozaj drsná

Autorka a režisérka uviedla úspešnú hru Leni v SND aj ľadovú šou Máša a medveď

Do školy alebo nie? Niektoré deti potrebujú viac času ako si rodičia myslia

Zistite, či je vaše dieťa pripravené na základnú školu.

Metternich, Valdštejnovci či Schwarzenbergovci: Spoznajte život šľachticov v Čechách

České pamiatky sa tento rok predstavia príťažlivými formami.

Začína sa týždeň Fashion Revolution. Aj Slováci chcú zmeniť módnu mašinériu

Najväčšia módna iniciatíva na svete vstupuje do piateho ročníka.

Vzťahová poradňa: Randila som s partnerom mojej kamarátky. Mala by to vedieť?

Psychologička radí, kedy hovoriť druhým pravdu a kto má byť hviezdou vo vzťahu.