Varíme s veľvyslancom: Francúzska kuchyňa

Pre Francúzov je jedlo oveľa viac než len výživa pre telo. Varenie sa vo Francúzsku stalo kulinárskym dialógom, ktorý zahŕňa dejiny, filozofiu a umenie.

Didier Lopinot, francúzsky veľvyslanec na Slovensku.(Zdroj: Slovak Spectator)

„Varenie a zdieľanie jedla je aktom pôžitku, je to skôr privilegovaný okamih, kedy trávime spolu čas a užívame si konverzáciu,“ vysvetľuje Didier Lopinot, francúzsky veľvyslanec na Slovensku.

Hoci sa Francúzi neumiestňujú na popredných priečkach rebríčkov obezity, Lopinot naznačil, že ľudia vo Francúzsku nie sú posadnutí zdravou výživou, hoci zdravá kuchyňa je tam široko dostupná. No na čom Francúzi trvajú, je obed v konkrétnu hodinu a ak to je možné, tak v kruhu rodiny.

„Pre francúzsku rodinu je stále dosť dôležité, aby všetci členovia sedeli za stolom v konkrétnej chvíli a vychutnali si spoločne jedlo. Preto neexistuje niečo také ako chodenie do chladničky v priebehu dňa a jedenie čohokoľvek, na čo dostanete chuť “ povedal Lopinot.

Približne polovica obyvateľstva obeduje o pol jednej alebo o jednej, pričom konzumovanie veľkého množstva jedla alebo drobného občerstvenia medzi hlavnými jedlami nie sú podľa veľvyslanca typické francúzske črty.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk.
zoznamka.jpg
Seriózne zoznámenie

Dejiny a legendy sú však tesne späté s jedlami, ktoré vybral veľvyslanecký manželský pár pre program Varíme s veľvyslancom, pripravovaný v spolupráci The Slovak Spectator a TV SME. Kurča Marengo údajne vzniklo, keď Napoleon porazil rakúsku armádu v bitke pri Marengu, malom mestečku na severe Talianska. Po víťazstve, keď bol cisár šťastný a hladný, jeho kuchár zúfalo prehľadával dediny, aby získal ingrediencie. Použil tie, čo našiel, a vymyslel vďaka tomu jedlo, ktoré sa stalo Napoleonovým obľúbeným a cisár si ho naďalej žiadal po každej bitke, vysvetlil Lopinot históriu jedla.

Známy hruškovo-mandľový dezert, Bourdalue Tart, nazvaný po Louisovi Bourdalue, známom francúzskom jezuitovi, sa tiež dostal na menu francúzskeho veľvyslaneckého páru. Bourdalue, profesor rétoriky za vlády Ľudovíta XIV., bol uznávaný ako dvorný rečník a neskôr po ňom pomenovali ulicu v Paríži. Francúzsky pekár, ktorý mal pekáreň na tejto ulici, údajne pomenoval ovocný koláč práve po ňom.

„Varenie a kuchyňa sa vo Francúzsku považujú za umenie. Sú vysoko uznávané a pre mladých to môže byť veľmi sľubná kariéra. Je to súčasť francúzskej identity,“ povedal veľvyslanec. Lopinot vysvetlil, že francúzska kuchyňa je dosť rôznorodá a zahrňuje pestrú škálu typov varenia, vrátane toho, ktoré sa teraz nazýva molekulárna gastronómia a používa vedu na transformáciu chutí a vôní v jedle, „To však neznamená, že varenie sa mení na vedu: samo osebe je stále ešte umením.“

Každá oblasť Francúzska ponúka vlastné špeciality. Východné Francúzsko má „choucroute“, jedlo z kyslej kapusty, ktorú možno variť dokonca aj s morskými plodmi. Južné Francúzsko láka na jedlá s olivami, olivovým olejom, cesnakom, nespočetnými bylinkami, paradajkami a rybami, prezradila Elisabeth Lopinotová, manželka veľvyslanca. V západnej časti Francúzska, v Bretónsku, sú dostupné všetky druhy plodov mora: ustrice, homáre, mušle, ale aj známe palacinky crépes, dodala. Potom je tu bouillabaisse, populárna polievka z Marseilles, pobrežného stredomorského mesta.

A prirodzene, ako zdôraznil Lopinot, vo Francúzsku by bolo dobré jedlo neúplné bez vína. Francúzske vinárstvo je veľmi živé a neustále sa rozvíja. „Mladí ľudia prestávajú pracovať vo firmách a úradoch vo veľkomestách a vracajú sa na vidiek, aby zakladali nové vinárstva,“ povedal Lopinot.

Podľa francúzskeho veľvyslanca je vinárstvo pod veľkým konkurenčným tlakom, lebo prichádza veľa dobrých vín z iných štátov, čo je dobre, lebo to Francúzov núti stále zlepšovať technológie, obohacovať víno, ktoré Francúzi považujú za najlepšie.

Vo Francúzsku je odjakživa živá diskusia, tak o vínach, ako o kuchyni, dodal. Na otázku o rozdieloch medzi francúzskou a slovenskou kuchyňou odpovedal veľvyslanecký pár, že Francúzi vo všeobecnosti jedia viac jedál založených na šalátoch, zelenine a širšej palete syrov. No Francúzi nejedia tak často polievky ako Slováci.

Pokiaľ ide o ich dojem zo slovenskej kuchyne, Elisabeth a Didier Lupinotovci oceňujú slovenské jedlá z kačky a všetky mliečne produkty.

Kurča Marengo

dsc_5925_r3859.jpg

  • 1 celé kurča
  • olúpané paradajky
  • 20 g múky
  • 500 g húb
  • 1 cibuľa
  • 2 šalotky
  • strúčik cesnaku
  • zväzok rôznych bylín (tymián, bobkový list)
  • pohár suchého bieleho vína
  • 40 g masla
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja

Príprava: Dajte maslo a olivový olej do misy na zapekanie a zohrejte. Nakrájajte kurča na veľké kúsky a dajte na horúce maslo do misy. Miešajte kurča, kým nezhnedne, potom pridajte trochu soli a čierneho korenia. Pridajte múku, kurča stále obraciate. Nakrájajte cibuľu a šalotku na malé kocky a pridajte ku kurčaťu so strúčikom cesnaku. Pridajte paradajky a zmes byliniek. Prilejte pohár vína. Varte 30-40 minút.

Bourdaloue Tart

dsc_5930_r4149.jpg

Cesto:

  • 250 g múky
  • 125 g masla
  • 1 žĺtko
  • 1 polievková lyžica vody.

Príprava: Zmiešajte prísady. Vyvaľkajte a dajte na tortovú formu.

Plnka:

  • 4 hrušky
  • 40 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 žĺtko
  • 150 ml smotany
  • 50g mandľového prášku

Príprava: Olúpte hrušky a máčajte ich, kým nezmäknú (20-25 minút). Rozpoľte hrušky a vyrežte jaderníky (môžete použiť aj hrušky naložené v sirupe). V mise zmiešajte maslo a práškový cukor. Pridajte žĺtok, smotanu a vymiešajte ich. Pridajte mandľový prášok a jemne zmiešajte. Nalejte plnku do tortovej formy. Položte hrušky do pudingu a pečte, kým nie je kôrka zlatistá (asi 35 minút na 180-200°C). Jemne posypte povrch trochou práškového cukru a servírujte teplé.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  4. Moskva alebo Petrohrad?
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  8. Nový Jaguar XF Sportbrake
  9. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  10. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  1. Zóna Nové Nivy splnila kvalifikačné podmienky pre registráciu
  2. Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  3. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  4. Modern luxury next to the Blue Church
  5. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  6. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  7. Moskva alebo Petrohrad?
  8. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  9. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  10. HB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  1. Moskva alebo Petrohrad? 9 371
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 230
  3. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 2 606
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 186
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 557
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 404
  7. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 331
  8. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 123
  9. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 085
  10. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 1 003

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Slovensko neuspelo v boji o sídlo Európskej liekovej agentúry

Bratislava nezískala sídlo EMA, bola na štvrtej nepostupovej pozícii.

KOMENTÁRE

Prečo by sa mali Slováci začať báť Čechov

Slovensko bude musieť vynaložiť viac úsilia a vynaliezavosti, aby ho Brusel v zhluku „podivných“ demokracií na východ od Nemecka rozpoznal

KOMENTÁRE

Fico útokom na Kisku škodí hlavne sebe

Všetky pokusy o priamu konfrontáciu sa doteraz vždy skončili porážkou Fica.

Neprehliadnite tiež

Prehliadka anjelov: Modelky z Victoria's Secret ohurovali v Šanghaji

Na módnej prehliadke sa zúčastnilo 55 modeliek.

Príbeh manželstva: Kráľovná Alžbeta II. a princ Filip oslavujú platinovú svadbu

Pred svadbou mal princ na konte šesť libier, no množstvo šarmu.

Americké hviezdy zabudli šokovať. Pozrite si galériu z American Music Awards 2017

Odovzdávania hudobných cien idú často ruka v ruke s módnou extravaganciou.

Vzťahová poradňa: Môj priateľ sa veľmi podobá na môjho bývalého. Bude aj on tyran?

Psychologička odpovedá, či majú fyzicky podobní ľudia aj rovnakú povahu a či je dobré chodiť s oveľa starším mužom.