Všeobecná predstava o thajskom jedle sa spája s pikantnou chuťou čili. Vo všetkých thajských jedlách musí byť však harmónia chutí vyvážená. Od sladkej, slanej, kyslej a horkej až po pálivú. V thajskom karí, pikantnej polievke, pálivom šaláte alebo sladkom dezerte, hlavné chute a doplňujúce príchute vytvárajú vyvážený harmonický celok. Základnou esenciou každého thajského jedla sú bylinky a koreniny, ktoré mu poskytujú lahodný a exotický charakter. V thajských jedlách nájdete aj cesnak, citrónovú trávu, bazalku, mätu a mnohé ďalšie bylinky a koreniny.
Pripravte si doma známu a obľúbenú thajskú polievku Tom Yam.
Polievka Tom Yam
Originálna verzia obsahuje krevety. Ak však nemáte rady dary mora, môžete ich nahradiť kuracím mäsom.
Ingrediencie:
12 ks tigrých kreviet
12 ks Hed Fang huby alebo vopred namočených húb šitake
2 ks jemne drvených červených čili papričiek
tom yam pasta
2 ks citrónovej trávy
2 jarné cibuľky
1 lyžica nasekanej koriandrovej vňate
45 ml rybacej omáčky na dochutenie
60 ml limetovej šťavy
1,2 l kuracieho vývaru.
Postup:
Krevety olúpte, huby prekrojte, jarnú cibuľku, koriander a čili zbavené semiačok nasekajte. Kurací vývar prevarte s citrónovou trávou a krevetovými panciermi. Vývar preceďte a nechajte opäť zovrieť. Pridajte krevety, huby, tom yam pastu a rybaciu omáčku. Varte päť minút, pred koncom pridajte limetkovú šťavu. Do misiek rozdeľte jarnú cibuľku, koriander, čili a zalejte polievkou.
Dobrú chuť!