Jedlá, ktoré vás (ne)opijú

I keď sa alkohol varením odparí, svoj podpis v jedlách určite zanechá. Vyskúšajte pripraviť zaujímavý obed, ktorý neodmietne ani zarytý abstinent...

(Zdroj: Isifa)

Pečené rebierka s pikantnou glazúrou s whisky
Suroviny na 4-6 porcií

  • 2 kg bravčových rebier
  • 2 ČL grilovacieho korenia
  • 200 g sladkého kečupu
  • 1 čili paprička (alebo trošku chilli omáčky)
  • 200 g medu
  • 3 PL teriyaku sójovej omáčky
  • 6 PL whisky
  • olej

Celé rebrá rozkrájajte na jednotlivé rebierka. Všetky suroviny zmiešajte vo veľkej miske. Rebierka vložte do marinády a premiešajte. Nechajte marinovať 12-24 hodín. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Rebierka poukladajte na plech alebo pekáč potretý olejom, rebierka prikryte alobalom a dajte piecť. Po 50-60 minútach rebierka skontrolujte, alobal vyhoďte a dopečte dozlatista, aby povrch skaramelizoval. Servírujte so šalátom a pečenými zemiakmi.

Tip: Ak chcete pečenie urýchliť, rebierka môžete predvariť v hrnci s vodou a trochou octu alebo s bobkovým listom, ktoré zaženú pachuť.


Mäsové ražniči s ovocím a brandy
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g mäsa podľa chuti (jahňacie, bravčové)
  • Balíček sušených sliviek alebo marhúľ
  • 1-2 jablká (menší ananás)
  • 3 PL brandy
  • Vetvička čerstvého tymianu alebo rozmarínu
  • 3 PL olivového oleja
  • 2 cibule
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej
  • ihly alebo špajdle

Sušené slivky alebo marhule predmočte do teplej vody. Mäso obrežte a pokrájajte na stredne veľké kocky. V miske zmiešajte brandy s olejom, soľou, korením a rozmarínovými lístkami. Pridajte mäso a rukou premiešajte. Nechajte v chladničke odstáť asi 30 minút. Znova premiešajte a začnite napichovať na naolejované kovové ihly alebo drevené špajdle. Pomedzi mäso napichujte sušené ovocie, kúsky jabĺk a cibule. Opekajte na rozpálenom grile, alebo na plechu v rúre kým mäso nezmäkne. Servírujte s chlebom alebo zemiakovým pyré.

Tip: Ak chcete mať obed rýchlejšie hotový, alebo máte v rodine niekoho, kto neobľubuje červené druhy mäsa, môžete použiť i kuracie alebo morčacie mäso. Najlepšie sa však na tento pokrm hodí, jahňacie, hovädzie alebo dokonca diviačie mäso.


Hubovo-syrové batôžky s pivom
Suroviny na 4 porcie

  • 2 PL olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 800 g čerstvých šampiňónov
  • 3 PL nahrubo nasekanej petržlenovej vňate
  • 5 plátkov štrúdľového cesta (Phyllo pastry)
  • 150 g syra s bielou plesňou
  • 200 ml tmavého piva
  • soľ, mleté čierne korenie
  • rozpustené maslo na potieranie

Šampiňóny rozkrájajte, a opečte na olivovom oleji. Podlejte pivom a nechajte dusiť, kým nie sú mäkké. Potom odložte pokrievku a nechajte všetku tekutinu odpariť. Do húb primiešajte prelisovaný cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, soľ a korenie podľa chuti. Rúru prehrejte na 220 stupňov. Cesto rozoberte na pláty, každú vrstvu potrite rozpusteným maslom a poukladajte späť na seba. Cesto rozkrojte na štyri veľké štvorce, naplňte hubami, pridajte do každého syr, uzatvorte a poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte do zlatohneda, približne 10-15 minút.

Tip: Batôžky môžete pripraviť i z lístkového cesta. To však už nerozoberajte na pláty, a pred upečením ho potierajte rozšľahaným vajíčkom. Batôžky môžete uviazať pažítkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 7 840
  2. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 7 701
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 522
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 345
  5. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 2 207
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 101
  7. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 643
  8. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 1 469
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 174
  10. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa 826

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Ako sa pije a žije v banskom kraji, keď bane miznú

Tak ich tu vnímajú. Ako náletové buriny, ktoré sa uchytili v pustnúcom baníckom kraji.

SVET

Poliaci masovo protestujú, krajina stráca slobodu

Vládna strana postupne ovládla súdnictvo či médiá.

TECH

Rozlúštili záhadu supersilného betónu starovekých Rimanov

Náš betón sa časom drobí, ten z antiky sa stáva pevnejším.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.

Britský bulvár ponížil novú hviezdu seriálu Doctor Who, zverejnil jej nahé fotky

V trinástej sérii kultovej série bude z doktora po prvýkrát doktorka.

Nevera z pohľadu mužov a žien: Čo už považujú za prekročenie hranice?

Britský prieskum ukázal, že názory na to, čo je podvádzanie, sa u mužov a žien extrémne líšia.