Jedlá, ktoré vás (ne)opijú

I keď sa alkohol varením odparí, svoj podpis v jedlách určite zanechá. Vyskúšajte pripraviť zaujímavý obed, ktorý neodmietne ani zarytý abstinent...

(Zdroj: Isifa)

Pečené rebierka s pikantnou glazúrou s whisky
Suroviny na 4-6 porcií

  • 2 kg bravčových rebier
  • 2 ČL grilovacieho korenia
  • 200 g sladkého kečupu
  • 1 čili paprička (alebo trošku chilli omáčky)
  • 200 g medu
  • 3 PL teriyaku sójovej omáčky
  • 6 PL whisky
  • olej

Celé rebrá rozkrájajte na jednotlivé rebierka. Všetky suroviny zmiešajte vo veľkej miske. Rebierka vložte do marinády a premiešajte. Nechajte marinovať 12-24 hodín. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Rebierka poukladajte na plech alebo pekáč potretý olejom, rebierka prikryte alobalom a dajte piecť. Po 50-60 minútach rebierka skontrolujte, alobal vyhoďte a dopečte dozlatista, aby povrch skaramelizoval. Servírujte so šalátom a pečenými zemiakmi.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Ak chcete pečenie urýchliť, rebierka môžete predvariť v hrnci s vodou a trochou octu alebo s bobkovým listom, ktoré zaženú pachuť.


Mäsové ražniči s ovocím a brandy
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g mäsa podľa chuti (jahňacie, bravčové)
  • Balíček sušených sliviek alebo marhúľ
  • 1-2 jablká (menší ananás)
  • 3 PL brandy
  • Vetvička čerstvého tymianu alebo rozmarínu
  • 3 PL olivového oleja
  • 2 cibule
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej
  • ihly alebo špajdle

Sušené slivky alebo marhule predmočte do teplej vody. Mäso obrežte a pokrájajte na stredne veľké kocky. V miske zmiešajte brandy s olejom, soľou, korením a rozmarínovými lístkami. Pridajte mäso a rukou premiešajte. Nechajte v chladničke odstáť asi 30 minút. Znova premiešajte a začnite napichovať na naolejované kovové ihly alebo drevené špajdle. Pomedzi mäso napichujte sušené ovocie, kúsky jabĺk a cibule. Opekajte na rozpálenom grile, alebo na plechu v rúre kým mäso nezmäkne. Servírujte s chlebom alebo zemiakovým pyré.

Tip: Ak chcete mať obed rýchlejšie hotový, alebo máte v rodine niekoho, kto neobľubuje červené druhy mäsa, môžete použiť i kuracie alebo morčacie mäso. Najlepšie sa však na tento pokrm hodí, jahňacie, hovädzie alebo dokonca diviačie mäso.


Hubovo-syrové batôžky s pivom
Suroviny na 4 porcie

  • 2 PL olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 800 g čerstvých šampiňónov
  • 3 PL nahrubo nasekanej petržlenovej vňate
  • 5 plátkov štrúdľového cesta (Phyllo pastry)
  • 150 g syra s bielou plesňou
  • 200 ml tmavého piva
  • soľ, mleté čierne korenie
  • rozpustené maslo na potieranie

Šampiňóny rozkrájajte, a opečte na olivovom oleji. Podlejte pivom a nechajte dusiť, kým nie sú mäkké. Potom odložte pokrievku a nechajte všetku tekutinu odpariť. Do húb primiešajte prelisovaný cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, soľ a korenie podľa chuti. Rúru prehrejte na 220 stupňov. Cesto rozoberte na pláty, každú vrstvu potrite rozpusteným maslom a poukladajte späť na seba. Cesto rozkrojte na štyri veľké štvorce, naplňte hubami, pridajte do každého syr, uzatvorte a poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte do zlatohneda, približne 10-15 minút.

Tip: Batôžky môžete pripraviť i z lístkového cesta. To však už nerozoberajte na pláty, a pred upečením ho potierajte rozšľahaným vajíčkom. Batôžky môžete uviazať pažítkou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 23 641
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 17 654
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 16 481
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 108
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 873
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 067
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 4 017
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 244
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 539
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 035

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Čím je starší, tým je horší? Merčiak má zodpovednosť, akú si nikto neželá

Niekto má smolu, že jeho práca nie je anonymná.

Neprehliadnite tiež

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.