Pečené rebierka s pikantnou glazúrou s whisky
Suroviny na 4-6 porcií
- 2 kg bravčových rebier
- 2 ČL grilovacieho korenia
- 200 g sladkého kečupu
- 1 čili paprička (alebo trošku chilli omáčky)
- 200 g medu
- 3 PL teriyaku sójovej omáčky
- 6 PL whisky
- olej

Celé rebrá rozkrájajte na jednotlivé rebierka. Všetky suroviny zmiešajte vo veľkej miske. Rebierka vložte do marinády a premiešajte. Nechajte marinovať 12-24 hodín. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Rebierka poukladajte na plech alebo pekáč potretý olejom, rebierka prikryte alobalom a dajte piecť. Po 50-60 minútach rebierka skontrolujte, alobal vyhoďte a dopečte dozlatista, aby povrch skaramelizoval. Servírujte so šalátom a pečenými zemiakmi.
Tip: Ak chcete pečenie urýchliť, rebierka môžete predvariť v hrnci s vodou a trochou octu alebo s bobkovým listom, ktoré zaženú pachuť.
Mäsové ražniči s ovocím a brandy
Suroviny na 4 porcie
- 600 g mäsa podľa chuti (jahňacie, bravčové)
- Balíček sušených sliviek alebo marhúľ
- 1-2 jablká (menší ananás)
- 3 PL brandy
- Vetvička čerstvého tymianu alebo rozmarínu
- 3 PL olivového oleja
- 2 cibule
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
- ihly alebo špajdle

Sušené slivky alebo marhule predmočte do teplej vody. Mäso obrežte a pokrájajte na stredne veľké kocky. V miske zmiešajte brandy s olejom, soľou, korením a rozmarínovými lístkami. Pridajte mäso a rukou premiešajte. Nechajte v chladničke odstáť asi 30 minút. Znova premiešajte a začnite napichovať na naolejované kovové ihly alebo drevené špajdle. Pomedzi mäso napichujte sušené ovocie, kúsky jabĺk a cibule. Opekajte na rozpálenom grile, alebo na plechu v rúre kým mäso nezmäkne. Servírujte s chlebom alebo zemiakovým pyré.
Tip: Ak chcete mať obed rýchlejšie hotový, alebo máte v rodine niekoho, kto neobľubuje červené druhy mäsa, môžete použiť i kuracie alebo morčacie mäso. Najlepšie sa však na tento pokrm hodí, jahňacie, hovädzie alebo dokonca diviačie mäso.
Hubovo-syrové batôžky s pivom
Suroviny na 4 porcie
- 2 PL olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 800 g čerstvých šampiňónov
- 3 PL nahrubo nasekanej petržlenovej vňate
- 5 plátkov štrúdľového cesta (Phyllo pastry)
- 150 g syra s bielou plesňou
- 200 ml tmavého piva
- soľ, mleté čierne korenie
- rozpustené maslo na potieranie

Šampiňóny rozkrájajte, a opečte na olivovom oleji. Podlejte pivom a nechajte dusiť, kým nie sú mäkké. Potom odložte pokrievku a nechajte všetku tekutinu odpariť. Do húb primiešajte prelisovaný cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, soľ a korenie podľa chuti. Rúru prehrejte na 220 stupňov. Cesto rozoberte na pláty, každú vrstvu potrite rozpusteným maslom a poukladajte späť na seba. Cesto rozkrojte na štyri veľké štvorce, naplňte hubami, pridajte do každého syr, uzatvorte a poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte do zlatohneda, približne 10-15 minút.
Tip: Batôžky môžete pripraviť i z lístkového cesta. To však už nerozoberajte na pláty, a pred upečením ho potierajte rozšľahaným vajíčkom. Batôžky môžete uviazať pažítkou.