SME
Utorok, 23. apríl , 2019

Jedlá, ktoré vás (ne)opijú

I keď sa alkohol varením odparí, svoj podpis v jedlách určite zanechá. Vyskúšajte pripraviť zaujímavý obed, ktorý neodmietne ani zarytý abstinent...

(Zdroj: Isifa)

Pečené rebierka s pikantnou glazúrou s whisky
Suroviny na 4-6 porcií

  • 2 kg bravčových rebier
  • 2 ČL grilovacieho korenia
  • 200 g sladkého kečupu
  • 1 čili paprička (alebo trošku chilli omáčky)
  • 200 g medu
  • 3 PL teriyaku sójovej omáčky
  • 6 PL whisky
  • olej

Celé rebrá rozkrájajte na jednotlivé rebierka. Všetky suroviny zmiešajte vo veľkej miske. Rebierka vložte do marinády a premiešajte. Nechajte marinovať 12-24 hodín. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Rebierka poukladajte na plech alebo pekáč potretý olejom, rebierka prikryte alobalom a dajte piecť. Po 50-60 minútach rebierka skontrolujte, alobal vyhoďte a dopečte dozlatista, aby povrch skaramelizoval. Servírujte so šalátom a pečenými zemiakmi.

Tip: Ak chcete pečenie urýchliť, rebierka môžete predvariť v hrnci s vodou a trochou octu alebo s bobkovým listom, ktoré zaženú pachuť.


Mäsové ražniči s ovocím a brandy
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g mäsa podľa chuti (jahňacie, bravčové)
  • Balíček sušených sliviek alebo marhúľ
  • 1-2 jablká (menší ananás)
  • 3 PL brandy
  • Vetvička čerstvého tymianu alebo rozmarínu
  • 3 PL olivového oleja
  • 2 cibule
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej
  • ihly alebo špajdle

Sušené slivky alebo marhule predmočte do teplej vody. Mäso obrežte a pokrájajte na stredne veľké kocky. V miske zmiešajte brandy s olejom, soľou, korením a rozmarínovými lístkami. Pridajte mäso a rukou premiešajte. Nechajte v chladničke odstáť asi 30 minút. Znova premiešajte a začnite napichovať na naolejované kovové ihly alebo drevené špajdle. Pomedzi mäso napichujte sušené ovocie, kúsky jabĺk a cibule. Opekajte na rozpálenom grile, alebo na plechu v rúre kým mäso nezmäkne. Servírujte s chlebom alebo zemiakovým pyré.

Tip: Ak chcete mať obed rýchlejšie hotový, alebo máte v rodine niekoho, kto neobľubuje červené druhy mäsa, môžete použiť i kuracie alebo morčacie mäso. Najlepšie sa však na tento pokrm hodí, jahňacie, hovädzie alebo dokonca diviačie mäso.


Hubovo-syrové batôžky s pivom
Suroviny na 4 porcie

  • 2 PL olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 800 g čerstvých šampiňónov
  • 3 PL nahrubo nasekanej petržlenovej vňate
  • 5 plátkov štrúdľového cesta (Phyllo pastry)
  • 150 g syra s bielou plesňou
  • 200 ml tmavého piva
  • soľ, mleté čierne korenie
  • rozpustené maslo na potieranie

Šampiňóny rozkrájajte, a opečte na olivovom oleji. Podlejte pivom a nechajte dusiť, kým nie sú mäkké. Potom odložte pokrievku a nechajte všetku tekutinu odpariť. Do húb primiešajte prelisovaný cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, soľ a korenie podľa chuti. Rúru prehrejte na 220 stupňov. Cesto rozoberte na pláty, každú vrstvu potrite rozpusteným maslom a poukladajte späť na seba. Cesto rozkrojte na štyri veľké štvorce, naplňte hubami, pridajte do každého syr, uzatvorte a poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte do zlatohneda, približne 10-15 minút.

Tip: Batôžky môžete pripraviť i z lístkového cesta. To však už nerozoberajte na pláty, a pred upečením ho potierajte rozšľahaným vajíčkom. Batôžky môžete uviazať pažítkou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  2. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  3. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  4. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  5. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  6. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  8. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  9. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  1. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  2. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  3. Women in business
  4. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  5. Bim Challenge 2019
  6. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  7. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  8. Grilovacia sezóna je zahájená!
  9. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  10. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 21 037
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 11 784
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 842
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 480
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 900
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 398
  7. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 899
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 810
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 968
  10. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 1 769

Hlavné správy zo Sme.sk

STĹPČEK PETRA SCHUTZA

Kremeľ si už s antisemitizmom neškrtne, na Ukrajine vyhral ruskojazyčný Žid

Zelenskyj je populárny aj v Rusku.

Peter Schutz
Podcast Pozeráme Game of Thrones

Zhrnutie Game of Thrones: Konečne vieme, čo chce Nočný kráľ (2. časť 8. série)

Aká bola druhá epizódy Hry o Tróny.

Socha Krista v jednom z kostolov na Srí Lanke, kde došlo k útokom teroristov.
Slovenský brankár Samuel Hlavaj.

Neprehliadnite tiež

Selma Blair

Zuby budúcnosti: Ako pomôžu moderné technológie v starostlivosti o chrup?

Ústna hygiena sa vďaka moderným technológiám mení a zjednodušuje.

Naučte sa vyberať správny mejkap, raz a navždy

Záleží na tom, aké produkty si nanášame na tvár.

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.