Jedlá, ktoré vás (ne)opijú

I keď sa alkohol varením odparí, svoj podpis v jedlách určite zanechá. Vyskúšajte pripraviť zaujímavý obed, ktorý neodmietne ani zarytý abstinent...

(Zdroj: Isifa)

Pečené rebierka s pikantnou glazúrou s whisky
Suroviny na 4-6 porcií

  • 2 kg bravčových rebier
  • 2 ČL grilovacieho korenia
  • 200 g sladkého kečupu
  • 1 čili paprička (alebo trošku chilli omáčky)
  • 200 g medu
  • 3 PL teriyaku sójovej omáčky
  • 6 PL whisky
  • olej

Celé rebrá rozkrájajte na jednotlivé rebierka. Všetky suroviny zmiešajte vo veľkej miske. Rebierka vložte do marinády a premiešajte. Nechajte marinovať 12-24 hodín. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Rebierka poukladajte na plech alebo pekáč potretý olejom, rebierka prikryte alobalom a dajte piecť. Po 50-60 minútach rebierka skontrolujte, alobal vyhoďte a dopečte dozlatista, aby povrch skaramelizoval. Servírujte so šalátom a pečenými zemiakmi.

Tip: Ak chcete pečenie urýchliť, rebierka môžete predvariť v hrnci s vodou a trochou octu alebo s bobkovým listom, ktoré zaženú pachuť.


Mäsové ražniči s ovocím a brandy
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g mäsa podľa chuti (jahňacie, bravčové)
  • Balíček sušených sliviek alebo marhúľ
  • 1-2 jablká (menší ananás)
  • 3 PL brandy
  • Vetvička čerstvého tymianu alebo rozmarínu
  • 3 PL olivového oleja
  • 2 cibule
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej
  • ihly alebo špajdle

Sušené slivky alebo marhule predmočte do teplej vody. Mäso obrežte a pokrájajte na stredne veľké kocky. V miske zmiešajte brandy s olejom, soľou, korením a rozmarínovými lístkami. Pridajte mäso a rukou premiešajte. Nechajte v chladničke odstáť asi 30 minút. Znova premiešajte a začnite napichovať na naolejované kovové ihly alebo drevené špajdle. Pomedzi mäso napichujte sušené ovocie, kúsky jabĺk a cibule. Opekajte na rozpálenom grile, alebo na plechu v rúre kým mäso nezmäkne. Servírujte s chlebom alebo zemiakovým pyré.

Tip: Ak chcete mať obed rýchlejšie hotový, alebo máte v rodine niekoho, kto neobľubuje červené druhy mäsa, môžete použiť i kuracie alebo morčacie mäso. Najlepšie sa však na tento pokrm hodí, jahňacie, hovädzie alebo dokonca diviačie mäso.


Hubovo-syrové batôžky s pivom
Suroviny na 4 porcie

  • 2 PL olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 800 g čerstvých šampiňónov
  • 3 PL nahrubo nasekanej petržlenovej vňate
  • 5 plátkov štrúdľového cesta (Phyllo pastry)
  • 150 g syra s bielou plesňou
  • 200 ml tmavého piva
  • soľ, mleté čierne korenie
  • rozpustené maslo na potieranie

Šampiňóny rozkrájajte, a opečte na olivovom oleji. Podlejte pivom a nechajte dusiť, kým nie sú mäkké. Potom odložte pokrievku a nechajte všetku tekutinu odpariť. Do húb primiešajte prelisovaný cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, soľ a korenie podľa chuti. Rúru prehrejte na 220 stupňov. Cesto rozoberte na pláty, každú vrstvu potrite rozpusteným maslom a poukladajte späť na seba. Cesto rozkrojte na štyri veľké štvorce, naplňte hubami, pridajte do každého syr, uzatvorte a poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte do zlatohneda, približne 10-15 minút.

Tip: Batôžky môžete pripraviť i z lístkového cesta. To však už nerozoberajte na pláty, a pred upečením ho potierajte rozšľahaným vajíčkom. Batôžky môžete uviazať pažítkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  2. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  4. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  5. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  6. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  7. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  8. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  10. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 15 744
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 10 783
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 6 585
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 542
  5. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 6 524
  6. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 347
  7. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 977
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 210
  9. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 4 739
  10. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 4 055

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Žena, ktorá prežila Mengeleho pokusy, koncentrák aj pochod smrti

Viola Fischerová zomrela vo štvrtok vo veku 94 rokov.

TECH

Mesiac som žil v inteligentnej domácnosti. A takto to dopadlo

Inteligentná domácnosť je drahá. Slovenským príkazom zatiaľ nerozumie.

KOMENTÁRE

A vy ste kedy naposledy mysleli na zeleninu?

Kauza dusičnany nám hovorí viac o nás ako o obchodných reťazcoch.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.

Aj záhradkárstvo podlieha trendom. Architekt radí, ako zmodernizovať záhradu v roku 2017

Týchto osem moderných prístupov k starostlivosti o záhradu uvíta aj tá vaša.

V hlavnej úlohe čokoláda: Desať dezertov, ktorým neodoláte

Z čokolády sa dá vyčarovať nespočetné množstvo koláčov, dezertov a zákuskov. Necháte sa zlákať?