Ceviche s avokádom a čili papričkou
Suroviny na 4 porcie
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 limety
- 4 PL tequily
- 300 g čerstvej bielej ryby (bez kože a kostí)
- 150 g kreviet
- 1 avokádo
- 1 červená cibuľa
- 2 jarné cibuľky
- 1 zelená paprika
- 1 paradajka
- 1-2 čili papričky
- Petržlenová vňať
- Koriandrová vňať
- Soľ, mleté čierne korenie

Zmiešajte limetovú šťavu s polovicou tequily spolu s nasekanou čili papričkou a paradajkou. Pridajte na malé časti pokrájanú rybu a krevety, premiešajte a odložte do chladničky na 1-2 hodiny. Po domarinovaní zlejte prebytočnú šťavu, ktorú pustila ryba vďaka kyslosti a primiešajte na drobno pokrájané obidva druhy cibúľ, avokádo, papriku a zelené vňate. Nakonic pridajte citrónovú šťavu a druhú polovicu alkoholu. Dochuťte soľou a korením a servírujte s čerstvou alebo opekanou bagetou alebo nachos čipsami.
Tip: Ceviche – je pokrm alebo šalát či dalo by sa povedať i salsa zo surovej ryby marinovanej v limetovej alebo citrónovej šťave. Môže sa pripravovať i z rôznych druhov rýb alebo kreviet a mušlí.
Cestoviny s lososom a paradajkami
Suroviny na 4 porcie
- 320 g cestovín
- 250 g chladeného lososa
- 80 g údeného lososa
- 6 cherry paradajok
- 1 cibuľa
- 4 PL smotany na varenie
- nasekaná petržlenová vňať
- 1 PL olivového oleja
- 3 PL vodky
- soľ, mleté čierne korenie

Na rozohriatom oleji orestujte do sklovita najemno pokrájanú cibuľu. Pridajte chladeného lososa a opekajte z každej strany asi 5 minút. Lososa vyberte bokom a podľa potreby mu vidličkou stiahnite kožu, vyberte kosti a rozbite ho na menšie časti. Mäso vráťte späť do panvice, zalejte vodkou, počkajte nech sa časť odparí, pridajte údeného lososa, nakrájané paradajky a smotanu. Dochuťte soľou a korením a odstavte. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale a po scedení ich premiešajte s omáčkou. Servírujte dozdobené kôprom.