PIKNIK

Baklažán je miláčikom slnečnej kuchyne

Vyskúšajte taliansku zapekanú špecialitu s kopou syra a paradajok.

Čo majú spoločné francúzske ratatouille, grécka musaka a arabské baba ganoush? Všetky spomínané tradičné jedlá sa nezaobídu bez baklažánu. Táto ľuľkovitá zelenina, aj keď z botanického hľadiska podobne ako pri paradajkách ide o ovocie, je veľmi populárna v indickej a arabskej kuchyni, ale aj v prímorských krajinách na juhu Európy. Udomácnila sa tu zrejme preto, že má rada slnko a teplo.

Okrem paradajok a zemiakov je baklažán botanicky príbuzný s tabakom, čo naznačuje, prečo drobné semená v jeho dužine obsahujú nikotíkové alkaloidy. Tie môžu za horkosť surového plodu, preto si baklažán pred ďalším spracovaním vyžaduje špeciálnu pozornosť. Odporúča sa dužinu nasoliť a nechať niekoľko minút postáť, aby soľ horkosť vytiahla. Na povrch začnú prenikať kvapôčky tekutiny, ktoré treba osušiť papierovou utierkou. Zároveň sa špongiovitá dužina zbaví prebytočnej vody. Aj keď niektoré novo vyšľachtené druhy údajne túto procedúru nevyžadujú.

Pochúťka pre mozog

Baklažány sa vďaka mäsitej a pružnej dužine používajú ako náhrada za mäso vo vegetariánskych variáciách jedál ako hamurger či lazane a výborne sa hodia na plnenie a zapekanie. Sú takmer bez tukov a cukrov, čo znamená nízky obsah kalórií. Preto sú vhodné pre ľudí, ktorí si strážia líniu alebo držia diétu.

Baklažány okrem toho obsahujú unikátny antioxidant nasunín, ktorý chráni bunky mozgu pred voľnými radikálmi, znižuje riziko zhubných rakovinotvorných ochorení a priaznivo vplýva aj na srdcovo-cievny systém. Nachádza sa v koži baklažánu a má protektívnu funkciu aj pre samotný plod – ochraňuje ho pred slnkom. Navyše je zdrojom prenikavej fialovej farby kože. Keďže je táto látka unikátna, vedci sa ju snažia implantovať aj do bežnejších druhov zeleniny, napríklad do paradajok, ktoré „prefarbili“ na fialovo.
Baklažány sú napokon bohaté aj na vlákninu, draslík, železo či vitamíny skupiny B.

Kontroverzná zelenina

Napriek obsahu vitamínov a minerálov či ďalším spomínaným priaznivým vplyvom na zdravie človeka patria baklažány ku kontroverzným druhom zeleniny z čeľade ľuľkovitých pre obsah toxických alkaloidov, napríklad solanínu. Podobne sú na tom zemiaky, paradajky, paprika a tabak.

Alkaloidy sú jedovaté už v malých dávkach, môžu spôsobiť ochromenie nervovej sústavy a ovplyvniť činnosť tráviaceho systému a celkový metabolizmus. Prvým príznakom môže byť hnačka alebo vracanie, horúčka, prípadne zmeny na pokožke. Preto sa neodporúča konzumovať baklažány v surovom stave, pri zemiakoch zase platí výstraha na klíčiace výhonky či zazelenanie. Pre všetky plody platí, že by mali byť poriadne dozreté, najlepšie v našich končinách v ich prirodzenom vegetačnom období a pri dostatku slnka.

Pre zdravého dospelého človeka by konzumácia plodov s obsahom alkaloidov (v angličtine označovaných ako nightshades) v bežnom množstve nemala byť nebezpečná, hoci sa objavujú aj názory, že postupne „otravuje“ organizmus a vedie k odbúravaniu vápnika z kostí. Vážne problémy však môžu alkaloidy spôsobiť ľuďom precitliveným alebo alergickým na tieto látky.

Zapekaný baklažán

  • 2 stredne veľké baklažány
  • 2 väčšie paradajky
  • 2 mozzarelly
  • plechovka drvených paradajok
  • parmezán na posypanie
  • čerstvá bazalka
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • kryštálový cukor
  • soľ, korenie


1. Tento recept môžete urobiť dvojako. Buď všetko zapečiete spolu ako lazane, alebo pred zapekaním vytvoríte „vežičky“ z baklažánu, paradajok a mozzarelly, ktoré naservírujete na paradajkovej omáčke. Tento spôsob vyzerá krajšie na tanieri, pri verzii „lasagne“ sa vám zase všetko krásne spojí a prepečie.
2. Baklažány umyte, nakrájajte ich na kolieska hrubé pol centimetra a rozložte na plech alebo na tácku. Kolieska poriadne posoľte a nechajte postáť 30 minút, aby soľ vytiahla horkosť. Zatiaľ si pripravte paradajkovú omáčku.
3. Na olivovom oleji osmažte nadrobno nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak. Pridajte drvené paradajky z plechovky, lyžicu cukru, soľ a korenie podľa chuti. Omáčku nechajte za občasného miešania bublať na miernom plameni, kým sa nebudete musieť venovať baklažánom. Na záver pridajte do omáčky niekoľko lístkov čerstvej nasekanej bazalky, stiahnite z plameňa a udržujte v teple.
4. Z baklažánov pozbierajte papierovou utierkou kvapky tekutiny a nasucho ich opečte na grile alebo grilovacej panvici. Preložte ich naspäť na plech alebo tácku a pokvapkajte ich olivovým olejom. Mozzarellu i čerstvé paradajky nakrájajte na kolieska hrubé asi pol centimetra a nastrúhajte parmezán (asi 4 až 5 lyžíc).
5. Ak chcete servírovať baklažánové „vežičky“ naukladajte na seba grilovaný baklažán, plátok čerstvej paradajky a mozzarelly v troch alebo v štyroch vrstvách. Presuňte ich do zapekacej misky a v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia zapekajte 20 až 25 minúť, kým syr na povrchu nezačne chytať zlatistú farbu. Hotovú vežičku naservírujte na paradajkovej omáčke a ozdobte čerstvou bazalkou.
6. Ak chcete vyskúšať baklažány à la lazane, potrite dno zapekacej misky paradajkovou omáčkou a rozložte na ňu plátky grilovaného baklažánu, mierne osoľte a okoreňte. Pokračujte vrstvou mozzarelly a opäť vrstvou paradajkovej omáčky. Ak vám zostali čerstvé paradajky, môžete z nich urobiť ďalšiu vrstvu. V poslednej vrstve vynechajte mozzarellu a povrch bohato posypte strúhaným parmezánom. Zapekajte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia 25 minút. Servírujte ako lazane ozdobené čerstvou bazalkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 834
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 14 592
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 11 821
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 693
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 415
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 631
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 401
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 573
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 4 017
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 882

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Čo sa deje v hokeji? Je to divadlo, vinníkmi sme všetci, tvrdí Graňák

Zlá skúsenosť s Cígerom a Švehlom mohla odradiť hráčov z NHL od štartu na majstrovstvách sveta, hovorí skúsený obranca.

KULTÚRA

Iva Bittová: Nemôžem si dovoliť strácať čas a báť sa

Česká speváčka žije v USA. Koncertuje u nás so skupinou Čikori.

SVET

Čoho sa boja ľudia v IT aj robotníci tak, že volia populistov?

Musíme sa zbaviť delenia na nás a diktujúci Brusel. Inak zničíme desaťročia budovanú prosperitu.

TECH

Na čom hrať hry? Na PC či konzolách?

Porovnávať má zmysel hlavne produkty najväčších hráčov na trhu.

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.