SME
Piatok, 15. november, 2019 | Meniny má Leopold
PIKNIK

Baklažán je miláčikom slnečnej kuchyne

Vyskúšajte taliansku zapekanú špecialitu s kopou syra a paradajok.

Čo majú spoločné francúzske ratatouille, grécka musaka a arabské baba ganoush? Všetky spomínané tradičné jedlá sa nezaobídu bez baklažánu. Táto ľuľkovitá zelenina, aj keď z botanického hľadiska podobne ako pri paradajkách ide o ovocie, je veľmi populárna v indickej a arabskej kuchyni, ale aj v prímorských krajinách na juhu Európy. Udomácnila sa tu zrejme preto, že má rada slnko a teplo.

Okrem paradajok a zemiakov je baklažán botanicky príbuzný s tabakom, čo naznačuje, prečo drobné semená v jeho dužine obsahujú nikotíkové alkaloidy. Tie môžu za horkosť surového plodu, preto si baklažán pred ďalším spracovaním vyžaduje špeciálnu pozornosť. Odporúča sa dužinu nasoliť a nechať niekoľko minút postáť, aby soľ horkosť vytiahla. Na povrch začnú prenikať kvapôčky tekutiny, ktoré treba osušiť papierovou utierkou. Zároveň sa špongiovitá dužina zbaví prebytočnej vody. Aj keď niektoré novo vyšľachtené druhy údajne túto procedúru nevyžadujú.

Pochúťka pre mozog

Baklažány sa vďaka mäsitej a pružnej dužine používajú ako náhrada za mäso vo vegetariánskych variáciách jedál ako hamurger či lazane a výborne sa hodia na plnenie a zapekanie. Sú takmer bez tukov a cukrov, čo znamená nízky obsah kalórií. Preto sú vhodné pre ľudí, ktorí si strážia líniu alebo držia diétu.

Baklažány okrem toho obsahujú unikátny antioxidant nasunín, ktorý chráni bunky mozgu pred voľnými radikálmi, znižuje riziko zhubných rakovinotvorných ochorení a priaznivo vplýva aj na srdcovo-cievny systém. Nachádza sa v koži baklažánu a má protektívnu funkciu aj pre samotný plod – ochraňuje ho pred slnkom. Navyše je zdrojom prenikavej fialovej farby kože. Keďže je táto látka unikátna, vedci sa ju snažia implantovať aj do bežnejších druhov zeleniny, napríklad do paradajok, ktoré „prefarbili“ na fialovo.
Baklažány sú napokon bohaté aj na vlákninu, draslík, železo či vitamíny skupiny B.

Kontroverzná zelenina

Napriek obsahu vitamínov a minerálov či ďalším spomínaným priaznivým vplyvom na zdravie človeka patria baklažány ku kontroverzným druhom zeleniny z čeľade ľuľkovitých pre obsah toxických alkaloidov, napríklad solanínu. Podobne sú na tom zemiaky, paradajky, paprika a tabak.

Alkaloidy sú jedovaté už v malých dávkach, môžu spôsobiť ochromenie nervovej sústavy a ovplyvniť činnosť tráviaceho systému a celkový metabolizmus. Prvým príznakom môže byť hnačka alebo vracanie, horúčka, prípadne zmeny na pokožke. Preto sa neodporúča konzumovať baklažány v surovom stave, pri zemiakoch zase platí výstraha na klíčiace výhonky či zazelenanie. Pre všetky plody platí, že by mali byť poriadne dozreté, najlepšie v našich končinách v ich prirodzenom vegetačnom období a pri dostatku slnka.

Pre zdravého dospelého človeka by konzumácia plodov s obsahom alkaloidov (v angličtine označovaných ako nightshades) v bežnom množstve nemala byť nebezpečná, hoci sa objavujú aj názory, že postupne „otravuje“ organizmus a vedie k odbúravaniu vápnika z kostí. Vážne problémy však môžu alkaloidy spôsobiť ľuďom precitliveným alebo alergickým na tieto látky.

Zapekaný baklažán

  • 2 stredne veľké baklažány
  • 2 väčšie paradajky
  • 2 mozzarelly
  • plechovka drvených paradajok
  • parmezán na posypanie
  • čerstvá bazalka
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • kryštálový cukor
  • soľ, korenie


1. Tento recept môžete urobiť dvojako. Buď všetko zapečiete spolu ako lazane, alebo pred zapekaním vytvoríte „vežičky“ z baklažánu, paradajok a mozzarelly, ktoré naservírujete na paradajkovej omáčke. Tento spôsob vyzerá krajšie na tanieri, pri verzii „lasagne“ sa vám zase všetko krásne spojí a prepečie.
2. Baklažány umyte, nakrájajte ich na kolieska hrubé pol centimetra a rozložte na plech alebo na tácku. Kolieska poriadne posoľte a nechajte postáť 30 minút, aby soľ vytiahla horkosť. Zatiaľ si pripravte paradajkovú omáčku.
3. Na olivovom oleji osmažte nadrobno nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak. Pridajte drvené paradajky z plechovky, lyžicu cukru, soľ a korenie podľa chuti. Omáčku nechajte za občasného miešania bublať na miernom plameni, kým sa nebudete musieť venovať baklažánom. Na záver pridajte do omáčky niekoľko lístkov čerstvej nasekanej bazalky, stiahnite z plameňa a udržujte v teple.
4. Z baklažánov pozbierajte papierovou utierkou kvapky tekutiny a nasucho ich opečte na grile alebo grilovacej panvici. Preložte ich naspäť na plech alebo tácku a pokvapkajte ich olivovým olejom. Mozzarellu i čerstvé paradajky nakrájajte na kolieska hrubé asi pol centimetra a nastrúhajte parmezán (asi 4 až 5 lyžíc).
5. Ak chcete servírovať baklažánové „vežičky“ naukladajte na seba grilovaný baklažán, plátok čerstvej paradajky a mozzarelly v troch alebo v štyroch vrstvách. Presuňte ich do zapekacej misky a v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia zapekajte 20 až 25 minúť, kým syr na povrchu nezačne chytať zlatistú farbu. Hotovú vežičku naservírujte na paradajkovej omáčke a ozdobte čerstvou bazalkou.
6. Ak chcete vyskúšať baklažány à la lazane, potrite dno zapekacej misky paradajkovou omáčkou a rozložte na ňu plátky grilovaného baklažánu, mierne osoľte a okoreňte. Pokračujte vrstvou mozzarelly a opäť vrstvou paradajkovej omáčky. Ak vám zostali čerstvé paradajky, môžete z nich urobiť ďalšiu vrstvu. V poslednej vrstve vynechajte mozzarellu a povrch bohato posypte strúhaným parmezánom. Zapekajte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia 25 minút. Servírujte ako lazane ozdobené čerstvou bazalkou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  2. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  3. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  5. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  6. 30 rokov slobody: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu
  7. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  8. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  9. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  10. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  1. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  2. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  3. 30 rokov slobody: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu
  4. Laserovou terapiou proti chorobám z povolania
  5. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  6. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  7. Zo staršieho domu moderné sídlo pre mladú rodinku
  8. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  9. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  10. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  1. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 11 312
  2. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 7 679
  3. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 7 275
  4. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 7 199
  5. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 6 988
  6. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 6 200
  7. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 5 872
  8. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 5 736
  9. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 5 134
  10. VIVO! prišlo do Bratislavy 4 792

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

Saková pred voľbami v tichosti zvyšuje platy policajtov cez príplatky

Osobný príplatok bude 120 eur, na západe krajiny 160 eur.

Ministerka vnútra Denisa Saková.
Podcast Dobré Ráno
Som toho plný, hovorí o hraní v Londýne Meky Žbirka.
AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Ako sa zrodil prvý ruský web a prečo to nebolo porno

Rusi sa naučili pomocou vtipu vyjadrovať svoj svetonázor.

Neprehliadnite tiež

Neplodnosť po štyridsiatke je len samý sex a žiadna radosť

Snažiť sa o dieťa je mimoriadne stresujúce.

Ilustračné foto.
Stĺpček Osmelené

Ďakujme mužom, ktorí pochopili, že svet nie je ružový a modrý

Nemusíme sa hrať na všeobjímajúce divožienky plné lásky.

Michaela Žureková
Aktualizované

Najlepšie krémové polievky, ktoré zasýtia aj zohrejú

Cviklová, zemiaková aj tekvicová. Krémové polievky sú jednoduché.