SME
Piatok, 26. apríl , 2019
PIKNIK

Baklažán je miláčikom slnečnej kuchyne

Vyskúšajte taliansku zapekanú špecialitu s kopou syra a paradajok.

Čo majú spoločné francúzske ratatouille, grécka musaka a arabské baba ganoush? Všetky spomínané tradičné jedlá sa nezaobídu bez baklažánu. Táto ľuľkovitá zelenina, aj keď z botanického hľadiska podobne ako pri paradajkách ide o ovocie, je veľmi populárna v indickej a arabskej kuchyni, ale aj v prímorských krajinách na juhu Európy. Udomácnila sa tu zrejme preto, že má rada slnko a teplo.

Okrem paradajok a zemiakov je baklažán botanicky príbuzný s tabakom, čo naznačuje, prečo drobné semená v jeho dužine obsahujú nikotíkové alkaloidy. Tie môžu za horkosť surového plodu, preto si baklažán pred ďalším spracovaním vyžaduje špeciálnu pozornosť. Odporúča sa dužinu nasoliť a nechať niekoľko minút postáť, aby soľ horkosť vytiahla. Na povrch začnú prenikať kvapôčky tekutiny, ktoré treba osušiť papierovou utierkou. Zároveň sa špongiovitá dužina zbaví prebytočnej vody. Aj keď niektoré novo vyšľachtené druhy údajne túto procedúru nevyžadujú.

Pochúťka pre mozog

Baklažány sa vďaka mäsitej a pružnej dužine používajú ako náhrada za mäso vo vegetariánskych variáciách jedál ako hamurger či lazane a výborne sa hodia na plnenie a zapekanie. Sú takmer bez tukov a cukrov, čo znamená nízky obsah kalórií. Preto sú vhodné pre ľudí, ktorí si strážia líniu alebo držia diétu.

Baklažány okrem toho obsahujú unikátny antioxidant nasunín, ktorý chráni bunky mozgu pred voľnými radikálmi, znižuje riziko zhubných rakovinotvorných ochorení a priaznivo vplýva aj na srdcovo-cievny systém. Nachádza sa v koži baklažánu a má protektívnu funkciu aj pre samotný plod – ochraňuje ho pred slnkom. Navyše je zdrojom prenikavej fialovej farby kože. Keďže je táto látka unikátna, vedci sa ju snažia implantovať aj do bežnejších druhov zeleniny, napríklad do paradajok, ktoré „prefarbili“ na fialovo.
Baklažány sú napokon bohaté aj na vlákninu, draslík, železo či vitamíny skupiny B.

Kontroverzná zelenina

Napriek obsahu vitamínov a minerálov či ďalším spomínaným priaznivým vplyvom na zdravie človeka patria baklažány ku kontroverzným druhom zeleniny z čeľade ľuľkovitých pre obsah toxických alkaloidov, napríklad solanínu. Podobne sú na tom zemiaky, paradajky, paprika a tabak.

Alkaloidy sú jedovaté už v malých dávkach, môžu spôsobiť ochromenie nervovej sústavy a ovplyvniť činnosť tráviaceho systému a celkový metabolizmus. Prvým príznakom môže byť hnačka alebo vracanie, horúčka, prípadne zmeny na pokožke. Preto sa neodporúča konzumovať baklažány v surovom stave, pri zemiakoch zase platí výstraha na klíčiace výhonky či zazelenanie. Pre všetky plody platí, že by mali byť poriadne dozreté, najlepšie v našich končinách v ich prirodzenom vegetačnom období a pri dostatku slnka.

Pre zdravého dospelého človeka by konzumácia plodov s obsahom alkaloidov (v angličtine označovaných ako nightshades) v bežnom množstve nemala byť nebezpečná, hoci sa objavujú aj názory, že postupne „otravuje“ organizmus a vedie k odbúravaniu vápnika z kostí. Vážne problémy však môžu alkaloidy spôsobiť ľuďom precitliveným alebo alergickým na tieto látky.

Zapekaný baklažán

  • 2 stredne veľké baklažány
  • 2 väčšie paradajky
  • 2 mozzarelly
  • plechovka drvených paradajok
  • parmezán na posypanie
  • čerstvá bazalka
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • kryštálový cukor
  • soľ, korenie


1. Tento recept môžete urobiť dvojako. Buď všetko zapečiete spolu ako lazane, alebo pred zapekaním vytvoríte „vežičky“ z baklažánu, paradajok a mozzarelly, ktoré naservírujete na paradajkovej omáčke. Tento spôsob vyzerá krajšie na tanieri, pri verzii „lasagne“ sa vám zase všetko krásne spojí a prepečie.
2. Baklažány umyte, nakrájajte ich na kolieska hrubé pol centimetra a rozložte na plech alebo na tácku. Kolieska poriadne posoľte a nechajte postáť 30 minút, aby soľ vytiahla horkosť. Zatiaľ si pripravte paradajkovú omáčku.
3. Na olivovom oleji osmažte nadrobno nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak. Pridajte drvené paradajky z plechovky, lyžicu cukru, soľ a korenie podľa chuti. Omáčku nechajte za občasného miešania bublať na miernom plameni, kým sa nebudete musieť venovať baklažánom. Na záver pridajte do omáčky niekoľko lístkov čerstvej nasekanej bazalky, stiahnite z plameňa a udržujte v teple.
4. Z baklažánov pozbierajte papierovou utierkou kvapky tekutiny a nasucho ich opečte na grile alebo grilovacej panvici. Preložte ich naspäť na plech alebo tácku a pokvapkajte ich olivovým olejom. Mozzarellu i čerstvé paradajky nakrájajte na kolieska hrubé asi pol centimetra a nastrúhajte parmezán (asi 4 až 5 lyžíc).
5. Ak chcete servírovať baklažánové „vežičky“ naukladajte na seba grilovaný baklažán, plátok čerstvej paradajky a mozzarelly v troch alebo v štyroch vrstvách. Presuňte ich do zapekacej misky a v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia zapekajte 20 až 25 minúť, kým syr na povrchu nezačne chytať zlatistú farbu. Hotovú vežičku naservírujte na paradajkovej omáčke a ozdobte čerstvou bazalkou.
6. Ak chcete vyskúšať baklažány à la lazane, potrite dno zapekacej misky paradajkovou omáčkou a rozložte na ňu plátky grilovaného baklažánu, mierne osoľte a okoreňte. Pokračujte vrstvou mozzarelly a opäť vrstvou paradajkovej omáčky. Ak vám zostali čerstvé paradajky, môžete z nich urobiť ďalšiu vrstvu. V poslednej vrstve vynechajte mozzarellu a povrch bohato posypte strúhaným parmezánom. Zapekajte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia 25 minút. Servírujte ako lazane ozdobené čerstvou bazalkou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  2. Od mája sa mení definícia kilogramu
  3. Tipy od sprievodkyne: Ako si užiť dovolenku na nádhernej Ischii?
  4. Arca Brokerage House mala úspešný rok 2018
  5. 5 funkcií ČSOB SmartBankingu, ktoré vám ušetria čas
  6. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  7. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  8. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  9. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  10. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  1. 5 funkcií ČSOB SmartBankingu, ktoré vám ušetria čas
  2. Arca Brokerage House mala úspešný rok 2018
  3. Tipy od sprievodkyne: Ako si užiť dovolenku na nádhernej Ischii?
  4. Enviro deň v Košiciach prinesie zábavu aj osvetu
  5. Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si šiestykrát odnáša Martinus
  6. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  7. Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  8. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  9. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  10. Recenze autokamery Mio MiVue J60 WIFI - youtuber Bazim hodnotí!
  1. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 25 259
  2. Od mája sa mení definícia kilogramu 8 490
  3. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 6 833
  4. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 6 588
  5. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 5 204
  6. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 5 202
  7. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 947
  8. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 616
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 105
  10. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou 2 031

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

Milión dôchodcov na Slovensku: Bojujú o dôstojný život, dokedy sa dá

Vyše 7500 ľudí čaká na miesto v domove pre seniorov.

Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Okrem vychádzok k lekárovi ich naozaj nič nečaká?

Až po päťdesiatke si človek uvedomuje, že staroba je tŕnistý pojem.

Šéfredaktorka SME Beata Balogová.
Dobré ráno

Dobré ráno: Mafia, exsiskára a policajti sa spojili, aby sledovali novinárov

Sledovanie novinárov hovorí o rozpade právneho štátu.

Podcast Dobré Ráno
Režisér John Stevenson.

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Moravské hrady a zámky: Päť tipov na víkendový výlet

Ktorú z pamiatok si obľúbili filmári a ktorá je najvoňavejšia?

Valtice

V mozgu sme preň vytvorili cestu, musíme ju rozbiť: Ako sa zbaviť zlozvyku?

Zbaviť sa zlozvyku trvá násobne dlhšie ako ho nadobudnúť.