SME
Pondelok, 22. apríl , 2019

Čo iný kraj – to iná polievka

Španielke gazpacho či taliansku minestrone už poznáte. Čo tak opustiť rodný kraj a zájsť na polievku i trošku ďalej...

(Zdroj: Isifa)

USA - Syrová polievka s kukuricou
Suroviny na 4 porcie

  • olivový olej
  • 1 cibuľa
  • 1 veľká konzerva sladkej kukurice
  • 250 ml smotany
  • 250 ml mlieka
  • 50 g mrazenej alebo sterilizovanej zeleninovej zmesi (mrkva, hrášok, fazuľové struky)
  • 1 malá konzerva šampiňónov
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 250 g syra čedar
  • soľ, čerstvo namleté čierne korenie

Na rozohriatom oleji opražte nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridajte kukuricu i so šťavou, rozmrazenú zeleninu, dobre odkvapkané a rozkrájané šampiňóny, zemiaky pokrájané na malé kocky, zalejte asi 200 ml vody, mlieko a priveďte k varu. Stiahnite plameň a pomaly varte asi 45 minút. V polovici varenia vlejte smotanu. Nakoniec pridajte nastrúhaný čedar, soľ a korenie podľa chuti a krátko prevarte. Servírujte dozdobené nastrúhaným parmezánom alebo čedarom a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: Na túto polievku sa hodí konzerva sladkej kukurice označená „cream style“. Keďže u nás takú pravdepodobne nezoženiete, môžete si konzervovanú kukuricu predvariť domäkka spolu s trochou masla, smotany a kukuričným škrobom, alebo ju jednoducho krátko rozmixujte.


Južná Afrika - Jahňací vývar s fazuľou
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 2 veľké cibule
  • 2 veľké mrkvy
  • 800 g zemiakov
  • 800 g jahňacieho stehna alebo pleca
  • 400 g predmočenej bielej alebo strakatej fazule
  • 250 g prerastenej slaniny
  • olej
  • soľ
  • korenie podľa chuti

Fazuľa musí byť predmočená cez noc. Na panvici osmažte na plátky alebo na kocky pokrájanú slaninu. Polovicu slaniny odoberte keď je ešte biela, druhú polovicu nechajte opiecť poriadne dochrumkava na záverečné zdobenie. V hrnci rozohrejte olej a opečte na ňom mäso, zalejte ho 2 litrami vriacej vody a pridajte fazuľu. Priveďte k varu, stiahnite plameň a duste1-2 hodiny, kým nie sú mäso i fazuľa mäkké. Medzitým očistite a pokrájajte na malé kocky zemiaky, mrkvu a cibuľu. Zeleninu pridajte do polievky spolu s mäkkou slaninou a uvarte. Medzitým oberte mäso, vložte ho naspäť do polievky, odoberte asi štvrtinu polievky bokom a rozmixujte ju dohladka. Vymixovanú ju vráťte späť do polievky, premiešajte a dochuťte soľou a korením. Servírujte s opečenou slaninou na povrchu.

Tip: Je iba na vás, po akom korení siahnete, aby polievka nebola iba fádna zmes mäsa a zeleniny. Rozmixovaná časť polievky slúži na zahustenie, keďže polievka nie je zahusťovaná zásmažkou ani zátrepkou.


Anglicko - Grófska hubová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 30 g masla
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 500 g húb
  • 1,2 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • čerstvé bylinky (oregano, tymian...)
  • soľ, mleté čierne korenie

Navyše:

  • sladká alebo kyslá smotana
  • toasty, sucháre alebo knäckebroty

Rozpustite maslo v hrnci a opražte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte pokrájané huby, opečte ich a zalejte vývarom. Priveďte k varu, pridajte víno, nasekané bylinky podľa chuti, soľ a korenie. Varte, kým huby nezmäknú. Po odstavení alebo pri servírovaní môžete polievku zlepšiť sladkou alebo kyslou smotanou. Servírujte so suchármi alebo krutónmi.

Tip: Polievka má tri obmeny. Taká ako je, s celými hubami, krémová - rozmixovaná dohladka alebo pol na pol, podľa chuti a nálady.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 18 941
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 12 555
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 044
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 644
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 873
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 430
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 393
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 655
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 471
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 079

Hlavné správy zo Sme.sk

Hriešnica, prekliata dcéra či bohyňa. Kto bola Morena

Jarný zvyk odráža krvavé pohanské rituály.

Letiaca zapálená figurína Moreny.

Ukrajinci išli do rizika. Do čela krajiny si vybrali novú tvár

Volodymyr Zelenskyj bude novým ukrajinským prezidentom.

Volodymyr Zelenskyj po zverejnení exit pollov.

Pri Poslednej večeri urobil Leonardo da Vinci fatálnu chybu

O omyle, ktorého sa dopustil maliar, sa hovorí málo.

Slovenský hokejista Richard Pánik v drese Arizony Coyotes.

Neprehliadnite tiež

Zuby budúcnosti: Ako pomôžu moderné technológie v starostlivosti o chrup?

Ústna hygiena sa vďaka moderným technológiám mení a zjednodušuje.

Naučte sa vyberať správny mejkap, raz a navždy

Záleží na tom, aké produkty si nanášame na tvár.

Selma Blair

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.