USA - Syrová polievka s kukuricou
Suroviny na 4 porcie
- olivový olej
- 1 cibuľa
- 1 veľká konzerva sladkej kukurice
- 250 ml smotany
- 250 ml mlieka
- 50 g mrazenej alebo sterilizovanej zeleninovej zmesi (mrkva, hrášok, fazuľové struky)
- 1 malá konzerva šampiňónov
- 2 stredne veľké zemiaky
- 250 g syra čedar
- soľ, čerstvo namleté čierne korenie

Na rozohriatom oleji opražte nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridajte kukuricu i so šťavou, rozmrazenú zeleninu, dobre odkvapkané a rozkrájané šampiňóny, zemiaky pokrájané na malé kocky, zalejte asi 200 ml vody, mlieko a priveďte k varu. Stiahnite plameň a pomaly varte asi 45 minút. V polovici varenia vlejte smotanu. Nakoniec pridajte nastrúhaný čedar, soľ a korenie podľa chuti a krátko prevarte. Servírujte dozdobené nastrúhaným parmezánom alebo čedarom a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tip: Na túto polievku sa hodí konzerva sladkej kukurice označená „cream style“. Keďže u nás takú pravdepodobne nezoženiete, môžete si konzervovanú kukuricu predvariť domäkka spolu s trochou masla, smotany a kukuričným škrobom, alebo ju jednoducho krátko rozmixujte.
Južná Afrika - Jahňací vývar s fazuľou
Suroviny na 4 – 6 porcií
- 2 veľké cibule
- 2 veľké mrkvy
- 800 g zemiakov
- 800 g jahňacieho stehna alebo pleca
- 400 g predmočenej bielej alebo strakatej fazule
- 250 g prerastenej slaniny
- olej
- soľ
- korenie podľa chuti

Fazuľa musí byť predmočená cez noc. Na panvici osmažte na plátky alebo na kocky pokrájanú slaninu. Polovicu slaniny odoberte keď je ešte biela, druhú polovicu nechajte opiecť poriadne dochrumkava na záverečné zdobenie. V hrnci rozohrejte olej a opečte na ňom mäso, zalejte ho 2 litrami vriacej vody a pridajte fazuľu. Priveďte k varu, stiahnite plameň a duste1-2 hodiny, kým nie sú mäso i fazuľa mäkké. Medzitým očistite a pokrájajte na malé kocky zemiaky, mrkvu a cibuľu. Zeleninu pridajte do polievky spolu s mäkkou slaninou a uvarte. Medzitým oberte mäso, vložte ho naspäť do polievky, odoberte asi štvrtinu polievky bokom a rozmixujte ju dohladka. Vymixovanú ju vráťte späť do polievky, premiešajte a dochuťte soľou a korením. Servírujte s opečenou slaninou na povrchu.
Tip: Je iba na vás, po akom korení siahnete, aby polievka nebola iba fádna zmes mäsa a zeleniny. Rozmixovaná časť polievky slúži na zahustenie, keďže polievka nie je zahusťovaná zásmažkou ani zátrepkou.
Anglicko - Grófska hubová polievka
Suroviny na 4 porcie
- 30 g masla
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 500 g húb
- 1,2 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 150 ml suchého bieleho vína
- čerstvé bylinky (oregano, tymian...)
- soľ, mleté čierne korenie

Navyše:
- sladká alebo kyslá smotana
- toasty, sucháre alebo knäckebroty
Rozpustite maslo v hrnci a opražte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte pokrájané huby, opečte ich a zalejte vývarom. Priveďte k varu, pridajte víno, nasekané bylinky podľa chuti, soľ a korenie. Varte, kým huby nezmäknú. Po odstavení alebo pri servírovaní môžete polievku zlepšiť sladkou alebo kyslou smotanou. Servírujte so suchármi alebo krutónmi.
Tip: Polievka má tri obmeny. Taká ako je, s celými hubami, krémová - rozmixovaná dohladka alebo pol na pol, podľa chuti a nálady.