Čo iný kraj – to iná polievka

Španielke gazpacho či taliansku minestrone už poznáte. Čo tak opustiť rodný kraj a zájsť na polievku i trošku ďalej...

(Zdroj: Isifa)

USA - Syrová polievka s kukuricou
Suroviny na 4 porcie

  • olivový olej
  • 1 cibuľa
  • 1 veľká konzerva sladkej kukurice
  • 250 ml smotany
  • 250 ml mlieka
  • 50 g mrazenej alebo sterilizovanej zeleninovej zmesi (mrkva, hrášok, fazuľové struky)
  • 1 malá konzerva šampiňónov
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 250 g syra čedar
  • soľ, čerstvo namleté čierne korenie

Na rozohriatom oleji opražte nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridajte kukuricu i so šťavou, rozmrazenú zeleninu, dobre odkvapkané a rozkrájané šampiňóny, zemiaky pokrájané na malé kocky, zalejte asi 200 ml vody, mlieko a priveďte k varu. Stiahnite plameň a pomaly varte asi 45 minút. V polovici varenia vlejte smotanu. Nakoniec pridajte nastrúhaný čedar, soľ a korenie podľa chuti a krátko prevarte. Servírujte dozdobené nastrúhaným parmezánom alebo čedarom a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: Na túto polievku sa hodí konzerva sladkej kukurice označená „cream style“. Keďže u nás takú pravdepodobne nezoženiete, môžete si konzervovanú kukuricu predvariť domäkka spolu s trochou masla, smotany a kukuričným škrobom, alebo ju jednoducho krátko rozmixujte.


Južná Afrika - Jahňací vývar s fazuľou
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 2 veľké cibule
  • 2 veľké mrkvy
  • 800 g zemiakov
  • 800 g jahňacieho stehna alebo pleca
  • 400 g predmočenej bielej alebo strakatej fazule
  • 250 g prerastenej slaniny
  • olej
  • soľ
  • korenie podľa chuti

Fazuľa musí byť predmočená cez noc. Na panvici osmažte na plátky alebo na kocky pokrájanú slaninu. Polovicu slaniny odoberte keď je ešte biela, druhú polovicu nechajte opiecť poriadne dochrumkava na záverečné zdobenie. V hrnci rozohrejte olej a opečte na ňom mäso, zalejte ho 2 litrami vriacej vody a pridajte fazuľu. Priveďte k varu, stiahnite plameň a duste1-2 hodiny, kým nie sú mäso i fazuľa mäkké. Medzitým očistite a pokrájajte na malé kocky zemiaky, mrkvu a cibuľu. Zeleninu pridajte do polievky spolu s mäkkou slaninou a uvarte. Medzitým oberte mäso, vložte ho naspäť do polievky, odoberte asi štvrtinu polievky bokom a rozmixujte ju dohladka. Vymixovanú ju vráťte späť do polievky, premiešajte a dochuťte soľou a korením. Servírujte s opečenou slaninou na povrchu.

Tip: Je iba na vás, po akom korení siahnete, aby polievka nebola iba fádna zmes mäsa a zeleniny. Rozmixovaná časť polievky slúži na zahustenie, keďže polievka nie je zahusťovaná zásmažkou ani zátrepkou.


Anglicko - Grófska hubová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 30 g masla
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 500 g húb
  • 1,2 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • čerstvé bylinky (oregano, tymian...)
  • soľ, mleté čierne korenie

Navyše:

  • sladká alebo kyslá smotana
  • toasty, sucháre alebo knäckebroty

Rozpustite maslo v hrnci a opražte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte pokrájané huby, opečte ich a zalejte vývarom. Priveďte k varu, pridajte víno, nasekané bylinky podľa chuti, soľ a korenie. Varte, kým huby nezmäknú. Po odstavení alebo pri servírovaní môžete polievku zlepšiť sladkou alebo kyslou smotanou. Servírujte so suchármi alebo krutónmi.

Tip: Polievka má tri obmeny. Taká ako je, s celými hubami, krémová - rozmixovaná dohladka alebo pol na pol, podľa chuti a nálady.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Týchto 5 adrenalínových zážitkov na dovolenke radšej neskúšajte
  2. Kŕčové žily: Nepekné a nebezpečné
  3. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa
  4. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  5. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  6. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  7. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  8. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  9. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  10. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  1. Týchto 5 adrenalínových zážitkov na dovolenke radšej neskúšajte
  2. Posledná šanca na Nobelovu cenu
  3. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa
  4. Mladí futbalisti získali takmer 50 tisíc eur
  5. OMV modernizuje čerpacie stanice. Prioritou je pohodlie zákazník
  6. Aj zmrzlina podlieha trendom, mali ste už špenátovú?
  7. Prémiovosť slovenského trhu rastie, dovozová Metaxa je na čele
  8. Neseďte doma, cestujte z Košíc do sveta
  9. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  10. Kŕčové žily: Nepekné a nebezpečné
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 11 348
  2. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 4 560
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka 3 933
  4. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 639
  5. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 346
  6. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 147
  7. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 2 977
  8. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 2 876
  9. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 2 871
  10. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu? 1 976

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Koľko miliónov bude stáť? Mladý Slovák má potenciál skončiť v Barcelone

Na ME do 21 rokov zo slovenských futbalistov najviac zaujal Stanislav Lobotka.

SVET

Odpoveď Ficovi: Nie ste v tom sami, Nemci podrazili aj Čechov

Dúfame, že UEFA konečne prijme nové pravidlá.

Neprehliadnite tiež

Porodila doma na gauči: Verila som, že telo nepôjde samo proti sebe

Matka opisuje detailný priebeh domáceho pôrodu svojej dcéry.

Vzťahová poradňa: Som tehotná, ale môj partner má pochybnosti

Klinická psychologička poradí pri pocitoch samoty v tehotenstve aj ako sa zachovať pri mizogýnovi v rodine.

Margaret Hamiltonová: žena, ktorá pomohla mužom pristáť na Mesiaci

Vyznala sa v programovaní a vymyslela termín softvérové inžinierstvo. Aj vďaka nej USA vo vesmírnych pretekoch dobehli Sovietsky zväz.

Láka vás vegánstvo? Na týchto sedem vecí by ste mali myslieť

Aj strava založená len na rastlinnom pôvode môže byť pre ľudský organizmus nutrične plnohodnotná. Stačí dodržiavať niekoľko pravidiel.