SME

Čo iný kraj – to iná polievka

Španielke gazpacho či taliansku minestrone už poznáte. Čo tak opustiť rodný kraj a zájsť na polievku i trošku ďalej...

(Zdroj: Isifa)

USA - Syrová polievka s kukuricou
Suroviny na 4 porcie

  • olivový olej
  • 1 cibuľa
  • 1 veľká konzerva sladkej kukurice
  • 250 ml smotany
  • 250 ml mlieka
  • 50 g mrazenej alebo sterilizovanej zeleninovej zmesi (mrkva, hrášok, fazuľové struky)
  • 1 malá konzerva šampiňónov
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 250 g syra čedar
  • soľ, čerstvo namleté čierne korenie

Na rozohriatom oleji opražte nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridajte kukuricu i so šťavou, rozmrazenú zeleninu, dobre odkvapkané a rozkrájané šampiňóny, zemiaky pokrájané na malé kocky, zalejte asi 200 ml vody, mlieko a priveďte k varu. Stiahnite plameň a pomaly varte asi 45 minút. V polovici varenia vlejte smotanu. Nakoniec pridajte nastrúhaný čedar, soľ a korenie podľa chuti a krátko prevarte. Servírujte dozdobené nastrúhaným parmezánom alebo čedarom a nasekanou petržlenovou vňaťou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Na túto polievku sa hodí konzerva sladkej kukurice označená „cream style“. Keďže u nás takú pravdepodobne nezoženiete, môžete si konzervovanú kukuricu predvariť domäkka spolu s trochou masla, smotany a kukuričným škrobom, alebo ju jednoducho krátko rozmixujte.


Južná Afrika - Jahňací vývar s fazuľou
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 2 veľké cibule
  • 2 veľké mrkvy
  • 800 g zemiakov
  • 800 g jahňacieho stehna alebo pleca
  • 400 g predmočenej bielej alebo strakatej fazule
  • 250 g prerastenej slaniny
  • olej
  • soľ
  • korenie podľa chuti

Fazuľa musí byť predmočená cez noc. Na panvici osmažte na plátky alebo na kocky pokrájanú slaninu. Polovicu slaniny odoberte keď je ešte biela, druhú polovicu nechajte opiecť poriadne dochrumkava na záverečné zdobenie. V hrnci rozohrejte olej a opečte na ňom mäso, zalejte ho 2 litrami vriacej vody a pridajte fazuľu. Priveďte k varu, stiahnite plameň a duste1-2 hodiny, kým nie sú mäso i fazuľa mäkké. Medzitým očistite a pokrájajte na malé kocky zemiaky, mrkvu a cibuľu. Zeleninu pridajte do polievky spolu s mäkkou slaninou a uvarte. Medzitým oberte mäso, vložte ho naspäť do polievky, odoberte asi štvrtinu polievky bokom a rozmixujte ju dohladka. Vymixovanú ju vráťte späť do polievky, premiešajte a dochuťte soľou a korením. Servírujte s opečenou slaninou na povrchu.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Je iba na vás, po akom korení siahnete, aby polievka nebola iba fádna zmes mäsa a zeleniny. Rozmixovaná časť polievky slúži na zahustenie, keďže polievka nie je zahusťovaná zásmažkou ani zátrepkou.


Anglicko - Grófska hubová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 30 g masla
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 500 g húb
  • 1,2 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • čerstvé bylinky (oregano, tymian...)
  • soľ, mleté čierne korenie

Navyše:

  • sladká alebo kyslá smotana
  • toasty, sucháre alebo knäckebroty

Rozpustite maslo v hrnci a opražte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte pokrájané huby, opečte ich a zalejte vývarom. Priveďte k varu, pridajte víno, nasekané bylinky podľa chuti, soľ a korenie. Varte, kým huby nezmäknú. Po odstavení alebo pri servírovaní môžete polievku zlepšiť sladkou alebo kyslou smotanou. Servírujte so suchármi alebo krutónmi.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Polievka má tri obmeny. Taká ako je, s celými hubami, krémová - rozmixovaná dohladka alebo pol na pol, podľa chuti a nálady.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  2. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  3. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  4. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  5. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 338
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 10 252
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 230
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 304
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 387
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 940
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 143
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 034
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


4

Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


30
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 476
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 080
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 66 801
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 210
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 544
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 685
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 241
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 777
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu