SME
Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Zoznámte sa s polievkami zo sveta

Radi experimentujete? Preneste sa s našime svetovými polievkami niekam veľmi ďaleko a pripravte si polievku o akej ste možno ešte ani nepočuli...

(Zdroj: Isifa)

Ekvádor - Polievka Fanesca
Suroviny na 8 porcií

  • 1 filé z tresky
  • 2 l mlieka
  • 450 g tekvice veľkoplodej
  • 450 g tekvice maslovej
  • 220 g sterilizovaných zelených fazuľových strukov
  • 220 g konzervovaného hrášku
  • 220 g konzervovanej kukurice
  • 250 g zemiakov
  • 1 cibuľa (alebo 2-3 jarné cibuľky)
  • palmový alebo arašidový olej
  • 1 ČL rímskej rasce
  • 100 g ryže
  • 120 ml šľahačkovej smotany
  • soľ, čerstvo namleté čierne korenie

Navyše:

  • vajíčka uvarené natvrdo
  • čili papričky
  • petržlenová alebo koriandrová vňať

Deň vopred namočte rybu do 500 ml mlieka. Na druhý deň mlieko vylejte a rybu odložte na tanierik. Tekvice ošúpte, rozkrájajte na kocky a uvarte vo vode domäkka. Po zliatí ich rozmixujte na kašu. Rozohrejte v hrnci trochu oleja a osmažte na ňom pokrájanú cibuľu, pridajte sterilizovanú zeleninu, na malé kocky pokrájané zemiaky, rybu a mlieko. Varte približne 15 minút, potom pridajte tekvicovú kašu, rascu, ryžu, soľ a korenie. Nakoniec prilejte smotanu a dôkladne prevarte. Nie je na škodu, ak sa zemiaky a ryža rozvaria do mäkka a ryba sa rozpadne na kúsky. Hotovú polievku servírujte s vareným vajíčkom, nasekanými čili papričkami a zelenou vňaťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: V pôvodnom recepte sa na prípravu polievky používa vykostená sušená, solená treska. Aby bola polievka ešte pestrejšia, pridávajú sa do nej navyše kapustné listy, bôby, arašidy alebo arašidové maslo. K polievke patria i plnené šatôčky zvané empanadas.


Pakistan - Polievka Dal chawal
Suroviny na 4 porcie

  • 200 červenej šošovice
  • 30 ml slnečnicového oleja
  • 1/2 ČL rímskej rasce
  • 1/2 ČL horčicových semienok
  • 1 zelená čili paprička
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cm nastrúhaného koreňa zázvoru
  • 2 paradajky
  • 1/2 ČL mletého koriandra
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 250 ml basmati ryže
  • soľ

Navyše:

  • 2 cibule (nastrúhané na kolieska a vysmažené dozlatista)
  • Nasekaná čerstvá vňať koriandra

Šošovicu preberte, umyte a namočte ju na 30 minút do studenej vody. Potom ju zlejte, preložte do hrnca, zalejte 800 ml vody a priveďte k varu. Po zovretí stiahnite plameň a pomaly varte 35-45 minút. Na panvici rozohrejte olej, pridajte naň rascu a horčicové semienka, čili papričku a po minúte pridajte nasekanú cibuľu, cesnak a nastrúhaný zázvor. Oprážajte asi 2-3 minúty, pridajte na malé kocky pokrájané paradajky, koriander, kurkumu a nakoniec všetko vmiešajte do šošovice. Krátko povarte, dochuťte soľou a odstavte. Kým dovárate polievku, v druhom hrnci uvarte do mäkka ryžu. Servírujte polievku s trochou ryže na vrchu, dozdobenú osmaženou cibuľou a koriandrovou vňatou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Polievka sa v Pakistane servíruje ešte navyše s kyslými uhorkami alebo nakladanou zeleninou - Pickles.


Portugalsko - Polievka Caldo verde
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčšia cibuľa
  • 200 g choriza
  • 700 g zemiakov
  • 1,5 l vody alebo vývaru
  • niekoľko listov kučeravého kelu
  • olivový olej

Rozohrejte trošku oleja a opražte na ňom pokrájanú cibuľu. Pridajte na kocky pokrájané zemiaky, zalejte vodou a varte asi 10 minút. Nič sa nestane, ak ich prevaríte do mäkka. Medzitým sparte vo vode kučeravý kel, po vybratí ho môžete rozkrájať a stopku vyhodiť. Na panvici zahrejte trochu oleja a opražte na ňom na kolieska pokrájané chorizo. Polovicu klobás vložte do polievky ku zemiakom, pridajte i kúsky kelu a varte, kým sa zemiaky nezačnú rozpadať a kel nezmäkne. Pred servírovaním povrch pokvapkajte olivovým olejom a povrch dozdobte pár kolieskami odloženej klobásy.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Hotová polievka sa zvykne popučiť mačkadlom na zemiaky, aby sa čím viac rozpadli spolu s kelom. Portugalci polievku zajedajú kukuričným chlebom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  2. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  3. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  4. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  1. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  2. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  3. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  4. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  5. Legislative intention - recodification of the corporate law
  6. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  7. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  8. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  9. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  10. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  1. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 162
  2. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 10 775
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 996
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 047
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 6 863
  6. Po Slovensku na motorke 6 800
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 126
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 342
  9. Crème de la crème po slovensky 3 230
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 701
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kajetána Kičuru privádzajú na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.

Kičura zostáva vo väzbe, bráni sa slabo.


14 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Kajetán Kičura je vo väzbe od apríla.


a 2 ďalší 6 h

Neprehliadnite tiež

Pistáciové keksíky

Sú zelené, zdravé a chutné.


18. jún
Mária Vargová a Andrej Poracký

Násilné deti sú neraz samy obeťami.


18. jún

Sezóna jahôd je jedna z najchutnejších. Tu je niekoľko inšpirácií na víkendové pečenie.


17. jún
Čo sa deje s dieťaťom, keď má záchvat hnevu?

Intenzitu ovplyvňuje aj slovná zásoba.


17. jún