Zoznámte sa s polievkami zo sveta

Radi experimentujete? Preneste sa s našime svetovými polievkami niekam veľmi ďaleko a pripravte si polievku o akej ste možno ešte ani nepočuli...

(Zdroj: Isifa)

Ekvádor - Polievka Fanesca
Suroviny na 8 porcií

  • 1 filé z tresky
  • 2 l mlieka
  • 450 g tekvice veľkoplodej
  • 450 g tekvice maslovej
  • 220 g sterilizovaných zelených fazuľových strukov
  • 220 g konzervovaného hrášku
  • 220 g konzervovanej kukurice
  • 250 g zemiakov
  • 1 cibuľa (alebo 2-3 jarné cibuľky)
  • palmový alebo arašidový olej
  • 1 ČL rímskej rasce
  • 100 g ryže
  • 120 ml šľahačkovej smotany
  • soľ, čerstvo namleté čierne korenie

Navyše:

  • vajíčka uvarené natvrdo
  • čili papričky
  • petržlenová alebo koriandrová vňať

Deň vopred namočte rybu do 500 ml mlieka. Na druhý deň mlieko vylejte a rybu odložte na tanierik. Tekvice ošúpte, rozkrájajte na kocky a uvarte vo vode domäkka. Po zliatí ich rozmixujte na kašu. Rozohrejte v hrnci trochu oleja a osmažte na ňom pokrájanú cibuľu, pridajte sterilizovanú zeleninu, na malé kocky pokrájané zemiaky, rybu a mlieko. Varte približne 15 minút, potom pridajte tekvicovú kašu, rascu, ryžu, soľ a korenie. Nakoniec prilejte smotanu a dôkladne prevarte. Nie je na škodu, ak sa zemiaky a ryža rozvaria do mäkka a ryba sa rozpadne na kúsky. Hotovú polievku servírujte s vareným vajíčkom, nasekanými čili papričkami a zelenou vňaťou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: V pôvodnom recepte sa na prípravu polievky používa vykostená sušená, solená treska. Aby bola polievka ešte pestrejšia, pridávajú sa do nej navyše kapustné listy, bôby, arašidy alebo arašidové maslo. K polievke patria i plnené šatôčky zvané empanadas.


Pakistan - Polievka Dal chawal
Suroviny na 4 porcie

  • 200 červenej šošovice
  • 30 ml slnečnicového oleja
  • 1/2 ČL rímskej rasce
  • 1/2 ČL horčicových semienok
  • 1 zelená čili paprička
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cm nastrúhaného koreňa zázvoru
  • 2 paradajky
  • 1/2 ČL mletého koriandra
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 250 ml basmati ryže
  • soľ

Navyše:

  • 2 cibule (nastrúhané na kolieska a vysmažené dozlatista)
  • Nasekaná čerstvá vňať koriandra

Šošovicu preberte, umyte a namočte ju na 30 minút do studenej vody. Potom ju zlejte, preložte do hrnca, zalejte 800 ml vody a priveďte k varu. Po zovretí stiahnite plameň a pomaly varte 35-45 minút. Na panvici rozohrejte olej, pridajte naň rascu a horčicové semienka, čili papričku a po minúte pridajte nasekanú cibuľu, cesnak a nastrúhaný zázvor. Oprážajte asi 2-3 minúty, pridajte na malé kocky pokrájané paradajky, koriander, kurkumu a nakoniec všetko vmiešajte do šošovice. Krátko povarte, dochuťte soľou a odstavte. Kým dovárate polievku, v druhom hrnci uvarte do mäkka ryžu. Servírujte polievku s trochou ryže na vrchu, dozdobenú osmaženou cibuľou a koriandrovou vňatou.

Tip: Polievka sa v Pakistane servíruje ešte navyše s kyslými uhorkami alebo nakladanou zeleninou - Pickles.


Portugalsko - Polievka Caldo verde
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčšia cibuľa
  • 200 g choriza
  • 700 g zemiakov
  • 1,5 l vody alebo vývaru
  • niekoľko listov kučeravého kelu
  • olivový olej

Rozohrejte trošku oleja a opražte na ňom pokrájanú cibuľu. Pridajte na kocky pokrájané zemiaky, zalejte vodou a varte asi 10 minút. Nič sa nestane, ak ich prevaríte do mäkka. Medzitým sparte vo vode kučeravý kel, po vybratí ho môžete rozkrájať a stopku vyhodiť. Na panvici zahrejte trochu oleja a opražte na ňom na kolieska pokrájané chorizo. Polovicu klobás vložte do polievky ku zemiakom, pridajte i kúsky kelu a varte, kým sa zemiaky nezačnú rozpadať a kel nezmäkne. Pred servírovaním povrch pokvapkajte olivovým olejom a povrch dozdobte pár kolieskami odloženej klobásy.

Tip: Hotová polievka sa zvykne popučiť mačkadlom na zemiaky, aby sa čím viac rozpadli spolu s kelom. Portugalci polievku zajedajú kukuričným chlebom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  6. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  7. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 27 047
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 9 233
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 211
  4. Kreditná karta – áno alebo nie 7 996
  5. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 709
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 5 281
  7. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 5 266
  8. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 5 218
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 4 611
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 963

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Dlhy by mal štát odpúšťať budúci rok. Náklady vyčísľujú

Šéf SNS Andrej Danko spomína aj ďalší generálny pardon v Sociálnej poisťovni. Komore exekútorov sa to nepáči.

PODCAST DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Liek existoval, aj tak ho takmer nechali umrieť

Príbeh, ktorý opisuje slovenské zdravotníctvo.

ŠPORT

Takto Sagana často neuvidíte. Čudoval sa aj Svorada

Trojnásobný majster sveta získal šiesty národný titul skvelým spôsobom.

ŽENA

Rozkvitnutá krása: Ako udržať rezané kvety čerstvé čo najdlhšie?

Rezané kvety sú krásne, no nie trvácne.

Neprehliadnite tiež

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.

Móda pre tehotné: Ako sa obliecť s bruškom?

V tehotenstve musí byť šatník praktický a komfortný.

Pijete každý večer a vravíte, že nemáte problém? Máte

Funkčný alkoholizmus sa týka aj matiek.