Zoznámte sa s polievkami zo sveta

Radi experimentujete? Preneste sa s našime svetovými polievkami niekam veľmi ďaleko a pripravte si polievku o akej ste možno ešte ani nepočuli...

(Zdroj: Isifa)

Ekvádor - Polievka Fanesca
Suroviny na 8 porcií

  • 1 filé z tresky
  • 2 l mlieka
  • 450 g tekvice veľkoplodej
  • 450 g tekvice maslovej
  • 220 g sterilizovaných zelených fazuľových strukov
  • 220 g konzervovaného hrášku
  • 220 g konzervovanej kukurice
  • 250 g zemiakov
  • 1 cibuľa (alebo 2-3 jarné cibuľky)
  • palmový alebo arašidový olej
  • 1 ČL rímskej rasce
  • 100 g ryže
  • 120 ml šľahačkovej smotany
  • soľ, čerstvo namleté čierne korenie

Navyše:

  • vajíčka uvarené natvrdo
  • čili papričky
  • petržlenová alebo koriandrová vňať

Deň vopred namočte rybu do 500 ml mlieka. Na druhý deň mlieko vylejte a rybu odložte na tanierik. Tekvice ošúpte, rozkrájajte na kocky a uvarte vo vode domäkka. Po zliatí ich rozmixujte na kašu. Rozohrejte v hrnci trochu oleja a osmažte na ňom pokrájanú cibuľu, pridajte sterilizovanú zeleninu, na malé kocky pokrájané zemiaky, rybu a mlieko. Varte približne 15 minút, potom pridajte tekvicovú kašu, rascu, ryžu, soľ a korenie. Nakoniec prilejte smotanu a dôkladne prevarte. Nie je na škodu, ak sa zemiaky a ryža rozvaria do mäkka a ryba sa rozpadne na kúsky. Hotovú polievku servírujte s vareným vajíčkom, nasekanými čili papričkami a zelenou vňaťou.

Tip: V pôvodnom recepte sa na prípravu polievky používa vykostená sušená, solená treska. Aby bola polievka ešte pestrejšia, pridávajú sa do nej navyše kapustné listy, bôby, arašidy alebo arašidové maslo. K polievke patria i plnené šatôčky zvané empanadas.


Pakistan - Polievka Dal chawal
Suroviny na 4 porcie

  • 200 červenej šošovice
  • 30 ml slnečnicového oleja
  • 1/2 ČL rímskej rasce
  • 1/2 ČL horčicových semienok
  • 1 zelená čili paprička
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cm nastrúhaného koreňa zázvoru
  • 2 paradajky
  • 1/2 ČL mletého koriandra
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 250 ml basmati ryže
  • soľ

Navyše:

  • 2 cibule (nastrúhané na kolieska a vysmažené dozlatista)
  • Nasekaná čerstvá vňať koriandra

Šošovicu preberte, umyte a namočte ju na 30 minút do studenej vody. Potom ju zlejte, preložte do hrnca, zalejte 800 ml vody a priveďte k varu. Po zovretí stiahnite plameň a pomaly varte 35-45 minút. Na panvici rozohrejte olej, pridajte naň rascu a horčicové semienka, čili papričku a po minúte pridajte nasekanú cibuľu, cesnak a nastrúhaný zázvor. Oprážajte asi 2-3 minúty, pridajte na malé kocky pokrájané paradajky, koriander, kurkumu a nakoniec všetko vmiešajte do šošovice. Krátko povarte, dochuťte soľou a odstavte. Kým dovárate polievku, v druhom hrnci uvarte do mäkka ryžu. Servírujte polievku s trochou ryže na vrchu, dozdobenú osmaženou cibuľou a koriandrovou vňatou.

Tip: Polievka sa v Pakistane servíruje ešte navyše s kyslými uhorkami alebo nakladanou zeleninou - Pickles.


Portugalsko - Polievka Caldo verde
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčšia cibuľa
  • 200 g choriza
  • 700 g zemiakov
  • 1,5 l vody alebo vývaru
  • niekoľko listov kučeravého kelu
  • olivový olej

Rozohrejte trošku oleja a opražte na ňom pokrájanú cibuľu. Pridajte na kocky pokrájané zemiaky, zalejte vodou a varte asi 10 minút. Nič sa nestane, ak ich prevaríte do mäkka. Medzitým sparte vo vode kučeravý kel, po vybratí ho môžete rozkrájať a stopku vyhodiť. Na panvici zahrejte trochu oleja a opražte na ňom na kolieska pokrájané chorizo. Polovicu klobás vložte do polievky ku zemiakom, pridajte i kúsky kelu a varte, kým sa zemiaky nezačnú rozpadať a kel nezmäkne. Pred servírovaním povrch pokvapkajte olivovým olejom a povrch dozdobte pár kolieskami odloženej klobásy.

Tip: Hotová polievka sa zvykne popučiť mačkadlom na zemiaky, aby sa čím viac rozpadli spolu s kelom. Portugalci polievku zajedajú kukuričným chlebom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 374
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 12 228
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 904
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 464
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 438
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 125
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 548
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 427
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 355
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 101

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Astronautka z NASA: Pocit úžasu s vami ostane aj na Zemi

Ako vyzerá tréning a ako sa astronauti pripravujú na zlyhania.

DOMOV

Najhoršiu zmrzlinu toto leto našli v Ružomberku

Takmer v tretine zistili hygienici nedostatky.

PLUS

Angela Merkelová: Krízová manažérka, ktorá ochránila Nemcov

Má dobré nervy a zvláda krízové situácie.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.