SME

Zoznámte sa s polievkami zo sveta

Radi experimentujete? Preneste sa s našime svetovými polievkami niekam veľmi ďaleko a pripravte si polievku o akej ste možno ešte ani nepočuli...

(Zdroj: Isifa)

Ekvádor - Polievka Fanesca
Suroviny na 8 porcií

  • 1 filé z tresky
  • 2 l mlieka
  • 450 g tekvice veľkoplodej
  • 450 g tekvice maslovej
  • 220 g sterilizovaných zelených fazuľových strukov
  • 220 g konzervovaného hrášku
  • 220 g konzervovanej kukurice
  • 250 g zemiakov
  • 1 cibuľa (alebo 2-3 jarné cibuľky)
  • palmový alebo arašidový olej
  • 1 ČL rímskej rasce
  • 100 g ryže
  • 120 ml šľahačkovej smotany
  • soľ, čerstvo namleté čierne korenie

Navyše:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • vajíčka uvarené natvrdo
  • čili papričky
  • petržlenová alebo koriandrová vňať

Deň vopred namočte rybu do 500 ml mlieka. Na druhý deň mlieko vylejte a rybu odložte na tanierik. Tekvice ošúpte, rozkrájajte na kocky a uvarte vo vode domäkka. Po zliatí ich rozmixujte na kašu. Rozohrejte v hrnci trochu oleja a osmažte na ňom pokrájanú cibuľu, pridajte sterilizovanú zeleninu, na malé kocky pokrájané zemiaky, rybu a mlieko. Varte približne 15 minút, potom pridajte tekvicovú kašu, rascu, ryžu, soľ a korenie. Nakoniec prilejte smotanu a dôkladne prevarte. Nie je na škodu, ak sa zemiaky a ryža rozvaria do mäkka a ryba sa rozpadne na kúsky. Hotovú polievku servírujte s vareným vajíčkom, nasekanými čili papričkami a zelenou vňaťou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: V pôvodnom recepte sa na prípravu polievky používa vykostená sušená, solená treska. Aby bola polievka ešte pestrejšia, pridávajú sa do nej navyše kapustné listy, bôby, arašidy alebo arašidové maslo. K polievke patria i plnené šatôčky zvané empanadas.


Pakistan - Polievka Dal chawal
Suroviny na 4 porcie

  • 200 červenej šošovice
  • 30 ml slnečnicového oleja
  • 1/2 ČL rímskej rasce
  • 1/2 ČL horčicových semienok
  • 1 zelená čili paprička
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cm nastrúhaného koreňa zázvoru
  • 2 paradajky
  • 1/2 ČL mletého koriandra
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 250 ml basmati ryže
  • soľ

Navyše:

  • 2 cibule (nastrúhané na kolieska a vysmažené dozlatista)
  • Nasekaná čerstvá vňať koriandra

Šošovicu preberte, umyte a namočte ju na 30 minút do studenej vody. Potom ju zlejte, preložte do hrnca, zalejte 800 ml vody a priveďte k varu. Po zovretí stiahnite plameň a pomaly varte 35-45 minút. Na panvici rozohrejte olej, pridajte naň rascu a horčicové semienka, čili papričku a po minúte pridajte nasekanú cibuľu, cesnak a nastrúhaný zázvor. Oprážajte asi 2-3 minúty, pridajte na malé kocky pokrájané paradajky, koriander, kurkumu a nakoniec všetko vmiešajte do šošovice. Krátko povarte, dochuťte soľou a odstavte. Kým dovárate polievku, v druhom hrnci uvarte do mäkka ryžu. Servírujte polievku s trochou ryže na vrchu, dozdobenú osmaženou cibuľou a koriandrovou vňatou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Polievka sa v Pakistane servíruje ešte navyše s kyslými uhorkami alebo nakladanou zeleninou - Pickles.


Portugalsko - Polievka Caldo verde
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčšia cibuľa
  • 200 g choriza
  • 700 g zemiakov
  • 1,5 l vody alebo vývaru
  • niekoľko listov kučeravého kelu
  • olivový olej

Rozohrejte trošku oleja a opražte na ňom pokrájanú cibuľu. Pridajte na kocky pokrájané zemiaky, zalejte vodou a varte asi 10 minút. Nič sa nestane, ak ich prevaríte do mäkka. Medzitým sparte vo vode kučeravý kel, po vybratí ho môžete rozkrájať a stopku vyhodiť. Na panvici zahrejte trochu oleja a opražte na ňom na kolieska pokrájané chorizo. Polovicu klobás vložte do polievky ku zemiakom, pridajte i kúsky kelu a varte, kým sa zemiaky nezačnú rozpadať a kel nezmäkne. Pred servírovaním povrch pokvapkajte olivovým olejom a povrch dozdobte pár kolieskami odloženej klobásy.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Hotová polievka sa zvykne popučiť mačkadlom na zemiaky, aby sa čím viac rozpadli spolu s kelom. Portugalci polievku zajedajú kukuričným chlebom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 485
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 595
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 369
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 254
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 577
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 259
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 517
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 494
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu