Ekvádor - Polievka Fanesca
Suroviny na 8 porcií
- 1 filé z tresky
- 2 l mlieka
- 450 g tekvice veľkoplodej
- 450 g tekvice maslovej
- 220 g sterilizovaných zelených fazuľových strukov
- 220 g konzervovaného hrášku
- 220 g konzervovanej kukurice
- 250 g zemiakov
- 1 cibuľa (alebo 2-3 jarné cibuľky)
- palmový alebo arašidový olej
- 1 ČL rímskej rasce
- 100 g ryže
- 120 ml šľahačkovej smotany
- soľ, čerstvo namleté čierne korenie
Navyše:
- vajíčka uvarené natvrdo
- čili papričky
- petržlenová alebo koriandrová vňať

Deň vopred namočte rybu do 500 ml mlieka. Na druhý deň mlieko vylejte a rybu odložte na tanierik. Tekvice ošúpte, rozkrájajte na kocky a uvarte vo vode domäkka. Po zliatí ich rozmixujte na kašu. Rozohrejte v hrnci trochu oleja a osmažte na ňom pokrájanú cibuľu, pridajte sterilizovanú zeleninu, na malé kocky pokrájané zemiaky, rybu a mlieko. Varte približne 15 minút, potom pridajte tekvicovú kašu, rascu, ryžu, soľ a korenie. Nakoniec prilejte smotanu a dôkladne prevarte. Nie je na škodu, ak sa zemiaky a ryža rozvaria do mäkka a ryba sa rozpadne na kúsky. Hotovú polievku servírujte s vareným vajíčkom, nasekanými čili papričkami a zelenou vňaťou.
Tip: V pôvodnom recepte sa na prípravu polievky používa vykostená sušená, solená treska. Aby bola polievka ešte pestrejšia, pridávajú sa do nej navyše kapustné listy, bôby, arašidy alebo arašidové maslo. K polievke patria i plnené šatôčky zvané empanadas.
Pakistan - Polievka Dal chawal
Suroviny na 4 porcie
- 200 červenej šošovice
- 30 ml slnečnicového oleja
- 1/2 ČL rímskej rasce
- 1/2 ČL horčicových semienok
- 1 zelená čili paprička
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cm nastrúhaného koreňa zázvoru
- 2 paradajky
- 1/2 ČL mletého koriandra
- 1/2 ČL kurkumy
- 250 ml basmati ryže
- soľ
Navyše:
- 2 cibule (nastrúhané na kolieska a vysmažené dozlatista)
- Nasekaná čerstvá vňať koriandra

Šošovicu preberte, umyte a namočte ju na 30 minút do studenej vody. Potom ju zlejte, preložte do hrnca, zalejte 800 ml vody a priveďte k varu. Po zovretí stiahnite plameň a pomaly varte 35-45 minút. Na panvici rozohrejte olej, pridajte naň rascu a horčicové semienka, čili papričku a po minúte pridajte nasekanú cibuľu, cesnak a nastrúhaný zázvor. Oprážajte asi 2-3 minúty, pridajte na malé kocky pokrájané paradajky, koriander, kurkumu a nakoniec všetko vmiešajte do šošovice. Krátko povarte, dochuťte soľou a odstavte. Kým dovárate polievku, v druhom hrnci uvarte do mäkka ryžu. Servírujte polievku s trochou ryže na vrchu, dozdobenú osmaženou cibuľou a koriandrovou vňatou.
Tip: Polievka sa v Pakistane servíruje ešte navyše s kyslými uhorkami alebo nakladanou zeleninou - Pickles.
Portugalsko - Polievka Caldo verde
Suroviny na 4 porcie
- 1 väčšia cibuľa
- 200 g choriza
- 700 g zemiakov
- 1,5 l vody alebo vývaru
- niekoľko listov kučeravého kelu
- olivový olej

Rozohrejte trošku oleja a opražte na ňom pokrájanú cibuľu. Pridajte na kocky pokrájané zemiaky, zalejte vodou a varte asi 10 minút. Nič sa nestane, ak ich prevaríte do mäkka. Medzitým sparte vo vode kučeravý kel, po vybratí ho môžete rozkrájať a stopku vyhodiť. Na panvici zahrejte trochu oleja a opražte na ňom na kolieska pokrájané chorizo. Polovicu klobás vložte do polievky ku zemiakom, pridajte i kúsky kelu a varte, kým sa zemiaky nezačnú rozpadať a kel nezmäkne. Pred servírovaním povrch pokvapkajte olivovým olejom a povrch dozdobte pár kolieskami odloženej klobásy.
Tip: Hotová polievka sa zvykne popučiť mačkadlom na zemiaky, aby sa čím viac rozpadli spolu s kelom. Portugalci polievku zajedajú kukuričným chlebom.