SME
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky
"VÍNO NA VÍKEND"

Víno, ktoré vie starnúť

V tomto roku 12. apríla sa uskutoční už 6. festival slovenských vín.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Približne pred dekádou som začal chodiť na degustácie najprv po susedných mestách (Viedeň, Budapešť), potom do Londýna, Paríža a ďalej. Všetky tieto ochutnávky boli založené na rovnakom princípe: ponúknuť čo najkvalitnejší zážitok z vín v najlepších možných podmienkach s účasťou najlepších vinárov a vinárstiev.

V Bratislave, resp. na Slovensku už mala solídnu tradíciu Malokarpatská vínna cesta a tamojšie otvorené pivnice, počas ktorých ste zavítali priamo k vinárom do pivníc. Táto dodnes trvajúca tradícia, resp. akcie majú svoju špecifickú atmosféru a sú, samozrejme, veľmi populárne. Na druhej strane však stále chýbala akcia, ktorá by združovala vinárov z celého Slovenska na jednom mieste v relatívne exkluzívnych priestoroch.

Pinot Noir 2011
Limbavin, Malokarpatská vinohradnícka oblasť, Slovensko
  • Hodnotenie: 3,5 **** (z maximálnych 5)
  • Potenciál: o 3 až 5 rokov bude na vrchole
  • Cenová kategória: 17,50 eur

Tak sa pred šiestimi rokmi zrodila myšlienka zorganizovať vinársku akciu, ktorá je bežná a štandardná v krajinách so serióznejšou vinárskou kultúrou, ale v takej podobe na Slovensku chýbala. Bolo pozvaných dvadsaťpäť najlepších vinárov z celého Slovenska, ktorí pokrývali rozmanitosť slovenského vinárstva. Boli tam „veľkí hráči“, ako Karpatská perla alebo vinárstvo Pavelka a syn, rodinné vinárstva, ako Frigyes Bott alebo Tokaj Macik Winery.

Reprezentoval sa západ z Malých Karpát, ale aj juh, stred, východ a, samozrejme, sladké poklady z Tokajskej oblasti. Zrodil sa Festival slovenských vín. Odvtedy ubehlo dlhých päť rokov, akcia sa rozrastala, postupne bola čoraz populárnejšia a prestížnejšia. Vďaka tejto akcii ľudia objavili také vinárstva, ktoré predtým nepoznali, porovnali malých a veľkých, jednotlivé odrody, štýly, regióny.

Vinári im rozprávajú o pôde, klimatických podmienkach, vinárskych technológiách, tajomstvách, a neposlednom rade o pikoškách. Vytvorí sa interakcia medzi náročnými konzumentmi a tými, ktorí víno vyrábajú. Každého zjednotí láska k vínu, atmosféra je vynikajúca. V tomto roku 12. apríla sa uskutoční už 6. festival slovenských vín.

Vďaka Festivalu som sa dostal aj k vinárstvu Limbavin a k ich Pinotom. Zistil som, že toto rodinné vinárstvo vyrába jedny z najlepších slovenských vín z tejto komplikovanej odrody. Začal som ich vína sledovať, zopár som dal aj do archívu, aby som zistil, či a aký majú potenciál zrenia. A ukázalo sa, že tie vína sa nerozpadnú po dvoch-troch rokoch, ale pekne sa vyvíjajú aj vo fľaši.

Prednedávnom som otvoril ročník 2007, ktorý bol po šiestich rokoch vo vynikajúcej forme. Prezentoval znaky dôstojného starnutia a stabilnú kvalitu. Teraz som sa rozhodol pozrieť nato, ako je to s novšími ročníkmi. Hodnotíme Pinot Noir 2011 od vinárstva Limbavin.

Farba vína veľmi svetlá s pinotovými hnedočervenými tónmi. Vôňa nie veľmi intenzívna, ale prezentuje veľmi silné odrodové charakteristiky, vďaka ktorým by sa víno dalo aj pri slepej degustácii okamžite identifikovať, že ide o Pinot Noir. Lesné jahody, maliny, plus lekvár, a ten typický kovový charakter, ktorý sa sem-tam pri pinotoch objaví.

Chute opäť odzrkadľujú veľmi jednoznačné odrodové charakteristiky. Je to pomerne ľahké vínko, dobre sa konzumuje, ale nie je jednodimenzionálne, ani nie jednotvárne víno. Dominujú ovocia, predovšetkým jahody. Dobrý balans, aj vďaka majstrovsky zvládnuteľným kyselinkám, ktoré prepožičiavajú eleganciu a dávajú vínu „chrbtovú kosť“. V druhej fáze sa kladie dôraz na komplexnosť, hĺbku. V dochuti sa objavia aj zelené bylinky pripomínajúce bobkový list. Toto víno je ďalším dôkazom, že vinárstvo Limbavin už dlhodobo patrí k najlepším výrobcom pinotov na Slovensku.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  8. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 10 274
  2. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 599
  3. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 532
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 441
  5. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 8 154
  6. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 958
  7. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 746
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 560
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 006
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 700
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu