SME

Víno, ktoré vie starnúť

V tomto roku 12. apríla sa uskutoční už 6. festival slovenských vín.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Približne pred dekádou som začal chodiť na degustácie najprv po susedných mestách (Viedeň, Budapešť), potom do Londýna, Paríža a ďalej. Všetky tieto ochutnávky boli založené na rovnakom princípe: ponúknuť čo najkvalitnejší zážitok z vín v najlepších možných podmienkach s účasťou najlepších vinárov a vinárstiev.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V Bratislave, resp. na Slovensku už mala solídnu tradíciu Malokarpatská vínna cesta a tamojšie otvorené pivnice, počas ktorých ste zavítali priamo k vinárom do pivníc. Táto dodnes trvajúca tradícia, resp. akcie majú svoju špecifickú atmosféru a sú, samozrejme, veľmi populárne. Na druhej strane však stále chýbala akcia, ktorá by združovala vinárov z celého Slovenska na jednom mieste v relatívne exkluzívnych priestoroch.

SkryťVypnúť reklamu

Pinot Noir 2011

Limbavin, Malokarpatská vinohradnícka oblasť, Slovensko

Hodnotenie: 3,5 **** (z maximálnych 5) Potenciál: o 3 až 5 rokov bude na vrchole Cenová kategória: 17,50 eur

Tak sa pred šiestimi rokmi zrodila myšlienka zorganizovať vinársku akciu, ktorá je bežná a štandardná v krajinách so serióznejšou vinárskou kultúrou, ale v takej podobe na Slovensku chýbala. Bolo pozvaných dvadsaťpäť najlepších vinárov z celého Slovenska, ktorí pokrývali rozmanitosť slovenského vinárstva. Boli tam „veľkí hráči“, ako Karpatská perla alebo vinárstvo Pavelka a syn, rodinné vinárstva, ako Frigyes Bott alebo Tokaj Macik Winery.

Reprezentoval sa západ z Malých Karpát, ale aj juh, stred, východ a, samozrejme, sladké poklady z Tokajskej oblasti. Zrodil sa Festival slovenských vín. Odvtedy ubehlo dlhých päť rokov, akcia sa rozrastala, postupne bola čoraz populárnejšia a prestížnejšia. Vďaka tejto akcii ľudia objavili také vinárstva, ktoré predtým nepoznali, porovnali malých a veľkých, jednotlivé odrody, štýly, regióny.

SkryťVypnúť reklamu

Vinári im rozprávajú o pôde, klimatických podmienkach, vinárskych technológiách, tajomstvách, a neposlednom rade o pikoškách. Vytvorí sa interakcia medzi náročnými konzumentmi a tými, ktorí víno vyrábajú. Každého zjednotí láska k vínu, atmosféra je vynikajúca. V tomto roku 12. apríla sa uskutoční už 6. festival slovenských vín.

Vďaka Festivalu som sa dostal aj k vinárstvu Limbavin a k ich Pinotom. Zistil som, že toto rodinné vinárstvo vyrába jedny z najlepších slovenských vín z tejto komplikovanej odrody. Začal som ich vína sledovať, zopár som dal aj do archívu, aby som zistil, či a aký majú potenciál zrenia. A ukázalo sa, že tie vína sa nerozpadnú po dvoch-troch rokoch, ale pekne sa vyvíjajú aj vo fľaši.

Prednedávnom som otvoril ročník 2007, ktorý bol po šiestich rokoch vo vynikajúcej forme. Prezentoval znaky dôstojného starnutia a stabilnú kvalitu. Teraz som sa rozhodol pozrieť nato, ako je to s novšími ročníkmi. Hodnotíme Pinot Noir 2011 od vinárstva Limbavin.

SkryťVypnúť reklamu

Farba vína veľmi svetlá s pinotovými hnedočervenými tónmi. Vôňa nie veľmi intenzívna, ale prezentuje veľmi silné odrodové charakteristiky, vďaka ktorým by sa víno dalo aj pri slepej degustácii okamžite identifikovať, že ide o Pinot Noir. Lesné jahody, maliny, plus lekvár, a ten typický kovový charakter, ktorý sa sem-tam pri pinotoch objaví.

Chute opäť odzrkadľujú veľmi jednoznačné odrodové charakteristiky. Je to pomerne ľahké vínko, dobre sa konzumuje, ale nie je jednodimenzionálne, ani nie jednotvárne víno. Dominujú ovocia, predovšetkým jahody. Dobrý balans, aj vďaka majstrovsky zvládnuteľným kyselinkám, ktoré prepožičiavajú eleganciu a dávajú vínu „chrbtovú kosť“. V druhej fáze sa kladie dôraz na komplexnosť, hĺbku. V dochuti sa objavia aj zelené bylinky pripomínajúce bobkový list. Toto víno je ďalším dôkazom, že vinárstvo Limbavin už dlhodobo patrí k najlepším výrobcom pinotov na Slovensku.Autor: Robert Ondrejcsák

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 754
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 643
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 431
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 824
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 639
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 289
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 542
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 518
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťZatvoriť reklamu