Ak máte radi slovenskú kuchyňu, tak írska vám bude chutiť tiež

Sotva by ste našli Íra, ktorý by neznášal zemiaky, hovorí írska veľvyslankyňa Anne-Marie Callanová. Táto surovina robí írsku kuchyňu príťažlivou aj pre Slovákov, ktorí si cenia vlastné tradičné zemiakové jedlá.

Medzi typické írske jedlá patria zemiakové dolky boxty.(Zdroj: Slovak Spectator)

Príbeh zemiakov v Írsku sa datuje už od 15. storočia, keď podľa Callanovej, španielske vojnové loďstvo stroskotalo pri západnom pobreží Írska a zemiaky sa dostali na breh. Panoval všeobecný predpoklad, že zemiaky do Írska priniesol sir Walter Raleigh, ale „pokiaľ je nám známe, existujú dôkazy, že v skutočnosti boli v Írsku už prv,“ dodala Callanová.

„Odvtedy sa robotníci v Írsku výrazne spoliehali na zemiaky, lebo boli výdatné a spolu s mliekom spĺňali všetky ich výživové nároky,“ povedala Callanová. Ako dôkaz popularity zemiakov nám veľvyslankyňa vo svojej kuchyni bratislavskej rezidencie, pripravila typické zemiakové jedlo, placky boxty.

Následkom výživnej zemiakovej stravy sa populácia Írska dramaticky zvýšila z jedného milióna v roku 1570 na osem miliónov v roku 1840, dodala veľvyslankyňa. Bohužiaľ, obyvateľstvo sa stalo príliš závislým na zemiakoch a keď zlá úroda viedla k Veľkému Hladomoru v polovici 19. storočia, strava sa stala pestrejšou. Pozostávala z tradičnejšej zeleniny, vajíčok, mlieka a mäsa, vysvetlila Callanová, ponúkajúc vlastný pohľad na spätosť svojej vlasti s touto hľuzou.

Aj menu, naplánované pre program Varíme s veľvyslancom, ktorý pripravuje The Slovak Spectator a TV SME, obsahovalo oveľa viac než len zemiaky: írske jahňacie stehno, Colcannon, cheesecake s írskym smotanovým likérom s mätovými lístkami s čokoládovou polevou a chýrnou írskou whisky.

Pri varení silno rezonovalo slovo "organické". „Myslím, že Írsko je známe svojím čistým, zeleným životným prostredím, kde sa potraviny dorábajú zdravým spôsobom,“ povedala Callanová a dodala, že potravinový výbor jej vlasti tiež zdôrazňuje myšlienku udržateľnosti tohto konceptu.

Podľa veľvyslankyne veľa írskych fariem usilovne pracuje na programe udržateľnosti, pričom sa sústreďujú na celý rad tém vrátane vody, odpadu, emisií, biodiverzity, kvality prísad, ktoré sa používajú, dokonca aj sociálnych programov súvisiacich s výživou. „Uvedomili sme si, že je dôležité, aby sme všetci jedli zdravé a kvalitné produkty, ale tiež, že potrebujeme čo najudržateľnejšiu produkciu, ktorá povedie k zníženiu uhlíkovej stopy,“ dodala Callanová.

Zemiaky nie sú ani zďaleka jedinou ingredienciou, ktorú majú írska a slovenská kuchyňa spoločné. Oba národy zdieľajú aj lásku ku kapuste, bravčovine a syru, ktoré sú dôležitou súčasťou írskej kuchyne. „Myslím, že je tu veľa prepojení. Možno siahajú až k našim keltským koreňom, lebo Kelti prišli z tejto oblasti a migrovali do Írska,“ povedala Callanová pre Slovak Spectator. „Obľúbiť si slovenskú kuchyňu bolo jednoduché. Musím povedať, že sa mi páči, ako varíte veľa jedál rovnakým spôsobom ako my – výborné polievky a omáčky, dusené mäsá, veľmi podobné jedlám, aké máme radi my.“

O odlišnostiach Callanová hovorí, že Íri využívajú oveľa viac plody mora – pričom more a jeho dary sú významnou súčasťou írskej kuchyne.

V Írsku je dôležitá tradícia whisky a piva, pričom Callanovú prekvapilo, koľko írskych nápojov a druhov whisky videla po príchode na Slovensko.

„Nájdete veľa írskych exportov whisky, ktoré by som v minulosti považovala za niečo extra, ale teraz sa stávajú čoraz populárnejšími. To je niečo, čo má rado aj veľa Slovákov, takže je tu spoločný záujem,“ poznamenala veľvyslankyňa a dodala, že Írsko má aj dosť veľkú populáciu Slovákov, odhadom 25 000.

Boxty zemiakové dolky

boxty.jpg

  • 900g roztlačených zemiakov
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 1-2 vajíčka
  • 30-55g masla
  • podmaslie alebo smotana
  • 1 polievková lyžica posekaného petržlenu a pažítky (zmiešané)
  • ochutená múka
  • soľ
  • čierne korenie
  • maslo alebo olivový olej na vyprážanie

Pridajte k zemiakom vajíčka, maslo, múku a bylinky. Okoreňte soľou a čerstvo pomletým čiernym korením, pridajte trochu smotany, ak je zmes príliš hustá. Namáčajte do ochutenej múky. Rozpusťte maslo/olej na panvici na slabom ohni. Vyprážajte zemiakové dolky do zlatista (asi 4-5 minút z každej strany). Servírujte s lyžicou créme fraiche a navrchu so závitkom írskeho organického lososa, mesiačikom citrónu a petržlenovou vňaťou.

Írske jahňacie stehno

jahna.jpg

  • jahňacie stehno o hmotnosti asi 2,5 kg
  • 1 hlava cesnaku
  • 1 zväzok rozmarínu
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 1 cibuľa nakrájaná na štvrťky
  • 1 pohár červeného vína (asi 150 ml)
  • 1,2 l hovädzieho alebo jahňacieho vývaru

Urobte najmenej 30 malých zárezov po celom stehne, ostrým špicatým nožom. Olúpte štyri strúčiky cesnaku, nakrájajte ich a vpichnite kúsok do každého zárezu. Vytiahnite malé vetvičky rozmarínu a zapichnite ich do zárezov. Zahrejte veľkú panvicu, dajte na ňu trochu oleja a jahňa opražte dookola. Rozsypte cibuľu, zvyšný cesnak a rozmarín do veľkého pekáča, vlejte víno a vývar, potom dajte opražené jahňa na pekáč. Pečte asi 1 hodinu a 45 minút v predhriatej rúre (190°C). V polovici jahňa otočte, aby keď bude hotové, každá strana bola ponorená vo vývare. Keď je jahňa hotové, vyberte ho a odložte prikryté fóliou na teplé miesto asi na 30 minút.

Šťava:

Vlejte všetok vývar z pekáča cez sito do hrnca, aby ste odstránili cibuľu, cesnak a bylinky. Trochu z neho odoberte, ak máte pocit, že chcete mať koncentrovanú chuť a arómu, pričom ho zbavíte všetkého tuku, ktorý vypláva na povrch.

Mätová omáčka:

Zmiešajte 2 polievkové lyžice čerstvej posekanej mäty, 2 jarné cibuľky (nakrájané veľmi najemno), 2 listy šalátu (najemno natrhané a posekané), 3 polievkové lyžice vínneho octu a 3 polievkové lyžice studenej vody a servírujte.

Cheesecake s írskym smotanovým likérom

cheesecake.jpg

  • 300g balíček čokoládových sušienok na trávenie (podrvených)
  • 125g masla
  • 50g čokolády Toblerone alebo čistej mliečnej čokolády
  • 450g smotanového syra Philadelphia
  • 125g práškového cukru

1 odmerka smotanového likéru (napr. Bailey‘s) Zľahka vymastite maslom 23-centimetrovú tortovú formu s uzáverom naboku alebo pekáč na tortu s voľným dnom. Rozpusťte maslo, pridajte sušienky a miešajte, kým sa maslo nevstrebe. Ešte teplú zmes rozotrite na dno pripravenej formy za pomoci lyžice.

Nechajte v chladničke asi hodinu odležať. Nastrúhajte čokoládu na hrubšej časti strúhadla. Vymiešajte krém, až tvorí mäkké kopčeky. V samostatnej mise vyšľahajte smotanový syr, kým nie je mäkký, potom vyšľahajte práškový cukor s Bailey‘s. Vmiešajte krém a čokoládu, kým nie je zmes hladká, rovnomerne rozotrite po vrstve sušienok. Možno servírovať s lístkami mäty obalenými čokoládou alebo kávovými zrnami s čokoládovou polevou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 13 387
  2. Moskva alebo Petrohrad? 6 938
  3. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 5 114
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 2 834
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 314
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 035
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 948
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 585
  9. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 1 516
  10. Chcela vyliečiť syna, vyvinula prírodnú kozmetiku Ťuli a Ťuli 1 458

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lesník: Tetrov z lesov nemizne preto, že tam ťažíme

Riaditeľ odštepného závodu Lesov SR v Liptovskom Hrádku JÁN VRBENSKÝ hovorí, že za holé časti národných parkov môžu kalamity, nie lesníci.

KOMENTÁRE

Už opäť Air Kiska

Kiskov portrét zaujíma v obrazárni nepriateľov Fica (Smeru a SNS) stále popredné miesto.

DOMOV

Ochranár, pred ktorým cúvli lesníci aj štát

Za dlhodobý prínos získal Bielu vranu Erik Baláž.

ŠPORT

Dvaja hráči dali hetrik. Diváci v Bratislave videli 22 gólov

Oba tímy delia dve miesta v tabuľke.

Neprehliadnite tiež

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?