SME

Šaláty, ktoré nielen pekne vyzerajú, ale aj výborne chutia

Zmiešajte svoje obľúbené suroviny a zistíte, že šaláty vás nikdy neomrzia.

(Zdroj: Isifa)

Pečený paradajkovo – fazuľkový šalát s ricottou a artičokmi
Suroviny na 4 porcie

  • 1 kg zmesi malých paradajok
  • 300 g ricotty
  • 3 PL koriandrového pesta
  • 300 g zelených fazuľových strúčkov
  • 200 g zelených sójových bôbov Edamame
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL balzamikového octu
  • morská soľ, mleté čierne korenie

Navyše:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 2 predvarené artičoky
  • balzamikový ocot
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky alebo drobné lístky šalátu (bazalka, mäta, rukola)

Rúru predhrejte na 180 stupňov, umyté paradajky rozmiestnite po pekáči, pokvapkajte ich olivovým olejom a balzamikovým octom, osoľte a okoreňte podľa chuti a dajte piecť. Na samostatnú menšiu zapekaciu misku uložte ricottu, potrite ju pestom a zapečte približne 10 minút. Podľa chuti k nej pridajte zapiecť predvarené artičoky. Medzitým sparte alebo predvarte strukovú fazuľu a zelené bôby. Servírujte na veľkom podnose alebo ako samostatné porcie či už za horúca, alebo za studena spolu s bylinkami alebo listovým šalátom, preliate olivovým olejom a balzamikovým octom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak nezoženiete koriandrové pesto, ktoré je voňavejšie ako bazalkové, pripravte si ho doma rozmixovaním veľkej hrsti koriandrovej vňate, pol hrsti lúpaných mandlí, 4 PL olivového oleja a 4 strúčikov cesnaku. Dochuťte ho korením a soľou.


Zeleninový šalát s pečenou panenkou a rezancami
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g bravčovej panenky
  • 2 plátky masla
  • 150 g cukrového hrášku
  • 150 g instantných rezancov
  • 1 šalátová uhorka
  • 120 g baby šalátových listov
  • Sladká čili omáčka
  • 1 cibuľa

Na dresing:

  • 2 PL sezamového oleja
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 ČL cukru
  • šťava z jedného pomaranča

Voliteľne:

  • konzerva liči
  • kešu orechy
  • lístky mäty

Všetky suroviny na dressing zmiešajte a odložte bokom. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Bravčovú panenku potrite sladkou čili omáčkou. Na panvici rozohrejte maslo a mäso z každej strany opečte do zlatohneda. Preložte ho do zapekacej misy alebo na plech, podlejte troškou vody a pečte približne 15 minút. Po dopečení nechajte mäso odstáť, aby z neho pri krájaní neunikla šťava a para. Potom ho rozkrájajte na plátky. Medzitým, ako sa mäso pečie, zalejte rezance podľa návodu a nechajte ich spariť iba toľko, aby sa nerozpadli. Ďalej zmiešajte v miske cukrový hrášok, plátky uhorky a cibule, liči a listy šalátu. Zalejte dresingom, premiešajte a rozdeľte na jednotlivé porcie. Ku každej porcii pridajte rezance, plátky mäsa a dozdobte ich orechmi, mätou a sladkou čili omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Základ pokrmu tvorí mäso a sladkastý dresing. Je iba na vás po akej sezónnej zelenine siahnete pri príprave šalátu. Cukrový hrášok môžete pred použitím krátko spariť.


Zemiakový šalát s údeným lososom, cibuľou a slaninkou
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g lojových zemiakov (varný typ A)
  • 1 červená cibuľa
  • 150 g prerastenej slaniny
  • 150 g údeného lososa
  • nasekaná petržlenová vňať

Na zálievku :

  • 2 PL hrubozrnnej horčice
  • šťava z jedného citróna
  • 1 PL medu
  • 100 ml olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Umyté zemiaky uvarte v slanej vode, po scedení ich nechajte krátko vychladnúť a rozkrájajte aj so šupkou na štvrtinky. Medzitým plátky slaniny opražte na panvici. Všetky suroviny na zálievku zmiešajte a vmiešajte ju do zemiakov spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou a na drobno pokrájanou cibuľou. Servírujte zemiaky spolu s kockami slaniny a plátkami lososa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 754
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 643
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 431
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 824
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 639
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 289
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 542
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 518
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťZatvoriť reklamu