Pečený paradajkovo – fazuľkový šalát s ricottou a artičokmi
Suroviny na 4 porcie
- 1 kg zmesi malých paradajok
- 300 g ricotty
- 3 PL koriandrového pesta
- 300 g zelených fazuľových strúčkov
- 200 g zelených sójových bôbov Edamame
- 2 PL olivového oleja
- 2 PL balzamikového octu
- morská soľ, mleté čierne korenie
Navyše:
- 2 predvarené artičoky
- balzamikový ocot
- olivový olej
- čerstvé bylinky alebo drobné lístky šalátu (bazalka, mäta, rukola)

Rúru predhrejte na 180 stupňov, umyté paradajky rozmiestnite po pekáči, pokvapkajte ich olivovým olejom a balzamikovým octom, osoľte a okoreňte podľa chuti a dajte piecť. Na samostatnú menšiu zapekaciu misku uložte ricottu, potrite ju pestom a zapečte približne 10 minút. Podľa chuti k nej pridajte zapiecť predvarené artičoky. Medzitým sparte alebo predvarte strukovú fazuľu a zelené bôby. Servírujte na veľkom podnose alebo ako samostatné porcie či už za horúca, alebo za studena spolu s bylinkami alebo listovým šalátom, preliate olivovým olejom a balzamikovým octom.
Tip: Ak nezoženiete koriandrové pesto, ktoré je voňavejšie ako bazalkové, pripravte si ho doma rozmixovaním veľkej hrsti koriandrovej vňate, pol hrsti lúpaných mandlí, 4 PL olivového oleja a 4 strúčikov cesnaku. Dochuťte ho korením a soľou.
Zeleninový šalát s pečenou panenkou a rezancami
Suroviny na 4 porcie
- 600 g bravčovej panenky
- 2 plátky masla
- 150 g cukrového hrášku
- 150 g instantných rezancov
- 1 šalátová uhorka
- 120 g baby šalátových listov
- Sladká čili omáčka
- 1 cibuľa
Na dresing:
- 2 PL sezamového oleja
- 2 PL sójovej omáčky
- 2 ČL cukru
- šťava z jedného pomaranča
Voliteľne:
- konzerva liči
- kešu orechy
- lístky mäty

Všetky suroviny na dressing zmiešajte a odložte bokom. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Bravčovú panenku potrite sladkou čili omáčkou. Na panvici rozohrejte maslo a mäso z každej strany opečte do zlatohneda. Preložte ho do zapekacej misy alebo na plech, podlejte troškou vody a pečte približne 15 minút. Po dopečení nechajte mäso odstáť, aby z neho pri krájaní neunikla šťava a para. Potom ho rozkrájajte na plátky. Medzitým, ako sa mäso pečie, zalejte rezance podľa návodu a nechajte ich spariť iba toľko, aby sa nerozpadli. Ďalej zmiešajte v miske cukrový hrášok, plátky uhorky a cibule, liči a listy šalátu. Zalejte dresingom, premiešajte a rozdeľte na jednotlivé porcie. Ku každej porcii pridajte rezance, plátky mäsa a dozdobte ich orechmi, mätou a sladkou čili omáčkou.
Tip: Základ pokrmu tvorí mäso a sladkastý dresing. Je iba na vás po akej sezónnej zelenine siahnete pri príprave šalátu. Cukrový hrášok môžete pred použitím krátko spariť.
Zemiakový šalát s údeným lososom, cibuľou a slaninkou
Suroviny na 4 porcie
- 700 g lojových zemiakov (varný typ A)
- 1 červená cibuľa
- 150 g prerastenej slaniny
- 150 g údeného lososa
- nasekaná petržlenová vňať
Na zálievku :
- 2 PL hrubozrnnej horčice
- šťava z jedného citróna
- 1 PL medu
- 100 ml olivového oleja
- soľ, mleté čierne korenie

Umyté zemiaky uvarte v slanej vode, po scedení ich nechajte krátko vychladnúť a rozkrájajte aj so šupkou na štvrtinky. Medzitým plátky slaniny opražte na panvici. Všetky suroviny na zálievku zmiešajte a vmiešajte ju do zemiakov spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou a na drobno pokrájanou cibuľou. Servírujte zemiaky spolu s kockami slaniny a plátkami lososa.