SME
Štvrtok, 21. november, 2019 | Meniny má Elvíra

Šaláty, ktoré nielen pekne vyzerajú, ale aj výborne chutia

Zmiešajte svoje obľúbené suroviny a zistíte, že šaláty vás nikdy neomrzia.

(Zdroj: Isifa)

Pečený paradajkovo – fazuľkový šalát s ricottou a artičokmi
Suroviny na 4 porcie

  • 1 kg zmesi malých paradajok
  • 300 g ricotty
  • 3 PL koriandrového pesta
  • 300 g zelených fazuľových strúčkov
  • 200 g zelených sójových bôbov Edamame
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL balzamikového octu
  • morská soľ, mleté čierne korenie

Navyše:

  • 2 predvarené artičoky
  • balzamikový ocot
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky alebo drobné lístky šalátu (bazalka, mäta, rukola)

Rúru predhrejte na 180 stupňov, umyté paradajky rozmiestnite po pekáči, pokvapkajte ich olivovým olejom a balzamikovým octom, osoľte a okoreňte podľa chuti a dajte piecť. Na samostatnú menšiu zapekaciu misku uložte ricottu, potrite ju pestom a zapečte približne 10 minút. Podľa chuti k nej pridajte zapiecť predvarené artičoky. Medzitým sparte alebo predvarte strukovú fazuľu a zelené bôby. Servírujte na veľkom podnose alebo ako samostatné porcie či už za horúca, alebo za studena spolu s bylinkami alebo listovým šalátom, preliate olivovým olejom a balzamikovým octom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Ak nezoženiete koriandrové pesto, ktoré je voňavejšie ako bazalkové, pripravte si ho doma rozmixovaním veľkej hrsti koriandrovej vňate, pol hrsti lúpaných mandlí, 4 PL olivového oleja a 4 strúčikov cesnaku. Dochuťte ho korením a soľou.


Zeleninový šalát s pečenou panenkou a rezancami
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g bravčovej panenky
  • 2 plátky masla
  • 150 g cukrového hrášku
  • 150 g instantných rezancov
  • 1 šalátová uhorka
  • 120 g baby šalátových listov
  • Sladká čili omáčka
  • 1 cibuľa

Na dresing:

  • 2 PL sezamového oleja
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 ČL cukru
  • šťava z jedného pomaranča

Voliteľne:

  • konzerva liči
  • kešu orechy
  • lístky mäty

Všetky suroviny na dressing zmiešajte a odložte bokom. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Bravčovú panenku potrite sladkou čili omáčkou. Na panvici rozohrejte maslo a mäso z každej strany opečte do zlatohneda. Preložte ho do zapekacej misy alebo na plech, podlejte troškou vody a pečte približne 15 minút. Po dopečení nechajte mäso odstáť, aby z neho pri krájaní neunikla šťava a para. Potom ho rozkrájajte na plátky. Medzitým, ako sa mäso pečie, zalejte rezance podľa návodu a nechajte ich spariť iba toľko, aby sa nerozpadli. Ďalej zmiešajte v miske cukrový hrášok, plátky uhorky a cibule, liči a listy šalátu. Zalejte dresingom, premiešajte a rozdeľte na jednotlivé porcie. Ku každej porcii pridajte rezance, plátky mäsa a dozdobte ich orechmi, mätou a sladkou čili omáčkou.

Tip: Základ pokrmu tvorí mäso a sladkastý dresing. Je iba na vás po akej sezónnej zelenine siahnete pri príprave šalátu. Cukrový hrášok môžete pred použitím krátko spariť.


Zemiakový šalát s údeným lososom, cibuľou a slaninkou
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g lojových zemiakov (varný typ A)
  • 1 červená cibuľa
  • 150 g prerastenej slaniny
  • 150 g údeného lososa
  • nasekaná petržlenová vňať

Na zálievku :

  • 2 PL hrubozrnnej horčice
  • šťava z jedného citróna
  • 1 PL medu
  • 100 ml olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Umyté zemiaky uvarte v slanej vode, po scedení ich nechajte krátko vychladnúť a rozkrájajte aj so šupkou na štvrtinky. Medzitým plátky slaniny opražte na panvici. Všetky suroviny na zálievku zmiešajte a vmiešajte ju do zemiakov spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou a na drobno pokrájanou cibuľou. Servírujte zemiaky spolu s kockami slaniny a plátkami lososa.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zoznámte sa: Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
  2. EkF TUKE – výzva pre tvoju budúcnosť
  3. Zažite svoj vlastný úspech
  4. Prečo študovať techniku na Slovensku?
  5. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  6. Vyberte si z ponuky Black Friday, ktorý trvá až dva týždne
  7. Tipy na lyžovačku v Rakúsku
  8. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  9. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  10. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich
  1. CUPRA si podmanila parížske nebo
  2. Radšej škola ako metla
  3. Prečo študovať techniku na Slovensku?
  4. Zažite svoj vlastný úspech
  5. EkF TUKE – výzva pre tvoju budúcnosť
  6. Zoznámte sa: Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
  7. Vyberte si z ponuky Black Friday, ktorý trvá až dva týždne
  8. Slováci sa najčastejšie stretávajú pri spoločnom stole na večeru
  9. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  10. Tipy na lyžovačku v Rakúsku
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 12 981
  2. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 12 788
  3. Tipy na lyžovačku v Rakúsku 7 755
  4. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou 7 242
  5. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť 6 919
  6. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich 6 832
  7. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 6 077
  8. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 5 302
  9. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 5 070
  10. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí... 4 319

Hlavné správy zo Sme.sk

Jaroslav Naď z OĽaNO.
Strany demokratickej opozície si v poslednom čase podľa politického marketéra Michala Ruttkaya dávali testovať, koľko by mali percent hlasov, keby sa spojili.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Kiska si z nás robí dobrý deň

Ísť do koalície nemusí, ale nech si nevymýšľa hlúposti.

Peter Tkačenko

Neprehliadnite tiež

Nepečený pudingovo smotanový zákusok

Tipy na ekologické vianočné darčeky pre všetkých

Čo poteší ľudí, ktorí myslia na životné prostredie?