Šaláty, ktoré nielen pekne vyzerajú, ale aj výborne chutia

Zmiešajte svoje obľúbené suroviny a zistíte, že šaláty vás nikdy neomrzia.

(Zdroj: Isifa)

Pečený paradajkovo – fazuľkový šalát s ricottou a artičokmi
Suroviny na 4 porcie

  • 1 kg zmesi malých paradajok
  • 300 g ricotty
  • 3 PL koriandrového pesta
  • 300 g zelených fazuľových strúčkov
  • 200 g zelených sójových bôbov Edamame
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL balzamikového octu
  • morská soľ, mleté čierne korenie

Navyše:

  • 2 predvarené artičoky
  • balzamikový ocot
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky alebo drobné lístky šalátu (bazalka, mäta, rukola)

Rúru predhrejte na 180 stupňov, umyté paradajky rozmiestnite po pekáči, pokvapkajte ich olivovým olejom a balzamikovým octom, osoľte a okoreňte podľa chuti a dajte piecť. Na samostatnú menšiu zapekaciu misku uložte ricottu, potrite ju pestom a zapečte približne 10 minút. Podľa chuti k nej pridajte zapiecť predvarené artičoky. Medzitým sparte alebo predvarte strukovú fazuľu a zelené bôby. Servírujte na veľkom podnose alebo ako samostatné porcie či už za horúca, alebo za studena spolu s bylinkami alebo listovým šalátom, preliate olivovým olejom a balzamikovým octom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Ak nezoženiete koriandrové pesto, ktoré je voňavejšie ako bazalkové, pripravte si ho doma rozmixovaním veľkej hrsti koriandrovej vňate, pol hrsti lúpaných mandlí, 4 PL olivového oleja a 4 strúčikov cesnaku. Dochuťte ho korením a soľou.


Zeleninový šalát s pečenou panenkou a rezancami
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g bravčovej panenky
  • 2 plátky masla
  • 150 g cukrového hrášku
  • 150 g instantných rezancov
  • 1 šalátová uhorka
  • 120 g baby šalátových listov
  • Sladká čili omáčka
  • 1 cibuľa

Na dresing:

  • 2 PL sezamového oleja
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 ČL cukru
  • šťava z jedného pomaranča

Voliteľne:

  • konzerva liči
  • kešu orechy
  • lístky mäty

Všetky suroviny na dressing zmiešajte a odložte bokom. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Bravčovú panenku potrite sladkou čili omáčkou. Na panvici rozohrejte maslo a mäso z každej strany opečte do zlatohneda. Preložte ho do zapekacej misy alebo na plech, podlejte troškou vody a pečte približne 15 minút. Po dopečení nechajte mäso odstáť, aby z neho pri krájaní neunikla šťava a para. Potom ho rozkrájajte na plátky. Medzitým, ako sa mäso pečie, zalejte rezance podľa návodu a nechajte ich spariť iba toľko, aby sa nerozpadli. Ďalej zmiešajte v miske cukrový hrášok, plátky uhorky a cibule, liči a listy šalátu. Zalejte dresingom, premiešajte a rozdeľte na jednotlivé porcie. Ku každej porcii pridajte rezance, plátky mäsa a dozdobte ich orechmi, mätou a sladkou čili omáčkou.

Tip: Základ pokrmu tvorí mäso a sladkastý dresing. Je iba na vás po akej sezónnej zelenine siahnete pri príprave šalátu. Cukrový hrášok môžete pred použitím krátko spariť.


Zemiakový šalát s údeným lososom, cibuľou a slaninkou
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g lojových zemiakov (varný typ A)
  • 1 červená cibuľa
  • 150 g prerastenej slaniny
  • 150 g údeného lososa
  • nasekaná petržlenová vňať

Na zálievku :

  • 2 PL hrubozrnnej horčice
  • šťava z jedného citróna
  • 1 PL medu
  • 100 ml olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Umyté zemiaky uvarte v slanej vode, po scedení ich nechajte krátko vychladnúť a rozkrájajte aj so šupkou na štvrtinky. Medzitým plátky slaniny opražte na panvici. Všetky suroviny na zálievku zmiešajte a vmiešajte ju do zemiakov spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou a na drobno pokrájanou cibuľou. Servírujte zemiaky spolu s kockami slaniny a plátkami lososa.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  2. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  3. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  4. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  5. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  6. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  7. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  8. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  9. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  10. ZOC MAX Prešov má za sebou úspešnú desaťročnicu
  1. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  2. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  3. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  4. Zdravý životný štýl - dá sa v dnešnej dobe udržať?
  5. Klima efekt bez klimatizácie
  6. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  7. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  8. METRO vyzbieralo takmer päť ton potravín pre ľudí v núdzi
  9. Zonácia stanovuje jasný režim obhospodarovania každého pozemku
  10. Ako vybrať správne sedaciu súpravu?
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 307
  2. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 18 481
  3. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 12 039
  4. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 10 877
  5. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 10 523
  6. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 7 705
  7. Tento test pomohol viac ako 100 ľuďom znížiť vysoký krvný tlak 5 284
  8. 3 spôsoby, ako využiť GDPR vo váš prospech. 3 944
  9. Nový projekt v Karlovej Vsi sa teší obrovskému 3 266
  10. Bývate v práci unavení? Možno spávate v zlom prostredí 3 263

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Koalícia chce ľuďom prispieť na dovolenky a pôžičky. Hovorí aj o vyšších platoch

Sociálny balíček strán Smer, SNS a Most-Híd začína naberať reálne obrysy.

KOMENTÁRE

Za zvýšenie životnej úrovne v réžii koalície sa nedoplatíme

Maďari dnes dlhujú polovicu záväzku priemerného Slováka.

DOMOV

Dobré ráno: Na Slovensku vyhrávajú leniví a zbabelí politici

Ako si rozoberáme základy demokracie.

KOMENTÁRE

Vlak obsadený smerákmi idúci do stanice Ničota zrýchlil

Môže sa stať, že veľká občianska energia prítomná na námestiach vyprchá.

Neprehliadnite tiež

Sex po pôrode môže byť plný ťažkostí, dá sa im však pomôcť

Sedem rád ako obnoviť stagnujúci sexuálny život po narodení dieťaťa.

Desať tipov, ako si čo najlepšie užiť každý víkend

Aby boli dva voľné dni v znamení pohody, mali by ste sa na ne pripraviť.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V novom čísle nájdete rozhovor s režisérkou Valeriou Schulczovou, ktorá sa nebojí ťažkých a problematických tém.

AKTUALIZOVANÉ 19.4. O 10:25

Chýbajú postupy aj štandardy. Baby friendly nemocnice majú znova ožiť

Nemocnice priateľské k deťom v minulosti nedodržiavali pravidlá. Ministerstvo zdravotníctva teraz chystá zmeny.

STĹPČEK OSMELENÉ

Anorexia je ako alkoholizmus, nikdy nie ste celkom za vodou

Vidieť, kam som bola schopná doviesť svoje telo, je strašidelné.