SME
Štvrtok, 24. jún, 2021 | Meniny má JánKrížovkyKrížovky

Šaláty, ktoré nielen pekne vyzerajú, ale aj výborne chutia

Zmiešajte svoje obľúbené suroviny a zistíte, že šaláty vás nikdy neomrzia.

(Zdroj: Isifa)

Pečený paradajkovo – fazuľkový šalát s ricottou a artičokmi
Suroviny na 4 porcie

  • 1 kg zmesi malých paradajok
  • 300 g ricotty
  • 3 PL koriandrového pesta
  • 300 g zelených fazuľových strúčkov
  • 200 g zelených sójových bôbov Edamame
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL balzamikového octu
  • morská soľ, mleté čierne korenie

Navyše:

  • 2 predvarené artičoky
  • balzamikový ocot
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky alebo drobné lístky šalátu (bazalka, mäta, rukola)

Rúru predhrejte na 180 stupňov, umyté paradajky rozmiestnite po pekáči, pokvapkajte ich olivovým olejom a balzamikovým octom, osoľte a okoreňte podľa chuti a dajte piecť. Na samostatnú menšiu zapekaciu misku uložte ricottu, potrite ju pestom a zapečte približne 10 minút. Podľa chuti k nej pridajte zapiecť predvarené artičoky. Medzitým sparte alebo predvarte strukovú fazuľu a zelené bôby. Servírujte na veľkom podnose alebo ako samostatné porcie či už za horúca, alebo za studena spolu s bylinkami alebo listovým šalátom, preliate olivovým olejom a balzamikovým octom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak nezoženiete koriandrové pesto, ktoré je voňavejšie ako bazalkové, pripravte si ho doma rozmixovaním veľkej hrsti koriandrovej vňate, pol hrsti lúpaných mandlí, 4 PL olivového oleja a 4 strúčikov cesnaku. Dochuťte ho korením a soľou.


Zeleninový šalát s pečenou panenkou a rezancami
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g bravčovej panenky
  • 2 plátky masla
  • 150 g cukrového hrášku
  • 150 g instantných rezancov
  • 1 šalátová uhorka
  • 120 g baby šalátových listov
  • Sladká čili omáčka
  • 1 cibuľa

Na dresing:

  • 2 PL sezamového oleja
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 ČL cukru
  • šťava z jedného pomaranča

Voliteľne:

  • konzerva liči
  • kešu orechy
  • lístky mäty

Všetky suroviny na dressing zmiešajte a odložte bokom. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Bravčovú panenku potrite sladkou čili omáčkou. Na panvici rozohrejte maslo a mäso z každej strany opečte do zlatohneda. Preložte ho do zapekacej misy alebo na plech, podlejte troškou vody a pečte približne 15 minút. Po dopečení nechajte mäso odstáť, aby z neho pri krájaní neunikla šťava a para. Potom ho rozkrájajte na plátky. Medzitým, ako sa mäso pečie, zalejte rezance podľa návodu a nechajte ich spariť iba toľko, aby sa nerozpadli. Ďalej zmiešajte v miske cukrový hrášok, plátky uhorky a cibule, liči a listy šalátu. Zalejte dresingom, premiešajte a rozdeľte na jednotlivé porcie. Ku každej porcii pridajte rezance, plátky mäsa a dozdobte ich orechmi, mätou a sladkou čili omáčkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Základ pokrmu tvorí mäso a sladkastý dresing. Je iba na vás po akej sezónnej zelenine siahnete pri príprave šalátu. Cukrový hrášok môžete pred použitím krátko spariť.


Zemiakový šalát s údeným lososom, cibuľou a slaninkou
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g lojových zemiakov (varný typ A)
  • 1 červená cibuľa
  • 150 g prerastenej slaniny
  • 150 g údeného lososa
  • nasekaná petržlenová vňať

Na zálievku :

  • 2 PL hrubozrnnej horčice
  • šťava z jedného citróna
  • 1 PL medu
  • 100 ml olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Umyté zemiaky uvarte v slanej vode, po scedení ich nechajte krátko vychladnúť a rozkrájajte aj so šupkou na štvrtinky. Medzitým plátky slaniny opražte na panvici. Všetky suroviny na zálievku zmiešajte a vmiešajte ju do zemiakov spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou a na drobno pokrájanou cibuľou. Servírujte zemiaky spolu s kockami slaniny a plátkami lososa.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  2. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  3. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  4. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  5. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  6. Česi pod Tatrami šijú tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  7. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  8. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  9. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  10. Vážení poslanci, to naozaj?
  1. Úspešná budúcnosť začína štúdiom na FMMR TUKE
  2. Vážení poslanci, to naozaj?
  3. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  6. Vážení poslanci, to naozaj?
  7. Koniec čakania na kuriéra
  8. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  9. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 661
  2. Stiahnite si stovky e-kníh 6 012
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 5 997
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 4 669
  5. Vážení poslanci, to naozaj? 4 399
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 3 575
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 3 437
  8. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou 3 350
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 3 108
  10. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 3 062
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Soňa Jánošová

Znásilnenia sa dejú na dozvukoch aj v dlhoročných vzťahoch.


7 h
Klinická psychologička Patrícia Vesel Ganoczyová.

Deti potrebujú počuť, ako sa dá so strachom pracovať.


7 h
Anna Grusková

Anna Grusková o príprave a vzniku inscenácie Demokratka Erža.


23. jún
Alžbeta Göllnerová – Gwerková v pracovni

Život Gwerkovej manželky fascinuje vedcov aj divákov.


23. jún