Šaláty, ktoré nielen pekne vyzerajú, ale aj výborne chutia

Zmiešajte svoje obľúbené suroviny a zistíte, že šaláty vás nikdy neomrzia.

(Zdroj: Isifa)

Pečený paradajkovo – fazuľkový šalát s ricottou a artičokmi
Suroviny na 4 porcie

  • 1 kg zmesi malých paradajok
  • 300 g ricotty
  • 3 PL koriandrového pesta
  • 300 g zelených fazuľových strúčkov
  • 200 g zelených sójových bôbov Edamame
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL balzamikového octu
  • morská soľ, mleté čierne korenie

Navyše:

  • 2 predvarené artičoky
  • balzamikový ocot
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky alebo drobné lístky šalátu (bazalka, mäta, rukola)

Rúru predhrejte na 180 stupňov, umyté paradajky rozmiestnite po pekáči, pokvapkajte ich olivovým olejom a balzamikovým octom, osoľte a okoreňte podľa chuti a dajte piecť. Na samostatnú menšiu zapekaciu misku uložte ricottu, potrite ju pestom a zapečte približne 10 minút. Podľa chuti k nej pridajte zapiecť predvarené artičoky. Medzitým sparte alebo predvarte strukovú fazuľu a zelené bôby. Servírujte na veľkom podnose alebo ako samostatné porcie či už za horúca, alebo za studena spolu s bylinkami alebo listovým šalátom, preliate olivovým olejom a balzamikovým octom.

Tip: Ak nezoženiete koriandrové pesto, ktoré je voňavejšie ako bazalkové, pripravte si ho doma rozmixovaním veľkej hrsti koriandrovej vňate, pol hrsti lúpaných mandlí, 4 PL olivového oleja a 4 strúčikov cesnaku. Dochuťte ho korením a soľou.


Zeleninový šalát s pečenou panenkou a rezancami
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g bravčovej panenky
  • 2 plátky masla
  • 150 g cukrového hrášku
  • 150 g instantných rezancov
  • 1 šalátová uhorka
  • 120 g baby šalátových listov
  • Sladká čili omáčka
  • 1 cibuľa

Na dresing:

  • 2 PL sezamového oleja
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 ČL cukru
  • šťava z jedného pomaranča

Voliteľne:

  • konzerva liči
  • kešu orechy
  • lístky mäty

Všetky suroviny na dressing zmiešajte a odložte bokom. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Bravčovú panenku potrite sladkou čili omáčkou. Na panvici rozohrejte maslo a mäso z každej strany opečte do zlatohneda. Preložte ho do zapekacej misy alebo na plech, podlejte troškou vody a pečte približne 15 minút. Po dopečení nechajte mäso odstáť, aby z neho pri krájaní neunikla šťava a para. Potom ho rozkrájajte na plátky. Medzitým, ako sa mäso pečie, zalejte rezance podľa návodu a nechajte ich spariť iba toľko, aby sa nerozpadli. Ďalej zmiešajte v miske cukrový hrášok, plátky uhorky a cibule, liči a listy šalátu. Zalejte dresingom, premiešajte a rozdeľte na jednotlivé porcie. Ku každej porcii pridajte rezance, plátky mäsa a dozdobte ich orechmi, mätou a sladkou čili omáčkou.

Tip: Základ pokrmu tvorí mäso a sladkastý dresing. Je iba na vás po akej sezónnej zelenine siahnete pri príprave šalátu. Cukrový hrášok môžete pred použitím krátko spariť.


Zemiakový šalát s údeným lososom, cibuľou a slaninkou
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g lojových zemiakov (varný typ A)
  • 1 červená cibuľa
  • 150 g prerastenej slaniny
  • 150 g údeného lososa
  • nasekaná petržlenová vňať

Na zálievku :

  • 2 PL hrubozrnnej horčice
  • šťava z jedného citróna
  • 1 PL medu
  • 100 ml olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Umyté zemiaky uvarte v slanej vode, po scedení ich nechajte krátko vychladnúť a rozkrájajte aj so šupkou na štvrtinky. Medzitým plátky slaniny opražte na panvici. Všetky suroviny na zálievku zmiešajte a vmiešajte ju do zemiakov spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou a na drobno pokrájanou cibuľou. Servírujte zemiaky spolu s kockami slaniny a plátkami lososa.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Real-time technológie: nový byt z papiera uvidíte na vlastné oči
  2. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  10. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  1. Stretnutie po rokoch alebo predaj z papiera
  2. Trend zánovných luxusov dorazil i na Slovensko
  3. Real-time technológie: nový byt z papiera uvidíte na vlastné oči
  4. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  5. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  6. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  7. Hitparáda štiav
  8. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  9. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  10. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 11 472
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 7 238
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 6 377
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 4 652
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 608
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 4 353
  7. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 3 535
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 2 539
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 1 930
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 1 820

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Náhorný Karabach chce byť veľmocou. Vďaka jeseterom

Chovajú jesetery a chcú sa stať kaviárovou mocnosťou. Zásah z frontovej línie prežili len statočné ryby.

DOMOV

Sťal dve hlavy chobotnice, ale na silných mužov Smeru si netrúfol

Mantinely vidno pri riaditeľoch nemocníc.

EKONOMIKA

Môžu vám zvýšiť cenu uprostred viazanosti, ako to urobilo UPC?

Aj keď človek podpíše viazanosť, nemá istotu, že ju aj dokončí.

KULTÚRA

Odovzdali najprestížnejšiu cenu za architektúru. Pozrite si diela jej víťazov

Pritzkerovu cenu získali katalánski architekti.

Neprehliadnite tiež

Rihanna sa stala humanitárnou osobnosťou roka

Barbadoská speváčka získala ocenenie Harvardskej univerzity za svoju humanitárnu činnosť.

Inteligencia v hlavnej úlohe: Sapiosexuálov nezaujíma výzor, ale IQ

Ľudia s novo pomenovanou sexuálnou orientáciou zhmotňujú azda najväčšie klišé romantických vzťahov.

Voňavý boršč

Ponúkame recept na národné jedlo Rusov, Ukrajincov či Bielorusov. Základom je vždy červená repa.

Známe osobnosti, ktoré neveria v monogamiu

V Hollywoode existuje medzi pármi množstvo dohôd, v niektorých prípadoch pred zaviazaním sa jeden druhému, volia skôr otvorený vzťah.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop