SME

Exotické šaláty na každú príležitosť

Šaláty dodajú viac chutí a farieb i do vašej kuchyne. Tak hor sa do skúšania našich nových receptov...

(Zdroj: Isifa)

Šalát s ovocím, tekvicou a kuracím mäsom
Suroviny na 4 porcie

  • 4-5 kuracích pŕs
  • 1 malá maslová tekvica
  • 100 g rukoly
  • 8 čerstvých fíg
  • 1 granátové jablko
  • mladá červená alebo farebná repa na servírovanie (cvikla, okrúhlica, reďkev)

Na marinádu aj dresing:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 4 PL dijonskej horčice
  • 4 PL jablčného octu
  • 2 ČL hnedého cukru
  • 150 ml olivového oleja

Tekvicu ošúpte, rozkrájajte a upečte na plechu vystlatom papierom na pečenie do mäkka. Polovicu surovín na marinádu zmiešajte a potrite kuracie prsia. Opečte ich z obidvoch strán a keď trošku vychladnú, rozkrájajte ich. V miske zmiešajte tekvicu s kuracím mäsom, figami, zrniečkami z granátového jablka a listami rukoly. Rozdeľte na porcie, dozdobte tenkými plátkami repy alebo reďkovky a polejte dresingom zo zvyšného cukru, horčice, octu a oleja.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak máte radi chrumkavú kožu pečeného kurčaťa, vyberajte si prsia i s kožou. Šalát môžete pripraviť i obraním mäsa z celého pečeného kurčaťa.


Listový šalát s dresingom a marinovaným steakom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 steaky z hovädzieho mäsa
  • baby listový šalát
  • 1 -2 červené cibule
  • 1 PL oleja
  • limeta na dozdobenie

Na marinádu:

  • 20 g čerstvej koriandrovej vňate
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 výhon citrónovej trávy
  • 3 PL sójovej omáčky
  • 5 PL medu
  • soľ, mleté čierne korenie

Na dresing:

  • 1 červená čili paprička
  • 2 zelené papričky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL jablčného octu
  • 2 PL rybej omáčky
  • 3 PL hnedého cukru
  • čerstvý koriander
  • čerstvá mäta
  • 100 ml ananásovej šťavy (džús, alebo šťava z kompótu)

Všetky suroviny na marinádu rozmixujte dohladka. Potrite ňou steaky a nechajte pôsobiť približne 30 minút. Medzitým pripravte dresing. Môžete všetky suroviny rozmixovať dohladka alebo rozkrájať na kúsky, aby bol dresing hrubšej štruktúry. Na taniere pripravte umyté a osušené listy šalátu a rovnomerne nadeľte i plátky červenej cibule. Grilovaciu panvicu alebo elektrický gril potrite zľahka olejom, rozpáľte do horúca a steaky opečte z každej strany približne 3-5 minút, podľa hrúbky. Hotové steaky nechajte krátko odpočinúť a potom ich rozkrájajte na plátky, naservírujte na šalát a prelejte dresingom. Podľa chuti pokvapkajte limetovou šťavou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 033
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 630
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 880
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 684
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 822
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 237
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 147
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 218
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 325
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 291
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 169
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 889
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 801
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 028
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 580
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu