SME
Pondelok, 22. apríl , 2019

Exotické šaláty na každú príležitosť

Šaláty dodajú viac chutí a farieb i do vašej kuchyne. Tak hor sa do skúšania našich nových receptov...

(Zdroj: Isifa)

Šalát s ovocím, tekvicou a kuracím mäsom
Suroviny na 4 porcie

  • 4-5 kuracích pŕs
  • 1 malá maslová tekvica
  • 100 g rukoly
  • 8 čerstvých fíg
  • 1 granátové jablko
  • mladá červená alebo farebná repa na servírovanie (cvikla, okrúhlica, reďkev)

Na marinádu aj dresing:

  • 4 PL dijonskej horčice
  • 4 PL jablčného octu
  • 2 ČL hnedého cukru
  • 150 ml olivového oleja

Tekvicu ošúpte, rozkrájajte a upečte na plechu vystlatom papierom na pečenie do mäkka. Polovicu surovín na marinádu zmiešajte a potrite kuracie prsia. Opečte ich z obidvoch strán a keď trošku vychladnú, rozkrájajte ich. V miske zmiešajte tekvicu s kuracím mäsom, figami, zrniečkami z granátového jablka a listami rukoly. Rozdeľte na porcie, dozdobte tenkými plátkami repy alebo reďkovky a polejte dresingom zo zvyšného cukru, horčice, octu a oleja.

Tip: Ak máte radi chrumkavú kožu pečeného kurčaťa, vyberajte si prsia i s kožou. Šalát môžete pripraviť i obraním mäsa z celého pečeného kurčaťa.


Listový šalát s dresingom a marinovaným steakom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 steaky z hovädzieho mäsa
  • baby listový šalát
  • 1 -2 červené cibule
  • 1 PL oleja
  • limeta na dozdobenie

Na marinádu:

  • 20 g čerstvej koriandrovej vňate
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 výhon citrónovej trávy
  • 3 PL sójovej omáčky
  • 5 PL medu
  • soľ, mleté čierne korenie

Na dresing:

  • 1 červená čili paprička
  • 2 zelené papričky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL jablčného octu
  • 2 PL rybej omáčky
  • 3 PL hnedého cukru
  • čerstvý koriander
  • čerstvá mäta
  • 100 ml ananásovej šťavy (džús, alebo šťava z kompótu)

Všetky suroviny na marinádu rozmixujte dohladka. Potrite ňou steaky a nechajte pôsobiť približne 30 minút. Medzitým pripravte dresing. Môžete všetky suroviny rozmixovať dohladka alebo rozkrájať na kúsky, aby bol dresing hrubšej štruktúry. Na taniere pripravte umyté a osušené listy šalátu a rovnomerne nadeľte i plátky červenej cibule. Grilovaciu panvicu alebo elektrický gril potrite zľahka olejom, rozpáľte do horúca a steaky opečte z každej strany približne 3-5 minút, podľa hrúbky. Hotové steaky nechajte krátko odpočinúť a potom ich rozkrájajte na plátky, naservírujte na šalát a prelejte dresingom. Podľa chuti pokvapkajte limetovou šťavou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 18 925
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 12 549
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 041
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 644
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 873
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 434
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 406
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 653
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 469
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 080

Hlavné správy zo Sme.sk

Hriešnica, prekliata dcéra či bohyňa. Kto bola Morena

Jarný zvyk odráža krvavé pohanské rituály.

Letiaca zapálená figurína Moreny.

Ukrajinci išli do rizika. Do čela krajiny si vybrali novú tvár

Volodymyr Zelenskyj bude novým ukrajinským prezidentom.

Volodymyr Zelenskyj po zverejnení exit pollov.

Pri Poslednej večeri urobil Leonardo da Vinci fatálnu chybu

O omyle, ktorého sa dopustil maliar, sa hovorí málo.

Slovenský hokejista Richard Pánik v drese Arizony Coyotes.

Neprehliadnite tiež

Zuby budúcnosti: Ako pomôžu moderné technológie v starostlivosti o chrup?

Ústna hygiena sa vďaka moderným technológiám mení a zjednodušuje.

Naučte sa vyberať správny mejkap, raz a navždy

Záleží na tom, aké produkty si nanášame na tvár.

Selma Blair

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.