SME
Štvrtok, 14. november, 2019 | Meniny má Irma

Exotické šaláty na každú príležitosť

Šaláty dodajú viac chutí a farieb i do vašej kuchyne. Tak hor sa do skúšania našich nových receptov...

(Zdroj: Isifa)

Šalát s ovocím, tekvicou a kuracím mäsom
Suroviny na 4 porcie

  • 4-5 kuracích pŕs
  • 1 malá maslová tekvica
  • 100 g rukoly
  • 8 čerstvých fíg
  • 1 granátové jablko
  • mladá červená alebo farebná repa na servírovanie (cvikla, okrúhlica, reďkev)

Na marinádu aj dresing:

  • 4 PL dijonskej horčice
  • 4 PL jablčného octu
  • 2 ČL hnedého cukru
  • 150 ml olivového oleja

Tekvicu ošúpte, rozkrájajte a upečte na plechu vystlatom papierom na pečenie do mäkka. Polovicu surovín na marinádu zmiešajte a potrite kuracie prsia. Opečte ich z obidvoch strán a keď trošku vychladnú, rozkrájajte ich. V miske zmiešajte tekvicu s kuracím mäsom, figami, zrniečkami z granátového jablka a listami rukoly. Rozdeľte na porcie, dozdobte tenkými plátkami repy alebo reďkovky a polejte dresingom zo zvyšného cukru, horčice, octu a oleja.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Ak máte radi chrumkavú kožu pečeného kurčaťa, vyberajte si prsia i s kožou. Šalát môžete pripraviť i obraním mäsa z celého pečeného kurčaťa.


Listový šalát s dresingom a marinovaným steakom
Suroviny na 4 porcie

  • 4 steaky z hovädzieho mäsa
  • baby listový šalát
  • 1 -2 červené cibule
  • 1 PL oleja
  • limeta na dozdobenie

Na marinádu:

  • 20 g čerstvej koriandrovej vňate
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 výhon citrónovej trávy
  • 3 PL sójovej omáčky
  • 5 PL medu
  • soľ, mleté čierne korenie

Na dresing:

  • 1 červená čili paprička
  • 2 zelené papričky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL jablčného octu
  • 2 PL rybej omáčky
  • 3 PL hnedého cukru
  • čerstvý koriander
  • čerstvá mäta
  • 100 ml ananásovej šťavy (džús, alebo šťava z kompótu)

Všetky suroviny na marinádu rozmixujte dohladka. Potrite ňou steaky a nechajte pôsobiť približne 30 minút. Medzitým pripravte dresing. Môžete všetky suroviny rozmixovať dohladka alebo rozkrájať na kúsky, aby bol dresing hrubšej štruktúry. Na taniere pripravte umyté a osušené listy šalátu a rovnomerne nadeľte i plátky červenej cibule. Grilovaciu panvicu alebo elektrický gril potrite zľahka olejom, rozpáľte do horúca a steaky opečte z každej strany približne 3-5 minút, podľa hrúbky. Hotové steaky nechajte krátko odpočinúť a potom ich rozkrájajte na plátky, naservírujte na šalát a prelejte dresingom. Podľa chuti pokvapkajte limetovou šťavou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  2. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  3. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  4. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  5. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  6. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  7. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  8. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  9. Nestarnú, ale dozrievajú
  10. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE
  1. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  2. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  3. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  4. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  5. Prezentácia zahraničných partnerských univerzít na EUBA
  6. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  7. Nové palivo E10 zníži emisie v doprave
  8. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou
  9. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  10. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  1. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 10 958
  2. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 8 251
  3. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 7 925
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 6 717
  5. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 6 104
  6. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 5 983
  7. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 5 711
  8. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 5 708
  9. VIVO! prišlo do Bratislavy 4 848
  10. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 4 268

Hlavné správy zo Sme.sk

Monika Jankovská.
Dobré ráno

Dobré ráno: Kotleba má strach, bojí sa Harabina

Extrémisti sa snažia vytvoriť jednotný front.

Podcast Dobré Ráno
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Prestaňme porovnávať „socík“ so slobodou

Diskusia o kvalite života by sa mala skončiť tým, že žijeme o osem rokov dlhšie.

Peter Schutz.

Záchranár: Nedá sa pomôcť hneď každému, pri nehodách musíme stanoviť priority

Rozhovor s Viliamom Dobiášom o nešťastiach s množstvom zranených.

Viliam Dobiáš.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Päťkrát vďaka, milí muži

Nemusíme sa hrať na všeobjímajúce divožienky plné lásky.

Michaela Žureková