PIKNIK

Sladké fašiangové dobroty

Šišky alebo pampúchy miluje celý svet, plnené, namáčané či s dierou v prostriedku.

(Zdroj: Fotolia)

Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde, kto nemá kožúška, zima mu bude. Slová tejto notoricky známej ľudovej pesničky najlepšie vystihujú obdobie prechodu od zimy k jari, ktoré sa začína fašiangmi (aj keď tohtoročná zima nie je celkom tá pravá). Čas vymedzený sviatkom Troch kráľov a Popolcovou stredou (tento rok pripadne na 5. marca) historicky patrí radosti, zábavám a najmä hodovaniu pred príchodom 40-dňového cirkevného pôstu. Na statku bývalo v tomto čase menej roboty, a preto sa organizovali aj svadby či zabíjačky.

Šišky a fánky
Fašiangy a šišky patria k sebe
Vyskúšajte čitateľské recepty na šišky a fánky.
sisky3.jpg

Čas hojnosti a veselosti

Dnes je už obdobie fašiangov známe skôr ako sezóna plesov a maškarných bálov, no ľudové tradície a zvyklosti sa kde-tu stále dodržiavajú. Mládenci obchádzali dedinu prezlečení v maskách, spievali, hrali divadlo a zabávali dedinčanov, ktorí im za odmenu venovali „výslužku“ a niektorí prihodili aj zopár drobných. Mládež si potom vystrojila zábavu a z darov pripravila hostinu. Podávali sa zabíjačkové špeciality – klobásy, jaternice, huspenina, zabíjačková kaša, z darovaných vajec sa robila praženica a typickým fašiangovým jedlom boli vyprážané sladkosti z kysnutého cesta – pampúchy, šišky, fánky či krapne. V každom regióne ich volali inak a každá gazdiná mala svoj overený recept, preto generalizovať nejaké pravidlá je pri tejto pochúťke celkom ťažké.

Miluje ich celý svet

Šišky alebo pampúchy sú nadýchané loptičky alebo v strede preliačené placky z kysnutého cesta vyprážané v oleji alebo na masti. Na povrchu sú posypané práškovým cukrom a vnútri zväčša plnené marmeládou alebo inou plnkou – čokoládou, tvarohom, vanilkovým pudingom a podobne. Niekedy sa vyprážajú prázdne a plnka sa dáva až navrch do jamky, ktorá vznikne v strede.

Šišky sa rozšírili po Európe zo severného Nemecka a v rôznych variáciách sú populárne v mnohých krajinách. V Nemecku sa im hovorí Berliner alebo Pfannkuchen, v susednom rakúsku Krapfen, v Chorvátsku krafne a v Poľsku pączki. V krajinách hovoriacich po anglicky sa udomácnili kolieska s dierou v strede známe ako donuts. Podávajú sa s rôznymi polevami či posýpkami. Španieli si zase do horúcej čokolády namáčajú churros – zakrútené pásy vysmážaného šiškového cesta.

Fánky sa nerobia z kysnutého cesta a aby boli vláčne, pridáva sa do nich trochu kyslej smotany. Cesto sa vyvaľká natenko a radielkom sa z neho vykrajujú obdĺžniky alebo kosoštvorce, ktoré sa v strede narežú. Kúsky cesta sa smažia v rozpálenom oleji a mierne sa nafúknu. Fánky sa rovnako ako šišky môžu obaliť v práškovom cukre, ale sú suchšie a chrumkavejšie. Ak chcete, aby boli oba druhy fašiangového pečiva menej mastné, pridajte do cesta trochu alkoholu (rum, koňak alebo vodku). Ten sa pri smažení odparí a pritom zabráni prílišnému nasiaknutiu tukom.

Fašiangové šišky

  • 125 g hladkej múky
  • 125 g polohrubej múky
  • 125 ml mlieka
  • 20 g droždia
  • 20 g kryštálového cukru
  • 20 g masla
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • lyžica rumu alebo koňaku
  • nastrúhaná kôra z polovice citróna
  • olej a masť na vyprážanie (v pomere 1:1)
  • tvrdší lekvár podľa chuti na plnenie
  • práškový cukor na posypanie

1. Najskôr si pripravte kvások. Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte za lyžicu cukru a polohrubej múky. Pomiešajte a nechajte na teplom mieste asi 10 - 15 minút vyrásť.


2. V miske rozotrite maslo so zvyšným cukrom a pomaly vmiešajte žĺtky. Do zmesi pridajte kvások, zvyšnú múku so štipkou soli a rum. Vypracujte hladké vláčne cesto. Môžete si pomôcť robotom. Vymiesené cesto poprášte múkou, prikryte čistou utierkou a nechajte približne hodinu kysnúť na teplom mieste.


3. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkajte ho asi na centimeter hrubý plát a rozdeľte si ho na polovice. Na jednej časti si naznačte krúžky čo najtesnejšie vedľa seba a do stredu každého dajte za lyžičku marmelády. Môžete použiť aj inú plnku – napríklad nutelu, tvaroh s hrozienkami, mak či orechy. S množstvom to však nepreháňajte, aby vám plnka nevytiekla. Z druhej polovice povykrajujte rovnako veľké kolieska, prikryte nimi kolieska s plnkou a spolu ich vykrojte. Šišky rozložte na pomúčenú dosku alebo plech, prikryte utierkou a nechajte ešte 15 minút kysnúť.


4. V hlbšej panvici s pokrievkou si rozpustite dve lyžice tuku a prilejte k nemu rovnaké množstvo slnečnicového oleja. Na kúsku cesta vyskúšajte, či je olej dostatočne rozpálený. Ak áno, opatrne vložte do panvice šišky a na 1 - 2 minúty ich prikryte pokrievkou. Ak sú na jednej strane upečené dozlata, obráťte ich a smažte rovnaký čas aj z druhej strany. Usmažené šišky vyberte dierkovanou naberačkou a rozložte na papierové utierky, aby pohltili prebytočný tuk. Posypte práškovým cukrom, do ktorého môžete podľa chuti pridať vanilku alebo škoricu a môžete podávať. Šišky sú najlepšie čerstvé.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Klima efekt bez klimatizácie
  2. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  3. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  4. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  5. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  6. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  7. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  8. ZOC MAX Prešov má za sebou úspešnú desaťročnicu
  9. V Adlerovej na Furči sa začína stavať!
  10. Adlerova - dobré miesto pre rodinu na Furči sa už stavia
  1. Zdravý životný štýl - dá sa v dnešnej dobe udržať?
  2. Klima efekt bez klimatizácie
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  4. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  5. METRO vyzbieralo takmer päť ton potravín pre ľudí v núdzi
  6. Zonácia stanovuje jasný režim obhospodarovania každého pozemku
  7. Ako vybrať správne sedaciu súpravu?
  8. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  9. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  10. 5. ročník akcie Za čistejšie Staré Mesto práve začína!
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 288
  2. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 18 644
  3. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 11 669
  4. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 11 565
  5. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 10 978
  6. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 8 457
  7. Tento test pomohol viac ako 100 ľuďom znížiť vysoký krvný tlak 6 086
  8. 3 spôsoby, ako využiť GDPR vo váš prospech. 4 856
  9. Bývate v práci unavení? Možno spávate v zlom prostredí 3 867
  10. Nový projekt v Karlovej Vsi sa teší obrovskému 3 260

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Vlak obsadený smerákmi idúci do stanice Ničota nabral na rýchlosti

Môže sa stať, že veľká občianska energia prítomná na námestiach sa postupne vytratí. Ale nádej zostane.

KOMENTÁRE

Ani Richard Sulík nepochopil odkaz námestí

Nepredstavujú požadovanú zmenu politickej kultúry.

PRIMÁR

Rakovina. Môže za ňu osud, či životný štýl?

Dvojica štúdií prináša odpoveď, nakoľko si je možné znížiť riziko rakoviny.

Neprehliadnite tiež

Sex po pôrode môže byť plný ťažkostí, dá sa im však pomôcť

Sedem rád ako obnoviť stagnujúci sexuálny život po narodení dieťaťa.

Desať tipov, ako si čo najlepšie užiť každý víkend

Aby boli dva voľné dni v znamení pohody, mali by ste sa na ne pripraviť.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V novom čísle nájdete rozhovor s režisérkou Valeriou Schulczovou, ktorá sa nebojí ťažkých a problematických tém.

AKTUALIZOVANÉ 19.4. O 10:25

Chýbajú postupy aj štandardy. Baby friendly nemocnice majú znova ožiť

Nemocnice priateľské k deťom v minulosti nedodržiavali pravidlá. Ministerstvo zdravotníctva teraz chystá zmeny.

STĹPČEK OSMELENÉ

Anorexia je ako alkoholizmus, nikdy nie ste celkom za vodou

Vidieť, kam som bola schopná doviesť svoje telo, je strašidelné.