PIKNIK

Sladké fašiangové dobroty

Šišky alebo pampúchy miluje celý svet, plnené, namáčané či s dierou v prostriedku.

(Zdroj: Fotolia)

Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde, kto nemá kožúška, zima mu bude. Slová tejto notoricky známej ľudovej pesničky najlepšie vystihujú obdobie prechodu od zimy k jari, ktoré sa začína fašiangmi (aj keď tohtoročná zima nie je celkom tá pravá). Čas vymedzený sviatkom Troch kráľov a Popolcovou stredou (tento rok pripadne na 5. marca) historicky patrí radosti, zábavám a najmä hodovaniu pred príchodom 40-dňového cirkevného pôstu. Na statku bývalo v tomto čase menej roboty, a preto sa organizovali aj svadby či zabíjačky.

Šišky a fánky
Fašiangy a šišky patria k sebe
Vyskúšajte čitateľské recepty na šišky a fánky.
sisky3.jpg

Čas hojnosti a veselosti

Dnes je už obdobie fašiangov známe skôr ako sezóna plesov a maškarných bálov, no ľudové tradície a zvyklosti sa kde-tu stále dodržiavajú. Mládenci obchádzali dedinu prezlečení v maskách, spievali, hrali divadlo a zabávali dedinčanov, ktorí im za odmenu venovali „výslužku“ a niektorí prihodili aj zopár drobných. Mládež si potom vystrojila zábavu a z darov pripravila hostinu. Podávali sa zabíjačkové špeciality – klobásy, jaternice, huspenina, zabíjačková kaša, z darovaných vajec sa robila praženica a typickým fašiangovým jedlom boli vyprážané sladkosti z kysnutého cesta – pampúchy, šišky, fánky či krapne. V každom regióne ich volali inak a každá gazdiná mala svoj overený recept, preto generalizovať nejaké pravidlá je pri tejto pochúťke celkom ťažké.

Miluje ich celý svet

Šišky alebo pampúchy sú nadýchané loptičky alebo v strede preliačené placky z kysnutého cesta vyprážané v oleji alebo na masti. Na povrchu sú posypané práškovým cukrom a vnútri zväčša plnené marmeládou alebo inou plnkou – čokoládou, tvarohom, vanilkovým pudingom a podobne. Niekedy sa vyprážajú prázdne a plnka sa dáva až navrch do jamky, ktorá vznikne v strede.

Šišky sa rozšírili po Európe zo severného Nemecka a v rôznych variáciách sú populárne v mnohých krajinách. V Nemecku sa im hovorí Berliner alebo Pfannkuchen, v susednom rakúsku Krapfen, v Chorvátsku krafne a v Poľsku pączki. V krajinách hovoriacich po anglicky sa udomácnili kolieska s dierou v strede známe ako donuts. Podávajú sa s rôznymi polevami či posýpkami. Španieli si zase do horúcej čokolády namáčajú churros – zakrútené pásy vysmážaného šiškového cesta.

Fánky sa nerobia z kysnutého cesta a aby boli vláčne, pridáva sa do nich trochu kyslej smotany. Cesto sa vyvaľká natenko a radielkom sa z neho vykrajujú obdĺžniky alebo kosoštvorce, ktoré sa v strede narežú. Kúsky cesta sa smažia v rozpálenom oleji a mierne sa nafúknu. Fánky sa rovnako ako šišky môžu obaliť v práškovom cukre, ale sú suchšie a chrumkavejšie. Ak chcete, aby boli oba druhy fašiangového pečiva menej mastné, pridajte do cesta trochu alkoholu (rum, koňak alebo vodku). Ten sa pri smažení odparí a pritom zabráni prílišnému nasiaknutiu tukom.

Fašiangové šišky

  • 125 g hladkej múky
  • 125 g polohrubej múky
  • 125 ml mlieka
  • 20 g droždia
  • 20 g kryštálového cukru
  • 20 g masla
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • lyžica rumu alebo koňaku
  • nastrúhaná kôra z polovice citróna
  • olej a masť na vyprážanie (v pomere 1:1)
  • tvrdší lekvár podľa chuti na plnenie
  • práškový cukor na posypanie

1. Najskôr si pripravte kvások. Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte za lyžicu cukru a polohrubej múky. Pomiešajte a nechajte na teplom mieste asi 10 - 15 minút vyrásť.


2. V miske rozotrite maslo so zvyšným cukrom a pomaly vmiešajte žĺtky. Do zmesi pridajte kvások, zvyšnú múku so štipkou soli a rum. Vypracujte hladké vláčne cesto. Môžete si pomôcť robotom. Vymiesené cesto poprášte múkou, prikryte čistou utierkou a nechajte približne hodinu kysnúť na teplom mieste.


3. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkajte ho asi na centimeter hrubý plát a rozdeľte si ho na polovice. Na jednej časti si naznačte krúžky čo najtesnejšie vedľa seba a do stredu každého dajte za lyžičku marmelády. Môžete použiť aj inú plnku – napríklad nutelu, tvaroh s hrozienkami, mak či orechy. S množstvom to však nepreháňajte, aby vám plnka nevytiekla. Z druhej polovice povykrajujte rovnako veľké kolieska, prikryte nimi kolieska s plnkou a spolu ich vykrojte. Šišky rozložte na pomúčenú dosku alebo plech, prikryte utierkou a nechajte ešte 15 minút kysnúť.


4. V hlbšej panvici s pokrievkou si rozpustite dve lyžice tuku a prilejte k nemu rovnaké množstvo slnečnicového oleja. Na kúsku cesta vyskúšajte, či je olej dostatočne rozpálený. Ak áno, opatrne vložte do panvice šišky a na 1 - 2 minúty ich prikryte pokrievkou. Ak sú na jednej strane upečené dozlata, obráťte ich a smažte rovnaký čas aj z druhej strany. Usmažené šišky vyberte dierkovanou naberačkou a rozložte na papierové utierky, aby pohltili prebytočný tuk. Posypte práškovým cukrom, do ktorého môžete podľa chuti pridať vanilku alebo škoricu a môžete podávať. Šišky sú najlepšie čerstvé.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  3. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  5. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  2. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  3. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  4. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  5. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  6. Kreditná karta – áno alebo nie
  7. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  8. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  9. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  10. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 24 475
  2. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 18 310
  3. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 12 727
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 10 858
  5. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 10 223
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 7 109
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 4 826
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 4 382
  9. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 4 255
  10. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete? 3 069

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Zuzany Kepplovej

Spoznali sa a prišli sa ukázať. Aj s tromi traktormi sa dá obsadiť Bratislava

Načo farmárom hovoriť, že zákony sú, keď ich efekt necítia.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Toto už neprejde ani Kočnerovi

Kočner nie je nič iné ako historická anomália, relikt mafiánskych deväťdesiatych rokov.

DOMOV

Kočner vypovedal na polícii, Pavla Ruska zadržali

Vyšetrovateľ NAKA obvinil Kočnera aj Ruska, žiada pre nich väzbu.

Neprehliadnite tiež

Prvá vojnová reportérka musela ísť na front tajne a v prezlečení

Dorothy Lawrenceová bola priekopníčkou žurnalistiky.

Herečka Eva Longoria porodila svoje prvé dieťa

Matkou sa stala vo svojich 43 rokoch.

Stĺpček Osmelené

Zomrel mi otec. A ešte predtým nás šarlatán obral o tisíce

Dokument Obchod so zdravím odráža iba zlomok reality.