PIKNIK

Sladké fašiangové dobroty

Šišky alebo pampúchy miluje celý svet, plnené, namáčané či s dierou v prostriedku.

(Zdroj: Fotolia)

Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde, kto nemá kožúška, zima mu bude. Slová tejto notoricky známej ľudovej pesničky najlepšie vystihujú obdobie prechodu od zimy k jari, ktoré sa začína fašiangmi (aj keď tohtoročná zima nie je celkom tá pravá). Čas vymedzený sviatkom Troch kráľov a Popolcovou stredou (tento rok pripadne na 5. marca) historicky patrí radosti, zábavám a najmä hodovaniu pred príchodom 40-dňového cirkevného pôstu. Na statku bývalo v tomto čase menej roboty, a preto sa organizovali aj svadby či zabíjačky.

Šišky a fánky
Fašiangy a šišky patria k sebe
Vyskúšajte čitateľské recepty na šišky a fánky.
sisky3.jpg

Čas hojnosti a veselosti

Dnes je už obdobie fašiangov známe skôr ako sezóna plesov a maškarných bálov, no ľudové tradície a zvyklosti sa kde-tu stále dodržiavajú. Mládenci obchádzali dedinu prezlečení v maskách, spievali, hrali divadlo a zabávali dedinčanov, ktorí im za odmenu venovali „výslužku“ a niektorí prihodili aj zopár drobných. Mládež si potom vystrojila zábavu a z darov pripravila hostinu. Podávali sa zabíjačkové špeciality – klobásy, jaternice, huspenina, zabíjačková kaša, z darovaných vajec sa robila praženica a typickým fašiangovým jedlom boli vyprážané sladkosti z kysnutého cesta – pampúchy, šišky, fánky či krapne. V každom regióne ich volali inak a každá gazdiná mala svoj overený recept, preto generalizovať nejaké pravidlá je pri tejto pochúťke celkom ťažké.

Miluje ich celý svet

Šišky alebo pampúchy sú nadýchané loptičky alebo v strede preliačené placky z kysnutého cesta vyprážané v oleji alebo na masti. Na povrchu sú posypané práškovým cukrom a vnútri zväčša plnené marmeládou alebo inou plnkou – čokoládou, tvarohom, vanilkovým pudingom a podobne. Niekedy sa vyprážajú prázdne a plnka sa dáva až navrch do jamky, ktorá vznikne v strede.

Šišky sa rozšírili po Európe zo severného Nemecka a v rôznych variáciách sú populárne v mnohých krajinách. V Nemecku sa im hovorí Berliner alebo Pfannkuchen, v susednom rakúsku Krapfen, v Chorvátsku krafne a v Poľsku pączki. V krajinách hovoriacich po anglicky sa udomácnili kolieska s dierou v strede známe ako donuts. Podávajú sa s rôznymi polevami či posýpkami. Španieli si zase do horúcej čokolády namáčajú churros – zakrútené pásy vysmážaného šiškového cesta.

Fánky sa nerobia z kysnutého cesta a aby boli vláčne, pridáva sa do nich trochu kyslej smotany. Cesto sa vyvaľká natenko a radielkom sa z neho vykrajujú obdĺžniky alebo kosoštvorce, ktoré sa v strede narežú. Kúsky cesta sa smažia v rozpálenom oleji a mierne sa nafúknu. Fánky sa rovnako ako šišky môžu obaliť v práškovom cukre, ale sú suchšie a chrumkavejšie. Ak chcete, aby boli oba druhy fašiangového pečiva menej mastné, pridajte do cesta trochu alkoholu (rum, koňak alebo vodku). Ten sa pri smažení odparí a pritom zabráni prílišnému nasiaknutiu tukom.

Fašiangové šišky

  • 125 g hladkej múky
  • 125 g polohrubej múky
  • 125 ml mlieka
  • 20 g droždia
  • 20 g kryštálového cukru
  • 20 g masla
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • lyžica rumu alebo koňaku
  • nastrúhaná kôra z polovice citróna
  • olej a masť na vyprážanie (v pomere 1:1)
  • tvrdší lekvár podľa chuti na plnenie
  • práškový cukor na posypanie

1. Najskôr si pripravte kvások. Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte za lyžicu cukru a polohrubej múky. Pomiešajte a nechajte na teplom mieste asi 10 - 15 minút vyrásť.


2. V miske rozotrite maslo so zvyšným cukrom a pomaly vmiešajte žĺtky. Do zmesi pridajte kvások, zvyšnú múku so štipkou soli a rum. Vypracujte hladké vláčne cesto. Môžete si pomôcť robotom. Vymiesené cesto poprášte múkou, prikryte čistou utierkou a nechajte približne hodinu kysnúť na teplom mieste.


3. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkajte ho asi na centimeter hrubý plát a rozdeľte si ho na polovice. Na jednej časti si naznačte krúžky čo najtesnejšie vedľa seba a do stredu každého dajte za lyžičku marmelády. Môžete použiť aj inú plnku – napríklad nutelu, tvaroh s hrozienkami, mak či orechy. S množstvom to však nepreháňajte, aby vám plnka nevytiekla. Z druhej polovice povykrajujte rovnako veľké kolieska, prikryte nimi kolieska s plnkou a spolu ich vykrojte. Šišky rozložte na pomúčenú dosku alebo plech, prikryte utierkou a nechajte ešte 15 minút kysnúť.


4. V hlbšej panvici s pokrievkou si rozpustite dve lyžice tuku a prilejte k nemu rovnaké množstvo slnečnicového oleja. Na kúsku cesta vyskúšajte, či je olej dostatočne rozpálený. Ak áno, opatrne vložte do panvice šišky a na 1 - 2 minúty ich prikryte pokrievkou. Ak sú na jednej strane upečené dozlata, obráťte ich a smažte rovnaký čas aj z druhej strany. Usmažené šišky vyberte dierkovanou naberačkou a rozložte na papierové utierky, aby pohltili prebytočný tuk. Posypte práškovým cukrom, do ktorého môžete podľa chuti pridať vanilku alebo škoricu a môžete podávať. Šišky sú najlepšie čerstvé.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  4. Moskva alebo Petrohrad?
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  6. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  7. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  8. Nový Jaguar XF Sportbrake
  9. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  10. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  1. Zóna Nové Nivy splnila kvalifikačné podmienky pre registráciu
  2. Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  3. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  4. Modern luxury next to the Blue Church
  5. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  6. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  7. Moskva alebo Petrohrad?
  8. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  9. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  10. HB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  1. Moskva alebo Petrohrad? 9 371
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 230
  3. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 2 606
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 186
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 557
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 404
  7. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 331
  8. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 123
  9. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 085
  10. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 1 003

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Slovensko neuspelo v boji o sídlo Európskej liekovej agentúry

Bratislava nezískala sídlo EMA, bola na štvrtej nepostupovej pozícii.

KOMENTÁRE

Prečo by sa mali Slováci začať báť Čechov

Slovensko bude musieť vynaložiť viac úsilia a vynaliezavosti, aby ho Brusel v zhluku „podivných“ demokracií na východ od Nemecka rozpoznal

KOMENTÁRE

Fico útokom na Kisku škodí hlavne sebe

Všetky pokusy o priamu konfrontáciu sa doteraz vždy skončili porážkou Fica.

Neprehliadnite tiež

Prehliadka anjelov: Modelky z Victoria's Secret ohurovali v Šanghaji

Na módnej prehliadke sa zúčastnilo 55 modeliek.

Príbeh manželstva: Kráľovná Alžbeta II. a princ Filip oslavujú platinovú svadbu

Pred svadbou mal princ na konte šesť libier, no množstvo šarmu.

Americké hviezdy zabudli šokovať. Pozrite si galériu z American Music Awards 2017

Odovzdávania hudobných cien idú často ruka v ruke s módnou extravaganciou.

Vzťahová poradňa: Môj priateľ sa veľmi podobá na môjho bývalého. Bude aj on tyran?

Psychologička odpovedá, či majú fyzicky podobní ľudia aj rovnakú povahu a či je dobré chodiť s oveľa starším mužom.