SME
Štvrtok, 24. jún, 2021 | Meniny má JánKrížovkyKrížovky
PIKNIK

Sladké fašiangové dobroty

Šišky alebo pampúchy miluje celý svet, plnené, namáčané či s dierou v prostriedku.

(Zdroj: Fotolia)

Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde, kto nemá kožúška, zima mu bude. Slová tejto notoricky známej ľudovej pesničky najlepšie vystihujú obdobie prechodu od zimy k jari, ktoré sa začína fašiangmi (aj keď tohtoročná zima nie je celkom tá pravá). Čas vymedzený sviatkom Troch kráľov a Popolcovou stredou (tento rok pripadne na 5. marca) historicky patrí radosti, zábavám a najmä hodovaniu pred príchodom 40-dňového cirkevného pôstu. Na statku bývalo v tomto čase menej roboty, a preto sa organizovali aj svadby či zabíjačky.

Šišky a fánky
Fašiangy a šišky patria k sebe
Vyskúšajte čitateľské recepty na šišky a fánky.
sisky3.jpg

Čas hojnosti a veselosti

Dnes je už obdobie fašiangov známe skôr ako sezóna plesov a maškarných bálov, no ľudové tradície a zvyklosti sa kde-tu stále dodržiavajú. Mládenci obchádzali dedinu prezlečení v maskách, spievali, hrali divadlo a zabávali dedinčanov, ktorí im za odmenu venovali „výslužku“ a niektorí prihodili aj zopár drobných. Mládež si potom vystrojila zábavu a z darov pripravila hostinu. Podávali sa zabíjačkové špeciality – klobásy, jaternice, huspenina, zabíjačková kaša, z darovaných vajec sa robila praženica a typickým fašiangovým jedlom boli vyprážané sladkosti z kysnutého cesta – pampúchy, šišky, fánky či krapne. V každom regióne ich volali inak a každá gazdiná mala svoj overený recept, preto generalizovať nejaké pravidlá je pri tejto pochúťke celkom ťažké.

Miluje ich celý svet

Šišky alebo pampúchy sú nadýchané loptičky alebo v strede preliačené placky z kysnutého cesta vyprážané v oleji alebo na masti. Na povrchu sú posypané práškovým cukrom a vnútri zväčša plnené marmeládou alebo inou plnkou – čokoládou, tvarohom, vanilkovým pudingom a podobne. Niekedy sa vyprážajú prázdne a plnka sa dáva až navrch do jamky, ktorá vznikne v strede.

Šišky sa rozšírili po Európe zo severného Nemecka a v rôznych variáciách sú populárne v mnohých krajinách. V Nemecku sa im hovorí Berliner alebo Pfannkuchen, v susednom rakúsku Krapfen, v Chorvátsku krafne a v Poľsku pączki. V krajinách hovoriacich po anglicky sa udomácnili kolieska s dierou v strede známe ako donuts. Podávajú sa s rôznymi polevami či posýpkami. Španieli si zase do horúcej čokolády namáčajú churros – zakrútené pásy vysmážaného šiškového cesta.

Fánky sa nerobia z kysnutého cesta a aby boli vláčne, pridáva sa do nich trochu kyslej smotany. Cesto sa vyvaľká natenko a radielkom sa z neho vykrajujú obdĺžniky alebo kosoštvorce, ktoré sa v strede narežú. Kúsky cesta sa smažia v rozpálenom oleji a mierne sa nafúknu. Fánky sa rovnako ako šišky môžu obaliť v práškovom cukre, ale sú suchšie a chrumkavejšie. Ak chcete, aby boli oba druhy fašiangového pečiva menej mastné, pridajte do cesta trochu alkoholu (rum, koňak alebo vodku). Ten sa pri smažení odparí a pritom zabráni prílišnému nasiaknutiu tukom.

Fašiangové šišky

  • 125 g hladkej múky
  • 125 g polohrubej múky
  • 125 ml mlieka
  • 20 g droždia
  • 20 g kryštálového cukru
  • 20 g masla
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • lyžica rumu alebo koňaku
  • nastrúhaná kôra z polovice citróna
  • olej a masť na vyprážanie (v pomere 1:1)
  • tvrdší lekvár podľa chuti na plnenie
  • práškový cukor na posypanie

1. Najskôr si pripravte kvások. Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte za lyžicu cukru a polohrubej múky. Pomiešajte a nechajte na teplom mieste asi 10 - 15 minút vyrásť.


2. V miske rozotrite maslo so zvyšným cukrom a pomaly vmiešajte žĺtky. Do zmesi pridajte kvások, zvyšnú múku so štipkou soli a rum. Vypracujte hladké vláčne cesto. Môžete si pomôcť robotom. Vymiesené cesto poprášte múkou, prikryte čistou utierkou a nechajte približne hodinu kysnúť na teplom mieste.


3. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkajte ho asi na centimeter hrubý plát a rozdeľte si ho na polovice. Na jednej časti si naznačte krúžky čo najtesnejšie vedľa seba a do stredu každého dajte za lyžičku marmelády. Môžete použiť aj inú plnku – napríklad nutelu, tvaroh s hrozienkami, mak či orechy. S množstvom to však nepreháňajte, aby vám plnka nevytiekla. Z druhej polovice povykrajujte rovnako veľké kolieska, prikryte nimi kolieska s plnkou a spolu ich vykrojte. Šišky rozložte na pomúčenú dosku alebo plech, prikryte utierkou a nechajte ešte 15 minút kysnúť.


4. V hlbšej panvici s pokrievkou si rozpustite dve lyžice tuku a prilejte k nemu rovnaké množstvo slnečnicového oleja. Na kúsku cesta vyskúšajte, či je olej dostatočne rozpálený. Ak áno, opatrne vložte do panvice šišky a na 1 - 2 minúty ich prikryte pokrievkou. Ak sú na jednej strane upečené dozlata, obráťte ich a smažte rovnaký čas aj z druhej strany. Usmažené šišky vyberte dierkovanou naberačkou a rozložte na papierové utierky, aby pohltili prebytočný tuk. Posypte práškovým cukrom, do ktorého môžete podľa chuti pridať vanilku alebo škoricu a môžete podávať. Šišky sú najlepšie čerstvé.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  2. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  3. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  4. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  5. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  7. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  8. Vážení poslanci, to naozaj?
  9. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  2. Vážení poslanci, to naozaj?
  3. Koniec čakania na kuriéra
  4. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  5. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  6. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  7. Václav Vydra: Ako nedostať pokutu v úseku kde je meraná rýchlosť
  8. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  9. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  10. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 11 149
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 643
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 833
  4. Stiahnite si stovky e-kníh 5 880
  5. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 4 888
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 3 624
  7. Crème de la crème po slovensky 3 102
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 973
  9. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 2 934
  10. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou 2 681
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kľúčovou zbraňou proti delta variantu koronavírusu je zaočkovanie obidvoma dávkami vakcíny.

Aktuálne je na Slovensku zaočkovaných 26 percent obyvateľstva.


10 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Ako sa bude vyvíjať pandémia.


a 2 ďalší 8 h

Neprehliadnite tiež

Anna Grusková

Anna Grusková o príprave a vzniku inscenácie Demokratka Erža.


15 h
Alžbeta Göllnerová – Gwerková v pracovni

Život Alžbety Gwerkovej fascinuje vedcov aj divákov.


15 h
Jana Jankovičová počas jednej z disciplín v rybolovnej technike.

Jana Jankovičová sa venuje netradičnému športu.


16 h
Palacinky z ryžovej a pohánkovej múky.

Pozrite si recepty na palacinky aj koláč


18 h