SME
reklama

Sladké fašiangové dobroty

Šišky alebo pampúchy miluje celý svet, plnené, namáčané či s dierou v prostriedku.

(Zdroj: Fotolia)

Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde, kto nemá kožúška, zima mu bude. Slová tejto notoricky známej ľudovej pesničky najlepšie vystihujú obdobie prechodu od zimy k jari, ktoré sa začína fašiangmi (aj keď tohtoročná zima nie je celkom tá pravá). Čas vymedzený sviatkom Troch kráľov a Popolcovou stredou (tento rok pripadne na 5. marca) historicky patrí radosti, zábavám a najmä hodovaniu pred príchodom 40-dňového cirkevného pôstu. Na statku bývalo v tomto čase menej roboty, a preto sa organizovali aj svadby či zabíjačky.

Šišky a fánky
Fašiangy a šišky patria k sebe
Vyskúšajte čitateľské recepty na šišky a fánky.
sisky3.jpg

Čas hojnosti a veselosti

Dnes je už obdobie fašiangov známe skôr ako sezóna plesov a maškarných bálov, no ľudové tradície a zvyklosti sa kde-tu stále dodržiavajú. Mládenci obchádzali dedinu prezlečení v maskách, spievali, hrali divadlo a zabávali dedinčanov, ktorí im za odmenu venovali „výslužku“ a niektorí prihodili aj zopár drobných. Mládež si potom vystrojila zábavu a z darov pripravila hostinu. Podávali sa zabíjačkové špeciality – klobásy, jaternice, huspenina, zabíjačková kaša, z darovaných vajec sa robila praženica a typickým fašiangovým jedlom boli vyprážané sladkosti z kysnutého cesta – pampúchy, šišky, fánky či krapne. V každom regióne ich volali inak a každá gazdiná mala svoj overený recept, preto generalizovať nejaké pravidlá je pri tejto pochúťke celkom ťažké.

Miluje ich celý svet

Šišky alebo pampúchy sú nadýchané loptičky alebo v strede preliačené placky z kysnutého cesta vyprážané v oleji alebo na masti. Na povrchu sú posypané práškovým cukrom a vnútri zväčša plnené marmeládou alebo inou plnkou – čokoládou, tvarohom, vanilkovým pudingom a podobne. Niekedy sa vyprážajú prázdne a plnka sa dáva až navrch do jamky, ktorá vznikne v strede.

Šišky sa rozšírili po Európe zo severného Nemecka a v rôznych variáciách sú populárne v mnohých krajinách. V Nemecku sa im hovorí Berliner alebo Pfannkuchen, v susednom rakúsku Krapfen, v Chorvátsku krafne a v Poľsku pączki. V krajinách hovoriacich po anglicky sa udomácnili kolieska s dierou v strede známe ako donuts. Podávajú sa s rôznymi polevami či posýpkami. Španieli si zase do horúcej čokolády namáčajú churros – zakrútené pásy vysmážaného šiškového cesta.

Fánky sa nerobia z kysnutého cesta a aby boli vláčne, pridáva sa do nich trochu kyslej smotany. Cesto sa vyvaľká natenko a radielkom sa z neho vykrajujú obdĺžniky alebo kosoštvorce, ktoré sa v strede narežú. Kúsky cesta sa smažia v rozpálenom oleji a mierne sa nafúknu. Fánky sa rovnako ako šišky môžu obaliť v práškovom cukre, ale sú suchšie a chrumkavejšie. Ak chcete, aby boli oba druhy fašiangového pečiva menej mastné, pridajte do cesta trochu alkoholu (rum, koňak alebo vodku). Ten sa pri smažení odparí a pritom zabráni prílišnému nasiaknutiu tukom.

Fašiangové šišky

  • 125 g hladkej múky
  • 125 g polohrubej múky
  • 125 ml mlieka
  • 20 g droždia
  • 20 g kryštálového cukru
  • 20 g masla
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • lyžica rumu alebo koňaku
  • nastrúhaná kôra z polovice citróna
  • olej a masť na vyprážanie (v pomere 1:1)
  • tvrdší lekvár podľa chuti na plnenie
  • práškový cukor na posypanie

1. Najskôr si pripravte kvások. Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte za lyžicu cukru a polohrubej múky. Pomiešajte a nechajte na teplom mieste asi 10 - 15 minút vyrásť.


2. V miske rozotrite maslo so zvyšným cukrom a pomaly vmiešajte žĺtky. Do zmesi pridajte kvások, zvyšnú múku so štipkou soli a rum. Vypracujte hladké vláčne cesto. Môžete si pomôcť robotom. Vymiesené cesto poprášte múkou, prikryte čistou utierkou a nechajte približne hodinu kysnúť na teplom mieste.


3. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkajte ho asi na centimeter hrubý plát a rozdeľte si ho na polovice. Na jednej časti si naznačte krúžky čo najtesnejšie vedľa seba a do stredu každého dajte za lyžičku marmelády. Môžete použiť aj inú plnku – napríklad nutelu, tvaroh s hrozienkami, mak či orechy. S množstvom to však nepreháňajte, aby vám plnka nevytiekla. Z druhej polovice povykrajujte rovnako veľké kolieska, prikryte nimi kolieska s plnkou a spolu ich vykrojte. Šišky rozložte na pomúčenú dosku alebo plech, prikryte utierkou a nechajte ešte 15 minút kysnúť.


4. V hlbšej panvici s pokrievkou si rozpustite dve lyžice tuku a prilejte k nemu rovnaké množstvo slnečnicového oleja. Na kúsku cesta vyskúšajte, či je olej dostatočne rozpálený. Ak áno, opatrne vložte do panvice šišky a na 1 - 2 minúty ich prikryte pokrievkou. Ak sú na jednej strane upečené dozlata, obráťte ich a smažte rovnaký čas aj z druhej strany. Usmažené šišky vyberte dierkovanou naberačkou a rozložte na papierové utierky, aby pohltili prebytočný tuk. Posypte práškovým cukrom, do ktorého môžete podľa chuti pridať vanilku alebo škoricu a môžete podávať. Šišky sú najlepšie čerstvé.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 703
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 946
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 741
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 003
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 808
  7. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 8 101
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 532
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 528
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 483
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 362
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 11 807
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 352
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 344
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 7 952
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 418
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu