SME
Nedeľa, 17. november, 2019 | Meniny má Klaudia

Sólo pre koreniny

Voňavá škorica, ostrý cesnak, čerstvý rozmarín či obyčajné korenie. Prevetrajte svoje fľaštičky s koreninami...

(Zdroj: Isifa)

Zapekaný koláč s hovädzím mäsom a hubami
Suroviny na 4 -6 porcií

Na cesto:

  • 250 ml mlieka
  • 250 ml oleja
  • 2 vajíčka
  • 190 g hladkej múky
  • štipka prášku do pečiva
  • štipka soli

Na plnku:

  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 400 g húb
  • 4 PL oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 PL kukuričnej múky
  • 200 ml hovädzieho vývaru
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • soľ, čerstvo namleté viacfarebné korenie

Suroviny na cesto zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Pomôcť si môžete robotom so sekacími nožmi. Zabaľte ho do fólie a odložte do chladničky. Na polovici oleja opražte cibuľu, pridajte nasekané huby a krátko ich poduste. Zmes vyberte z panvice bokom. Na druhej polovici oleja sprudka opečte mäso pokrájané na malé kocky do zlatohneda. Kukuričnú múku a pretlak rozmiešajte vo vývare a mäso podlejte. Pridajte soľ a korenie a duste, pokiaľ mäso nezmäkne. Nakoniec primiešajte huby a znovu dochuťte. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Mäso preložte do veľkej zapekacej misy alebo do malých misiek na jednotlivé porcie. Cesto nahrubo vyvaľkajte a uzatvorte ním povrch misy. Povrch cesta môžete potrieť rozšľahaným vajíčkom alebo mliekom. Cesto popichajte vidličkou alebo v strede narežte, aby mohla pri pečení unikať para. Upečte dozlatista.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Namiesto doma robeného cesta môžete na mäsový koláč použiť i cesto lístkové. Cestom môžete dokonca vystlať i dno misy a hotový koláč pred servírovaním vyklopiť na tanier. Mäsové koláče môžete zapekať prikryté cestom alebo zemiakovým pyré.


Dusené hovädzie so zeleninou
Suroviny na 4-6 porcií

  • 700 g hovädzieho mäsa
  • 1-2 kúsky hovädzej špikovej kosti
  • 3 mrkvy
  • 2 paradajky
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • 150 ml červeného vína
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvý rozmarín
  • soľ, mleté čierne korenie

Na oleji opražte nasekanú cibuľu a cesnak. Pridajte mäso pokrájané na kocky a opečte, kým sa nezatiahne. Podlejte polovicou vývaru, pridajte špikové kosti a priveďte k varu. Na malom plameni pomaly duste približne hodinu. Podľa potreby podlievajte. Medzitým sparte a olúpte paradajky a pripravte prílohu. Po hodine pridajte k mäsu pokrájanú mrkvu, paradajky, červené víno, prelisovaný cesnak a rozmarín. Ochuťte soľou a korením a dovarte, kým nie sú mrkva a mäso úplne mäkké. Pokrm môžete pripraviť i v pomalovarnom hrnci, kde sa budú všetky suroviny variť 6 - 8 hodín. Servírujte s pečenými zemiakmi, knedľou, chlebom alebo ryžou.

Tip: V niektorých krajinách k takémuto hustému mäsovému pokrmu servírujú uvarené strukoviny. Ak sa rozhodnete pre bežnú prílohu, strukoviny môžete pridať priamo do gulášu. Siahnuť môžete i po fazuli alebo cíceri v konzerve.


Šťavnaté zapekané ovocie s voňavým korením
Suroviny na 4-6 porcií

  • 4-6 kusov jadrového ovocia (jablká, hrušky, duly)
  • 200 g hnedého cukru
  • celé voňavé korenie podľa chuti (škorica, badián, kardamon, vanilka)
  • 500 ml jablkového alebo hruškového džúsu

Ovocie umyte a naukladajte do zapekacej misy. Na panvici urobte z cukru karamel, zalejte ho polovicou džúsu a rozmiešajte. Karamelovým sirupom prelejte ovocie, dolejte zvyšný džús, pomedzi naukladajte korenia podľa chuti a dajte piecť do vyhriatej rúry, kým ovocie nezmäkne. Servírujte ovocie preliate šťavou. Dezert môžete doplniť šľahačkou.

Tip: Ovocie môžete pred prípravou podľa chuti zbaviť jadrovníkov, šupiek alebo ich rozkrájať na štvrtinky. Džús môžete nahradiť vínom. Vôňu korenín umocníte, ak k celému koreniu pridáte do omáčky i lyžičku mletého perníkového korenia.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  2. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  3. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  5. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  6. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  7. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  8. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  9. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  10. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  1. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  2. O2 opäť pripomína, že sloboda nie je samozrejmosť
  3. Čo funguje v českom obchodnom registri lepšie ako na Slovensku
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  5. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  6. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu
  7. Laserovou terapiou proti chorobám z povolania
  8. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  9. Zdarma doživotně radary a zľava 23 % na autokamery Mio MiVue 731
  10. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 9 656
  2. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 9 427
  3. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 9 159
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 9 099
  5. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 7 300
  6. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 7 201
  7. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 5 591
  8. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 5 555
  9. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 4 879
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 4 318

Hlavné správy zo Sme.sk

Pellegrini si pripíja s premiérom ČR Andrejom Babišom počas slávnostného obeda v Prahe.

Chorvátsky hlásateľ Slovákom: Prepáčte za tri góly

Góly padli po hlúpych chybách, tvrdil Škriniar.

Chorvát Bruno Petkovič (uprostred), Denis Vavro (vľavo) a brankár Martin Dúbravka (vpravo) počas kvalifikačného zápasu E-skupiny EURO 2020 Chorvátsko - Slovensko.
PÍŠE MIKULÁŠ DZURINDA

Nie sme spokojní, aj keď to najdôležitejšie z novembra sme dosiahli

Zabudli sme na hodnoty aj na slušnosť.

Mikuláš Dzurinda

Neprehliadnite tiež

Šaty na stužkovú pre mamy a dcéry. Viete, čo sa nosí?

Oblečte sa na stužkovú podľa trendov aj bontónu.

Korutánsko láka lyžiarov, milovníkov piva aj rodiny s deťmi

Čo môžete zažiť v stredisku Katschberg?