SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Sólo pre koreniny

Voňavá škorica, ostrý cesnak, čerstvý rozmarín či obyčajné korenie. Prevetrajte svoje fľaštičky s koreninami...

(Zdroj: Isifa)

Zapekaný koláč s hovädzím mäsom a hubami
Suroviny na 4 -6 porcií

Na cesto:

  • 250 ml mlieka
  • 250 ml oleja
  • 2 vajíčka
  • 190 g hladkej múky
  • štipka prášku do pečiva
  • štipka soli

Na plnku:

  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 400 g húb
  • 4 PL oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 PL kukuričnej múky
  • 200 ml hovädzieho vývaru
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • soľ, čerstvo namleté viacfarebné korenie

Suroviny na cesto zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Pomôcť si môžete robotom so sekacími nožmi. Zabaľte ho do fólie a odložte do chladničky. Na polovici oleja opražte cibuľu, pridajte nasekané huby a krátko ich poduste. Zmes vyberte z panvice bokom. Na druhej polovici oleja sprudka opečte mäso pokrájané na malé kocky do zlatohneda. Kukuričnú múku a pretlak rozmiešajte vo vývare a mäso podlejte. Pridajte soľ a korenie a duste, pokiaľ mäso nezmäkne. Nakoniec primiešajte huby a znovu dochuťte. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Mäso preložte do veľkej zapekacej misy alebo do malých misiek na jednotlivé porcie. Cesto nahrubo vyvaľkajte a uzatvorte ním povrch misy. Povrch cesta môžete potrieť rozšľahaným vajíčkom alebo mliekom. Cesto popichajte vidličkou alebo v strede narežte, aby mohla pri pečení unikať para. Upečte dozlatista.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Namiesto doma robeného cesta môžete na mäsový koláč použiť i cesto lístkové. Cestom môžete dokonca vystlať i dno misy a hotový koláč pred servírovaním vyklopiť na tanier. Mäsové koláče môžete zapekať prikryté cestom alebo zemiakovým pyré.


Dusené hovädzie so zeleninou
Suroviny na 4-6 porcií

  • 700 g hovädzieho mäsa
  • 1-2 kúsky hovädzej špikovej kosti
  • 3 mrkvy
  • 2 paradajky
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • 150 ml červeného vína
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvý rozmarín
  • soľ, mleté čierne korenie

Na oleji opražte nasekanú cibuľu a cesnak. Pridajte mäso pokrájané na kocky a opečte, kým sa nezatiahne. Podlejte polovicou vývaru, pridajte špikové kosti a priveďte k varu. Na malom plameni pomaly duste približne hodinu. Podľa potreby podlievajte. Medzitým sparte a olúpte paradajky a pripravte prílohu. Po hodine pridajte k mäsu pokrájanú mrkvu, paradajky, červené víno, prelisovaný cesnak a rozmarín. Ochuťte soľou a korením a dovarte, kým nie sú mrkva a mäso úplne mäkké. Pokrm môžete pripraviť i v pomalovarnom hrnci, kde sa budú všetky suroviny variť 6 - 8 hodín. Servírujte s pečenými zemiakmi, knedľou, chlebom alebo ryžou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: V niektorých krajinách k takémuto hustému mäsovému pokrmu servírujú uvarené strukoviny. Ak sa rozhodnete pre bežnú prílohu, strukoviny môžete pridať priamo do gulášu. Siahnuť môžete i po fazuli alebo cíceri v konzerve.


Šťavnaté zapekané ovocie s voňavým korením
Suroviny na 4-6 porcií

  • 4-6 kusov jadrového ovocia (jablká, hrušky, duly)
  • 200 g hnedého cukru
  • celé voňavé korenie podľa chuti (škorica, badián, kardamon, vanilka)
  • 500 ml jablkového alebo hruškového džúsu

Ovocie umyte a naukladajte do zapekacej misy. Na panvici urobte z cukru karamel, zalejte ho polovicou džúsu a rozmiešajte. Karamelovým sirupom prelejte ovocie, dolejte zvyšný džús, pomedzi naukladajte korenia podľa chuti a dajte piecť do vyhriatej rúry, kým ovocie nezmäkne. Servírujte ovocie preliate šťavou. Dezert môžete doplniť šľahačkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ovocie môžete pred prípravou podľa chuti zbaviť jadrovníkov, šupiek alebo ich rozkrájať na štvrtinky. Džús môžete nahradiť vínom. Vôňu korenín umocníte, ak k celému koreniu pridáte do omáčky i lyžičku mletého perníkového korenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 854
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 36 381
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 987
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 248
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 949
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 8 335
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 292
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 905
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 679
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 574
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

22. jan

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt