SME

Sólo pre koreniny

Voňavá škorica, ostrý cesnak, čerstvý rozmarín či obyčajné korenie. Prevetrajte svoje fľaštičky s koreninami...

(Zdroj: Isifa)

Zapekaný koláč s hovädzím mäsom a hubami
Suroviny na 4 -6 porcií

Na cesto:

  • 250 ml mlieka
  • 250 ml oleja
  • 2 vajíčka
  • 190 g hladkej múky
  • štipka prášku do pečiva
  • štipka soli

Na plnku:

  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 400 g húb
  • 4 PL oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 PL kukuričnej múky
  • 200 ml hovädzieho vývaru
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • soľ, čerstvo namleté viacfarebné korenie

Suroviny na cesto zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Pomôcť si môžete robotom so sekacími nožmi. Zabaľte ho do fólie a odložte do chladničky. Na polovici oleja opražte cibuľu, pridajte nasekané huby a krátko ich poduste. Zmes vyberte z panvice bokom. Na druhej polovici oleja sprudka opečte mäso pokrájané na malé kocky do zlatohneda. Kukuričnú múku a pretlak rozmiešajte vo vývare a mäso podlejte. Pridajte soľ a korenie a duste, pokiaľ mäso nezmäkne. Nakoniec primiešajte huby a znovu dochuťte. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Mäso preložte do veľkej zapekacej misy alebo do malých misiek na jednotlivé porcie. Cesto nahrubo vyvaľkajte a uzatvorte ním povrch misy. Povrch cesta môžete potrieť rozšľahaným vajíčkom alebo mliekom. Cesto popichajte vidličkou alebo v strede narežte, aby mohla pri pečení unikať para. Upečte dozlatista.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Namiesto doma robeného cesta môžete na mäsový koláč použiť i cesto lístkové. Cestom môžete dokonca vystlať i dno misy a hotový koláč pred servírovaním vyklopiť na tanier. Mäsové koláče môžete zapekať prikryté cestom alebo zemiakovým pyré.


Dusené hovädzie so zeleninou
Suroviny na 4-6 porcií

  • 700 g hovädzieho mäsa
  • 1-2 kúsky hovädzej špikovej kosti
  • 3 mrkvy
  • 2 paradajky
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • 150 ml červeného vína
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvý rozmarín
  • soľ, mleté čierne korenie

Na oleji opražte nasekanú cibuľu a cesnak. Pridajte mäso pokrájané na kocky a opečte, kým sa nezatiahne. Podlejte polovicou vývaru, pridajte špikové kosti a priveďte k varu. Na malom plameni pomaly duste približne hodinu. Podľa potreby podlievajte. Medzitým sparte a olúpte paradajky a pripravte prílohu. Po hodine pridajte k mäsu pokrájanú mrkvu, paradajky, červené víno, prelisovaný cesnak a rozmarín. Ochuťte soľou a korením a dovarte, kým nie sú mrkva a mäso úplne mäkké. Pokrm môžete pripraviť i v pomalovarnom hrnci, kde sa budú všetky suroviny variť 6 - 8 hodín. Servírujte s pečenými zemiakmi, knedľou, chlebom alebo ryžou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: V niektorých krajinách k takémuto hustému mäsovému pokrmu servírujú uvarené strukoviny. Ak sa rozhodnete pre bežnú prílohu, strukoviny môžete pridať priamo do gulášu. Siahnuť môžete i po fazuli alebo cíceri v konzerve.


Šťavnaté zapekané ovocie s voňavým korením
Suroviny na 4-6 porcií

  • 4-6 kusov jadrového ovocia (jablká, hrušky, duly)
  • 200 g hnedého cukru
  • celé voňavé korenie podľa chuti (škorica, badián, kardamon, vanilka)
  • 500 ml jablkového alebo hruškového džúsu

Ovocie umyte a naukladajte do zapekacej misy. Na panvici urobte z cukru karamel, zalejte ho polovicou džúsu a rozmiešajte. Karamelovým sirupom prelejte ovocie, dolejte zvyšný džús, pomedzi naukladajte korenia podľa chuti a dajte piecť do vyhriatej rúry, kým ovocie nezmäkne. Servírujte ovocie preliate šťavou. Dezert môžete doplniť šľahačkou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ovocie môžete pred prípravou podľa chuti zbaviť jadrovníkov, šupiek alebo ich rozkrájať na štvrtinky. Džús môžete nahradiť vínom. Vôňu korenín umocníte, ak k celému koreniu pridáte do omáčky i lyžičku mletého perníkového korenia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  3. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  4. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  5. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  3. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  4. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  5. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  6. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  7. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  8. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 46 137
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 11 953
  3. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 7 659
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 885
  5. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 5 124
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 4 577
  7. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 4 012
  8. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 3 588
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 6
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 61 766
  2. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 083
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 18 834
  4. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 16 148
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 13 363
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 012
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 863
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 428
  1. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  2. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  3. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  4. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  5. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  7. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  8. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
reklama
SkryťZatvoriť reklamu