Zapekaný koláč s hovädzím mäsom a hubami
Suroviny na 4 -6 porcií
Na cesto:
- 250 ml mlieka
- 250 ml oleja
- 2 vajíčka
- 190 g hladkej múky
- štipka prášku do pečiva
- štipka soli
Na plnku:
- 500 g hovädzieho mäsa
- 400 g húb
- 4 PL oleja
- 1 cibuľa
- 2 PL kukuričnej múky
- 200 ml hovädzieho vývaru
- 2 PL paradajkového pretlaku
- soľ, čerstvo namleté viacfarebné korenie

Suroviny na cesto zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Pomôcť si môžete robotom so sekacími nožmi. Zabaľte ho do fólie a odložte do chladničky. Na polovici oleja opražte cibuľu, pridajte nasekané huby a krátko ich poduste. Zmes vyberte z panvice bokom. Na druhej polovici oleja sprudka opečte mäso pokrájané na malé kocky do zlatohneda. Kukuričnú múku a pretlak rozmiešajte vo vývare a mäso podlejte. Pridajte soľ a korenie a duste, pokiaľ mäso nezmäkne. Nakoniec primiešajte huby a znovu dochuťte. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Mäso preložte do veľkej zapekacej misy alebo do malých misiek na jednotlivé porcie. Cesto nahrubo vyvaľkajte a uzatvorte ním povrch misy. Povrch cesta môžete potrieť rozšľahaným vajíčkom alebo mliekom. Cesto popichajte vidličkou alebo v strede narežte, aby mohla pri pečení unikať para. Upečte dozlatista.
Tip: Namiesto doma robeného cesta môžete na mäsový koláč použiť i cesto lístkové. Cestom môžete dokonca vystlať i dno misy a hotový koláč pred servírovaním vyklopiť na tanier. Mäsové koláče môžete zapekať prikryté cestom alebo zemiakovým pyré.
Dusené hovädzie so zeleninou
Suroviny na 4-6 porcií
- 700 g hovädzieho mäsa
- 1-2 kúsky hovädzej špikovej kosti
- 3 mrkvy
- 2 paradajky
- 1 veľká cibuľa
- 1 liter hovädzieho vývaru
- 150 ml červeného vína
- 2 strúčiky cesnaku
- čerstvý rozmarín
- soľ, mleté čierne korenie

Na oleji opražte nasekanú cibuľu a cesnak. Pridajte mäso pokrájané na kocky a opečte, kým sa nezatiahne. Podlejte polovicou vývaru, pridajte špikové kosti a priveďte k varu. Na malom plameni pomaly duste približne hodinu. Podľa potreby podlievajte. Medzitým sparte a olúpte paradajky a pripravte prílohu. Po hodine pridajte k mäsu pokrájanú mrkvu, paradajky, červené víno, prelisovaný cesnak a rozmarín. Ochuťte soľou a korením a dovarte, kým nie sú mrkva a mäso úplne mäkké. Pokrm môžete pripraviť i v pomalovarnom hrnci, kde sa budú všetky suroviny variť 6 - 8 hodín. Servírujte s pečenými zemiakmi, knedľou, chlebom alebo ryžou.
Tip: V niektorých krajinách k takémuto hustému mäsovému pokrmu servírujú uvarené strukoviny. Ak sa rozhodnete pre bežnú prílohu, strukoviny môžete pridať priamo do gulášu. Siahnuť môžete i po fazuli alebo cíceri v konzerve.
Šťavnaté zapekané ovocie s voňavým korením
Suroviny na 4-6 porcií
- 4-6 kusov jadrového ovocia (jablká, hrušky, duly)
- 200 g hnedého cukru
- celé voňavé korenie podľa chuti (škorica, badián, kardamon, vanilka)
- 500 ml jablkového alebo hruškového džúsu

Ovocie umyte a naukladajte do zapekacej misy. Na panvici urobte z cukru karamel, zalejte ho polovicou džúsu a rozmiešajte. Karamelovým sirupom prelejte ovocie, dolejte zvyšný džús, pomedzi naukladajte korenia podľa chuti a dajte piecť do vyhriatej rúry, kým ovocie nezmäkne. Servírujte ovocie preliate šťavou. Dezert môžete doplniť šľahačkou.
Tip: Ovocie môžete pred prípravou podľa chuti zbaviť jadrovníkov, šupiek alebo ich rozkrájať na štvrtinky. Džús môžete nahradiť vínom. Vôňu korenín umocníte, ak k celému koreniu pridáte do omáčky i lyžičku mletého perníkového korenia.