SME
Štvrtok, 18. apríl , 2019

Ako zaručene nezbabrete palacinky

Prekvapte návštevu flambovaným francúzskym dezertom.

Palacinky sa dajú robiť na milión spôsobov – na sladko, na slano, tenké, hrubé, plnené, zapekané, flambované...

Tento populárny dezert sa zdá triviálny a je pravda, že ho zvládne aj úplný kuchársky začiatočník. No dá sa pripraviť i rafinovane a zložito, preto ho nezatracujú ani skúsení kuchárski majstri. Nečudujte sa, ak na palacinky natrafíte aj v menu tých najvychytenejších a najdrahších reštaurácií.

Iný kraj, iný mrav

Existujú desiatky, možno až stovky národných variácií palaciniek, ale základ je väčšinou rovnaký. Zmiešať mlieko, múku, vajcia a štipku soli, cesto vyliať na panvicu či rozhorúčenú rovnú platňu a opiecť z oboch strán. Výsledkom je tenká okrúhla placka.

Takéto palacinky sú typické skôr pre európske krajiny. Severoameričania majú zase svoje „pancakes“. Sú priemerom menšie a hrubšie, pretože sa do nich pridáva kypriaci prášok. Podobajú sa na naše lievance.

Hoci prvé zmienky o palacinkách pochádzajú z antického Grécka, priekopníkmi v ich príprave sú Francúzi, respektíve Bretónci. Majú hneď dve verzie palaciniek – sladké „crêpes“ a slané „galettes“ pripravované z pohánkovej múky.

Dokonalé cesto je základom

Ako si pripraviť doma dokonalé palacinky? Základom je hladké cesto správnej konzistencie. Ak chcete mať jemné a pružné palacinky, určite použite hladkú múku a preosejte ju. Pracuje sa s ňou síce ťažšie ako s polohrubou, pretože tvorí hrudky, ale potrápiť sa určite oplatí. Do mlieka múku prisýpajte postupne a poriadne ju vyšľahajte metličkou alebo mixérom.

Do cesta nedávajte príliš veľa cukru, pretože sa pri pečení budú palacinky pripaľovať. Radšej sa cukru vyhnite a palacinky oslaďte plnkou. Nešetrite vajcami – dodajú palacinkám pružnosť a nebudú sa vám pri pečení trhať. Trochu rozpusteného masla v palacinkovej zmesi zase zabráni vysychaniu okrajov.

A napokon jedna veľmi dôležitá rada – cesto nechajte aspoň 30 minút odpočívať. Múka napučí, aktivuje sa v nej lepok a zbavíte sa aj bubliniek, ktoré môžu za dierky v upečených palacinkách. Odpočinuté cesto môže zhustnúť, preto ho pred použitím jemne premiešajte, prípadne ešte rozrieďte mliekom. Konzistencia cesta je mimoriadne dôležitá – príliš riedke sa trhá, z hustého zase nikdy nevyrobíte tenké ľahké palacinky.

Na opekanie je najlepšia rovná panvica so zníženými okrajmi a hrubším dnom, ktoré rovnomerne rozvádza teplo. Na správnej „palacinkárni“ hravo zvládnete aj obracanie vo vzduchu. Ak si trúfnete na flambovanie, môžete vyskúšať luxusný francúzsky palacinkový dezert – crêpes Suzette.

Crêpes Suzette

na palacinky (cca. 6 kusov):

  • 250 ml mlieka
  • 130 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 20 g masla
  • štipka soli

na omáčku:

  • 3 lyžice jemného kryštálového cukru
  • 200 ml čerstvej pomarančovej šťavy
  • nastrúhaná kôra z jedného biopomaranča
  • štamperlík pomarančového likéru
  • 30 g masla

Postup:
1. Pripravte si cesto na palacinky. Do misky si nalejte mlieko a rozšľahajte v ňom dve celé vajcia. Postupne po častiach a za stáleho šľahania prisýpajte preosiatu hladkú múku so štipkou soli. Keď je cesto hladké, zakryte misku utierkou alebo fóliou a nechajte ho 30 minút odstáť pri izbovej teplote. Na záver do cesta jemne zamiešajte rozpustené maslo, aby ste si nenarobili bublinky.
2. Rovnú (najlepšie palacinkovú) panvicu poriadne rozohrejte a potrite iba malým kúskom masla alebo oleja. Tuk rovnomerne rozotriete napríklad husacím pierkom alebo papierovým obrúskom. Po panvici rozlejte za naberačku cesta, aby sa vám vytvorila tenká palacinka. Keď sa kraje začnú od panvice odliepať a na povrchu už nie je cesto surové, môžete palacinku obrátiť. Na prvej si odmerajte, koľko cesta vám bude stačiť na jednu palacinku a či je panvica dostatočne rozohriata. Postup opakujte, až kým neminiete všetko cesto. Jednotlivé palacinky môžete poprekladať papierom na pečenie alebo papierovým obrúskom.
3. Do nepriľnavej panvice nasypte jemný kryštálový cukor a na miernom plameni ho nechajte samovoľne rozpustiť na karamel. Pozor, aby sa vám nepripálil. Panvicu stiahnite z ohňa, pridajte pomarančovú šťavu a nastrúhanú pomarančovú kôru. Vráťte na oheň a zahrievajte, až kým sa karamel úplne nerozpustí a zmes nenaberie sirupovú konzistenciu. Prilejte pomarančový likér, krátko ho prehrejte, zapáľte a flambujte. Na záver pridajte maslo pokrájané na malé kúsky a nechajte ho rozpustiť.
4. Palacinky poskladajte na štvrtiny, vložte ich do panvice s omáčkou a nechajte ich pár minút zohriať. Ihneď podávajte. Odvážnejší kuchári môžu vyskúšať flambovanie aj priamo na tanieri.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  2. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  3. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  5. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  8. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  1. Bim Challenge 2019
  2. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  3. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  4. Grilovacia sezóna je zahájená!
  5. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  6. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  7. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  8. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  9. Kúzlo pravidelného investovania
  10. Prieskum: Chceme kupovať čerstvé a kvalitné vajcia zo Slovenska
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 34 616
  2. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 11 375
  3. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 8 023
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 6 103
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 075
  6. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru 4 360
  7. Volkswagen Touareg ALL INCLUSIVE je ešte príťažlivejší 4 119
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 4 063
  9. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 3 872
  10. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 703

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

SaS a Sme rodina sa pochytili pre rovnaké slogany

Ďuriš Nicholsonová hovorí o Pčolinského paranoji.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Menej odbornosti, viac populizmu

Dovolávanie sa zdravého rozumu je ukážkový populizmus.

Peter Tkačenko

Kmotríkovcom nevyšiel plán zastaviť súdne vyšetrovanie

Súd odmietol vymazať Infra Services pred skončením vyšetrovania.

Ivan Kmotrík
Slovenský brankár Samuel Hlavaj.

Neprehliadnite tiež

Selma Blair

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.

V dvadsiatich som sa nechala sterilizovať. Hovorili mi, že to budem ľutovať

Tridsaťročná žena hovorí o rozhodnutí nemať deti.

Ilustračné foto.
Sexistický kix