Ako zaručene nezbabrete palacinky

Prekvapte návštevu flambovaným francúzskym dezertom.

Palacinky sa dajú robiť na milión spôsobov – na sladko, na slano, tenké, hrubé, plnené, zapekané, flambované...

Tento populárny dezert sa zdá triviálny a je pravda, že ho zvládne aj úplný kuchársky začiatočník. No dá sa pripraviť i rafinovane a zložito, preto ho nezatracujú ani skúsení kuchárski majstri. Nečudujte sa, ak na palacinky natrafíte aj v menu tých najvychytenejších a najdrahších reštaurácií.

Iný kraj, iný mrav

Existujú desiatky, možno až stovky národných variácií palaciniek, ale základ je väčšinou rovnaký. Zmiešať mlieko, múku, vajcia a štipku soli, cesto vyliať na panvicu či rozhorúčenú rovnú platňu a opiecť z oboch strán. Výsledkom je tenká okrúhla placka.

Takéto palacinky sú typické skôr pre európske krajiny. Severoameričania majú zase svoje „pancakes“. Sú priemerom menšie a hrubšie, pretože sa do nich pridáva kypriaci prášok. Podobajú sa na naše lievance.

Hoci prvé zmienky o palacinkách pochádzajú z antického Grécka, priekopníkmi v ich príprave sú Francúzi, respektíve Bretónci. Majú hneď dve verzie palaciniek – sladké „crêpes“ a slané „galettes“ pripravované z pohánkovej múky.

Dokonalé cesto je základom

Ako si pripraviť doma dokonalé palacinky? Základom je hladké cesto správnej konzistencie. Ak chcete mať jemné a pružné palacinky, určite použite hladkú múku a preosejte ju. Pracuje sa s ňou síce ťažšie ako s polohrubou, pretože tvorí hrudky, ale potrápiť sa určite oplatí. Do mlieka múku prisýpajte postupne a poriadne ju vyšľahajte metličkou alebo mixérom.

Do cesta nedávajte príliš veľa cukru, pretože sa pri pečení budú palacinky pripaľovať. Radšej sa cukru vyhnite a palacinky oslaďte plnkou. Nešetrite vajcami – dodajú palacinkám pružnosť a nebudú sa vám pri pečení trhať. Trochu rozpusteného masla v palacinkovej zmesi zase zabráni vysychaniu okrajov.

A napokon jedna veľmi dôležitá rada – cesto nechajte aspoň 30 minút odpočívať. Múka napučí, aktivuje sa v nej lepok a zbavíte sa aj bubliniek, ktoré môžu za dierky v upečených palacinkách. Odpočinuté cesto môže zhustnúť, preto ho pred použitím jemne premiešajte, prípadne ešte rozrieďte mliekom. Konzistencia cesta je mimoriadne dôležitá – príliš riedke sa trhá, z hustého zase nikdy nevyrobíte tenké ľahké palacinky.

Na opekanie je najlepšia rovná panvica so zníženými okrajmi a hrubším dnom, ktoré rovnomerne rozvádza teplo. Na správnej „palacinkárni“ hravo zvládnete aj obracanie vo vzduchu. Ak si trúfnete na flambovanie, môžete vyskúšať luxusný francúzsky palacinkový dezert – crêpes Suzette.

Crêpes Suzette

na palacinky (cca. 6 kusov):

  • 250 ml mlieka
  • 130 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 20 g masla
  • štipka soli

na omáčku:

  • 3 lyžice jemného kryštálového cukru
  • 200 ml čerstvej pomarančovej šťavy
  • nastrúhaná kôra z jedného biopomaranča
  • štamperlík pomarančového likéru
  • 30 g masla

Postup:
1. Pripravte si cesto na palacinky. Do misky si nalejte mlieko a rozšľahajte v ňom dve celé vajcia. Postupne po častiach a za stáleho šľahania prisýpajte preosiatu hladkú múku so štipkou soli. Keď je cesto hladké, zakryte misku utierkou alebo fóliou a nechajte ho 30 minút odstáť pri izbovej teplote. Na záver do cesta jemne zamiešajte rozpustené maslo, aby ste si nenarobili bublinky.
2. Rovnú (najlepšie palacinkovú) panvicu poriadne rozohrejte a potrite iba malým kúskom masla alebo oleja. Tuk rovnomerne rozotriete napríklad husacím pierkom alebo papierovým obrúskom. Po panvici rozlejte za naberačku cesta, aby sa vám vytvorila tenká palacinka. Keď sa kraje začnú od panvice odliepať a na povrchu už nie je cesto surové, môžete palacinku obrátiť. Na prvej si odmerajte, koľko cesta vám bude stačiť na jednu palacinku a či je panvica dostatočne rozohriata. Postup opakujte, až kým neminiete všetko cesto. Jednotlivé palacinky môžete poprekladať papierom na pečenie alebo papierovým obrúskom.
3. Do nepriľnavej panvice nasypte jemný kryštálový cukor a na miernom plameni ho nechajte samovoľne rozpustiť na karamel. Pozor, aby sa vám nepripálil. Panvicu stiahnite z ohňa, pridajte pomarančovú šťavu a nastrúhanú pomarančovú kôru. Vráťte na oheň a zahrievajte, až kým sa karamel úplne nerozpustí a zmes nenaberie sirupovú konzistenciu. Prilejte pomarančový likér, krátko ho prehrejte, zapáľte a flambujte. Na záver pridajte maslo pokrájané na malé kúsky a nechajte ho rozpustiť.
4. Palacinky poskladajte na štvrtiny, vložte ich do panvice s omáčkou a nechajte ich pár minút zohriať. Ihneď podávajte. Odvážnejší kuchári môžu vyskúšať flambovanie aj priamo na tanieri.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  2. Aj staršie životné poistenie môže mať nové výhody
  3. 7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko
  4. Nukleárna magnetická rezonančná liečba znova v Košiciach
  5. Nový rekord SME.sk: Za 2 roky takmer 2-krát viac predplatiteľov
  6. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  7. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  8. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  9. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  10. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  1. Aj staršie životné poistenie môže mať nové výhody
  2. 7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko
  3. Poistenie.sk v novom a lepšom šate
  4. Nukleárna magnetická rezonančná liečba znova v Košiciach
  5. Navštívte OMV na bratislavskom Autosalóne
  6. Za katastrofálny stav chodníkov je zodpovedný starosta Števčík
  7. BILLA štartuje spoluprácu s lyžiarmi Žampovcami
  8. Bieloruský veľvyslanec sa stretol s rektorom SPU v Nitre
  9. Navštívte OMV na bratislavskom Autosalóne
  10. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  1. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike 17 459
  2. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 16 295
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 959
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 14 045
  5. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 11 423
  6. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 7 495
  7. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 6 107
  8. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 5 342
  9. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 4 168
  10. Nový rekord SME.sk: Za 2 roky takmer 2-krát viac predplatiteľov 3 411

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Sakovú vytiahol na ministerstvo bývalý manžel, Kaliňákov kamarát

K aktivitám nádejnej ministerky vnútra sa Alexander Sako nevyjadruje. Sám je v niekoľkých verejných funkciách.

DOMOV

Dobré ráno: Fico s Kaliňákom sa vysmiali protestom aj prezidentovi

Saková je Kaliňákov, teda náš človek.

KOMENTÁRE

Saková je ďalší výkrik zúfalstva

Čím skôr však bude Saková vo funkcii, tým skôr bude môcť vláda žať politické plody svojho rozhodnutia.

SVET

Telo novinárky rozštvrtil, ako vrah sa necíti. Dána odsúdia

Amatérsky vynálezca môže v ostro sledovanom procese dostať doživotie.

Neprehliadnite tiež

Škandalózna Josephine Bakerová: Umelkyňa, špiónka a dvanásťnásobná matka

Nazývali ju aj bronzová venuša a v Európe si ju zamilovali.

Čím nahradiť vajce v receptoch?

Či už sa vajciam vyhýbate cielene, alebo ich skrátka iba nemáte poruke, tieto triky by vám v kuchyni mohli pomôcť.

PR manažérka slovenských hviezd: Práca s bulvárom hrá dôležitú úlohu

Adriána Čahojová sa stará napríklad o Celeste Buckingham či Majka Spirita.

Vojvodkyňa Kate porodila druhého syna

Do kráľovskej rodiny pribudol ďalší člen. Kate a William majú svojho tretieho potomka.