Ako zaručene nezbabrete palacinky

Prekvapte návštevu flambovaným francúzskym dezertom.

Palacinky sa dajú robiť na milión spôsobov – na sladko, na slano, tenké, hrubé, plnené, zapekané, flambované...

Tento populárny dezert sa zdá triviálny a je pravda, že ho zvládne aj úplný kuchársky začiatočník. No dá sa pripraviť i rafinovane a zložito, preto ho nezatracujú ani skúsení kuchárski majstri. Nečudujte sa, ak na palacinky natrafíte aj v menu tých najvychytenejších a najdrahších reštaurácií.

Iný kraj, iný mrav

Existujú desiatky, možno až stovky národných variácií palaciniek, ale základ je väčšinou rovnaký. Zmiešať mlieko, múku, vajcia a štipku soli, cesto vyliať na panvicu či rozhorúčenú rovnú platňu a opiecť z oboch strán. Výsledkom je tenká okrúhla placka.

Takéto palacinky sú typické skôr pre európske krajiny. Severoameričania majú zase svoje „pancakes“. Sú priemerom menšie a hrubšie, pretože sa do nich pridáva kypriaci prášok. Podobajú sa na naše lievance.

Hoci prvé zmienky o palacinkách pochádzajú z antického Grécka, priekopníkmi v ich príprave sú Francúzi, respektíve Bretónci. Majú hneď dve verzie palaciniek – sladké „crêpes“ a slané „galettes“ pripravované z pohánkovej múky.

Dokonalé cesto je základom

Ako si pripraviť doma dokonalé palacinky? Základom je hladké cesto správnej konzistencie. Ak chcete mať jemné a pružné palacinky, určite použite hladkú múku a preosejte ju. Pracuje sa s ňou síce ťažšie ako s polohrubou, pretože tvorí hrudky, ale potrápiť sa určite oplatí. Do mlieka múku prisýpajte postupne a poriadne ju vyšľahajte metličkou alebo mixérom.

Do cesta nedávajte príliš veľa cukru, pretože sa pri pečení budú palacinky pripaľovať. Radšej sa cukru vyhnite a palacinky oslaďte plnkou. Nešetrite vajcami – dodajú palacinkám pružnosť a nebudú sa vám pri pečení trhať. Trochu rozpusteného masla v palacinkovej zmesi zase zabráni vysychaniu okrajov.

A napokon jedna veľmi dôležitá rada – cesto nechajte aspoň 30 minút odpočívať. Múka napučí, aktivuje sa v nej lepok a zbavíte sa aj bubliniek, ktoré môžu za dierky v upečených palacinkách. Odpočinuté cesto môže zhustnúť, preto ho pred použitím jemne premiešajte, prípadne ešte rozrieďte mliekom. Konzistencia cesta je mimoriadne dôležitá – príliš riedke sa trhá, z hustého zase nikdy nevyrobíte tenké ľahké palacinky.

Na opekanie je najlepšia rovná panvica so zníženými okrajmi a hrubším dnom, ktoré rovnomerne rozvádza teplo. Na správnej „palacinkárni“ hravo zvládnete aj obracanie vo vzduchu. Ak si trúfnete na flambovanie, môžete vyskúšať luxusný francúzsky palacinkový dezert – crêpes Suzette.

Crêpes Suzette

na palacinky (cca. 6 kusov):

  • 250 ml mlieka
  • 130 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 20 g masla
  • štipka soli

na omáčku:

  • 3 lyžice jemného kryštálového cukru
  • 200 ml čerstvej pomarančovej šťavy
  • nastrúhaná kôra z jedného biopomaranča
  • štamperlík pomarančového likéru
  • 30 g masla

Postup:
1. Pripravte si cesto na palacinky. Do misky si nalejte mlieko a rozšľahajte v ňom dve celé vajcia. Postupne po častiach a za stáleho šľahania prisýpajte preosiatu hladkú múku so štipkou soli. Keď je cesto hladké, zakryte misku utierkou alebo fóliou a nechajte ho 30 minút odstáť pri izbovej teplote. Na záver do cesta jemne zamiešajte rozpustené maslo, aby ste si nenarobili bublinky.
2. Rovnú (najlepšie palacinkovú) panvicu poriadne rozohrejte a potrite iba malým kúskom masla alebo oleja. Tuk rovnomerne rozotriete napríklad husacím pierkom alebo papierovým obrúskom. Po panvici rozlejte za naberačku cesta, aby sa vám vytvorila tenká palacinka. Keď sa kraje začnú od panvice odliepať a na povrchu už nie je cesto surové, môžete palacinku obrátiť. Na prvej si odmerajte, koľko cesta vám bude stačiť na jednu palacinku a či je panvica dostatočne rozohriata. Postup opakujte, až kým neminiete všetko cesto. Jednotlivé palacinky môžete poprekladať papierom na pečenie alebo papierovým obrúskom.
3. Do nepriľnavej panvice nasypte jemný kryštálový cukor a na miernom plameni ho nechajte samovoľne rozpustiť na karamel. Pozor, aby sa vám nepripálil. Panvicu stiahnite z ohňa, pridajte pomarančovú šťavu a nastrúhanú pomarančovú kôru. Vráťte na oheň a zahrievajte, až kým sa karamel úplne nerozpustí a zmes nenaberie sirupovú konzistenciu. Prilejte pomarančový likér, krátko ho prehrejte, zapáľte a flambujte. Na záver pridajte maslo pokrájané na malé kúsky a nechajte ho rozpustiť.
4. Palacinky poskladajte na štvrtiny, vložte ich do panvice s omáčkou a nechajte ich pár minút zohriať. Ihneď podávajte. Odvážnejší kuchári môžu vyskúšať flambovanie aj priamo na tanieri.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 855
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 055
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 11 770
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 796
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 430
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 978
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 596
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 604
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 499
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 225

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto bude udeľovať Ficove štátne vyznamenania

Nové štátne ceny chce udeľovať vláda.

Stĺpček Jakuba Fila

Vatry zvrchovanosti, Svätopluk. Prečo nie august 1968?

Že si komunisti nevšimli november ´89, sa stalo smutnosmiešnou glosou ich sveta.

KULTÚRA

Vraždu Kuciaka nemali chuť spracúvať. Ukázalo sa, že je čas

Joj chystá tretie pokračovanie seriálu Za sklom.

Neprehliadnite tiež

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.