Ako zaručene nezbabrete palacinky

Prekvapte návštevu flambovaným francúzskym dezertom.

Palacinky sa dajú robiť na milión spôsobov – na sladko, na slano, tenké, hrubé, plnené, zapekané, flambované...

Tento populárny dezert sa zdá triviálny a je pravda, že ho zvládne aj úplný kuchársky začiatočník. No dá sa pripraviť i rafinovane a zložito, preto ho nezatracujú ani skúsení kuchárski majstri. Nečudujte sa, ak na palacinky natrafíte aj v menu tých najvychytenejších a najdrahších reštaurácií.

Iný kraj, iný mrav

Existujú desiatky, možno až stovky národných variácií palaciniek, ale základ je väčšinou rovnaký. Zmiešať mlieko, múku, vajcia a štipku soli, cesto vyliať na panvicu či rozhorúčenú rovnú platňu a opiecť z oboch strán. Výsledkom je tenká okrúhla placka.

Takéto palacinky sú typické skôr pre európske krajiny. Severoameričania majú zase svoje „pancakes“. Sú priemerom menšie a hrubšie, pretože sa do nich pridáva kypriaci prášok. Podobajú sa na naše lievance.

Hoci prvé zmienky o palacinkách pochádzajú z antického Grécka, priekopníkmi v ich príprave sú Francúzi, respektíve Bretónci. Majú hneď dve verzie palaciniek – sladké „crêpes“ a slané „galettes“ pripravované z pohánkovej múky.

Dokonalé cesto je základom

Ako si pripraviť doma dokonalé palacinky? Základom je hladké cesto správnej konzistencie. Ak chcete mať jemné a pružné palacinky, určite použite hladkú múku a preosejte ju. Pracuje sa s ňou síce ťažšie ako s polohrubou, pretože tvorí hrudky, ale potrápiť sa určite oplatí. Do mlieka múku prisýpajte postupne a poriadne ju vyšľahajte metličkou alebo mixérom.

Do cesta nedávajte príliš veľa cukru, pretože sa pri pečení budú palacinky pripaľovať. Radšej sa cukru vyhnite a palacinky oslaďte plnkou. Nešetrite vajcami – dodajú palacinkám pružnosť a nebudú sa vám pri pečení trhať. Trochu rozpusteného masla v palacinkovej zmesi zase zabráni vysychaniu okrajov.

A napokon jedna veľmi dôležitá rada – cesto nechajte aspoň 30 minút odpočívať. Múka napučí, aktivuje sa v nej lepok a zbavíte sa aj bubliniek, ktoré môžu za dierky v upečených palacinkách. Odpočinuté cesto môže zhustnúť, preto ho pred použitím jemne premiešajte, prípadne ešte rozrieďte mliekom. Konzistencia cesta je mimoriadne dôležitá – príliš riedke sa trhá, z hustého zase nikdy nevyrobíte tenké ľahké palacinky.

Na opekanie je najlepšia rovná panvica so zníženými okrajmi a hrubším dnom, ktoré rovnomerne rozvádza teplo. Na správnej „palacinkárni“ hravo zvládnete aj obracanie vo vzduchu. Ak si trúfnete na flambovanie, môžete vyskúšať luxusný francúzsky palacinkový dezert – crêpes Suzette.

Crêpes Suzette

na palacinky (cca. 6 kusov):

  • 250 ml mlieka
  • 130 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 20 g masla
  • štipka soli

na omáčku:

  • 3 lyžice jemného kryštálového cukru
  • 200 ml čerstvej pomarančovej šťavy
  • nastrúhaná kôra z jedného biopomaranča
  • štamperlík pomarančového likéru
  • 30 g masla

Postup:
1. Pripravte si cesto na palacinky. Do misky si nalejte mlieko a rozšľahajte v ňom dve celé vajcia. Postupne po častiach a za stáleho šľahania prisýpajte preosiatu hladkú múku so štipkou soli. Keď je cesto hladké, zakryte misku utierkou alebo fóliou a nechajte ho 30 minút odstáť pri izbovej teplote. Na záver do cesta jemne zamiešajte rozpustené maslo, aby ste si nenarobili bublinky.
2. Rovnú (najlepšie palacinkovú) panvicu poriadne rozohrejte a potrite iba malým kúskom masla alebo oleja. Tuk rovnomerne rozotriete napríklad husacím pierkom alebo papierovým obrúskom. Po panvici rozlejte za naberačku cesta, aby sa vám vytvorila tenká palacinka. Keď sa kraje začnú od panvice odliepať a na povrchu už nie je cesto surové, môžete palacinku obrátiť. Na prvej si odmerajte, koľko cesta vám bude stačiť na jednu palacinku a či je panvica dostatočne rozohriata. Postup opakujte, až kým neminiete všetko cesto. Jednotlivé palacinky môžete poprekladať papierom na pečenie alebo papierovým obrúskom.
3. Do nepriľnavej panvice nasypte jemný kryštálový cukor a na miernom plameni ho nechajte samovoľne rozpustiť na karamel. Pozor, aby sa vám nepripálil. Panvicu stiahnite z ohňa, pridajte pomarančovú šťavu a nastrúhanú pomarančovú kôru. Vráťte na oheň a zahrievajte, až kým sa karamel úplne nerozpustí a zmes nenaberie sirupovú konzistenciu. Prilejte pomarančový likér, krátko ho prehrejte, zapáľte a flambujte. Na záver pridajte maslo pokrájané na malé kúsky a nechajte ho rozpustiť.
4. Palacinky poskladajte na štvrtiny, vložte ich do panvice s omáčkou a nechajte ich pár minút zohriať. Ihneď podávajte. Odvážnejší kuchári môžu vyskúšať flambovanie aj priamo na tanieri.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  4. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  5. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  6. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  8. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  9. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  10. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  1. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  2. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  5. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  6. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  7. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  8. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 17 486
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 637
  3. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 3 326
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 984
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 193
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 2 066
  7. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 039
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 814
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 318
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 206

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Valach: Ak Saganovi niekto nepomáha a prešprintuje ho, divák to vidí

Dva roky za sebou priviedol Ján Valach ako tréner mužskej reprezentácie Petra Sagana k titulu majstra sveta.

DOMOV

Na smrti trojročného chlapca má podiel nemocnica, zle ho liečila

Úrad zistil, že nitrianska nemocnica v liečbe chlapca pochybila.

KULTÚRA

Argentínsky kritik pre SME: Slováci, zostaňte takí, akí ste

Prestížne americké médiá chvália Učiteľku.

Neprehliadnite tiež

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za jej otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.