Ako zaručene nezbabrete palacinky

Prekvapte návštevu flambovaným francúzskym dezertom.

Palacinky sa dajú robiť na milión spôsobov – na sladko, na slano, tenké, hrubé, plnené, zapekané, flambované...

Tento populárny dezert sa zdá triviálny a je pravda, že ho zvládne aj úplný kuchársky začiatočník. No dá sa pripraviť i rafinovane a zložito, preto ho nezatracujú ani skúsení kuchárski majstri. Nečudujte sa, ak na palacinky natrafíte aj v menu tých najvychytenejších a najdrahších reštaurácií.

Iný kraj, iný mrav

Existujú desiatky, možno až stovky národných variácií palaciniek, ale základ je väčšinou rovnaký. Zmiešať mlieko, múku, vajcia a štipku soli, cesto vyliať na panvicu či rozhorúčenú rovnú platňu a opiecť z oboch strán. Výsledkom je tenká okrúhla placka.

Takéto palacinky sú typické skôr pre európske krajiny. Severoameričania majú zase svoje „pancakes“. Sú priemerom menšie a hrubšie, pretože sa do nich pridáva kypriaci prášok. Podobajú sa na naše lievance.

Hoci prvé zmienky o palacinkách pochádzajú z antického Grécka, priekopníkmi v ich príprave sú Francúzi, respektíve Bretónci. Majú hneď dve verzie palaciniek – sladké „crêpes“ a slané „galettes“ pripravované z pohánkovej múky.

Dokonalé cesto je základom

Ako si pripraviť doma dokonalé palacinky? Základom je hladké cesto správnej konzistencie. Ak chcete mať jemné a pružné palacinky, určite použite hladkú múku a preosejte ju. Pracuje sa s ňou síce ťažšie ako s polohrubou, pretože tvorí hrudky, ale potrápiť sa určite oplatí. Do mlieka múku prisýpajte postupne a poriadne ju vyšľahajte metličkou alebo mixérom.

Do cesta nedávajte príliš veľa cukru, pretože sa pri pečení budú palacinky pripaľovať. Radšej sa cukru vyhnite a palacinky oslaďte plnkou. Nešetrite vajcami – dodajú palacinkám pružnosť a nebudú sa vám pri pečení trhať. Trochu rozpusteného masla v palacinkovej zmesi zase zabráni vysychaniu okrajov.

A napokon jedna veľmi dôležitá rada – cesto nechajte aspoň 30 minút odpočívať. Múka napučí, aktivuje sa v nej lepok a zbavíte sa aj bubliniek, ktoré môžu za dierky v upečených palacinkách. Odpočinuté cesto môže zhustnúť, preto ho pred použitím jemne premiešajte, prípadne ešte rozrieďte mliekom. Konzistencia cesta je mimoriadne dôležitá – príliš riedke sa trhá, z hustého zase nikdy nevyrobíte tenké ľahké palacinky.

Na opekanie je najlepšia rovná panvica so zníženými okrajmi a hrubším dnom, ktoré rovnomerne rozvádza teplo. Na správnej „palacinkárni“ hravo zvládnete aj obracanie vo vzduchu. Ak si trúfnete na flambovanie, môžete vyskúšať luxusný francúzsky palacinkový dezert – crêpes Suzette.

Crêpes Suzette

na palacinky (cca. 6 kusov):

  • 250 ml mlieka
  • 130 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 20 g masla
  • štipka soli

na omáčku:

  • 3 lyžice jemného kryštálového cukru
  • 200 ml čerstvej pomarančovej šťavy
  • nastrúhaná kôra z jedného biopomaranča
  • štamperlík pomarančového likéru
  • 30 g masla

Postup:
1. Pripravte si cesto na palacinky. Do misky si nalejte mlieko a rozšľahajte v ňom dve celé vajcia. Postupne po častiach a za stáleho šľahania prisýpajte preosiatu hladkú múku so štipkou soli. Keď je cesto hladké, zakryte misku utierkou alebo fóliou a nechajte ho 30 minút odstáť pri izbovej teplote. Na záver do cesta jemne zamiešajte rozpustené maslo, aby ste si nenarobili bublinky.
2. Rovnú (najlepšie palacinkovú) panvicu poriadne rozohrejte a potrite iba malým kúskom masla alebo oleja. Tuk rovnomerne rozotriete napríklad husacím pierkom alebo papierovým obrúskom. Po panvici rozlejte za naberačku cesta, aby sa vám vytvorila tenká palacinka. Keď sa kraje začnú od panvice odliepať a na povrchu už nie je cesto surové, môžete palacinku obrátiť. Na prvej si odmerajte, koľko cesta vám bude stačiť na jednu palacinku a či je panvica dostatočne rozohriata. Postup opakujte, až kým neminiete všetko cesto. Jednotlivé palacinky môžete poprekladať papierom na pečenie alebo papierovým obrúskom.
3. Do nepriľnavej panvice nasypte jemný kryštálový cukor a na miernom plameni ho nechajte samovoľne rozpustiť na karamel. Pozor, aby sa vám nepripálil. Panvicu stiahnite z ohňa, pridajte pomarančovú šťavu a nastrúhanú pomarančovú kôru. Vráťte na oheň a zahrievajte, až kým sa karamel úplne nerozpustí a zmes nenaberie sirupovú konzistenciu. Prilejte pomarančový likér, krátko ho prehrejte, zapáľte a flambujte. Na záver pridajte maslo pokrájané na malé kúsky a nechajte ho rozpustiť.
4. Palacinky poskladajte na štvrtiny, vložte ich do panvice s omáčkou a nechajte ich pár minút zohriať. Ihneď podávajte. Odvážnejší kuchári môžu vyskúšať flambovanie aj priamo na tanieri.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 17 299
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 15 703
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 14 240
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 12 129
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 837
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 910
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 411
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 973
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 350
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 327

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Rodičia trojičiek: Nie je jednoduché prejsť po ulici bez povšimnutia

Deň s trojičkami sa takmer nedá naplánovať.

PRIMÁR

Od štyridsatky po sedemdesiatku. Ako sa mení sexualita?

Kvalita závisí od psychiky milencov.

PLUS

Američania spozorneli. Slovenský princ je hodný Oscara

Veľký šľachtiteľský príbeh sa začal celkom nenápadne.

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.