"VÍNO NA VÍKEND"

Najtvárnejšie z bielych vín je Chardonnay

Chardonnay – pôvodne burgundská odroda – sa stalo naozajstným svetoobčanom. Zo svojej pôvodnej vlasti sa rozšírila do celého sveta.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

V súčasnosti už ťažko nájdeme seriózny vinársky región, ani v tom najodľahlejšom kúte sveta, kde by sa Chardonnay neobjavilo.

Popri globálnom rozšírení má táto odroda jednu veľmi zaujímavú vlastnosť: flexibilitu. Vari žiadna biela odroda nie je taká variabilná, čo sa týka štýlu, aróm alebo chutí. Pod vplyvom regionálnych klimatických a geologických faktorov, terroiru, vinárskej technológie, ročníka dokážu vinári vyrobiť vína s úplne odlišným charakterom.

Chardonnay 2012
neskorý zber, Mrva & Stanko, Južnoslovenská vinohradnícka oblasť, Slovensko
  • Hodnotenie: 2,5 *** (z maximálnych 5)
  • Potenciál: treba otvoriť teraz, lepšie už nebude
  • Cenová kategória: 11 eur

Ak neveríte, skúste porovnať minerálny, tradičný, t. j. nebarikovaný Chablis s kalifornskou „ovocno-dubovou bombou“ a pre zmenu pridajte ešte aj komplexný, bohatý a zároveň elegantný Puligny – Montrachet. Ako keby ste porovnávali vína z iných planét. A ešte sme nehovorili o tom, že Chardonnay patrí aj k základným odrodám, z ktorých sa vyrába Champagne. Ale to už bude iný článok...

Ďalšou charakteristickou vlastnosťou Chardonnay je harmónia v spojení so sudmi. Azda žiadne iné biele víno nevytvára také dokonalé manželstvo s dubovými sudmi ako Chardonnay. A keď už sme pri manželstve, legendárny priekopník kalifornského vinárstva, Robert Mondavi kedysi povedal, že špičkový Chardonnay potrebuje „Kiss of Oak“. Drevo môže prispieť k celkovému obrazu zaujímavou pridanou hodnotou: vanilka (americké sudy), krémová-maslová štruktúra, toast.

Na druhej strane treba pripomenúť aj tienisté stránky. Po prvé, niektorí vinári – v záujme šetrenia – začali používať „čipsy“ dreva, čo je hrozné: možno menej náročných konzumentov táto technológia uspokojí, ale víno sa veľmi rýchlo rozpadne a, samozrejme, aj arómy sú iné.

Po druhé, dubové sudy sa začali absolutizovať, nie výlučne, ale napríklad v Kalifornii. Vytvorila sa kategória tzv. Oak Monsters, čiže veľmi-veľmi prebarikovaných vín, pričom dub potlačil akúkoľvek inú arómu.

Nedávno som na jednej degustácii v Kalifornii ochutnal Chardonnay z vinárstva Au Bon Climat, poznajúc, že ich víno sa všeobecne považuje za silne barikované. Na môj vkus bolo naozaj priveľmi cítiť dub, ale musím priznať, že zároveň bolo veľmi kvalitné. Keď som svoj názor povedal someliérovi, on mi so smiechom ponúkol ďalšie víno s vetou, že „ak sa vám Au Bon Climat zdal byť prebarikovaný, tak skúste toto“. A to bol zážitok: ako keby som sa mal prehrýzť cez dosku.

Neuznávam však ani opačný extrém, čiže absolútne odmietanie dubových sudov, alebo dokonca celej odrody. Ku komplexnosti určitých vín je barik jednoducho nevyhnutný. Musí však arómy dopĺňať a nie utláčať.

Dnes otvoríme Chardonnay zo známeho slovenského vinárstva Mrva & Stanko, ročník 2012. Víno bolo súčasťou výberu Národného salóna vín 2013, očakávania sú teda veľké. Farba je (nie veľmi intenzívna) slamovožltá, vôňa „guľatá“, sladkasto pôsobiaca so zrelými ovociami, s jemným maslových charakterom. Trošku pripomína juhoamerické Chardonnay.

Vôňa pôsobila trošku príťažlivejšie ako chute. Tie sa prezentujú peknými stredoeurópskymi zrelými ovociami a maslovým charakterom pripomínajúcim napríklad čilské vína z tejto odrody. V dochuti začína pôsobiť tabak. Myslím si, že pred polrokom bolo víno lepšie, viac vyniklo ovocie.

V súčasnosti už ako keby bolo tak trošku za horizontom, stráca na intenzite. Pôsobí prázdnejšie, mierne aj zlenivelo. Zostal však alkohol, ktorý mierne aj páli, hoci úroveň 13 % nie je neprijateľná. Nie je to zlé víno, ale ničím výnimočné. Keď ľudia vidia nálepku „Národný salón vín 2013“, tak asi očakávajú viac.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 14 798
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 905
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 570
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 2 104
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 781
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 468
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 467
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 461
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 262
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 181

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Starosta Raslavíc Marek Rakoš dokázal za dva roky vybudovať 80 pracovných miest pre sociálne slabé skupiny.

BRATISLAVA

Prestavba stanice sa blíži, Bratislava o obmedzeniach mlčí

Najskôr musia dokončiť modernizáciu električkovej trate na Špitálskej ulici.

DOMOV

Kaliňák prečkáva Plavčana v zahraničí, dosiaľ šlo o jeho hlavu

Minister vnútra je už dlhšie na dovolenke.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.