PIKNIK

Ryžový svet je pestrý

Hoci je ryža dominantou ázijskej kuchyne, čarujú s ňou aj Taliani.

(Zdroj: Fotolia)

Prečo majú Číňania šikmé oči? Lebo stále jedia ryžu. Tento politicky nekorektný vtip však nemá ďaleko od pravdy. Ázijci sa na celkovej svetovej produkcii i spotrebe ryže podieľajú viac ako 90 percentami. A hoci ryža nie je najpestovanejšou plodinou na svete, pretože prvenstvo drží kukurica, v ľudskej výžive hrá prvé husle. Na objeme kalórií, ktoré ľudia na svete konzumujú, sa ryža podieľa pätinou a patrí medzi najlepšie stráviteľné obilniny.

Biela verzus natural

Výživový charakter, ako i obsah vitamínov sa líši v závislosti od druhu ryže a spôsobu jej spracovania. Na svete existuje viac ako 40-tisíc druhov ryže, no úplne nahrubo ju môžeme rozdeliť na prírodnú (natural alebo hnedú) a upravenú (bielu).

Ryža natural neprechádza v podstate žiadnou zásadnou úpravou. Zrná sa síce zbavia pliev, no zostanú na nich otruby, ktoré obsahujú vysoké percento vlákniny. Takáto ryža má žltú až hnedastú farbu podobnú slame a orieškovú chuť. Vyžaduje si dvojnásobný čas varenia ako biela ryža a mnohým sa môže zdať „neuvariteľná“, pretože nikdy úplne nezmäkne. Je bohatá na draslík a selén, pomáha znižovať hladinu choresterolu v tele. Aj preto sa hnedá ryža využíva najmä v racionálnej výžive.

Ďalšími úpravami – lúpaním a leštením – sa z hnedej ryže stáva biela, no zároveň stráca vitamíny a minerály. V procese premeny prichádza ryžové zrno o viac ako dve tretiny vitamínov skupiny B (B1, B3 a B6), tiež o polovicu mangánu, fosforu, železa, vlákniny a esenciálne mastné kyseliny. Preto sa niektoré biele ryže spätne umelo obohacujú o vitamíny, no mnoho živín sa už do zrna vôbec nevráti.

Zrno dlhé či guľaté

V obchode si ryžu zväčša vyberáme podľa tvaru zrna. Guľatozrnná obsahuje veľa škrobu, preto pri varení dobre pohlcuje vodu. No ak prešvihnete čas varenia, ľahko sa prevarí a zmení na lepkavú a mazľavú masu. Bucľaté ryže sa hodia napríklad do mliečnych ryžových kaší, nákypov alebo do rizota. Práve z guľatozrnných druhov Arborio alebo Carnaroli pripravujú Taliani svoje famózne krémové rizotá.

Dlhozrnná ryža má zase neutrálnu chuť a po správnom uvarení zostáva suchšia a sypkejšia. Výborná je ako príloha k mäsu alebo na zahustenie polievok.

Špeciálny a v kuchyni veľmi obľúbený druh je predvarená ryža „parboiled“, ktorá sa varí krátko a nerozvára sa. Táto ryža je na začiatku nelúpaná a upravuje sa namáčaním a „predváraním“ v pare pri vysokom tlaku. Počas tohto procesu sa vitamíny a minerály z otrúb dostávajú dovnútra zrnka. Až nakoniec sa ryža olúpe a vyleští, vďaka čomu si zachová lepšie výživové vlastnosti ako klasická biela ryža.

V poslednom čase sú aj u nás čoraz obľúbenejšie i exotické druhy, napríklad kráľovná ryží basmati, voňavá jasmínová ryža či divoká indiánska ryža, ktorá je v skutočnosti semenom severoamerickej vodnej trávy a jej zrná sú tmavé dlhé ihličky.

Hubové rizoto s parmezánom

    • hrnček ryže (Arborio alebo Carnaroli)
    • hrnček bieleho suchého vína
    • 2 - 3 hrnčeky zeleninového vývaru
    • 100 g masla
    • 60 g sušených húb
    • 1 stredná cibuľa
    • za hrsť strúhaného parmezánu
  • soľ, čierne mleté korenie
  • olivový olej

Postup:
1. Pri príprave rizota sú dôležité dve veci – musíte pri ňom stáť a ryžu netreba vopred preplachovať. Na vytvorenie správnej krémovej konzistencie je potrebný práve jej škrob.
2. V hlbšej panvici si rozpustite dve tretiny masla s lyžicou olivového oleja a opražte na ňom cibuľku. Pridajte ryžu, sušené huby, ktoré ste predtým na chvíľu namočili do horúcej vody a trošku popražte. Podlejte suchým bielym vínom a nechajte ho odpariť.
3. Stiahnite plameň a podlejte rizoto zeleninovým vývarom, aby bola ryža prekrytá tekutinou. Vždy, keď vývar ubúda, prilejte ďalší a nezabudnite stále miešať. Ryža by mala byť stále tesne prekrytá tekutinou. Takto postupujte, až kým nie je ryža takmer mäkká.
4. Vtedy do rizota zamiešajte zvyšok masla a väčšinu parmezánu (nechajte si kúsok na posypanie) a poriadne premiešajte. Rizoto by sa malo premeniť na lahodný vláčny krém. Nakoniec podľa potreby dosoľte a ochuťte čiernym mletým korením. Môžete ozdobiť čerstvou nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou. Podľa chuti sa dá do rizota pridať aj mrazený hrášok alebo slanina.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  4. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  5. Splnený sen
  6. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne
  7. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou
  8. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur
  9. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman
  10. Koniec štátnym príspevkom pre mladých
  1. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  2. Vysoká hra o súdne trovy
  3. Pozvánka na verejnú diskusiu o obnove Pisztoryho paláca
  4. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  5. Návšteva zo Southwestern University of Finance and Economics
  6. Medzinárodná letná škola EDGE 2017
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Ako na refinancovanie hypotéky
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  10. Splnený sen
  1. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 11 253
  2. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 7 427
  3. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 5 281
  4. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 302
  5. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 2 582
  6. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 2 455
  7. 3 slovenské projekty, ktoré sa nestratia ani vo svete 2 276
  8. Zaparkujte tak, aby ste s vaším vozidlom odišli vy, a nie iný 1 754
  9. Splnený sen 1 612
  10. Koniec štátnym príspevkom pre mladých 1 535

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Kotlebova dymová clona zakrýva väčší útok

Kým sa sústredíme na kreslo Mariana Kotlebu a okrajovo Milana Uhríka v Nitre, ĽSNS sa chystá zabrať stovky miest naprieč všetkými župami.

DOMOV

Smer vyzýva Lipšica, aby Žitňanskú požiadal o mimoriadne dovolanie

Lipšic dostal podmienečný trest tri roky.

KOŠICE KORZÁR

Vo väzbe pre podvody skončili podnikatelia aj bývalí športovci

Medzi obvinenými sú aj známe mená.

Neprehliadnite tiež

Michael Fassbender a Alicia Vikander sa zosobášili

Známy herecký pár si povedal svoje áno po troch rokoch vzťahu.

Kým ženy nenosili ani spodnú bielizeň, muži si na pančuchách zakladali

Než sa z pančúch stal symbol ženskosti, nosili ich muži.

Speváčka Pink otvorene o svojom vzťahu: Na monogamii treba neustále pracovať

V partnerstve podľa nej nastanú chvíle, kedy sa pár vyhýba intímnostiam aj celý rok.

V dennom televíznom vysielaní Briti prvýkrát ukázali ženskú bradavku

V boji proti rakovine prsníka sa organizácii CoppaFeel! podarilo získať právo odvysielať svoju reklamu s nahým prsníkom.