SME
Štvrtok, 18. apríl , 2019
PIKNIK

Ryžový svet je pestrý

Hoci je ryža dominantou ázijskej kuchyne, čarujú s ňou aj Taliani.

(Zdroj: Fotolia)

Prečo majú Číňania šikmé oči? Lebo stále jedia ryžu. Tento politicky nekorektný vtip však nemá ďaleko od pravdy. Ázijci sa na celkovej svetovej produkcii i spotrebe ryže podieľajú viac ako 90 percentami. A hoci ryža nie je najpestovanejšou plodinou na svete, pretože prvenstvo drží kukurica, v ľudskej výžive hrá prvé husle. Na objeme kalórií, ktoré ľudia na svete konzumujú, sa ryža podieľa pätinou a patrí medzi najlepšie stráviteľné obilniny.

Biela verzus natural

Výživový charakter, ako i obsah vitamínov sa líši v závislosti od druhu ryže a spôsobu jej spracovania. Na svete existuje viac ako 40-tisíc druhov ryže, no úplne nahrubo ju môžeme rozdeliť na prírodnú (natural alebo hnedú) a upravenú (bielu).

Ryža natural neprechádza v podstate žiadnou zásadnou úpravou. Zrná sa síce zbavia pliev, no zostanú na nich otruby, ktoré obsahujú vysoké percento vlákniny. Takáto ryža má žltú až hnedastú farbu podobnú slame a orieškovú chuť. Vyžaduje si dvojnásobný čas varenia ako biela ryža a mnohým sa môže zdať „neuvariteľná“, pretože nikdy úplne nezmäkne. Je bohatá na draslík a selén, pomáha znižovať hladinu choresterolu v tele. Aj preto sa hnedá ryža využíva najmä v racionálnej výžive.

Ďalšími úpravami – lúpaním a leštením – sa z hnedej ryže stáva biela, no zároveň stráca vitamíny a minerály. V procese premeny prichádza ryžové zrno o viac ako dve tretiny vitamínov skupiny B (B1, B3 a B6), tiež o polovicu mangánu, fosforu, železa, vlákniny a esenciálne mastné kyseliny. Preto sa niektoré biele ryže spätne umelo obohacujú o vitamíny, no mnoho živín sa už do zrna vôbec nevráti.

Zrno dlhé či guľaté

V obchode si ryžu zväčša vyberáme podľa tvaru zrna. Guľatozrnná obsahuje veľa škrobu, preto pri varení dobre pohlcuje vodu. No ak prešvihnete čas varenia, ľahko sa prevarí a zmení na lepkavú a mazľavú masu. Bucľaté ryže sa hodia napríklad do mliečnych ryžových kaší, nákypov alebo do rizota. Práve z guľatozrnných druhov Arborio alebo Carnaroli pripravujú Taliani svoje famózne krémové rizotá.

Dlhozrnná ryža má zase neutrálnu chuť a po správnom uvarení zostáva suchšia a sypkejšia. Výborná je ako príloha k mäsu alebo na zahustenie polievok.

Špeciálny a v kuchyni veľmi obľúbený druh je predvarená ryža „parboiled“, ktorá sa varí krátko a nerozvára sa. Táto ryža je na začiatku nelúpaná a upravuje sa namáčaním a „predváraním“ v pare pri vysokom tlaku. Počas tohto procesu sa vitamíny a minerály z otrúb dostávajú dovnútra zrnka. Až nakoniec sa ryža olúpe a vyleští, vďaka čomu si zachová lepšie výživové vlastnosti ako klasická biela ryža.

V poslednom čase sú aj u nás čoraz obľúbenejšie i exotické druhy, napríklad kráľovná ryží basmati, voňavá jasmínová ryža či divoká indiánska ryža, ktorá je v skutočnosti semenom severoamerickej vodnej trávy a jej zrná sú tmavé dlhé ihličky.

Hubové rizoto s parmezánom

    • hrnček ryže (Arborio alebo Carnaroli)
    • hrnček bieleho suchého vína
    • 2 - 3 hrnčeky zeleninového vývaru
    • 100 g masla
    • 60 g sušených húb
    • 1 stredná cibuľa
    • za hrsť strúhaného parmezánu
  • soľ, čierne mleté korenie
  • olivový olej

Postup:
1. Pri príprave rizota sú dôležité dve veci – musíte pri ňom stáť a ryžu netreba vopred preplachovať. Na vytvorenie správnej krémovej konzistencie je potrebný práve jej škrob.
2. V hlbšej panvici si rozpustite dve tretiny masla s lyžicou olivového oleja a opražte na ňom cibuľku. Pridajte ryžu, sušené huby, ktoré ste predtým na chvíľu namočili do horúcej vody a trošku popražte. Podlejte suchým bielym vínom a nechajte ho odpariť.
3. Stiahnite plameň a podlejte rizoto zeleninovým vývarom, aby bola ryža prekrytá tekutinou. Vždy, keď vývar ubúda, prilejte ďalší a nezabudnite stále miešať. Ryža by mala byť stále tesne prekrytá tekutinou. Takto postupujte, až kým nie je ryža takmer mäkká.
4. Vtedy do rizota zamiešajte zvyšok masla a väčšinu parmezánu (nechajte si kúsok na posypanie) a poriadne premiešajte. Rizoto by sa malo premeniť na lahodný vláčny krém. Nakoniec podľa potreby dosoľte a ochuťte čiernym mletým korením. Môžete ozdobiť čerstvou nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou. Podľa chuti sa dá do rizota pridať aj mrazený hrášok alebo slanina.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  2. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  5. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  8. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  1. Bim Challenge 2019
  2. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  3. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  4. Grilovacia sezóna je zahájená!
  5. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  6. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  7. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  8. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  9. Kúzlo pravidelného investovania
  10. Prieskum: Chceme kupovať čerstvé a kvalitné vajcia zo Slovenska
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 34 598
  2. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 11 532
  3. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 8 066
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 6 054
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 042
  6. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru 4 354
  7. Volkswagen Touareg ALL INCLUSIVE je ešte príťažlivejší 4 144
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 4 058
  9. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 3 871
  10. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 698

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

Kmotríkovcom nevyšiel plán zastaviť súdne vyšetrovanie

Súd odmietol vymazať Infra Services pred skončením vyšetrovania.

Ivan Kmotrík
Slovenský brankár Samuel Hlavaj.

Potom, ako Robertovi Ficovi v roku 2014 unikol prezidentský post sa posledné mesiace snažil získať aspoň post šéfa Ústavného súdu. Aj s pomocou Mariana Kotlebu a jeho ĽSNS.
Parížska katedrála Notre-Dame.

Neprehliadnite tiež

Selma Blair

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.

V dvadsiatich som sa nechala sterilizovať. Hovorili mi, že to budem ľutovať

Tridsaťročná žena hovorí o rozhodnutí nemať deti.

Ilustračné foto.
Sexistický kix